52965
  • repvez
    interju az eredeti falcon 4 vezetö softver tervezöjével
    Vagy valami olyasmi :)
  • Molnibalage
    Aeyes AV-8 pit.
  • Molnibalage
    TE.
  • Wampa
    Még két év vazzeg és viheted beiratni az iskolába:P
  • Molnibalage
    Vááá, nemrég lett 4 (!) éves a Moments from FreeFalcon4 videóm. Repül az idő...
  • Molnibalage
    Elég beszédes szerintem, nem akartam szöszölni. A név is ott van a diagramokon. Sebeeség / távolság idő függvényében. A sebesség csomó, idő sec. (A nyers adatnál ott van, hogy GS = ground speed)

A diagramok lényege a változás mutatása és nem az, hogy hogyan. Mivel fizikai motor van benne, az tudja a dolgát. Nem lehet hibás. Ha valamit nem értesz az azért lehet, mert nem ismered az inputot.

(A tömegek birizgálásáról már írtam korábban.)

Továbbra sem értem, hogy mit nem értesz az összehasonlításon.

PL 1-1 30K-s old és new aim 9 és aim 7-es görbe lenne egy diagramon,

AIM-7-ből van ilyen. AIM-9 estén 3-3 db van egy diagramban, mert nem akartam annyi diagramot. Nem értem, hogy mi a nem látható.

Akkor sorban. Bal oldali oszlop.

- Új AIM-9M, eltérő magasságokon.
    - Régi AIM-9M, eltérő magasságokon.
    - A régi és új AIM-9M összevetése. Azonos magasság, azonos szín. A régi és új között vonaltíous eltérés van. Ezt te kérted...

Középső oszlop.

- Új és régi AIM-7M.
    - Régi AIM-9M-ek az új és régi AIM-7M-mel. Miért? Hogy látszódjon az, hogy a régi AIM-9M még eltérő magasságokon is alig maradt el a magasa AIM-7M-től. Ezután látod, hogy mit tud az enyém.
    - Új AIM-9M és régi / új AIM-7M.

Jobb oldali oszlop.

- Távolság összevetések. Ha megkeresed a sebességnél azt az időt, ahol a rakétának van sebesség tartaléka - mondjuk 800 csomó - akkor abban a pontban nézd meg a távolságt. Lám, megvan az effektív indítási táv eltérés.
  • repvez
    Nem kell nekem nagy litániát tartanod a dologrol,mert azért van némi fogalmam az áramlástanrol hamár repgépszerelö szakot végeztem,
    DE fél imfokbol ez a következtetés jött le, mert sem a diagramoknál sem a válaszaidban, nem mondtad, hogy mi változott az adott rakétán.
    Ezért is mondtam ha változatlan adatok mellett csak a sebesség nö akkor nem igy kéne viselkednie, de mivel most mondtad csak, hogy kisebb lett a tömege igy már világos a helyzet.
    Ezért lenne érthetöbb ha a diagramok tengelyeinek nevet addnál és leirnád, hogy a változások miben merülnek ki.
    Az elözö elötti hsz-em sem arra vonatkozott, hogy nem passzolnak a grafikonok a megnevezésekkel, hanem arra ha egy grafikonon pl a középsö és az alattalévönél nem értettem, hogy mit mivel akarsz összehasonlirani ha az 5 ábrábol 4 a régi adatok látszanak és csak 1 az uj.
    Nekem ez ugy lenne értelmes hogy mind a 2 rakétának mind a 2 verzioja ugyan azon a magasságértékei jelennének meg .
    PL 1-1 30K-s old és new aim 9 és aim 7-es görbe lenne egy diagramon, mert ahogy most van ugy nem tudom értelmezni , hogy mi a célod vele.

A légellenállás képlet meg tiszta sor, hogy négyzetesen nö a sebességgel
  • Molnibalage
    Nimcs itt semmi hiba. Ez a fizikai szépsége. Viszont nehezen érti meg, aki nem jártas benne... (Ezt nem fikázásként mondom.)

