9999
  • Palinko
    Az nem a megmaradt oxigén kiengedése biztonsági okokból? Teljesen laikus tipp.
  • molnibalage83
    Leszállás után mit fúvatott le?
  • Pares
    Pontosan az X-közepébe szállt le.

• Dzsini
    Over the course of the next several weeks, TESS will conduct a series of burns (6 of them) to reach its final science orbit. This will include a lunar fly-by on 17 May 2018 at 06:31:52.180 UTC. The lunar fly-by distance will be at approximately 8000 km (altitude).

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.04.19. 13:11:27
  • Dzsini
    Sikeres volt az indítás, a TESS kinyitotta a napelemeit, folyik a pályára állás.

• Dzsini

Na de most már istenbizony elindul... 6:51pm EDT, vagyis nálunk holnap 0:51
  • Dzsini
    Időjárási okok miatt és GNC tervezés (Guidance, Navigation and Control) holnapra halasztották az indítást.

A TESS-t a különleges pálya miatt egy 40 másodperces ablakban kell indítani, hogy a Holddal rezonanciába tudjon állni, ezért nagyon pontosan kell elkapniuk a pillanatot.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.04.17. 08:10:14
  • [NST]Cifu
    Jelen állapotában úgy tűnik, hogy leginkább csak a beszállásra szolgál, illetve a tetején lévő daru emelheti fel a BFS-t a BFR-re. De élek én is a gyanúval, hogy ez még korántsem a kidolgozott üzemeltetési koncepció... :)
  • Palinko
    Az indítóállvány inkább design elemnek tűnik mintsem alkalmazott dolognak
  • [NST]Cifu
    Shotwell a TED 2018-on mutatott pár képet a BFR/BFS-ről, és a jelek szerint a CGI képet frissítették:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Balra egy teher BFS (nincs ablaka), négy függőleges lábon áll, az induló személyszállító variáción újdonság, hogy a BFS alján mindha négy hasonló, de behúzott lábat láhatunk. Az indítóállás a floridai LC-39A-nak tűnik

Ugyanez, indításkor

Teherváltozat indítása

• Irasidus
    Új űrszondával folytatódik az exobolygó-vadászat
  • kamionosjoe
    Wow, ez izgalmas lesz. Nem is tudtam, hogy egy ilyent is terveznek fellőni.
  • Dzsini
    Kedd hajnalban (1 nap 6 óra múlva) indul egy Falcon9 orrán a TESS, a "Kepler utódja" - 2 éves várható működéssel.

TESS weboldal, Twitter
  • [NST]Cifu
    A SpaceX újabb 500 millió dollárt vont be befeketetőktől. A pént főleg a StarLink megvalósítására szánják...
  • fonak
    Érdekes, én ellenkező hatásról olvastam valamikor, valahol a súlytalanság és a "férfiasság" témájában. Bár lehet, a mi Bercink akkora macsó volt, hogy neki meg se kottyantak ezek a negatív hatások :)
  • [NST]Cifu
    Sok hasonló dolgot olvastam, de inkább ezeket kihagytam. Az említett "cenzúrázott" videókon túl ugye van az a történet, hogy a szovjetek megmutatták a magyar videó-összeállító küldöttségnek az egyik saját videójukat, amin egy pár szeretkezik. Az volt a bociszemekre ("ezt mégis hogyan?") a válasz, hogy hát nem árt emlékeztetni a (tartós) személyzetet arra, hogy milyen dolgok várják vissza őket a Földre. Tippre egyébként ez olyan videó volt, amit csak a tartós személyzet nézet meg, nem a látogatószemélyzettel együtt néztek. És hát ne feledjük el, hogy a MIR-en már különálló "privát" hálókabinjuk volt ugye... :)

Meg hát ott volt az, hogy Szavickaja az első útján Rumjin-tól az űrállomáson egy kötényt kapott, hogy hát legyen a háziasszony és szolgálja ki őket. Ami azért volt egy picit kevésbé polkorrekt, mert hát Szavickaja kiképzett pilóta és mérnök volt, megküzdött a férfiorentált szovjet társadalom minden kihívásával, és mégis...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.04.14. 15:20:47
  • savaz
    Sokkal jobb világos háttérrel.
    Az előzőt (magyar szovjet űrrepülés) is most olvasom és adnék hozzá egy pikáns részletet is.

