Mount & Blade és Warband

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kange
Majd leellenõrzöm, amint a játék elé kerülök... 😊 Illetve még nem egybõl, mert 30 fõvel én senkit sem akarok megtámadni! 😉

Steam acc: kange82

Ez is - mint a többi, amit írok - fenntartással kezelendõ, mert modolt játékról van szó, lehet, hogy a modolatlan alapjátékban, vagy a Warband-ban mások a szabályok.

dave10000
Rendben kösz.

Kange
Nah ezt nem tudtam! (Mármint, hogy a negatív viszony elég hozzá!)
Azt viszont tudom, hogyha háborút szítasz, akkor csökken a viszony a királlyal/fõnökkel és azokkal, akik ellenzik...

Nem kell, hogy háború legyen, elég, ha az adott néppel 0 alatti a viszonyod. Pl kirablod két karavánjukat, már elég. De beleköthetsz valamelyik kóricáló csapatukba is, csak el ne verjenek.

A negatív viszony már elég a harcra, akkor is, ha hadüzenet nem volt.

Azt nem tudom, mit szól a khergit fõnök, ha vazallusa vagy és csak úgy nekiállsz háborút szítani, de ha eleve háború van, akkor simán be tudod támadni a várat.

Kange
Azt hiszem csak akkor, ha háborúban álltok.

dave10000
Ha mondjuk kherig vagyok akkor egy ellenséges várhoz bármikor odamehetek és megostromolhatom ?

Kange
Nem lesz szétszóródva!
Hiszen többségét Te foglalod el, így értelem szerûen egy adott területre koncentrálsz!
Én pl. úgy kezdtem a királyságom, hogy a Sarrandiai terület már az enyém volt, így egy egybefüggõ területtel rendelkeztem.

A 15-ös trónjog és 681 hírnév még nagyon kevés szerintem. Így folyamatosan kereszttûzben lennél!

tobias88
Jah, csak így szét lesznek szórva a területeid!

15ös trónjogom van, az kevés, mi? A hírnév meg 681en áll... 120as sereg 100 swadiai lovaggal meg egy várban van még 150 katona, azok gyalogosok és íjászok, de õk is már nagyon képzettek (legtöbb mesterlövész és strázsamester)
Kange
A fene, ki gondolta volna?!?!?!? <#bee1>

Nem véletlenül írtam, hogy "idõsebb"... <#zavart2>

Tudod azért hasonlít a nevünk, mert õ a fiam...

Kange
Jah, akkor azt nem Te írtad, hanem az "idõsebb" SaGa... A fene vigye el a nevetek... 😄
Láttam már ezt a mod-t. De igazából egyelõre még óvatos vagyok ezekkel a modokkal, marad az eredeti+kicsi saját tuning, amiket lentebb leírtam.

Mondjuk megjegyzem azt is, hogy mikor tegnap abbahagytam a játékot, általában már csak a saját íjászaim lõtték ki alólam a lovat, fõleg mikor a menekülõt kergettem... Mindig elfelejtek tûzszünetet parancsolni Nekik... 😄

Megjegyzem én meg csak úgy játszom 100%+-os nehézségen, hogy az ellenem irányuló sebzés mindig teljes, a társaim ellen irányuló szintén, az ellenséges AI normál és többnyire a sebességen szoktam variálni hogy normál vagy gyors legyen a harc. Összecsapás létszáma is maxra tolva. Kell valami kis kihívás no. <#ravasz1>
Kipróbáltam a csökkentett sebzést is de az úgy olyan mint ha terminátor szabadult volna be a harcmezõre (különösen tapasztaltabb egyén esetén), így elég lehangolónak találtam. Nem mondom utánaszokni keleltt újra a helyzetet az biztos. <#vigyor>

Egyébként találtam a Taleworld-ön egy egész jó kis modot warband-hez, amivel valamelyest normalizálódik a gyalogság helyzete és nem kerül menthetetlenül hátrányba a lovasság ellen. Szerintem érdemes rá vetni egy pillantást azoknak akik nem csak lovasságban gondolkodnak és azoknak is akik hiányolták a gyalogság igazi erejét.
Pike and blade

Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL

dave10000
Akkor körbenézek inkább a környéken, kösz. Hát most tervezem, hogy összehaverkodok Sanjar Khan-nal hátha ad valami jó küldit.

