Ableton Live
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
viszont egy ilyennel azthiszem hamar megtudnék barátkozni 😊)
fincsi
úgynézem az atw vackol a képekkel 😞
Feltettem magamnak egy kérdést, hogy ha pl én otthoni LiVE mixeléshez (vagy akár házibulin) akarom használni a progit külsõ keverõvel, akkor hogy tudom ezt megtenni. Arra a végeredményre jutottam, hogy vagy veszek egy profibb hangkártyát, ami valós ASIO-t támogat és sztereóban kiküldöm rá a jeleket vagy elhagyom a külsõ keverõt és egy MIDI kontrollerrel vezérlem az egészet. A hang pedig közvetlenül egy csatornán fut ki a vasból már összekeverve. Persze ekkor elmarad a kicsit is látványosnak számító diszkós hadonászás, ahogy kétkönyék-szétterpeszt-tekerem-a-potikat és vadul villogtatom a szemeimet a tömegre effektus. Kár lenne érte, bár ugyanezt a mûveletet meg lehet csinálni egy megtermett MIDI kontrollerrel is, a felét ki sem használva. Én speciel jobb szeretem ha a Pioneer 600-on magam tekergetem a hangszineket, lökdösöm a fader-t és húzom rá a flanger/wahwah/echo/reverb effekteket és nem pedig a (sz)ámítógépem processzora izzadja ki azt. Persze ennek hátulütõje, hogy egyszerre csak egy csatornát tudok ezzel a keverõvel effektezni vagy mindet, keresztezni meg szintúgy nem lehet. Valamit valamiért. Én inkább híve vagyok - egyelõre - a low-cost megoldásoknak.
Nézegettem a házilag építhetõ MIDI-vezérlõk háztájékán és találtam is egy-két ígéretesnek tûnõ kapcsolási rajzot 8 potira (1-1 Gain, 3-3 hangszín és 1-1 tolópoti), de az anyagköltsége és - némi telefonálás után - a külsõ ház elkészít(tet)ése kb annyiba kerülne, mint egy olcsóbb X-Session kontroller. Egyszóval nem éri meg. Aztán a profibb hangkártyák után nézelõdtem, hogy melyiknek van MIDI in/out, illetve legalább 2-2 sztereo ki-bemenete. De azok is 20ezertõl kezdõdnek. Végül a szoftveres megoldás maradt.
A gépemben egy SBLive! 512-es van. Teljesen hagyományos, natúr kártya, no extra, no filing, just use. Nur 6000 HUF. Asszem. Alapból 5.1-et nyom ki magából, tehát még házimozizni is lehet vele a megfelelõ célszoftver segítségével. Kis utánaolvasgatás után azonban kiderült, hogy beza ez nem 5.1, hanem 7.1, ami annyit jelent, hogy 2x4 csatorna jön ki belõle. Vagyis 4 darab sztereó kimenet. Ennek megörültem, ugyanis nekem kettõre, max. 3-ra van szükségem. Sok sok fórumot végignyálaztam az utóbbi két napban és találtam egy szoftveres cuccot, amivel ezeket a kimeneteket lehet úgy szétosztani, hogy azt az Ableton is megegye és két különálló sztereó csatornát lökjön ki a kártyán. Onnantól már a mi dolgunk, hogy és miként mixeljük a zenéket.
Tehát a célszoftver orosz gyártmányú és kX Project névre hallgat. Letölteni a honlapjáról vagy közvetlenül innen lehet (ha esetleg vki nem akar bóklászni). Ez egy 4.1Mb méretû telepítõ és gyakorlatilag rátelepszik az SBLive!-ra. A továbbiakban kXaudio néven fog futni a hangkártyánk. Játékok mûködését nem befolyásolja... max jobb lesz. 😊)) Csináljuk végig a telepítési tortúrát, majd indítsuk újra a gépet. A hangkártyába két minijack-RCA átalakítót kell dugni a JOY/MIDIport-tól elsõ és másodikra esõ aljaztba. Ezeket pedig értelemszerûen a keverõbe a megfelelõ helyre - lehetõleg a LINE bemenetekre 😊))
Beállítás
Indítsuk el az Ableton-t, majd Options és menü legalján lévõ Preferences. egy beállítási ablak tárul elénk, ahol csak az Audio fül érdekes a számunka. Elsõ lépésként a Driver type-ot állítsuk ASIO-ra, az alatta lévõ Audio device-ot pedig kX ASIO-ra. Kicsit alább tenyereljnük rá a Hardware Setup gombra, minek következtében elõugrik egy csöppke ablak. Beállítandó a frekvencia, melyet 48kHz-rõl 44.1-re állítsunk, a többit nem kell bizergálni, nyomjunk OK-t.
Következõ lépés, hogy beállítjuk a kimeneteket: az ablak alsóbbik részén nyomjunk rá az Output Config-ra és amit csak látunk, szépen 'szinezzük' ki ... vagyis kapcsoljuk be 😊 Valami ilyesmit kell kapnod:

