52967
Hivatalos forum Oktató videók Kép feltöltése JoeDestroy_cucc Oktató vid_HU L_Viper cucc BMS manual_HU 80's Mod HT kisokos BMS Wiki Falcon4exe
-
#49360 Amióta szimulátorral játszok (kb 1986 (6 évesen ;) ), C-64 számítógépen az ACE szimulátor) mindig is szerettem volna valami funkcionális műszerfalat. A BMS megjelenése után néztem ámulattal a Falcon AF-hez készült remek simpiteket. Most, kb 28 év után kezdtem neki egy próbának, hogy mit is tudnék kihozni. Nem ringattam magam túl nagy tervekbe, csak egy funkcionális, egyszerűen és olcsón megépíthető elölső műszerfalat akartam, ami azért eléggé hasonlít az F-16-oséra és azért nem annyira gány.... Hát ez lett belőle....
Akit érdekelt a falconhoz tákolt simpit v2.0 annak most tudok mutatni fotót. Az első verzió csak egy kivágott fa lemezen volt.
A bal árnyékoló lemez megsérült a tárolás folyamán, a festék is lekopott pár helyen. A jobb oldali hajtómű visszajelző "statikus" panel meg nem tudom hová lett. A szépség hibákért elnézést ;) ócska, életlen és pontatlan szerszámokkal dolgoztam, a lehető legócskább / legolcsóbb fa anyaggal, ráadásul szar kézügyességgel is bírok :D A lehető legolcsóbban akartam kijönni. Kabin teknő építése nem volt tervben.
Na majd egyszer valamikor a v3.0-t valami szakival csináltatom aki pontosan és precízen tud dolgozni.
Íme a "mű":
Mint látható a seb és mag mérő helye a műszerfalon térben kiugrik a monitortól. De mivel a kivágott lyukakon keresztül (dekopírral kb 5x próbáltam kivágni a kört, ez sikerült a legjobban... :( úgyhogy feladtam, maradt ez) még pont bele esett a monitor képernyője, így gondoltam miért is ne raknám ezeket is ki. Ha nem dőlöngélsz a kabinban (miért is tennéd?) akkor pont jól be lehet őket pozícionálni. Jobb mint a semmi, nekem megfelelt ez a kompromisszum.
Beülve. Próbáltam visszaadni hogy kb mit is látok. Egészen jól visszaadja a fotó.
TM Cougar MFD-k, külső Numpad fel cimkézve 1-9-0, RCL, ENT, LIST gombon nincs cimke az a numpad enteren van, DCS kapcsoló 4 állását pedig a nyilakkal cimkézett gombokkal üzemeltethetem. MFD-k gombjai értelem szerűen felprogramozva, kivéve a sarkaiban lévő fel/le billenő gombokat. Azokra a fontosabb funkciókat raktam be mint pl. radar gain up / down (na jó ez nem fontos igazából, de a bal MFD-n szoktam az GM radart üzemeltetni és néha jól jön ha látni akarom a domborzat radarképét), futó be/ki, légi tankoló nyílás nyit/zár, AA mód, AG mód, EWS program next/last, jobb MFD-n cat 1 / 3, nvg, emergency jettison, com 1, com 2, 3d műszerfal eltüntetése (csak a 3d kabinteknő és a HUD képe marad). A DED képét a HUD-on jelenítem meg.
Bal oldalt a robot és fegyverzeti kapcsoló paneljébe igazi kapcsolók vannak építve, ha majd egyszer ráveszem magam és veszek egy vezérlő kártyát akkor kipróbálhassam, hogy mennyire vagyok képes üzembehelyezni.
A simpit HUD-ja lecsavarozható, még az üveg sincs fixen belerakva, nincs is jól méretrevágva és sajnos a sarkai is már lepattantak. Általában e nélkül repülök, kikapcsolt 3d-s kabinmodellel. Így csak az F-16 fülke teknője van és a kivetített HUD. TIR-el ugyan úgy körbe lehet nézni, látom a gép modelljét, szárnyait stb... Egy ismét a v3.0-hoz tartozó terv hogy a HUD-ot majd a műszerek megjelenítésére használt monitorról tükrözöm fel a reflexüvegre, ezáltal kicsit jobb feelinget adva a HUD-hoz. Persze tisztában vagyok a hátulütőjével.
