69
A remény rabjai
  • ForzaInter
    #69
    ja meg a Ponyvaregény is akkor készült, az legalább kapott egy Oscart
    többit meg elivitte a Forrest Gump, pedig sztem mindkét film jobb nála, ha nem is sokkal de kicsivel...
  • ForzaInter
    #68
    alapfilm 10/10
  • PrisonMan
    #67
    Az nem lesz semmi
    Lehet, hogy be kellene újítani. A TV2-őn jó volt a hang, amit pedig letöltöttem borzasztó halk
  • artschiatwork
    #66
    2007. október 9-én megjelenik itthon 3 dvd-s gyűjteményes kiadásban!!
  • Bokafix2
    #65
    Az itteni hozzászólók közül már szinte mindenki rég megnézte a filmet.
    Nyilván hogy megnézik, mert alapmű.

    Jó a borító.
  • PrisonMan
    #64
    Nekem naggyon bejött a film! Egyszer láttam a TV2-őn, mostanra megmár kivan írva DVD-n, és pár nappal ezelőtt néztem meg. Mindenkinek ajánlom!
  • Quantumleap
    #63
    Nem én voltam, csak nekem is marhára bejön.
  • artschiatwork
    #62
    ez komoly, grat.
  • Bokafix2
    #61
    Én csak azt az egyetlen dolgot cáfoltam, hogy kezdetben a pénz lenyúlása miatt kellett volna a másik személyazonosság. Ez későbbtől játszott közre. Ez a film nem sci-fi, tehát ő sem tudhatta, hogy mi lesz 10, vagy 15 év múlva. Mivel nem látott a jövőbe. Minthogy azt sem tudta, hogy majd találkozni fog egy olyan rabbal, aki tudja az igazat az ártatlanságáról. Sőt azt sem tudhatta, hogy nem-e hal meg a börtönben valamilyen betegségben, vagy a verésektől amit a nővérektől kapott. Nem cáfolom, hogy az eltűnésre kellett neki a személyazonosság. De minden részlettel, vagy azzal, hogy mit fog tenni 10 év múlva, még egyáltalán nem volt tisztában, csak volt egy terve. Nyilván az időközben történt események is alakították, módosították a tervét.
    Nagyobb vonalakban lehet érteni, mit miért tett, de mivel ez csak egy film, nem derül ki minden apró részletben, hogy mivel mi volt pontosan a célja. Lehet következtetni, ki így gondolja, ki úgy. De a rendező nem igyekszik mindenre pontos választ adni. Mert tudja, hogy erre ott van a nézők fantáziája. És ez így korrekt.
  • homeless
    #60
    Nem érted. A lényeg az, hogy teljesen természetes dolgokat csinált Andy és ezekkel leplezte a szökést.
    1. Az érckalapács vagy mi. Aztmondta, hogy a kövekhez kell, de igazából az alagútásásra használta(na jó talán ez az egyetlen kivétel, mert eleinte tényleg nem a szökéshez kellett)
    2. Poszter. Senki se gyanakodna rá, hogy egy híres színésznőnek a posztere miért van egy férfi cellájában. Valójában az alagutat takarta vele.
    3. Segítség Hadleynek. Azthitték, hogy csak szívességből csinálja, de szerintem ez is része volt a tervének. Mondta is, hogy ez nem barátkozás ,de valamire még jók lehetnek.
    4. Fantom személy. Mindenki azt hitte, hogy csak a pénzmosás miatt kell, de valójában azért kellett, hogy el tudjon tűnni. Szerinted megszökött volna pénz nélkül, úgy hogy mindenki őt keresné? Nyílván sejtette, hogy ~15 év alatt mennyi pénz lesz a számlán.

    Tehát a lényeg az, hogy minden fontosabb cselekedetének 2 célja volt. Az egyik amit a külvilág felé mutatott, a másik meg amit csak ő tudott.

