A Biblia értelmezése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Akkor én a vallást nagyon másképp értelmezem, mint itt sokan. Nekem a vallás jelenti azt a reményt, igen reményt, ami megadja a cél eltökélt tudatosságát, miszerint elmenekülhetek önmagam csalóka látszatából fakadó szenvedésdömping elõl, és magát a létezést érthetem meg, immáron nem kívülállóként. A buddhizmus minden vallások legvallásabbika. Aki nem vallásos buddhista, az vagy már buddha, vagy pszichológus. Más lehetõség nemigen van. A pszichológus az, aki azért nyal lsd-t, hogy újabb lehetõségét fedezze fel miként érezheti mégjobban magát a bõrében. Kipróbálja, jól érzi magát tõle, aztán abbahagyja, mert rongálja az egészségét.
Azt mondom, a vallás remény és menekülés, vagyis egy olyan vágy, ami mint egy hatökrös szekér gázol át a szétszóródó vágyak ezrein és nyílegyenesen repít a megértéshez. A vallás belül van, a buddhizmus egy eszköz, de vallás nélkül csak pszichológia. Node kit érdekel a pszichológia, ha megvan a kis kertesház, jó munkahely, barátok, meg a szeretõ házastárs gyerekekkel, kutyával? Kit érdekel akkor a buddhizmus, mint eszköz? Eszköz, de mire? Szabadulás, de mitõl? Melyikõtök az, akinek a késztetései inkább a szenvedéstõl való szabadulásra irányulnak, mintsem földi társadalmi-szellemi-stb egzisztenciájának bebiztosítására?
De valamiért a végén ígyisúgyis csak egy remény marad: a (belsõ) vallás. Összetörik a formába vetett hit, csak idõ kérdése. A ki vagyok én? kérdést elõbb-utóbb a sejtek fogják ordítozni, s azt már egy jó munkahely meg összejött körülmények nem fogják tudni leküldeni a süllyesztõbe. Onnantól világossá válik, hogy ez az egyetlen igazi kérdés. Ez a vallás, amikor már sehova nem lehet menekülni e kérdés elõl, se jóba, se rosszba. Csak oda, ahonnan a kérdés jön. Szív magába, mint a forgószél. Mégsem tudjuk megfogni, bárhogyan is szeretnénk. Nem megy fogódzó nélkül. A lényeg nélküli végsõ lényeg, az üresség nem ad fogást. Az olyanság nem ad fogást. Fogást csak az ad, ami valami. A Buddha, a Dharma, a Szangha. Beléjük lehet menekülni, bennük menedéket lehet venni. Belõlük erõt lehet meríteni, hitet, bizalmat, reményt. Egy Amitabha-képmásban is menedéket lehet venni. Bármiben. De mindez vallás nélkül hasztalan vesszõfutás, az elsõ érkezõ jó elsöpri. Ha nem érett meg belül, hogy ez a kérdés valóban ONNAN jön…..
Az én vallásos hitem tárgya....hm elgondolkoztam, van-e tárgya....nem, ilyen értelemben nincs. Az én hitem az a bizonyos kérdés...s ez kitölt belülrõl. Kétely nem férhet hozzá, mert csak azt lehet cáfolat alá vetni, amirõl állításokat teszünk. De ez csak egy mágnes, mely nem állít semmit, csak ellenállhatatlan erõvel húz....mintha ott lenne valami, mintha ott lenne a "helyem". Gyerekkoromtól többé-kevésbé rendszeresen megjelenik a "miért van valami" kérdés....amire nem jön válasz, de egy pillanatra...hm....tudomásom lesz "arról"..... amirõl négyrét sem lehet semmit mondani.
Rám azért volt Nagárdzsuna akkora hatással, mert ezt a pillanatot fogta meg logikai úton. Azaz dehogy is fogta meg, hogy is lehetne azt, de mégis, a "jól" olvasás és a megfeszített gondolkodás után elõállhat az a "vákum", amit fogalmi gondolkozással, logikával egyáltalán nem lehet sehogyan sem elgondolni. Éppúgy, ahogy a végtelent sem.
Hogyan szerzel tudomást a végtelenrõl nem fogalmi úton?"
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Arra csak az ingyenélõ papoknak van szüksége.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Már huszadszor mondom, h a vallások NEM KOMPATIBILISEK EGYMÁSSAL!!!!!
Csak a végcél egyezik.
Mert Istenbõl csak egy van.
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Isten csak egy lehet, hiszen Õ mindenható
( az, h személy, vagy személytelen végsõ sorban, most ne legyen téma).
MIvel sok milliárd lakott bolygó van az Univerzumban, azon nagyon sokféle érterlmes lény formával, és az értelmes lényeknek is változatos az Isten-tudata, ezért Isten, h segítse ez a roppant változatosságot, megajándékozta ezt a sokfajta értelmes lényt az õhozzájuk szabott vallásos gyakorlattal -felfogással.
Az emberek különbözõek ( hiszen nincs 2 egyforma ember) így a vallások is különböznek, de végsõ lényegét tekintve mind Istenhez visszavezetõ utat mutatják meg. Hogy ez most a Nirvana, vagy Mennyország, vagy Goloka Vrindávana, Valhalla, Paradicsom a Hurrikkal, vagy ki tudja még mi...az a lényeget tekintve tök mindegy.