Igazából, a rampstart kivételével soha nem kell a 3d-s kabinban kapcsolgatnom (hála a HOTAS-nak, MFD-knek és a Numpadnak), nincs szükségem a billentyűre sem.... ami nem teljesen igaz mert az AI rádiózáshoz szükség van rá. De remélem beválik majd a voice command program....
Nos ennyi lett volna a kis hsz. Köszönöm annak aki végigolvasta, illetve akit érdekelt. -
#49359 Új infó, a bombák gyújtója tönkremehet nagy túlterhelésű manőverben. Hogy ez determinisztikus vagy random, azt nem tudom. -
#49358 A keykonfig akadály is leküzdve. Már megint hamarabb kérdezek mint gondolkodok... -
#49357 régen az mfd extractor mfd képe nálam néha ugrott illetve szétesett pár pillanatra. Ezért használtam a bms mfd-jét.
Na beüzemelve, remekül működik minden. :D
Csak ez az idióta billentyű konfigos falconos f@szság, hogy ha már 1x ki van osztva valamire egy billentyű akkor nem tudom más funkcióra kiadni, mert nem veszi le autómatikusan az előző funkcióról. Speciel az ICP gombjait szeretném a külső numpadra konfigolni, mert én elfektetve használom és így máshogyan kell kiosztani a gombokat. Vagy ha valaki tudja hogy hogyan lehet "no function"-t az az üres billentyűt kiadni egy funkcióra akkor legyen szíves ossza meg velem.
Lusta vagyok teljesen üres configra felkonfigolni minden egyes hotas és tm mfd gombot .... de ha nincs más választás :(...
Utoljára szerkesztette: Borisz80, 2015.11.16. 14:21:10 -
#49356 Az MFD Extraktor remekül működik a 4.33-al
MFDE 0.6.1.1
Az MFD-k képe is teljesen jó, én nem is használom a BMS sajátját. Ugyanazt az osztott memóriát jeleníti meg. -
#49355 Áh megvan a "cockpit display to external windows". Én voltam a vak. -
#49354 Tom
Még mindig az FO Ts-en vagytok gondolom.
Joe
Az túl drága nekem. De mivel volt itthon egy másik monitor így az került a tákolt műszerfal mögé. Pont jó volt a szélessége is. A 2 MFD képe pont belefér. ICP kezelésre meg külső numerikus billentyűt használok.
RWR, ADI, Fuel flow, mfd-k, magasság sebesség mérő, DED az a HUD alá van kitéve. A monitor kicsit kilóg a műszerfal alatt, arra a részre meg a HSI és az RPM műszereket szoktam kirakni.
És a következő kérdésem ezzel kapcsolatban.
Hogyan keltem életre a BMS 4.33 saját műszerkiemelő programját? A 4.32-nél a configban volt egy ilyen opció hogy external insturments vagy mi és akkor kirakta monitorra. Most nem látok már ilyen opciót. (mfd-knek)
Az MFD Extractor legújabb verzióját meg most próbálom. Remélem működni fog a többi műszerkiemelés.
-
#49353 Hétvégéig is tudok várni, legfeljebb mással ütöm el az időmet. :) -
#49352 Nem hinném, hogy a karcoldás le van modellezve. A MAV által szolgátlatott kép minősége, meg messze a valóságos felett van így is.
Ez AGM-65D-2 elvileg.
-
#49351 A HSM radar nélküli használaton kívül eddig más funkciót nem találtam. -
#49350 Nekem a hétvége jobb lenne, hét közben elég későn jutok TS közelébe, olyan 9-10 felé.
A spéci üzemmódok alatt mit értesz?
@Vampi. Bárki jöhet, akinek nincs meg a teamspeak elérés, PM-ben kérje el (nyilvános fórumba nem rakjuk ki). Viszont inkább hétvégére kellene a nagyobb megbeszéléseket szervezni, legutóbb Molnival pár órát végigbeszéltünk és akkor csak egy kérdező volt :) -
#49349 MFD és ICP androidra 4.33 kompatibilis
Tablettel szinte kötelező darab. Sokat segít a gépészkedésben, és akár három eszközt is kezel egyszerre, (bal jobb MFD és ICP)
már akinek van három eszkoze.
Borisz, a TM MDF-k mellé csak az ICP-t hasznáva kiválló kiegészítő akár egy 4" mobillal is a kabinodba :) (Én is így használtam) -
#49348 Kezdődik :) -
#49347 -
#49346 -
#49345 -
#49344 -
#49343 A bekapcsolási idő 3 perc! Én anno ezt kikapcsoltam, mert marha sok idő, de már most a config editorban nem látom ezt az opciót.