Kange
Mint mondottam volt, most kezdtem újra és bezony csak 1 a sebzése a rohamnak. Majd feljavítom még ezt idõvel, de egyelõre ez a lehetõség kilõve... :\
Az ugratás tudom, hogy hasznos, fõleg multiban a kétkezes baltával hadonászó emberek ellen... 😊
Az elrohanó ellenfél válaszra meg annyit, hogy azok állandóan olyan gyorsak, hogy nem tudom utolérni Õket! Pedig frankó lenne ezek szerint... :S
Lehet igazad van a kiszámíthatósággal, majd gyakorolok, de azért jegyezzük fel, hogy a sérülésem 100%-ra van állítva, nem 1/2-re... Szal azért annyira béna mégse lehetek! 😉

Akárhova mehetsz vásárolni. Gyakorlatilag bárhol bármi felbukkanhat (többnyire a legjobb íjakat és nyílvesszõket sosem a khergiteknél vettem, ahogy a legjobb számszeríjakat sem swadian vagy rhodok városokban sikerült szerválnom).

Kardból inkább olyat szerezz be ami lehet egy és kétkezes egyaránt (bastard sword ilyen ha jól emlékszem). De mindenképpen tartsd szem elõtt azt hogy a fegyver gyors legyen (speed). Ha sima játékkal játszol (nem warband) akkor az elérési táv is kimondottan fontos. Mellé egy jó pajzs és esetleg távolsági fegyver (ha dobálózol akkor 2 csomag dárda, amit warband esetében tudsz közelharci fegyverként is használni).

A feladattal kapcsolatban semmit nem tudok mondani neked. Szerintem azzal a fószerrel kellett volna beszélned akihez küldtek (csak úgy helyhez nem küldenek, valakivel ilyenkor dumálni kell), a támadó csoportok meg szét szoktak széledni. Ha még megvan a feladat a quest menüben akkor úgyis látod mit kéne csinálnod.

Az az 1 pontnyi sebzés az gyanusan alacsony. Vagy nem full speed-el mész és/vagy valami elkeserítõn gagyi a lovaglási szinted.

Az általad leírt okok miatt kell manõverezni (mozogni össze-vissza, változó sebességgel és irányban) a pacival. Látod ugyanis hogy ki és merrõl lendíti a fegyverét. Plusz ott van az a lehetõséged is, hogy ugratsz a lóval. Így a nagy fegyvert lendítõ delikvenseket lazán kikerülõd és még esélyesen meg is sebzed/felborítod miközben átugratsz felettük.
Tömegbe beugratva egyszerre többeket ledönthetsz a lábukról (a ló garantáltan sérülni fog ilyen helyzetben és nem a legjobb megoldás az tény). Ehhez persze sebesség kell, máskülönben nem ugrik a paci.

Alólam lovat még csak úgy csaptak ki, hogy tömegbe mentem be és nem figyeltem meg a célpontjaimat, pontosabban azok fegyvereit vagy kilõtték koncentrált tûzzel (na ez nem egy gyakori eset és többnyire nem is az ellenfél végzi el hanem kedves szövetségeseim). Egyedül ácsorgó, szétszórt ellenfelek ha nekem kellemetlen fegyverrel hadonásznak akkor vagy kikerülöm õket vagy az ugratással megyek át rajtuk.

A menekülõs dolog alatt azt értem, hogy a megfutó ellenfél, ami el is tud menekülni a csatatérrõl, egy új egység képében jelenik meg a térképen ami menekül elõled de nagyon.
Ha õket utoléred és a létszámod legalább duplája az ellenfélének vagy nagyon dúrva gyõzelmet arattál felettük akkor 50% eséllyel inkább nem harcolnak hanem megadják magukat, így harc nélkül mehetnek egybõl a foglyok közé. Szóval néha megéri hagyni elfutni az ellenfeleket.

