5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • Pluskast
    Sehogy nem tudnám meg mondani hisz nem látok a jövőbe. De a dobókockánál is számit hogy milyen erővel milyen szögben dobod el ergo az sem véletlenűl lett annyi amennyi.
    Ezt az előny meg hátrány dolgot meg nem nagyon értem. Én azt mondtam, hogy egy új faj kialakulása nem a véletlen műve hanem reagálás a környezeti változásokra. Freud-hoz és a freudi analitikához pedig nem igazán értek:) De az, hogy a cselekedeteink mikre, milyen körülményekre vezethető vissza nos ahhoz tényleg hozzá járúl a környyezetünk.
  • sz4bolcs
    Olyan véletlen, amire te gondolsz, valóban nincs, de hogyan tudnád előre megmondani, hogy egy nem cinkelt kockával hányast fogsz dobni, vagy a jövő heti lottoszámokat?
    És ha a mutáció így működik, az ellen mi a kivetés?

Ha minden mutáció előnyt jelentene az gyanus lenne, ha minden mutáció hátrányt jelentene az is gyanus lenne, de mivel egyesek kiszelektálódnak, mások megmaradnak, mi ebben a furcsa?
    Talán, hogy egyesek fennmaradnak, mert épp olyanok a körülmények?

Mind mögé, a mutáció, és a szelekció mögé oda látható Isten.
    Nekem amúgy az a legszimpibb nézet Istennel kapcsolatban, hogy megteremtette a kaotikus világot, aztán magára hagyta, hogy álljanak szépen össze a formák, aztán meg pusztuljanak el.
    Semmivel sem misztikusabb mint a Nagy Bumm..

Meg még az érdekes, hogy az addig oké, hogy cselekedetünk elindít egy okozati folyamatot, de vajon maga a cselekedetünk már nem egy ilyen okozat?
    Freud személyiségmodelljét is gyakran szemléltetik egy jégheggyel, aminek csak a csúcsa látszik ki a vízből, nagyrészt a víz alatt van, mint az ösztönök, a társadalmi elvárások, vagy az aktív cselekvés.
    Na szerintem ez az érdekes kérdés.
  • Pluskast
    Idézet a Star Trek-ből?
  • AranyKéz
    The Doctor - "The more I think about it, the more I realise there's nothing I could have done differently... The primordial atom burst, sending out its radiation, setting everything in motion. One particle collides with another, gases expand, planets contract and before you know it we've got starships and holodecks and chicken soup. In fact, you can't help but have starships, holodecks and chicken soup - because it was all determined 20 billion years ago!"
  • Pluskast
    Na ez egy hülyeség és ezért nincsenek véletlenek és ezért mondom azt hogy minden okkal történik. Egy élőlény felépítése azért változik mert szervezete reagál a környezeti változásokra. Az embereknlél is pl a kék szem az északi típusoknál alakúlt ki mert a jégkorszakban jobban képes volt megbírkózni a havas viszonyokkal. Ezért mondom azt, hogy minden okkal történik. A meteor is azért csapódott be anno mert a pályálya pont keresztezte a földét. És ezekhez már semmi köze sincs istennek. Valaki írta, hogy pl annak is megvolt az oka, hogy Hitler hatalomra kerűlt. Igen mert az embereket beetette és az akkori politikai helyzetben könnyen hatalomra tudot jutni. Véletlenek nem léteznek!
    És ehhez kapcsolódóan szeretnék reagálni Chuchualinn hozzászólásához is. Eltervezett világ nincs csak emberi vagy természeti cselekedetek és események sorozata. Pont itt jön be a szabad akarat és az okozat összefüggése. Minden cselekedetünk elindít valamilyen okozati folyamatot. Ha te úgy gondolod, hogy ma délután fogod magad és kirabolsz egy bankot az a te döntésed. Ha esetleg lelősz egy bent lévő embert az nem isten akarata hanem a te okozati cselekedeted volt és a szabad akaratod ékes bizonyítéka.
  • sz4bolcs
    Őt elcsábította a Sátán, aki ugyancsak kifürkészhetetlen.. vajon melyik a kifürkészhetetlenebb?
  • patiang
    Ha tehát pl Hitlert is Ő hozta létre, mert annak is meg volt az oka, több más tömeggyilkossal együtt, akkor ajánlom, hogy először sajátmagán kisérletezgessen.
    Mert akit elevenen megnyúztak, mert "Mindennek megvan az oka, amit Isten tud, és számon tart.", biztos nem ilyen fasságokon törte a fejét.

