58
  • Sil78
    Ugyanez:
    Deer Park Alpha 1: Debug: page generation time = 0.04865 seconds
    Opera: Debug: page generation time = 0.04929 seconds
    Szerintem tök fölösleges ilyenekkel foglalkozni, ez tökéletesen belefér a normál ingadozásba. Ennél az oldalnál teljesen elhanyagolható a különbség, és a többinél is csak tized- ill. századmásodpercekről van szó.
  • Sil78
    Ez elég sok mindentől függ, hogy kinél melyik a gyorsabb pár tizedmásodpeccel, és pl a reklámok letiltásával is lehet még gyorsítani. Egyébként pár hónap múlva megjelenik majd a Firefox 1.1, az gyorsabb lesz a mostaninál (már a Deer Park Alpha 1 verzió is gyorsabb), mert abban már az új Gecko motor lesz, a mostani verzió motorja meg már kb 1 éves.

Pl ezt a phpbbstyles-t megnéztem, nálam Firefox-szal: "Debug: page generation time = 0.06967 seconds", első betöltésre (újratöltésnél persze mindig minden böngésző gyorsabb szokott lenni, a Cache miatt). Egyébként a Firefoxnak tapasztalataim szerint a táblázatok a gyenge pontja, azokat rendereli a kelleténél lassabban.
  • Kambus
    Ittvan egyébként 1 másik fórum ahol van iylen: http://www.phpbbstyles.com/index.php

opera: Debug: page generation time = 0.05913 seconds
    firefox: Debug: page generation time = 0.09612 seconds

De mind montam erre nemsokat lehet adni mert ingadozhat a kapcsolat sebessége+ a szerveré is, szal ne ezalapján itéljétek meg a gyorsaságot hanem amit ti tapasztaltok használat közben.
  • Kambus
    Hmm 60 plugin azmár nemsemmi! :D De pont ezaz hogy ennyi kiterjesztést kell hozzá keresgélni és próbálgatni hogy melyik mivel ütközik stb ami azért nem 5 perc. :)
    Kipróbáltam Tweak Networkot + firetunet. Valmenynit gyorsult, de opera még midníg gyorsabb 1 kicsivel.

O/A: Page generation time: 0.9051s
    FF: Page generation time: 1.4032s

Na jó erre túlsokat nemlehet adni mert midníg másjön ki, de átlagba az opera jobb. (Ezt 1 zártkörű fórumon néztem szal hagyneírjam be url-t, de mindjárt keresek valami más fórumot ahol van ilyen.)

A https://addons.mozilla.org/extensions/?application=%7bec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384%7d betöltődése is gyorsabb opera alatt. 1 kicsit csalóka hogy operában máshogy töltődnek be oldalak és ezért gyorsabbnak látszik mind valójában, de ha stopperel mérem és nézem a folyamatsávot(vagy minek hívják azt ahol mutaja az oldal betöltődését) még úgyis gyorsabb.

De felesleges ezen vitatkozni, midnenki azthasználja ami neki szimpatikusabb +jobban kielégíti az igényeit.
  • Sil78
    A Firefoxnál az oldalbetöltés gyorsításához azért érdemes feltenni egy Tweak Network kiterjesztést, vagy használni a FireTune-t.

A képgalériával kapcsolatban vannak ilyen kiterjesztések, amikkel lehet léptetni a képek közt. A füles böngészéssel kapcsolatos panaszaidra is vannak kiterjesztések, Operához szokott felhasználóknak pl mindjárt ott a Tab Mix, az csak 1 db kiterjesztés (csak az mellett ne használj lehetőleg semmi más tabos kiterjesztést, meg SessionSaver-t se). Lassítani a kiterjesztések többnyire egyáltalán nem lassítanak (nekem több mint 60 van telepítve, elég sokszor tesztelgetek kiterjesztéseket), kivéve, ha több olyan kiterjesztést használsz egyszerre, ami a linkeket manipulálja (mint pl a TargetAlert).