Lehet hogy nem is céloznak azok a szemétládák olyan jól, hanem te vagy túl kiszámíthatóan mozgó célpont. Egyenes vonalban száguldani az ellenfél felé maximum akkor szabad, ha erõsen páncélozott lovad van és te magad is alaposan fel vagy vérzetve. Minden más esetben marad a manõverezgetés, kerülés, cikk-cakk, mögékerülés nagy ívben és más hasonló jóságok.
Ha meg annyira tartasz az íjászoktól akkor maradj távol és lovagolj a környékükön változó sebességgel és irányban. Pár perc alatt elfogynak a nyílvesszõk és onnantól már tied a pálya, lehet lóhátról kilövöldözni a kis genyókat.

dave10000
Hát fõleg azért kérdem mert kéne valami jó 1 kezes fegyó oszt, hogy hova menjek el venni. Ikazábon emberek terén azt hiszem maradok kherig íjászoknál mert gyorsak és ezért elég nehéz egyeseknek utolérni õket. Nemrég volt, hogy üzenték nekem, hogy mennyek 1 várba mert mindjárt támadunk. Odamegyek látom, hogy jön a sok Lord gondolom addig letáborozok.
Telik az idõ erre egyszer csak mindenki szétszéled és kész nem volt semmi... Lehetséges, hogy visszavonult az ellen vagy valami hasonló ?

Kange
Én azt csináltam elõször (és most is azt fogom), hogy jóba kell lenni a királlyal és hûbéresként foglalgatni kell az ellenfelek városait/várait, majd követelni kell a királytól, hogy azt Te kapd meg. Ezt addig kell csinálni, amíg egyszer csak nem kapod meg a királytól, hanem a költségeidet fedezné 900 dínárral. Ekkor van lehetõséged arra, hogy fellázadj a király ellen, így létrejön a saját királyságod és a már meglévõ területeid is a Tied maradnak!
Sztem ez így a legbiztosabb módszer és nem 1 várral/várossal kezdesz.

Kange
Erre csak annyit, hogy a pacim 1(!!!) pont sebzést visz be rohamnál és van annyira intelligens a gép, hogyha lát Téged, hogy rohamozol, akkor oldalazva a lovat kiüti alólad. (Ez rögtön az elsõ csatámnál kiderült!)
Az alap embereimmel meg kitörölhetem a seggem, mert úgy leveri az ellen, hogy köpni-nyelni nem tud. 😊
Ezt a "megfuttatást" nem értem. Most arra gondolsz, mikor a menekülés végén elkezdenek menekülni a még életben maradt emberek? Vagy mire gondolsz?
Nem értem azt se, hogyha manõverezik az ember, akkor megússza a dolgokat, mert nem úszom meg! Az a fura, hogy amikor elõször elkezdtem nem szívtam ennyire ezzel, de most rettentõen jól céloznak a szemétládák!

tobias88
Tehát királyság alapítása elõtt jó, ha kilépek a jelenlegi hûbérúri posztomból és magamban elkezdek foglalgatni egyedül?
Igazából attól függ mire.
A Rhodok sergeant messze a legjobb ha védekezni kell, míg általános és támadó egységnek egyértelmûen a nord huscarl viszi a prímet (toronymagasan a legjobb shock troop kategória).
A khergiteknek nincs gyalogjuk, a swadian és a vaegir gyalogosk középszerûek, jól használhatóak, míg a sarranid gyalogosok könnyebb vérzetettel és jó mozgékonysággal megáldott zaklatóknak elsõrangúak, de nem a szívósságukkal fognak kitûnni a harcmezõn.

Már az alap paci is képes arra, hogy 10-es pofonokat kiosszon (páncélozott célpontoknak is) csak azzal hogy átszaladsz rajtuk. Tény hogy rizikós, fõleg ha valaki kétkezes fegyverrel hadonász, de azért nem kivitelezhetetlen.

