387
Ide át lehet tenni minden hozzászólást, ami ...khm.... mondjuk úgy, hogy túlhaladott :))
  • SRobert
    Najó... :)

A kat. egyház ennél sokkal, de sokkal egyszerűbben intézte, ha valakit dicsőségesnek akart beállítani.

Ezek a többszáz évet eltűntetős elméletek figyelmen kívül hagyják, h akkoriban nem volt olyan információs áramlás, sem apparátus, amivel ez kivitelezhető lett volna.

Csak egy izgalmas fejezet a Bibliakutatás történetéből:
    K. Tischendorf 1844-ben egy kolostor szemeteskosarában találta meg az egyik legöreggebb teljes Biblia lapjait (~ i.sz. 300-as évek), aminek egy másik részét meg őrizgették.

Tehát se a római kat., se a görög kat. egyháznak halvány fingja nem volt arról, melyik kolostorban milyen iratokat őriznek.
    Nem keresték, nem használták fel ezt az információt egy olyan korban, amikor a Biblia hitelességét érték támadások és egy 300-as években keletkezett teljes újszövetséggel igencsak meg tudtak volna szorongatni jópár elméletet.
  • Zsoldos
    "A csillagászatra meg annyit hogy a csillagok mozgása is ciklusos, szal talán még azt is meg lehet oldani. A perzsák meg nem európaiak, akkoriban nem foglalkoztak a perzsa csillagászattal szerintem :). Aki igen azt meg tuti eltüntették."

Hat a csillagok nem nagyon latszottak mocorogni egymashoz kepest :) Jo ideig allandonak is tekintettek oket. Na de a lenyeg, azokat feljegyzeseket ma is lehet vizsgalgatni amibol azonnal borulhat az elmelet, vagyis eszerint meg ma is tartanak a titkos kivegzesek :).
  • Zsolo007
    Hát én nemtudom. Ha érdekel adok neked könyvcímet, szerezd be könyvtárból, olvasd el és alkosd meg a véleményed. A könyvben elég jól le vannak írva a dolgok. A másik az hogy akkoriban azért elég tudatlan volt a nép, szal akár még bele is férhetett. (nem volt órájuk se :) )Acsillagászatra meg annyit hogy a csillagok mozgása is ciklusos, szal talán még azt is meg lehet oldani. A perzsák meg nem európaiak, akkoriban nem foglalkoztak a perzsa csillagászattal szerintem :). Aki igen azt meg tuti eltüntették.

De ne értsd félre én nem akarom se védeni se cáfolni az elméletet. Az biztos hogy valami kurvára nincs rendben azzal a 300 évvel. Mert olyan nincs hogy virágzó frank városok és királyi paloták (meg úgy egyáltalán minden Európában) eltűnik és csak 3 évszázad múlva lesz újra tárgyi bizonyítéka. Semmi temetkezés, nincsenek városok. SEMMI. Szal ha az elmélet hamis is akkor is gázos a dolog...Mert ezen nem lehet mit tagadni.....

UI.: Biztosan 3 évszázadra mindenki a mennybe szállt, csak megunták és visszajöttek
  • SRobert
    de sok hozzászólásom lesz holnap... :D
  • Zsoldos
    Hat nem tudom.. Szerintem ilyen merteku konspiracio nem johetett letre abban az idoben. Ott a fix europai idoszamitas. Hogy adagoltak be az embereknek, hogy most nem 1 oraval kell arrebb allitani az orajukat a telre, hanem 300 evvel? :) Es mennyire passzol a kesoi perzsa gyakorlati csillagaszattal? Hatalmas mennyisegu megfigyelest jegyeztek fel es sok maradt fenn. Par evet sem lehet naluk elsumakolni, nemhogy tobbszazat.