Sebezhetőségek vannak az Operában is ugyanúgy, mert egy program sem hibátlan, csak az Operában ritkábban válnak ismertté, részben mert zárt forráskódú (ami megnehezíti a sebezhetőségek keresését), részben mert elég alacsony a piacrészesedése ahhoz, hogy túl sokan keresgéljenek benne ilyeneket.
  • Kambus
    <i>"Veri a Firefoxot, hát ez erős tulzás, söt baromság..

Firefox sokkal átláthatóbb kezelőfelületű, számtalan fontos kiterjesztés (AdBlock, Tweak Network), gyorsabb... plusz funkciók."</i>

Na ezzel azért vitatkoznék. Mégis mi átláthatóbb a firefoxon mint operán? Csakmert az egész kezelőfelületet úgytudod alakítani ahogy akarod. És szvsz opera érezhetően gyorsabb mint a firefox, és ezt főleg max. fel/letöltés közben lehet érezni. (De ugyanakkor a firefox is gyorsabb nálam mint IE.)
    A másik tény amiben az Opera a legjobb(win alatt) az a biztonság. Szvsz messze a legbiztonságosabb böngésző.
    Nemaztmondom hogy nemvoltak még semilyen biztonsági hibái, de azok szinte jelentéktelenek más böngészőkhöz képest(ie, firefox). Firefox mellett sokszor hangzik el az az érv hogy mennyire biztonságos, azt utánna hopp felfedeznek benne 1-2 kritikus biztonsági hibát.. Azt utánna kijön az új verzió amire megintcsak aztmondják hogy mostmár semmi hiba nincsbenne, de később kiderül hogy abbanis voltak szépszámmal. (Még jó hogy általában csak a javítás után hozzák nyilvánosságra, így kevesebben használjákcsak ki, nemúgymint IEnél.)
    kiterjesztésekről meg annyit hogy jó dolog 1 bizonyos szintig, de hamár minden kis alapvető(legalábbis számomra alapvető) funkcióhoz pluginkell az gáz.. Arról nemis beszélve hogy a túlsok plugintól belassul és instabil lessz.. +sok funkcióhoz nincs kiterjesztés.
    Ha firefoxot használok mindíg van valami amit hiányolok, pl nemtudom a füleket sorba rendezni, + nemjegyzi meg hogy melyik fület néztem előtte és ha bezárom akkor csak a mellettelévőre ugrik automat, +ha véletlen bezárok 1 fület akkor nemtudom visszahozni ctrl+z vel, nemtölti vissza következő indításnál azokat a füleket amik akkorvoltak megnyitva amikor bezártam, ha nézek 1 képgalériát mindíg visszakell lépnem és csak úgytudom megnyitni a következő képet, ahelyett hogycsak az előre nyilra kattintanék, vagy ctrl+-> (vagy ctrl+x, alt+-> vagy mousegestur vagy amire beállítod) stb... És még sorolhatnám pár oldalon keresztül..
    <i>"Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok weblap nem szeteti az Operát.."</i>
    Régebbi verzióknál tényleg sokvolt ami nemjött be rendesen operával, már ammenyire azt soknak lehet nevezni, mert a kismillió oldal közül amiken megfordultam nemakarok hazudni de úgy kb 20 volt aminemúgy jött be mint ahogy kéne. Opera 8 alatt eddíg csak egyetlen egyszer találkoztam ilyenel aztis csak mert úgy modnták hogy nemjó vele: http://www.e-connect.hu/
    Húú most ugye milyen szar ez az opera hogy nemlátszik a bal oldali menü? Nézd+ firefoxal és csodálkozz hogy ottsejó..
    <i>"10 éve létezik az opera , de a részesdése 1% körül van..."</i>
    És ezt mégis miből állapítottad meg?
    Az ilyen netes statisztikákra semmit nemlehet adni, mert operában belehet állítani hogy minek ismerjék fel a weboldalak. Ráadásul ez alapból IE-n van a kompatibilitás miatt és csak nagyon kevesen használják opera azonosítással.
    Szal ha a statisztika szerint az emberek 90%-a IE-t használ akkor abból lehet hogy csak 1% használ IE-t és a töbi mind operát.
    Persze erre elég kicsi az esély.. :)
    Talán még a letöltési adatokból lehetne következtetni hogy hányan használják, de azhogy letölti még nemjelnti azt hogy használja is. Én pl firefoxot többször töltöttem le mint operát, mégse azthasználom.
    <i>"akinek tetszik használja, de ne állítson valótlanságot.."</i>
    Ezzel egyetértek..

