A Biblia értelmezése

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Patiang: egyszer tetszik amit írsz, máskor meg fura dolgokat mondasz. Pl.: "Aki nem vallásos annál már valami stikli van." Megjegyzem én nem vagyok vallásos, sõt mélyen elítélem, mégsem érzem magam hülyébbnek, mint a nagy többség.

QuippeR
már többször jöttél ezzel, hogy annak kell a vallás, aki a természetfelettitõl jobban fél. ez kérlek a középkor mentalitása. és nem minden hívõ él a középkorban.

van egy ilyen szavunk, hogy istenfélõ, aminek a jelentésével semmi baj nincsen, csak épp maga a szó egy baromság. aztán vannak ilyen egyházi dalaink, hogy "boruljunk le, és rettegve imádjuk e fölséget", aminek már a jelentése is baromság, meg ahogy elmondja az is.

egyébként megfigyeltem, hogy enyhén ellentmondásos módon az egyházakkal és vallásokkal kapcsolatban kilencven százalékban nem az evolúció hiánya, hanem megléte zavarja az embereket. ilyen például az ószövetségi és újszövetségi istenkép, meg az inkvizítorok volt létezésének kifogásolása. megjegyezném, hogy ha Darwin elméletét elfogadjuk, akkor a mi õsünk egy egysejtû volt, késõbb pedig valami majomféle. ez pedig semmit nem változtat azon, hogy most éppen emberek vagyunk, és ezekben a pillanatokban is fejlõdünk.

az egyházak nem a tökéletes formában születtek, most sem tökéletesek, de folyamatosan fejlõdnek. de persze egyszerûbb az egysejtû primitívségét ócsárolni, és a majom viselkedésén röhögni, mint a valós helyzettel foglalkozni.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

A hit kérdése elég fura dolog. Ha megkérdeztél volna anno spanyolban egy keresztényt, aki éppen egy szerencsétlent égetett meg: Mondd ugye te csak alibi keresztény vagy? Az elsõ hittérítõket amiban, vagy stb, stb. Akkor õk azr mondták volna igen? A fenét. Mind hithû ember volt /szerintük /.Én nem a az egyházat, és a vallást akarom bántani, de igenis ismerjék be, hogy a történelem folyamán óriási bûnöket követtek el. És nem a Biblia tanításait követték. A másik baj az, hogy most is ugyanaz a helyzet. Csak hát errõl nem illik beszélni. Persze vannak kivételek. Pl. USA-ban a pedofélia. De õk legalább voltak olyan becsületesek / már nem a bûnösök /, hogy merték vállalni a szennyesüket.
A mai világban a HIT nem hit, hanem divat. Aki nem vallásos annál már valami stikli van. Persze lehet fennkölt mondatokat mondani, de attól a tény még tény marad.
Én azt mondom, igenis szükség van a vallásra, mert az emberek félelme a megfoghatatlantól nagyobb /ha hívõ/, mint a világi törvényektõl. Csak miért különb valaki attól, ha egyfolytában a hóna alatt hordja a Bibliát/ közben azt sem tudja mi van benne/, mint aki netán ateista/ mi az??/, de közben a Biblia tanításai szerint él?!
Tévedés ne essék én nem vagyok "hitetlen", de kételkedõ. Nem fogadom el a Biblia minden egyes sorát feltétel nélkül. Sok az ellentmondás. Nem részletezem! A Bibliát is ugyanolyan hús-vér emberek írták, mint mi. Volt aki azt mondta, az Istenek törvényei az igazak. De hol a megdönthetetlen bizonyíték, hogy léteznek. Lehet, hogy most páran megharagszanak, de mint az egyik lelkipásztor mondta vala: Istenek mi vagyunk tettink által. De az ellentéte is!

Walk the Talk.

😊

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

sz4bolcs
Meg man meg woman.
De nem is biztos, lehet, hogy ámen. :-)

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

SRobert
Ejnye... hisz az ember anátman. 😉

>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...

sz4bolcs
egyre morbidabb a humorod 8)) Te vagy az?

SRobert
necsináld már, full vicc volt. 😄
nyilván ugyanolyan gáz halálra hajszolni valakit. 😊

Akkor azt írom: nem vesz rabszolgákat ( hacsak nem azért, h visszadja a szabadságukat)

SRobert
Hogyne lehetne. Ha cimkeként kezeljük.
Ha a tartalmat nézzük, tehát mint Krisztus követõ, akkor természetesen nem...

sz4bolcs
Szerinted lehet keresztényeknek hívni azokat, akik Isten nevében gyilkolnak?

