Áltudományos tézisek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tetsuo
relatív.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

sz4bolcs
És finom a szaros grillcsirka?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

a grillcsirka finom, ezt lehet tudománosan is cáfolni, de azt én leszarom!!!!

Tikal
Isten nem egy személy, Isten te vagy, vagy nevezd ahogy akarod 😊 Az a baj hogy az elme csak ennyire képes, egy személynek elképzelni Istent, mert ez a legegyszerubb, és ez tetszik a legjobban az egonak is, hiszen Isten igy olyan mint mi, ember formáju stb... 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
ja, mivel az élet maga paradoxon, ezért nem lehet kulonféle filozofiákkal megmagyarázni, mert azok egyfajta logikát kovetnek, egyenes vonalon haladnak, az élet pedig nem egyenes 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
nem paradoxon... aki állandoan csak gondolkodik az nem lesz boldog, filozofiákkal, elméletekkel nem jutsz sehova. Vallásra nincs szukség, hitre igen, és pont arrol beszéltem hogy a lényeg az hogy ne gondolkodj állandoan, mert igy mindig csak a multban és a jövöben koszálsz, aminek nincs értelme... mikor gyerek voltál azért voltál boldog mert még tiszta voltál a sok hulyeségtol amit rád ragasztott a társadalom, a szabályoktol, neked más volt akkor a rossz és a jo, mint most... mára már rengeteg dolog befolyásolta az életed... végulis akkor most ki vagy? Egy személy akit a szulei és a társadalom kinevelt olyannak amilyennek ok gondolták hogy jo lesz. A megvilágosodás pont arrol szol hogy ezeket ledobd magadrol.
végulis te is kimondtad a lényeget: "és fölösleges gondolatokkal nem terheltem az elmémet" ez lenne a lényeg, kelet szerint és Jézus szerint is, csak a papok ezt már kicsit félreértelmezték (mert ehez fuzodott érdekuk)...

SRobert
Még annyi, hogy a teljes könyvre már nem emlékszem, a történelmi részérõl annyira mély ismeretem nincs is, de a könyv Bibliára és kereszténységre utaló része egy értelmetlen zagyvaság, egy mondva csinált, nesze semmi fogd meg jól, amit a legtöbb ember sem tud, de leginkább nem is akar ellenõrizni.
(Nem hitbeli szempontból természetesen.)

>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...

SRobert
Van magyarázat, csak ezt elmaszatolják a legtöbb esetben.
Ezeket az elméleteket nem történészek találták ki eredetileg, így hiába is magyarázzák nekik az olyan dolgokat, h pl: x törtélelmi korszak sajátosságai.

Az elképzelhetõ, h eredetileg a Frank birodalom nem volt akkora nagy szám, mint amekkorát a történelemírás csinált belõle.

De az ilyeneket a római kat. egyház és a pápa nagyon egyszerûen, hamis levelekkel, történeti írásokkal, hamis "tanúvallomásokkal" oldotta meg.

Egyszerûen nem volt szükség egy ekkora méretû projectre, ami az akkori viszonyok között ráadásul nem volt ilyen szinten kivitelezhetõ.

És nagyon sokmindent a hagyományos történelmi gondolkodás ural. Kihal egy-két történész generáció és olyan fordulat lesz, a történelem megítélésében, hogy ihaj. 😄

Csak gondolj bele abba, h még mindíg felvilágosodásnak nevezünk egy olyan korszakot, ami több szempontból is a katasztrófa szélére sodorta európát.
Ezek a felvilágosodásosok minimál infoval és tudással a fejükben kijelentették, h ennyire kurvára eszes és okos emberek nem éltek még a földön.

A mai gondolkodást egyébként az akkor lefektetett gondolkodási minták határozák meg és nem a babonás, vagy a vallásos gondolkodás, amit a laikusok állandóan vádolnak.

Amit ki akarok hozni ebbõl: a sötét középkor eleve egy hülye és valótlan elnevezés, ami nem felel meg a valóságnak, mégis eszerint az egy szó alapján ítéli meg a legtöbb ember ezt a korszakot, ami teljesen téves megítélésekhez vezet.

stb.. stb..

