21
mit gondolsz róla?
-
#21 szét téplek mint etióp gyerek segély csomagot! miért nem szálnak fel etióp gyerekek a vonatra és miért szálnak fel a buszra? azért mert az előző túristán a buszon hagyták a morzsát -
#20 Én meg őgy tudom, hogy Mussolini a második világháborúban gyarmatosította ezt az országot, a háború vége felé, be is fejeződtek számára a gyarmatosítások. -
Raszkolnyikov #19 boccs a helyesírásért -
Raszkolnyikov #18 Kokaii!
Ezeken a dolgokon én is sokat szoktam gondolkodni, de gondolja bele, hogy valószínűleg azt az országot is olyan disznók, gátlástalan és veleéigromlott emberek irányítják mint a miénket(tisztelet kivételnek). Szebb szóval politikusok. A támogatások szerintem el sem jutnak a néphez, hanem az atyafiak szét osztják egymás közt. Én azon a véleményen vagyok, hogy a vezetés rosszul dolgozik. és nem feltétlen az Etiópok hibája mind ez.
A másik dolog, hogy ha jól tudom van valami polgárháború is, habár ez Afrikában ne mmeglepő.
Az viszont tény, hogy túl szaporodtak és a földjük nem képes eltartani ennyi embert. ők még mindig törsi körülmények közt lennének boldogok (szerintem), de 50 millió ember már nem tud törzsi körülmények közt élni. -
Smashing Skull #17 1valmit nagyon nem vágok. Az etiópok mit csinálhatnak egész nap?
-
neuro #16 -
#15 :DD -
#14 sajnálom őket :( -
#13 Hogy megy az etióp kisgyerek Floridába nyaralni ?
Faxon
-
#12 A segélyekből lehetett volna egészségügyi intézményeket építeni és gyógyszereket is kaptak eleget, meg a pénzből is telt volna.
Sőt most is vannak külföldi alapítványok rengetegen, akik ott gyógyítják őket.
Képzeld el, ha senki nem dolgozna betegen, akár itt a mi országunkban, akkor mi lenne itt?
Rengeteg tartós beteget ismerek, akinek muszáj dolgozni betegen, és a munkahelyéről viszi a mentő sokszor, de dolgozik, mert családja van, mert fizetnivalója van... stb... -
#11 sok betegség, meg miegymás, ami miatt nem tudnak dolgozni(?) -
#10 ... 1985-ben Michael Jackson-nal és Quincy Jones-szal közösen megírták a We Are
The World című "segélydalt".
Az Etiópok kaptak annyi pénzt, hogy felépítsék ill. elkezdjék felépíteni a kis gazdaságukat. De NEM! Ők dőzsöltek amíg tartott, most meg várják, hogy megint kapják a segélyeket.
Sajnálom őket, nagyon! A szívem megszakad értük, ezt elhiheti mindenki. Csak nem értem a hozzáállásukat. Nem értem miért nem segítenek magukon, főleg, ha már a kezdő lökést megkapták.
Nem véletlen a mondás, hogy: "segíts magadon az isten is megsegít"
Mert aki magán nem tud és nem akar segíteni, annak se isten, se ember, a világ összes pénzével és jóindulatával sem tud segíteni. -
#9 nem pontos diagnózis, csak mindenki magából indul ki.
Ha én lennék a helyükben, a gyerekemet nem hagynám éhezni, hanem akár gyalog elindulnék a Föld másik végébe és átúsznám az óceánt is, hogy a családomat megmentsem. Bárhol bármilyen munkát elvállalnék. És addig mennék, míg nem tudom biztosítani nekik a megélhetést. Nem várnék addig, míg látom haldokolni őket.
"innen messziről" ... hmm...
mintha nem most és itt és mi is a túlélésért küzdenénk.... -
#8 én úgy tom, h etiópia volt az egyetlen afrikai ország, amelyet nem gyarmatosítottak, de akkor miért tartanak itt? Régen még "gazdag" királyság volt. -
Ronny #7 bírom, hogy többezer kilóméterről ilyen pontos diagnózist csinálsz!A helyiek biztos hülyék,inkább éhenhalnak mintsem dolgozzanak.Igazán szép eszmefuttatás... -
#6 azt gondolom róla, hogy túl szaporák az etiópok. (tudom, hogy a bunkóság határát súrolja így beszélni egy népről, de most mit tegyek?) a gondolkodásmód olyan fázisában vannak, ami egy törzsközösség szintjén áll. minél több gyerek annál jobb. és nem tudnak ezen túllépni, ez a legérdekesebb. többezer-tízezer gyermek hal meg, és nem tanulnak belőle. félreértés ne essék, tényleg sajnálom a kisgyerekeket, de elfogadhatatlan, hogy tőlünk várják a megoldást.
nem túl keresztényi a dolog, de amikor az ember segít x-nek, segít y-nak, és a végén mindig csak azt látja, hogy meg sem próbálnak változtatni a helyzetükön, csak tartják a markukat az újabb adagért, akkor az ember elkeseredik, és végül megtagadja a segítséget, mert tudja, hogy a saját gyereke majd tud mihez kezdeni a pénzzel és a jóindulattal, amit az ember inkább neki spórol meg, ahelyett hogy ismeretlen embereken próbálna segíteni, akik nem is akarják a változást. (de szép barokkk körmondat... :P) -
#5 Nem baj, jöhetnek a viccek is.