Ezek szerint akkor nem javult semmit az AI ezen a téren az alaphoz képest Warband esetén sem az elfogás terén.
Amúgy az a vicces, hogy pont a legalapabb troop-ok lesznek azok akik a legkönnyebben el tudnak alapjáraton is fogni ellenfelet, mert a sima paraszt kaliberû embereink gyakorta vannak zúzó fegyverrel (bot, bunkó) felszerelve vagy éppen kõvel dobálóznak. Így nekik a legkönnyebb az elfogás kivitelezése. A képzettebb társaik valóban nem a legalkalmasabbak erre. Amint van viszont lovasságod, onnantól csak csapatostúl kell átgázolni az ellenfélen (már ha nem használ az ember olyan modokat ahol esetleg értelmesen használja a program a gyalogságot és a lándzsások meg nagy fegyveresek kicsapják a lovasság alól a pacikat 😉). Amennyiben közel vannak a khergit falvak, csak toborzol pár manust onnan és máris kezdetektõl fogva rendelekzésedre áll a lovasság.

Warband esetén van még egy lehetõség, ami bár nem taktikai húzás de legalább van esély rá, hogy megfuttat az ember egy ellenséges csapatot és ha újra utoléri/betámadja a menekülõket, létszámtól függõen lazán meg is adhatják magukat. Nálam legalábbis ez többször is elõfordult.

Kezdésnél meg nemes egyszerûséggel úgy lehet növelni (nagyon) a túlélési esélyeket, ha az ember bemegy a legközelebbi trénerhez és addig ki sem dugja onnan az orrát míg legalább 5. szintre fel nem tornászta magát. Itt be lehet gyakorolni a közelharcot számtalan fegyverrel (trénerrel beszélni majd szépen leverni minden ellenfelet és gyûlik az Xp meg fejlõdnek a skill-ek, majd ha minden hullám legyõzetett, utána lehet tovább harcolgatni champion ellenfelek ellen és gyûjteni a sok Xp-t), meg lehet tanulni hogy íjjal/dobó fegyverrel/számszeríjjal hogyan kell harcolni különféle távokra lévõ ellenfelekkel szemben. Be lehet gyakorolni a lovas harcot is.

Egy ilyen hosszabb gyakorló turnus után nem lesznek ellenfelek a banditák sem. Igaz a kezdeti számszeríj az valóban elég lassúcska fegyver távolra (fõleg Warband esetén), de legalább nem kell hozzá fejleszteni sem a lóról lövöldözést sem pedig a drawing skill-t így az elején sok skill point spórolható. Ha valaki meg lovas íjász jellegû karaktert akar indítani, az a megfelelõ háttereket választva egész hatékony alapot tud összeállítani magának, amivel közepes sebességgel köröket írva az elelnfél körül le lehet mindenkit lõdözni (a találati esély drasztikusan meugrik ha vonalban jönnek és te körülöttük rohangászol, majd az egyik szárnyukra érve lõsz, mikor szinte csak 1 manus látszik mert a többi takarásban van az oldala mentén, ilyenkor ugyanis úgyis bemozdulnak minden irányba és szinte nem tudsz mellé lõni). A maradékot meg közelharcban legyilkolni. Persze nem árt odafigyelni arra az apróságra, hogy lóhátról az íjászat és dobálózás komoly hátrányokkal rendelkezik nem csak találati pontosság, de sebzés terén is. A horse archery skill fejelsztsével lehet csak ezeket kiküszöbölni teljesen (konkrétan 8-as skill esetén tûnik el teljesen a két negatív módosító íjak és dobófegyverek esetén).

Persze ehhez jól be kell gyakorolni a különféle hárító és támadó taktikákat, tudni kell használni a támadási irányokat és módokat, de amennyiben ezek megvannak akkor tényleg nem véghezvihetetlen feladat Warband esetén sem (ezt azért emelem ki mert elég gyökér változtatásokat eszközöltek pár harci manõverben is). Alap játékban meg pláne nem gond.

Mondjuk a nord területeken rohangászó tengeri rabló kategória az valóban combos. Messze lekörözik a sima banditákat, így ellenük tényleg tapasztaltabb egyén kell. Viszont õk legalább lassúak (szigorúan csak gyalogosaik vannak), így el lehet húzni a csíkot elõlük és távolról megpuhítani õket.

