12274

Age of Conan: Hyborian Adventures - MMORPG
  • Hoz_Hun
    Tényleg, ez most jogilag hogy van? Ha kihalnak a szerverek mondjuk csak 5-10 ember játszik/szerver (csak példa, elméletben kérdem), akkor ugyebár veszteséges lesz üzemeltetni. Akkor beszüntetik és aki megvette a játékot nem tud játszani többet? Vagy hogy van ez?
  • Seithennin
    nektek is jó játékot:)
  • Seithennin
    na de sok a duma megyek játszani:D
  • Seithennin
    a wownak nem a méretei nagyon hanem az egyszerűsége és a világa vonza be a régi single player blizzardos funokat meg a kezdőket, de nem hiszem hogy az igazán rutinos régi motorosok is istenítenék a wowot (én nem vok régi motoros csak ismerek párat)
  • Seithennin
    naja:D teljesen igazad van, mondjuk azért jobb is volt hogy azok a gamek nem mozgattak meg annyi embert mert ha belegondolunk a wow óta hígult fel annyira az mmo közönség és azóta van ennyire sok bunkó mint most sajnos:D
  • Attila1234
    Annyit azért hozzátennék, hogy WoW-ban már a megjelenés időpontjában benne volt Molten Core és Ony is, tehát lehetett 40 fős raideket indítani. Az persze más kérdés, hogy mennyi ideig tartott, mire felépültek a komolyabb raider klánok. Azoknak van igaza akik azt mondják, hogy a Funcom kissé alábecsülte az Age of Conan játékosokat, akik - ha nem is mindegyik, de egy jelentős részük igen -, már rendelkezik valamiféle MMORPG kultúrával és igenis elvárja egy 2008-ban megjelenő MMO-től, hogy legyen benne működő end-game content. Nagyon gyorsan a Vanguard és a LOTR sorsára fog jutni a játék, ha nem csinálnak vele valamit. Arra pedig esélye sincs, hogy akárcsak megközelítse a WoW méreteit. Mire tényleg "elkészül" az AoC, addig megjelenik a Lich King és talán a Warhammer is. Ezekhez pedig nem kell akkora erőmű, mint az AoC-hoz.
  • Seithennin
    lotroztam még aoc előtt de olyan kihaltak voltak a serverek hogy nem láttam értelmét, 2-3 raid azért nem olyan rengeteg
  • BEAST #5008
    Wow nagyon szerencses helyzetben volt, mert barmilyen hibai is voltak akkoriban, nagyon konnyu volt jatszani es nagyon jol adtak el az egeszet, nem is igazan volt alternativa akkoriban. Hiaba volt L2, Eve online, Eq2 vagy akar Daoc, egyik korul sem volt akkora hype hogy tobb millionyi europai es amerikai jatekost megmozgasson (ugye l2ben foleg a 24/7 grindelos kinaiak, meg koreaiak voltak tulsulyban :D ).
  • Henty
    Az hogy a LOTRO teljesen kihalt az így ebben a formában nem teljesen igaz :) Ebből max annyi hogy igen kihalt AoC miatt semmi kétség, de rentgetegen jöttek vissza miután letellt az egy hónap ajándék amit alapból kapott az ember :) csak mellékesen jegyzem meg, hogy újra minden nap 2-3 raid püföli egymást pvmp-ben, szóval nem kéne ennyire lehúzni...:) én még a kieg még csak most fog jönni :) picit nézz utánna a dolgoknak mielőtt vaktában nyilvánítasz véleményt :)
  • Seithennin
    hát akkor nekem nagyobb mázlim volt:D én ott nem tapasztaltam hogy ilyen rémes lenne a helyzet, vagy csak nem figyeltem:D de tényleg nem ütött nekem annyira szemet.
