39
  • Mike
    #39
    naja, de akkor nem is voltak csodkozelben
  • raingun
    #38
    Én anno éjjel nappal legóztam. Most programozó vagyok. A kettő lényegében ugyanaz :-D
  • Frank99
    #37
    Ebay-en nagy mákkal lehet venni jó dolgokat.
    5 eFt-ért vettem nemrég a gyereknek itthon 18000 Ft-os automodellt, és hibátlan volt.(ismerős hozta be, de a posta sem több 4-5 eurónál.)
  • Frank99
    #36
    a drágaság a fő ok.
    Nálunk nézve, egy jobb modell (csomag) ára az átlagfizetés 10/20-a?

    ez qva sok.
  • gz8
    #35
    Belga? Látom, témánál vagy
  • gz8
    #34
    Nem lesznek kénytelenek, mert mindig is piszok drága volt a Lego. Van 777-es, 744-es és 733-as dobozom, még valamikor a '80-as évek elején kaptam, a 733-as volt akkor 1200 forint.
  • TeszteloPontHu
    #33
    Igen, az kicsit vicces, hogy pár deka műanyagért többezer ft-ot kérnek el. Előbb-utóbb kénytelenek lesznek árat csökkenteni.
  • Mipi
    #32
    Hi szerintem se a számítógépes játékok miatt veszít népszerűségéből. Tényleg sok hülye egységeket hoztak létre. A normál elemek a legjobbak. Meg sajna mára már nagyon drága lett a lego.
  • Cat #31
    állítolag matematikusok szerint 6 darab 8 egységes LEGO elemet 103 millió különböző kombinációban lehet összekapcsolni
  • Hegyikecske
    #30
    Egyetértek a többségre :) Még én is legon nőttem, fel mer holvolt akkor az xp, és állítom h, nemvolt rosszabb! Sőtt!! De sajnos az is igaz h. régen jobban lehetett használni őket, mer univerzálisabbak voltak, de ezt a divatcuccok tették tönkre, kell a halálnak star warsos akármi, az ömlesztett darabokból bármi kirakható, még a nagy legoboltokban is azt hazsnálták, és embernagyságú (mozgó) legoszobrok voltak.. Na az volt a szép... (az ömlesztett cuccból még az is kirakható volt)
  • Mike
    #29
    meg emléxem régen azt mondták, hoghy nem lesz olyan Lego amiben fegyver van

    aztán lett
    gondolom a fegyverellenesek vesztettek és kirúgták őket
  • Mike
    #28
    nekem nem egy épületem még megvan, amit azóta sem bontottam szét

    meg alacsonypadlós buszom :)
  • pemga
    #27
    Nézz be a száni lego-rovatába, rengeteg van most is. lego-gyűjtemény. Nagyon sok jó ötlet van. Kezdve az ultra-nagy méretű cuccok, valamilyen esemény feldolgozása lego-környezetben, stb. Kreativitás hajrá :).
  • Ironka
    #26
    Hát sajna nincsenek képek, pedig tényleg marha nagy ötlet ezeket összegyűjteni. Emlékszem milyen ordibálások mentek tesómékkal, hogy akkor most mit lehet lebontani, mert kéne belőle az anyag. :)
  • Mike
    #25
    megvannak még a régi építményeitek, esetleg azokról footók? összegyűjthetnénk valahol
  • Ironka
    #24
    Én emlékszem. Akkor még nem volt külön "várlegó" "frencsájz", ezzel vette kezdetét a dolog. Nekünk főként "városlego", és "űrlego" volt(van). Fater hozott először Kanadából 83 környékén (karácsonyra kaptuk, épített belőle egy falut, így került a fa alá, máig nem felejtem el az élményt. Aztán már elengedhetetlen volt karácsonyonként egy újabb adag. :)Fél szobát elfoglaló városokat építettünk, amik vagy fél évig álltak a szoba közepén anyám nagy örömére.
    Rengeteget kreatívkodtunk vele. Osztálytársammal óriási űrhajókat építettünk, kék tetőelemekből baromi jó összetett orrészeket lehetett építeni, volt benne labor, leszállóegység, legénységi szállás, hajtómű, mentőkabin. Komplett sztorikat játszottunk le velük, volt benne dráma, halál, önfeláldozás... :) Aztán ott volt a piramisépítési, Indiana Jones-os mánia. Duplafedeles géppel érkeztek a felfedezők, titkos rekesz hátul (sima felszínű elemekkel, így kívűlről nem látszott semmi, amiben egy kis csörlővel felhúzható volt a bejárat, ami szintén láthatatlan volt. Bent csapdák, kincs... Aztán az egyik havertól vettünk egy vasúti körpályát (asszem ez volt az első ilyen), amihez csak az alap sárga elemes motor volt meg. Ehhez építettünk vasúti kocsikat (tehervagon, személyszállító), a kerekekről levettük az abroncsot és így kafa vasúti kerekeket kaptunk. Volt vasútállomás, sorompó és kész akciójeleneteket nyomtunk hozzá. Huhh. Csináltam félméteres jachtot, három, felhajtható emelettel, a hajótestbe beállítható dísztárcsás (rendőrségi magnetofon elem) cadillaccel, voltak a városban gördeszkás vagányok (kiskerékről levetted az abroncsot, kettőt ráraktál egy 4x2x1/3-os elemre, élével meg lehetett állítani a huplik között...)