Elvileg karcolódik, azt hogy most a 4.33-ban van e ilyen még nemtudom. A terület előtti waypointnál szoktam ezeket eldobálni.
A cursor enabled AA módban a bore slave (AIM-9 AIM-120 látószög) módokat váltja, AG módban a Mawerick hasonló módjait. -
#49342 -
#49341 Mintha rémlene valami olyan, hogy belerakták, hogy a kupakok nélküli repülés, egy idő után rontja az érzékelő fejét. Vagy ez végül is nem került be a 4.33-ba?
Vagy össze keverem a maverick power on funkcióval, amit nem szabad egyből felszálláskor bekapcsolni mert a célnál meg lemerülhetnek az akuk? -
#49340 Tom.
Ma én is betársulnék hozzátok egy kis tanulásra. Legalább így most rá leszek kényszerítve hogy összetákoljam ismét a cockpitot, ha már F-16. De készül már a Tornado is :D
Az egyetlen kérdésem hogy 19ó után mikor?
A cursor enabled az mit is csinál? Így név szerint nem emlékszem hogy valaha is rá raktam volna a hotasra. Csak a kurzor mozgatások. -
#49339 Így igaz. Ott a hőkereső mélyhűtését kapcsolja be az aktív rakétán. -
#49338 Ha bevetésre menet az úton a pilonokat váltod és ledobálod a kupakokat, akkor már érkezésre mindegyik rakétád lát, és az ellövések után sincs
fekete képernyő.
-
#49337 Ugyanaz a gomb csinálja, mint AIM-9 szenzor keresésre váltást. -
#49336 Gyakorlatilag le kell dobni a Mawerick kamerás célkövető fejéről a védőkupakot.
Ez az uncage. -
#49335 Na végre,az "uncage" behozta! Köszi! -
#49334 "uncage" = U ? -
#49333 Hahó! "uncage" azmiaz? -
#49332 Tom, holnap jó egy rövid reppenés neked?. A LGB kellene kicsit gyakorolni. Simán eltalálok már célpontot, csak egyes spéci üzemmódok nem világosak, amik FF-ben máshogy működtek, a radar kurzor és TGP összelinkelése, stb.
Ha belefér, akkor néhány más topikot is érinthetünk. 1-1,5 óránál többről nem lenne szó. Este 7 után lenne nekem jó legkorábban. -
#49331 Az én manualom olyan sorrendben ment végig, ahogy a játékos találkozik vele és igyekeztem egyszerűsíteni. A BMS manual nem egészen így van megírva. Van egy weapon és avionics külön, de elég furán tagolva. Rövidítés jegyzék nincs, stb. Ezen felül önmagában vicces, hogy a FELPROGRAMOZANDÓ gomb neve meg sem jelent a leírásban és az uncage sem a idézett topikban. Az én manualomban ilyen súlyos hiba nem volt.
Ott kezdődik, hogy nem HOTAS-on magyaráztam el, mert a HOTAS-t majd felpogramozod azután, hogy érted, hogy mit csinálsz. A BMS4 csapat érezhetően nem akar új híveket nyerni, mert ezzel a manuallal én, egy ősfalconos is szopok. Egy újonct ezt kb. 5 perc után a sarokba dobja. (Ja, és nem csak Falconnal repültem, tehát nem "egyszimes" tapasztalatom van.)
Ez többet segített, mint a manual. Sokkal. A TFR ALOW oldal kapcsolatot bevallom most sem egészen értem és valódi F-16 vizsgnán buknél, de most már megy a TFR és FLIR is. A FLIR nézelődés még nem, de a TFR a display kijelzés leszámítva és a mögötte levő sokkal komplexebb hibaüziket dettó FF5... Vagyik SP3... -
#49330 Ja. Molnival átrágtuk a controlst, egy ramp startot meg kis free flight. A sisakcélzós Aim 9x-et én sem használtam még, arra mondtam hogy Tibit, Janát, vagy a többi veteránt kérdezze, akik nálam azért jóval többet Falconoznak.