Akkor az egyszerű embernek íródott törvénykönyv, melyet az egyház maga toszott betartani: " hanem azzal, h önmaga betartsa a 10 parancsolatot."

• sz4bolcs
    "Mivel Darwin ( és modern követői) a véletlen és a környezet változásával magyarázzák egy-egy új faj kialakulását, itt semmilyen szerepe nem lehet Istennek."

Esetleg a dobókockára sem ismered el a véletlent, ahhoz is kell isteni közbeavatkozás, hogy 3-ast dobjak? És a mutációhoz?
  • lord nihilus
    valóban(mondom ezt reformátusként), szvsz Luther gondolatai, írásai azok, amelyek a legjobban értelmezik a kereszténység lényeges kérdéseit
  • Rundstedt17
    Ez kálvinista tan ne keverjük a reformátusokat a keresztényekkel..az embereknek szabad döntési joga van..nem pedig eleve elrendelés
  • Cuchulainn
    Nagyon nem szeretnék egy olyan világban élni, ahol mindern előre el van tervezve, és nem történhetnek véletlenek, nincs szerepe a szabad akaratnak és mindenki csak egy fonalakon rángatott marionettbábu.
    Egy jóságos isten nem teremthet ilyen világot szvsz.
  • HUmanEmber41st
    Jézus-hívőnek nem azzal kell foglalkoznia, h más mit csinál, hanem azzal, h önmaga betartsa a 10 parancsolatot.
    Mindennek megvan az oka, amit Isten tud, és számon tart.
    A hatalmas pusztulást hozó óriásmeteor becsapódásnak is megvolt az oka, és megvolt az oka a Katolikus Egyház inkvizícióinak, és megvolt az oka Hitlernek és a mögötte álló erőknek is tetteik végrehajtásához.

Nem ide való a karma filozófiája.
  • patiang
    Majd, ha ez nem sikerül, összerittyent egy másikat.
    Neki semmi sem drága.
    Jujj!!!
  • patiang
    Isten tervezgetéseinek a pusztulás lesz a vége, ha így megy tovább. Mert egy fűszál sem hajlik meg az Ő akarata nélkül.

......na még egy fekete pont.
  • Rundstedt17
    Hát érthető a kiválasztott nép tettei alapján..Meg amúgy is ISTEN NEM SZÓL BELE AZ EMBEREK DÖNTÉSÉBE!
  • patiang
    "Jézus azt mondja: egy fűszál sem hajlik meg anélkül, h az ne egyezzen meg Isten szándékával."

.....hát ez eléggé borzalmasan hangzik.