A reklámcsíkra +van gyógyír, de ha valakinek tényleg nagyon ellenkezik az elveivel vagy munkahelyen kinyírják a warez miatt :) akkor tényleg lehet inkább firefoxot érdemes használni. Bár nagyobb felbontáson tényleg elviselhető a reklámis + valakit alapból nem irritál annyira.
  • mechorg
    Amúgy jó recept kiszúrni a júzer szemét a kinézettel.

Nekem is tetszik, tiszta szmúz :)

És nem kerreg annyira a vinyó mikor elindítom, mitn FF-nél...
  • mechorg
    [sikerült, vitatkozzatok tovább ]
  • mechorg
    IE blokkolja a bannert, de az opera miért nem csinálja amit kell? Vááááááá
  • mechorg
    Hehe, opera 8ban megy a válasz is
  • mechorg
    Javascripttel automatán tartalomhoz átméretezett iframe van az oldalamban, és operával nem jelenik meg.

Érdekes, hogy IE-vel meg a websasos banner iframe-je üres, hmm...

Én vagyok a nagyonhülye? : )
  • HuHa
    Valamiért bannoltak a licencgyűjtésből:((( pedig nem is csaltam
  • Yeti
    Ezek teljesen hülyék. A csávó tényleg elkezdett úszni...
    http://www.opera.com/swim/
  • oldboy
    Ez a legklasszabb Hírmagazin amivel eddig találkoztam. Csak így tovább. Köszönöm.
    Hy
  • mechorg
    Natessék. Leszedem, de nem megy benne az oldalam.

Pedig IE-ben és Firefoxban tök frankó
  • Duddits
    De igen is támogatja az .xml-t!
  • HuHa
    Egy menüsor, alatta néhány funkciógomb, tabok, pagebar+navgombok, hatalmas flületen a weboldal....ennél egyszerűbbet hogy? F11 és még ezek sincsenek. ezt az Ő Ű dolgot meg még nem tapasztaltam, de encoding mint a tenger a beállításokban...
  • Salty
    Megfigyeléseim szerint az Operánál egyes fórumoknál nem ismeri fel a : (ő,ű) betűt, és helyette meg a kódját jeleníti meg, Firefoxnál amióta a magyar verzió fut, nem észleltem ezt a fajta tökéletlenséget, nem lehet ez ellen tenni valamit? Én 1 éve vagyok hűséges a FF-hez de az oldal betöltésének a módszere nem nyerő, az Opera meg ragyogóan végzi a feladatokat, bár mégsem olyan egyszerű felépítésű mint a Firefox, a "Simplicity" szót hagyjuk már ki, mindegyik reklámszövegen ez van, de egy frászt.
  • HuHa
    Halkan megjegyzem, saját tapasztalatok alapján is gyorsabb Opera, de ez lehet hogy csak érzéki csalódás a más oldalbetöltés miatt. Az meg tény alap telepítéssel Opera többet tud. Az más kérdés kinek van erre szüksége. Az a reklámszöveg meg körülbelül olyan érv Opera ellen, mint az, hogy képzelik hogy rókát raknak a Firefox logójába.
  • Alien_AM
    ezt mikor almodtad? az operanak semmi koze a ff-hez nem kene osszehasonlitani, de ha itt tartunk ff gyorsabb, es az a fizetett fél spam reklamszoveggel nem tom mit akarsz "Opera seems to be the fastest browser for windows" ez relative ki irta es mikor erre a mondatra alapozol?
  • Felfedező
    A részesedéssel arra akartam utalni, hogy az Opera
    1%-on stagnál, mig Firefox már 9%-on áll alig fél év alatt... ami nem kis teljesítmény és talán nem véletlen..
  • Felfedező
    Ezzel a sebbeségmerő táblázattal mit akarsz? Én nem a számoknak hiszek, hanem a szememnek. A Firefox
    toronymagasan a leggyorsabb... abban a táblázatban még IE is jobb eredményeket kapott... csakhogy a gyakorlatban ez messze nincs így!! Na mindegy nem
    vitatkozok, mindig a kisebbség a leghangosabb..
  • Munch
    Nekem nagyon bejön ez az új Opera...
    Firefox valahogy sosem tetszett. :)
    Csak az iNav gombok nem akarják megnyitni a billentyűről az oldalakat. :(
  • billgates
    Szerintem is mindenki próbálja ki mindkettőt és válassza azt, amelyik jobban tetszik.
  • Sil78
    Felhasználói fájlok a Firefoxban is vannak már alapból, reklámblokkolást is lehet velük csinálni (lásd userContent.css), ha valaki nem akarja felrakni az AdBlockot valamiért. Amíg nem volt az AdBlock kiterjesztés, így is csinálták. (De ugyanígy magának a böngészőnek a teljes felületét is át lehet alakítani CSS segítségével, nemcsak a honlapokat. Csak az másik felhasználói fájl. Hogy egy nagyon elrugaszkodott példát mondjak: pl tetszőleges képe(ke)t be lehet rakni a különböző eszköztárak, menük hátterének.)

