MTI

A számítógépjátékok miatt van bajban a Lego

A világ negyedik legnagyobb játékgyára a számítógépes játékok elterjedése miatt került nehéz helyzetbe.

Tavaly tovább csökkent a dán Lego játékgyártó vállalat árbevétele: 7 százalékkal 6,7 milliárd koronára (899 millió euró). Az adózás előtti veszteség 1,5 milliárd koronáról 1,2 milliárdra csökkent. A cég a jövőben csak a hagyományos építőelemekre koncentrál, felhagy az elektronikus játékok továbbfejlesztésével, s csökkenti dolgozóinak létszámát.

Pénzügyi helyzetének javítása végett a Lego eladja többek között négy szabadidő parkját, és a gyártást olcsó bérű országokba helyezi át. A családi tulajdonban lévő vállalat vezetése idén januárban jelezte: újabb termékek gyártását helyezik át Dániából a csehországi Kladnóba, ahol a Lego 434 főt foglalkoztat.

Tavaly októberben lemondott a konszern vezérigazgatója, miután az átalakítási program ellenére a vállalat nem tudott kilábalni a súlyos pénzügyi válságból. Kjeld Kirk Kristiansen, aki résztulajdonosa a vállalatnak, 18 év után távozott a cég éléről. Helyére Joergen Vig Knudstorp lépett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #39
    naja, de akkor nem is voltak csodkozelben
  • raingun #38
    Én anno éjjel nappal legóztam. Most programozó vagyok. A kettő lényegében ugyanaz :-D
  • Frank99 #37
    Ebay-en nagy mákkal lehet venni jó dolgokat.
    5 eFt-ért vettem nemrég a gyereknek itthon 18000 Ft-os automodellt, és hibátlan volt.(ismerős hozta be, de a posta sem több 4-5 eurónál.)
  • Frank99 #36
    a drágaság a fő ok.
    Nálunk nézve, egy jobb modell (csomag) ára az átlagfizetés 10/20-a?

    ez qva sok.
  • gz8 #35
    Belga? Látom, témánál vagy
  • gz8 #34
    Nem lesznek kénytelenek, mert mindig is piszok drága volt a Lego. Van 777-es, 744-es és 733-as dobozom, még valamikor a '80-as évek elején kaptam, a 733-as volt akkor 1200 forint.
  • TeszteloPontHu #33
    Igen, az kicsit vicces, hogy pár deka műanyagért többezer ft-ot kérnek el. Előbb-utóbb kénytelenek lesznek árat csökkenteni.
  • Mipi #32
    Hi szerintem se a számítógépes játékok miatt veszít népszerűségéből. Tényleg sok hülye egységeket hoztak létre. A normál elemek a legjobbak. Meg sajna mára már nagyon drága lett a lego.
  • Cat #31
    állítolag matematikusok szerint 6 darab 8 egységes LEGO elemet 103 millió különböző kombinációban lehet összekapcsolni
  • Hegyikecske #30
    Egyetértek a többségre :) Még én is legon nőttem, fel mer holvolt akkor az xp, és állítom h, nemvolt rosszabb! Sőtt!! De sajnos az is igaz h. régen jobban lehetett használni őket, mer univerzálisabbak voltak, de ezt a divatcuccok tették tönkre, kell a halálnak star warsos akármi, az ömlesztett darabokból bármi kirakható, még a nagy legoboltokban is azt hazsnálták, és embernagyságú (mozgó) legoszobrok voltak.. Na az volt a szép... (az ömlesztett cuccból még az is kirakható volt)