pl Hitler, s egyéb tömeggyilkosok tettei.......stb X stb

jó meg csak itt...........ott

Persze gondolom csípőből fog jönni a válasz.
  • Pluskast
    Igen én ezt hívom isteni tervezésnek.
  • HUmanEmber41st
    Az egészhez Isten adja az energiát, tehát semmi sem "megy magától".
    Jézus azt mondja: egy fűszál sem hajlik meg anélkül, h az ne egyezzen meg Isten szándékával.
    Ne félj, Isten nem hagyta magára a Teremtést, hiszen önmagán belül van. Isten amúgy sem tud hova menni :D :D
  • Pluskast
    Én inkább úgy tudom ezt elképzelni és ez saját vélemény mint egy tervet ami megvalósúlt. Mintha megterveznél egy autót kigondolod megrajzolod felépíted és utánna az autó műküdik ha beindítod. Az ősrobbanásban benne volt mindez a tervezés és az "isteni" munka de a dolgok ezek után mennek maguktól.
  • Pluskast
    Hát ez a vallás lényege. Minden vallásnak vannak feltételai. Tudod ettől vallás. Érdekesen is nézne ki ha "szabályok" nélkűl létezne. Ismét csak ismételni tudom önmagam. Ez nem kötelező nem kell hinni benne lehet más vallást imádni vagy lehet ateistának is lenni.
  • HUmanEmber41st
    Te is gyakran olvasod az evo topicot.
    Arról beszéljünk ott.
    De!
    Darwin alapból kizárta Isten létét, és Nélküle próbálta megmagyarázni az élet sokszínűségét ( nem a keletkezését, tudom ,tudom).

Mivel Darwin ( és modern követői) a véletlen és a környezet változásával magyarázzák egy-egy új faj kialakulását, itt semmilyen szerepe nem lehet Istennek.

Isten 8 millió 400 ezer fajt teremtett, melyek természetesen nem élnek egy időben, meg egy bolygón sem. Az értelmes létformák száma úgy emlékszem 40 ezer, nagyrészt humanoidok.

Isten megtervezte a DNS láncot ( melyben 4-es számrendszerben van kódolva a teljes élőlény felépítése az élőlény minden sejtjében), és a megfelelő időben és helyen ezek a fajok megszületnek.

De ez nem az evo topic.

Az , h "a te Istened" mindenható mondatod nem helyes. Istennek az a legfőbb tulajdonsága, h végtelen és mindeható. Attól Isten.
  • Cuchulainn
    Ha a te istened egy mindenható lény, akkor olyan nehéz elképzelni, hogy olyan világot teremtett meg, ahol ő maga lehetségesnek látta/előre látta az élet létrejöttét, és aztán figyelemmel kísérte az élőlények fejlődését?
    Miért ne történhetett volna így? Az evolúció és a vallás messze nem zárja ki egymást szvsz.
  • patiang
    Ha nem robbant volna 65 millió évvel ezelőtt az a becsapódó égitest, valszeg most nem dumálnánk.

Lehet, hogy percek, lehet évmilliók kérdése az újabb becsapódás, mely után az emberiség is passz.
  • patiang
    Így igaz. Szabad akaratot adott, de ha nem az Ő kívánságai szerint cselekszel majd mehetsz lucihoz.:(((((
  • patiang
    Nem. Nem ismerte el, csak mint lehetséges alternatívát elfogadta.
    S ez II. János Pál nevéhez fűződik, mert a mai egyházi vezetés visszakozni próbál.
  • HUmanEmber41st
    Szeretném látni azt a pápai nyilatkozatot, melyben (mint írtam) igazat adnak 1 Istentagadónak ... :D
  • AranyKéz
    << valami hihetetlen véletlen folytán maguktól létrejöttek és változtak volna millió évekig, míg nem elérték a mostani formájukat??????? >>

Figyelmen kívül hagyod a milliónyi selejtes "első" sejtet, amik nem tudtak elég hatékonyan szaporodni, valamint az ugyancsak milliónyi rosszul teljesítő egyedet, akik nem bírtak elég hatékonyan erőforrásokhoz jutni, így arányuk is csökkent.
  • Rundstedt17
    Az egyház elismerte az evoluciót!!!!Jobb ha tudod
  • HUmanEmber41st
    II. János Pál "feszegette" a kérdést, de olyan, h a Katolikus Egyház elismerte volna, h nem Isten teremtette az élőlényeket, hanem valami hihetetlen véletlen folytán maguktól létrejöttek és változtak volna millió évekig, míg nem elérték a mostani formájukat???????