Ha megvagy, akkor OKézd le, ixeld ki az ablakot és állítsuk be a másik felét...
Az elsõ képen az eredeti beállítások láthatóak. Amit meg kell változtatnod: az Audio To-nál a Master-t állítsd át Ext. Out-ra, mindkét csatornánál. Alatta kijelzi, hogy most mely kimenetre van állítva. Jelenleg 1/2, melyet az elsõnél hagyhatsz változatlan, míg a másiknál állítsd át 7/8-ra. Nekem azon szólalt meg a másik sáv a keverõn.

Gyakorlatilag kész is vagyunk. nincs más hátra, minthogy bewarpoljuk a muzsikákat és jól játszogassunk, melyet egyszerûen úgy tudunk megoldani, hogy a zenét kis téglalap formájában áthuzunk a listából az elsõ rublikába az 1 Audio sávba és megnyomjuk a kis háromszöget. Majd ugyanezt megismételjük más zenével az 2 Audio-nál is. Az elsõ muzsika forog és amikor úgy gondoljuk, índítsuk el a második muzsikát és a többi dolgot már a keverõn kell bûvészkedni. A kis téglelapra ráállva DEL-lel tudjuk törölni azt onnan... jöhet a következõ.
Have fun! <#wave>#wave>
Link
Ableton Live 5.0b10 unlocked: dc++
Ableton Live 5.0b13 <#vigyor2>#vigyor2>
nagyon kiszeretném már próbálni! 😊)
köszi!
Egyébiránt tervbe lett véve egy félhivatalos ableton.hu oldal, ahol reményeink szerint megtalálja mindenki majd a magának valót (mind tutorialban, mind technikai dolgokban).
Community rule!
"Mondtam az orvosomnak, hogy két helyen eltört a lábam. Erre Ő azt mondta, hogy ne menjek arra a két helyre többet."
"Mondtam az orvosomnak, hogy két helyen eltört a lábam. Erre Ő azt mondta, hogy ne menjek arra a két helyre többet."
users.atw.hu/xyz talán
ha valaki tudja, szólhatna prezinek hogy írja át a képek elérési helyét!
Ojbá, h kötsög ATW-re igy hivatkozni nem lehet.

Offline mixelési technikát fogok mutatni, vagyis nem LIVE fogunk kevergetni -még-, hanem összerakunk két muzsikát, behangszineljük azokat majd kimentjük egy teljes mixként.
Vegyünk két muzsikát a célnak, rakjuk ki õket MP3-ból WAV formátumba vagy CD-rõl rippeljük le WAV-ba, a lényeg, hogy WAV legyen a végleges formátum, mivel egyelõre az Ableton v4 csak ezt kezeli (ill. MAC-féle AIFF). Rakjuk olyan helyre a zenéket, amiket gyorsan megtalálnuk és a legtutibb, ha mûfaj szerint és/vagy akár BPM szerint is szétválogatjuk.
Gyujtás...
1. Ez az indulást követõ képernyõ, mely becses szemünk elé tárul.

2. Jobboldalt találunk egy pici kezelõcuccost, ahol válthatunk a szerkesztõ és a LIVE mód között. Jelenleg a LIVE van kiválasztva, fehér színnel jelzi. Katt a felette lévõre.

Igy most már a szerkesztõben vagyunk.

3. Baloldali kezelõszervek közül az elsõvel az éppen aktív DEVICES panelt tudjuk eltüntetni, ill, ami még alatta van 😊 Amire innen szükségünk lesz: a második felhasználó könyvtár, használata értelemszerû.

4. Keressük meg azt a könyvtárat, ahova raktuk a mixelendõ muzsikákat, majd az elsõt huzzuk (drag&drop) a legfelsõ sávba át.

5. A jobboldali részen van jelölve, hogy hanyadik audio-sávot bizergáljuk.
az '1 Audio' elõtt álló kis háromszögre kattintva lenyithatjuk a sávot és elénktárul a görbe.