A banditák íjászai meg nem élvonalbeliek (sem az íjuk nem a legjobb, sem a vesszõk amikkel rendelkeznek, sem pedig a képzettségi szintjük). Ha nagyon lassúak vagyunk akkor persze nem okoz különösebb nehézséget eltalálniuk (ekkor sem észveszejtõen pontoska a lövéseik), de ha manõverezgetünk lóval és közepes sebességen mozgunk akkor drasztikusan leesik a pontosságuk. Nem is õk amúgy sem az igazán veszélyesek, hanem a dobófegyveresek, akik mind az alap játékban, mind warbands esetén arcátlanul pontosak (már ellened, melletted valamiért ugyanez már nem lesz igaz érdekes módon).
Meg aztán neked rendelkezésre áll a térkép, az ellenfélnek nem. Használd hogy jobb pozícióba kerülj, hogy szétszórd õket és így egyszerre kevesebb ellenféllel kell csak foglalkoznod. Amíg egyedül vagy ez a legjobb taktika.

Kange
Nos igen, sokat számít az, ha a saját és szövetséges sérülések nem normálon vannak, hanem csökkentve. 😊 Eddig úgy játszottam, de gondoltam újrakezdem normál sérülés mellett, mert a végére úgy már túl könnyû volt!
Meg azért lehetnek AI beli eltérés(meg még ki tudja, hogy mi!) a két játék között, minden esetre nagyon sok itt az íjász (Swadiai területen), akik szemét módon mindig kilövik alólam a lovam olyan távolról, hogy én ellõni sem tudok odáig. Úgyhogy nekem egyelõre marad a bunkóval leverés, miközben a gyalogosok elterelik a figyelmüket. 😊
Majd ha már lesz pár lovagom+normális lovam, akkor mehet majd a lovas roham, de addig bohóckodhatom! 😊

Alap M&B 1.011 vagy mi (a maximumra pecselve), többféle moddal is (Prophesy of Pendor, Native Expansion, amikkel többször is hosszabban, pár mod meg kipróbálás, majd elvetés, mert valamiért nem tetszik) közepes(?) szinten.
Saját és szövetséges sérülés a maximum alatt egy lépéssel, az AI maximumon, a csaták sebessége eggyel a maximum alatt, a csaták mérete maximumon.

A banditáknak is vannak különbözõ fokozataik. A tengeri rablók pl komolyan felszerelt, páncélozott csapatok, az éhes banditák, tolvajok meg épp csak élnek. Ezekkel lehet egyénieskedni. Persze jártam már úgy is, hogy egyszál gatyában szöktem meg tõlük, mert még a páncélt is leszedték rólam, úgy kellett kirugdalni belõlük, hogy visszaadják...
A sztyeppei rablók már komoly, 20-30 fõs, lovasíjászokból álló csapatok. Na azok ellen már nem megyünk, csak legalább 3. szintre képzett és minimum fele akkora csapattal. Igaz, ott meg a lovak az elsõrendû célpontjai az íjász karakternek. A gyalog lovasíjász már nem olyan veszélyes...

Az elsõ 5-6 szintet az arénákban vagy a gyakorlótereken kell elérni, utána lehet a terepen vagánykodni. 70 körüli íjászat vagy számszeríjászat, 2-es lovaglás és 1-es lovasíjászat már elegendõ az ilyen kis pofozkodásokhoz...

Kange
No állj! Mindez, amit írsz, milyen nehézségi fokozaton van? Melyik programban?
Csak mert amivel/ahogyan én játszom (Warband, normálon minden) a bandita csoportok 80%-ban vannak íjászok és nem is egy, nem is alap. Sokszor olyan távolról lõdöznek már ránk, hogy alig látom, hol vannak. Már olyan távolról sokszor kilövik a lovam.
Nagyon ritka, mikor normális felszerelés nélküli rablókkal találkozok.

Egyedül nekimenni a bandáknak, nem akkora etvasz, ha van lovad és íjad. A lóra persze vigyézni kell.
A banditáknál tipikusan kevés az íjász, maximum késdobálóik vannak távolra ható fegyverrel. A komolyabbaknak mát lándzsahajigászaik is vannak, azok elég messzire eldobnak, de egy nyílpuskával, vagy íjjal az sem versenyezhet.