    Most lehet azon filózni, hogy mi lett volna ha az igazgató nem kéri fel pénzmosásra, vagy ha az őröknek nem könyvel. Nyílván lett volna terve erre az esetre is, de ebben a filmben ezt a tervét láthattuk:)
  • Quantumleap
    #59
    Ezt a videót láttátok már?

    http://www.youtube.com/watch?v=v2PK-3ovq0s
  • Bokafix2
    #58
    Én sem állítottam, hogy azért szökött meg, mert lelőtték a lehetséges tanúját. De ekkor már egyértelmű volt, hogy nem juthat ki legális úton és így csak és kizárólag a szökés esélye maradt.
    Ráadásul, mikor elkezdte a szökést megtervezni, még nem tudhatta, hogy ő majd az igazgató több százezer dollárjával fog meglépni, mert akkor még az igazgató fel sem figyelt rá, következésképp még a pénzügyeit nem ő intézte, még csak beszélő viszonyban sem álltak egymással.
    Akkor kezdődött ez, mikor látszat razziát tartottak a cellájában, aminek nyilván az volt a célja, hogy az igazgató közelebbről is megismerje, és mások ne sejtsék meg, hogy mit akar tőle.
    Ha megfigyelted, mikor ez a razzia megkezdődött, már ott volt a poszter a falon, ami azt jelenti, hogy az alagút már készült.
    A másik személyazonosságot pedig a pénzmosás kezdetén kellett megalkotnia, hogyha már korán lebuknának legyen "kire" (#smile]) fogni a dolgot...
    Hogyha pedig a kezdetén alkotta meg Stevens-t, akkor még nem lehetett a célja ezzel a személyazonossággal az, hogy lenyúlja a főnök pénzét, mivel akkor még nem is volt 350 000 dollárja.
    Ezt az alatt a hosszú idő alatt szerezte, míg Andy segített neki.
    Viszont amikor eljött a szökés ideje, már nyilvánvaló volt, hogy nem fogja otthagyni a "végkielégítést", ha "felmond".
  • homeless
    #57
    Már a kezdetektől meg akart szökni, és mindig is a hamis személyazonosságot akarta felhasználni, hogy eltűnhessen. Nem azért szökött meg mert az igazgató megölette a haverját. Amikor elmondta az új kölyök a történetét akkor látta Andy, hogy kijuthat legálisan is és még az eredeti személyazonosságát is tisztára moshatja, de az igazgató nem akarta elengedni ezért mégis a szökést választotta. De ha az az új arc fel se bukkant volna, akkor is megszökött volna valószínüleg ugyanazon a napon és ugyanúgy használta volna a hamis személyazonosságot, hogy új életet kezdhessen, csak nem tálalt volna ki az igazgató ügyeiről.

    1. Észrevette, hogy bontható a fal
    2. Kér egy óriásposztert Redtől
    3. Az igazgató kegyeibe férkőzik, akinek eleinte csak az adóbevallását csinálja
    4. Később a pénzmosást is ő végzi, amihez szükség volt egy fantom személyre

