Falcon 4.0 - BMS 4.3X

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sharks
Na, meguntam a dolgot. Itt csak látható lesz, mit csinálok rosszul:

A képzelőerő sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás behatárolt, még a képzelőerő felöleli az egész világot. És csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség.

VO101Tom
Köszi 😊

Más. Ha valaki lát rajtuk hibákat, elqrtam a részleteket, vagy rossz forráshoz nyúltam, akkor ne tartsátok magatokban. Eddig szinte kizárólag ww2 szimekhez csináltam skint, a modern era még új ebbõl a szempontból nekem. A részletekben sokkal jobban képben vagytok, ebben biztos vagyok.

Ezeket a nagyon gagyi 256x256-os skineket folyamatosan javjtgatom, Balázzsal egyeztetve, hogy mi fontos mi nem.

www.pumaszallas.hu

VO101Tom
Erre megpróbálok ott lenni én is, szólok Tibinek is, de nemtom hogy dolgozik ma.

www.pumaszallas.hu

Csak szólok, nyugodtan készítheted a bográcsot...

Molnibalage
qawa hónapokig volt távol. Õ csinálta az FF kabinok nagy részét és akkor még kezdõ volt. Az F-14 kabint egy teljesen kezdõ csinálja, ezért nem mérce. Az meg, hogy a Hornettel mit tökölnek az rejtély. Szerintem a pit régen készen van más buzerálhatnak rajta. Pl. FM-et.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

z0ty4
Szerintem kamu. hirtelen a semmibõl benyom egy ilyen infót... az F-14 egy éve készül az F-18 meg régebb óta és még nincs kész ez meg csak úgy pikk-pakk..... egy pár képet kérj már tõle priviben aztán meglátjuk.

Axe: ok. remélem nem lesz jó idõ mert akkor bográcsozás és <#pias>

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

axenet
Hétvégén van rá esély, írok ide ha többet tudok

Assistant Director of Operations, 72nd Virtual Fighter Wing , 47th "RONIN" Squadron

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

z0ty4
wow <#eljen>

Molnibalage
Gázkarozás helyett inkább képek egy új skinrõl a MOD-hoz. VO101Tom istenkirály. Nem kicsit, nagyon.

z0ty4
a logo nélküli visszatért <#pias> <#taps>

mennyire foglalt ez a heted? rég repültünk.

Redflag fórumban elkezdtek mocorogni. Nem tudod az mikor lesz megint?

axenet
Milyen véres vita folyik itt a gázkarról ... legközelebb majd a kerekek színén vitázunk <#beka3>

Amúgy az idle detent az elsõ blockokon könnyebben "ugrott", ezért elõfordult többször, hogy a nagy BFM training során egy izgatottabb zöldfülû idle-be tette a gázkart és újra kellett "indítania" a hajtómûvet a levegõben (ez nem igazi újraindítás, mivel még pörög a turbina, engine "relight"-nak hívják). Ezt a bakit gyorsan javították .... (nem én találtam ki, egy oktató pilóta mondta )

Csak hogy én is hozzátegyek valamit <#alien2>

Assistant Director of Operations, 72nd Virtual Fighter Wing , 47th "RONIN" Squadron

Az általam valahol alább beidézett eredeti F-16 manual szerint az idle cutoff "pöcköt" csak akkor kell használni, amikor idle-bõl hátrébb húzva le akarod állítani a hajtómûvet. Sem indításkori elõretoláskor, sem utánégetõbe kapcsoláskor, sem onnan visszahúzáskor nem kell a pöcköt húzni, csak emelni/billenteni a gázkart kifelé. Tehát két külön dologról beszéltünk. <#wave>

z0ty4
Ezaz Boci csapjál közéjük. <#boxer>

0:45-nél tessék nézni, errõl megy a vita nem?

Boconadi
Ja arrol nem is beszelve amirol Ti beszeltek, semmillyen elforditasrol nincs szo (nezzetek meg bamilyen kezikonyvet). Egy egyszerü csuklo mozdulat szukseges hozza, magatol ertetodoen miert.

Markolat?
Egy pilota egyik keze mindig a gazkaron, a masik a borkormanyon va
Boconadi
Nem értem min vitáztok, és ne haragudjatok ha félreértelmeztem, de nekem az animációból ÉS tapasztalatból mondván tisztán látszik, hogy a minimum és maximum állás egyértelmûen a gázkar elõre és hátrahuzásából adódik. Az utánégetés használatakor a gázkart feltolva felfelé kell kibillenteni, majd tovább tolni (egyébként ha nem durván toljuk elõre akkor megakad, de másképp "automatikusan, vagy durván használva" a ferde reteszelés miatt, de kapcsol az utánégetés, mert indirekt így van kialakítva, hogy harci helyzetben extrémen elõre tolva kapcsol az utánégetés), majd leállításkor (vagy a tüzelõanyag befecskendezésnek megszüntetésével) a gázkart az idle állásból, magamfelé "kiemelésével" (ami magával szimplán a hátrahúzással nem lehetséges) hátrahúzva történik.

