53049

Hivatalos forum Oktató videók Kép feltöltése JoeDestroy_cucc Oktató vid_HU L_Viper cucc BMS manual_HU 80's Mod HT kisokos BMS Wiki Falcon4exe
-
Wampapa #51124 Billentyűzeten alapból jobb Shift+kurzornyilak a radar kurzor.
Ha a radar MFD-je van SOI módban.
A sima kurzor nyilak a DED HUD alatti négyállású kapcsolója. -
Feltettem a nyilakra és nem csinál semmit a radar cursor. Fura,
A másik rejtélyes a radar üzemmód váltás. F1-gyel és F2-vel megy, de csak akkor, ha előtte MFD gombokkal átváltok AA és AG módok között.
Miért nem működik úgy, ahogy régen mindig is, hogy AA-ban vagy, akkor F2-őt lenyomva AG módok között megy a ciklus. Az különösen vicces, hogy ACM módokat kiválasztva azokat is letolja ciklusban, de aztán a RWS, TWS, VS között lesz ciklus.
Azt érzem, hogy annyira sok plusz nincs még az FF5.x-hez képest sem. Kicsivel több rádiózás és TACAN, hangyányival több a ramp start, de az alap fegyverzet ugyanaz. A TFR + a sok új spéci fegyver az, amit tanulni kell az F-16-on. A hordozós gépek persze más tészta...
De akkor ma jön a joy tengely. Szépen lassan.
-
Ja ja, telón fut nekem is.
Android Marketban van még pár cucc, pl MFD képet tudsz tabletre kitenni, vagy a komplett (működő) ICP-t. De inkább a flight bag ami hasznos, a többi csak szórakozni jó :) -
Egy HOTAS config sokat fog dobni a BMS használhatóságán, nem is értem miért nem azzal kezded? A bot (5.11) és gázkar (2.19) gombjait mindenképp fel kell konfigolni, mert azok (gázkar idle detent kivételével) nem klikkelhetők egérrel.
Ha a DMS-t ismered, akkor nem fog kelleni az MFD Cycle, mivel a DMS ugyanaz, illetve annyival jobb, hogy nem kell SOI-t váltani, hogy a másik MFD-n is lapozni tudj.
A radar kurzor lehet gomb és tengely is. Nálam tengelyre van téve, de nem olvastam, hogy a gombokkal baj lenne...
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.06.02. 00:46:38 -
Wampapa #51120 Köszi, igy nem kell se kinyomtatni, se tabletet vennem külön, jól fut az S8-on és komplett checklistnej tűnik :)
Ma Karácsony van... -
A HOTAS-t még nem konfiguráltam fel, de a TMS, CMS és DMS-t ismerem. A bibi az, hogy ennek ellenére is van pl. külön gomb az MFC cycle-ra ahogy a radar kurzorra. A radar kurzor mégsem akar működni csak úgy. Szóval konfigurálhatom fel akkor a joy-t is, csak nem tudom, hogy elsőre sikerülni fog-e.
Az első training mission-t ennek ellenére lenyomtam.
Az FF ramp starthoz képest minimális a difi, ami plusz az kg. a DTE. A többi meg csak kozmetikai meg, hogy hátra kell húzni a gázkart a JSF indítás előtt.
A pilótát én is kikapcsolom, mert zavaró.
TIR5 van, de tanuláshoz nem használom, mert felesleges.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.02. 00:13:46 -
Nekem elsősorban azért kell lekapcsolni a pilótát, mert felszállsá előtt a trimm beállításokat is kitakarja, ami nálam fontos, mert G940-en nincs középen kattanás a trimmnél, és felszállásnál qrva szar ha szárnyvéggel karcolod a betont mikor elemeled 
Ha tableted van, akkor szedd le rá ezt is:
https://play.google.com/store/apps/details?id=kosmo.bms.efb
Ez 4.33 alá készült, nem tudom, hogy mikor updatelték utoljára, de a benne lévő infók 99%-a aktuális 4.34-ben is. Térképek, frekik, eljárások, satöbbik.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.06.01. 23:13:23 -
Wampapa #51117 Ja, párral előbbihez, amikor nyigtam a rövidebb manualokért, elfelejtetteem hogy vannak a checklistek. Azokat vagy ki fogom nyomtatni, vagy veszek egy tabletet hozzá. -
Wampapa #51116 Kabin reset a 3(+) billentyűt megnyomod mégegyszer, nem ? Nekem az resetel.
Idle-be meg Alt+I teszi a gázkart, 20% RPM-nél, amikor eltűnt a SEC jelzés.
