5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • pici
    Erre véletlenül selytem a válszt...
    1 Mózes (avagy a teremtés könyve) 5,4: Sét születése után Ádám nyolcszáz évig élt, és még nemzett fiakat és leányokat...
    Vagyis ebben az esetben a leánytestvérei közül kellett választania...
    Csak ezt időrendben később említi meg...
  • pici
    De itt nem az értelmezéssel van gond, hanem azzal, hogy hiányzik egy adott idő, ami alatt nem tudjuk, hogy hogyan történtek a dolgok. Persze mindenkinek meg lehet a saját véleménye, na de attól még nem biztos, hogy tényleg úgy is volt.
  • pici
    AZt nem mondom, hogy tagadja Istent.
    Mát. 12,30
    Jézus mondja: A ki velem nincsen, ellenem van; és a ki velem nem gyűjt, tékozol.
  • pici
    Igen, igen, itt tér el a véleményünk. Te azt mondod adottak a feltételek. Én azt mondom Isten adta ezeket a feltételeket. Nem hiszek abban, hogy csak úgy maguktól kialakultak volna. Ha te igen, akkor gratulálok. Sokkal nagyobb hited van mint nekem.
  • pici
    Jó pihenést :o)))
    És igazad van én csk hittel :o)))
    És megmaradok ez mellett :o)))
  • pici
    Ezzel nem egészen tudok egyetérteni...

"A Bibliát nem lehet olvasni." -Miért nem talán kínaiul van?

"Értelmezni kell" -ez igaz

"A Biblia nem törikönyv, amiből megtudhatod a Téged érdeklő dolgokat."
    a) Részben törikönyv is, mert pár történelmi dolgot igenis megtudhatsz belőle ami más irodalomban is megmaradt, csak nem olyan részletes. Az események jelentős szakasza nem íródott le valami oknál fogva. Vagy nem maradt meg a szájhagyományabn, vagy nem tartották fontosnak... Pedig most milyen jó lenne.... Kielégítené kíváncsiságunkat...
    b) Azért sok olyan dolog van benne ami érdekelt és onnan tudtam meg...

"A cenzúrázott Biblia sok mindenről szégyenlősen hallgat." A cenzúrázottnál, gondolom a kononizálásra gondoltál... Igen nem minden könyvet vettek bele a Bibliába ami abban a korban ismert volt, de ezt már egyszer leírtam... Ha szégyenlősen hallgatnamindenről, akkor nem írná le a nagy szent emberek (Dávid, Salamon, SÁmson stb.) hibáit hiányosságait, bűneit... Nem szégyenli hanem leírja. Nem magyarázza ki magát mint manapság Gyurcsány, hanem tényként kezeli.
  • SRobert
    Akkor ismétlem:
    semmi bajom a...
    a többinek olvass utána. ;)

És ezen az alapon egy nézetnek sem kell utánajárni, mert mindenre azt mondom, h Isten adta a homokot, így érvelés helyett szajkózom tovább a magamét...

A quantum-fizika ismerete nem azon múlik, h ki teremtette, de mindegy is. :)

És mielőtt félreértés esne:
    Van terület, ami tényeket állapít meg, se többet, se kevesebbet.
    Amivel Te ezekre válaszolsz, az HIT. Akkor is hinni és vallani fogod, ha semmi köze nincs a tényekhez.

De télleg fáradt vagyok, u h további jó egymás mellett való elbeszélést mindenkinek. :)
  • pici
    Sajnos nem tudósít mindnről... Ez nem maradt meg a szájhagyomány útján vagyis le sem jegyezték... Az első időben testvérházosságok voltak, csak amikor elszaporodott az ember lett vérfertőzéssé, ha valki testvérével hált...
  • pici
    Még valami... Az ember csak egy adott alapra építhet. Vagyis ha valamit akar csinálni kell legalább 1 szilárd pont...

