A Biblia értelmezése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bajtársak kitartás! - Jogos Önvédelem, youtube
Ha pedig úgy értetted, ahogy írod: akkor arra nem gondolsz, hogy valaki úgy talált Istenre, hogy elõtte kutatta? 😊
Pl a haszid zsidók még ma is megköveznék ( ha tehetnék) a törvények ellen vétõket.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Tehát akkor egyesek / sokasok 😄D/ hogy is értelmezik a Bibliát?
Walk the Talk.
(Nem hiszem, hogy sokan áldoznának birkát, vagy köveznék meg szomszédaikat akik vasárnap dolgoznak, pedig az is benne van a Bibliában)
Sooner or later all our games turn into Calvinball...
Ennek fényében olyat állítani, hogy minden híresebb tudós mélyen vallásos volt enyhén szólva demagóg. (Kb. olyan mintha azt mondanád, hogy a második világháborútól a rendszerváltásig minden kelet-európai tudós kommunista volt)
Szép dolog a statisztika...
De ahhoz, hogy ez megtörténhessen nem biztos, hogy "szentírásnak" kell vennünk azt, amit ezelõtt pár ezer évvel szájhagyományok útján leírtak.
Mert igenis lehet, hogy él Odin. Remélem értesz?
Köszi!
Walk the Talk.
Szerinted mit csinálnak a Vatikánban a fõpapok egész nap? Imádkoznak?
Könyvet írnak? Bevallom, fogalmam sincs.
Szerintem igazgatják a katolikus birodalmukat, meg számolják a bevételt..
Annyira szánalmas, amikor egy vidéki tényleg szegény plébános panaszkodik, h nincs pénz a templom felújítására, addig a Vatikán a világ egyik legazdagabb állama...
De már megint eltérünk a tárgytól.
Mondtam, hogy keress rá... Tim Berners Lee, Freeman Dyson még ma is élnek.. És a Nobel-díjasok életrajzát még át se néztem. De Czeizel aszonta', hogy a N-d-sek átlaga 30%-ban zsidó. De biztos õk is csak divatból.És biztos egyik sem hisz Istenben...
De ezt szerintem hagyjuk.
''Úgy vélem tökre ugyanannyi híres embert fel tudnál sorolni, aki nem volt vallásos''. Persze. De ha azt bizonygatják az emberek, hogy aki vallásos az mind hülye, szerinted akkor hogyan, mivel kéne replikáznom??? Mert szerintem mondjuk az úgy korrekt,ha mondok egy ellenpéldát... Én vagyok a hiperelfogult.😊
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Vatikánban is vannak, akik nem szemellenzõvel járnak.
II. János Pálnak is felajánlottá, hogy tata elmehetnél már nyugdíjba.
Benedek gyorsan le is állt reformációval.
Walk the Talk.
Úgy vélem tökre ugyanannyi híres embert fel tudnál sorolni, aki nem volt vallásos. Tudod, hány volt régi párttag koptatja most a templom lépcsõit?
Tehát akiket felsoroltál, valóban mind tök hívõk voltak, avagy "divat" szülte kényszer............?
Walk the Talk.
A világvallások alapítói ezredéveken keresztül ható filozófiákat hirdettek, melyek ma is pontosan olyan aktuálisak, mint mikor alapítójuk élt.
Már a mondatban is ellentmondás van, ahogy a legtöbb náci lózungra ez oly jellemzõ...
Amikor eltelt a nyolc nap és körülmetélték, a Jézus nevet adták neki, ahogy az angyal nevezte, mielõtt még a méhben megfogamzott volna.
Nanana!
Pl. régi japán hitvilág? Minden egyes helynek külön védõszelleme van és nincs kimondott fõisten. A görögöknél sem igaz amit mondasz, csak azért tartották Zeuszt a legtöbbre mert õ az akire az emberek tartoztak (Ugye Poszeidón kapta a tengert, Hádész meg az alvilágot - õk hárman testvérek voltak, és egyik sem uralkodott a másik kettõ fölött!)Nincs olyan isten akitõl a többit eredeztethetnénk. (Hiszen a titánokat akik a szüleik voltak éppen õk taszították le Tartaroszba, õket senki nem imádta!) És ne feledjük azt sem, hogy az egyes városállamok jelentõsen különböztek abban, hogy kit tiszteltek leginkább. (Athéné neve ugye mond valamit?)
Az aztékoknál kimondottan érdekes a dolog, mivel náluk éppen egy kisebb Isten volt az, aki vigyáz az emberekre (Quetzacoatl) és a nagyobb hatalmúak határozottan ellenük voltak. A legtöbb afrikai sámánisztikus vallásban is hasonló a helyzet - például Nyame az ég szelleme (amolyan fõistenség-féle) még a meséket sem akarja odaadni az embereknek, Ananse a pók az aki elnyeri õket tõle fogadással.