A rampstart egyszerűbb sokkal mint az A 10 en, a Harrierhez képest meg egy csoda.
A rádiózás nekem se megy, ki is mentettem amit irsz és kösz a tippet a pilota váltásra, ugyan minden elérhető kis ügyességgel, a kitakart ECM konzol gombjai is kattinthatóak, meg a katapultülés biztositókarja is. -
A manual az jó. De összesen több mint 1500 oldal, amit azért nem olyan egyszerű átvenni. Én azt javaslom, kezd el olvasni a TO-BMS1F-16CM-1.pdf -et, az F-16 ismertetését, ha ez megvan, akkor lépj át a Training missionokra. Fegyverek tanulásához először olvasd el a TO-BMS1F-16CM-34-1-1.pdf-et, aztán a Training missionokat. Nem azért, mintha egy átolvasás elég lenne, de legalább tudd, hogy mit hol keresel, ha kérdésed van. Ha ide írsz szívesen válaszolok, de a kérdéseid 99%-ra ott lesz a válasz a doksikban is, ami még mindig a leggyorsabb mód választ kapni.
A controls-t én úgy állítom be, hogy bemegyek a játékba, és ott kijelölöm az adott sort, az világos kékre vált, és megnyomom azt a billenytűt, vagy joy gombot, amit használni akarok. Bármilyen más módszer, külsős excel fájl vagy alternate launcher, abban én nem tudok segíteni, sosem használtam.
A valóságban az F-16 HOTAS gombjainak sok funkciója aszerint változik, hogy a futón van-e súly, illetve milyen combat vagy navigation módban van a computer.
Az eredeti F-16 bot elején, jobb oldalt van egy "NWS A/R Disc MSL Step" gomb (controlsban STICK: NWS A/R Disc MSL Step SWITCH néven találod meg az 5.11 szekcióban), amivel gurulás közben tudod ki és bekapcsolni a futómű pedállal forgatását (Nose Wheel Seeting), ugyanezzel a gombbal tudod légi utántöltés közben manuálisan megszakítani a töltést, ha nem kéred tele a tankot (A/R Disc), viszont ugyanezt a gomb való arra is, hogy A/A (Air to Air) módban röviden megnyomva vált a pilonok között, sokáig (0.5 sec-nél tovább) nyomva tartva vált a fent lévő rakéta típusok között. Ugyanez a gomb A/G módban vált a CCRP, CCIP, DTOS módok közt bombáknál, és vált a pilonok közt A/G rakétáknál (Maverick handoff beállításnál fontos pl).
Amit keresel "MFD cycle", az a boton lévő DMS (Display Management) gomb jobbra és balra iránya váltja. Jobbra a jobb oldali, balra a bal oldali MFD-nek. (Az alsó három gomb a data cartridge-ben beállítható, hogy üzemmódonként mi legyen a default). Ugyanez a négyállású gomb felfelé tolva a SOI-t a HUD-ra teszi, röviden lefelé húzva váltja a SOI-t a két MFD között (SOI - Sensor of Interest, ahol a kurzormozgatás, célbefogás, zoomot végrehajtja), hosszan lefelé húzva meg váltja a sisakcélzó szimbolikát, ha lehetséges.
A manualban van egy elég fontos rajz, elsőre talán nehéz értelmezni a rengeteg rövidítés, és a kissé körülményes megfogalmazás miatt, de a TO-BMS1F-16CM-1.pdf 30. oldal, és a TO-BMS1F-16CM-34-1-1.pdf 17. oldalán pont ezeket a hotas funkciókat írja le. Világos kékkel, vagy dőlt betűvel írják, hogy az adott gombokat a controlsban milyen néven találod meg. Ha FF5-ben ezek még nem így működtek, akkor tényleg csak azt tudom mondani, hogy minél előbb felejted el az FF5-öt, annál jobb.
Kabin nézet reset funkciót nem tudom, hogy van-e. Ha nem trackIR-t használsz, akkor mindenképp kelleni fog valami fejmozgás követés, az ED Trackert egész jónak mondják, és sokkal olcsóbb, mint a TrackIR (más elven is működik), esetleg nézz egy olyat.
A gázkar ramp startnál nem mozog, vagy már repülés közben? Ramp startnál indítási procedúra része, hogy "Idle detent"-ből ki kell szedni, után fog mozogni. Ha repülés közben ülsz a gépbe, és ott nem mozog a gázkar, az valami setup probléma lesz.