Hiába nagyon eltérő a kezdeti feltétel, nagyon kis idő múlva azonos pontba/állapotba jut a rendszer. Egy "analógi" példa talán az, ha feldobsz egy labát 10 vagy 20 méterre. Pár pattogás után egy áltagos labad szinte ugynakkora amplitúdóval fog pattongni magasabbra dobva, noha az egyik mondjuk 10 a másik meg 12 pattogás után fog mondjuk 5 centit még pattani. Viszont a 3. és 5. ampitúdó között mégis nagy eltérés volt. Jó mi? :)

Akkor lássuk a rakétát. A légellenállási tényező nem azonos Mach számtól függően + azonos érték esetén is négyzetes az összefüggés a sebességgel. Nagyon sok plusz energia bepumpálása is alig ad plusz eredményt, ha azonos az égésidő. A a sebességet növeli, de feleslegesen, mert a befektetett energiát a nagyobb segbesség nagyobb ellenállása borzasztó hamar megeszi.

Egy példa. Tegyük fel, hogy minden lineáris (most nem lineáris diffegyenletről beszélek, hanem algebrairól). Tegyük fel, hogy az égésidő és a tolóerő szorzata állandó. Vagyik ha felrajzolod egy diagramban, akkor a görbe alatti terület azonos. Egy primitív karakterisztikával. Ha 4 másodpercig megy a hajtómű és 4000 font a tolóerő, akkor legyen fizikailag lehetséges az, hogy olyat tudsz csinálni grammra ugyanakkora tömegből, ami 8 másodpercig megy 2000 fonttal. Grafikusan, a görbe alatti terület egy négyzetből egy téglalap lesz.

A rakéta égésvégési sebessége valószínűleg nem lesz azonos, de ez a légellenállástól is függ, ami n+1 tényező függvénye. A Falconban ez csak asszem 3-4, amiből az egyik konstans, a referencia felület. A másik Mach szám, állásszög és magasság (levegő sűrűség) függő. Előfordulhat az - pl. alacsonyan, hogy akármeddig megy 2000 font tolóerő, a rakéta eléri a max. sebességet, amit a tolóerő tud. Tehát feleslegesen nagy a tolóerő, mert lényegében a légellenállásba tolod bele feleslegesen. Ha igaz, a fenti feltétel, akkor lehet, hogy nagyobb hatótáv érhető el az alacsonyabb égésvégi sebességgel, de tartósabb hajtómű használattal alacsonyabb tolóerő mellett. Ugyanazt az energiát tolod be, de mégis más a kimenetel!

Ezért lenne az ideális az, ha a szilárd hajtóanyagú rakéta tolóerőeje is szabályozható lenne. Viszont nem az, illetve csak minimálisan az. Az olvadó üveges technikával a kiömlési keresztmetszet és gáztér alakja valamenyire optimalizálható, de ez statikus, pre-definiálr dolog.

Ezért nem könnyű dolog az áramlástan. Ez is azt mutatja, hogy milyen nehéz plusz indítási távot nyerni adott paraméterek megváltoztatásával és ez milyen durva dolgokat egy valós és nem virtuális rakétán.

Így már érthetőbb a dolog? A rakéta alapvető karakterisztikáját nem változtattam meg, csak felskáláztam a hajtómű működési idejét és megváltoztattam a rakétában a hajtóanyag / teljes tömeg arányt. Ettől jobban gyorsul. Viszont gyorsabban is fékeződik, mert a tömeg kisebb, de a légellenállása viszont nagyobb, mint a régi rakéának adott időponban, mert gyorsabb. Mikor eléri az azonos sebességet, akkor is jobban lassul, mert kisebb a tömeg.

Most csak algebrai egyenletekkel dolgozok, sok dolog állandó. Képzeld el, ha ezt mind függvény és nem interpolált értékek írnák le mátrixból. Elég vicces diffegyenleteket kapnál... (Pedig a valóság ez!)