Most nincs kedvem tovább írni. 😄

Zsolo007
"Mert olyan nincs hogy virágzó frank városok és királyi paloták (meg úgy egyáltalán minden Európában) eltûnik és csak 3 évszázad múlva lesz újra tárgyi bizonyítéka. Semmi temetkezés, nincsenek városok. SEMMI." És erre mit mondtok? 😊

Zsolo007
Érdekes amúgy hogy csillagászati szempontokat nem vesz figyelmebe az elmélet, de ami még érdekesebb, hogy nem is támadják eszerint....

SRobert
Najó... 😊

A kat. egyház ennél sokkal, de sokkal egyszerûbben intézte, ha valakit dicsõségesnek akart beállítani.

Ezek a többszáz évet eltûntetõs elméletek figyelmen kívül hagyják, h akkoriban nem volt olyan információs áramlás, sem apparátus, amivel ez kivitelezhetõ lett volna.

Csak egy izgalmas fejezet a Bibliakutatás történetébõl:
K. Tischendorf 1844-ben egy kolostor szemeteskosarában találta meg az egyik legöreggebb teljes Biblia lapjait (~ i.sz. 300-as évek), aminek egy másik részét meg õrizgették.

Tehát se a római kat., se a görög kat. egyháznak halvány fingja nem volt arról, melyik kolostorban milyen iratokat õriznek.
Nem keresték, nem használták fel ezt az információt egy olyan korban, amikor a Biblia hitelességét érték támadások és egy 300-as években keletkezett teljes újszövetséggel igencsak meg tudtak volna szorongatni jópár elméletet.

"A csillagászatra meg annyit hogy a csillagok mozgása is ciklusos, szal talán még azt is meg lehet oldani. A perzsák meg nem európaiak, akkoriban nem foglalkoztak a perzsa csillagászattal szerintem 😊. Aki igen azt meg tuti eltüntették."

Hat a csillagok nem nagyon latszottak mocorogni egymashoz kepest 😊 Jo ideig allandonak is tekintettek oket. Na de a lenyeg, azokat feljegyzeseket ma is lehet vizsgalgatni amibol azonnal borulhat az elmelet, vagyis eszerint meg ma is tartanak a titkos kivegzesek 😊.
Zsolo007
Hát én nemtudom. Ha érdekel adok neked könyvcímet, szerezd be könyvtárból, olvasd el és alkosd meg a véleményed. A könyvben elég jól le vannak írva a dolgok. A másik az hogy akkoriban azért elég tudatlan volt a nép, szal akár még bele is férhetett. (nem volt órájuk se 😊 )Acsillagászatra meg annyit hogy a csillagok mozgása is ciklusos, szal talán még azt is meg lehet oldani. A perzsák meg nem európaiak, akkoriban nem foglalkoztak a perzsa csillagászattal szerintem 😊. Aki igen azt meg tuti eltüntették.

De ne értsd félre én nem akarom se védeni se cáfolni az elméletet. Az biztos hogy valami kurvára nincs rendben azzal a 300 évvel. Mert olyan nincs hogy virágzó frank városok és királyi paloták (meg úgy egyáltalán minden Európában) eltûnik és csak 3 évszázad múlva lesz újra tárgyi bizonyítéka. Semmi temetkezés, nincsenek városok. SEMMI. Szal ha az elmélet hamis is akkor is gázos a dolog...Mert ezen nem lehet mit tagadni.....

UI.: Biztosan 3 évszázadra mindenki a mennybe szállt, csak megunták és visszajöttek <#vigyor3>

SRobert
de sok hozzászólásom lesz holnap... 😄

Hat nem tudom.. Szerintem ilyen merteku konspiracio nem johetett letre abban az idoben. Ott a fix europai idoszamitas. Hogy adagoltak be az embereknek, hogy most nem 1 oraval kell arrebb allitani az orajukat a telre, hanem 300 evvel? 😊 Es mennyire passzol a kesoi perzsa gyakorlati csillagaszattal? Hatalmas mennyisegu megfigyelest jegyeztek fel es sok maradt fenn. Par evet sem lehet naluk elsumakolni, nemhogy tobbszazat.