A rádiózás mindenkinek új, egy teljesen külön doksit is írtak rá (BMS-Comms-Nav-book.pdf). A frekit azért mondja el, mert IRL is a frekit mondják, azt honnan tudná, hogy neked presetre be van téve, vagy sem? Ha te tudod, hogy az valamelyik preseten be van állítva, akkor beállítod úgy. Ha begépelni egyszerűbb/biztosabb, akkor gépeld be. Briefing lapon van egy COMMS Ladder-nak hívott lista, ahol látod az indulási, érkezési reptér frekiket, meg az összes többit. Ha ott a listában kapcsos zárójelben van egy szám a freki mögött, az azt jelenti, hogy a DTC-n azok be vannak arra a presetre állítva. Ha nincsenek, akkor a Data Cartridge gombot meg kell nyitni, DTC-ben a COMMS fülön a "Comm Plan" gombbal (és ha már ott vagy, az IFF fülön az "IFF Plan"-t is nyomd meg) a DTC-be másolja a freki beállításokat. Arra kell még figyelni, hogy induláskor a Ground, Tower, Departure, érkezéskor az Approach, Tower, Ground sorrendet ne keverd össze, és csak a hozzájuk tartozó ATC COMMANDS rádiós oldalról válassz opciókat.
A grafikai beállításoknál én bekapcsoltam a pilóta modellt (SIM: Toggle Pilot Model-re be kell rakni egy gombot ki és bekapcsolni, mert alapból elég sokat kitakar, és az problémás ramp startnál), viszont van rajta két kneeboard, aminek a tartalmát a Weapon Delivery Planner (WDP) updatelni tudja az aktuális mission alapján. Ez egy nagyon hasznos feature, én erről szoktam lesni a frekiket, mert előfordult már, hogy a presetet nem állítottam be jól.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.06.01. 22:40:16 -
Az egész rádiózást úgy nem értem, ahogy van. Miért van preset és egy rakás channel, de gépelteti be velem a rádió frekit...?
Hiába olvasom a manualt és a traininget is nem áll össze a kép.
Vahol azért viccesnek érzem, aki régen simán letolt egy rampstartot FF alatt és értette kb. az összes funkcióját az itt semmit sem ért a manualokkal sem úgy, hogy már vagy ötször elolvastam. Most vagy én hülyültem meg vagy mégsem annyira jó a manual, mint gondoltam vagy gondolja más. :(
Ha elmozgattam a fejem egér középső gombbal, akkor hogyan lehet resetelni az alap 3D kabin beállítást? Ezt sem találom meg.
Mikor végre először felszálltam volna, akkor meg rájöttem, hogy az NWS nincs bekonfigolva. Bersze ennek beállítását is csak az találja meg, aki már játszott vele és tudja, mi az az NWS, mert kiírva sehol nincs, hogy nose wheel... Így nehéz...
Tom vagy bárki, nem ér rá egyszer egy kicsit oktatni?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.01. 19:42:45 -
Miért nem mozog a gázkar a kabinban az első training mission alatt...? Így nehéz klikkelgetni...
A manual érdekes, mert a parking brake bekapcsolását nem írja elő. Ez a choke modellezés miatt van? -
Nem ér rá egyszer valaki segíteni beállítani? A gombok egy része megvan, de olyan alap funkció gombokat nem találok sehol, hogy az nevetséges. Lásd AA weapon cycle, MFD cycle. -
Húha, ez egyre kacifántosabb. Ami a US-ben leprogramozok, az bent már megint más.
Pl.
US = 0 ---HUN = ö
De pl. az sem értem, hogy miért nincs sehol a Cycle AA weapon, ami régen az enter volt. A Next AG hardpoint az van.
Az MFD cycle-t sem találom sehol.
Egy örökkévalóság felkonfigurálni a játékot. :(
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.01. 18:20:40 -
Az exceles key beállítóval mi a felét kezdjen az ember, ha nem tehet vele semmit a magyar billentyűkre, amiken régen alapból definiálva voltak dolgok...?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.01. 18:03:40 -
Pedig szerintem a BMS doksik még mindig a legegyszerűbb és legjobb források, ha pontosan tudod, hogy mit keresel. A Training manualok nagyon jók, és adnak egy jó alapot arra, hogy abban a szituban azt a fegyvert hogy kell használni, de nem magyaráz el általánosan mindent. Arra a TO-BMS... doksik valók. De azokat én sem úgy olvasom el, hogy kinyitom az 1. oldalon és végigolvasom
, viszont az ilyen kérdéseket nagyon összeszedetten, és részletesen elmagyarázza. Akár egy rövidítést olvasok máshol, amiben nem vagyok biztos, akár nagyobb téma merül fel reppenés közben,hogy hoppá, valami nem kerek, akkor sokkal gyorsabb mint bármilyen netes fórum vagy tutorial. Illetve néha átnézek egy-egy témát, amit még 4.34-ben nem olvastam el, hogy van-e benne valami új. :)
Pdf-hez én a Foxit Readert használom, annak van egy olyan kereső funkciója Ctrl+Shif+F-el (Adobe Acrobat readernek is van ilyen), hogy nem a doksi szövegében keres, hanem akár egy beállított mappa összes pdf-jében megkeresi az idézett szöveget, sőt, még szövegkörnyezetet is kilistázza. Nekem a BMS doksik egy mappába vannak rendezve, ezzel qrva egyszerű keresni bármilyen témát, mert nem kell külön külön megnyitnom a doksikat. Persze ez csak akkor működik, ha legalább az tudod, hogy mi a neve annak amit nem tudsz :D
-
Wampapa #51108 Ok, akkor megvárom én is a végső verziót, de kösz a linket.