  • BEAST #5005
    Igazabol ha nem olvasod el amit irok akkor felesleges ez az egesz... nem a betakrol beszeltem. WoWban lbrsen es ubrsen kivul semmi sem volt, meg csak normalis battlegroundok sem, pvpben ha veletlenul megoltel egy kisebbet vagy egy neutral npct mar ment is a dishonor pont, meg is olte az SS-TM world pvpt, ezen kivul a jatek tele volt evade bugos mobokkal es bossokkal, es olyan questekkel amiket vagy nem lehetett befejezni vagy nem kaptal rewardot... tehat ennyit a wowrol start utani elso ket honapban. Lineage 2ben kasztvaltokon kivul hiaba voltak questek, egyiket sem erte meg csinalni, igy maradt a 100% grindeles, a jatekban nem voltak szovetsegek, neha meg a clan sem mukodott. A varosokban ott voltak az aukcios npck, de hiaba probalkoztal, clan hallt meg nem kaphattal... ezert mindenki ment nurka raidelgetni az ingyenes clan hallert, ami megint csak vagy mukodott vagy nem :D ... pvpben a meztelen de torosok taroltak, ahogy a naluk magasabbakat is 2 szurasbol oltek, egy hiba miatt ami eveken at bent maradt a jatekban... nezzuk mi volt endgame szinten, ugye l2ben nem 1-2 honap volt egy 60-70 koruli karakter osszerakasa, viszont aki jatszott akkoriban az emlekszik amikor a koreaiak tobb szazan probaltak megolni Antharast es nem sikerult nekik... tehat az egyetlen igazi mukodo raid boss is verhetetlen volt a javitasig :D

Persze mara mar mindketto eleg szep es jo jatek lett, sot mar startkor tetszett mindketto, de az tulzas hogy az aoc rosszabb lenne mint barmelyik masik mmo start utan.
  • Seithennin
    naja:D persze hogy lesznek többen is, mert jobb a reklámja mint a daocnak, mert már nagyobb az mmo közönség, de ha van 1 pár száz van akár csak 100 olyan ember aki igazán jó közösséget tud kialakítani... hát az sem érdekelne ha napi 10x gankelne le valami orosz pöcs:D
  • gatyo
    Igen de az a baj, hogy a mai világban a régi daocos közösség nemhiszem, hogy el tud tartani egy MMO-t. :-S
  • Seithennin
    de mondom persze mind félkész mert a játékosokhoz is kell igazítani csak ez már zavaróan hiányos:D most 2 napja nem is toltam, mert kell a nyugalmas élet aztán ujra megyek mert attól függetlenül szerintem nagyon jó mmo lesz ez
  • Seithennin
    1rész nem a bétáról beszélek hanem magáról a bolti játékról, és igen a bolti is hiányosvolt, de nem ennyire, én is toltam, és nem ennyi ideig
  • Seithennin
    kicsit gonoszkodva az a közönség remélem ott is marad:D és warhammerre a régi daocosok jönnek majd az lenne csak a szép világ xD
  • BEAST #4999
    pedig de ... pont a wow es a lineage 2 beta/startjainal jatszottam, es igen, mindketto meglepoen hianyos volt end game contentben... a bugokrol mar nem is beszelve, amibol minden uj mmoba jut egy zsakkal.
  • Seithennin
    Az én véleményem hogy igen ki kellett hozni ütletileg a wow kieg és a warhammer előtt, viszont MINDEN! MMO ilyen "félkész" tök mind1 hogy haladunk e a korral ez 1 ilyen világ ha nem tetszik lehet menni single gamekkel játszani! A gond ezzel csak annyi hogy azért ennyire félkész mint az AoC nem volt sem a wow sem a lineage sem everquest semmi. Szóval lehet hogy jó játék lesz belőle, csak vajon addig hány embert ilyeszt el az hogy most elég sok a gond és néha már élvezhetetlen, reméljük nem jut a Lotro sorsára a kihalt szerverekkel
  • gatyo
    Csak elmentem/tünk egy kicsit más irányba. Szerintem az AoC-ot ki kellett hozni most, nem volt rossz döntés üzleti szemmel nézve (lsd. toplistákat). Játékos szemmel nézve nem kellett volna még, de ki fog erre emlékezni 2 hónap múlva miközben kijönnek a patch-ek és pörögnek az insták, megy a pvp. WoWban is rég elfeledtük a "dijazatlan" pvp bohockodast Tarren Mill és Southshore között :-)

Régebben már írtam és továbbra is az a véleményem, hogy WoWnak óriási előnye, hogy Blizzard. Az SC, WC, Diablo közösséget rántotta egybe. Nem véletlenül jön most, a wow pangás kezdetén, közepén, az SC2 majd a Diablo 3 valamikor, közben meg jönnek a pletykák egy új generációs Blizzard MMO-ról. Szerintem zseniális stratégia lesz ez és szarrá keresik magukat újra.