A vikingeknél sem volt semmiféle egyistenhit - hiába volt Odin a fõisten a többiek nem voltak alárendeltjei (pl. Thor vagy Loki semmiképpen sem)
Egyiptomban is egyszer próbáltak meg egyistenhitet bevezetni, meg is buktak vele rendesen...
Kereszténység: 1 Isten és nagyon sok szent+ angyalok, ördögök stb
Iszlám: Allah nem 1 személy, az Isten személytelen. ( bár a próféták között elismerik Jézus személyét is hmm hmm)
Buddhizmus: nincs Isten, csak egy személytelen Nirvana ( nirva ana =
A többi egyiptomi, görög, ókori római többisten hitek is egy fõistentõl eredeztetik a többi istent. A félisteneket teremtõ "Atyaisten" királyként uralkodik a többiek felett. ezekrõl többet nem tudok, mert nem gyakorolják ezeket a vallásokat
Jahve: 1 Isten, angyalok, ördögök
Nincs olyan vallás, h többistenhit. Isten csak 1 van. A többiek már csak beosztottak😄
Jézus biztosan nem lehett zsidó. Az õ természetük nem változott semmit az évezredek során. ( lásd pl Heródest, aki legyilkoltatta az összes gyereket, h így megölje Jézust)
Pl az Amerikában "kipattant" molesztálási botrány, aztán a katolikus papok cölibátus-fogadalmának megszegése, történetek az egyház által fizetett gyerektartásokról (volt munkatársam mesélte a testvérérõl, aki pap egy kistelepülésen)....
Persze nem lehet általánosítani, csak nekem az az álláspontom, h a zsidó mintára megszervezett katolikus egyház nem volt Jézus kívánsága, ezért nem is hiteles.
ez az egész történelmi levezetése a katolikus egyház kollektív bûnösségének körülbelül olyan, mintha azt mondanám, hogy minden férfit bizalmatlanul kell kezelni, merthogy a történelemben eddig csak férfiak kezdeményeztek háborút, ráadásul milyen sokat. megint csak egy statisztikailag alátámasztható baromság, aminek körülbelül annyi köze van a mai realitáshoz, mint a korábban kifejtett "a vallásosak kevésbé intelligensek" kezdetû mondókának.
nem tudom egyébként, hogy mégis hány katolikus pappal találkoztak élõben a kétkedõk. persze, csak a püspökök meg a pápa léteznek, azokkal a szerencsétlen jóemberekkel, akik éjt nappallá téve szolgálják négy-öt faluban egyszerre a közösséget, azokkal meg le lehet osztani, õk nem számítanak.
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Wright testvérek
Nikolaus Kopernikusz (katolikus pap, kanonok)
Michael Faraday
Galileo Galilei (katolikus)
Erwin Schrödinger (katolikus)
James Clerk Maxwell (presbiteriánus, késõbb baptista)
Luigi Galvani (katolikus)
Charles Augustin de Coulomb (katolikus)
Giordano Bruno
John Dalton (kvéker)
Tim Berners-Lee (unitárius)
Gregor Mendel ((katolikus pap, ágoston rendi szerzetes)
Angelo Sechhi
Antoine Henri Becquerel (katolikus)
Alexander Graham Bell (unitárius)
Bolyai Farkas (református)
Bolyai János (református)
André-Marie Ampere (katolikus)
Linus Carl Pauling (unitárius)
Roger Bacon (katolikus)
Georges Buffon (katolikus)
Georg Cantor (zsidó származású katolikus)
Augustin Louis Cauchy (katolikus)
George Washington Carver
Charles Darwin (unitárius)
René Descartes (katolikus)
Freeman Dyson
Sir Arthur Eddington
Leonhard Euler (kálvinista)
John Flamsteed
Alexander Fleming (katolikus)
Benjamin Franklin (unitárius)
Gottlob Frege (kálvinista)
Augustin Jean Fresnel
Josiah Gibbs
John Herschel
William Herschel
Stanley Jaki
Edward Jenner
James Joule
Lord Kelvin (William Thomson)
Johannes Kepler (református)
Donald Knuth
Antoine Lavoisier (katolikus)
Anton van Leeuwenhoek (református)
Gottfried Wilhelm Leibniz (luteránus)
Joseph Lister (kvéker)
Albertus Magnus(katolikus)
Guglielmo Marconi (katolikus, késõbb anglikán)
Edward Morley
Samuel Morse
Isaac Newton (anglikán, késõbb ariánus)
Nicholas Oresme (katolikus)
Öveges József (katolikus, a piarista rend tagja)
Luca Pacioli (katolikus, ferencrendi szerzetes)
Blaise Pascal (janzenista)
Louis Pasteur (katolikus)
Joseph Priestley (unitárius)
Bernhard Riemann
Roska Tamás (katolikus)
Rudolf Steine
Ha érdekel, hogy ezek a buta, unintelligens hívõk mirõl ismertek (jobb helyeken), akkor javaslom hogy keress rá a g-betûs keresõben a nevükre...
