14
  • waterman
    #14
    A szélturbinákhoz annyit, hogy van némi zaja, de az röhejes ahhoz képest amikor reggel négyes helyijáratos busz végigdörömböl a ház előtt és még csikorog is. Egy jóhelyre épített szélerőmű környékén már maga a szélzaj, meg a fák susogása jóformán elnyomja a turbina hangját! ha meg valakit zavar akkor ne alatta lakjon. Kulcs község szélén van egy szép kis szélturbina és szerintem még közvetlenül mellette sincs túl nagy hangja. ha már meg még az a kicsi zavar valakit akkor ajánlom csináljon "öko-ház"-at és szigeteltesse az ablakokat! a jóidő is benn marad meg a hang sem jö n be..
    arról pedig, hogy madár-gyilkos lenne - az nem árt ha tényleg nem a madarak átvonulási útvonalára építik. viszont amikor ott jártam Kulcson, egy ölyv vagy vércse olyan nyugodtan ült a turbinával ellentétes oldalán a szélerőműnek, hogy öröm volt nézni.. ott kuksolt a drága. tehát feltételezem, hogy a madaraknak ugyan rövid eszük van de ha egyszer láttak egy olyat akkor nem repülnek bele majd.. csak ugye amíg új a dolog és csak 3 darab van magyarországon..
  • babajaga
    #13
    módszerrel (ő se tudja levezetni hogy hogyan, az elméleti szakemberek pedig nem értik) úgy választja szét a vizet hidrogénre és oxigénre hogy a kinyert energia többszöröse a befektetettnek."

    Nem is csodálom hogy nem tudja, a lehetetlent senki nem tudja.
  • babajaga
    #12
    "szélturbina, ami sorozatban gyártva 1 átlagos utcának (40-50 ház) kerülne max 3-4 millioba"

    Meg amivel több!
  • Dj Faustus #11
    Teljesen egyetértek az analfabéta poitikusokat felvilágosító szemléleteddel.

    De fel kéne világosítani a lakosságot (lásd: szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, stb),és a vállalatvezetőket is. (A gyerekeket pedig technika [már ahol van ilyen tantárgy az általános iskolákban], fizika, biológia órán tanítanák meg erre.)

    Ja az állami nem-támogatásokról:.
    Pedig kéne: (Tessék szörnyülködni az árakon!)
    Napelem-árlista:
    +Egyebek:
  • Tetsuo
    #10
    A hatásfok a kivett és a bevitt energia hányadosa. Rossz hatásfokú? Kit érdekel, hiszen a bevitt energia ingyen van és "korlátlan". Ezért mondtam h ne röhögtess..

    Vannak szelesebb országok, igen de itt is bőven hasznosítható a propeller..

    És vannak más megújuló energiaforrások amit simán használhatnánk és van rengetek eljárás amivel jobbá élhetőbbé tehetnénk a környezetünket, sokmindent alkalmaznak már Skandináviában, Beneluxban, Németországban, Japánban.
    Nézd meg ezeket:
    Egy ökofalu
    Kerestem még egy óriás üvegházat is (vhol Angliában) ami óriási gömbökben van és ott minden bio és öko :) csakhát nemtaláltam. Viszont az lehet a jövő, ha okosan tereljük a folyamatokat (a politikusok helyett :).

    Gondolom ezzel te is nagyjából 1et értesz, nem is vitatkozni akarok, csak példákat felhozni az analfabéta politikusoknak. :)
  • Dj Faustus #9
    Kis hatásfokú, na ne röhögtess, az ingyenenergiából sokat eszik?
    Nem az energiafogyasztást említettem, hanem a hatásfokot - az pedig két különböző dolog.

    Tehát ésszel kell csinálni, odafigyelni és akkor nem lesz gond, akár még szép is lehet./Jah és a másik.. Mo-n az állam az öko-cuccokat egyáltalán nem támogatja semmivel, ellenben a legtöbb EU országgal..
    Ebben egyetértünk.

