23
  • Tetsuo
    Azé' mi is vagyunk páran. :)
  • IoIa
    Balesetek mindenfajta közlekedésnél előfordulhatnak, még gyalogosan is...
    Ha mondjuk busszal elmész Spanyolországba, akkor tudod csak meg igazán, hogy milyen hosszú tud lenni egy utazás, pedig nem mész át időzónákon... Mégis, 2 napig azt sem tudod, hogy mikor van nappal és este.
    Egy kis légterű teremben, ha sokan, sokáig vannak, sokkal nagyobb kockázati tényező a kevés oxigén, mint a repülőn az alig kisebb nyomás, viszont tiszta levegő. Nem kéne ezt túllihegni.
    A repülésnél valójában csak a mélytrombózis okozhat gondot, de az is nagyon ritka.
  • IoIa
    Annyi idős koromban, mint Te most, még én sem repültem... Majd fogsz Te is, ha akarsz. Ma már vannak olcsó járatok is, igaz, én még olyannal nem utaztam...
  • dez
    A repülésnek is megvannak a kockázatai (mélytrombózis, a cikkben olvasható oxigénhiány, több időzónát gyakran átrepülve rendszertelen alvás, fáradtság, ritkán le is esik).
  • smv
    De jó itt a sok embernek, én még csak repülő közelébe se kerültem eddig. :(
  • IoIa
    A repülőn nem a légnyomásérték a veszélyes, hanem hosszabb útnál a mélytrombózis. Ezért szokták a légitársaságok ~ 10 órás út után kizavarni a gépből az utasokat (amikor leszállt a repülő), és kb. 1 órás kötelező nagyobb sétát kell tenni a tranzitban, hogy a vérkeringés a lábakban visszaálljon a normálisra. Utána ismét vissza lehet szállni, és folytatni az utat.
    Aki már repült messzebbre, az tudja, hogy miről beszélek.
  • IoIa
    Nem egyszer és nem is kétszer repültem már, hanem nagyon sokszor. Mindig jóval 2000 méter feletti értéket mutatott az órám. Sőt volt nem is egyszer, amikor 3000 méter felettit. Persze jóval magasabban mentünk (12-13 km), de a méterben megadott értékből vissza lehet számolni a gépben lévő légnyomás értékét. Az órám mutatja a légnyomást is, de gyors grafikont csak a magasságértékre ad. A légnyomást is azonnalosan mutatja, de grafikont csak 2 órás mintavételezésből készít az utolsó 26 órára vonatkozóan.
  • IoIa
    Én imádom, ha liftezik a repülő Egyszer épp Bangkok felé keveredtünk egy emberes viharba. Szerintem párszáz métert zuhantunk...
    Mindenféle hullámvasutat szeretek
  • dez
    Egyszer viharba került a gépünk. Többször másodpercekig majdnem szabadesésben sűllyedt. Utána meg visszafelé. Olyan volt, mint egy hullámvasút. Közben épp inni akartam valamit, de nem tudtam a számhoz emelni a poharat, mert vagy majdnem a mellkasomra öntöttem, vagy majdnem a hajamra.
  • pilóta
    Nyilván nem tized méterre pontosan állítják be. Ráadásul nem métert állítanak, hanem légnyomást. Vagyis ha épp egy anticiklon közepéből szállsz fel, akkor kevesebbet fog mutatni az órád, ha meg egy ciklon közepéből, akkor többet...
  • IoIa
    Ezzel a 2000 m-rel vitatkoznék. Az órám többek között tud légnyomást is mérni, és magasságot is mutatni (ezt csak számolja a légnyomásból), és ha repülök, kedvenc szórakozásom, hogy nézem felszállás után a grafikont, ahogy emelkedünk, meg leszállásnál a süllyedést. Évek óta így csinálom. Mindig többet mutat az óra, mint 2000 m.
    Az órám pontosságához pedig nem fér kétség, mert egyszer egy hegycsúcson a 2800 m-es magasságot pontosan mutatta.
  • [NST]Cifu
    A különféle légköri nyomások emberi szervezetre gyakorolt hatását eléggé alaposan kivizsgálták az 1950-60-as években, a nagy magasságú katonai repülőgépekkel kapcsolatos kutatásokban. Ráadásul a kisérletett bármelyik földi nyomáskamrában végre tudják hajtani, mégcsak repülőgép sem kell hozzá.

