A Biblia értelmezése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Buddhizmus ~600 évvel idõsebbb a kereszténységnél.
A Vaisnava dharma ( Védikus filozófia) pedig tanítása szerint egyidõs az Univerzum teremtésével.
A Védikus filozófia is csak egyetlen egy Istenrõl tanít. Ismer 33 millió félistent de õk mind alárendeltjei Istennek.
A Biblia ( talán az emberek által generált??? ) legnagyobb ellentmondása az Ószövetségi és az Újszövetségi Isten-kép között van.
Ezt próbálták valahogy összeolvasztani, de nem sikerült igazán..
Ez minden figyelmesebb embernek feltûnik. Meg merem kockáztatni azt az állítást is, h eme fent említett ellentmondást enyhítendõ igyekezetükben a Biblia "szerkesztõi" esetleg olyan kijelentéseket adtak egyesek szájába, amit nem is mondtak, vagy nem akkor és ott.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
egyébként meg azt nem mondtam, hogy kételkedni nem szabad, a kételkedés (vagy sokkal inkább annak megszüntetése, ami ugye nem jöhet létre a fellépése nélkül) erõsíti a hitet. aki soha nem kételkedett egyetlen hittételben sem, az még nem gondolkodott el a hitérõl, ami jelzi, hogy mennyire fontos neki.
Miért is történt a zsidók kiûzetése? Egyiptomban õk voltak az elsõ egyistenségûek, akik egész népcsoportokat kiirtottak maguk körül a vallásuk miatt. Ezt a Biblia miért nem említi? Azt hiszem tudod, hogy az eredeti Szentkönyv jóval több részbõl állt. Csak voltak olyan okosok az egyik zsinaton, akik eldöntötték mi kell a "buta" népnek.
Megint más. A mélyen vallásos spanyolok, franciák stb megtérítették az indiánokat, mert embert áldoztak. Eközben Európában ezerszámra égették el elevenen a szerencsétleneket. És évszázadok óta a nemrég elhunyt pápa volt az elsõ, aki bocsánatot kért az egyház által elkövetett bûnökért.
Walk the Talk.
sajnos a hívõk jelentõs része nincs felkészülve arra, hogy komoly vitákat folytasson a hitérõl, mert csak általános iskola (azon belül is rosszab esetben csak alsó tagozat) alatt tanultak hittant. gondolom nem kell magyarázni, hogy egy matematikus sem az általános iskolai anyagból él meg, a hívõknek is magasabb szinten kéne hittant tanulni, ugyanis ez tanulható.
ui: mielõtt még mindenre magyarázatot kértek, megjegyzem hogy én sem vagyok egy teológus, középiskolában tanítottak nekem hittant (nem tanultam, tanítottak), és egy részével nem értek egyet, de azért a logikát legtöbbször látom a dolgok mögött. szerencsére itt van SRobert, aki azonban egyre kevesebb idõt talál válaszolni. 😛
>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...
De vannak (hívõk), akik tudnak értelmes magyarázatokat adni, viszonylag kevés logikai bakugrással.
Júdásra meg nem mondja a biblia, h a leggonoszabb ember.
Sõt Jánoson kívül a többi evangélista nem is kommentálja erkölcsi viszonylatban Júdás tettét.
Bármilyen fura, egy hívõ számára itt nem lesznek ellentmondások.
Melyik vallások tûntek el?
Hermész már több, mint 10 000 (?) éves. 😊
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Walk the Talk.
azt tanácsolom, hogy bigott vallásost ne akarj megtéríteni
Jelenések könyve: az elsõ angyal kiönté az elsõ kelyhet, utána a második stb, és jõve pusztulás és minden rémség. Akin nincs rajta az Úr jele kínok-kínjával pusztul el. Kérdezem, tehet arról az a szerencsétlen hova született? Én nem a hit ellen vagyok, csak kételkedem. Igenis szükség volt, van és lesz vallásra. Amikor azt hallom, kereszténység mindig lesz, mert már 2000 éve létezik, akkor miért tûntek el több ezer éves vallások? Még valami. Júdás a leggonoszabb lény aki egyáltalán létezett.Mondja a Biblia. Ha õ nem lett volna, most lenne kereszténység? Sajnos szükség volt Júdás "közremûködésére", mert nélküle Jézus ugyanolyan lenne mint bárki.
Walk the Talk.
Na de hallod? Nõnek a kövek. 😊
Más kérdés, h van-e értelme olyanról vitázni egy topikban, amit valszeg egyikünk sem tapasztalt meg. 😊
A mindentudóság - isten szabad akarata
Ezek nem egyeztethetõk össze, v igen?
Gondolom az, h Mohamednek Gábriel teleírt zsebkendõt lengetett, h M. analfabéta létére olvssa el és annak meg sikerült, az már nem tartozik bele...
És milyen jelenés?
X megjelenik Y-nak? 😊
De...
A dolog ott kezdõdik, h egyszerûen másként gondolkodtak.
Egyszerûen nem választották szét a vallást és a hétköznapokat.
A ma embere szétválasztja és ilyen szempontból ítéli meg a vallásokat és az archaikus kor emberét.
Ezért fog mindig is elbeszélni egymás mellett egy laikus és egy témában járatos.
Valószínû, h csak neked tûnt fel. 😊
Walk the Talk.
Walk the Talk.
SZVSZ a szóban forgó könyv egy népmese-gyûjtemény, amit a különbözõ egyházak tagjai sokféleképpen használtak fel mindenféle emberiség ellenes bûntények elkövétésének igazolásául.
A késnek sincs köze ahhoz, h egyesek kenyeret vágnak vele, egyesek meg az élettársukat.
Ezért lényegtelen a Biblia értelmezésének szempontjából, h melyik pap milyen fegyvert áldott meg és ki kit ölt meg melyik vallás nevében.