A Biblia értelmezése

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az viszont tény, h Bibliát a "sötét" középkorban még a papok sem tarthattak maguknál. Misekönyvbõl, meg fejbõl prédikáltak, de sokan még csak nem is látták a könyvet életükben..

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

QuippeR
teljesen felesleges lett volna a rövidített példány. tisztában vagy azzal, hogy hányan tudtak akkoriban olvasni?
nem tudom, szerintem már az is eléggé intelligens döntésre utal, hogy négyféle elbeszélést is kanonizáltak. sok értelme nem lett volna többet elfogadni, mert csak megosztotta volna a hívõket. persze ez csak az én véleményem, és más oka is lehetett, hogy miért csak ezek az evangéliumok kaptak helyet a Bibliában, de szerintem az meglehetõsen paranoiás megközelítés, hogy biztos el akartak tussolni valamit. de persze mindenkinek joga van összeesküvés-elméleteket gyártani.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

de azoknak a valakiknek a többség érdekeit kellene képviselniük....
és miért kellet egy csomó mindent kidobni a bibliából?
esetleg 1-2 kötettel vastagab lenne....
(lehet hogy fontos dolgokat hagytak ki amirõl az akkori emberek azt gondolhatták hogy lényegtelen)
tehát bármilyen információ vesztés az információ torzulását azaz igasság elferdítését okozza.....(hacsak nem ez volt a céljuk.....)
megtehették volna hogy a "komersz" haszálatra egy "rövidített példányt" vezetnek be, míg a teljes példány (az összes irat gyûjteménye) is elérhetõ lehetett volna az érdeklõdõk részére... /de ugye ez naív gondolat/

QuippeR
az miért igazságos, hogy a parlamentben egy rakás okos képviselõ eldönti mennyi adót fizessek?

lehet nem tetszik, de az emberi közösségek úgy mûködnek, hogy valakik vezetik õket, és azok a valakik is emberek.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Persze azt én is tudom, hogy az igazság relatív.😊

Walk the Talk.

És mondd miért igazságos az, hogy egy zsinaton egy rakás okos pap kijelenti, hogy ez érvényes, a többi a szemétbe?!

Walk the Talk.

"Nem egy személy írta hanem sok és valakinek ezeket a különbözõ írásokat össze kellett szedni."
Ez így igaz, csak nem valakinek, hanem VALAKIKNEK a saját szájuk íze szerint. Te is tudod, hogy egy ugyanazon idõben a kereszténységnek több ága is létezett, és, hogy melyik került ki gyõztesen..........?!

Walk the Talk.

Igen de úgy pontosan a Vallás, kereszténység úgynevezett hivatalosodásakor
szedték össze ezkeet a könyveket és fûzték õket össze, ha jól Mléxem pl a jelensések könyvérõl vita is volt hogy bele kerüljön e ...

Hisz abbol prédikált.
Végülis igen. De az ó szövetség márt meg volt mikor jézus megszületet.
"Akkor tehát hogy is íródott a Biblia"
Nem egy személy írta hanem sok és valakinek ezeket a különbözõ írásokat össze kellett szedni.
Én legalább is úgy tudom találtak vkmit.
Akkor mostmár utána kelene nézni.
Voltak-e vagy sem, találtak-e valamit vagy sem.

A szeptember 11-röl is tudot bush. És mégse került nagyon fény rá.
sz4bolcs
Rosszul konspirálsz? 😄

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Ennyi erõvela torinói lepel se lenne meg, vagy rosszúl konspirálok?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

sz4bolcs
Meglepõ, mennyire következetlen vagy.

sz4bolcs
Ha nem lennének, akiknek érdekükben állna eltitkolni, haha...

Ha eljutottak volna és találtak volna ott bármit, biztosan világhír lett volna belõle sztem.

