Falcon 4.0 - BMS 4.3X

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

axenet
Valaki most repülni ?

Assistant Director of Operations, 72nd Virtual Fighter Wing , 47th "RONIN" Squadron

axenet
a lányok erre is megtalálták az átfedõ megoldást....Spinning <#eplus2>

Assistant Director of Operations, 72nd Virtual Fighter Wing , 47th "RONIN" Squadron

Boconadi
<#idiota>
Molnibalage
Most egy érzésrõl vagy a technikai tudásról vitáznuk...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

arrow19
Miért a PVP a mérce? Téged mi motivál jobban egy közösség vagy a szobabicikli?
Molnibalage
Nem értem, hogy miért a PvP a mérce. Nagyon is tudom, hogy az HSD hogyna megy. Komolyan monodm, hogy néha megáll az eszem. Úgy nézel rá, mint egy noobra attól, mert a BMS4 egyes finomságait nem ismerem. Ezeket leszámítva viszont gyak. semmiben sem tér el a többitõl. A bullseye és HSD is pont ilyen. Picivel több opció van hozzá, de a radak kurzor mozgatás ugyanaz...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

axenet
Ennyi, kemények vagyunk <#hawaii>

Ma este leszek, ha nem hullafáradtan esek haza

@JohnTerry : TrackIr-rel repülök. Mi az a padlock ? <#nevetes1> (Ha van awacs te is könnyen azonosíthtsz mindenkit vele, akár 100 méterrõl is)

Mdr...ezt loptam 😊

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

arrow19
"Nem a szám beolvasása a gond az, hogy meg is kell nézni, hogy az hol van. Ha skálázod az MFD-t akkor olyan saccra mondod meg, hogy ihaj. A radar miatt a kurzor nem mozgatható szabdaon, ergo mire megnézed a koordinátákat, addigra helló... "
Ez akkora faszság leegalább legyél már tisztába a HSD mûködésévelvel plz.

"Az, hogy a progi 30 mérföld alatt autóba vált, az OK. De nem arról volt szó, hogy human AWACS van? Ha meg két gép pilótája egymáshoz beszél, akkor lehetnek akár 30-40 mérföldre is."
Pont azért kell egy 3. viszonyítási pont két gépnek vagy köteléknek amit a human awacs mond.

"A legyegyszerûbb módszer egyébként kirakni exra steerpointokat és boxokat, mert a BMS4 rendszere ezt engedi. Ez alapján tényleg gyors lehet, a "hol vagy" probléma."
Ezt legalább eltaláltad hogy jó kirakni defense pointokat.

Témát sztem most zárjuk le. Mindenki privát faszsága hogyan tekeri otthon a joyt hameg PVP-ben egy percet nem repült ne fújja már a privát hülyeségeit meg az AI-t, nagyon ügyes mindenki hogyan kell belinkelni a Wikipediat meg a Google-t. Sztem pont Axe repül egyedül VFW-ben ezekután max neki van rálátása arra hogy a századon belül hogyan oldják meg ezt SOP szerint, az hogy otthon ti hogyan csináljátok pont mindenkinek a saját dolga. Én ha felmegyek vele repülni a héten 1x max 2x szeretnék vele normálisan együtmûködni nem keringeni mint gólyafos a levegõben. Szép napot mindenkinek <#pias>
arrow19
Fú srácok tombol az izomszag...<#bdead>
Igen, lehet nem fair play-t kellett volna írni, hanem esélyegyenlõséget! 😊 Az AI tényleg hülye, de legalább jó sokan vannak. És a lényeg, hogy szempillantás alatt tud téged azonosítani, akár 100 méterrõl akár 100 mérföldrõl, ez hatalmas elõny és kompenzálni kell.
Másik példa: dogfight. Egy jól megpakolt csapásmérõ kötelékkel közelharcba keveredsz egy horda 3. generációs vadásszal, (esetleg még radarjuk sincs), tegyük fel, hogy este van és felhõben repülsz. Elkezdtek fordulózni te egymás után fogod be a gépeket ACM módban és kérdezgeted melyik kicsoda. Erre õk csak céltudatosan titeket támadnak, egymást még véletlenül sem, és ezt akár 0 látástávolságnál! Gondolom ennek kompenzálására találták ki a padlock-ot.
Ugyanez a helyzet áll elõ BVR-ben is, ezért kéne oda az IFF...szerintem. 😊
Molnibalage
Az nem a Sivatagi Vihar alatt volt, kicsit késõbb, 1994-ben...

Itt az esemény.