Amit a #49326-ban írsz, annak csak részben adok igazat. A BMS manual nem kezdőknek íródott, úgy vannak vele, hogy a kezdő kérdésekre ott vannak a fórumok. És ti is sokkal többet rugóztok egy egy problémával itt, mint hogy feljönnétek TS-re, és egy óra alatt sokkal több mindent lehetne helyretenni, mint itt hetek alatt. Csak legyen mikrofonod, mert anélkül nem megy :)
@Molni. A cursor enable gomb a kurzor fel-le-jobb-bal gombkiosztásnál volt listázva, ahol a billentyűzetre tudod beállítani ha nincs mini joy. Ott mondtam is, hogy nem tudom, talán a hat-switch-es kurzorozáshoz van köze. Ezek szerint nem :) -
#49329 alakul a coop szerver :)
-
Talon11 #49328 Viszont én kipróbáltam az SBD-t....siklik mint az állat, nagyot is robban -
#49327 A maverick nálam sem megy. egy kicsit hanyagolom szerintem :)
landing on alternet. köszi :)
-
#49326 Bocs ,hogy ezt irom,de egy kicsit most a saját bőrödön érezheted azt amikor én vagy bárki panaszkodott ,hogy ezt vagy azt nem talál vagy nem ugy müködik és hanyagul csak azt a választ kapja több helyről, hogy olvasd el a manuált.
Mert ez a legkönnyebb és egyszerűbb, de az aki , mondjuk nincs tisztában ,hogy az amit olvas a manuálban az pont az amit keres.Mert nem hétköznapi egyszerű mondatokkal irják le a funkciót, hanem tele szakmai technikai röviditéssekkel .
Mert igy csak olvas ,de nem megérti azt amit olvas ,tehát nem fogja tudni használni fejből -
Wampapa #49325 Hali
Ott a pont, mert most megint megnéztem, ugyanott (Izrael) egyanazzal a TE vel és most működött.
Lehet, hogy a Master Armot nem kapcsoltam be a nagy sietségben :)
Viszont nekem is egyelőre a földbe megy minden Maverickem- bár most nem célom ezekkel hadakozni, csak üresen repkedek.
De érdekes, visual vagy boresight módban rögzitem a célt, a nyilacska bent van a tüzelési
sávban , elengedem és letarolja a szántásban a vakondtúrást. Lehet hogy alacsonyról inditom ? Van egy minimális magasság ?
Nem állitgattam most semmit a felbontáson vagy élsimitáson, ilyesmiken, de igy is marha szép ez a szim.
Imádom ezt a sivatagos dologot. -
#49324 Kész én feladom...
Minden tiszteletem a BMS csapat felé, de manualt írni egyszerűen nem tudnak. Vagy túlmagyaráznak dolgokat vagy egyszerűen rosszul vagy el sem. (Megszámolni sem tudom, hogy hány rövidítés magyarázatát sem találtam meg sehol.) Egyszerűen képtelen vagyok az új rendeszereket megtanulni úgy, hogy az elődeiket ismertem. Vicc...
Az HMS használatnál is semmit sem ért a manual. Feltettem egy kérdést és két mondatban egy user elmondta, hogy mit kell csinálni a radar nélküli HMS befogáshoz. Tehát két mondat többet ért a fórumon, mint az egész manual. Akkor miért nem ez két mondat van a manualban...? a két kulccsszó küzül egyik sem szerepel az 1.11.4 fejezetekben. Eh...
A TFR nekem baszik működni. Hiába kapcsolom be, nem csinál semmit az leszámítva, hogy hibaüzenetekkel traktál és nem értem, hogy milért. Vagy egyből hibát írt ki + néha pull up dumát üvölti, amit a TFR lelövése után sem tudom kapcsolni semmivel. Köszi... A szöveg TFR limit sárga keretben. A manual alapján fogalmam sincs, hogy miért írja ki.
A FLIR-t szimplán nem teszi ki a HUD-ra, pedig a BSGT le van nyomva és az MFD-n látszik a képe a FLIR-nek.
A manual struktúrája nem segít semmit... -
sulyid #49323 Köszönöm szépen. :) -
#49322 köszi mindenkinek :)
janával tréningeltünk egyet :)
nagyon szépen lehet a köteléket tartani
Utoljára szerkesztette: z0ty4, 2015.11.15. 19:45:46 -
#49321 Minden F-16-nál ugyanaz a ramp start tudtommal. Az RWR minimálisan máshogy néz ki és az dispenser és ECM panelje, de ezt leszámítva szinte semmmi difi nincs. És ez sem az inicializálásnál, hanem hogy mit látsz és nyomkodsz.