Egy ilyen furcsa elmelet bizonyitasahoz sok nyomos erv kell, hogy alatamassza, de ugye eleg 1 is, ami kizarja a lehetoseget.
Zsolo007
Na igen, valahogy így gondolom énis... <#eljen>

Tetsuo
A történészek, akik a felkavart állóvízben újra nekiláttak némi objektivitással kutakodni, azt mondják h nem valószínû h az Ottó császár meg a mittomén milyen pápa
beiktattak 3 évszázadot, de ott bizony vmi nagyon furcsa dolog történt és sokmindent rosszul tanítanak akár egyetemeken is, csakhát az öreg profok legtöbbje (mint a legtöbb tudományban) megrögzött, makacs ember, aki az általa vélt dolgokat dogmaként kezeli.
A magyar koronáról is kiderült már, h nem csak úgy van 2db-ból összetákolva, és h a pontos jelentése van az ikonok helyének stb..; mégis azt tanítják amit pl Te tanultál.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

sz4bolcs
Az indíték az volt, hogy dicsõséges múltat, történelmet gyártsanak maguknak. Régen foglalkoztam ezzel a témával, de úgy emlékszem sokan megcáfolták.

Zsolo007
hát nagyon röviden talán annyi, hogy (már pontosan nem emléxem, viszonxlag régen olvastam róla) a bizánci császár a 11. században adott utasítást a hamisításra, hogy hosszabb legyen a "Keletrómai Birodalom" fennállása, ezáltal szilárdabb alapokat teremtve a birodalomnak. Végül is az élmelét arra épít hogy a 6-9 században a 6. századi városoknak és viszonylagos fejlõdésnek hirtelen minden nyoma eltûnik, alig van tárgyi bizonyíték a korbál csak pár megkérdõjelezhetõ történetíró storyja és a bizánci császár saját történeti leírása.....a többibõl minimális töredék...viszont érdekes hogy a töredékek valahogy nem egyeznek az elfogadott történelemmel, tehát az említett történetírók, illetve a császár saját storyjával. Valahol megvan még a könyv amit errõl olvatam, ha valakit jobban érdekel a dolog esetleg egy picit bõvebben leírhatom neki. Egyetlen dolog van ami egy óriási bökkenõ a dologban, és ezt tröitanárom mondta aki maga és érdeklõdik az elmélet iránt, hogy akkoriban a német-romai császár és a bizánci császár hát nemigazán kedvelték egymást, és õ eléggé elképzelhetetlennek tartja hogy egy ilyen hamisításban közremûködés jött volna létre köztük.....ez valóban nyomós érv. Nemtudom. Amit a könyv írt az elég logikus és meggyõzõ, viszont ez is az. Szal hiszek is neki meg nem is <#vigyor3>

Es mi az inditek?
Zsolo007
Nemtudom mennyit tudsz az elméletrõl, de én olvasgattam róla elég sokat és nem mondom hogy elhiszem, de az érvek logikusak, bizonyítékok (pontosabban hogy nincsenek bizonyítékok) alátámasztják, szal én azt mondom hogy lehet benne valami...

FtranX
"A hit NEM a tudomány által vizsgált világ megismerésére "való"..."

Szerintem a hit (a vallás) és a tudomány célja alapvetõen ugyan az: Válaszolni az ember által feltett kérdésekre.
Az ehhez használt módszerük az eltérõ. Hit <-> bizonyosság.
Teljesen ellenkezõ oldalról közelítik meg a dolgokat. A vallások rögtön a legnehezebb, a tudomány által talán sohasem megválaszolható kérdéssel kezdik, hogy "Miért vagyunk?". Aztán ebbõl vezetik le az összes többi választ.
A tudomány viszont alulról felfelé építkezik. Aztán a végén vagy eljut az "igazságok igazságához", vagy nem. (szerintem nem) 😊

Aki erre mindenképpen szeretné "tudni" a választ az nyugodtan válassza inkább a hitet.

FtranX
"Nem logikus"-t használsz, de arra gondolsz, hogy nem egyezik meg a világról alkotott szubjektív képeddel (amit érthetõ módon a tudomány is formált)."

Nem ezt akartam mondani, de én írok hülyén. 😊

Szóval a mondanivalóm lényege:
Igazatok van SRobert-tel, hogy a vallások lehetnek logikusak/következetesek, csak ott a bibi, hogy az alap axiómáik (pl. Isten/istenek léte), amikbõl kiindulnak, sem állják meg a helyüket (vagy nagyon nagy jó indulattal bizonytalanok).