Egy angol Tornado gépek a 2003-as invázió után lõttek le Patriottal. Ott emlékeim szerint vagy kikapcsolták az IFF-et vagy meghibásodott hazafelé menet, de vagy nem vették észre a hibát vagy kijelzés hibásodott meg. Ezen felül a kezelõk iszonyatosan hibája is kellett hozzá, mert egy szubszonikus magasan közeledõ vadászt képesek voltak azonnali fenyegetésként, közeledõ ballasztikus rakétának vélni. Persze ez inkább a kiképzésük hiányossága volt, de számomra ordítóan fájldalmas, hogy ennyire nem ért valaki a szakmájához, hogy ennyire ne legyen képben... Azért ott sem tökéletes minden...

axenet
De van egy jó mentõ ötletem, úgy hívják freefalcon 5.5. Ott lehet interrogálni , és senki nem fogja buzerálni az embert, hogy ray gun call vagy nem, mert senki nem játszik már vele <#eplus2>

axenet
Két szállító helikoptert lelõttek, mert bevetésbõl hazafelé nem mûködtek a fedélzeti rendszereik, nem a kijelölt légi folyosón mentek , és nem mûködött az IFF. Ezen kívül tudtommal hasonló körülmények között lelõttek egy vadászgépet is...utána nézek neked

Molnibalage
Linket. Elhiheted, hogy az F-15 cikk miatt eléggé belemásztam a témába. A leghalványabb utalást sem találtam rá. Vagy A-G viszonylatban érted? Úgy tényleg volt, csak Falcon topik és A-A IFF viszonylatában ez hol releváns? Repcsik közötti baráti kill nem volt, egy határeset volt, amikor egy HARM egy B-52 farokggépágyújára moccant rá.

axenet
AI fair play? Szegény AI igen hülye, akkor hol a fair play ? <#fejvakaras><#papakacsint>

axenet
0 baráti kill volt ODS alatt? Na ennek nézz utána lol....

Molnibalage
Szerintem bármelyik jó lehet. Nekem 7500-öm van, de 2 GB-os.

US Nany Airpower...<#vigyor2>

Hahó Urak!
Egy kis szakmai segítség kéne. Bedöglött a videókarim, gyorsan cserélni kéne. Az alábbi Sapphire Radeon típusokon gondolkodtam: 5570, 5670, 6750, 6770, 7750, 7770. Memóriából 1 Gb DDR5-ös memória kéne, valahol 25-35 között...többet nem tudok rá költeni és nem is akarok.
Ha van pozitív vagy negatív tapasztalatotok a felsoroltakkal kapcsolatban osszátok meg velem!! Köszi elõre is!

(Más téma: én is az IFF mellett tennék voksot, a fair play végett, mivel az AI gyakorlatilag folyamatosan használja...neki ez nagy elõny. Esetleg meg lehetne úgy oldani, hogy nem minden "kék" gép rendelkezzen transzponderrel, ezekre aztán mehetne a declare vagy raygun és így nem is veszne el teljesen a hangulat!)
Molnibalage
Akkor egy kis kötekedés. Ha az életszagúságra menne rá, akkor talán figyelhetnének arról, amirõl tépam a számat a DB és modellezõ értékek kapcsán. Sajnos nagy részüknek az életszagú = F-16C avionika és kb. ennyi. A színész legyen élethû, a környezet meg le van szarva... Sajnos itt tartanak ma. 😞

Molnibalage
Az IFF hibát az lehet érzékelni, mert olyankor nyílt vészfrekin válaszolnak a transzponderek. Tehát nagyon komoly kommerndszer hiba kell ahhoz, hogy meghibásodás esetén nem kapj semmilyen választ.

Molnibalage
0 baráti kill volt az ODS alatt.

Molnibalage
Nem a szám beolvasása a gond az, hogy meg is kell nézni, hogy az hol van. Ha skálázod az MFD-t akkor olyan saccra mondod meg, hogy ihaj. A radar miatt a kurzor nem mozgatható szabdaon, ergo mire megnézed a koordinátákat, addigra helló...

Az, hogy a progi 30 mérföld alatt autóba vált, az OK. De nem arról volt szó, hogy human AWACS van? Ha meg két gép pilótája egymáshoz beszél, akkor lehetnek akár 30-40 mérföldre is.

A legyegyszerûbb módszer egyébként kirakni exra steerpointokat és boxokat, mert a BMS4 rendszere ezt engedi. Ez alapján tényleg gyors lehet, a "hol vagy" probléma.

Molnibalage
Nem akarják az FF féle egyszerûsített IFF-et. A valósat meg képtelenség, mert a Mode 4 eleve TOP SECRET...

z0ty4
ehhhh 29 új hozzászólás délután óta. azt hittem kijött a bms5 <#nemtudom>

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

axenet
Na akkor még egy utolsó komment a témáról, megpróbálom elmagyarázni, hogy miért nincs IFF a BMS-ben úgy, hogy mindenki megértse.