De komoly okfejtések is legyenek azért, hogy ki mit gondol #4 kérdésemről. -
#4 A gazdaságot nézve, rendkívűl kiváncsi lennék arra, hogy mi a fenéért kell éhezniük az Etióp gyerekeknek?
Miért haldoklik épp most 300.000 gyerek?
Van/lenne munka bőven.
Persze biztos vannak halott területek, mert miért ne lenne, az mindenhol van.
De, nem kötelező szerintem a felnőtteknek beletörődni a sorsukba és végignézni gyermekeik halálát, igazán el lehetne költözni jobb helyre és nem várni, hogy a sültgalamb a szájukba repül. És várni a segélyeket.
Ha nincs pénzük költözni, akkor gyalog is el lehet indulni és lehet sátorban lakni és takarítást vállalni, vagy utcaseprést egy nagyobb városban.
Szerintem lehetetlen nincs, csak tehetetlen.
Rengeteg iparuk van. Rengeteg víz környéki munkalehetőség.
Nem értem, egyszerűen nem értem, inkább éhenhalnak, minthogy elmenjenek akár megalázó, éhbéres munkáért? Ott van még a gyapotszedés is, ami igaz, hogy éhbér alatt fizet, de az éhhaláltól azért mégis megmentené őket.
Miért nem dolgoznak?
KI MIT GONDOL ERRŐL??? -
#3 Koszonyuk szepen az infot nagyon hasznos! -
#2 Szerintem itt etióp vicc hegyek lesznek rövidesen! -
#1 Etiópia
Etióp Demokratikus Szövetségi Köztársaság
Amhara nyelven: Yatyopya Dimokrasiyawi Ripublik
Terület: 1 130 138 km2.
Lakosság: 50 000 000.
Népsűrűség: 44,2 fő/km2.
Főváros: Addis Abeba (Addisz-Abeba).
Államforma: köztársaság.
Közigazgatási beosztás: 14 régió (region).
Pénznem: 1 birr = 100 cent.
Hivatalos nyelv: amhara.
Egyéb beszélt nyelv: angol, galla, tigre, olasz.
Népek: galla (40%), amhara, tigre (37%), egyéb (23%).
Vallások: kopt (50%), mohamedán (45%), törzsi vallású (5%).
Népesebb települések: Addis Abeba (Addisz-Abeba) 1 739 000, Dire Dawa 122 000, Gonder 81 000 Nazret, 77 000, Dese 72 000, Harar 63 000, Mekele 63 000, Jima 60 000, Debre Zeyt 56 000, Akaki 55 000, Bahir Dar 55 000.
Természetföldrajzi jellemző: Központi része a 2500 m magas Etióp - magasföld hullámos fennsíkja, amelyből 4000 métert meghaladó csúcsok emelkednek ki. Északkeleten fekszik a Danakíl - mélyföld félsivatagi vidéke, délkeleten az óceán felé fokozatosan alacsonyodó, bazalttal borított szomáli lépcsősvidék határolja.
Legmagasabb pontja: Ras Dashen 4620 m.
Legjelentősebb folyók: Kék-Nílus (Abbai), Shebele, Omo.
Legnagyobb tavak: Tana-tó, Abaya-tó, Chew Bahir (Stefánia)-tó (sóstó).
Gazdaság: agrárország.
Egy főre jutó GNP: 110 dollár.
A társadalmi össztermék megoszlása ágazatonként: mezőgazdaság 45,6%; ipar 14,2%; kereskedelem, szolgáltatás, hírközlés 14,2%; egyéb 26,0%.
Földterület megoszlása művelési áganként: szántó 11,4%, kert 0,7%, legelő 36,7%, erdő 22,1%, egyéb 29,1%.
Legfontosabb termesztett növények: kávé, árpa, búza, gyapot, zöldség, gyümölcs.
Legfontosabb tenyésztett állatok: szarvasmarha, teve, juh, kecske.
Tavi halászat.
Bányászati termékek: arany, platina, só.
Feldolgozóipar: textilipar, élelmiszeripar, cementipar, bőripar, faipar.
Közlekedés:
Vasutak hossza: 681 km.
Közutak hossza: 27 972 km.
Nemzetközi repülőterek: Addis Abeba, Bahir Dar.
Külkereskedelem:
Kiviteli cikkek: kávé, nyersbőr, gyümölcsök.
Behozatali cikkek: gépek és berendezések, textíliák, vegyszerek, élelmiszerek.
Legfontosabb külkereskedelmi partnerek: Németország, USA, Japán, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia.