216
Dr. Lenkei Gábor könyve, a betegség-ipar futószalagján
  • Ch_Slater
    nem eszem. de attól még természetesnek tűnik a tengeri kaja...

és én itt fejeztem be ezt az egészet, mert van jobb dolgom is. (pl. versenyezni egyet)

mostmár jöhetnek a "hóáhó! menekül! tudja hogy nincs igaza...!" kommentek...
    Ha tudtok valami BIZTOSAT szóljatok.
  • dikki*yysw
    azért idézek, mert képernyobillentyüzettel lassan tudok csak irni :d

" Sokat segít a gyógyszercégeknek az is, hogy még mindig benne van a köztudatban az a nézet, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással minden vitamin, ásványi anyag és nyomelem maradéktalanul bevihető az emberek szervezetébe, ezért semmi szükség táplálék kiegészítők szedésére (minden (női) magazin unalomig ezzel van tele). Természetesen törekedni kell a minél egészségesebb táplálkozásra is !!! De kérdem én, egy átlag ember hogyan tud pl. télen napi 3-5 alkalommal friss gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű kenyeret, stb… enni. Még nyáron sem.

Sajnos már ez is teljesen elavult nézet, lehet, hogy 100 éve ez még igaz volt, de a mai kor civilizált embere már nem képes átlagos táplálkozás, anyagi helyzet és környezeti feltételek mellett bevinni a ténylegesen szükséges tápanyagokat a szervezetébe.

Lássuk, hogy miért van ez így:
    A modern élelmiszeripar már szintén a profittermelést helyezi előtértbe elsődleges célként, nem pedig az emberek megfelelő, jó minőségű táplálását.
    A boltok pultjaira kerülő élelmiszerkészítményeknél az elsődleges kritérium a gusztusos, szép külső, a hosszú eltarthatóság, a beltartalom nem igazán számít.

A modern élelmiszeripar agyonfeldolgozott, agyontartósított, rengeteg aromával, stabilizátorokkal, színezékekkel ellátott termékei nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a létfontosságú tápanyagokat.

Sajnos a zöldségek, gyümölcsök, növényi táplálékok többsége sem számít már jó vitamin-, ásványi anyag- és mikroelem forrásnak, mert a növények többsége is tápanyaghiányos állapotban nő fel. (Kísérlettel kimutatták pl., hogy a burgonya C-vitamin tartalma jelenleg 40 %-a 100 évvel ezelőtti mennyiségnek!)

A termőföldek a sok műtrágyázás ellenére is kimerülőben vannak, ráadásul rengeteg növényt takarítanak be féléretten, hogy a boltba szállításig megőrizzék gusztusos mivoltukat, de ennek hatására a nem, vagy félig érett növény jóval kevesebb tápanyagot tartalmaz.

( Érdekesség képen pl. a banánt teljesen éretlenül szedik le, majd a szállítás után, közvetlenül a boltba kerülés előtt etiléngázzal érlelik, hogy szép sárga legyen.)"
  • dikki*yysw
    szintetikus kaja viszont itt van. nekün ez is természetes környezetünk. abból nehéz jól táplálkozni.
  • dikki*yysw
    jah biztos esel napi 1-2 alklommal tengeri halat, meg minden szart
    szerintem is
    és most ne mond h "te biztos tudod mit eszem" mert azt biztosan tudom h annyit mint egy japó biztos nem.
  • Ch_Slater
    + gondolom nincs szmog, stressz, szintetikus kaja, stb.. sokat számít.
  • dikki*yysw
    franc
  • dikki*yysw
    "E vitaminból a javasolt napi RDA érték 10 NE"

" Vizsgáltak pl. egy népcsoportot, a hunzákat, akik szokásos napi táplálékukkal 75-100 ezer NE ( !!!) mennyiségű A-vitamint visznek be. Az A-vitaminból az ajánlott napi adag 5000 NE, a hunzák napi bevitele ennek a 15-20-szorosa. Ahelyett, hogy súlyos mérgezésben szenvednének, feltűnően hosszú ideig élnek, nem ritka náluk a 100 éves korú ember. Továbbá a népcsoport tagjai között ismeretlen a rák és egyéb civilizációs betegségek."

nekünk ez sem lenne
  • Ch_Slater
    a tengeri kaja azért nekem elég természetesnek tűnik. hoppala.

elég kilátástalan ez a topik, mert senki nem tudja, hogy valóban mi is lenne az igaz. mindenki a saját véleményét irja folyamatosan (én is te is, mindenki), és ezek nem úgy tűnnek mintha találkoznának...

és még1x utoljára: nem a vitaminok ellen vagyok, csak arra vagyok kíváncsi hogy tényleg ész nélkül tömni kell-e a tablettákat...
  • dikki*yysw
    szoval mar nem art szerinted se

fejlodes, haladunk
  • dikki*yysw
    a japánok vagy 10x anny jódot esznek mint mi, a tengeri kajáik miatt. japánban átlagéletkor 20 évvel magasabb mint itthon.

hasznos sok jód? igen. be tudsz szedni sokat belőle természetes úton? nem. hoppala.

nem mondott senki olyat, hogy a hétköznapi, természetes úton elfogyaszott vitaminmennyiség az, aminl a szervezeted többet jobbat nem kivanhat.
  • Sadist
    Nem az én cikkem :) Én csak a házi dogámhoz használtam fel :)

"A fölöslegben felvett aszkorbinsav - vízoldékony lévén - könnyen távozik a vizelettel. Joggal mondhatnánk tehát: ha túl sok aszkorbinsavat fogyasztunk, csak elpocsékoljuk. Hallani olyan nézetet, hogy ezzel a világ legdrágább vizeletét állítjuk elő. De vajon mennyi az a túl sok? Dr. Michael Colgan nagy létszámú csoporton végzett vizsgálata szerint az emberek egynegyede napi 1,5 gramm C-vitamin fogyasztása után érte el a vese ürítési küszöbét, a páciensek több mint fele napi 2,5 grammnál, és akadt négy személy, akiknél napi 5 gramm volt a határ."
  • Ch_Slater
    és miért vesszük természetesnek hogy mindenki lebattyog a patikába?
  • Ch_Slater
    Honnan a rákból tudjam? :))
    Ami Sadist cikkjéből kiderül, ártani nem árt, magadhoz vehetsz jó sokat. Viszont ami engem érdekelne, hogy mennyit hasznosít a szervezet belőle...
  • dikki*yysw
    és miért kéne tudni természetes körülmények között annyit beszedni?
  • dikki*yysw
    komolyan nem lehet felfogni azt a ket sort? _minimum_ adag. nem ajánlott.

és azt ki mondja h 60? meg h mi lez ha sokat szedsz? pont errol beszelunk faszom.
  • hen-tes
    akkor mennyit szedjek? :|
  • Sadist
    Én azért hiszek a Szent-Györgyinek ;)
  • Ch_Slater
    senki. csak kiszámoltam hogy az 1500mg, az kb. 30 citrom... :)

viszont ez azt jelenti, hogy természetes úton soha nem lesz képes senki bevinni a megfelelő mennyiséget, csak mindenféle koncentrátum, kivonat formájában. márha több g a megfelelő mennyiség. de ezt ugye nem tudjuk. ezt csak egy bazinagy-bazihosszú kísérlettel lehetne bizonyítnai. sok emberrel, különböző adagokkal egy életen keresztül.
    egy biztos: valakinek tuti igaza van, és biztos van egy megfelelő mennyiség amin felül felesleges bevinni a szervezetbe. és szerintem nincs olyan ember aki meg tudná mondani, hogy mennyi is ez...
  • Shep
    abban amit én beszúrtam is 60 volt, és az is ott van, hogy ha 1000től többet adagolsz be naponta /vajon az hány barack lehet?/ akkor mi lehet a vége
  • dikki*yysw
    szia gari!!!11
  • hen-tes
    az igazság egy kérdésben? :C
  • dikki*yysw
    rohadt lassan lehet irni ezzel a képernyőbillntyűzettel
  • dikki*yysw
    szeretem érezni, amikor a vita kimenetele az én álláspontomra kezd irányulni, az addig ironizálók, kekeckedők elcsitulnak, eltünedeznek... :D
  • dikki*yysw
    érdekes
  • dikki*yysw
    érdekes
  • dikki*yysw
    sztem pont erről van szó, h mi az ésszerű keret. évtizedek óta nevelik a köztudatba, h nem kell sok vitamin. bizottság van az ajánlott értékek meghtározására. ki mondja meg, és miért, h mennyi az rda?

miért ugyannnyi az rda nőnek férfinak, gyereknek idősnek, soványnak kövérnek.

és ki mondta, h a napi 30 citrommal bevett 1500 mg általános kéne, h legyen, bárkinek?
  • Phat Smoker
    mielőtt hülyeségeket beszélnél szétnézhettél volna a termékei összetételét illetően..jelen esetben az általad említett "műanyag" magas dózisú c vitaminnal kapcsolatban :

C 5000 Formula

A nagy dózisú C-vitamin különösen fontos az egészség helyreállítása és megőrzése érdekében. A termék különlegessége, hogy számos természetes forrásból kinyert C-vitamint tartalmaz. (!)

Összetétel: aszkorbinsav, aszkorbil-palmitát [zsíroldékony C-vitamin], aszkorbinsav ásványokkal képzett sói (kalcium, magnézium, kálium, cink, mangán, molibdén, vanádium, szelén, króm, bór, réz), csipkebogyó, acerola, C-vitamin kofaktorok (bioflavonoidok, rutin, és hesperidin)

ezenkívül ,ha ez nem volna még elég természetes forrás neked, akkor tudom még ajánlani ezt a terméket is:

C-500 csipkebogyóval
    500mg-os c-vitamin, plusz 150mg csipkebogyó kivonat kapszulában.

vagy esetleg:

Multi C por

Egyedülálló C-vitamin keverék, amely 22 különböző, természetes forrásból származó C-vitamint és ahhoz kapcsolódó tápanyagokat tartalmaz por formában. Rendkívül magas hatásfokú és elhúzódó felszívódású, különlegesen jó minőségű készítmény.

na hol itt a műanyag ?
    max a doboz, amikben a pirulák vannak benne! :DD
  • hen-tes
    szia kicsi hitler :-|
  • Sadist
    Én egyszer C-vitaminról írtam házi dogát. Csak egy-két idézet belőle:
    "Az ember és néhány állat elveszítetteaszkorbinsav-termelő képességét. Emiatt lettszámukra a C-vitamin vitamin, amelyet a táplálékból kell megszerezniük, holott a fejlettebb gerincesek túlnyomó többsége maga állítja elő ezt a vegyületet."

"Az általánosan elfogadott adag a régebben a skorbut megelőzésére javasolt napi 60-80 milligramm, de ez a nézet napjainkban tarthatatlan. Ha csak ennyi C-vitamint fogyasztunk naponta, akkor tulajdonképpen állandóan a szubklinikai skorbut állapotában élünk. A mai átlagember tápláléka nem tartalmaz elegendő C-vitamint, a táplálékból csak akkor juthatnánk kielégítő mennyiséghez, ha visszaköltöznénk az esőerdőbe. Nemrégiben végzett felmérések szerint napi 250 milligramm C-vitaminra van szükségünk. Még újabb tanulmányok azt sugallják, hogy naponta 500 milligrammot kell fogyasztanunk. Ez a mennyiség látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri problémák, vagyis a halálozás kockázatát. Linus Pauling és munkatársai szerint napi 10 gramm C-vitamin feltűnően növeli a rákos betegek túlélési idejét. Azt állítják, hogy a szív- és érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adag aszkorbinsav hatására, sőt, az immun- és a neuroendokrin rendszer megfelelő működéséhez is szükség van ennyi C-vitaminra."

"A nagy dózisú aszkorbinsav igazából csak a bélrendszerre lehetne veszélyes, de erre sem találtak bizonyítékot. 14 éven keresztül vizsgáltak 11 000 pácienst, és megállapították, hogy a bélrendszer aszkorbinsavtűrő képessége egészséges emberekben 10-15 gramm C-vitaminig terjed, 30 és 60 gramm között van a közönséges náthában szenvedőkben, míg rendkívül súlyos fertőzés esetén 199 gramm fölé emelkedik. A legjobb gyógyulási eredményt akkor érték el, amikor legalább 3 vagy több gramm C-vitamint adagoltak minden negyedik órában.
    Szerencsénkre a C-vitamin az ember számára az egyik legkevésbé toxikus vegyület."

"A C-vitamin tehát valóban különleges: Szent-Györgyi Albert szerint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztanunk. Azt mondja, tekintsük az aszkorbinsavat háztartási cikknek. Kilós kiszerelésben kellene árusítani, s az üzletekben egy sorban álljon a cukorral, a liszttel és a sóval. Szent-Györgyi naponta 1 gramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, dr. Michael Colgan 5 grammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja napi 10-18 gramm volt.
    Jómagam a téli napokon 1-2 grammot szoktam bevenni."

Akit érdekel, az itt talál még egy-két dolgot: A C-vitamin útja
  • Ch_Slater
    nah ez az egy biztos :))
  • Ch_Slater
    Ez valóban csak érdekesség (és tényleg nem fikázni és kötözködni akarok). Tényleg szép kort élt meg. De hogy a C-vitamin miatt, az azért nem bizonyított... Lehet ha csak napi 500-at visz be akkor 10 évvel tovább él. Volt olyan ismerősőm, aki útálta a zöldség-gyümölcsöt, füstölt mint a gyárkémény, 92 évet élt. Azért arra nem bíztatnék senkit, hogy kövesse a példáját.
    A C-vitamin (és a többi vitamin) jó és hasznos dolog, ésszerű keretek között.
  • dikki*yysw
    nem baj majd meghalsz :D
  • Ch_Slater
    nah hát azért a tények nem tudom mikor voltak egyenlők a fikázással. teljesen ellentmond önmagának. a gyógyszergyárakat vádolja, de közben azt mondja, hogy mega-dózisú C-vitaminra van szükséged, amit ugye természetes úton képtelenség bevinni, tehát szedjél bogyót...

jah és még pár dolog:
    -a gyógyszergyárak iránt nem érzek semmit, itt most nem őket támogatom, csak a józan észt
    -nagyon-nagyon ritkán szedek gyógyszert (talán csak akkor néha, ha másnapos vagyok -> fejfájásra)
    -nem igazán szoktam beteg lenni
    -NEM szedek C-vitamin tablettákat
  • dikki*yysw
    "Egy érdekesség pl. hogy a még mindig az orvosi egyetemeken oktatott és a köztudatban is bennlévő 60 mg C-vitamin igényt Adolf Hitler dolgoztatta ki az orvosaival, olyan MINIMUM adagként, amit muszáj volt adni a katonáknak ahhoz, hogy a skorbutot, a C-vitamin hiány utolsó, halálos fázisát elkerüljék. És ez az adag van bent a mai napig a legtöbb „bolti” készítményben.