    Az összes lépéssel a szökését készíti elő, és az a legszebb, hogy amiket csinált az akár normális is lehetne, de csak a végén derül ki, hogy mit miért tett.
  • Bokafix2
    #56
    Tényleg kiszámíthatatlan a film. Viszont annyit hozzátennék, hogy a hamis személyazonosságot nem azért csinálta, hogy lenyúlja az igazgató pénzét. Ezt a nem létező karaktert az igazgatóval együtt találták ki, hogyha a rendőrség mégis elkezdene nyomozni a mosott pénz ügyében, akkor ehhez az ún. Randall Stevens-höz jussanak el, (aki csak papíron létezik) s ne hozzájuk. Így nem derülhetett volna fény arra, hogy az igazgató a bűnös.
    Viszont mikor az igazgató elutasította, hogy az új haverja - aki tudta az igazat Andy ártatlanságáról - tanúskodjon, sőt meg is ölette, hogy Andy így sose kerülhessen szabadlábra, nos ekkor döntött ő a szökés mellett (aminek a terve már kezdettől fogva elő volt készítve, vagyis mikor odakerült már az első hónapokban észrevette, hogy könnyen bontható a fal...) és ekkor döntötte el azt is, hogy ezt a hamis személyazonosságot használja fel a kinti életben való boldoguláshoz, de még előtte az igazgatóra ráborítja a vizes lepedőt, hogy megkapja, ami jár neki. Így mikor kijutott ki is tálalt a bizonyítékokkal az újságnak.
    Viszont minden másban igazad van.
  • homeless
    #55
    A halálsoron SOKKAL kiszámíthatóbb. Ennek ellenére jó film az is.
    A Remény Rabjai viszont teljesen kiszámíthatatlan. Én úgy ültem le nézni, hogy semmit azaz semmit nem tudtam róla csak azt, hogy az imdb-n 2. Még azt se tudtam, hogy milyen korban játszódik. Így viszont nagyon fordulatos volt. Nem is számítottam rá, hogy megszökik, de az még hagyján, hogy megszökött még az is kiderül, hogy azért csinált egy hamis személyazonosságot, hogy végül lenyúlja az igazgató pénzét. Ha te ezt előre tudtad, akkor nagyon okos gyerek vagy.
  • Quantumleap
    #54
    Ha még visszaolvasol ide, elmondhatnád, hogy mit értesz azalatt, hogy "tök kiszámítható"? Szerintem pedig éppolyan váratlan fordulatokkal teli alkotás, mint a Halálsoron, ami egy másik hasonló témájú kedvencem.
  • Bokafix2
    #53
    Azért 10/10 a film, mert bár külsőre átlagosnak tűnik, a sztori, a remek történetvezetés, a film mondanivalója, mind magasan az 'átlagos' műfaj felé emelik.
    Ráadásul olyan atmoszféra lengi körül, amely teljesen eredetivé teszi. Azonkívül a produceri tisztet betöltő Frank Darabont nagyon alapos munkát végzett a film rendezésekor, mert őt is megérintette a történet alapját szolgáló novella.
    Ezért igyekezett azt tökéletes pontossággal vászonra vinni, még látszólag apró részleteket sem hagyva ki, amit talán más rendező kisallangolt volna. És a sztori mellett ez teszi annyira életszerűvé a filmet.
    Ja meg nem tudom, hogy észrevetted-e, de ez a film 20(!) évnyi börtönélet történetét, viszontagságait dolgozza fel. Nem úgy van, mint más filmekben, ahol a jófijú a sittre kerül igazságtalanul, majd alig fél óra múlva már kint van, és lengő fekete bőrdzsekiben meg napszemüvegben üldöz egy komplett bűnbandát, hogy a film végére rájöjjenek a szerencsétlenek, hogy a bűn nem kifizetődő...
    Őszintén, ennek mennyi tényalapja van szerinted? A Remény rabjai nem olyan, mint egy Sztívön Szegál-os akció-ökörködés, amelyben olyan szétzuhant lények szerepelnek, mint a Cartoon Network figurái, olyanok, akiknek nincs is egyéniségük és minden 2 mondat után, valamilyen láthatatlan kényszertől vezérelve, el kell lőniük egy egész tárat. Szinte minden ilyen filmben ugyanaz az elcsépelt sztori van, amit ideggondozásra szoruló lelki sérültek találtak ki: jönnek a 2 dimenziós, papírmasé rosszfiúk, akiknek a pisztoly hozzá van nőve a kezükhöz, és a térdmagasságú IQ miatt csak tőmondatokban beszélnek, s olyan keményen néznek, hogy hullik a falról a vakolat.
    Meg természetesen szinte mindig kábítószerrel üzletelnek. Ez ki se maradhatna.
    És alig hogy megjelennek, rögötn elkezdenek rosszban sántikálni, míg fel nem buknak. De hirtelen feltűnik Szegál ezredes és ő buktatja fel őket úgy, hogy új járdát kell utánuk csinálni.
    Az ilyen sztorikat próbálják aztán ellensúlyozni néhány TNT elpazarlásával meg pár rakéta kilövésével, ami valamilyen oknál fogva mindig a rosszfiúk arcában köt ki. Még akkor is, ha menetiránnyal ellentétesen helyezkednek el.
    Az ilyen filmekben hol van az ötlet? Hol van a koncepció? Ammennyit ezeken a filmeken gondolkodni kell... ehhez képest a szünidei matiné ismeretterjesztő film.

