A Biblia értelmezése

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

QuippeR
na igen...

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

SRobert
És az a nemzet, akinek csaló, kétszínû királya/vezetõje volt? 😊
Szakadj ki a kockából és free your mind, Neo! 😊

>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...

vannak "rosszak" igen. de megint más egy nemzetért harcolni, mint csaló kétszínû emberkék hatalmáért. (ja és isten nevében. )

áááá na látom nevet már nem tok változtatni. de mindegy akkor nem számít :) csak idgesítő ,hogy mindeki homokos fiúnak néz. tehát a tisztán látás végett: lány vok :)) bezony .na :))

tökéletes 😊 na csak összehoztuk 😊))))))

áááá na látom nevet már nem tok változtatni. de mindegy akkor nem számít :) csak idgesítő ,hogy mindeki homokos fiúnak néz. tehát a tisztán látás végett: lány vok :)) bezony .na :))

QuippeR
a múltban is voltak "kivételek", csak azt nem olyan divatos hangoztatni.

különben meg nem teljesen értem azokat, akik ezzel érvelnek. akkor az egész emberi civilizáció rossz, nemde? merthogy nem volt egy fényes történelmünk, ha csak azt nézzük, hogy hányan haltak erõszakos halált/rettegtek egy életen át.

SRobert
A jelenben és a múltban is vannak kivételek, de az egyház ettõl még nem lehet büszke a történelmére.
Így jó? 😄

najo, akor így fogalmazok: a jelenben vannak kivételek, de a múltjára nem leht büszke ez egyházi propaganda az biztos

SRobert
Na akkor mostmár csak az a kérdés, h a kivétel erõsíti-e a szabályt?
Mert részemrõl marad a ráció és így, ha kivétel van, a szabály érvénytelen, v jelen formájában nem igaz.
Tehát nem volt megkötve a kezük. 😊

persze kivételek voltak

SRobert
Egy érdekes adat:
A gyógyító és ápoló jellegû rendek nõvérei, akik kórházakban szolgáltak, átlag 60 évet éltek, annyit dolgoztak.
A hatalom egy furcsa megnyilvánulása. 😊

egy bibliát követõ emebr és azt mondja nem hisz a msékben 😄DDDDDDDDDDD ez aranyos 😄DDDDDDDD

nekem két pap ismerõsöm is volt. smit nem csináltak, csak agyakat mostak és folyt a zsebükbe a pénz. kényelmesen felektek 9.-re és betönyögtek a templomba. ennyi. persze vannak rendes papom is. nem tagadom
. rendes hívõ meg még több. õk csak áldozatok. de nem is inkább a mai egyházról beszélek( mer egyre jobban veszti az erejét) hanem ami régebben volt, ezt te is tod.

SRobert
Tudtad, h a kereszténység kezdetekor az egyik legnagyobb egyházatyának tartott Origenes tulajdonképpen neoplatonista volt és számtalan dologban nem egyezett a véleménye a biblia tanaival?
Tudtad, h a sötét középkorban egy szimpla szerzetes vitába szállhatott Aquinói (akkormégnemszent) Tamással az istenérvekkel kapcsolatban és a válasz nem retorzió, hanem ellenérvelés volt?
Tudtad, h több egyház által is elismert mûvész (köztudottan) különbözõ titkos társaságok tagja volt és ennek ellenére élhetett és alkothatott? (Da Vinci, Bosch)
Tudtad, h az 1800-as évek közepéig magasrangú egyházfõk, is tagjai voltak különbözõ szabadkõmûves páholyoknak? (Hercegek, sõt királyok tovább is.)

stb...stb...

QuippeR
a Biblia nem mindenre ad választ, de azt feltételezni, hogy minden válasza helytelen, még a józan paraszti észre támaszkodva sem logikus.

hacsak nem direkt azért irták, hogy mindent és mindenkit leigázzanak a világon. én szeretem az x-aktákat, de sajna már elmúltam 4 éves, szóval nem hiszek a mesékben.

QuippeR
menj el ma egy paphoz, és nézd meg hogyan él. ne a püspökhöz menj, ne is espereshez. egy olyan paphoz, akinek 5-6 faluról kell gondoskodnia. nézd meg mit tesz a hivõkért, hogy hogyan él és miért. ha ezután a szemébe mered mondani, hogy csak a hatalom miatt tagja az egyháznak, akkor azt hiszem erõs a szûrõd.
ha mégsem, és elgondolkozva errõl talán belátod, hogy õ rendes ember, és jó hogy azt csinálja, amit csinál, akkor gondolkozz el arról, hogy hány ilyen pap van, és hány püspök. csak az arányokról.
ha ezzel kész vagy, térjünk rá arra, hogy a püspökök között is lehet rendes ember. tudom számodra ez idegen dolog, de próbáld meg elképzelni. legyen mondjuk 1% az esélye, hogy egy püspök jó ember. nem túl nagy szám, de a világ összes püspökének számával felszorozva még mindig elég nagy tömeget kapunk.
és akkor most térjünk rá a hivõkre. még mindig csak karcolva a gondolatmenetet, talán köztük is vannak jó emberek. mondjuk 2%. mennyi is ez összesen?
azt mondanám, hogy több millió emberrõl van szó. még mindig lehet általánositani, mert az a legegyszerûbb dolog a világon, de talán -annak a néhány millió embernek a kedvéért- nem érdemes...