Régen hallottam egy viccet kb így hangzott...
    Az ember fellázadt Istene llen és azt, mondta most már én is mindent meg tudok csinálni, nem kellesz hozzá Isten!
    Erre az Isten azt, mmondta, jól van akkor teremtsünk embert...
    Emberünk neki akart kezdeni, hogy a föld porából embert teremtsen de Isten rászólt:
    hé, használd a Te homokodat!

Na most kéne nevetni...

Mondanivalója, hogy legalább a por kellett ahhoz hogy...
  • pici
    Beismerem nem vagyos jártas a "quantum mechanika" rejtelmeibe. Régen volt amikor tanultam, most foglmam sincs, hogy mit rejt. Na de honnan lett a quantum mechanika? Az ember teremtette? Ugye ezt te sem hiszed?
  • pici
    Ez a különbség a kettő között. A tudósok azt mondják: lehet. Vagyis különböző téziseik és ellentéziseik vannak.
    A Biblia azt mondja: És lett. Vgyis elmondja, hogy hogyan lett. Ha a tudósoknak hiszel inkább ám higgy. Egy bizti sokkal tudományosabb előadásokat tudnak tartani velem szemben. Nekem elég annyi, hogy a Biblia azt írja és én éppen ezért így hiszem.
  • sz4bolcs
    Engem is elgondolkodtatott, amikor más írta. Az, hogy megmarad e az emberben valami a rendszerességtől függ.
    Ha érdekel többször olvasom, többet foglalkozom vele, ezért marad meg.
    Aki valamivel azért ért egyet, mert érdekli az nem biztos, hogy a legjobb út.

Az alap kérdés az volt, hogy értelmezve, vagy nélküle olvassuk-e a Bibliát.
    Még mindig nem tudom, hogy lehet nem-értelmezve olvasni. Akkor csak nézed a betűket, de nem érted, nem fogod föl.
    Olyan, mint amikor egy szöveg tele van idegen kifejezésekkel, olvasod, aztán elálmosodsz. Azért, mert nem érted.
  • patiang
    Fura a kérdésed.
  • sz4bolcs
    Miért, milyen eredménynének kellene lennie?
  • patiang
    Itt NEM a figyelmességen van a hangsúly, hanem,hogy érdekel-e amit olvasol, még ha nem teljesen értessz is vele egyet.

Suliban is lehet, hogy figyelmesen tanulsz, de ha nem érdekel, akkor kétséges az eredmény.
  • sz4bolcs
    Szerinted ha figyelmesen olvassuk a Bibliát, akkor ugyanúgy értelmezzük? :)
  • patiang
    Ez mindig attól függ mit miért teszel.
  • Mincsi
    hali!!
    nem tudja vki, h mi pontosan az égbekiáltó bűn?
    köszy előre is
  • patiang
    "...isten tervez,ember végez."
    Gratula !!!