Egy ilyen furcsa elmelet bizonyitasahoz sok nyomos erv kell, hogy alatamassza, de ugye eleg 1 is, ami kizarja a lehetoseget.
  • Zsolo007
    Na igen, valahogy így gondolom énis...
  • Tetsuo
    A történészek, akik a felkavart állóvízben újra nekiláttak némi objektivitással kutakodni, azt mondják h nem valószínű h az Ottó császár meg a mittomén milyen pápa
    beiktattak 3 évszázadot, de ott bizony vmi nagyon furcsa dolog történt és sokmindent rosszul tanítanak akár egyetemeken is, csakhát az öreg profok legtöbbje (mint a legtöbb tudományban) megrögzött, makacs ember, aki az általa vélt dolgokat dogmaként kezeli.
    A magyar koronáról is kiderült már, h nem csak úgy van 2db-ból összetákolva, és h a pontos jelentése van az ikonok helyének stb..; mégis azt tanítják amit pl Te tanultál.
  • sz4bolcs
    Az indíték az volt, hogy dicsőséges múltat, történelmet gyártsanak maguknak. Régen foglalkoztam ezzel a témával, de úgy emlékszem sokan megcáfolták.
  • Zsolo007
    hát nagyon röviden talán annyi, hogy (már pontosan nem emléxem, viszonxlag régen olvastam róla) a bizánci császár a 11. században adott utasítást a hamisításra, hogy hosszabb legyen a "Keletrómai Birodalom" fennállása, ezáltal szilárdabb alapokat teremtve a birodalomnak. Végül is az élmelét arra épít hogy a 6-9 században a 6. századi városoknak és viszonylagos fejlődésnek hirtelen minden nyoma eltűnik, alig van tárgyi bizonyíték a korbál csak pár megkérdőjelezhető történetíró storyja és a bizánci császár saját történeti leírása.....a többiből minimális töredék...viszont érdekes hogy a töredékek valahogy nem egyeznek az elfogadott történelemmel, tehát az említett történetírók, illetve a császár saját storyjával. Valahol megvan még a könyv amit erről olvatam, ha valakit jobban érdekel a dolog esetleg egy picit bővebben leírhatom neki. Egyetlen dolog van ami egy óriási bökkenő a dologban, és ezt tröitanárom mondta aki maga és érdeklődik az elmélet iránt, hogy akkoriban a német-romai császár és a bizánci császár hát nemigazán kedvelték egymást, és ő eléggé elképzelhetetlennek tartja hogy egy ilyen hamisításban közreműködés jött volna létre köztük.....ez valóban nyomós érv. Nemtudom. Amit a könyv írt az elég logikus és meggyőző, viszont ez is az. Szal hiszek is neki meg nem is
  • Zsoldos
    Es mi az inditek?
  • Zsolo007
    Nemtudom mennyit tudsz az elméletről, de én olvasgattam róla elég sokat és nem mondom hogy elhiszem, de az érvek logikusak, bizonyítékok (pontosabban hogy nincsenek bizonyítékok) alátámasztják, szal én azt mondom hogy lehet benne valami...
  • FtranX
    "A hit NEM a tudomány által vizsgált világ megismerésére "való"..."

Szerintem a hit (a vallás) és a tudomány célja alapvetően ugyan az: Válaszolni az ember által feltett kérdésekre.
    Az ehhez használt módszerük az eltérő. Hit <-> bizonyosság.
    Teljesen ellenkező oldalról közelítik meg a dolgokat. A vallások rögtön a legnehezebb, a tudomány által talán sohasem megválaszolható kérdéssel kezdik, hogy "Miért vagyunk?". Aztán ebből vezetik le az összes többi választ.
    A tudomány viszont alulról felfelé építkezik. Aztán a végén vagy eljut az "igazságok igazságához", vagy nem. (szerintem nem) :)

Aki erre mindenképpen szeretné "tudni" a választ az nyugodtan válassza inkább a hitet.
  • FtranX
    "Nem logikus"-t használsz, de arra gondolsz, hogy nem egyezik meg a világról alkotott szubjektív képeddel (amit érthető módon a tudomány is formált)."

Nem ezt akartam mondani, de én írok hülyén. :)

Szóval a mondanivalóm lényege:
    Igazatok van SRobert-tel, hogy a vallások lehetnek logikusak/következetesek, csak ott a bibi, hogy az alap axiómáik (pl. Isten/istenek léte), amikből kiindulnak, sem állják meg a helyüket (vagy nagyon nagy jó indulattal bizonytalanok).