    Hú, jó nagy nosztalgiabombát indított meg a téma. :)) Egy szó mint száz, szerintem ma is a legó a világ legjobb (és legkreatívabb) játéka. Az egybeelemekért pedig kár, tényleg ez a tendencia.
  • Punkerwork
    #23
    hát nem tom, én tesóm gyerekeinek az Orient Express sorozatot vettem eddig az elég jó, mondjuk most meg vagyok lőve mert már csak a nagy dobozok vannak hátra, 4-5 éves gyereket meg annyira nem köti még le, kénytelen leszek magamnak megvenni :)
  • Macc
    #22
    khm... a termek az dan. De enis egyetertek a tobbseggel, sajnalom hogy egyre tobb a specifikus alkatresz. Most nemreg neztem egy tartalykocsit a boltban, es vazz 2 elem a hosszu tartaly! regen meg tetoelemekbol falakbol epitettuk. En is legon nottem fel, es szerencsere meg mindig megvan!!! Majd a gyerekem fog vele jatszani. Az ujak kozott is van 1-2 jo de sajnos altalanossagban elmondhato, hogy a piaci erdekek rontottak a jatek eredeti koncepciojan, ami az eredeti lego fanokat elkeseriti... Mellesleg a Softoknak nem kene Windowshoz ragadniuk, ugysem olyan bonyolultak.
  • tomo
    #21
    most neztem az arakat a lego.com on, egy mindstorms robotic invention system 2.0 amerikaban 199$ europaban 249 €... nem semmi amrikban olcsobb, holott belga a termek. gyonyoru.
  • tomo
    #20
    a programozhato verzio lego mind storms neven fut (szazezres nagysagrendu arral), azt keresd, en sem lattam meg magyarorszagon, de mondjuk csak videken kerestem.
  • Mike
    #19
    egyáltaln nem értek egyet
  • GulaSoft
    #18
    Mi a fiamnak egy olyan járgányt vettünk a multkor amit fel lehet programozni hogy merre menjen (nan hozzá távirányító is, de az nem olyan poénos).
    Szerintem az ilyenekkel lehetne továbbfejlődni.
    Amit hiányol pl. ebből a készletből az az érzékelő (fény hang, hőmérő, nyomás), mert nem lehet neki olyat mondani a programban (amit egyébiránt nem a legó csinált, hanem lelkes fiatalok (egy LOGO-hoz hasonló primitív nyelven megírod és abból fordít a kütyü számára értelmezhető binr)), hogy mennyen arra amerre a nagyobb fény van ....
    Van valami robotjuk amiben van pár érzékelő, de a kettő pl. nem tud együtt dolgozni, és azt a robotot még nem is láttam itthon.
    (ha valaki tudja hol és mennyi akkor írjon ide választ időnként visszanézek)
  • Mike
    #17
    nem tudomvan-e itt olyan öreg :) aki még emléxik a sárga várra
    millió apró elemből kellett összeépíteni
    aztán jött a szürke, ahol már panelek voltak

    és ahogy mondod, a mostaniak roppant légiesek, szépek, de nem variálhatóak, nem masszivak, szétesnek
  • Mike
    #16
    nem kell ez a köcsög duma, nem lenne jó, ha a Lego lehúzná a redőnyt
  • Mike
    #15
    szerintem nem csak a számtech játékok a felelősek

