5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • sz4bolcs
    Szerinted lehet keresztényeknek hívni azokat, akik Isten nevében gyilkolnak?
  • SRobert
    A négerekre muzulmán arabok vadásztak.
    A keresztények csak megvették őket.
    Hogy legyen munkájuk, meg szállásuk. :)))
  • sz4bolcs
    nem a keresztények követték el, érted, ők nem keresztények voltak. Attól, hogy a z apámnak mondom magam még nem leszek az apám. :D
    A többi stimmel
  • HUmanEmber41st
    Jó jó értem, valahogyan én is azt akartam ezzel mondani ( hogyan is akarjam magának mondani, mert így magyaráz...taki Árpi.. :) :) )
    Szal nem kellene gyakni a keresztényeket a sok elkövetett gonoszságuk miatt, hiszen nem is voltak ők igazából ketesztények, csak annak tartották-mondták magukat.
    Mert aki "igazi" keresztény, az alapból nem csinál népirtást, nem vadászik niggákra, h rabszolgának adja el őket, és nem öli meg a más világnézetű, gondolkodású embereket ( boszorkányok, druidák táltosok stb..)
  • sz4bolcs
    Human:
    A kérdés, hogy egy halmazba milyen módon tartoznak bele olyan elemek, melyek tulajdonságai nem egyeznek meg a halmazba tarotzás kitételeinek.
    Tehát hogyan lehet keresztény valaki szerinted, aki nem hisz, vagy nem a Bibliában leírtak szerint él.

Azt mondod, hogy a kereszténység nagy része ilyen, miközben ők nem keresztények. Érted a problémát? Olyanokat helyezel bele egy halmazba, akik nem tartoznak bele.
  • sz4bolcs
    Nem ez volt a hozzászólásom fő mondandója.
  • HUmanEmber41st
    Ki dönti el, ki igaz hívő, és mi az igaz hit, és mi alapján?

Nos ez húzós kérdés, de szerintem nem ez a topik témája :)
  • sz4bolcs
    Nem helyes az ilyen erős szenv szerinti megkülönböztetés.

Igaz buddhistákkal párhuzamban igaz keresztényeket is meg kell említeni.
    Ha pedig a zent elfogadod buddhista irányzatnak, akkor igen csak durva gondolati vétkekkel találkozhatsz, ilyen pl.: Ha meglátod Buddhát, öld meg, ha apád, anyád utadban van, öld meg őket...
    Ki dönti el, ki igaz hívő, és mi az igaz hit, és mi alapján?

Ugyanúgy találkozhatsz szobabudhistával, mint hasonló kereszténnyel, de ezekről megítélni egy vallást, mi értelme?
    Akikre konkrétan gondoltál megérdemelnek annyit, hogy ellenükben másokat felmagasztalj, vagy egy amúgy szilárd alapot nyújtó hitet megítélj általuk?
  • HUmanEmber41st
    Érdekes, h valakinek csak vallás=kereszténység felfogása van.
    Aztán gyakja a vallás/kereszténység nevében elkövetett bűnöket.
    Lentebb írtam, h a világon több vallás is van. pl a Buddhizmus nevében ( az igazi Buddhisták) még soha sem követtek el népirtást, nem ejtettek rabszolgákat stb stb..
    Ugyanez igaz a Vaisnavákra is.
    Sok helyen ( pl Székelyföldön) mindenki templomba megy a vasárnapi misére. Mert a falu/kisváros elvárja a megjelenést. Sok családnak meghatározott helye van a padsorokban már generációk óta. Ám ők is csak kb addig vallásosak, míg bent ülnek a templomban, meg keresztelőre, temetésre mennek.
    Manapság ilyen felfogású személyek alkotják a kereszténység nagy részét
  • feketeribizli
    Keresik már az Isten aranyait.
  • SRobert
    Én már azon sem lepődnék meg. :)
  • patiang
    Lehet, hogy igazad van ?
  • sz4bolcs
    francia felvilágosodás :))
  • SRobert
    Osszuk ki a katolicizmust, mer' az jó... :)

A kat. egyház nem azért tette, amit tett, mert az volt a hite ami, hanem mert övé volt a hatalom. Ennyi.
    Elég izgi, ahogy az emberek állandóan ezzel jönnek, az "ellenpárját", a felmagasztalt francia felvilágosodást meg át sem gondolják közben. :)
  • sz4bolcs
    Vallásnak valóban hit a függvénye, de a hitnek nem a vallás.
    Összekevered a vallást, és a keresztény hitet azokkal az emberekkel, akik ezek nevében gyilkoltak, vagy rosszat cselekednek.
    Még a legmagasztosabb célért, /nevében is el lehet követni kegyetlen dolgokat.