Akkor van baj, amikor az adott vallás kijelenti magáról, h ez a legjobb, és a többi szar, és még üldözi is. Az a hiteles, mely nem üldözi a többi vallást, tiszteletben tartja más vallások "szent embereit", tanításait.
Én csak annyit mondtam, h minden vallás 1 Isten különbözõ megnyilvánulásairól tanít.
Nagyszerû ellenpélda a buddhizmus. Hogyan turmixolod össze mondjuk a kereszténységgel?
És ha Isten különbözõ arcait tanítják, akkor sem ugyanazt.
Ennyi. 😊
>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...
„Értelmes lelke körülöleli, nem tud semmi külsõrõl, semmi belsõrõl” (Brihad-áranjaka-upanisad IV.3.21).
„Mint lobogó tûzbõl szikrák kélnek minden irányba szerteszét, e lélekbõl (átma) ugyanúgy kél az összes lélegzet, szerte a saját helyére; a lélegzetekbõl az istenek, az istenekbõl a világok.” „S ebbõl a lélekbõl keletkezett az éter” (Taittiríja-upanisad II.1); „Mindez csakis a lélekbõl való” (Cshándógja-upanisad VII.26.1); és „A lélekbõl születik e lélegzet” (Prasna-upanisad III.3) – az összes védánta azt mutatja, hogy a lélek az ok. A lélek (átma) szó pedig tudatosságot fejez ki, ezt már elmondottuk.
„Hiszen ahol mintegy kettõzve van, akkor egyik a másikat látja… Ahol viszont számára mindenbõl csupán önnön maga (átma) lett, akkor mivel s kit láthat?” (Brihad-áranjaka-upanisad IV.5.15.) „Ahol nem lát mást, nem hall mást, nem ismer meg mást, az a bõség. Ám ahol mást lát, mást hall, mást ismer meg, az a kevés. Ami pedig bõség, az halhatatlan; ám ami kevés, az halandó” (Cshándógja-upanisad VII.24.1).
És a Brahma, még ha egyfajta teljesen befejezett dolog is, akkor sem tárgya az érzékelésnek stb.; hiszen a Tanítás nélkül: „Az vagy te”, nem érthetõ meg, hogy a Brahma és önmagunk azonos.
Ami pedig azt az ellenvetést illeti, hogy az olyan tanítás, mely nem minõsít valamit kerülendõnek vagy kívánatosnak, céltalan – nem áll fenn ez a hiba. Ugyanis éppenséggel abból, hogy megértjük: ‘a Brahma – önmagunk’ (s ebben nincs kerülendõ vagy kívánatos), ebbõl fakad minden gyötrelem elvetése, s így az ember célja beteljesül.
Az istenség stb. tárgyalása pedig a legkevésbé sem mond ellent annak, hogy a szöveg célja maga a szöveg feletti meditáció. Ám a Brahma nem lehet ugyanígy egy meditációs elõírásnak alárendelve, az egységben ugyanis nincsen kerülendõ vagy kívánatos, mert véget vet a kettõsségek (mint cselekvõ – cselekmény) felfogásának. Ha pedig az egység felfogása szétzúzta a kettõsségek felfogását, az újra nem támadhat; meditációs elõírásnak pedig csak így lehetne alávetve a Brahma.
Elõször értsd meg, miben különböznek, utána megbeszéljük, miben hasonlítanak. 😊
-Nem élt??! Hát akkor ki tette azokat a csodákat?"
Ha valaki elkötelezi magát 1 féle tanítványi rendszerben, akkor annak a rendszernek minden parancsát hajtsa végre, és ne foglalkozzon egyszerre egy másik vallás tanításainak tanulmányozásával egyszerre.
Vagyis ha Somogyvámosban a Krisnások közt laksz, akkor hétvégén ne járj be a faluba a katolikus Istentiszteletre ! 😊 😊 Vagy az egyik, vagy a másik 😊
A szabad választás lehetõsége ! 😊
Még véletlenül sem abban az értelemben írtam, hogy hasonlítanak egymásra, ahogy most elgondoltad. :-)
"Ismeritek a karma-égetõ kenõcsöt?"
lolololol!!!!!!! 😊 😊 😊
"Ismeritek a karma-égetõ kenõcsöt?"
Isten mivel végtelen, így végtelen formában nyilvánul meg. A hiteles vallások száma is így = végtelen.
Hogy éppen milyen vallási forma jó az adott korban, errõl Õmaga, vagy hiteles küldötte világosítja fel az adott bolygó lakosait.
Így történt a Földön is ~2000 évvel ezelõtt Júdea tartományban 😊
Mertem maszatolásnak hívni a vallások ugyanazt tanítják felfogást. 😊)
Nem hiszem, hogy túl jó ötlet lenne a buddhizmus énnélküliségét egyenlõvé tenni a keresztény mennyországgal, a hinduk "valódi én"-jével, az ezoterikusok transzcendens tudásával.