Ugyebár, a legnagyobb ökörségből fel lehet építeni egy saját magán belül logikus rendszert, majd ezt csűrni, csavarni a végtelenségig.
  • Zsoldos
    majd kinovod :)
  • [NST]Cifu
    Megint csak egy dologra reagálnék időhiány miatt:

Ugyanis létezik egy elmélet miszerint kedves kis keresztény időnket megtoldották 297 évvel a sötét középkorban, nem állok le ecsetelni az elmélet részleteit, akit érdekel az úgy is tud róla.

Ez az elmélet marhaság, például az ókori csillagászati feljegyzések alapján ugyanis igencsak "feltünne" egy eféle turpisság...
  • Zsolo007
    Ez így igaz
  • SRobert
    csak összehozzuk...
    max löx egy emilcímet, v egyéb elérést priviben.
  • pikk8
    ha hétfőn nem is de valamikor mindenképp. ritkán van időm gép elé ülni.
  • SRobert
    pikk 8... majd hétfőn beszélünk róla, ok?
    Mostmár fáradt vok az ilyesmihez, hétvégén meg nem leszek...
  • Zsolo007
    Nézd meg a 21 gramm című filmet abban van az egyik elmélet :)

Nekem van sajátom anélkül hogy különösebben olvasgattam volna ilyen elméleteket.

Nagyon egyszerű: Az Agy sokmindenre képes, ennek ugye tudjuk csak kis részét használjuk. Szerintem az agy nem másra való minthogy a lélek segítségével új módon tapasztalhassa meg a "fizikai" világot, vagy ha másképp akarom mondani: a mi dimenziónkat. A lélek valójában egy másik dimenzióban található, azonban ide van kötve. Most ugye kérdés hogy vajon mi alapján kötődik ide? Vajon az agyban van az a 21 gramm ami ideköti :). Mondjuk ezzel az a baj hogy a mi dimenziónkban léteznek szellemek. Tehát elvileg csak itt vannak, és ugye ottvan még az alagút ami véleményem szerint egy dimenziós féregjárat a lélek valódi dimenziójába.... Szal a végeredmény az hogy nem tudom :))))

UI.: Sajnos nem láttam még a filmet, csak meséltek róla, nemtduom valaha meg fogom e nézni...

UI2.: Ez egy paradoxon számomra :)))
  • pikk8
    lehet, de én még egyet sem hallottam.
  • SRobert
    Erre rengeteg elmélet van. :)
  • pikk8
    nekem lenne egy kérdésem, hogy ki hogyan gondolja. tételezzük fel hogy lehetne az agyat transzplantálni. ha átültetnék valakibe akkor az illető kinek a a lelkét kapná? persze ha van lélek és ha van akkor hol van?
  • Zsolo007
    De ne feledd azt sem, hogy előtte a sötétség fog uralkodni, és csak utána jön az egyensúly
  • Zsolo007
    Amúgy az az érdekes, hogy ha nem lesz 2012. dec. 22-én világvége az nem jelenti azt hogy a maják tévedtek.......

Ugyanis létezik egy elmélet miszerint kedves kis keresztény időnket megtoldották 297 évvel a sötét középkorban, nem állok le ecsetelni az elmélet részleteit, akit érdekel az úgy is tud róla.

Persze ha eljön a világvége az egyben azt is jelenti hogy az elmélet hibás
    Csak már nem lesz senki aki ennek örüljön
  • steweee
    az élet maga paradoxon. élni akarunk mindenáron, holott mélyen belül úgyis tudjuk hogy meg fogunk halni, sőt a születésünk előtt is tökéletesen halottak voltunk, úgy mint majd leszünk is.a valóság és értelmünk létének keresése közben a kis idő és térbeli szeletkében próbáljuk azért jól érezni magunkat, ha már élünk.nehéz a káoszban rendet teremteni, már ha létezik olyan, és ez igaz a gondolatokra is
  • steweee
    hurrá, eljön mammon, vagy hogy is hívták a kis szörnyűséget a constantine-ban? a legjobb színészi díjat megkaphatná az idén aki luc-ot játszotta(elsőre nem is esett le hogy fehér öltönyben lucifer lehet az :)
  • sz4bolcs
    Azért az ajándékozást megvárhatná..
  • SRobert
    1) a maják hüjjék, mert nem veszik figyelembe a keresztény szokásokat, amikor a világ vége a téma.