  • BEAST #4996
    En nem igy latom a helyzetet, szerintem rosszul csinaljak, pont hogy tul sokaig huzzak halasztjak az egeszet, grafikailag mar nem igen fog valtozni a jatek, es par beigert "forradalmi valtozas" sincs benne az elmeletileg kozeljovoben megjeleno jatekban, Funcomnak sem az elso jateka es szvsz nem csinaltak rosszabbul mint marmelyik masik mmogyarto ceg. A start nagyon jol sikerult, es egyaltalan nem olyan rossz a helyzet mint ahogy azt te vazoltad (10 ezer jatekos, 700 ezer lelepo). A jatek egyedul a 80 feletti contentben hianyos, meg malav is eljutott lvl70re mindenfele kulonosebb grind nelkul, pedig o is mondogatta hogy 50 felett megall az elet jaj jaj... igaz az utolso 10 szintet mar grindeltuk, viszont meg is maradt a kheshatta questek 3/4 resze. Ha idoben kiadjak a juliusra igert pvp patchet, es az augusztusra igert content patchet akkor az aoc meg eleg sokaig a piacon marad.
  • gatyo
    lsd. #4981 :-)

Solozasnal szerintem lényegesen gyorsabb itt. Akár hatodmagaddal fejlődsz egyszerre, ami lehetőséget ad kis lazításra is, miközben ugyanúgy pörög az xp, mert a többiek nem állnak meg. A másik meg, hogy itt nem kell új grindhely után nézned ha kinövöd :-) PvP szerveren pedig kifejezetten jó élményt tud nyújtani a grindelők védelme, javítva ezzel a guild communityt.
  • Chris
    Ha az elején érted miről van szó, akkor utánna miért kérdezel hülyeséget?
    Ha már sikerült ide terelni a szót, akkor szó sincs itt amcsi játékosokról, jól felépített és elhúzott hype volt az ami eladta a játékot, amiben azért kiadás után volt tartalom. Jó időben jött ki a wow, pangó piacra, ezért különbözőek a két játék kiadásának körülményei, elérte amit elért, feltette a lécet és ezt kibaszott nehéz átvinni az újaknak.
    Ha jó példát akarsz van az is, nézd meg a WHO-t, látszik azért a stratégián, hogy a Mythic nem most kezdte az ipart. Szépen jóval előtte, elhúzottan elkezdték szépen szivárogtatni az infokat, videók, leírások, fejlesztői interjúk, gameplay videók, stb. pont úgy ahogy a kockafejeknek ez kell. Elmélyült, elmélyül a köztudatban, nyáladzanak rá, várnak rá, jönnek majd a meghökkenések, hogy milyen fejlődésen ment keresztül a játék, stb. Úgy tűnik, hogy a Mythic nem szarral gurigázik, ki fogja hozni azt a színvonalat ami kell, hogy erős konkurrenciája legyen a wownak. Válaszolva kötekedő-light kérdésedre, én vhogy így csinálnám.
  • Sanca
    Itt is csak azert van lehetoseg karihuzasra mert a kohorc es dc kamp nagyon alkalmas aoe-ra a megfelelo aoe classokkal. Expet/mob ugyan annyit kap az akit huznak mintha a sajat teruleten fejlodne, csak azert fejlodik gyorsabban, mert magas a kill-rate a hatekony aoe lehetoseg miatt. De pl 1 tos gyorsabban fejlodik soloban, mert ugy megkapja a chain killeket.
  • Running
    Lineage 2-ben ugyanez volt. Lementél farmolni cuccot meg xp-t, és keresni kellett szabad szobát magadnak, ha nem volt akkor kitúrni valakit, rosszabb esetben megölni.:D Na ott aztán figyelni kellett sok dologra. Nézni mindig a bejáratokat, mikor támadnak meg, mikor hozzák a vonatot, és természetesen a mobokat is írtani. Voltak nagy izgalmak.
    Haverral még mindig röhögünk azon mikor eszünkbe a jut a következő sztori. A játék elején mindig szidtuk azokat akik vonatokat húztak össze vissza hátha ráragad valakire és a játékos droppolt cuccait meg felszedte. Milyen bunkóság ez stb. Aztán egyszer lementünk farmolni, sokan voltak, de nyugalom volt, mindenki elvolt saját területén, farmoltak, stb...Érezhetően békés hangulatban telt a farmolás. Megbeszéltük h kéne valami zűrzavar h kicsit felpörögjenek az események, így mindketten felválltva iszonyat mennyiségű mobot húztunk magunkra és futkároztunk össze vissza. Két perc alatt kitört a pánik, a játékosok szaladgáltak, próbálták menteni a menthetőt, küzdöttek, a nem harcos karakterek jártak a legrosszabbul. Iszonyat felfordulást csináltunk, rengeteg játékos meghalt, mi meg csipegettük fel a droppolt cuccokat mindenből. Kb 30 perc után elég keményen kiürültek a szobák, akik megmaradtak azok már nagyon óvatosak voltak. Így abbahagytuk és leléptünk. Iszonyat bunkóság volt, de komolyan ennyit nem nevettem l2-zés közben. Természetesen megjegyezték a nevünket is és 1 hétig ha megláttak, kinyírtak minket, ha tudtak. Mindenki hozta a nagykariját is, hátha megint szükség lesz rá.:D
    Az ilyen izgalmak sok plusszt hozzátesznek a játékhoz. Természetesen megnyugtattuk a lelkiismeretünket utána, h csak azok haltak meg akik nem voltak elég éberek és ez tényleg így van.