Dombtetõre föl, de inkább kicsit mögé, ahonnan épp csak a fejed látszik ki. Jön a banda, közéjük lõsz. Ha találsz, sokszor megállnak és lehet kacsavadászatot tartani, de ha nem állnak meg, akkor még mielõtt elérnének közelharci fegyverekkel, vágta a következõ domb tetejére, vagy fa, kõ mögé, onnan lõdözni. Ezt folytatni, míg el nem fogynak...

Kange
Értem én, amiket írsz... 😊
De ugye komolyabb pacit írsz, ami a játék elején nagyon nincs meg. (Most kezdtem újra!)
Valamint az elfogáshoz a parancs kiadás. Nos ez sem rossz, de az íjászok állnak bután ahogy a lovasság is. Valamint jelenleg még nincs is lovasságom, csak pár strázsa, azok mennének ököllel, de az meg kevés.
Késõbbiekben kifejezetten jó az, amiket írsz, de akkor meg már nem foglalkozik az ember a rablókkal, az ellenséges haderõt meg akkor is nehéz csak lovasrohammal leszedni.
Ezt az egyedül nekimenni 30-as létszámú banditáknak végképp nem értem. Ti nagyon jó játékosok lehettek (én közel sem vagyok az!), de már egy 10vs1 rabló banda is úgy lecsap, mint a taxiórát. íjászok kilövik a seggem alól a lovat, majd körbe véve kivégeznek!

Parancsadásra visszatérve, meg értem én, hogy valakinek sokkal egyszerûbb az a módszer(térképes), de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy az egérrel való bohóckodás sokkal lassabb, mintha az ember betanulja a megfelelõ bill. kombókat és azokat használja. Olyan, mint annak idején a StarCraft vezérlése betûkkel. Hatalmas elõny volt az egységek gyártásánál, vezérlésénél!

dave10000
Melyik népnek a legjobbak a közelharci gyalogosai ?

Leütéshez nem kell külön fegyvert tartani mert megoldható ez más módon is. Csak gázold el a célpontot valami komolyabb pacival (aminek magas a charge értéke). A hatás ugyanaz lesz és nem veszi el a helyet a jobb gyilokszerszámok elõl. 😊

Elfogáshoz az is megoldás lehet, hogy kiadod a parancsot a seregednek a use blunt weapon parancsot. Ha nincs ilyen fegyverük akkor majd állnak bután (nem tudom ez miként módosult Warband esetén ott talán már normálisabban cselekszenek), de speciel a lovasaim általában (sajna nem mindig) teljes lelki nyugalommal legázolgatták az ellenfelet (ha nagyon nem akarták akkor follow me parancs és ha én átmentem az ellenfelek sorain akkor õk is ezt tették).

Sima looter és bandita ellen a sereg marad szépen a fenekén és lehet menni egyedül akciózni. 10-es szint és jobb felszerelés mellett már nem kihívás az ennyire alap ellenfelek egyedüli leverése (lootereké még alacsonyabb szinten sem az). Lehet teljes gázzal átmenni rajtuk pacival párszor és máris lesz elegendõ eladható rab.
Íjászképzés esetében is kiemelten jó dolog egyedül nekimenni a 30-as létszámú banditáknak és távolról elkezdeni a lövöldözést úgy, hogy a csapatok valahová el vannak küldve addig is, hogy ne zavarjanak. Így elég gyorsan fel lehet fejleszteni a fegyveres skillek értékét és az sem elhanyagolható, hogy így több Xp jut a karakternek, ezáltal gyorsabban fejlõdik.

A backspace-es irányítás meg pofonegyszerû. Csak kijelölöd kiknek akarsz parancsot adni és úgy klikkelsz a megfelelõ parancsra vagy éppen a térképre, hogy hová bandukoljon ak iszemelt egységtípus (gyalogos, lovas vagy éppen íjász). A warband elcseszett billentyûs megoldásánál ezerszer könnyebb (nem értem miért kellett így túlbonyolítani, hogy nem elég egy gombnyomás, mert akkor csak egy újabb menü ugrik fel, ahol újabb gombnyomás és ha szerencsénk van majd ekkor ki van adva egyetlen parancs, holott régen mindez egy gombnyomással is ment).