"komoly tudósokat és filozófusokat "termelt ki" magából"-- naigen, ez igaz. de õk csak úgy kutathattak, filozófálhattak, hogy nem sérthették meg a bibliát. már pedig a biblia minere ad választ. (helytelen választ), így alaposan megvolt kötve a kezük

SRobert
Részben mûködött visszatartó erõként. Másrészrõl komoly tudósokat és filozófusokat "termelt ki" magából, akik elõre vitték a tudományt és az emberiséget.
A humanizmus és a reformáció alapjait is katolikusok, sok esetben egyházi emberek életmûvére lehetett alapozni.

A visszatartó erõnek a hatalomhoz van köze, ugyanúgy, mint a felvilágosodás és a mostani modern tudomány esetében is.
Csak egy példa a fraktálgeometria és a káoszelmélet alapjait egy francia matematikus (neve most nem jut az eszembe) kezdte el pedzegetni az 1800-as évek végén, 1960-as években több tudós egymástól függetlenül bizonyítékot talált a dolog igazságára vonatkozóan, de a tudomány csak 1980-ban volt hajlandó elismerni, h létezõ probléma. 😊
Nem püspökök ültek már akkoriban az akadémiák bársonyszékiben, igaz-e? 😊

tudom 😊))))

jó, ez most kötekedés volt 😉
ehh 😄DDDDDD

külömben meg azt írtam , hogy boldogok. és nem vagyunk, hanem õk azok. érted? 😊))

magus
2005. nov. 09. 23:01 | Privát | Válasz | #677
nem is tudom mikor voltam mostanában igazán boldog. Sõt nemcsak mostanábanm úgy általában

© smity 8D ma 14:51 | Privát | Válasz | #688
én se
Válasz 'magus' üzenetére (#677)
én is megvok ám kersztelve. és még rentgeteg ismerõsöm, akik helyel közel ateisták 😊 és boldogok. nem szûrõn át nézem a vilgátot hidd el. de eszmecsere közben csak egyetlen egy dologkra fuigyelek: a tagadásra. majd mikor elgondolkozom magamban este az egész beszélgetésen , kiterjed az egész látóköröm minere. lehetõséget adok minere., még isten létezésére is.

SRobert
Ismétlem, h vannak katolikusok, akiket senki és semmi nem kényszerített arra, h katolikusok legyenek.
Másrészt ajánlom figyelmedbe az olyan dolgokat, mint pl a dévai ferences atya küszködéseit, a gyerekek megsegítésére. De ugye régebben is voltak olyan fazonok, mint pl Don Bosco.
Másrészt a kereszténység nem csak a katolikusokból áll. 😊

Azt meg persze már álmomban sem merném kérni, h olvass el egy olyan irodalmat, mint amilyen pl: John Henry Newman-tól az Apologia pro vita sua.
(Egy anglikán, pápát leantikrisztusozó lelkész áttérése a katolikus hitre.)

mind1, legalább mondhattam egy okost😄S😄:A
QuippeR
ad 1: az egyház kétezer éve létezik. tevékenysége nem korlátozódott 100-150 évre.
ad 2: nem voltál ott tehát nem tudhatod mi történt akkoriban. természetesen nem tagadom az inkvizició voltát, de enyhén szólva viccesnek tartom, hogy szerinted az egész népet rettegésben tartották. rövid úton végzett volna velük egy forradalom.
ad 3: ha nem találkoztál még konstruktiv, szép élettel keresztény emberektõl, akkor bizony be van épitve az a szûrõ hozzád, amirõl elõbb beszéltem. szûrõkkel élni szar dolog, és én nem ajánlom.
ad 4: mondtam már, hogy az egyház minden olyan embert jelent, aki meg van keresztelve. szerinted mi el akarjuk nyomni magunkat?