A sebesség meg elég relatív dolog, nálam pl a Firefox és az IE között igencsak észrevehető a különbség, nemhogy nem. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy nála melyik a leggyorsabb.
  • Sil78
    Ne viccelj már, a Firefoxban régebb óta van ilyen egy-gombbal-feliratkozok-az-RSS-re dolog, mint az Operában, Élő Könyvjelzőknek hívják. Alapból benne van, ahol van feed, ott a narancssárga ikon az Állapotsorban. Aki meg igazi RSS-klienst akar, legalább 3-4 féle közül válogathat, meg még RSS-szerkesztő is van (ha netán valaki kézzel akarna csinálni RSS-t a statikus honlapjához).
  • billgates
    Szerinetm összehasonlítható a két browser. Az Opera egy olyan internets programcsomag, ami méretben kisebb még az alapból szándékosan leegyszerűsített Firefox-nál is, de tudása jóval nagyobb. Persze a FireFox-ot extension-nel együtt kell nézni, de így sem lehet olyan a böngészéssel kapcsolatos funkciót találni, ami Opera alatt ne lenne megoldható.
    Emellé jön a sebessége, ami az általam belinkelt teszt alapján win alatt a legjobb. Linux alatt az Opera és a Konqeror (teszttől függően) végzett az élen.
    Tehát az Opera úgy rendelkezik egy programcsomag előnyeivel, hogy eközben gyorsabb a lecsupaszított FF-nál is.
  • HuHa
    Nekem speciel FF átláthatatlna. Pl. egy füles böngészőben ne kellejen már keresgélnem hol is füles.
  • HuBa
    Opera nem hasonlítható össze a Firefox-szal, hiszen ez egy internetes alkalmazáscsomag, csakúgy, mint a Mozilla, FF-et pedig csak böngészésre találták ki. Operában van e-mail kliens, RSS hírolvasó, IRC kliens, hangfelismerő, letöltésvezérlő. FF-ben ilyesmik direkt nincsenek, mert FF célja az egyszerűség, csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazza a böngészéshez. Ha extra dolgok kellenek, keresni kell hozzá extension-öket.
    Sebességben hasonló a két böngészőmotor (FF vs Opera).
    Operában egyetlen dolgot nem lehet kritizálni: a kezelőfelületét. Csak rá kell szánni azt a 3 percet, hogy bekonfigold, ahogy neked tetszik, mert egyszerűen minden objektumot át lehet helyezni akárhova az ablakon belül, vagy be lehet állítani auto-eltünésre, hogy csak akkor foglaljon helyet, ha kell.