Mindkét esetben egy reteszelés (vagy gomb a reteszelést oldva ) gondoskodik a mûködtetésrõl (mivel egyébként az utánégetés mindig is külön része volt a hajtómûnek és gázkarnak), tisztán a hajtómûvet csak az alapjárati fordulatszám és a maximális fordulatszám között lehet mûködtetni. Ettõl el kell különíteni az utánégetést, mivel ez a vadászgépek esetében, és ha úgy van a sugárhajtású hajtómûveknek egy külön, teljesen önálló, de közvetett funkció.

A Repvez által belinkelt videón tökéletesen látszódik honnan indul az utánégetés, vagy az idle position aluli (hajtómû alapjárati fordulatszámán aluli) helyzet. A játék ezt úgy szimulálja, hogy a Settings-ben kapunk egy olyan lehetõséget, hogy beállíthatjuk gázkarunkon, hogy melyik állástól kezdve induljon az utánégetés, illetve a külsõ configban beállíthatjuk az (idle detent) értéket (hogy legyen-e), amin ha túl húzzuk a gázkart lefelé, akkor leáll a hajtómû. Magyarul gyakorlatilag megszüntetjük a tüzelõanyag betáplálást a hajtómûbe.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Én nemtudom Repvez (és ezt ne vedd sértésnek), hogy Te milyen F-16-osban ültél, de én mikor beültem, a gázkar mozgatásával tisztán emlékszem, hogy egy bizonyos értékben lehetett elõre tolni, vagy hátra húzni. Ez az alapjárattól a maximális fordulatszámig terjed.
Az un. maximális fordulatszám után (ezért írtam, hogy gyakorlatban), körülbelül 3-4 centit lehet még tolni a gázkaron megemelve (egyébként dicsértessék, de marha könnyedén) elõre.

Meglepõen amilyen könnyedén lehet felemelni utánégetõ állásba a gázkart, annál nehezebb hátrahúzni az alapjárati fordulatszámon kívüli helyzetbe, mivel egy rúgó, és egy hornyos reteszelés gondoskodik róla. (nem véletlen)
Egyébként ez sem jelent többet 3-4 centinél, gyakorlatban pont ennyire kéne elõre tolni hajtómû indításnál.

Egyébként, kövezzetek meg, de nem vagyok benne biztos, a játékban START 2 (ami START 1) helyzetbe kapcsolva (mikor a hajtómû kb 25%-ra pörög), csak az APU-t indítjuk el (legalábbis így lenne reális). Ezután történik a sürített levegõs indítás, és egyben ami a gázkar elõre tolásával történik, az "elõsürítési" idõt nyerjük meg. Az indításkor lassan forgó kompresszorok nem tudnak akkora nyomáskülönbséget elõállítani az F-16-os esetében (és a kis APU teljesítmény miatt), hogy az égõtérben alapjáraton beinduljon az égés, ezért több tüzelõanyagot befecskendezve történik meg az indítás.
Teljesen másképp mûködik egy külsõ erõforrás által. GONDOLOM ÉN.

Ha hülyeséget írtam, ne haragudjatok. de csak az illuminált állapotra tudom fogni.
Na akkor ezt azt hiszem, jól megbeszéltük...<#nevetes1><#vigyor2>

repvez
Akkor itt csak a szavakat értelmeztük félre.Mert én is ugy gondoltam, hogy ha megemeled a markolatot akkor a tengely mentén elfordul .
Mert a talicskát is megemeled és mégsem függölegesemelésre gondolsz hanem a nyelénél fogva a kerék tengelyén attol még elfordul.
Nem is, én írtam: "Én azt írtam, a gázkart KIFELÉ kell billenteni." Emelni a markolatot sem bírod, mert egy "elõre mutató tengelyû" stift van a tövében, ami körül ha emeled, elfordul, óra járásával ellenkezõ irányba, ezért írtam, hogy kifelé billen.

repvez
Lehet én fogalmaztam bonyolultan,vagy nem tudom,de visszaolvasva sehol sem irtam az hogy "kifelé kell billenteni" sem a gázkart(szürke) sem a markolatot (fekete) a legelsõ posztomban irtam gázkar kiemelést és a markolatot kihagytam a következõ mondatban,de aki tudja hogy hogyan müködik az értené.