Persze ennek a méretét is tudjuk skálázni és szükség is lesz a pontos egymáshoz állítgatásnál. Ami még fontos: a hangszóró gombbal tudjuk ki-be kapcsolni az adott sávot. Az S-gomb a solo-t takarja, a harmadik pedig a külsõ jelforrásból történõ hangot tudjuk bevinni - bár ezzel még nem próbálkoztam, csak találgatok 😉 A többit késõbb tárgyaljuk.
Ütembeállítás, WARP-olás
Most jön egy kis játék és beállítjuk a zenénk ütemét. Én általában elõbb egy másik programmal (SoundForge v8) szoktam nagyjából meglesni, hogy mennyi lehet az alapüteme. Zenémnek SF8-ban 134,514-et mértem. Most lássuk, hogy is állitjuk ezt be:
1. Alul jobb oldalt látjuk már kicsiben kirajzolva a görbénk. Ha rákattintunk, akkor az eddig üresen tátongó alsó részbe betöltõdik és még egy pár apró dolog is 😊

Vegyük sorra a dolgokat: Clip rész alatt az elsõ rublika a muzsika neve, cime. Alatta színt tudunk választani neki. Signature alatt a zene tipusát (?) tudjuk beállitani, ami jelenleg 4/4-es. A Groove egyelöre magyarázat nélküli. Sample dobozban ami lényeges számunkra elsõ körben az a Warp rész.

Látható a képen az elsõ ütem, melyet pontosan arra a pontra kell húzni, ahonnan kezdõdni kellene a muzsikának. Ez többnyire mindig az elsõ dob vagy momentum, ahonnan keveri az ember. Húzzuk be oda, majd a WARP gomb alatti részen lévõ Orig. BPM-hez írjuk be azt a BPM-számot, ami a legközelebb esik a zenéhez. Én már elõre bemértem (134,514).

Ha most az ablak felsõ részén található vezérlõn
rányomunk a play gombra, észrevehetjük, hogy jóval lassabban játsza azt le, mint ami az eredeti BPM-je a muzsikának. ez azért van, mert alapbeállításként 120BPM van megadva. Ezt az ablak bal felsõ részén lévõ TAP gomb mellett
tudod megtenni. Irj oda monnyuk 135-öt, PLAY és minnyárt jobban szól, nem lassított felvétel 😊 (ha duplán kattintasz a STOP-gombra, akkor visszaugrik az elejére a lejátszás)
Most jön a finomítás: alul a görbédnél szépen kezdj el balra menetelni és igazitsd ugy a vonalakat, hogy az egész számokat jelölõ vonalkák pont ütemre essenek, mint ahogy az elsõ is. Ezt leginkább úgy tudod megtenni, hogy a vonalak felett lévõ számokat bal egérgombbal megfogod és huzod a megfelelõ irányba. Lehet még olyat csinálni, hogy több fix-pontot adni a zenének: ha egy ütem-vonalra kettõt kattintasz, akkor átváltozik olyanra, mint az elsõ ütem jelölõje. Ez azért jó, mert a két sárga ütemvonal közötti részen alkalmazhatunk más sebességet. Ha az utolsó vonalka is a helyén van jól, akkor a WARP alatt megláthatjuk a valós BPM-számot (nekem 134,56 lett).
Nyomjunk rá a Sample-boxban a
gombra, ezzel elmentjük ezeket a beállításokat, késõbbiekben már nem kell majd ezzel vacakolni. Ez fõleg a LIVE-módnál jöhet jól.
Zenénkben nézzünk ki egy olyan pontot, ahonnan rákeverjük a következõt, majd húzzuk be a szokásos módon és helyezzük úgy el, hogy az elsõ üteme (még beállítás elõtt) a legközelebb essen az illesztési ponthoz.

A következõ muzsikám BPM-e 130, ezt fogom megadni neki, majd beállítgatom az ütemvonalakat. Ha mindent jól csinálsz, akkor szemmel látható lesz, hogy az ütemek együtt 'futnak'. S ha belehallgatsz, akkor csúszás nélkül hallható mindkettõ. Nade mi hiányzik a teljességhez...?
Hangszínezés
A hangszíneket a többi effektekkel együtt megtaláljuk a cikkem elején említett Devices alatt. Válasszuk ki az [b]EQ Three-t, majd drag&drop módszerrel húzzuk rá mindkét zenére. Látszólag nem fog történni semmi, azonban ha megnézzük az '1 Audio' alatti legördíthetõ dobozkát, ott fogjuk találni:

Mindkét zenénél ottlesz. Elsõként a 2-ik zenét fogjuk beállítani. Feltételezem, hogy mindenki mixelt már valamilyen eszközön, így nagyon nem kell majd részleteznem, hogy mikor kell a hangszíneket beállítgatni. Nos tehát... Bal alsó sarokban találsz két kapcsolót
, mely közül az egyik épp be van kapcsolva. Ez a 'Sample' doboz, ahol a WARP-ot is be tudod kapcsolni. Ha rákattintasz, akkor eltünik a 'Sample' doboz, katt a másikra és elõtûnik az Envelopes dobozka, amin a görbének a hangszíneit/hangerejét fogjuk beállítani.
Elõször a hangerõt - ez ki is van választva: Clip alatt Volume. A görbét befedi perpill egy pirosas átlátszó cucc, melynek legtetején erõsebb piros vonal van. Ha egy pontjára kettõt kattintunk, akkor ott egy kis karika lesz, melyet tudunk mozgatni. Húzzuk elég szélesre a görbénket nagyjából úgy, hogy legalább 32 ütem beleférjen, majd az elején lévõ karikát húzzuk 0-ra, ahol pedig úgy gondoljuk, hogy itt már teljes hangerõvel szólhat a muzsika, húzzuk a tetejére (második karika, hagyjuk ott).

Amint valami változtatást csinálnuk, a CLIP és a VOLUME feliratok elõtt pici piros kocka fogja jelezni, hogy a default-tól eltér. A következõ az EQ lesz: a CLIP-et legördítve elõbújik az 'EQ Three', az alatta lévõ Volume legördülõmenüben pedig GainLo, GainMid, GainHi, FreqLo, FreqHi lesz látható. A FreqLo és Hi arra jó, hogy a mély és magashang vágási frekvenciáját megváltoztassuk. Ami minket érdekel, az a Lo, Mid és Hi. Szerkesztésükben ugyanúgy kell eljárni, mint elõbb a hangerõnél. Kettõ katt a piros csikra, majd még kettõ kicsit arrébb és az elsõ karikát lehuzni padlóig (mintha letekernéd a potit), a másikat meg fenthagyni és arrébbvinni.
Ha a másik zenéhez viszonyítottan beállítgattuk, hogy második muzsikánk hogy és miként lép színre, állítsuk be az elsõ zenénk végét is: hangerõt levinni, hangszineket moderálni, stb. Lemezre menteni pedig úgy tudtok, hogy a fenti görbéket annyira összezoomoljátok, hogy lásd az egész mixet, majd kijelölöd az elsõt és SHIFT billentyû nyomva tartása mellett az utolsót. Nyomj egy CTRL+R-t, add meg a helyét, ahova mented és kész. Amire figyelni kell, hogy az elõugró ablak alsó részén van egy 'time range' szöveg, ami a jó kijelölés esetén 1.1.1-tõl az utolsó szám végéig jelez (pl. 495.1.1).
Ennek a két példaszámnak a mixét le tudod tölteni innen (13,4 Mb), illetve csak a mixelõs részét (2,1 Mb). (128kbit, MP3)
Remélem, hogy ezzel az offline mixelési tippel tudtam segíteni. Most egy kis pihi, aztán leírom, hogy is lehet mindezt élõben elkövetni.
Matthew Dekay, Pole Folder, Infusion, Luke Chable, Meat Katie, PQM, Max Graham, Hernan Cattaneo, Dr. Kucho!
addig is bújjuk az ableton.com fórumának 'tips & tricks' rovatát! 😊
Phat Smoker: a WARP tutort már mellékelted lentebb, egyébiránt azt fordítanám le magyarra plusz néhány tippet még hozzá 😉 De jó úton jársz.
Érdemes figyelgetni a külföldi fórumokat, kb 2-3 hónapnyi elõnyük van velünk szemben 😊 ha végre rá tom venni az _embert_, akkor nemsokára csatlakozik hozzánk egy Ableton expert is 😊) A személyét meg hamar fel fogjátok ismerni :o)
jó munkát a tutorialhoz, eltudnád azért nekem küldeni a linkek és a doksik címeit amiket kaptál ableton ügyben ?
naszal' egy bajom van az abletonnal, hogy csak a .wav-ot meg az .aif-et kezeli!
ezért minden mixelendõ számot alakíthatok át wavba mp3-ból :/
ez így elég suxx!
de mindezek ellenére klafa kis progi!