A Katolikus Egyház igazat adott volna egy Istentagadó vérmaterialistának?????
    Na ne röhögtessetek már.....
  • Rundstedt17
    Az embernek szabad döntési joga van.Isten nem irányit.
  • Rundstedt17
    Azt magyarázd el már hogy a robbanásból hogy lesz valami?Mert ha valamit robbantok azzal pusztitok..Legalábbis én még nem halottam teremtő robbanásról...Érdekes ez a ősrobbanás teória..A robbanás a józan parszti ésszel belegondolva csak rombol
  • Pluskast
    A sorsunkat magunk irányítjuk és nem isten. Isten nem szól bele az ember életébe.
  • Pluskast
    Nem. Úgy értem ahogy mondtam. Mindenek oka van.
  • aimar21
    "Minden okkal történik." ezt kifejtened? arra utalsz hogyy mindent isten iranyit?
  • Pluskast
    Valóban ez igaz. Csakhogy a biblia nem csak vallási jellegű könyv hanem egyben irodalmi mű is. Nem tudom, hogy most hogy vannak ezzel de én pl gimnázium 1 osztályában tanúltam a bibliát és nem egyházi hanem teljesen normális világi suliba jártam. A biblia tele van képletes beszédekkel lásd jézus példabeszédeit. Csak azért mert a világ változik azért még nem kell megváltoztatni (saját véleményem) a vallást is. Ez nem kötelező hanem szabadon választott hitvallás. A nevében is benne van. Aki nem ért vele egyet akinek nem tetszik az nem fog foglalkozni vele. Ennyi. Az meg hogy egyes emberek mindent szó szerint értenek.... Sajnos minden vallásban léteznek fanatikusok és elvakultak.
  • Pluskast
    Mint mondtam nem hiszek a véletlenben. Minden okkal történik. Olyan hogy semmi olyan meg nincs. Szerintem nagyon sok minden vesz minket körbe ezen a világon csak épp a szemünk nem arra lett kitalálva hogy ezeket meglássuk. Ugyanakkor ezen az alapon az is tökkéletesen valószínűtlen, hogy az ősrobbanás hip-hop a semmiből létrejött mert ha a te gondoloatmenetedet viszem tovább akkor a semmiből hogy lett hirtelen anyag hm?
  • aimar21
    Talán egy pszihologus mondta egyszer, hogy a vallas nem mas mint az ember félelme a haláltól, az okorban zeus, hades, mars, aztan majak, aztékok nak szinten mas isteneik voltak, ezek eltüntek..pár száz év mulva meg a kereszténység is lehet mar csak a történelem könyvekben lesz :P "attol még hogy valaki ateiste, nem hülye :D visszatérve ha az egyház elismerte a darwini evoluciot akkor miert nem vettek ki a bibliábol az arra vonatkozo részeket illetve akkor ádám éva, és az abbol induló történetek kezdő szála is mind elszakadt..
  • aimar21
    Ok es szerinted melyik a valoszinubb, hogy egy ősrobbanas történt, vagy a semmibol előbukkant egy tökéletes lény egy "isten" aki csettintett egyet, és hipp hopp lett egy vilagegyetem :P
  • lord nihilus
    valahogy így gondolkodok én is
  • Pluskast
    Mindegyik vallásnak létezik teremtés mitológoiája. Arról már nem is beszélve, hogy az egyház elismerte a darwini evolúciót szvsz már rég nem erről szól a dolog. Amúgy meg nem tudom mit vársz el 3000 évvel ezelött élő emberektől? Amikor még azt sem tudták, hogy mi is az a föld nevű bolygó. Én hiszek isten létezésében. Nem azért mert naív vagyok, hanem mert nem hiszek a véletlenekben és úgy gondolom minden okkal történik. Azt sem hiszem el hogy a világegyetem magától alakult volna ki. Valami elindította... A kérdés már csak az, hogy mi. Innen meg már nem folytatom.