Ettől függetlenül abban igazad van, hogy nem árt olykor a magától értetődő dolgokat is leellenőrizni.
  • NEXUS6
    Bakker, a múltkor amikor hazafelé jöttem a malévval a pilcsi(főrepbiztonságológus, akit érdekel az tudja kicsoda;)))) kétperc alatt visszanyomatta a légnyomást, majd szétrepedt a dobhártyám, az agyam meg telement takonnyal, mert éppen meg voltam fázva.
    Szal egy napig süket voltam.

Egy szövődményes középfülgyulladás szerintem kicsit komolyabb dolog, mit 4%-nyi oxigénszint sűllyedés, ami egy jó kis kocsmában két slukkal a földön is reprodukálható;)))

szerintem...
  • dez
    Na igen... De most már legalább bizonyított tény, nem csak feltevés.. :P
  • dez
    A mérési eredményeket nem kitalálni szokták.. (Ez még csak nem is statisztika.)
  • pilóta
    Teljesen egyetértek (annyit tennék hozzá, hogy 2000m-re állítják, nem 3-ra). Ha engem megkérdeznek, akkor elmondtam volna nekik, mondjuk féláron :D (kíváncsi vagyok mennyi lóvét nyúltak le ilyen hülyeségre)

Esetleg kutani kellene még, hogy az emberek álmosak lesznek-e, ha három napig nem alszanak, vagy szomjasak lesznek-e, ha két napig nem isznak. Biztos hasonló megdöbbentő eredménnyel záródnának azok a kutatások is :D
  • lolkabolka456
    LOL LOL LOL LOL!
    EZ HÜLYESÉG KI TALÁLTA KI EZT!?
  • [NST]Cifu
    Már elnézést de ezek a tudósok feltalálták a spanyol viaszt. :)

Az utasszállító repülőgépek fedélzetén olyan 3000 méteres magasságnak megfelelő légnyomást hoznak létre, hogy csökkentsék a gép nyomásálló testére nehezedő erőket.

Namost, ha valaki mondjuk a tengerszint közeli magasságból felmegy rövid idő alatt 3km-es magasságba, annak a vére oxigénhiányos lesz, ez közismert (hiszen azonos mennyiségű léglegzettvételel kevesebb oxigént tud csak felvenni a szervezet). Viszont ha megszokja a szervezett az alacsonyabb légnyomást, akkor dúsabb lesz a vére a vörös vérsejtektől (vagy valami ilyesmi, ez nem az én asztalom :)), és több oxigént képes szállítani. Ez is közismert, sportolóknál már régóta használják azt a "trükköt", hogy magaslati levegőn edzenek a verseny elött, majd "leereszkedve" a sűrűbb levegőben a teljesítményük nőni fog, hiszen a vérük több oxigént képes szállítani (ez szintén ideiglenes állapot, rövid idő után a szervezet ismét alkalmazkodik, és visszaáll a régi állapot).

Szóval megállapították, hogy a repülőgépen utazók vére oxigénszegényebb - holott ennek teljesen magától értetődőnek kellene lennie. ;)
  • Sith
    nem egészen a normális légnyomás uralkodik a gépeken egy kicsit magasabbra van állitva mint a tengerszint ami monjuk egy Mexico city beli lakost lehet hogynem zavar anyira mint egy hollandot minden esetre akik nincsenek hozzá szokva azoknak kelemetlen lehet
  • vegesm
    nem értek a repülőkhöz, de belül a nyomás normális, akármilyen magasan van is a gép, íkkor nem tökmindegy milyen magasan száll
  • Zsoldos
    Azert eleg ugyesek vagytok.. A legszennyezesnek ugyan mi koze van az oxigenhianyhoz a repulogepeken?
  • Kalwa
    Ezért kéne betiltani az összes környezetszennyező gyárat, autókat és csak biciklivel vagy környezetkímélő járgányokkal szabadna közlekedni.
  • kukac78
    Nem kell ahhoz repülőre ülni, hogy oxigénhiányos legyen valaki...
    Elég csak sétálni egyet valamelyik nagyobb városban...