Ugyebár, a legnagyobb ökörségbõl fel lehet építeni egy saját magán belül logikus rendszert, majd ezt csûrni, csavarni a végtelenségig.

majd kinovod 😊
[NST]Cifu
Megint csak egy dologra reagálnék idõhiány miatt:

Ugyanis létezik egy elmélet miszerint kedves kis keresztény idõnket megtoldották 297 évvel a sötét középkorban, nem állok le ecsetelni az elmélet részleteit, akit érdekel az úgy is tud róla.

Ez az elmélet marhaság, például az ókori csillagászati feljegyzések alapján ugyanis igencsak "feltünne" egy eféle turpisság...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Zsolo007
Ez így igaz <#eljen><#eljen><#eljen>

SRobert
csak összehozzuk...
max löx egy emilcímet, v egyéb elérést priviben.

pikk8
ha hétfõn nem is de valamikor mindenképp. ritkán van idõm gép elé ülni.

\"Bármit megtehetsz, mindent megnyerhetsz, mindent eljáthatsz, játszva meghalhatsz!\"

SRobert
pikk 8... majd hétfõn beszélünk róla, ok?
Mostmár fáradt vok az ilyesmihez, hétvégén meg nem leszek...

Zsolo007
Nézd meg a 21 gramm címû filmet abban van az egyik elmélet 😊

Nekem van sajátom anélkül hogy különösebben olvasgattam volna ilyen elméleteket.

Nagyon egyszerû: Az Agy sokmindenre képes, ennek ugye tudjuk csak kis részét használjuk. Szerintem az agy nem másra való minthogy a lélek segítségével új módon tapasztalhassa meg a "fizikai" világot, vagy ha másképp akarom mondani: a mi dimenziónkat. A lélek valójában egy másik dimenzióban található, azonban ide van kötve. Most ugye kérdés hogy vajon mi alapján kötõdik ide? Vajon az agyban van az a 21 gramm ami ideköti 😊. Mondjuk ezzel az a baj hogy a mi dimenziónkban léteznek szellemek. Tehát elvileg csak itt vannak, és ugye ottvan még az alagút ami véleményem szerint egy dimenziós féregjárat a lélek valódi dimenziójába.... Szal a végeredmény az hogy nem tudom 😊)))

UI.: Sajnos nem láttam még a filmet, csak meséltek róla, nemtduom valaha meg fogom e nézni...

UI2.: Ez egy paradoxon számomra 😊))

pikk8
lehet, de én még egyet sem hallottam.

\"Bármit megtehetsz, mindent megnyerhetsz, mindent eljáthatsz, játszva meghalhatsz!\"

SRobert
Erre rengeteg elmélet van. 😊

pikk8
nekem lenne egy kérdésem, hogy ki hogyan gondolja. tételezzük fel hogy lehetne az agyat transzplantálni. ha átültetnék valakibe akkor az illetõ kinek a a lelkét kapná? persze ha van lélek és ha van akkor hol van?

Zsolo007
De ne feledd azt sem, hogy elõtte a sötétség fog uralkodni, és csak utána jön az egyensúly <#eplus2>

Zsolo007
Amúgy az az érdekes, hogy ha nem lesz 2012. dec. 22-én világvége az nem jelenti azt hogy a maják tévedtek.......

Ugyanis létezik egy elmélet miszerint kedves kis keresztény idõnket megtoldották 297 évvel a sötét középkorban, nem állok le ecsetelni az elmélet részleteit, akit érdekel az úgy is tud róla.

Persze ha eljön a világvége az egyben azt is jelenti hogy az elmélet hibás <#nyes>
Csak már nem lesz senki aki ennek örüljön <#nyes><#nyes><#kuss><#violent><#violent>

az élet maga paradoxon. élni akarunk mindenáron, holott mélyen belül úgyis tudjuk hogy meg fogunk halni, sõt a születésünk elõtt is tökéletesen halottak voltunk, úgy mint majd leszünk is.a valóság és értelmünk létének keresése közben a kis idõ és térbeli szeletkében próbáljuk azért jól érezni magunkat, ha már élünk.nehéz a káoszban rendet teremteni, már ha létezik olyan, és ez igaz a gondolatokra is

hurrá, eljön mammon, vagy hogy is hívták a kis szörnyûséget a constantine-ban? a legjobb színészi díjat megkaphatná az idén aki luc-ot játszotta(elsõre nem is esett le hogy fehér öltönyben lucifer lehet az 😊

sz4bolcs
Azért az ajándékozást megvárhatná..