Fellelhetõek az ellentmondások a vallások közt, és nem hiszem, hogy úgy kéne ezeket feloldani, hogy íme, mind egy fele mutat, tehát akkor nincs is különbség.
Nyelvi rendszerben ezek a dolgok közt mindig mutatkozni fog a különbség.
Például most olvastam a védikus írásokat, és nagyon sok hasonlóságot mutattak a buddhizmussal. Meditációval õk is a kettõsséget szüntetik meg, csak amég a hinduk a "valódi én"-ig, lélekig jutnak el vele, addig a buddhisták az önlényeg-nélküliséghez.
Ha végsõ soron ezek nem mutatnak különbséget, akkor is a nyelvi jelentés megkülönbözteti ezeket.
pating: egy ateista nem tud Istennek tetszõ életet élni, ugyanis nem hisz Istenben.
Ez annyira hogy nem Istennek tetszõ élet, hogy Biblia szerint kárhozik is.
SRobert: jól írom? 😄
Amennyiben feltesszük, hogy Isten nem a Bibliai Isten, hanem Brahman, miegymás, akkor én is már sok hívõt kérdeztem meg, hogy ha az én istenképem nem egyezik egyik vallás istenével sem, akkor vajon melyiknek poklára jutok?
Hacsak nem arról van szó, hogy egy ateista a Biblia egyes részeit követi, más részeit elveti... Ilyen módon minden további nélkül. 😊
Hermész Triszmegisztos-ról is olvastam egypár könyvet, meg az õ Smaragd táblájáról. Szépen kódolva le van írva, hogyan kell elkészíteni a "Vörös Oroszlánt" avagy a bölcsek kövét.
Ezzel a Védikus irodalom is foglalkozik. Srí Chaitanja Maháprabu egyik közeli tanítványának is volt, de kidobta a szemétre, mert Isten többet ér, mint holmi bölcsek köve. A Védák érintõkõ néven ismerik.
Walk the Talk.
Esetleg taoizmusból: Tao Te King, vagy Weöres Sándor: A teljesség felé - elég erõs taoista beütés.
Buddhizmusban pedig a szutrákat, amibõl rengeteg van, vagy a filozófiai hátteret - Jógacsára filozófia
Lankávatára szutra fogott meg leginkább
vagy
Nagardzsuna - Drágakõfüzér
Most újra kezdem olvasgatni a védikus írásokat, de nekem túl nyersnek tûnik, sok kinyilatkoztatással.
Elõtte inkább keresek kommentárokat, hogy a végénél fogjam meg az elejét.
Egyébként a hinduizmus, ha érdeklõdsz utána, meglepõ igazságokat mond.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Ismerekdj meg a többi világvallással is
Szufi bölcsességek- Khalil Gibran : A Próféta
Védikus filozófia A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupád : Bhagavad Gíta
Srí Chinmoy : Meditáció
Buddhista könyveket viszont nem olvastam, azokat nem ismerek 😊
R. Tarnas: A nyugati gondolat stációi
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Az én véleményem / nem biztos, hogy helyes /, mi emberek teremtettük az isteneket, és nem õk minket. Ha elfogadjuk azt, hogy az elsõ emberpár nem rögtön tök inteligens volt, hanem netán elõember, õsember, akkor õk is létrehozták a maguk isteneit, démonait. Egyébként nem azt mondja a tudomány, hogy a majomtól származunk, hanem azt, hogy lehet, hogy közös õsünk volt. Na most ha visszamennénk az idõben, és mondanánk nekik: ti hülyék vagytok, ilyenben hisztek? A válasz azt hiszem borítékolható. Õk abban hittek, és igazuk volt. Vagy akár a késõbbi többistenségû vallások. Õk mind meg voltak gyõzödve a hitük valóságáról. A probléma ott kezdõdött, hogy mindig voltak "kételkedõk". Nem is igaz, hogy este démonok járják a vadont, csak a sámán akart nekünk így un. törvényt alkotni. Ne menjek át a másik barlangba húst lopni stb. Erre ki kellett találni egy újabb verziót. De hát a hegyen sem laknak az istenek, okoskodott a kételkedõ. Ekkor jöttek az elsõ monoista vallások, pl a zsidó.
Én úgy vélem a kereszténység, mint bármely más vallás, lehet hogy csak idõleges. Az, hogy kiben vagy miben hiszünk szerintem másodlagos. A tetteink mérnek meg bennünket. Az, hogy van-e egy felsõbbrendû lény vagy sem, szintén. Ha létezik, az emberiség épp oly kedves Neki, mint a legutolsó féreg. Ha úgy "akarja" lezuhan egy gyerekekkel zsúfolt repülõ, ha úgy akkor egy bestiális többszörös gyilkos békén hal meg. Az meg, hogy van-e menyország, netán pokol KI tudja???
Walk the Talk.
Vagy az USA pedofilok önként mentek az újságokhoz, és vállalták a perveriójukat?
Az ateista nem él a Biblia tanítása szerint, mert nem hisz Istenben, legalábbis úgy tudom, hogy azt is tanítja.(?)
Ha pedig valaki erkölcs kódexnek használja a Bibliát az nem hívõ. 😛