Aha, pedig ki is írtam magamnak az CMS gombot (kicsit zavaró az A 10 után) de még magamat se olvasom :)
Igen, a balpaneles főkapcsoló zavart meg, mert csak mostanában rampstartolok (a sima felszállásnál már be van kapcsolva) és meggyőződésem volt, hogy a CMDS panelen levő JMR kapcsolja be. Igen, sok és jó anyag, de nekem túl sok az időmhöz képest. A training manualból szemezgetek egyelőre, de szeretnék egy tömör anyagot, ami csak a kezelést magyarázza el röviden. Mint Chuck manualjai a DCS-hez. Jobb hiján kiírogatom egy füzetbe, de végül is így csak el kell olvasni :)
-
Ha jól rémlik Zoli a CMS switch-et (Countermeasure) nem állította be, pontosabban a le és előre irányait.
A CMS az eredeti boton a hüvelyujjnál lévő négy állású kapcsoló. CMS fel az elindítja a beállított 1-4 program közül az aktívat, illetve bypass módban kidob egy chaff-et és egy flare-t. CMS bal az fixen a 6-os programot játssza le, CMS lefelé bekapcsolja-, CMS jobbra pedig kikapcsolja a zavarást.
Őszintén nem tudom melyik három kapcsolóra gondolsz, ECM-nek van a baloldali panelen (ECM PANEL) egy főkapcsolója, ami áram alá helyezi a zavarókonténert, ott a többi gomb nem kapcsolható (eléggé titkos anyag). Ezután a CMS le és előre kapcsolja be és ki a zavarást, mást nem kell csinálni.
Ha a CMDS panelra gondolsz (Countermeasure Dispenser), ahol a chaff és flare programot és módot állítod be, az ottani JMR ON kapcsoló csak arra szolgál, hogy (RWR ON-al együtt) Auto módban magától tudja dobni a chaff-et és flare-t. Ennek működése nincs részletezve, szintén az miatt mert eléggé titkos anyag. Én nem is használom auto-ban, mert elég kevés a töltet, és pillanatok alatt kitolja, ha automatikus szórás van beállítva.
Én mostanában elég sokat olvasgatom a manualt, kinézek magamnak egy témát és átolvasom, mit írnak, mert sok olyan változás is lehet, amit tudni kellene, vagy eleve nem is tudtam régebbi dolgokat, néha meglepő miket raktak bele. Ezt mindenkinek ajánlom, akivel repülünk, rengeteg apró részletet magyaráznak el nagyon részletesen, a dokumentációja a BMS-nek tényleg elsőrangú.
Mediterran theatre linkek.
Közben mondták mások, hogy már próbálgatták, és ez a Mediterrán térkép is még csak készülőfélben van, sok terület van, ami nincs rendesen kidolgozva még. A mostani változatból ki van szedve a hadjárat is, mert a repülőterekkel gond volt. A következőre ígérik, hogy beleteszik. Szóval ezt csak akkor szedd le, ha ez nem gond.
Ezeket kell feltenni sorrendben (2,5GB, 170MB, 25MB -os fileok):
Download EMF v1.0.2
Download EMF v1.0.3
Download EMF v1.0.3a -
Wampapa #51106 Nincs egy közvetlen linked a letöltéséhez ?
Nemhogy azt felejtem el mindig, mi a kódom a fórumba belépéshez, most még azt is elfelejtettem, hová irtam fel a kódot :(
Miért van a 16 oson a jammernek három kapcsolója is ?
Megbolondultam, mire rájöttem hogy van egy kapcsoló a baloldali oldalsó panelen is, nemcsak az ECM panel jammere meg a "j".