SRobert
1) a maják hüjjék, mert nem veszik figyelembe a keresztény szokásokat, amikor a világ vége a téma.

2) Isten biztosan nem teszi így tönkre egyetlen fia közelgõ szülinapját.

3) a karácsony elõtt lesz mégis vége a világnak, akkor az maga a szülinapi ajándék lesz, tehát Jézus dicsõséges eljövetele.

Ergo: vagy akkor lesz a világ vége, vagy mégsem.

sz4bolcs
"Biztos megint megszületik Krisztus, ezúttal Anti elõtaggal 😄"

Újra megszületik Jézus, ezúttal az Antal keresztnevet adják neki a keresztelõn.

...és egyensúlyt hoz az erõbe
-ja túl aktuális vagyok

Zsolo007
Nem, csak valami poént akartam berakni, hogy miért nem érdemes foglalkozni ezzel 😊

Biztos megint megszületik Krisztus, ezúttal Anti elõtaggal 😄 (persze ezzel nem szabad viccelni)

SRobert
basszus, pont karácsony elõt? 😄

sz4bolcs
Ezért jó nézni a gyerekeket. Emlékeztetnek rá, amikor mi is ilyenek voltunk.. nincs félelem, nincs kétely, teljes az összhang. Aztán ahogy felnõ, az õ fejében is ezek a kérdések fordulnak meg.

2012. december 22. 😊
A maja és az azték kalendáriumok vége - a világvége.

Te is fölcsaptál X-akták fan-nak? 😊

Zsolo007
Tudod mi a te bajod? 😊 sokat gondolkodsz, egész pontosan sokat kételkedsz, mindent megnézel hogy van e értelme de utána rájössz hogy mégsincs, de mégis és mégse, ez paradoxon 😊. te vagy a paradoxon. 😊

Ezeken a dolgokon nem kötelezõ filózni, az álmok nem kell hogy eltûnjenek a gyerekkorral....Ilyenekbe hogy hallhatatlanság értelmetlen belegondolni, ugyanis a világvége mindjárt ittvan 😊 Egészen pontosan 2012. december 23-án 😊))) Élvezzétek ki a hátralévõ iodõt 😊)))

viszont felvetõdik a kérdés, hogy ha az ember önmagában képes megtalálni a harmóniát és az összhangot, akkor mi szükség vallásra vagy akár hitre? bár tegyük hozzá hogy valószínûlet erre azért nem mindenki képes és ezek az eszközök nyújtanak segítséget nekik az eléréséhez,de miután eléri az ember rájön hogy megint csak felesleges dolgokat csinált, már ha azt feleslegesnek lehet nevezni hogy megvalósított közben valamit meg talán jól is érezte magát, de utána megint csak ott tart ahonnal elindult, ennek sem volt ugyanúgy értelme mint bármi másnak.én személy szerint sokkal jobban éreztem magam gyerekkoromba amikor is még az ember tele volt álmokkal, megvalósítandó tervekkel és ezerenyi apró örömmel, az életérzés átitatott minden másodpercben és fölösleges gondolatokkal nem terheltem az elmémet.az élet alapvetõen értelmetlen és hiábavaló, ehhez objektíven nem férhet semmi kétség, és mégis furcsa és csodálatos, pont az élet szubjektivitása teszi az életet széppé és utánozhatatlanná, egyedivé, egyszerivé és megismételhetetlenné.ha az emberi tudomány legyõzi majd egyszer az öregedést, az sem fogja soha jelenteni a halhatatlanságot, még akkor sem ha az elmének új testet lehet kreálni, mert ha nem balesetben akkor háborúban vagy gyilkosság által, vagy öngyilkosság által az õrülettõl vezérelve pár száz leélt év után, vagy ha ezek egyikétõl sem, hát mert megsemmisül a naprendszer vagy az univerzum.vagyis megint csak nincs semminek értelme, ha csak azt nem vesszük eredménynek hogy hosszabb rendelkezésre álló idõ alatt ugyanazon személy több tapasztalatot szerezhet és több mindent vihet véghez.de a végé úgyis ua. vagyis ha filozófikus gondolkodás helyett vki egyszerûen csak éli az életét és megpróbál boldog lenni, pont ua van mint az aki elmélkedik, és a végén kilyukad oda hogy sokkal egyszerûbb lett volna mindezt elkerülve szimplán boldogan élni.bonyulult egy paradoxon, nem?