Ha megkérdezed a templomba járókat, és azt mondják, hogy Istenben hisznek, akkor tovább kérdezősködsz, hogy látták/hallották/sejtik?
    Igazán nem tudom, mit várnál mást erre a kérdésre.

Te rühelled, hogy valakit a hite miatt ítélnek meg, mégis azt mondod hogy a vallás hit függvénye, ezután pedig behelyettesítve a katolikusokat kijelented, hogy nem tudod elfogadni. Tehetnek ők arról, hogy hitük arra a dogmára épül, hogy csak az üdvözül, aki hisz a Bibliai Istenben? Bizony, bizony, a keresztény szent könyv szerint Buddhista nem kerülhet mennyországba, ez lenne felsőbbrendűség? Nem hiszem... A Biblia szerint ez így van.
    Az Istenbe vetett hit a Bibliai hívők szerint létkérdés, valóban ilyen fontos szerepet játszik életükben Isten. Miért baj?
  • patiang
    Szerinted a vallás és a hit nem egymás függvényei? Próbáld meg elképzelni a vallást hit nélkül. Természetesen hit lehet vallás nélkül, hiszen az UFO hívők is hisznek, mégsem biztos, hogy vallásosak. Bár én őket sem bántanám, mert ahogy egy vallás sem tudja bebizonyítani egyetemleges igazságát, így ők sem.
    Hogy mire gondoltam? A katolikus egyházra. Mert ők voltak azok kik Isten nevével a szájukon emberek tömegét irtották ki a történelem folyamán. Még a azokat is akik ugyanazon Urat tisztelték. Ne is beszéljünk arról, hogy a keresztesek Jeruzsálemben kb 500 gyereket, és nőt zártak templomba, és égették el őket. És ez csak a jéghegy csúcsa. Mert hát ugye ezekről nem illik beszélni.
    Hogy többen járnak a templomba? Csak attól félek, ha megkérdeznéd őket miben is hisznek: TESSÉK??
    Nem vagyok ateista. Katolikus. Csak azt piszkosul rühellem, ha valakit a hite alapján itélnek meg. Egy "hitetlen" nem lehet hívő?! Remélem érted?
    Falra tudnék mászni, amikor a médiában valamely hírességet megszólaltatnak: azért értem el, mert hiszek Istenben. Nem oly régen még pont az ellentéte volt a menő.
  • sz4bolcs
    Nem is állt szándékomban bármilyen dogmával vitába szállni. :D
  • sz4bolcs
    De még tudakozódnom kell tőled, hogy meg tudjak fogalmazni valami konkrétat.
    Tehát: Melyik az a vallás, amelyik felsőbbrendűségét hangoztatja, ezrét nem tudod elfogadni?
    Azt, hogy Istenek egyáltalán alkottak-e, miért kéne bizonyítanom, egyáltalán nyakatekert válaszokat adnom? Hiszen soha nem hagyta el ilyen mondat a billentyűzetem.
    Hogy gondoltad a hitet az emberi fajért?
    A hitet és a vallást számomra rejtélyes módon valamiképp egy kalap alá vetted az utolsó mondatodban, miközben én azt látom a statisztikákon, hogy a kereszténység még mindig a legnagyobb vallás, magam körül azt, hogy az emberek mennek a templomba keresztelkedni..., így az egyház tagjaivá válnak, sőt a Jézusra épülő "szekták" is növekednek.
  • patiang
    Látod ezért oly nehéz téma a vallás, a hit. Mindenkit hagyjunk meg saját hitében, legfeljebb beszélgessünk róla, mert soha nem lehet tudni kinek van igaza.
  • sz4bolcs
    Én is nehezen. :)
  • patiang
    Erre így nem tudok reagálni.
  • sz4bolcs
    Hát sok mindenre, nehéz is összerakni. :)
  • sz4bolcs
    pating: amúgy ha megnézed mondjuk a Buddhizmust, láthatod, hogy az is mennyi és mennyi iskolára bomlott, és gondolom a hinduknál is hasonló a helyzet.
  • patiang
    Mire gondolsz?
  • sz4bolcs
    Most melyik sztereotipiát vesézzük ki?

