5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • SRobert
    Ennyi viccet egy helyen... :D
  • HUmanEmber41st
    Régi vallások kihaltak?
    A Buddhizmus ~600 évvel idősebbb a kereszténységnél.
    A Vaisnava dharma ( Védikus filozófia) pedig tanítása szerint egyidős az Univerzum teremtésével.
    A Védikus filozófia is csak egyetlen egy Istenről tanít. Ismer 33 millió félistent de ők mind alárendeltjei Istennek.
    A Biblia ( talán az emberek által generált??? ) legnagyobb ellentmondása az Ószövetségi és az Újszövetségi Isten-kép között van.
    Ezt próbálták valahogy összeolvasztani, de nem sikerült igazán..
    Ez minden figyelmesebb embernek feltűnik. Meg merem kockáztatni azt az állítást is, h eme fent említett ellentmondást enyhítendő igyekezetükben a Biblia "szerkesztői" esetleg olyan kijelentéseket adtak egyesek szájába, amit nem is mondtak, vagy nem akkor és ott.
  • QuippeR
    no, ez a királyi többes nem tudom honnan jött, szóval *nem akarok*
  • QuippeR
    huhh, nem akarunk bunkónak hangozni, de erre válaszul csak SRobertet tudnám idézni. (és?)

egyébként meg azt nem mondtam, hogy kételkedni nem szabad, a kételkedés (vagy sokkal inkább annak megszüntetése, ami ugye nem jöhet létre a fellépése nélkül) erősíti a hitet. aki soha nem kételkedett egyetlen hittételben sem, az még nem gondolkodott el a hitéről, ami jelzi, hogy mennyire fontos neki.
  • patiang
    Na látod ott kezdődik a probléma, amikor valamit magyarázni kell. Vedd a kört, ha erről nézem karika, ha arról egyenes. Hülye példa. A Bibliával is az a bajom, hogy ahány felekezet annyiféleképpen magyarázza. Hittant nekem is tanítottak, sőt most is gyakran a kezemben van. De azért teremtődtem állítólag értelmes lénynek, hogy kételkedjem. Ha mindent feltétel nélkül elfogadunk a birkákhoz vagyunk hasonlóak.
    Miért is történt a zsidók kiűzetése? Egyiptomban ők voltak az első egyistenségűek, akik egész népcsoportokat kiirtottak maguk körül a vallásuk miatt. Ezt a Biblia miért nem említi? Azt hiszem tudod, hogy az eredeti Szentkönyv jóval több részből állt. Csak voltak olyan okosok az egyik zsinaton, akik eldöntötték mi kell a "buta" népnek.
    Megint más. A mélyen vallásos spanyolok, franciák stb megtérítették az indiánokat, mert embert áldoztak. Eközben Európában ezerszámra égették el elevenen a szerencsétleneket. És évszázadok óta a nemrég elhunyt pápa volt az első, aki bocsánatot kért az egyház által elkövetett bűnökért.
  • QuippeR
    ószövetségi és újszövetségi istenkép különbségeiről, a szabad akarat problémájáról lenne érdemes olvasnod, ha érdekel a téma. (akár itt a topikban is, régebbi hozzászólásokból.)
    sajnos a hívők jelentős része nincs felkészülve arra, hogy komoly vitákat folytasson a hitéről, mert csak általános iskola (azon belül is rosszab esetben csak alsó tagozat) alatt tanultak hittant. gondolom nem kell magyarázni, hogy egy matematikus sem az általános iskolai anyagból él meg, a hívőknek is magasabb szinten kéne hittant tanulni, ugyanis ez tanulható.

ui: mielőtt még mindenre magyarázatot kértek, megjegyzem hogy én sem vagyok egy teológus, középiskolában tanítottak nekem hittant (nem tanultam, tanítottak), és egy részével nem értek egyet, de azért a logikát legtöbbször látom a dolgok mögött. szerencsére itt van SRobert, aki azonban egyre kevesebb időt talál válaszolni. :P
  • Wandy
    Én így gondolom.
  • SRobert
    Sőt, ha nagyon szigorúan vesszük, a bűnre való hajlamot örökli. :)
  • Wandy
    A születést nemlehett "meggyónni" hiszen Isten azt mondta, hogy szaporodjunk és sokasodjunk. Maga a megszületés nem bűn, hanem az emberek magukban hordják az eredendő bűnt (a bűneset óta) és ez által a cselekedeteiken keresztül tesznek meg bűnöket. Ezeket a tetteket kell ember és Isten színe előtt megvallani és Isten többé nem emlékezik meg róla. Eltörli, úgy mintha meg sem történt volna.
  • SRobert
    Nagyon hejes, ha kételkedsz...
    De vannak (hívők), akik tudnak értelmes magyarázatokat adni, viszonylag kevés logikai bakugrással.