Tikal
viszont figyeljétek meg hogy keleten és amerikában milyen templomokat épitettek: piramis alakuakat, mert ez gyujti ossze a legjobban az energiákat...és ezekben a legjobb meditálni. sok õsi hindu templom piarmis alaku, és sorolhatnánk...

186: pontosan errõl szolnak a kelet tanitásai.. az anyagi dolgok mulandok, nem okoznak hosszutávu boldogságot 😊

sz4bolcs
Ja nagyon jó arc. Pár éve nála keresztelkedtem. 😊 Szoktam menni megcsinálni a számítógépét, ha valami baj van vele. Múltkor adott Szentírást, meg ilyen kis szent-képeket. Ha jól tudom nem veti meg a világi életet, ugyan köti a cölibátus, de élettársa van, és néha megkóstolja a házi páleszt is.

A templomokkal kapcsolatban.. nem hiszem, hogy általános lenne egy templom építésénél az ilyen fajta vizsgálat. Viszont a tervezés és a belsõ elrendezés nagyon sokat számíthat. -persze van amikor figyelembe vették ezt is, ott van példának a stone henge, ott a vizsgálatok kimutattak erõs mágnesességet. Biztos nem véletlenül építették pont arra a helyre.
Ennek majd utána szeretnék nézni, hogy egy mostani templom építését milyen vizsgálatok elõzik meg, addig nem akarok ebbõl következtetést levonni.

Zsolo007
Érdekes, pap, de gondolom ehhez sem ért mindenki, nemkötik a legutolsó/leaglsó pap orrára 😊

Mellesleg, csak hogy mondjak egy példát: Ha valki jár Nyék környékén nézzen be a katolikus(asszem a katolikus, de lehet a református) templomba és egybõl megtudja milyen az ha rossz helyen építenek egy templomot. Ugyanis egy földesúr adományozta az egyháznak a földet azzal hogy itt kel templomot építeni, meg is lett az eredménye: az ember képtelen bentlenni sok idõt, rosszul érzi magát, képtelen nyugodtan imádkozni, az egész hely olyan rideg és barátságtalan.......

Mondjuk ebben van valami hogy a flau legmagasabb pontjára..... 😊 Uyganis az ilyen földsugárzó helyek gyakran dombok alatt találhatóak (persze nem mindíg)

😊jó fej lehet az öreg
hát igen, lehet jó lenne irodalmat olvasni, akkor már készen, szép formába öntve kapja az ember az örök érvényû bölcsességeket,mert már mindent kitaláltak az élet értelmével és a boldogság keresésével/elérésével kapcsolatban más nagy gondolkodók, az életbölcsesség nem egyenlõ az magas intelligánciával és a tudománnyal, bár a kettõ nem zárja ki egymást(wizardry-ban pl a bishop😊bár én jobban szeretek magamtól rájönni dolgokra, úgy izgalmasabb és tovább tart, így is harmincéves koromra fél évtized éjszakai munka után ha ránézek egy emberre a szemébõl, arckifejezésébõl megmondom milyen ember.ha alaposabban megfigyelem a részeleteket, beszélek vele pár percet kb. megmondom milyen volt eddig az élete.ez egyfajta jó emberismeret, és feltételezi hogy az ember a saját érzéseivel, ösztönünkbõl fakadó reakcióival tökéletesen tisztában legyen, így másokat is könnyû jellemezni

sz4bolcs
Beszéltem a vajszlói pappal, azt mondta, õ nem tud ilyenrõl. Azt mondta, hogy általában a falu legmagasabb pontjára építették régebben, mert 1. nem kell víz 2. közelebb legyen Istenhez. 😊 Õ csak ért hozzá, hisz õ tolmácsolja Isten szavát...😛

Másik kedvencem meg a görcsönyi pap hittan órán:
"Szeresd felebarátodat, még a cigányokat is!"
-lehet tévedek, és a szeresd helyett ilyen volt, hogy bocsáss meg, vagy ne bántsd (se)..., de a második fele egy az egyben.. 😊))