1. Hogy mûködik az IFF interrogate a valóságban?
A gép rádión küld egy bizonyos "morzekód" szerû jelet a bemért cél felé. Ha annak IFF rendszere erre a morzekódra van hangolva, akkor az autómatikusan küld egy válasz morzekódot, hogy igen, barát vagyok.
Érdemes még tudni mindehhez, hogy ezek a jelküldések titkosított rádión mennek (meghatározott módon pulzál a rádiófrkevencia, és csak azok tudják venni, akiknek ugyanígy pulzál a vétel), ami gondot okozhat (lásd késõbb)

2. Akkor mire van az IFF?
Ha kapunk visszajelzést a géptõl, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a mi légierõnk tagja. Mi van , ha nem kapunk visszajelzést? akkor nem tudjuk mi van, ugyanis kb 5000 féle dolog lehet , pl:

civil a gép és nem a miénkre hangolt az IFF, illetve nincs
miénk a gép, de elbaszta az aznapi titkosító beállításokat, így nem kapunk választ
miénk a gép, de nincs bekapcsolva az IFF, vagy elromlott a rádió - gyakori sérült gépeken
Neutrális légierõ gépe, ami nincs a mi IFFünkre hangolva
Valamiért nem jut el odáig a rádióadásunk
és ez csak töredéke annak ami miatt ez lehet

A végeredmény mi? Hát az hogy Identify Friendly or UNKNOWN (ugye milyen szar az eredeti elnevezés?)

3. Akkor most miért nincs modellezve ez a BMS-ben ?

Egyszerû a válasz, azért mert a fent felsorolt (csak pár ) példából egy sem valósulhat meg a BMS keretein belül, magyarul ha nem kapunk választ az IFF interrogate -re, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ellenség.
Ez totálisan megöli a "háború ködje" "fog of war " érzést, innentõl nintendóvá válna a dolog.

Többet nem kommentelek errõl, aki ez alapján nem érti a lényeget, az nem érti <#vigyor4>

A BMS team nem a realitásra megy rá, hanem az életszagúságra, hogy az összességében vett TELJES kép legyen életszerû.

Szép estét mindenkinek <#integet2>

Borisz80
Nem kell 100%-osan lemodellezni az iff minden csínját bínyját.
A freefalconban egészen jól megoldották. Lekérdezés, kb 5 másodperc mire jön a válasz, kiderül hogy barát vagy ellenség. Vagy lehetne úgy is hogy barát vagy ismeretlen. És akkor meg is oldottuk azt a kérdést hogy esetleg nem minden gép rendelkezik iff-el, így sose lehet 100%-ig biztos hogy akkor ellenség e. Bár nem tudom falconban van e egyáltalán olyan típus ami nem rendelkezik igazából iff-el.

Steel Beasts PRO PE v3, Falcon BMS 4.32, DCS: World - F-86F - MiG-21Bisz - Szu-27 - MiG-15Bisz - Mi-8MTV2, FSX ACC: Aerosoft F-14X

arrow19
Monjuk z-axist nem fov zoomra kell tenni mint a hülyegyerekeknek csupán alapra. Egy 20nm² gépekkel teletolt légtérre raygun+TGP a best kombó IMO.
Borisz80
<#nevetes1> <#taps>

Steel Beasts PRO PE v3, Falcon BMS 4.32, DCS: World - F-86F - MiG-21Bisz - Szu-27 - MiG-15Bisz - Mi-8MTV2, FSX ACC: Aerosoft F-14X

Borisz80
ott is jobb lenne az iff, mert igazából nincs trackir-je a pilótáknak és nem tudnak rá-zoomolni a földháttérben repülõ légypiszokra hogy egyértelmûen kivehetõ legyen a gép formája.

axenet
Ja le is szedtek így vagy 5 saját gépet 😛

A valóságban egy nagy hadszintér számos részre van osztva, és az egyes részeken más a lekérdezõ frekvencia, de van közös is, kicsit bonyolultabb mint a bms-ben. Mint ahogy az IFF is, mert a valóságban SOP rögzíti hogy kizárólag IFF alapján nem lehet azonosítani, mert nem megbízható (pont a desert storm óta). Na de ezt akkor hogy modellezed a bmsben ?

axenet
Balázs látszik nem nézted meg a ma linkelt videót...ha ezek a "zöld fülûek" meg tudják csinálni, sztem lehet egy valódi pilótának se gond annyira leolvasni és bediktálni 2 számot 😛

Borisz80
"Gond egy szál se." De amikor nem szervezett hadmûvelet van (és azért azt lássuk be hogy Pvp-n nem szervezett hadmûvelet folyik) akkor minden boldog boldogtalan raygunozik, mert fogalmuk sincs awacs nélkül hogy mi a helyzet a hadszintéren, hol vannak a levegõben baráti erõk.
Lehet hogy feelinges, de biztos vagyok benne hogy nem ez az alap ellenség\barát lekérdezés. Max speciális esetekben használják ezt.