Szerintem úgy jártam mint a videós Zoli a közös repüléseteken.
A "j" switch a valóságban hol van amúgy ? A HOTAS része ? -
Hmm, most nézem ezt az interaktív térképet EMF-hez, ez nagyobb mint amire emlékeztem... -
Ha Izraelre, Sínai-félszigetre gondolsz, az még nincs kész. Líbia van a Kelet-Mediterrán térképen, az már 4.34 kompatibilis. A Kuvait-Irak térkép meg nagyon erősen WIP, abból van már tesztverzió, de nagyon sok minden nem működik még benne.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.05.30. 21:27:20 -
Wampapa #51103 Nincs még stabil sivatagos helyszín ?
Utoljára szerkesztette: Wampapa, 2019.05.30. 21:18:18 -
HARMs in BMS are equipped with inertial nav platform ... inertial drift is also implemented.
Zsír. -
beci43 #51101 Lemezes, kiderült hogy ütközött valamivel, letiltottam és így tudtam telepíteni.
-
Ki mondta, hogy nincs? Ha arra célzol, hogy a win7 miatt pocsék a DCS, akkor szerintem ez erősen mellé.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.18. 21:45:58 -
ugye az nem komoly, hogy win7et használsz ? és csodálkozol ha nincs jo sebességed a játékok alatt ? -
Azt nem tom sajnos. -
Win10 alá is? -
Az eredeti F4.0? Felmegy, nekem az van meg win7-tel. -
Nem lehet, hogy a régi installer nem megy már fel a mai gépekre?
Ha semmiképp nem megy, a Steamen hét dollár, kevesebb, mint 3000 Ft-ért megvehető a Falcon 4.0, vagy a GoG-on kilenc dollárért a Falcon collection, amiben az összes régi verzió is benne van, plusz bónusznak adják a 4.0-át. (BMS-hez csak a 4.0-nak kell a gépen lennie, nem csak installnál, hanem amikor futtatni akarod, de alapvetően abból a mappából semmit nem használ, csak a meglétét ellenőrzi).
Mivel a BMS ingyenes kieg, ennél több kiadásod nem lenne vele, és szerintem ennyit simán megér... -
Melyik verzió Steam, gog vagy máshonnan szerezted be a original falcont? vagy lemezen van meg?
-
A kinti fórumon kell akkor rákérdezni. Ilyen hibát mástól még nem láttam jelenteni. -
beci43 #51092 Nem segített Balázs.A fax kivan, hogy megvan eredetiben és nem tudom használni. -
Nem jártam sőt, nekem még azt is megengedte, hogy utólag, indításkor telepítsem fel az F4.0-át, telepítéskor nem is kérte.
Reg tisztítás lehet, hogy segít.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.18. 09:40:38 -
beci43 #51090 Hello Urak!
Megvan a Falcon eredetiben, 4.34 letöltve.Viszont hiába próbálom az eredeti 4.0-át feltelepíteni, a setup.exe elindul, viszont utána a nagy semmi.A futó folyamatok között ott van, mégse csinál semmit.Járt közületek hasonlóan valaki? -
Mert viva '80s, csinálták ezt is. -
TGP és bármilyen konténer más fegyverzettől függetlenül tehető a gépre, ha az egyébként tudná vinni. 4.34-nél ezek a lista feletti kis külön gombokról bekerültek a fegyverzet lista "egyéb" részébe, de ha TE szerint a gépekre jut TGP, akkor tehető rá. Ha buta bombát akarsz CCRP módban oldani, azt is lehet TGP-vel megjejölsz a földön bármilyen célt, arra fog adni ugyanolyan HUD szimbolikát, mint bármilyen irányított bombához, Azimuth Steering line-al és Solution Cue-val együtt, de a dobás pontossága sokkal szarabb lesz ahhoz képest is, mintha CCIP-ben oldanád. Szóval a válasz lehet, de miért akarnál te olyat?
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.05.17. 19:09:56 -
Hogy ne radarral célozz. Ahogy a A-6E csinálta pl. az El Dorado Canyon alatt. FLIR toronnyal bombázott, de LGB nélkül. Ez a 4.33-ban nem volt lehetséges.
A billentyűzettel haladok, de nagyon nem 15 perc. Az ősrégi 4.32 / FFx.x gombokat próbálom visszahozni. Még 8-9 év távlatából is azokat szoktam meg...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.16. 23:19:57 -
Nem értem a kérdést. -
Azt próbálta már valaki, hogy lehetséges-e TGP-vel butabombázni, hogy manuálisan feltehető?