    - rossz a jelenlegi koncepció: egyre kevesebb elem, azok is nagyok, vagy egybeöntöttek, tehát kevésbé variálhatóak
    - nem kellett volna a playmobilt, a babriet utánozni
    - az a kevés elem is nagyon drága
  • sajtos
    #14
    mingyart sirok, hogy rosszul megy nekik...
    a regi lego valoban jobb volt, mint itt paran mondtak is.
  • Thrawn
    #13
    Persze, az a lényeg, hogy minél több dobozt vegyél meg, amik egyenként csak szűk mozgásteret engednek. Üzletpolitika. Ha belerokkannak, úgy kell nekik.
  • Cat #12
    viszont az eladásokat határozottan növelik a licencjogok, ez biztos! Az utóbbi pár évben a harry potternek köszönhetően nagyon megugrott a LEGO forgalma is
  • nyanya
    #11
    Részben igazatok van. De csak részben. Az alap készelettel például a Bionicle egész jól kombinálható 4 éves fiam szerint. Kiegészítőnek a legjobban a sárga ruhacsipeszeket szereti. Gyakran bevet hozzá némi gyúrmát is, és papírfecniket. Az elfantáziátlanodásért nem a speciális elemek felelősek.
  • Orgi-CRPD
    #10
    Nem vagyok se ovono, se pedagogus, se alltalanos iskolai tanar, se gyerekpcsihologus, de lehet h a mai gyerekek hulyebbek. Van egy mondas: "A Fold IQ szintje allando csak egyre tobben vagyunk." (remelem pontosan ideztem) Mikor 6 eves voltam anyukam munkahelyen DOS parancssorba potyogtem be, hogy 'pkunzip tetris.zip', majd 'dir /?' es vegul a kis emlekezet kiesesem potlasa utan 'dir /w/p' es az exe, com, bat kiterjesztesu fileokra koncentralvan, jatszottam. Manapsag meg (nalam idosebb csalados haverom elmeselesi alapjan) playstation-t vesznek a gyereknek. Ha film kell dvd, ha jatek akko' meg masik lemez. Talan mar nincs piaca a kreativ jatekoknak, mint anno a 80-as evek vegen.
    -Orgi-
  • Nenrandil
    #9
    Meg attól nem jobb hogy Licenst vásárol és van Harry Potteres meg Star Warsos mert ezzel nem nyit új univerzmokat a gyereknek aki ezektől eltérően saját világot teremthet...
  • Nenrandil
    #8
    Teljesen igazatok van...Én úgy vélem a Legonak köszönhetem a fantáziámat de akkor felhagytam az egésszel amikor kezdet nagyon "mű" lenni... elveszett a régi lego feeling... Nem az a lényeg hogy valósan nézzenek ki az elemek...ez nem mondellkedés... az a fontos hogy a fantáziánk a (számítógépes kifejezéssel élve) a pixeles kalózhajó is olyan mintha igazi lenne...
    Én visszasírom a régi időket...
  • Ratty
    #7
    Igazatok van! Gyerekkoromban én is állandóan legóztam, és anno nem is lehetett sok specifikus elemet kapni...Emléxem még anno a sima alap elemekből gyártottam Star Wars-t és csak a képzeleten múlt az egész:) A mostani meg már tényleg nagyon specifikus és mondjuk a Star Wars-os készletből szinte csak Star Wars-t tudsz építeni:(
  • atlagember
    #6
    Egyetértek az előttem szólókkal. Én is nagyon szerettem gyerekkoromban, s most a gyerekem örökölte meg, s ő is szereti. Talán meg kellene kérdezni a gyerekeket és a szülőket is, hogy milyen fajta elemeket szeretnének, és azt gyártani, nem pedig őrültségeket.
  • gz8
    #5
    Teljesen egyetértek veled, csak egy a baj: az igénytelenségre mindig is volt, van és lesz is kereslet.
  • captainm
    #4
    Sajnos igazatok van, a sok nagy elem miatt nem lehet már úgy kombinálni, mint anno. Én nagy Lego fan voltam, legbelül még mindig az vagyok. Szomorú, hogy pont ez a cég van ilyen helyzetben, amikor az olyan marhaságokat kéne visszavonni, mint a büdös bagázs és társai.
  • [HUN]PAStheLoD
    #3
    megelőztetek :)

    Volt régen az a szupernagy Trex , amiből építhettünk 4 féle ilyen batárságot [légpárnás , hidroplán , trex meg mégvalami] és semmi speckó elem nem kellett hozzá ...
  • Cat #2
    igen, ebben egyetértek, de épp ez dobta fel az eladásokat

    csomo legom van, és a "fejlődést" nagyban érzékelteti, hogy a 15 éve vett rendőrállomáson van motor, auto, helikopter, börtön, őrszoba, garázs stb. Az egészet fehér elemekből kelett felépíteni, rengeteg darabból.
    Van egy ujabb urállomás is, és az négy nagy kinyiló plexilapból áll. Ez utóbbi látványosan nagyobb, magasabb, szép ahogy kinyilik (a közepéből megy fel a rakéta), de SEMMIT nem lehet kezdeni az elemekkel, csak ürállomást építhetsz belőle.
  • tomo
    #1
    szerintem nem csak a szamitogepek miatt van bajban.

    a jatekai egyre silanyabbak lettek, tul sok specialis elem (ertsd nagy egybeontott elem) kerult belejuk, mar nem az a lenyeg , ami regen volt, hogy 1 dobozbol nagyon sok fele kulonbozo dolgot lehetett epiteni.

    a mind storms talan kivetel, de az meg nagyon draga.