Te vagy az első aki ily tömören kifejezte a lényeget.
  • patiang
    Ezt én úgy értettem, ha nem érdekel a cikk, hiába olvastad el, nem marad benned belőle szinte semmi.
  • Varadium
    ......kicsit elszalattunk a teremtéstől de sebaly,azt irod hogy megpróbálják értelmezni megmagyarázni a bibliát,de ha már ettünk a tudás fájárol nem logikus hogy keressűk a tudást,mi lett volna ha az élet fájárol ettek volna előszőr, lehet hogy igy volt betervezve...isten tervez,ember végez.
  • sz4bolcs
    Igen, el tudok olvasni egy újságcikket, hogy el tudom mondani az értelmét, és fordítva is: Ha nem olvasom el, nem tudom elmondani az értelmét.
  • sz4bolcs
    Nézd!! Ott egy fa - Tanítani akar. ;] morálisan erkölcsileg... meg mindenhogy
  • patiang
    Ugye Te is elismered, hogy elolvashatsz egy síma újságcikket úgy is, hogy el tudud momdani az értelmét, és fordítva.
  • patiang
    Mivel többé-kevésbé "ismerem" a Bibliát, Neked is ajánlom, hogy ne olvasd, hanem forgasd, ha érted mire gondolok. Nekem erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, ahogy egyesek megpróbálják az értelmét megmagyarázni. Szinte minden egyes sora valamilyen útmutató a normális, morális és társadalmi élethez. Pl amikor egy apát rákésztetnek arra, hogy az általa lejobban szeretett lényt feláldozzon egy magasztosabb eszméért. Most ezt a részt próbáld meg ráhúzni a való, igazi életre. Érted ugye? Tehát nem az a fontos, hogy, hogy lett három férfinak gyermeke.
  • sz4bolcs
    Már lentebb elhangzott a kérdés, hogy hogy lehet úgy olvasni, hogy közben nem értelmezel. :) Szerinted? Én nagyon kíváncsi lennék rá.
  • Varadium
    a pert én is ismerem ,sőt a filmet is láttam,furcsa de rakérdezek,a biblia szrint adva van egy pár akinek szűletik három fia és kész, megált a szaporodás,itt most értelmezni kel vagy csak olvasni,ebben mi az istenkáromlás....idézni nem akarok
  • SRobert
    Bár furcsa magyarsággal kérded, de azért értem. ;)

Volt anno 1925-ben egy per az USA-ban, Dayton városban.
    Egy biológia tanár ült a vádlottak padján, aki az evolúciós elméletet is tanította a diákjainak. Akkoriban volt egy törvény az USA-ban, ami kimondta, h a Biblia tanaival ellentétes tanítás nyilvános iskolában büntetendő.

A védőügyvéd egyik érve a felperesek és a Biblia abszolut igaz volta (a teremtésre nézve) ellen az általad feszegetett téma volt.

A védőügyvéd megnyerte a pert, a biológiatanárt felmentették az istenkáromlás vádja alól.

Így már megfelel?
  • Varadium
    szerinted van ősszefűggés amit most mondtál,magyarázd meg
  • Varadium
    nos ha lovagolni akarok a szavakon akkor én is igy értem
  • SRobert
    De ha jó kedvem lenne, akkor tudnék neked érdekeset írni. :)
  • SRobert
    Sehol, ezért is bukták el anno a majompert.
  • sz4bolcs
    Ja és még valami:
    Nem hiszek Istenben, de nem tudom, hogy van-e vagy nincs, sem az ellenkezőjét nem hiszem.

Helytelen értelmezés (és hit:), hogy aki nem hisz Istenben az tagadja Istent.
  • sz4bolcs
    Érdekes, hogy azt írod, hogy minden ilyen tökéletes, és pontosan tervezett, ez nem jöhetett volna létre Isten nélkül.
    Én úgy gondolom, hogy ha ezek a feltételek nem teljesültek volna, tehát nem ezen a pályán mozogna a Föld, messzebb lennénk a Naptól, stb. akkor most nem beszélgethetnénk erről. Az, hogy élek számomra nem igazolja, hogy bármi is tökéletes lenne, vagy tervezett, hanem azt, hogy adottak a feltételek, ezért alakult ki az élet, meg minden más.
  • sz4bolcs
    Olvasva SRober következő írását, talán mégis. :P
  • sz4bolcs
    szerintem meg nincs különbség. :)
  • patiang
    A Bibliát nem lehet olvasni. Értelmezni kell, mint ahogy meg is teszik ezt sokan ezerféleképpen. A Biblia nem törikönyv, amiből megtudhatod a Téged érdeklő dolgokat. A cenzúrázott Biblia sok mindenről szégyenlősen hallgat.
  • patiang
    Walk the talk.
  • Varadium
    máskűlőmben a biblia csak adámrol és évárol ir és a három fiarol,a tőbbi nő holvan ,lehet utána olvasni..
  • Varadium
    ez jóóóóóó válasz volt hoppááááá.....