2) Isten biztosan nem teszi így tönkre egyetlen fia közelgő szülinapját.

3) a karácsony előtt lesz mégis vége a világnak, akkor az maga a szülinapi ajándék lesz, tehát Jézus dicsőséges eljövetele.

Ergo: vagy akkor lesz a világ vége, vagy mégsem.
  • sz4bolcs
    "Biztos megint megszületik Krisztus, ezúttal Anti előtaggal :D"

Újra megszületik Jézus, ezúttal az Antal keresztnevet adják neki a keresztelőn.

...és egyensúlyt hoz az erőbe
    -ja túl aktuális vagyok
  • Zsolo007
    Nem, csak valami poént akartam berakni, hogy miért nem érdemes foglalkozni ezzel :)

Biztos megint megszületik Krisztus, ezúttal Anti előtaggal :D (persze ezzel nem szabad viccelni)
  • SRobert
    basszus, pont karácsony előt? :D
  • sz4bolcs
    Ezért jó nézni a gyerekeket. Emlékeztetnek rá, amikor mi is ilyenek voltunk.. nincs félelem, nincs kétely, teljes az összhang. Aztán ahogy felnő, az ő fejében is ezek a kérdések fordulnak meg.

2012. december 22. :)
    A maja és az azték kalendáriumok vége - a világvége.

Te is fölcsaptál X-akták fan-nak? :)
  • Zsolo007
    Tudod mi a te bajod? :) sokat gondolkodsz, egész pontosan sokat kételkedsz, mindent megnézel hogy van e értelme de utána rájössz hogy mégsincs, de mégis és mégse, ez paradoxon :). te vagy a paradoxon. :)

Ezeken a dolgokon nem kötelező filózni, az álmok nem kell hogy eltűnjenek a gyerekkorral....Ilyenekbe hogy hallhatatlanság értelmetlen belegondolni, ugyanis a világvége mindjárt ittvan :) Egészen pontosan 2012. december 23-án :)))) Élvezzétek ki a hátralévő iodőt :))))
  • steweee
    viszont felvetődik a kérdés, hogy ha az ember önmagában képes megtalálni a harmóniát és az összhangot, akkor mi szükség vallásra vagy akár hitre? bár tegyük hozzá hogy valószínűlet erre azért nem mindenki képes és ezek az eszközök nyújtanak segítséget nekik az eléréséhez,de miután eléri az ember rájön hogy megint csak felesleges dolgokat csinált, már ha azt feleslegesnek lehet nevezni hogy megvalósított közben valamit meg talán jól is érezte magát, de utána megint csak ott tart ahonnal elindult, ennek sem volt ugyanúgy értelme mint bármi másnak.én személy szerint sokkal jobban éreztem magam gyerekkoromba amikor is még az ember tele volt álmokkal, megvalósítandó tervekkel és ezerenyi apró örömmel, az életérzés átitatott minden másodpercben és fölösleges gondolatokkal nem terheltem az elmémet.az élet alapvetően értelmetlen és hiábavaló, ehhez objektíven nem férhet semmi kétség, és mégis furcsa és csodálatos, pont az élet szubjektivitása teszi az életet széppé és utánozhatatlanná, egyedivé, egyszerivé és megismételhetetlenné.ha az emberi tudomány legyőzi majd egyszer az öregedést, az sem fogja soha jelenteni a halhatatlanságot, még akkor sem ha az elmének új testet lehet kreálni, mert ha nem balesetben akkor háborúban vagy gyilkosság által, vagy öngyilkosság által az őrülettől vezérelve pár száz leélt év után, vagy ha ezek egyikétől sem, hát mert megsemmisül a naprendszer vagy az univerzum.vagyis megint csak nincs semminek értelme, ha csak azt nem vesszük eredménynek hogy hosszabb rendelkezésre álló idő alatt ugyanazon személy több tapasztalatot szerezhet és több mindent vihet véghez.de a végé úgyis ua. vagyis ha filozófikus gondolkodás helyett vki egyszerűen csak éli az életét és megpróbál boldog lenni, pont ua van mint az aki elmélkedik, és a végén kilyukad oda hogy sokkal egyszerűbb lett volna mindezt elkerülve szimplán boldogan élni.bonyulult egy paradoxon, nem?
  • Tikal #192
    viszont figyeljétek meg hogy keleten és amerikában milyen templomokat épitettek: piramis alakuakat, mert ez gyujti ossze a legjobban az energiákat...és ezekben a legjobb meditálni. sok ősi hindu templom piarmis alaku, és sorolhatnánk...