SRobert
A négerekre muzulmán arabok vadásztak.
A keresztények csak megvették õket.
Hogy legyen munkájuk, meg szállásuk. 😊))

sz4bolcs
nem a keresztények követték el, érted, õk nem keresztények voltak. Attól, hogy a z apámnak mondom magam még nem leszek az apám. 😄
A többi stimmel

Jó jó értem, valahogyan én is azt akartam ezzel mondani ( hogyan is akarjam magának mondani, mert így magyaráz...taki Árpi.. 😊 😊 )
Szal nem kellene gyakni a keresztényeket a sok elkövetett gonoszságuk miatt, hiszen nem is voltak õk igazából ketesztények, csak annak tartották-mondták magukat.
Mert aki "igazi" keresztény, az alapból nem csinál népirtást, nem vadászik niggákra, h rabszolgának adja el õket, és nem öli meg a más világnézetû, gondolkodású embereket ( boszorkányok, druidák táltosok stb..)

sz4bolcs
Human:
A kérdés, hogy egy halmazba milyen módon tartoznak bele olyan elemek, melyek tulajdonságai nem egyeznek meg a halmazba tarotzás kitételeinek.
Tehát hogyan lehet keresztény valaki szerinted, aki nem hisz, vagy nem a Bibliában leírtak szerint él.

Azt mondod, hogy a kereszténység nagy része ilyen, miközben õk nem keresztények. Érted a problémát? Olyanokat helyezel bele egy halmazba, akik nem tartoznak bele.

sz4bolcs
Nem ez volt a hozzászólásom fõ mondandója.

Ki dönti el, ki igaz hívõ, és mi az igaz hit, és mi alapján?

Nos ez húzós kérdés, de szerintem nem ez a topik témája 😊

sz4bolcs
Nem helyes az ilyen erõs szenv szerinti megkülönböztetés.

Igaz buddhistákkal párhuzamban igaz keresztényeket is meg kell említeni.
Ha pedig a zent elfogadod buddhista irányzatnak, akkor igen csak durva gondolati vétkekkel találkozhatsz, ilyen pl.: Ha meglátod Buddhát, öld meg, ha apád, anyád utadban van, öld meg õket...
Ki dönti el, ki igaz hívõ, és mi az igaz hit, és mi alapján?

Ugyanúgy találkozhatsz szobabudhistával, mint hasonló kereszténnyel, de ezekrõl megítélni egy vallást, mi értelme?
Akikre konkrétan gondoltál megérdemelnek annyit, hogy ellenükben másokat felmagasztalj, vagy egy amúgy szilárd alapot nyújtó hitet megítélj általuk?

Érdekes, h valakinek csak vallás=kereszténység felfogása van.
Aztán gyakja a vallás/kereszténység nevében elkövetett bûnöket.
Lentebb írtam, h a világon több vallás is van. pl a Buddhizmus nevében ( az igazi Buddhisták) még soha sem követtek el népirtást, nem ejtettek rabszolgákat stb stb..
Ugyanez igaz a Vaisnavákra is.
Sok helyen ( pl Székelyföldön) mindenki templomba megy a vasárnapi misére. Mert a falu/kisváros elvárja a megjelenést. Sok családnak meghatározott helye van a padsorokban már generációk óta. Ám õk is csak kb addig vallásosak, míg bent ülnek a templomban, meg keresztelõre, temetésre mennek.
Manapság ilyen felfogású személyek alkotják a kereszténység nagy részét

Keresik már az Isten aranyait.
SRobert
Én már azon sem lepõdnék meg. 😊

Lehet, hogy igazad van ?

Walk the Talk.

sz4bolcs
francia felvilágosodás 😊)

SRobert
Osszuk ki a katolicizmust, mer' az jó... 😊

A kat. egyház nem azért tette, amit tett, mert az volt a hite ami, hanem mert övé volt a hatalom. Ennyi.
Elég izgi, ahogy az emberek állandóan ezzel jönnek, az "ellenpárját", a felmagasztalt francia felvilágosodást meg át sem gondolják közben. 😊

sz4bolcs
Vallásnak valóban hit a függvénye, de a hitnek nem a vallás.
Összekevered a vallást, és a keresztény hitet azokkal az emberekkel, akik ezek nevében gyilkoltak, vagy rosszat cselekednek.
Még a legmagasztosabb célért, /nevében is el lehet követni kegyetlen dolgokat.