Kange
Warband!
De SaGa Jr szerint az alapjátékban sem adhatsz Nekik vezetõi pontokat.

Kange
Én a "favágó" módszert használom. Nekem valahogy sokkal gyorsabb és jobban kézre áll, mint a térkép. Persze bõszen használom azt is, de azt az ellenfél helyzetének megtekintésére, valamint a még hátralevõ ellenségek megtekintésére használom.

Melyik programról beszélünk?
Lehetséges, hogy a Warband-ban nem lehet, az alap (modolt) M&B-ben minden gond nélkül adhatok bárkinek vezetõi képességeket, bármelyik modban...
De este megnézem megint...

Alapjátékban NPC-k esetében egyáltalán nem növelhetõek a Leader skill-ek (Prisoner management és a Leadership).
Ugyanez rémlik a Warband esetén is.

Az adott vezetõ sereglétszámának növeléséhez meg valójában elég mindössze a magas Charisma és sok renown. Ha van leadership is az csak jó (nem feltétlenül a létszám növelése, sokkal inkább a fenntartási költség csökkentése miatt), de nem létszükséglet.
A lordok esetében a program másként számol. Ha egy társunkat kinevezzük egy terület urává (Warband esetén) akkor nála is majd a lordok megadott módján számolódik a létszám. Nem ugyanaz a módszer mint a saját karakternél (különben a királyok az életben nem rohangásznának 300+-os létszámú seregekkel, ahogy a lordjaik is jó ha 100 körüli létszámot össze tudnának kaparni, ehhez képest láthatóan jól elvannak többszázas létszámú katonai kísérettel).

Annyira, hogy a Backspace-rõl áttettem a 0-ra ezt a funkciót.
Kényelmes, látni, hogy merre kóricálnak az ellenfelek, be lehet állítani a csapatokat, stb...
Hátránya, hogy nem tudsz közben normálisan mozogni, csak akkor jó, ha a közeledben nincs ellenség...

Amúgy a "favágó" módszer is mûködik. Elindul a csata, F1 (mindenki állj). Erre az elõrerohanó banda is visszajön.
Kinézek egy közeli magaslatot, odamegyek, F2 (mindenki kövessen), A domb tetején megállok, bevárom a csapatot, F1 (mindenki állj). 3 (íjászok) F6(?) (10 lépést elõre), F5(?) tüzet szüntess.
4 (lovasság) F2 (utánam) (már ha van lovasságom). Elmegyünk oldalra.
Megfelelõ pillanatban 3 (íjászok) F5 (szabad lövészet). Ha túl közel jön az ellenfél, akkor íjászok kétszer 10 lépést hátra (F7 kétszer), szétszóródni (F9 talán)...
4 (lovasság) F3 (roham). 2 (gyalogság) F3 (roham)...
A maradékot elsöpörjük...

Lovassággal bíró ellenfeleknél igen gyorsan kell az íjászokat hátravonni, mert hamar legázolja õket a lovasroham. A khergitek "indiánok a szekértábor ellen" harcmodora egy másik érdekesség, ott a saját lovasrohamot minél hamarabb el kell rendelni, hogy ne tudják körbe-körbe vágtázva levadászni a középen ácsorgó embereimet...

dave10000
Rendben akkor elugrok 1 szomszédos várba.

Kange
Nem, nem lehet! Fogadd már el végre! 😊
A tegnapi hozzászólásaid után direkt megnéztem, hogy mi a szitu!
Itt van Alayen,
Személyiség(Charisma): 8; Ennek ugye az 1/3-ig lehetne fejleszteni a vezetõi képességet, fogolytartást, kereskedelmet.
Jelenleg a vezetõi képessége 1. Mégsem engedi ezt növelni.
De nem csak ezt nem engedi, hanem a fogolytartást sem, mivel mindkettõ "vezetõi képesség" kategóriába tartozik.

Kange
Én mit kísérletezzek? <#bee1> <#mf2>
Nem én kérdeztem az irányítást! <#vigyor2>

Amúgy a Backspace vezérlés szerintem sokkal macerásabb, fõleg mikor éppen lovon rohamozod az ellenséget(vagy csak simán csatázol vagy íjjal lövöldözöl) és közben akarod a gyalogságot is ráuszítani az ellenfélre...