    Csak eszembe jutott ez a sztori, remélem nem untattam senkit.
  • gatyo
    Nem erre gondolok. Hanem pl. WoWban ha lvl20as karit elvittél a 60as kariddal 60as mobokat ölni, akkor 1-2 xp-t kaptal csak érte. Azaz nem volt lehetőséged "karihúzásra".
  • BEAST #4990
    apprentice nelkul jobban jon az xp :) legalabbis a kisebbek ezt mondtak, es amugy sem ok sebeznek, teljesen mindegy hogy fent van e vagy sem :)
  • Sanca
    Van xp buntetes. Hiaba vagy apprintice, annyi xp-t kapsz mintha a sajat szinteden olned a mobokat(nalad 0-3 szinttel nagyobbakat).
  • gatyo
    "Igen ammnyiben játékos szemszögből nézzük." l2read :-)

Jelen pillanatban szerintem egyetlen piacon lévő MMO sem képes a játékos állományát megtartani. WoW sikereit csak pár rpg megszállott probálja elvitatni. De mint írtam, ott a marketing az amcsi játékosok minél szélesebb körének megcélzása volt. Aztán azok majd úgyis huzzák magukkal a finnyákolókat...
  • Zsoltika 007
    Mert mi bajod a Stargate Online-al? Kipróbáltad már? Vagy te már megjelenés előtt tudod milyen lesz?!
  • Chris
    Ajánlom mégegyszer a vonatkozó postok figyelmes elolvasását. Az elégedetlen fogyasztó nem a marketing stratégiát véleményezi, hanem szimplán nem tetszik neki amit kapott a pénzéért. Mellétrafa.

• Chris
    Lehet, hogy a 70 feletti részek újra jók, de egyelőre 55 körül sajnos rohadtul nincs támogatva az, hogy belogolok 1 órára és megcsinálok néhány kvesztet, mert a jelek szerint órákat main systemben kellene ülnöm huszadmagammal ugyanarra a bossra várva, vagy egymást csapdosni hátba. Kicsit demoralizáló csak. Wow eredményeivel meg mindent lehet csak elvitatni nem, ugyanaz a dolog, mi így látjuk, másik x millió meg nem.
  • gatyo
    Igen ammnyiben játékos szemszögből nézzük. De szerintem egyetlen AoC-ba befektető cég döntéshozója sem játszik a játékkal :-)

Ha most felkérnének téged, hogy vezess be a lehető legnagyobb sikerrel egy nem túl kecsegtető MMO-t a piacra (pl. Stargate online, amivel valszeg soha nem játszanál), te mit tennél, hogy csinálnád? :-)
  • Jockey
    /bow :-p
  • Chris
    Ja, szóval ilyen stílusban nyomjuk. Te aki oly jártas vagy az üzleti világban, tudhatnád, hogy baromira nem erről volt szó, hanem a játék jövőbeni lehetőségeiről és emellett a mi élvezetünkről. Nem egyszer durranós egyhavi játékot szeretnénk játszani, (gondolom sem a Joki sem én) ami csak arra jó, hogy egy tőzsdén jegyzett szarul teljesítő cég második negyedéves eredményét feljavítsa, de ettől még igaz az unalomig ismételt profitmaximalizálós axióma. Amúgy most direkt megnéztem, Joki múltkor az árfolyamokkal nagyon beletrafált, a szar dollár tartja el a céget (meg egy "kis" továbbhordozott adó).
  • gatyo
    A sok pár napos 80as azért van, mert olyan helyek vannak a játékban, ahol a repop nagyon gyors, sok az ae class, és nincs xp büntetés ha sokkal magasabb szintű partyban vagy (tipikusan DAoC-ban volt ez). Konkrétan: Kheshatta, Death Master Camp xpgrind. Egy jól felépített csapattal 1 szint 1 óra kb. (lvl. 70-80 között, kisebbeknél méggyorsabb és lvl19-től már oda lehet vinni bárkit). Ha ezen nem változtatnak akkor a nagy guildek sorra húzzák majd fel a tagjaikat itt pár nap alatt.
