5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • Svenson
    Hát ha egyszer az van leírva.

Én hivatásos szövegértelmező vagyok. Minden szöveget értelmezek, ami elém kerül, nemcsak a Bibliát.
  • patiang
    Te mindent "szentírásnak" veszel, amit Benne olvasol?
  • patiang
    Mióta CSAK jó az Úr?!

s legyen átkozott...../monda vala
    Na ne!!!!!!!!!!!!
  • sz4bolcs
    értelmezés kérdése.
  • Svenson
    Mondja a Biblia.
  • sz4bolcs
    mondod te..
  • Svenson
    Ezzel a fordítással csak az a baj, hogy nem illeszthető be a helyére, a többi mondat közé. Így, ahogy te fordítottad, ugyanis a többi kijelentésnek mond ellent. Nem lehet, hogy éppen ezért fordították úgy, ahogy?
  • Svenson
    Kezdetben vala az információ.
  • Svenson
    Én nem formálom az ember képére Istent. Mióta jó az ember? Hogy csak a legkézenfekvőbb kérdést tegyem fel?
  • Svenson
    Az lehet, hogy szerinted ennek nincs értelme, de amiről én írok, az a Bibliában van. Nem az én véleményem.
  • Svenson
    Ez nem így van. Az ember ember maradt a bűnbeesése után is, tehát nem vesztette el a lényegét, és az emberi természetét. Lucifer pedig éppen ezt veszítette el.
  • sz4bolcs
    Vagyis a szememben Jézus egy, a világra szeretetet árasztó lázadó hippi volt. :)
  • sz4bolcs
    Én elég ritkán olvasom a Bibliát, de eszembe nem jutott volna, hogy Jézus fegyverkereskedő lenne.
  • zerosdfd
    A görögöt érdemes néha megnézni, valóban. Elképesztő félrefordítások vannak, pl egy kedvencem: "Nem azért jöttem, hogy békét hanem, hogy fegyvert hozzak." Ez egyedül az ógörög változtaban szerepel fordítva (!hoppá!) az össze többi a fenti módon érti félre.
    Helyesen, az ógörög szerint: Nem azért jöttem, hogy megszabadítsalak a békétől hanem, hogy megszabadítsalak a fegyverektől.
  • sz4bolcs
    Te is görögül, meg latinul olvasod a Bibliát? :D
  • zerosdfd
    ..parttalan vitát indíthatna el, na igen:-)
  • patiang
    Nagyon is elfogadható az érvelésed.

De mivel vannak szavak egyes nyelvekben, melyekre egy másikban hasonló sincs, ezért a LOGOSZ jelentése partalan vitát indíthatna el.
    Azonban a felsoroltak közül "természetileg" szint' egyik sem megfelelő a Teremtéshez.
    Egyedül az IGE / szerintem / ,ami fedi a lényegi jelentést. És az Ige ebben az esetben nem egy szófaj, hanem maga az ŐSERŐ.

Erőltetten (?) talán ezért is találok elég sok azonosságot a Biblia és a tudomány között. Ősrobbanás-LOGOSZ
  • zerosdfd
    Hogy az embernek valami köze van az ördöghöz az biztos. Nyilván nem a vizilovak rettegenek az ördögtől. A kérdés sztem az, hogy mennyire van köze és, hogy ez hogyan változott az idők során.
    Az evós topicban Svenson említi a tovu és bohu állapotot, mint ami esetleg a dínók után jönne. Nos, ha már a Bibliából indulunk ki akkor vegyük észre, hogy a tovuhabohu-ban nemhogy emberek, dínók, de víz és föld sőt ég sem volt. Kb. olyan mértékű lehetett ez az EGYSÉG, hogy abból még az Ördög maga sem SZAKADT ki.
    Aztán, ugye szét kellett választani az egységes, de kietlen és puszta világot olyan darabokra, hogy egyáltalán beszélni lehessen róla. S lőn teremtéstörténet!
    Ekkor már van ördög is (legyen most Lucifer).
    Majd pár ezer év múlva olyan sok részletre esett szét a teremtett világ, hogy az Ördög nemhogy függetlennek de egyenesen nem létezőnek tűnik az ember számára. Manapság azt állítani, hogy ördög márpedig van, valójában egy egészen nevetséges babona.

A "Kezdetben vala az Ige" az jó téma, különösen hogy a görögben nem Ige hanem a LOGOSZ szó szerepel, melynek csak az egyik jelentése "ige".
    Íme a többi:
    beszéd, közlés (írásban is), hír, hírnév, tanítás, értelem, érv, igazság, mérték, viszony, arány, szabály, elv, értelmi képesség, az értelem ereje, valamely dolog, létező valódi természete, beszéd, szó, világosság, gondolkodás, érzés, tapasztalás, megismerés.