Én olyat is halottam, hogy megtalálták csak olyan vastag rajta a jég réteg, hogy nem lehet kiolvasztani. De ez szerintem a mia tecnikával nem lehetetlen.
De oda, ahol a mûholdkép szerint van valami, még nem jutott fel senki.
Vagy legalábbis nem tudom..

Az adott helyszínen / Ararát / nemzetközi expedíció volt.😊

Walk the Talk.

Csak az a probléma, hogy tulképpp. lehet, hogy nem is egy "bárkáról" van szó.
A félreértés sora most Rajtad.😊)

Walk the Talk.

Lehet nem is fog indulni.
Akkor jó😊
Nem szabadna addig véleményt nyilvánítani a bárkáról, míg valaki ténylegesen ki nem kaparta a hó alól. Bár a szándék már van egypár éves, sajna még mindig nem indult el az expedíció.

Nem értettelek félre / szerintem /. Valóban történhetett valami. Globális felmelegedés, vagy?, ami a földgolyó teljes felületén szárazföldek eltûnését vonta maga után. Ezért is maradhatott fenn szint' minden kúltúrában nyoma. Még az indiánoknál is fellelhetõ.

Walk the Talk.

Félreértesz. Az özönvíz története egyidõs az emberiséggel.
Az úgynevezett természeti népek a nagy világvallásoktól függetlenül is megõrizték a történetet.

Ez így igaz. Szinte az összes úgyn. modern vallásban felfedezhetõ a vízözön, csak más-más tálalásban.

Walk the Talk.

Helyzet az, h az özönvíz történetét ismerik az egész földön. Minden egymástól elszigetelt kultúra a saját kifejezõ eszközeivel ugyanazt a történetet meséli el már ki tudja mióta.

Van egy figyelmeztetõ valaki ( angyal, szellem stb) h özönvíz lesz.
Van egy személy, aki csónakot épít. De általában csak emberek számára készül hajó. Aztán a legtöbb mondában hetekig tart az árvíz. Végül elvonul a víz, és új élet kezdõdik.

ja és az SG-n is foglalkoztak már a témávál csak sajna az eredmény beszámolóját nem találom.....
a cikk itt

Orosz tudósok véleménye itt

Szerintem az úgyvan ahogy le van írva. De igazad van a lényeg az üzenetbe van.
Tudod vannak már Vatikánban is egyházi tudósok, akik a Biblia tényleges hitelességét megkérdõjelezik. Ugyanis nagyon sok ellentmondást találsz benne. De a Biblia nem történelem, és a lényeg az üzenetében van.
És ez vonatkozik minden vallásra.😊)

Walk the Talk.

De lehet, hogy neked van igazad.
Ez a történet 1940 évekbe játszodik amikort éppen világháború volt. Gondolom akort nem voltak még müholdak. És le is száltak oda és a hajó nagyságát le is mértek, és egyezet a bibliával.
Hát úgy néz ki, hogy mûholdról lefényképeztek az Ararát hegyen egy képzõdményt, mely nagyon hasonlít a bárkára, és ott van, ahol a Biblia írja. Tudósok / világi, egyházi/ vizsgálták meg, és megállapították, hogy természetes alakzat.
Kutatók a bibliai méretezés alapján lemodelezték a hajót, és megállapították, hogy a saját súlya alatt összeroppanna.
Ja, és halottam a Te verziódról is.

Walk the Talk.

Én halotam erre egy teljesen más verziót. Méghozzá azt, hogy meg találták a bárkát és azon a helyen ahol a biblia írja. És csak idönként lehet oda jötni. Régen mikort annyira megolvatt a jég akkor az emberek odajártak szurokért.
Háát ez több, mint érdekes!
Akkor tehát hogy is íródott a Biblia?😊)

Walk the Talk.

Mincsi
"aki edig nem figyelt az nem akar késöbb se."
Ez sztem nem igaz! Ezt én tapasztaltam már, pl az iskolában.

Rush!