BMS srácokat sem értem. Mit nem tudnak megcsinálni az IFF-en? A falcon nem képes rá vagy nekik van kevés infójuk?
Ha a falconnal nem lehet jól lemodellezni akkor is jobb az egyszerûsített IFF verzió mint a semmi.
Pl. hagyjuk az IFF frekvnciákat és akkor legyen simán IFF interogate és kiderül hogy barát vagy ellenség.
Elképzelhetetlen számomra hogy egy modern gépben ne legyen IFF.

Desert Storm-ban is a visszatérõ gépeket IFF alapján azonosították a CAP-et végzõ F-15C-k is. Úgyhogy annyira nem lehet "nem megbízható", hogy a pilóták élete múlott rajta, mert ha nem jött válasz akkor lõttek.

arrow19
arrow19
"A bullseye alapúval meg az a baj, hogy még a leggyakorlottabb embernek is mire leolvassa és bemondja... "
Mi így szoktuk a Redflagen a bullseyet
arrow19
Végülis ja, ha egyik kötelék mondjuk Délre tart a másik meg Északra tart akkor bemondják hogy hány óra és csak a szopás van belõle hogy ki merre van tényleg összevissza kavarodnának, de én ehhez nem értek csak ez jutott az eszembe.
axenet
Amugy még egy dolog, ha már ilyen szépen belementünk.... dogfightban is használják a raygun call-t, csak éppen nem bulls eye-ra, hanem köteléken belül vhfen, szimplán annyi hogy "raygun", ha befogtak valakit

axenet
Miért, talán az IFF jó valamire dogfight közben ? Ott egy dologra hagyatkozhatsz, a szemedre.

arrow19
Köhmm... 30nm-nél közelebb bearinget monddanak.
Molnibalage
A rendszer legsérülékenyebb elemei.

Molnibalage
Ezen felül még dogfigtban is használható, ahol tényleg bemondja, hogy raygun close, 10 hour. Mire a válasz, hogy blablalfa, 4 óra. Bullseye dogfight közben semmire sem jó.

Molnibalage
A bullseye alapúval meg az a baj, hogy még a leggyakorlottabb embernek is mire leolvassa és bemondja... Szerintem értelemesebb azt mondani, hogy hány óra felõl fogta be. Ha a befogott gép baráti, akkor ellenkezõ órával válaszol. Sokszorosan gyorsabb.

axenet
Ja és még valami Balázs, léteznek földi nagy hatótávú radarok is, földi irányítást és infót is kaphatnak a gépek (Ez pedig elég sok légierõnek van).

axenet
Meg a bullseye alapú azonosításra = raygun call. Ez megbízhatóbb sok esetben az IFF-nél (különösen mert a valóságban ritkán fordul elõ sok gép kis területen)

axenet
Amúgy nem tudom mi a gond a raygun call-al, ad a rádiózás élet szagához.

Molnibalage
A probléma ezzel az, hogy nem minden F-16C alkalmazónak van AWACS, E-8, EC-135, meg istentudja, hogy még ilyen supportja. Azok bizony erõsen az IFF-re szorulnak...

axenet
Az IFF baromira nem megbízható a valóságban, kurva nehéz reálisan modellezni, valamint ugye az is frekvenciát bocsát ki magából, ezért a valóságban sokszor ki is van kapcsolva. Úgyhogy ha ez kérdés volt, valóságban is használják a Raygun call-t, persze ez is helyzet függõ. A különbség annyi, hogy a valóságban sokkal több infót kapnak Awacstól és egyéb irányító szervektõl, így sokszor már elég nagy megbízhatósággal tudják, hogy ki is az illetõ, mire megjelenik a radaron. És ugye sok esetben még a mai napig vizuális megerõsítés kell, nem véletlen. (Persze nem a legújabb integrált rendszerekrõl beszélek)

Molnibalage
A BMS4 csapat hozzáállása, hogy ha nem lehet tökéletes, akkor nem csinálják meg. Szerintem ezt az elvet többször megsértették, csak jó indok arra, hogy ne csinálják meg...

Ellenben kicsit vicces, hogy az MI-nek lényegében nincs IFF gondja, ami nem kis elõny neki...