Így már érthetőbb?
  • repvez
    akkkor nálam másmilyen fizika hat.
    Mert az hogy lehet hogy azonos légellenálásu test ugyan azon magasságon 1,5x-es sebesség többlet mellett 30mp után már ugyan arra a sebességre lassul, majd 50 mp nél már lassabb, mint az a test ami kevésbé volt gyors?(aim-7m speed characterics)
    A másik amit nem értek, hogy a különbözö magaságokon, ha ritkább a levegö hogyan lassulhat egyforma mértékben a rakéta, mert közel párhuzamosak a diagramok 10k 20k és 30k magasságban is mérve, ennél lényegesebb eltéréseknek kéne lenni
    ha a sürüség és a légköri nyomás ennyire változik felfele haladva

ezért kérdeztem, hogy van e valami játékmotorbeli korlát ami ezt okozza.
  • Molnibalage
    Ez nem a játék. Ez a fizika. Ezt mutatják a számok. Hasonlítsd össze, hogy azonos helyen mekkora a sebesség és mikor ér oda. Úgy mindjárt más a kép. :)

Ahogy mondtam, még kalapálhatok rajta egy kicsit. A Sidewindernél számold bele azt, hogy ez úgy készült, hogy egyenesen előttem előre, oszt had menjen. A manőverezés miatt az jóval gyorsabban elkoptatja a sebességet. Az effektív hatótáv lényegében ott van, ahol 600-700 csomó a rakéta sebessége. Egészen máshol éri el ezt már a MolnyFalconnal.

A légellenállás értékek Mach szám függőek. Ahhoz nem nyúltam,referencia felülethez minimálisan.
  • repvez
    egy kérdésem lenne hogy az a játék korlátja vagy valami más is közrejátszik hogy a modositott értékek ellenére is ugyan annyi a max távolság és a sebesség is ugyan annyira esik vissza ugyan azon távon?
    Pedig ha 1,5 x gyorsabban megy a test akkor ugyan akkora légellenállással akkor is lassabban kellene hogy lassuljon és messzebbre is kellene hogy szálljon
    Vagy rosszul gondolom ?
  • Molnibalage
    No, ez már tényleg szép és áttekinthető.

A távolság számítás numerikus integrálással történt, paralelogramma módszerrel. Picit még finomodhat a modellezés ez alapján, hogy jobban látom a paramétereket.

Tök jó lenne ezt több rakétára is megcsinálni, csak végtelen idő kellene hozzá...
  • Molnibalage
    PMC megfelelő része.

Itt.
  • Wampa
    Linkelsz?:P
  • Molnibalage
    ODS. TE környezetben elvileg minden helyszín jó. A hadjáratnál kezdődnek a problémák.
  • Wampa
    Na ,most hogy nagyjából tudo TE zni,bár még az ujat meg egy uj w7 et fel kéne tenni,kellene valami sivatagos hadszintér.Tudtok valamit?
  • Molnibalage
    Csekkoltam. Minden görbe stimmel.
  • Molnibalage
    Hogy jobban láthato legyen a változás én az oldnak ugyan azzal a szinnel adnék szaggatot vonalat az ujnak meg folyamatosat.

Az egyiknél megcsináltam.
  • repvez
    most vagy a feliratok vanank elirva vagy a grafikonon nem egymáshoz tartozo értékek vannak?
    Hogy jobban láthato legyen a változás én az oldnak ugyan azzal a szinnel adnék szaggatot vonalat az ujnak meg folyamatosat.
    És a diagramoknál mindegyik tipushoz tartozzon ugyan azon magaságon egy régi és uj verzio belöle, mert pl a jobb also táblázaton 3 30k-s és 1 10k-s vonal van és ebbol is 3 az uj .
    Legyen benne valami logika akkor már sztem .
    DE ez megint csak az én véleményem
  • Molnibalage
    Bővített verzió.