Igen, mind egy szóban. Tehát kezdetben vala a LOGOSZ. Lehet gondolkodni.
  • Pluskast
    Háát ebben van valami. Mit is mondott jézus amikor megkérdezték a tanítványai hogy hol van isten országa? Mi volt a válasza rá? Isten országa bennetek van. És itt jön pontosan elő az hogy az ördög az az ember van (értsd a lelkében) ahogy az isten is.
  • patiang
    Még csak annyit. Ha Te ennyire az ember képére formálod az Urat, akkor Ő mi vagyunk, az összes jóságával, gonoszságával (jujj!) együtt.

Nem hiába ordítozta Nietsche: Megöltétek az Istent!!!

Hiszen az emberiség gyilkosa az emberiség.((((((((((((((((
  • patiang
    Szabadon:
    Isten akarata nélkül SEMMI sem történhet

Ha az Úr ilyenekkel szórakázott, mint egy feudális zsarnok, akkor mi emberek mi a lószrt akarhatunk?

De mégegyszer. Akkor a "vala az ige" mit jelent?

Persze úgy is lehet, hogy ez csak ránk vonatkozik.............:(((((
  • Pluskast
    Szerintem ez meg nem igaz. Ugyan mi értelme lenne annak, hogy isten "fejedelmeket" teremt magának? Az ördög a szabad akaratunk következménye. A gonoszság az bennünk emberekben van meg ahogy az emberi jóság is. Nem létezik semmi féle ördög. Márcsak azért sem mert ha az isten jó akkor nem teremthet gonoszat. Ráadásúl tudtommal szabad akarattal egyedűl az ember rendelkezik a biblia szerint. Éppen ezért létezik az ördög is mégpedig bennünk.
  • sz4bolcs
    Ilyen módon arra is lehetne érvelni, hogy sem az embert, és mást sem teremtett az Isten.
  • Svenson
    Nem jó a kérdésfeltevésed. A fő kérdés, hogy Isten kit, kiket teremtett? Erre a válasz, hogy Isten többféle lényt teremtett. Pl. angyalokat, és főangyalokat. Ezek egyike, akit név szerint is említ a Biblia, Lucifer. Lucifer fellázadt azonban Isten ellen, és ezzel megváltozott mind a korábbi pozíciója, mind a természete.

A sátán (héberül: שָׂטָן, ejtsd kb.: szatan, eredeti jelentése: ellenfél vagy vádló; görögül σαταν szatan, arabul: شيطان sajtán) kifejezés a lázadása után szerepel a Bibliában, ennek az angyali fejedelemnek a megnevezésére. Jób így ír róla:
    6. Lőn pedig egy napon, hogy eljövének az Istennek fiai, hogy udvaroljanak az Úr előtt; és eljöve a Sátán is közöttök.
    7. És monda az Úr a Sátánnak: Honnét jösz? És felele a Sátán az Úrnak és monda: Körülkerültem és át meg át jártam a földet.

Vagyis az angyali fejedelemnek bejárása volt Isten színe elé. Jézus azonban már azt mondja, hogy "Látám a Sátánt, mint a villámlást lehullani az égből." Vagyis Lucifer a saját, Istennel való szembefordulása következtében vált azzá, ami: Isten ellenségévé.
    Legszemléletesebben ezt Ésaiás írta le:
    12. Miként estél alá az égről fényes csillag, hajnal fia!? Levágattál a földre, a ki népeken tapostál!
    13. Holott te ezt mondád szívedben: Az égbe megyek fel, az Isten csillagai fölé helyezem ülőszékemet, és lakom a gyülekezet hegyén messze északon.
    14. Felibök hágok a magas felhőknek, és hasonló leszek a Magasságoshoz.
    15. Pedig a sírba szállsz alá, sírgödör mélységébe!

Most nem fárasztanék senkit azzal, hogy egyéb bibliai helyeket idézgetek itt, akit érdekel, megtalálhatja a Bibliában.

Összegezve: Isten Lucifert teremtette, aki egyike volt a (feltehetően) 12 angyali fejedelmeknek. Nagy hatalmú, hatalmas angyali fejedelem volt, aki azonban Isten fölé akarta helyezni magát, emiatt szembefordult az abszolút jóval, ennek következtében lett belőle a gonoszság fejedelme.
  • patiang
    "A sátánt nem Isten teremtette a Biblia alapján."