    Másik: lehet, hogy neked unalmasnak tűnik a Remény rabjai, de ezt a filmet nem úgy kell nézni, mint a többit. Ráadásul ezen nem izgulni kell, (bár erre is van lehetőség) hanem meg kell érteni. Vagyis meg kell érteni a szereplők jellemét, egyéniségét, a másokkal való kapcsolatukat, céljaikat, a környezeti hatásokra való reakcióikat, hogy mit miért tesznek és miért gondolkodnak úgy, ahogy. A zseniális történet mellett, itt nagy szerepet kap a jellemábrázolás is, ami aprólékosan ki van dolgozva.
    Egy példa a sok közül: Red csak azért nem jutott oda, mint az első szereplő - az öreg, aki hamarabb szabadult a börtönből - mert neki reményt adott Andy barátsága.
    Hiszen amikor Red kiszabadult, ő is arra a helyre került, mint az öreg, ugyanazt a munkát kapta, és ugyanazok az érzései voltak és ugyanazok a gondolatok jártak a fejében mint neki.
    De neki volt reménye, hogy kint majd újra láthatja a barátját, és célja is volt, mert még a börtönben megbeszélték, hogy ha kiszabadulnak beindítanak egy vállalkozást, amit ketten fognak vezetni.
    Vagyis volt reménye és célja, és ez megakadályozta Red-et, hogy ő is a nyakára tegye a kötelet, mint az öreg, aki semmi célt sem látott az életében.

    Szóval, ez a film nem az akcióhorror-on csámcsogó agymosott zombi nézőknek való, mert úgysem fogják érteni, és jobb is ha kihagyják. Én nem mondom azt, hogy te ilyen lennél, de nem értem miért kell ennyire lehúzni a filmet.
  • hellnight
    #52
    Konkrétan elmondanád milyen filmekben láthattuk a sztorit?
    Engem úgysem fogsz tudni meggyőzni ez tény.
    Maga az egész film letaglózó. Tim Robins szereplése meg lehengerlő volt véleményem szerint.
  • mate317
    #51
    De tényleg magyarázza el már vki hogy miért 10/10 ez a film? Morgan F. fejét meg amilyen hülyén játszik pl alapból nem bírom elviselni. A sztori meg miért jó? Tele van olyan jelenetekkel az egész film, amit már 50x láttunk máshol. Egy cseppet sem izgultam rajta, tök kiszámítható az egész. Persze ez az én véleményem, nem akarok meggyőzni senkit. Csak zavar, hogy mindenki istenítette a filmet, erre leülök megnézem és...
  • hellnight
    #50
    Hát erre én is kíváncsi lennék mit ért ez alatt O.o
    Én a minap néztem meg és totál letaglózott. Minden percét élveztem. Nagyon isten egy film. Nemhiába lett imdb top 2. :)
  • Különc
    #49
    Bocsáss meg de szerintem te hülye vagy xD
  • Quantumleap
    #48
    Hatásvadász? Ezt bővebben kifejthetnéd.
  • mate317
    #47
    Megnéztem a filmet és egyszerűen nem értem mitől vannak tőle úgy oda az emberek. Méghogy a világtörénelem legjobb filmje? Tök átlagos, hatásvadász, alig bírtam végigülni. Egy jelenet volt benne, ami kicsit megható volt, mégpedig amikor az öreg szabadl és nem tud mihez kezdeni. Nem azért mondom, de A halálsoron máig a kedvencem, azután fél órát bőgtem is. De ebben nem találtam semmi jó filmre utaló nyomot.
    Szerintem.
  • B0B0
    #46
    Lesz ma este 21:15-kor a film+-on
  • Quantumleap
    #45
    Ha belegondolok, más jó film is szokott lenni délelőtt. Végülis, ami a durva jeleneteket illeti, ilyen szintűekkel találkozhatunk egyes történelmi filmekben is. Annak örülök, hogy nem vágták meg, mint ahogy szerintem a hülye retekklub csinálná.