Mindenhol azt irtam, hogy a markolatot megkell emelni és a gázkart elforditani vagy elöre tolni.

Egyébként meg mivel egy szerkezeti egységet képez a markolat és a gázgar ezért a markolathoz nyulok, hogy a gázkart el tudjam mozditani,miel az van kapcolatban a hajtomû vezérléssel. És miért nem látnám a szürke kart a kabinban, nincs befedve semmivel az alsó nagy tányér feléig kilátszik a kabinba, mivel ott tudod állitani hogy milyen könnyen vagy épp nehezen járjon a kar .
A kabinban az általad gázkarnak nevezett részt nem is látod, csak azt, amit Te markolatnak hívsz. Ha azt mondják, told elõre a gázkart, Te mihez nyúlsz a kabinban? Én azt írtam, a gázkart KIFELÉ kell billenteni. Ezek szerint Nálad a gázkar nem egyenlõ a markolattal. A "Te gázkarod" (szürke) hol billenne már KIFELÉ? <#nemtudom>

repvez

Na találtam egy animációt igy már szerintem világos lesz , hogy mire gondoltam.Nálam a markolat a fekete , mig a gázkar az egész ami elfordul a kis pocök a cutoff.
De nem az idle cutoff-ot kell elforgatni, hanem az egész gázkart. Te azt írtad, elõretolni sem lehet cutoff mozdítás nélkül.

repvez
Én sem kötözködésböl irtam hanem hogy tanuljunk belõle. És itt is azt irja hogy el kell forgatni OFF-bol alapban és MIL-AB-en is Viszont visszafelé AB-bõl nem kell semmit csinálni mivel ahogy a képen is látszik nem akad meg semmiben sem igy csak a leállitáshoz kell márcsak használni.
Viszont az elbizonytalanit, hogy a stift amit ez a kis kar húz ki a furatból az mikor akad be teljesen,mert ugye 3 féle magasságban helyezkednek el az ütközõk és a furat annyi játékot nem enged.

Egyébként meg miért lenne macera nekik légiharc közben kisujjal ezt müködtettni?Mikor mellette a HOTAS-kombinációkat is ugyan ugy tudnia kell kezelni vagy valamit kapcsolni a kapinban.ÉS ugyan ezt képzeld el egy HOTAS nélküli gépen .Ott is vannak ezek az ütközök.
Én a suliban mig-21-esnél csináltam meg a hajtómû földi ellenörzését ,földi hidraulika rásegitéssel.
Ez úgy látom, a SIM-re vonatkozik kizárólag.

"Utánégetés kapcsolásakor ismét kisujjal meghúzva a kis rögzitöt a markolaton és a markolatot annyira megemelni, hogy el tudjuk tolni a teljes tartományban ."

Ha Te a valós életet írtad le alább, akkor szerintem ez nem így van, ilyenkor nem gondolnám, hogy jó ötlet lenne pl. légiharc közben még külön pillempátyokat kerestetni a pilótával. Emlékeim szerint gázkar kiemel és mehet tovább, pöcök keresés nélkül.

Közben meg is találtam a real life F-16 manualt:

"The throttle must be rotated outboard to allow advancement from OFF to IDLE and from MIL to AB. Retarding the throttle from AB to MIL automatically rotates the throttle. At IDLE, a cutoff release at the
base of the throttle must be actuated to allow the throttle to be rotated outboard and retarded to OFF."

Tehát ha jól látom, egészen pontosan CSAK akkor kell a pillempátyot meghúzni, amokor IDLE-bõl OFF-ba akarod lehúzni. Még OFF-ból IDLE-be is elég kifelé billenteni kell a gázkart (a valós életben, nem a SIM-ben).

Nem kötekedés, csak pontosítás.

repvez
Sharks
Pont ezzel szenvedek megint. Nem akarja... 😞 Lehet, hogy rossz a beállítás, de nem is nagyon tudom beállítani. Ha lehúzom a joyomat idle detentre, az sem számít neki (a beállításoknál gombként érzékeli, ha lehúzom és kiírja, hogy nincs hozzá rendelve semmi: warthog).

A képzelőerő sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás behatárolt, még a képzelőerő felöleli az egész világot. És csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség.

repvez
Akkor tisztázzuk egy kicsit ezt az idle detent dolgot, hogy ki mire érti.