    Hogyha nincs szél...
    Magyarországon köztudottan kedvezőtlenebbek az adottságok mint pl: Hollandiában.
    "hazánkra a kis szélsebesség (másodpercenként 2-6 méteres) jellemző" Forrás:

    Ezzel nem azt akarom mondani hogy a szélenergiának nincs jövője Magyarországon, csak azt, hogy folyamatos használatára nincs annyira mód mint pl: a tengerparti országokban.
  • MrTressy
    #8
    örülhet hogy azon nyomban nem lötték fejbe...
  • Tetsuo
    #7
    Jah és a másik.. Mo-n az állam az öko-cuccokat egyáltalán nem támogatja semmivel, ellenben a legtöbb EU országgal..
  • Tetsuo
    #6
    Kicsit eltúlzod a szélgenerátorok hatását.
    Zajos, hát igen van egy alapzaja ami hallatszik a közelében és van olyan zaja is ami nem hallatszik infrahang, de nem a város közepébe kell építeni..
    Madárgyilkos igen, ha átvonulási vonalra helyezik, tervezésnél ornitológusokat is meg kell kérdezni, ilyen 1szerű..
    Kis hatásfokú, na ne röhögtess, az ingyenenergiából sokat eszik? & a karbantartása messze nem olyan költséges mint egy hagyományos erőműé, az atomról nem is beszélve..
    Hogyha nincs szél, haha Mo-n még nincs is rendes széltérkép, viszont köztudottan vannak olyan 100km-es sávok ahol több mint az év 300 napjában névlegesen működne a generátorpark. Az országban több olyan terület van ami rendkívül jó széljárású.

    Tehát ésszel kell csinálni, odafigyelni és akkor nem lesz gond, akár még szép is lehet.
  • Dj Faustus #5
    Dömsödi: jó az a szélturbina, csak nem Magyarországon - ugyanis nincs folyamatosan elérhető szélenergia (Hollandiában a tengerparton lehet, mert ott folyamatosan elérhető szélenergia áll rebdelkezésre).
    Másrészt a szélturbinának van egy pár hátránya: zajos, madárgyilkos, kis hatásfokú, ja és hogyha nincs szél a fene megette az egészet.
    A többivel egyetértek - későn fognak a politikusok észbe kapni!

    mondnick: szép is lenne az olyan rendszer ahol a kinyert energia többszöröse a befektetettnek! Ez - attól félek - egy újabb összeesküvés-elméletes városi legenda (Magyarországon is van egy pár ilyen...).

    Magyarországon is alakítanak ki bioenergiával működő projecteket. Kecskeméten az egyik kertészet kazánját energiafűvel fűtik. Néhány szennyvíztisztítóműben a keletkezett iszapból biogázt hoznak létre - ezzel szinte önfenntartóvá alakítják ki a telepet.
  • Caprioli
    #4
    Németország, mezőgazdasági telep: lefedtek fóliával egy kb 100 m hosszú, másfél m magas, 5 m széles trapéz keresztmetszetű "ganédombot" (bocs), a végébe belenyomtak egy csövet, amin keresztül a keletkező gázt egy motorba vezették, ami a generátort hajtotta, és ellátta árammal az egész telepet. Ami azért nem rossz! Ez nálunk miért nem működik? Gyakorlatilag csak a fólia, a motor és a generátor kerülnek pénzbe.
  • mondnick
    #3
    Pont tegnap láttam asszem a spektrumon hogy egy amcsi feltaláló épített egy olyan gépet ami valamilyen nem elektrolizációs módszerrel (ő se tudja levezetni hogy hogyan, az elméleti szakemberek pedig nem értik) úgy választja szét a vizet hidrogénre és oxigénre hogy a kinyert energia többszöröse a befektetettnek. Mivel ez teljesen ingyen energia, eléggé felboríthatja a mostani rendszert. Mellesleg megjegyzendő hogy a feltaláló elmondása szerint az arab országok 1 milliárd USD-t ajánlottak neki hogy üljön a felfedezésen.
  • Dömsödi
    #2
    Csak akkor lesz természetes energia, ha már az olaj és földgáz utolsó cseppjei is elfogytak!
    Miért?
    Azért mert kell a francnak a szélturbina, ami sorozatban gyártva 1 átlagos utcának (40-50 ház) kerülne max 3-4 millioba, de utána ingyen adná az áramot. Igy nem lenne az államnak bevétele! Hiszen hatalmas összegek áramlanak az áramszolgáltatoktól adó címszó alatt a költségvetésbe.
  • Tetsuo
    #1
    Itt hívnám fel az illetékes miniszterek figyelmét (ha tudnának olvasni), hogy erről LEHET példát venni!