A szigorú cenzúra nem volt véletlen. Farkas Berci mondta később, hogy folyamatos erekciója volt a súlytalanságban.
  • [NST]Cifu
    A Szaljut-7 története.
  • [NST]Cifu
    Aww.... Javítom...
  • fonak
    Apróság, de Arnaldo Tamayo Méndez (aki egyébként az első "fekete bőrű" űrhajós is volt, az amerikaiaknál csak utána lett - Guion Buford) vezetékneve a Tamayo, a Méndez a muterja vezetékneve, a spanyol névformátum miatt, szóval "Méndez"-ként emlegetni nem szokás :)
  • Dzsini
    Talán pont kimaradt, hogy a James Webb már nem 2019-ben, hanem 2020-ban várja a következő elhalasztást.
  • Irasidus
    Újfajta ionhajtómű

Az ESA vezetésével olyan elektromos műholdhajtóművet fejlesztettek ki, amelyik a felsőlégkör levegőmolekuláit használja üzemanyagként, így a műholdak évekig keringhetnek nagyon alacsony Föld körüli pályán. A beszívott gáznak nem feltétlenül kell levegőnek lennie, így a hajtómű más bolygók légkörének ritka, felső rétegében is használható.

Orion span - Aurora Space Station

Újabb gyöngyszem, újabb lufi. Még a photoshop is gáz.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.04.12. 05:56:14
  • ximix #7250
    OFF firefox
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Az elsővel már pár weboldalt átlehet kapcsolni, olvasó nézetbe, (persze a blogspotot nem) a másodikkal együtt már azt is.
    - Activate Reader View
    - Open in Reader View

• Dzsini
    Edge, olvasó mód, szépia téma - 2 klikk
  • [NST]Cifu
    60-70 megtekintés van a blogspoton, szóval ha csak ketten vagytok, az már esélyesen 5% feletti, visszajelzés szerint pedig 100%. :)

Pardon, Pares kivétel, akkor 33-66% az állás. :)
  • Pares
    Számomra "szemkímélőbb", ha az egész oldal lehető legnagyobb része fekete vagy sötét, szerintem a sötét alapon fehér szöveg teljesen jó, csak a betűtípust és betűméretet kell jól megválasztani.
  • Teppik Amon
    Szerintem szemkímélőbb, de ketten nem vagyunk nagy merítés az igényfelméréshez.
  • [NST]Cifu
    Hmmm.... legyen akkor világos alapon a szöveg inkább?
  • Dzsini
    Én hosszú szóveget világos szürke alapon sötét szürkével (vagy ennek inverze sötétben) szeretek olvasni
    itt van pár ajánlott színpárosítás (lejjebb görgetve példakockákkal)
  • [NST]Cifu
    Elképesztő videó a Holdról:

• [NST]Cifu
    Legyen inkább világos háttér sötét betűk?
    Átállítani csak pár kattintás. :)
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.04.10. 12:51:45
  • Teppik Amon

(igaz, kimásolom szövegszerkesztőbe, mert a szürke háttéren fehér betűktől kifolyik a szemem)
    Nagyon jó lett! Örök hála. Lassan írhatod mi a paypal azonosítód, küldöm a sörök árát. Lassan kitesz egy egész könyvet a sorozat.
  • Ninju
    Vagy befűtenek a hyperloop egy szakaszán.
  • Dzsini
    fúrnak egyet a Boring companyval :)
  • Palinko
    Hol találnak ekkora kemencét? :D
  • [NST]Cifu
    A BFR negatív formája, erre fogják a szénszálas paplanokat felhúzni, hogy majd kompozit műanyag legyen belőle...

• [NST]Cifu
    Tessék ;)
  • Teppik Amon
    Nagyon szépen köszönjük! Igazán jó olvasmány. Várom a folytatást.
  • ximix #7234
    Mentünk egy kört Elon Musk kedvenc játszóterén (Totalcar)
    - link
  • [NST]Cifu
    Pardon, én emlékeztem rosszul, tényleg hidrogén-peroxid egy komponensű hajtóanyaga volt...