Ha megkérdezed a templomba járókat, és azt mondják, hogy Istenben hisznek, akkor tovább kérdezõsködsz, hogy látták/hallották/sejtik?
Igazán nem tudom, mit várnál mást erre a kérdésre.

Te rühelled, hogy valakit a hite miatt ítélnek meg, mégis azt mondod hogy a vallás hit függvénye, ezután pedig behelyettesítve a katolikusokat kijelented, hogy nem tudod elfogadni. Tehetnek õk arról, hogy hitük arra a dogmára épül, hogy csak az üdvözül, aki hisz a Bibliai Istenben? Bizony, bizony, a keresztény szent könyv szerint Buddhista nem kerülhet mennyországba, ez lenne felsõbbrendûség? Nem hiszem... A Biblia szerint ez így van.
Az Istenbe vetett hit a Bibliai hívõk szerint létkérdés, valóban ilyen fontos szerepet játszik életükben Isten. Miért baj?

Szerinted a vallás és a hit nem egymás függvényei? Próbáld meg elképzelni a vallást hit nélkül. Természetesen hit lehet vallás nélkül, hiszen az UFO hívõk is hisznek, mégsem biztos, hogy vallásosak. Bár én õket sem bántanám, mert ahogy egy vallás sem tudja bebizonyítani egyetemleges igazságát, így õk sem.
Hogy mire gondoltam? A katolikus egyházra. Mert õk voltak azok kik Isten nevével a szájukon emberek tömegét irtották ki a történelem folyamán. Még a azokat is akik ugyanazon Urat tisztelték. Ne is beszéljünk arról, hogy a keresztesek Jeruzsálemben kb 500 gyereket, és nõt zártak templomba, és égették el õket. És ez csak a jéghegy csúcsa. Mert hát ugye ezekrõl nem illik beszélni.
Hogy többen járnak a templomba? Csak attól félek, ha megkérdeznéd õket miben is hisznek: TESSÉK??
Nem vagyok ateista. Katolikus. Csak azt piszkosul rühellem, ha valakit a hite alapján itélnek meg. Egy "hitetlen" nem lehet hívõ?! Remélem érted?
Falra tudnék mászni, amikor a médiában valamely hírességet megszólaltatnak: azért értem el, mert hiszek Istenben. Nem oly régen még pont az ellentéte volt a menõ.

Walk the Talk.

sz4bolcs
Nem is állt szándékomban bármilyen dogmával vitába szállni. 😄

sz4bolcs
De még tudakozódnom kell tõled, hogy meg tudjak fogalmazni valami konkrétat.
Tehát: Melyik az a vallás, amelyik felsõbbrendûségét hangoztatja, ezrét nem tudod elfogadni?
Azt, hogy Istenek egyáltalán alkottak-e, miért kéne bizonyítanom, egyáltalán nyakatekert válaszokat adnom? Hiszen soha nem hagyta el ilyen mondat a billentyûzetem.
Hogy gondoltad a hitet az emberi fajért?
A hitet és a vallást számomra rejtélyes módon valamiképp egy kalap alá vetted az utolsó mondatodban, miközben én azt látom a statisztikákon, hogy a kereszténység még mindig a legnagyobb vallás, magam körül azt, hogy az emberek mennek a templomba keresztelkedni..., így az egyház tagjaivá válnak, sõt a Jézusra épülõ "szekták" is növekednek.

Látod ezért oly nehéz téma a vallás, a hit. Mindenkit hagyjunk meg saját hitében, legfeljebb beszélgessünk róla, mert soha nem lehet tudni kinek van igaza.

Walk the Talk.

sz4bolcs
Én is nehezen. 😊

Erre így nem tudok reagálni.

Walk the Talk.

sz4bolcs
Hát sok mindenre, nehéz is összerakni. 😊

sz4bolcs
pating: amúgy ha megnézed mondjuk a Buddhizmust, láthatod, hogy az is mennyi és mennyi iskolára bomlott, és gondolom a hinduknál is hasonló a helyzet.

Mire gondolsz?

Walk the Talk.

sz4bolcs
Most melyik sztereotipiát vesézzük ki?