Látható rajta az, ami az állatság. A régi AIM-7M sebességprofilja lényegében szinte azonos az AIM-9M-mel. Röhej...
  • Molnibalage
    AIM-7-hez is megcsinálhatom, ha érdekel valakit.
  • Molnibalage
    Egy kis érdekesség. AIM-9M sebességprofilok. Az old az eredeti, a new a MolnyFalcon. 0.7 Mach sebességgel indítottam mindet.
  • Molnibalage
    Mekkora!
  • Wampa
    Szar a kép.Milyen felbontásban tolod?:)
  • Molnibalage
    Jah.
  • z0ty4
    tavaly volt egy hasonló multink. teccik emlékezni. Asszem akkor 5-en voltunk. hiányzik a multi.
  • JoeDestroy
    Ezt a hangulatot szeretem én :))
  • z0ty4
    V.G. Multi video
  • Razor18
    Na ettől magam alá engedtem a savót, b+... :-)
  • Molnibalage
    ITO2 hírek.
  • Molnibalage
    Nincs olyan, hogy MF-es szerver. A MolnyFalcon pont annyira igényel különleges eljárást, mintha K2012-ről átváltanál az alap helyszínre. Pont ugyanőúgy kell használni, nem lehet elrontani. JanHas minegy egyes cuccát manuálisan kell beimportálni egy közös DB-be.
  • repvez
    félreértetted én ugy gondoltam a dolgot, hogy a te mododdal se tudnak csatlakozni olyanok ahol mondjuk MF modos a szerver és MF nélküli a cliens és vica versa.

Az igaz hogy nem modositja az adatbázist igy több lehetöséged van a serverek között válogatni, de itt is mindenkinek aktiválni kell a te mododat, mert akkor még ha müködne is vegyesen akkor se lesz használható a különbözö rakéta és egyéb értékek miatt.
  • Buren
    Nem tudom hogy volt-e már... :D
  • L Viper #34369
    Gondolom, ha pár fejlesztő az OF-re dolgozik, meg egy egész közösség épül OF-re (is) akkor náluk sincs vele gond.
    Szerintem sokan kiröhögik a konfigomat:
    Asus P5B alaplap, P4 dual core 2,6 GHz-s proci, Geforce 8600 GT-s kártya, 2GB Ram és Win XP SP3 az op rendszer.
    Komolyan mondom még ha fraps-el veszek fel akkor is játszható.
    Ha nem futna normálisan nem is tolnám.
  • Molnibalage
    Attól, hogy nem értem, attól még van. :(
  • Molnibalage
    Miért ne lenne az MF? Ugyanis minden Falcon verzióban azonos helyszínen kell repülni mindenkinek. Minden MF-et használó repülhet MF-et használóval és a többi szabadon választott helyszínen is mindenféle korlátozás nélkül repülhetsz. Semmi sem változik. Miért? Mert szeparált adatbázisa van. Nem tudsz konfliktushelyzetet előidézni.

A JanHas cuccot feltéve viszont a core adatbázis lesz átírva, amit az összes alap hadjárat használ. Tehát, ha valakinek fent van bármi is, de másnak nincs, akkor az összes nem szeparált DB-vel bíró esetben gáz van.
  • Molnibalage
    3 különböző gépem volt. Mind egyre erősebb. Egyformán szar volt az FPS szinte az összesen.
  • repvez
    ezt ugy mondo mintha a te modod, nem ugyan ebben a cipöben járna, ugyan ugy nem MP kompatibilis a tied sem.
    Ez akkor lenne komolyabb probléma ha lenne egy normális dedikált szerver és hozzá valo kereső amivel bárki bármikor csatlakozni tud egy kampányba, de amig meg kell hozzá tudni állandoan a szerver IP-jét és egyéb adatait, addig ugy is csak olyanok tolják online akik ismerik egymást és tisztában vannak azzal hogy ki milyen beállitást és modokat használ.
    A COD2-es multinál is voltak modok és a serverre valo csatlakozás közbe letöltötte a szügséges fájlokat vagy beállitásokat a cliensre és már mehetett is a moka.
  • L Viper #34364
    Komolyan nem értem ezt az OF fps problémádat. Az ezer éves gépemen gond nélkül tolom a hadjáratokat. A Janhas csomag is fent van.
  • Molnibalage
    Más is szólt már. Nem tudom, hogy miért szedték le.