Mert személyiség (Charisma) függõ a dolog. Arra kell gyúrni, akkor tudsz erre is adni pontokat...

Kange
Mindenképpen! Általában az adott népcsoportra jellemzõ felszereléseket vehetsz az adott városban.

Én inkább a Backspace gombot használnám, sokkal egyszerûbb az egész.

Ráadásul a minitérképen tudok küldözgetni az embereidet, egybõl láthatóak a parancsok, stb...

Kísérletezz <#vigyor4>

dave10000
Az számít, hogy hol szerzem be a felszerelésem ? Mert egyes népek inkább íjászkodnak mások meg inkább közelharciak. Na szóval ha mondjuk 1 kardot akarok akkor ajánlatos olyan helyre menni ahol az van elõnyben vagy mindenhol ugyan úgy lehet venni.

Kange
Jaja, mindenképpen! Minimum 1 legyen. Valamint ajánlatos, hogyha hordozol magadnál valami leütõ fegyvert is, mert egy bizonyos fejlettség után az embereid már megölik Õket simán... 😊
Én azt csinálom, hogy a hõseimnek és magamnak beszereztem pár ilyen fegyvert, indulásnál megadom, hogy a hõseim csak azt használhatják. Így a banditák felét kb. leütjük, ami szép kis bevétel lehet!

dave10000
Rendben kösz bár gondolom az elfogásukhoz fejlesztenem kéne az adott képességet.

Kange
Harc közben az 0, 1, 2, 3, 4...(0=Mindenki; 1=gyalogság; 2=íjászok; 3=lovasság) -vel tudod kiválasztani az adott csapatot, majd az F1, F2, F3 gombokkal tudsz parancsokat osztogatni!
Mindenképpen megéri fejleszteni a sereged, mert különben esélyed sem lesz.
Ha már megfelelõen nagy a sereged, akkor a banditák már inkább elfutnak elõled, mint megtámadnának! Azonban kifejezetten megéri vadászni a banditákra, mert ha el tudod kapni õket, akkor az jó kis pénzt jelent a rabszolga-kereskedelemben... 😊

Kange
Ne a játéknapot nézd! Fontos, hogy a a trónjogod minél magasabb legyen, mert különben az összes királyság megkérdõjelezi a királyságodat és folyamatosan támadni fognak.
Valamint elég nagy sereget tudj fenntartani, hogy meg is tudd védeni a területed! Azaz nem árt, ha már akár 200 fõs sereged is lehet!

Én kb. lvl 35-nél alapítottam a királyságomat, alapból már 2 várossal + 4 várral(plusz a hozzájuk tartozó falukkal). Ez sem árt, hogy legyen bevételed!

Kange
Jaja, tudom, én is megnéztem! 😊
Elméletileg Alayen-nek 1-es a vezetõije, mégis nagy serege van.
De ahogy a lentebb belinkelt külföldi fórumozók is látják, szerintem is az adott vezetõ területeitõl (és a bevételétõl) függ, hogy mekkora serege lehet, valamint milyen hamar tudja összeszedni azt a sereget.

dave10000
Üdv.

Olvastam más oldalon, hogy egyesek megmondják mondjuk az íjászoknak, hogy maradjanak hátul a többivel meg mondjuk odacsalja õket és úgy lezúzza az ellenfelet.
Na szóval ezt, hogy tudnám megcsinálni ? Meg lehet fejleszteni a felbérelt katonákat egy idõ után csak alapból mondjuk 2 dínár a heti zsold úgy meg lesz vagy 10-20. Ez megéri vagy inkább maradjanak úgy ahogy vannak. Még 1 utolsó, hogy ezeket a zsivány emberkéket nem lehetne elkerülni vagy valami (persze a kikerülésen kívül) mert állandóan megtámadnak és a nemrég felfogadott csapatomat sokszor jól el is verik.

Nekem nem sikerült a hõsök vezetõi skilljeire rakni kivéve a kereskedelemre a többinél be sem adja a lehetõséget.

tobias88
És mikor érdemes királyságot alapítani? (Már 300. játék napomnál tartok)