  • Jockey
    jó hát main system az az insta, amiből kifordulsz 20 perc után
    Én pár qet megcsináltam ott, mert 90%-ba klántagokkal voltunk, egész jó kis pvp is kialakult, de puggal tuti leléptem volna 10 secen belül. Amúgy továbbra is azt mondom, hogy insa nélkül is lehet fejlődni. Villás qet elsőnek 65ön csináltam mert nem volt q, és egy villa kör fél szint jelenleg. Lehet furcsa, de nekem mai napig nincs gondom villa q-el, semmiben nem látom másnak, mint bármelyik más gyűjtögetős q-et, max annyiban van igazad, hogy a környezet hasonló, de mondom én nemnagyon vagyok rászorúlva villára. 70 felett meg keshat-ba annyi q van hogy borzalmas, és tom az grindnek számit, de élveztes mikor 2od 3ad magammal húzzuk a 10dbos mobokat, kurva jó xp, és közbe a nagyok meg őrködnek kint az xp helyeknél, ha jön enemy megyünk ki és gyakjuk le őket, vagy ők minket. Ez épp annyi adrenalint ad, hogy ne legyen unalmas a dolog, és épp annyira élvezetes, hogy szivsebben xpek így, minthogy lemenjek villába solozni 1 kört, vagy solózzak egyedül 260ik skorpiófarkat gyűjtögetve. Ezért jöttem pvp szerverre. Lehet ez pve szerveren gagyibb, mivel nincs ez az állandó pörgés és nekik jobban kijönnek a grind és egyéb dolgok..
    A lefolyt 3évvel wow kezdés óta meg az a gondom, hogy jelenleg nemtok olyan mmo-t wow-al együtt, ami ne grindelésről szól, szal nem értem, miben több a wow, mikor grind az is (csak valami instának írják), elbaszták az armourfaszságokkal amikért hónapokig gürcölsz egy peccsel szart sem ér már és e mellé nincs pvp benne.
    no mind1
  • Hoz_Hun
    Nem hiszem hogy akkor bugmentes és fullos content lett volna. Egy csomó minden üzemeltetés közben derül ki és kell javítani. Persze lehet tévedek. Mondjuk én azon is csodálkozok, hogy valaki(k) a megjelenés után pár nappal már lvl80 volt(ak).
  • gatyo
    Te aki oly jártas vagy az üzleti világban tudod, jól, hogy a mai játékpiac milyen is igazából, itt is megy profit maximalizálása. Egy jól időzített release sokkal fontosabb mint egy tökéletesen kész játék. Nagyon merész húzás lett volna Conant piacra dobni Warhammer, és WoW WotLK-el egy időben, még akkor is ha addigra már bugmentes és fullos content lenne benne. Emlékszem még, hogy EQ2-t is vért izzadva dobták be WoW előtt. (olyan is lett, de megis sokat eladtak belőle olyanoknak is akik csak türelmetlen wowosok voltak és free hónap után ott is hagyták).
  • Chris
    Az, hogy 35-ödszörre csinálod meg a villakveszteket, az is grájnd. :)
    Amúgy viccen kívül vmennyire tényleg le van fedve kvesztekkel, csak nem olyan bőségesek a lehetőségek, mint wow-ban, mert baromi kevés terület van. Az a baj, hogy 1-2 szint úgy került lefedésre, hogy instáznod kell és pl. múltkor látva main system kidolgozottságát vhogy ettől az ember hátán feláll a szőr.
    Azt meg még mindig nem értem, hogyan lehet érv, hogy 3 évvel ezelőtt a wow is 0 tartalommal jött ki. Kérem azóta lefolyt abból a bizonyosból elég sok a Dunán, magasabbra került a léc, aminek meg kell felelni, mert nem a kb. 10 ezer ember számít aki megideologizálja, hogy "jó lesz ez pár hónapon belül", hanem a másik jelenleg megmaradt 700 ezer, aki azt mondja, hogy "ez szarabb mint a wow és jövő hónaptól inkább újra azt fizetem". Neked meg nem kell azért magyarázni, hogy mi lesz ha emiatt nem lesz píz fejlesztésre.
  • Chris
    "Jah, mert sok a rossz ember... amekkora infláció folyik itt ebben a rendszerben..."