Hanem KI?!

"Vala az IGE"
  • Svenson
    A sátánt nem Isten teremtette a Biblia alapján.

És szintén a Biblia alapján a 3. pont éppen ellenkezőleg van! Isten le fogja győzni a sátánt.
  • HUmanEmber41st
    Előadás: magyar őstörténet+Biblia mindenki megkapja a magáét 2óra+
  • patiang
    Nagyon frankón összefoglalja a Bibliai isteni létezést, amit ma hallottam:

"Az Isten néha elcsitítja a viharokat, de néha hagyja és a kisgyermekekkel teszi ugyanezt."

Be lehet helyettesíteni.
  • HUmanEmber41st
    Jézus halálakor " a templom kárpitja kettéhasada"
    Azaz a legbelső függöny, (ami mögé csak a mindekori főrabbi mehetett be mindenféle készülődésekkel, és meghatározott alkalmakkor) szétszakadt és gyakorlatilag bárki benézhetett oda. Megszűnt az a hely mint szentek szentje. 75 ben aztán a rómaiak csak egy falmaradványt hagytak a templom helyén, elégett az összes leszármazást bizonyító anyakönyv.
    Azóta eltelt 2 ezer év, és a zsidók még mindig várják a Messiást, aki megváltja az ő összes bűnüket ( hát lesz dolga, nem mondom :D) és a zsidó népet teszi meg a nemzetek felett uralkodó néppé.
    Persze meg kell ismerni az ő (állítólagos) történelmüket, mert az okos a múlt hibáiból tanul, de nem kellene imádni azért, meg istentiszteletkor a templomban emlegetni azt a sok mocsokságot, amit elkövettek..
    Jézus Mennyei Atyja a zsidók istenét még latrinatisztításra sem alkalmazná..
  • HUmanEmber41st
    És az Ószövetség nem az? :D :D
  • patiang
    Még annyit, hogy az Újszövetségből nehéz idézni, mert tömény misztikum.
  • patiang
    Tudod én "vakon" hittem.
    S nem holmi ateisták nyitották meg elmémet, hanem papok.

Katolikus atya mondta, hogy fiam az Istent, s a sátánt magadban keresd.
    Ne az Ő kedvéért legyél jó, s nem a sátán műveli veled a rosszat, hanem tenmagad.

• patiang
    Akkor viszont nem értem. Megint lőn egy "zsinat", mely majd kimondatja, melyek az Ige részei?

Vatikánban már erősen akarják az Ószövetség elhagyását.
    Csak ott lesz a probléma, hogy a Biblia elveszti folytonosságát.

Tehát annak az Istennek mely netán nem szeplőtelen, nincs helye a szívünkben??
  • patiang
    Köszi!
  • QuippeR
    "Ne haragudj, ezt nem szoktam ajánlani, de vedd elő a Könyvet, és ne vakhittel forgasd."

igazából ez a hozzászólásod most elég konkrétummentesre sikeredett. mégis megmondanád, hogy konkrétan melyik részét kéne elolvasnom? vagy csak egyszerűen neked van igazad, és aki mást mond az fanatikus hívő?
  • HUmanEmber41st
    Nézd meg honnét idézel: Ószövetség...
    Véleményem az Ószövetségről: #3299
  • HUmanEmber41st
    Az zsidó naptárból vissza lehet számolni a pontosabb évet a keresztrefeszítés dátumát+ a római feljegyzések is segítenek pontosítani a dátumot. A Biblia azt mondja, h Jézus 33 éves volt, mikor keresztrefeszítették.

A húsvét a zsidó pészah ünnepe pedig a Hold járásához köthető (mivel a zsidók Hold alapú naptárat használnak) Jézus kereszthalál napja Niszán hó 13.-án történt. Ezért ez mindig is mozgó ünnepnap volt a Pünkösddel együtt.
    Gyak, Karácsony után 40 nap és az utána következő holdtölte hétvégéje, utána 40 nap = Pünkösd ha jól emlékszem :D
  • patiang
    Ha az előzőekben valakit is megbántottam volna hitében, nem az volt a szándékom.
  • patiang
    Bocsi!!!!!!!!!!!!
    Én Reá haragszom---helyesen:Én nem Reá haragszom.
  • patiang
    Ésa. 45,7 „békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!”

Ennyi elég..........................

Én Reá haragszom, a Bibliát a legszebb "könyvnek" tartom, csak mindent a helyén kellene kezelni.