Érdekes dok. filmet láttam a napokban (egy külföldi csatornán)
Noé bárkájával foglalkoztak és azzal hogy milyen valós alpja lehet (vagy van);a kutatók a bibliábam leirtakból és külömbözõ ásatási leletekbõl indultak ki.
Az eredmény érdekes, képzeljétek van igaz alapja a sztorinak csak valahogy úgy mint a jereváni rádióban leadott hír (bocsi de ezt a viccet nem hagyhatom ki):"Moszkvában BMW-ket osztogatnak" A riporter felhívja a helyi vezetõkét és kérdi hogy mi a valós helyzet.
Mire a helyi vezetõ: "A HÍR IGAZ! de nem Moszkvában hanem Szent Péter várott, nem BMW-ket hanem volgákat és nem osztogatnak hanem fosztogatnak.....
Szóval a bibliai Noé-val is hasonló a helyzet...
A lényeg röviden: Noé nem egy szegény ács volt (vagy micsoda) hanem egy gazdag kereskedõ, a nagy hajója már megvolt és folyón kereskedett (álatokat és nyersanyagokat szállított) mive a hajója nagy volt így a nagy rakományokat csak akkor volt érdemes szállítania amikor megduzzadt a folyó (szóval a hajóján tartózkodott a családjával és az össz rakománnyal (menetre késszen) amikor egy trópusi viharban találták magukat. Az esõ és vihar kb 4-5 napig tarthatott (nem 40), Miután elcsitult a vihar és világoos lett szárázfoldet nem láttak és a folyó vize sós lett (azért mert már nem a folyón voltak hanem azon leúszva a perzsa öbölben találták magukat-tengeren) mire kijutottak a partig addigra felélték a készleteiket kb 2-3 hétig bojongtak a terngeren)
Ja és a legfontosabb ezekre az állításokra egy 1910-es években talált agyagtáblácsa fordítása alapján jutottak, habár egy jó ideig egy angol múzeum raktárában hevert mert nem tudták lefordítani és értéktelennek tartották legalábbis addig amig az egy prof hobbiból el nem kezdett foglalkozni vele és szerencsére le nem fordította... (ja az említett tábla idõssebb mint a biblia! tehát nem férhet hozzá kétség hogy ki kitõl másolta a történetet.....)

Lehet, hogy tettek énekeket, de azután is csak nagyon kevesen figyelnek oda mert, aki edig nem figyelt az nem akar késöbb se.
89
Hát sztem akkor is megvoltak a kórusok 😄

Autonómiát Székelyföldnek! \"A szeretet nem szűnik meg soha\" Pál apostol

Mincsi
A misékbe azért is tettek énekeket és egyéb torna gyakorlatokat, me anno a a papok latinul dumáltak, erre a parasztok elaludtak. Most, h vannak ezek a felkeltõ dolgok már többen is oda figylnek...sztem!

Rush!

sz4bolcs
Ha még tudnád, egy 2 órás dharma beszéd milyen unalmas. Pedig érdekes dolgokat mondanak. 😄

sz4bolcs
HA ilyen feltevés nincs, akkor a két mondat egyenértékû, kb.

sz4bolcs
Itt az az elõfeltevés, a "ha", hogy õ buta.... Errõl szó sem volt az elõbb.

Én csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy a reformáció sokkal emberközpontúbb, mint a katolicizmus. Azt bizonyára Te is tudod, hogy a reformáció elindulásához nagyban hozzájárult ez a tény is.
Egy mise ne legyen "unalmas", és fõleg ne "szórakoztató"!

Walk the Talk.

Az elõzõ esetben viszont nem értelmezésrõl volt szó. Egyszerûen nem igaz az, hogy minden katolikus mise "unalmas, középkori" lenne, és nem igaz, hogy minden református szórakoztató...
A vallás vagy filozófia olyan, mit bárki, bárhogy értelmezhet. Ha már értelmezni tudja, de nem a Te szádíze szerint, attól még lehet nem hibbant.

Walk the Talk.

Hogy nem vagy elutasító.