Egyébként Operának az elterjedtségét sajnos nem lehet objektíven mérni. Rengetegen használják IE identity-vel, hogy a honlapok IE-nek higyjék, emiatt a statisztikákban sokkal kevesebb Opera részesedés látszik.
  • billgates
    Nálam Opera alatt is van időjárásjelentő panel.
  • billgates
    Ez a hozzászólásod elég demagógra sikeredett

kezelőfelület: Az Opera-ban teljesen átszabható a kezelőfelület, a pagebart addressbart stb. oda rakod, ahova akarod, gombokat szintén (saját gombokat is lehet kreálni), alapból támogatja a custom menüket, stylesheet fájlokkal tetszőlegesen át lehet szabni az oldal megjelenítését, Fit to window opció segítségével a túl széles oldalakat át tudja méretezni, sokal profibb zoommal rendelkezik (a képekbe is belezoomol), stb

kiterjesztések: Az AdBlock helyett van AdBlocker.css, a tweak networkhöz hasonló opciók az Operában a preferencies-ből elérhetőek (max connections to server, stb)

Sebesség: Ajánlom figyelmedbe
    ezt
    "So overall, Opera seems to be the fastest browser for windows. Firefox is not faster than Internet Explorer"

Részesedés: Ha az érvelésedet komolyan veszem, akkor szerinted az IE sokkal jobb böngésző, mint a FireFox, mert 90% fölötti a részesedése.
  • Yeti
    Ez fordítva is igaz. Léci te se állíts valótlanságokat, nem véletlenül hírdetik a leggyorsabbnak az Operát, az átláthatóság relatív, kinek melyik tetszik jobban(nekem az Opera jobban átlátható), és örülnék ha végre 1 valamit mondanátok amit az FF tud, és az Opera nem (lehetőleg az időjárásjelentéssel meg a hasonló baromságokkal kíméljetek). Mert én tudok olyat amit FF nem tud: RSS kliens pl. Ráadásul minden oldalnál egyből megjelenik egy gomb, ahol van RSS, és egy gombnyomással fel lehet iratkozni.
    Én nem mondom, hogy bármelyik a kettő közül jobb lenne, nekem az Opera jobban tetszik, ennyi.
  • Felfedező
    Veri a Firefoxot, hát ez erős tulzás, söt baromság..

Firefox sokkal átláthatóbb kezelőfelületű, számtalan fontos kiterjesztés (AdBlock, Tweak Network), gyorsabb... plusz funkciók. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok weblap nem szeteti az Operát.. 10 éve létezik az opera , de a részesdése
    1% körül van...akinek tetszik használja, de ne állítson valótlanságot..

• eddie2
    Magyarosítás itt!
    Egyépként ez még azt hiszem nem a végleges
    amúgy szerintem is az opera veri a firefox-ot, nekem sokkal szimpatikusabb böngésző...
  • HuHa
    Egyre több kedvem lenne résztvenni egy tradicionális rókavadászatban:)
  • Axon
    Van ennek az operának magyar nyelvű verziója?
    Mert akkor letöltöm én is.
  • Sil78
    Megvan, az eredeti cikk volt hibás (lásd ez vagy ez, és hozzá pl Blake , a Firefox egyik fő fejlesztőjének válasza): azt írja, hogy a Firefoxnak 5 nap kellett az 1 millióhoz - de valójában az 1.0PR-rel (ami egy béta verzió volt) hasonlították össze, annak kellett 5 nap, még szeptemberben (lásd itt vagy a megfelelő SG cikkben).
  • Sil78
    Tulképp milyen rekord ez, amit az Opera megdöntött? A Firefox 1.0-t anno az első napon 1 millióan töltötték le, 2 nap alatt 2,5 millióan, és kb egy hónap kellett a 10 millióhoz.
  • whitehawk
    Mér alternatív? Mér alternatív a Firefox, a Mozilla az Opera? A safari alternatív? Vagy a Netpositive?
  • HuHa
    FF is veri magát mennyien letöltötték, én 3x is, mégis Operázom:)) kvittek vagyunk.