A játékban funkciót jól,de a megvalósitást rosszul csinálták meg, mivel a gázkar megakadását fizikailag nem tudják szimulálni.Ezalól csak azok kivételek akinek warthogja vagy cougarja van mert ott ha jól tudom fizikailag is be van épitve egy ütközö a joyba, igy ahhoz már lehet a játék controls menujében állitani a AB pontot és a stop részt.És ez minden gépen van a mig21-esen is meg minden egyéb sugaras gépen.
De a többieknek marad a játékban az üza gyorsleállitó csapját elzáró funkció a gázkaron lévõ rögzités feloldóra való kattintása .
Csak azért irom le mert van egy kis rálátásom a dolgokra és összegyûjtöttem pár fényképet rajzot és leirást az F16-os HOTAS-áról egy késõbbi kabin épités céljából .

Szóval lássuk a funkciót.
1.A hajtómû inditásakor a gázkar az alábbi képemen a jobb alsó részén a képnek a vezetõ sin OFF bemélyedésében helyezkedik el
2. A hajtómû 25-35-%os felpörgésekor A képen 1-es számmal jelezve (cutoff release) rögzitõt a kisujjal meghuzva feloldjuk a markolat megemelését akadályozó tüskét .Ezután a markolatot megemelve a képen 8as számmal jelölve (trottle foot) kiemeljük az OFF állás mélyedéséböl és elöre tolva a kart visszaengedjuk a markolatot.
3. 60%-os fordulatszámnál a kart visszahuzva már megakad az alapgáz (idle) pozicioban .A kart teljesen elõretolva csak a MIL fokozatig lehet, ott szintén megütközik.

utánégetés kapcsolásakor ismét kisujjal meghúzva a kis rögzitöt a markolaton és a markolatot annyira megemelni, hogy el tudjuk tolni a teljes tartományban .

Ezzel szemben a játékban directbe vezérleg az üza gyorsleállitó csapot a képen 1-es számmal jelölt pöcökkel, tehát a gázkar bármely poziciójában rákattintva leáll a hajtómû.
A valóságban ehhez át kell emelni a markolatot az OFF állásba.
Sharks
Köszönöm. A holnap este viszont nem biztos, hogy megy 😞 . Meg persze még az indítást és elsõ felszállást azért elsajátítanám elõbb. Hozzáférést kérek majd. Perpill nincs még. 😊

Akkor jól emlékeztem... <#buck> egyszer egy kecskeméti nulladik napon tömeg híján egy kanadai pilóta délután megengedte, hogy beüljek a cockpitba. Vagy 10 percet "szívtam magamba" az élményt...

axenet
Úgy van ahogy mondod, kifelé majd tovább... az idle detent nevében is benne van, hogy annak az alapállapothoz van köze....

Lehet, hogy ugyanezt írod, de amennyire tudom, AB-be toláshoz nem az idle detentet kell megemelni, hanem vagy felfelé kell kicsit kiemelni a gázkart, vagy befelé a fal felé kell egy bõ centit tolni rajta, és utána tudod tovább tolni az AB tartományba. Majd Axe megkérdezi a 72nd valamelyik RL pilótáját... <#nevetes1>

Molnibalage
Még annyivel egészíteném ki a modandómat, hogy egy fejlesztõnek azt is számításba kell venni, hogy mit tud fejleszteni és nem csak azt, hogy mit akar...

Molnibalage
Lehet "csalni". Pörgesd el az órát a felszállás elõtt 12 perce és akkor kilikkelj a rampra. Ugyanis elvben bármeddig engedni annak kiválasztását, még a felszállás elõtt akár 1 perccel is asszem.

z0ty4
Ha már a ramp startnál tartunk, múltkor beszéltük kicsit sok a 20 perc ami a rampra van, azt át lehet állítani kevesebbre?

Borisz80
Szerdán Wolf-al repülünk 19:00-tól. 1-2 küldetés erejéig.
Ha gondolod gyere. Akkor valami light-osat repülünk.
Gondolom van jogosultságod a 101Pumák (volt "pcpilot" TS) TS-hez.

Steel Beasts PRO PE v3, Falcon BMS 4.32, DCS: World - F-86F - MiG-21Bisz - Szu-27 - MiG-15Bisz - Mi-8MTV2, FSX ACC: Aerosoft F-14X

Sharks
Köszönöm! Ne szerénykedj! 😊

Boconadi
Én nem vagyok egy nagy ász, de szívesen segítek ahogy ráérek 😊
Molnibalage
TGP és vizuális célazonosításhoz sem ártana részletesebb modell... A videókészítés már csak bónusz. Ennyi erõvel repcsibõl sem kell szép. A hardcore repszimes az idõ 99,999%-át belsõ nézetben tölti a gépébõl max. a szárányát látja... A dogfight alatt is akkora a távolság, hogy egy 2000 vagy 20 ezer poligonos modell között sem látsz különbséget, saját géphez is felszálláskor kötelékben vagy közel és kb. ennyit, mert valóságban a taktikai helyzetek 99%-ban km-es térközök vannak a gépek között. Tehát a fúdehipoly gépekre is pont annyi indok van, mint a földi jármûvekre. Néhány ezer polyogon felett majdenem tökmindegy...