Az is egy érdekesség, Szent-Györgyi Albert, aki a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért kapott Nobel-díjat, naponta legalább 1000 mg-ot szedett élete végéig, és nagyon szép kort ért meg."
  • JackDaniels #62
    Érdekes dolgokat beszél a topiknyitóemberke.:)) A gyógyszergyártók ellen beszél(olvasott könyve után) ugyanakkor tömi magát a műanyag C-vitaminnal. Hehe.:)) A gyógyszerlobbynak ő a legjobb ügyfele.:) Az eszébe sem jut, hogy a vitaminok úgy hasznosulnak a legjobban, ha természetes formában kapja azt meg a szervezet. Meglehetősen magas a C-vitamin tartalma a zöld paprikának, hordós káposztának(legjobb téli c-vitamin forrás), almának, fokhagymának, hagymának, áztatott csipkebogyó teának. Valamint a gyümölcsökben, zöldségekben a c-vitamin mellett sok más vitamin, ásványianyag is található, mindenféle műanyag hordozó nélkül, ami csak terheli a méregtelenítő szerveket. A vitaminokat éppen ezért kell minél természetesebb formában fogyasztani, hogy ne csak 1-2-3 féle jusson a szervezetbe, hanem komplexen. ugyanis egymás felszívódását is segítik. És nem az a lényeg, hogy mennyi vitamint eszel, hanem, hogy mennyit épít be a szervezeted. Az sem mindegy, mivel is fogyasztod a vitaminok, mivel vannak belőlük zsírban, illetve vízben oldódó vitaminok. Kicsit összetettebb dolog ez attól, hogysem egy könyv alapján bárki okos legyen.:))
    A C-vitaminról még annyit, hogy valóban arra van a legnagyobb szüksége a szervezetnek, már csak azért is, mert nem raktározza a szervezetünk, mint sok más vitamint. A legérzékenyebb vitamin is egyben, ugyanis hőkezelésre nagyon érzékeny, 55 C-on már elbomlik.
  • dikki*yysw
    eh szomorúan látom h megint csak egy fikazodni kepes csira tarsasag gyult itt ossze.
  • Shep
    C vitamin napi szükséglet

életkor szükséglet
    (milligramm)

nő férfi
    Félévesnél fiatalabb 35
    7-12 hónap 40
    1-3 év 45
    4-6 év 45
    7-10 év 45
    11-14 év 60
    15-18 év 60
    19-30 év 60
    31-60 év 60
    60 év felett 60

szükséglet
    (milligramm)

nő férfi
    Várandósság 80 -
    Szoptatás 90 -
    Nehéz fizikai munka - 100
    Stressz 120
    Dohányzás 150 175
    Alkohol fogyasztás 120
    Menopauza 60 -

A hiány és többlet hatása

Hiányállapotok

C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Súlyosabb esetekben a skorbut nevű betegség lép fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve fog- és ínygyulladással járó, esetenként halálos kimenetelű betegség (bár napjainkban már nem jellemző).

Túladagolás

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. Sokan szednek viszont úgynevezett "megadózisú" C-vitamint, mondván ettől nem lehet semmi bajuk. Megfigyeléseken alapulva kijelenthető, hogy a tartósan napi 1000 mg feletti C-vitamin bevitel káros lehet. A leggyakoribb tünet ilyenkor a vesekő, de a szövetekben is lerakódhat a C-vitamin kis kristályok formájában
  • Shep
    egyébként van egy olyan ősi mondás ami nem véletlen, minden nap egy alma az orvost távol tartja, és nem úgy szól, hogy minden nap egy C vitamin tabletta, inkább gyümölcsöt eszek mint mindenféle bogyókat
  • Ch_Slater
    hát igen ezt kéne végiggondolni. nyilván az nem természetes hogy valaki megeszik 30 citromot, vagy 40dkg őrölt paprikát (ezekban van kb 1500mg). Ez azt jelenti, hogy aki nem tud hozzájutni a vitamin-bogyókhoz, de mondjuk megiszik 2 citromból limonádét (100mg), bevág pár db paprikát, meg eszik még mondjuk gyümölcsöket is, akkor az súlyos C-vitamin hiányban szenved? Mert "csak" 2-300mg-ot vitt be a szervezetébe? Ez csak vicc lehet. Bár ha sok pénzt akarnék szerezni, akkor énis biztos valami ilyesmi "katasztrófa-könyvet" írnék...
  • Shep
    hát akkor igyad a szinezett vizet 0 gyümölcstartalommal, mellesleg a poharat is megfesti, szóval festéknek első osztályú :)