    Stephen King esetében az esetek döntő többségében a regények a jobbak, és a filmek nem hozzák azt színvonalat. Itt kivételes eset forog fent. Nekem a film jobban tetszik, mint a regény, ami amúgy csak kisregény, az azonos című kötet még tartalmaz vagy négy másik elbeszélést. Az egyetlen, amit sajnálok, hogy a filmből nem derül ki, hogy Red miféle gyilkosságért került sittre.
  • Brutus13
    #44
    Nem igazán értem, hogy egy ilyen jó filmet hogy rakhattak be egy kis könnyű délutáni mozinak ( ami szerintem azt szokta jelenteni, hogy nem látjuk többször)...ráadásul nemrég volt...
  • angelus
    #43
    MOst néztem meg, láttam TV-ben és megvolt dvd-n gondoltam bedobom... 10/10 no comment.
  • Kmarha
    #42
    véletlenül épp oda kapcsoltam. és egyszerüen nem tudom (nem is akarom) elkapcsolni. Hogy hagyhattam ki eddig ezt a filmet?

    Nagyon tetszik..
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Szegény öreg.. most akasztotta fel magát :S Nem tudom ki ő (a színész) de piszok meghatóan játszotta szerencsétlen öreget, ki életének 3/4-éd börtönben élte le. Ezek után tényleg mihez tudna kezdeni odakint?
  • Quantumleap
    #41
    Holnap délután 12:25-kor a tv2-n.
  • Punker
    #40
    szerintem nekem a régi van
  • I.C.ram
    #39
    elvileg kiadtak egy 10 éves évfordulóra (2004) egy felújított változatot is. Az megvan valakinek? Állítólag ki van benne javítva egy-két hiba.
  • hokotro
    #38
    A film elején elaludtam a végén felkeltem.Álltólag 3 órát aludtam át.A filmből annyi dereng:Sittre kerültek,a végén kiszabadultak.Ugye?
  • getkey
    #37
    Hello mindenkinek!

    Szabi84: A Jákob lajtorjáját láttad? Mert ha ebben tetszett Tim Robbins alakítása, akkor azt is meg kell nézned. Csak sajnos azt még ennél is kevesebben ismerik, pedig az aztán tényleg az egyik legelgondolkoztatóbb film. Látta valaki? Nálam a K-PAX-szal együtt benne van az első 5-ben. Szóval Tim Robbins-nak van jópár remek alakítása, csak a legtöbben a Nekem 8-ból ismerik (bár én azon is el tudtam röhörészni).
  • qper
    #36
    mindenféle túlzás nélkül a filmtörténelem egyik legjobb/legszebb filmje.
  • thhommy
    #35
    Emberek ma lesz tv2n 10kor!! Mindenkinek kötelező
  • zaki
    #34
    akkor nézd meg a titokzatos folyót, abban is nagyot alakít TR (OScart is kapott érte)
  • Szabi84
    #33
    Életed egyik legnagyobb hibáját követed el ha nem nézed meg! Én elötte Tim Robins-t csak a Nekem 8 ban láttam! A remény rabjait ezután néztem meg és baromi jó volt a film főleg hogy a főszereplőt elötte egy idióta vígjátékban láttam!
  • B0B0
    #32
    Ritka jó film az amerikai termésből. Én az ilyen Gyűrűk urát féle kommersz szarokat nem hasonlítanám hozzá. Ugyan nem 10/10-es hanem mondjuk 8/10-es de télleg jó. Ja és mindenki csak Freemant szajkózta, de nagyon jól játszik benne Tim Robbins is és Nigel Harthrowe is!!
  • GabcsiManó
    #31
    egyetértek minden előttem szólóval.. ma kaptam meg dvd-n mondták nézzem meg.. és ejj, nagyon nagyon nagyon jó film... jó alapból lett csinálva :) aki tudja hol lehet venni még könyvben akkor az sikítson pls, mert Stephen King fan vagyok :P
  • Punker
    #30
    bakiparádé stb.