repvez
Az lehet,de a repülökkel közelebbi kapcsolatba is kerülünk a játék alatt a kötelékrepüléseknél,de a tankokkal a TGP-n keresztül találkozok csak oda meg számomra eddig is megfelelt.Persze, tudom, hogy az sem ártana hogy szebb videok születhessenek,de célpontnak megteszik igy is.
Egyébként ez csak a torony forgását mutatja , attól még halvány fogalmam sincs hogy a játékon belül, hogy lesz egy müködõ hari eszkoz ami akkor és ugy tüzel ahogy kell neki.

Nem utolsó szempontból meghagyom a Buffosoknak a nyelesautó készitést . A légierõ megmarad a repülöknél és a heliknél.
repvez
Az a kis pöcök semmit nem csinál a valóságban .Az csak egy kis kar amit a kisujjaddal el tudsz húzni , hogy a gázkart át tudd emelni a stop állásból alapjáratra és ugyan ezt a pöcköt szintén meg kell húzni ha utánégetésre akarod a gázkart tenni,mert a valóságban azt sem tudod csak azzal, hogy elöre nyomod a gázkart.Ott is van egy ütközõ amin megint át kell emelni.Természetesen visszafelé is
Molnibalage
Ha csak ennyi, akkor a repcsivel erõlködés helyett tessék szárazföldi jármûveket modellezni. De tényleg. Nem csak repcsikbõl áll a világ. Helybõl felsorolok vagy 20 jármûvet, amit le kellene modellezni, mert alap a Falcon világában...

Idle cutoff, nem idle detent...

...én is rosszul emlékeztem, és tényleg ne kapcsold be. Idle detent szerintem mindig van, és szerintem kell is használni indításkor. Ha nem akarod valamelyik kis fontosságú joy gombra definiálni, akkor legalább nézd meg, melyik bill. kombinációval lehet kapcsolni. Ha jól emlékszem, hülye kifejezéssel élve ezzel "jelzed" a hajtómûnek, hogy most már nem akarod alapjáratnál visszább húzni. A való életben nem is tudod ez után.

Sharks
Köszönöm! Így már biztos menni fog. Ha van esetleg valakinek ideje meg affinítása, akkor oktathatna kicsit ts-en is, ha túl vagyok ezen (lehetne közös iskolakör, rendszerek magyarázása... Van sok oktató film és nagyon jók, de az angolom harmat gyenge és még is csak más, mikor kérdezni is tud az ember. Szóval szerintem gyorsabban haladnék és ha valaki már kisújjból nyomja és van kedve is oktatni, annak örülnék).

Borisz80
javaslom mozgasd meg a gázkarodat elõbb majd:

-Gáz alap
-START kapcsoló
-RPM felpörög 20%-ra
-kabinban gázkar szárának tövében nagyon pici kallantyú (idle detent) 1x megnyom
-gázkart feltolni 80%-ra
-RPM növekszik
-RPM 60%-nál gázkart vissza alapra

ha nem indul akkor "cserélj hajtómûvet".... <#idiota>

A config-ban lehet állítani hogy a gázkarodon legyen e "abszolult alap" pozíció (idle detent). Ha ez alá húzod akkor leáll a hajtómû. Javaslom ez ne legyen bekapcsolva. Igazából se lehet csak úgy lerántani nullára az F-16 gázkarját.

Steel Beasts PRO PE v3, Falcon BMS 4.32, DCS: World - F-86F - MiG-21Bisz - Szu-27 - MiG-15Bisz - Mi-8MTV2, FSX ACC: Aerosoft F-14X

Sharks
Alapon van és feltolom egy kicsit 20%-nál. A konfignál nem tudom mit kell állítani ehhez. Egyébként minden alkalommal fel kell konfigolni, mert nekem nem mindig van becsatlakoztatva a joy, csak ha épp repülök és bms el is felejti rendre, ami be volt állítva. 😞

Idle detentet kapcsolsz-e, ill. így van-e beállítva a configban?

Boconadi
Told elõre a gázkart úgy 60%-ig
Sharks
Indításnál úgy csinálok mindent, ahogy az oktató videón van, de nem pörög 30%-nál tovább. Mi lehet a hiba? 😞