Júdásra meg nem mondja a biblia, h a leggonoszabb ember.
    Sőt Jánoson kívül a többi evangélista nem is kommentálja erkölcsi viszonylatban Júdás tettét.
  • sz4bolcs
    Ha az ember már születésétől bűnös, akkor a születést miért nem gyónják meg elsőként? :) Soha meg nem született nem lehetne bűnös.
    Bármilyen fura, egy hívő számára itt nem lesznek ellentmondások.
    Melyik vallások tűntek el?
    Hermész már több, mint 10 000 (?) éves. :)
  • patiang
    Ha valakit is megbántottam, BOCS !!!
  • Takezó
    ezek mind jogos felvetések

azt tanácsolom, hogy bigott vallásost ne akarj megtéríteni
  • patiang
    Tudod az a problémám a Bibliával, hogy az ellentétek halmaza. Ha kérdezek egy bigott vallásost, akkor hülye vagy ehhez fiam!!! Esetleg az Isten útjai kifürkészhetetlenek. Az isten végtelen szeretete - féld az Isten haragját. Összeillenek? Megteremté Ádámot és Évát. Minden fáról ehettek csak a tudás és a hatalom fájáról ne. Persze ők ettek. Miért is ne? Erre Ő : Legyen átkozott minden lépésetek. Ha Ő tudta és akarata nélkül semmi sem történik, akkor.....?
    Jelenések könyve: az első angyal kiönté az első kelyhet, utána a második stb, és jőve pusztulás és minden rémség. Akin nincs rajta az Úr jele kínok-kínjával pusztul el. Kérdezem, tehet arról az a szerencsétlen hova született? Én nem a hit ellen vagyok, csak kételkedem. Igenis szükség volt, van és lesz vallásra. Amikor azt hallom, kereszténység mindig lesz, mert már 2000 éve létezik, akkor miért tűntek el több ezer éves vallások? Még valami. Júdás a leggonoszabb lény aki egyáltalán létezett.Mondja a Biblia. Ha ő nem lett volna, most lenne kereszténység? Sajnos szükség volt Júdás "közreműködésére", mert nélküle Jézus ugyanolyan lenne mint bárki.
  • sz4bolcs
    David Copperfield :)
  • sz4bolcs
    Internet a modern kor csodája. A mikrochip... :)

Na de hallod? Nőnek a kövek. :)
  • sz4bolcs
    Szabadidejében SRobert írja a Biblia soron következő részét. Munkaidejében pedig éli. :)
  • Takezó
    huhh, ne ijesztegess:D
  • Takezó
    igen, emléxem xD (persze mindenki okulására a totyikba is lehet:D)
  • SRobert
    Én ilyeneket nem tudok. :)
  • SRobert
    Erről már volt eszmecserénk, naná, h nem kezdem elölről. :)))

Más kérdés, h van-e értelme olyanról vitázni egy topikban, amit valszeg egyikünk sem tapasztalt meg. :)
  • Takezó
    Nem, úgy 1850-től gondolom, szal mint a lourdi, meg ilyesmi
  • Takezó
    A mindenhatóság - rossz létezése
    A mindentudóság - isten szabad akarata

Ezek nem egyeztethetők össze, v igen?
  • SRobert
    Nincs azzal semmi probléma. :)))
  • SRobert
    Milyen modernkori? :)

Gondolom az, h Mohamednek Gábriel teleírt zsebkendőt lengetett, h M. analfabéta létére olvssa el és annak meg sikerült, az már nem tartozik bele...

És milyen jelenés?
    X megjelenik Y-nak? :)
  • Mentol
    Hol van itt az összeesküvés-elmélet? Ez saját kútfőből jött. Lehet, hogy nem vagyok eléggé tájékozott, de amit a katolicizmusról tudok, az inkább elborzaszt, mint felemel...
  • Takezó
    és most egy kicsit off: valaki tud modernkori nem-keresztény csodákról? Leginkább jelenések érdekelnének... Iszlám, buddhista, hindu, nekem tökmind1. Köszi előre is:D
  • Takezó
    Igen, de főleg azzal, hogy mindemelett mindentudó is, nyah, azzal főleg:D
  • SRobert
    Valami bajod van az omnipotenciával? :)))
  • Takezó
    Ne haragudj! Értelmetlen flémkeltés volt, csak azt szerettem volna mondani, hogy ez az összeesküvés-elméleted van olyan elborult, mint a keresztény mindenható/-tudó istenkép.
  • SRobert
    Függő vagyok a témától. :)))
  • Mentol
    Amúgy megkérdezhetem, hogy milyen összefüggés van közted, és az ilyen téma között? Lehet PM is.
  • SRobert
    Amúgy meg nehogy komolyan vedd. ;)
  • SRobert
    Ő meg beszólt.

(Egyéb infot kérsz?)

:)
  • SRobert
    Nem az.
    Csak már untam. :)
  • Mentol
    Ezt meg nem értem.
  • Mentol
    Érdekes válasz...
  • SRobert
    igen, van, h egy csupán praktikussági rituálénak vallási magyarázata is van.
    De...

A dolog ott kezdődik, h egyszerűen másként gondolkodtak.
    Egyszerűen nem választották szét a vallást és a hétköznapokat.
    A ma embere szétválasztja és ilyen szempontból ítéli meg a vallásokat és az archaikus kor emberét.
    Ezért fog mindig is elbeszélni egymás mellett egy laikus és egy témában járatos.
  • SRobert
    Igazán nem akarlak megbántani, de...
    Valószínű, h csak neked tűnt fel. :)
  • Takezó
    vagy olyan buta, mint a vérkatkók xD