Én személy szerint csak úgy gondolom, hogy visszatartó erõként dolgozott az egyház - erre bizonyítékunk is van, ha Giordano Bruno, v Galilei esetét nézzük, nem teljesen tudta ellehetetleníteni a fejlõdést.
SRobert
Milyen jó, h ezt csakúgyba írtam...
De úgy látszik Takezó a kiválasztott. 😄

SRobert
Egy kérdés. (Csak mert ezen nem szokás elgondolkozni.)
Ha az egyház rémuralmának tartott un. sötét középkorban tehetetlenek voltak az emberek és nem volt fejlõdés, mibõl is lett a reformáció, a humanizmus és a felvilágosodás? 😄

azon törekszem. csak mindig letérek az útról 😊

kontstruktív szép élet? persze ,hogy nehezebb számolni mikor ilyenek szinte nem is voltak. féltek halálosan az inkvizíciótol így , az emberekre erõltetve a vallást nem hiszem ,hogy vmi szép életük lehetett. és ha még az is vlt eg kettõnek, nem az egyház miatt. mert a egyháznak nem az volt a célja hogy az emberekt boldoggá tegyék, hanem csakis a hatalom. teháét ha jót csináltak még azt is csak véletlenül.

QuippeR
civilizált vitának az az ismérve, hogy megpróbálja mellõzni a beszólásokat. talán ezt az utat kéne követned.

QuippeR
maradjunk annyiban, hogy erõszakos halálokat könnyebb számolni, mint konstruktiv és szép életeket. pedig azt hiszem az utóbbiból sokkal több lenne.

jol vanna 😞(

SRobert
Hehehe... SRobert, mint tudatmódosító szer. 😊

nah ez az, amire azt mondtam, hogy túl magas a ló -.- sztem most álljál le, de tényleg
"egyrészt ezzel a beszéddel egy kevésbé higgadt hivõ számára "-- kevésbé higgat hívõk nem érdekelnek 😄 azok nyugodjanak meg, és ha ez megvolt jöhetnek 😄

a rosszab oldalát könnyebb egy olyan dolgonak meglátni amibe jó alig van. és ha van az se olyan szintû ,hogy belehessen számítani.

nem, bár tény, hogy a beszélgetésünk óta nem is támadom olyan élesen minden témában az egyházat :ÐÐÐ
QuippeR
"gyilkos egyházzal szembe"
egyrészt ezzel a beszéddel egy kevésbé higgadt hivõ számára már nem is tudnál érvelni a világnézeted javára. ez majdnem olyasmi, mint másnak a családját szidni, hiszen az egyháznak minden megkeresztelt ember a része, nem csak a papok és egyéb egyházi tisztviselõk.

másrészrõl az egész azt feltételezi, hogy egyfajta szûrõn keresztül nézed az egyházat. csak a rossz részét veszed észre a tevékenységének, pedig nem csak az létezik. természetesen az egyház nem a megtestesült jóság, amire aztán egy szavunk sem lehet, annyira tökéletes intézmény. nem is lehet, hiszen emberekbõl áll. ha lehetne emberi életeket mérlegre tenni, akkor talán eldönthetnéd, hogy az egyház jó vagy rossz, de egyelõre maradjunk annyiban, hogy nincs rálátásod a dologra, ahogy nekem sem.

SRobert
Nem, nem vagy az...
Ha jól mérem fel az ilyesmit. 😄

SRobert
A politika más kérdés ugye. 😊

SRobert
Ez igaz, de nem véletlen egyvalakinek írom állandóan. 😉

utóbbi pár postodból három...
"gyilkos egyházzal szembe oersze"
"6-7 évs koromig éltem vallásos közegbe. azán 7 és fél évesen amikor már abszolute nem voltam befolyásolható senki által"
"ez így van. és mi az érv amelett ,hogy isten mért van, vagy ez az egész vallás? ez: "csak. oszt ha nem hiszed el örökké égni fgsz a poklok tüzében". ehez csak gratulálni tudok"

és nagyon nem vok keresztény, még mielõtt... 😉 ezt SRobert is tanusíthatja
nem . valóban nem rejtély. és nem is a papok hozák létre. de azán õk használták fel a hatalom megszerzésére

de meg mondom öszintén nem tom mir gondolsz 😊

ööööööööööööööö , jólvanna 😊))))))))))

de az ilyen kis elkülõnitett ismeretek összessége adják az egészet.legalábis azt az egészet ami az ember fejében össze áll. és azt mi magunk döntjük el ,hogy mely ismereteket adjuk hozzá.

Smity: nem gondolod, hogy egy icipicit magas lovon ülsz? -.-
SRobert
Mielõtt még bárki elkezdené, h az egyházak a gyilkosok, nem pedig az emberek csoportosulása, kéretik utánajárni, h mibe fordult a ráció szóval fémjelzett francia forradalom és felvilágosodás. (Nem csak a mindenkit lefejezni mentalitás, hanem konkrétan a vallással és a hittel kapcsolatos kijelentések.)

SRobert
Az isten(ek)be vetett hit és a vallások/egyházak léte és annak oka nem rejtély. Alapfokú kultúrtörténeti ismerettel megérthetõ.

És nem, nem a papok hozták létre és nem azért, hogy irányítsanak. 😊