Utolsó mondathoz: A statisztikák nem ezt mutatják. :-)
  • patiang
    A keresztény vallás sem homogén fejlődött. A katolicismus még most sem ismeri be, ha nem változtat a "politikáján" rengeteg lelket fog veszíteni. Én majd minden nap meghallgatom, ha időm van rá a vallási félórát. Érdemes ! A különbség: a református emberközpontú, a római csak elvont dolgokkal foglalkozik. A múltban mely egyház volt az, mely engedni nem akarván váltig a föld laposságát hangsúlyozta. Amikor már a sumérok is tudták, sőt más bolygók pályáját mai pontossággal kiszámították. Az ókorhoz viszonyítva a középkorban elenyésző a tudományos felfedezések száma.
  • patiang
    Nekem nem a vallással van a problémám. Sőt állítom, hogy a hitre szükség van, légyen az az bármely is, ha nem a társaik pusztítását célozza. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy egy vallás a felsőbbrendűségét hangoztatja. Miért kell azokat a természeti népeket mindenáron téríteni akik nagyon jól elvoltak eddig?
    Azt hogy mit alkottak az Istenek, és mikor hogy tudod bizonyítani? Persze most adhatsz nyakatekert válaszokat, csak nem biztos , hogy van értelme. Én, ismétlem én, azt tartom , azért van szükség a hitre, mert azok ereje mindig is nagyobb, mint a világi törvényeké. Az emberek Istentől félve vagy Neki /Nekik / kedvezni akarván nem követnek el bűnöket. Sajnos az emberiség még nem ért el arra a szintre, és nem is fog soha, hogy NE azért legyen jó, hogy egy általa félt, tisztelt lénynek kedvezzen, hanem magáért az emberi fajért !!!!
    Ha azt vizslatjuk melyik vallás az időtállóbb vedd azt, hogy a fejlett nyugati társadalmak hite, vallása vészesen csökken.
  • sz4bolcs
    Pedig nem vész el csak átalakul. 8)
  • sz4bolcs
    ezt a tizesre :)
  • sz4bolcs
    "Akik tanulmányozzák az ösvényt, tudják, hogy van egy olyan dolog; miért nem tudják mégsem felfogni az üzenetet, és kételkednek továbbra is? Azért van, mert hitük nem elég teljes és kételyük nem elég mély. Csak mélységgel és teljességgel, legyen az hit, vagy kétely, lesz az igazi Zen; ha képtelen vagy ilyen belátásra, akkor elveszel a zavarodottságban és elveszíted a fonalat, kimerülsz és elbotlasz félúton. De ha magadba tudsz tekinteni, ott nincs senki más."
    Fo-jen
  • SRobert
    teljes joggal ;)
  • sz4bolcs
    Az ember, ha összerak egy mikrochipet a már meglevőkből, máris teremtőnek érzi magát. ;-)
  • SRobert
    Nem erősebb, csak nem fejlődött tovább, mint a nyugaté. :))
    Amúgy most nagyjából egyet is értünk.
    Attól függetlenül, h ennek sincs túl szorosan köze a Biblia értelmezéséhez. :)
  • SRobert
    Az anyagot az emberek alkották? :)
  • SRobert
    De a Mentol erősebb. :DDD
  • Mentol
    Azért ez erős volt.
  • sz4bolcs
    Hit=Olyan dolog igaznak való elfogadása, ami nem bizonyított.
    Honnan veszed, hogy az van, amiben hiszel?

Nem gondolom, hogy egy keleti ember hite erősebb lenne, mint egy nyugatié, vagy hogy egyáltalán el lehetne így határolni a hitet. Nem látom, miért lenne akár egy hindu hite erősebb, mint egy keresztényé.
  • sz4bolcs
    Elvis nem halt meg, csak hazaköltözött.
  • HUmanEmber41st
    Amit az emberek alkotnak, az eltűnik az időben.
    Amit Isten alkot ( vallás) az viszont örök.
  • patiang
    Nem azt mondtam, hogy minden régi vallás. Egyébként is a keleti népek hite mindig is erősebb volt.
    Szerintem az a szó, hogy HIT, kifejezi a lényeget. Hiszem, tehát van. Az teljesen lényegtelen, hogy bizonyítható-e vagy sem. Tulajdonképp minden vallás alapja maga az ember. Minden tant kivétel nélkül emberek alkottak, melyek vagy kiállták az idő próbáját, vagy eltűntek az időben.