186: pontosan erről szolnak a kelet tanitásai.. az anyagi dolgok mulandok, nem okoznak hosszutávu boldogságot :)
  • sz4bolcs
    Ja nagyon jó arc. Pár éve nála keresztelkedtem. :) Szoktam menni megcsinálni a számítógépét, ha valami baj van vele. Múltkor adott Szentírást, meg ilyen kis szent-képeket. Ha jól tudom nem veti meg a világi életet, ugyan köti a cölibátus, de élettársa van, és néha megkóstolja a házi páleszt is.

A templomokkal kapcsolatban.. nem hiszem, hogy általános lenne egy templom építésénél az ilyen fajta vizsgálat. Viszont a tervezés és a belső elrendezés nagyon sokat számíthat. -persze van amikor figyelembe vették ezt is, ott van példának a stone henge, ott a vizsgálatok kimutattak erős mágnesességet. Biztos nem véletlenül építették pont arra a helyre.
    Ennek majd utána szeretnék nézni, hogy egy mostani templom építését milyen vizsgálatok előzik meg, addig nem akarok ebből következtetést levonni.
  • Zsolo007
    Érdekes, pap, de gondolom ehhez sem ért mindenki, nemkötik a legutolsó/leaglsó pap orrára :)

Mellesleg, csak hogy mondjak egy példát: Ha valki jár Nyék környékén nézzen be a katolikus(asszem a katolikus, de lehet a református) templomba és egyből megtudja milyen az ha rossz helyen építenek egy templomot. Ugyanis egy földesúr adományozta az egyháznak a földet azzal hogy itt kel templomot építeni, meg is lett az eredménye: az ember képtelen bentlenni sok időt, rosszul érzi magát, képtelen nyugodtan imádkozni, az egész hely olyan rideg és barátságtalan.......

Mondjuk ebben van valami hogy a flau legmagasabb pontjára..... :) Uyganis az ilyen földsugárzó helyek gyakran dombok alatt találhatóak (persze nem mindíg)
  • steweee
    :)jó fej lehet az öreg
    hát igen, lehet jó lenne irodalmat olvasni, akkor már készen, szép formába öntve kapja az ember az örök érvényű bölcsességeket,mert már mindent kitaláltak az élet értelmével és a boldogság keresésével/elérésével kapcsolatban más nagy gondolkodók, az életbölcsesség nem egyenlő az magas intelligánciával és a tudománnyal, bár a kettő nem zárja ki egymást(wizardry-ban pl a bishop:)bár én jobban szeretek magamtól rájönni dolgokra, úgy izgalmasabb és tovább tart, így is harmincéves koromra fél évtized éjszakai munka után ha ránézek egy emberre a szeméből, arckifejezéséből megmondom milyen ember.ha alaposabban megfigyelem a részeleteket, beszélek vele pár percet kb. megmondom milyen volt eddig az élete.ez egyfajta jó emberismeret, és feltételezi hogy az ember a saját érzéseivel, ösztönünkből fakadó reakcióival tökéletesen tisztában legyen, így másokat is könnyű jellemezni
  • sz4bolcs
    Beszéltem a vajszlói pappal, azt mondta, ő nem tud ilyenről. Azt mondta, hogy általában a falu legmagasabb pontjára építették régebben, mert 1. nem kell víz 2. közelebb legyen Istenhez. :) Ő csak ért hozzá, hisz ő tolmácsolja Isten szavát...:P

Másik kedvencem meg a görcsönyi pap hittan órán:
    "Szeresd felebarátodat, még a cigányokat is!"
    -lehet tévedek, és a szeresd helyett ilyen volt, hogy bocsáss meg, vagy ne bántsd (se)..., de a második fele egy az egyben.. :)))