Utolsó mondathoz: A statisztikák nem ezt mutatják. :-)

A keresztény vallás sem homogén fejlõdött. A katolicismus még most sem ismeri be, ha nem változtat a "politikáján" rengeteg lelket fog veszíteni. Én majd minden nap meghallgatom, ha idõm van rá a vallási félórát. Érdemes ! A különbség: a református emberközpontú, a római csak elvont dolgokkal foglalkozik. A múltban mely egyház volt az, mely engedni nem akarván váltig a föld laposságát hangsúlyozta. Amikor már a sumérok is tudták, sõt más bolygók pályáját mai pontossággal kiszámították. Az ókorhoz viszonyítva a középkorban elenyészõ a tudományos felfedezések száma.

Walk the Talk.

Nekem nem a vallással van a problémám. Sõt állítom, hogy a hitre szükség van, légyen az az bármely is, ha nem a társaik pusztítását célozza. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy egy vallás a felsõbbrendûségét hangoztatja. Miért kell azokat a természeti népeket mindenáron téríteni akik nagyon jól elvoltak eddig?
Azt hogy mit alkottak az Istenek, és mikor hogy tudod bizonyítani? Persze most adhatsz nyakatekert válaszokat, csak nem biztos , hogy van értelme. Én, ismétlem én, azt tartom , azért van szükség a hitre, mert azok ereje mindig is nagyobb, mint a világi törvényeké. Az emberek Istentõl félve vagy Neki /Nekik / kedvezni akarván nem követnek el bûnöket. Sajnos az emberiség még nem ért el arra a szintre, és nem is fog soha, hogy NE azért legyen jó, hogy egy általa félt, tisztelt lénynek kedvezzen, hanem magáért az emberi fajért !!!!
Ha azt vizslatjuk melyik vallás az idõtállóbb vedd azt, hogy a fejlett nyugati társadalmak hite, vallása vészesen csökken.

Walk the Talk.

sz4bolcs
Pedig nem vész el csak átalakul. 8)

sz4bolcs
ezt a tizesre 😊

sz4bolcs
"Akik tanulmányozzák az ösvényt, tudják, hogy van egy olyan dolog; miért nem tudják mégsem felfogni az üzenetet, és kételkednek továbbra is? Azért van, mert hitük nem elég teljes és kételyük nem elég mély. Csak mélységgel és teljességgel, legyen az hit, vagy kétely, lesz az igazi Zen; ha képtelen vagy ilyen belátásra, akkor elveszel a zavarodottságban és elveszíted a fonalat, kimerülsz és elbotlasz félúton. De ha magadba tudsz tekinteni, ott nincs senki más."
Fo-jen

SRobert
teljes joggal 😉

sz4bolcs
Az ember, ha összerak egy mikrochipet a már meglevõkbõl, máris teremtõnek érzi magát. ;-)

SRobert
Nem erõsebb, csak nem fejlõdött tovább, mint a nyugaté. 😊)
Amúgy most nagyjából egyet is értünk.
Attól függetlenül, h ennek sincs túl szorosan köze a Biblia értelmezéséhez. 😊

SRobert
Az anyagot az emberek alkották? 😊

SRobert
De a Mentol erõsebb. 😄DD

Azért ez erõs volt.

sz4bolcs
Hit=Olyan dolog igaznak való elfogadása, ami nem bizonyított.
Honnan veszed, hogy az van, amiben hiszel?

Nem gondolom, hogy egy keleti ember hite erõsebb lenne, mint egy nyugatié, vagy hogy egyáltalán el lehetne így határolni a hitet. Nem látom, miért lenne akár egy hindu hite erõsebb, mint egy keresztényé.

sz4bolcs
Elvis nem halt meg, csak hazaköltözött.

Amit az emberek alkotnak, az eltûnik az idõben.
Amit Isten alkot ( vallás) az viszont örök.

Nem azt mondtam, hogy minden régi vallás. Egyébként is a keleti népek hite mindig is erõsebb volt.
Szerintem az a szó, hogy HIT, kifejezi a lényeget. Hiszem, tehát van. Az teljesen lényegtelen, hogy bizonyítható-e vagy sem. Tulajdonképp minden vallás alapja maga az ember. Minden tant kivétel nélkül emberek alkottak, melyek vagy kiállták az idõ próbáját, vagy eltûntek az idõben.

Walk the Talk.