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Hogy a topicban más vallás is szóba kerül, szerintem normális, mert az egyik vallást Úgy "érthetjük" meg, ha másikkal is többé-kevésbé tisztában vagyunk.
Gondolataid jó részével max egyetértek, hogy a Bibliát alantas dolgok igazolására használták. Ezért is emberközpontúbb a keleti vallás, / katolikus vagyok / ahol az ember azért tesz jót, hogy társainak tessen, ellentétben a kereszténység, ahol egy talán lehetséges felsõbbrendû lánynek tetszelgünk.
Ószövetség többé-kevésbé történelem, hiszen világi, és hittudósok többükre igazolást találtak.
Újszövetség "mese", amit egyszerûen nem lehet kutatni.
Walk the Talk.
De nem tudom miért, hiszen ez itt a Biblia értelmezése topic...
nem akarok már tovább OFFolni.
Õk az ahimsa elvét betartják. "
Khmmm... Tibet, Mongólia, Bhután ?
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
Az európai népek vallását a "keresztény" uralkodók üldözték, és szinte nyom nélkül kiirtották. Többek között a magyarság eredeti egyIsten hitét is.
Én is kritikusan szemlélem a Katolikus Anyaszentegyház és papjai tevékenységét.
Jézus ( legalábbis is a Könyvben nincs szó errõl) nem akart egyházat alapítani papsággal, meg pénzbeszedõ, háborúzó erõszakszervezetekkel.
A zsidó mintára mûködõ kersztény egyházat Pál kezdte el szervezni, aki ugye a damaszkuszi úton megtért.
Én egyre többet olvasok nem zsidók által birtokolt médiákból a zsidókról, és akár azt is el tudom képzelni ( ez az én álláspontom), h Pál(és a többi farizeus) rájött, erõszakkal nem fogja tudni megakadályozni a kereszténység terjedését.
De azzal, h kiépít egy hatalmi szervezetet zsidó mintára,( paság, fõpapság) egyre jobban ellenõrizhetõbbé, és befolyásolhatóbbá válik az egész mozgalom. Persze nem azonnali siker reményében csinálta(ák) ezt, de végül Augusztus császár belátta, h ezzel a keresztény tanokkal milyen kiválóan lehet uralkodni a népeken. Attól kezdve a keresztény vallás már csak demagógiára volt jó a mindenkori hatalom kezében.
Jézus azt kérte:
Ha imádkozni akarsz, menj be a te belsõ szobádba, mondd el magadban amit szeretnél. Ne tégy úgy, mint a képmutatók, akik az utcasarkon kiabálva imádkoznak.
Pl Buddha tanításából sem maradt fent csak egy pár vers. A kapcsolódó irodalom viszont óriási.
Buddhizmus is államok vallása lett, de Keleten valahogy sosem öltek meg senkit, és nem vezettek hódító háborúkat buddhista szerzetesek.
Õk az ahimsa elvét betartják. Jézus is ezt kérte követõitõl, de a papok ezt is "megideologizálták" és kiderült, h nem keresztényeknek nyugodtan lehet ártani...
Kedves Rundstedt17, talán Te is forgasd /belülrõl/ a Bibliát.
És akkor hozakodj elõ az érveiddel.
<#wave>#wave>
Walk the Talk.
Csak 1 könyvbe lett fûzve. El kellene olvasni 😄 😄 ( tudom, olvastad😄 )"
Hogy finoman fejezzem ki magam, elég badarságot állítasz!
Ezer bocs.....
Walk the Talk.
A középkorban kb 3 millió ember pusztult el a vallás / katolikus / következtében.
Mondj még egy vallást mely ily módon nyert teret magának.
Walk the Talk.
Így tehát ami Benne van leírva / ha figyelmesen "elovasod" /, nem igazán egyértelmû. Mert egyszer a gyilkosságot bünteti, máskor meg szent dolog.
Engem nem a vallás zavar. Sõt!
Walk the Talk.
Semmi köze a valláshoz. A pénzhez van köze.Miért nem ismerte el a katolikus szeretetegyház, hogy másképp is lehet értelmezni a Bibliát ? És akkor hol marad a hit.
Aki nem vallásos sem mindegyik pokolra való, gyilkos.
Gondolom az arány mindkét oldalon egál.
Walk the Talk.
(hogy periódusos rendszerrel a kezében gyilkol)
a Biblia az nagyon-nagyon sok embernek volt a kezében nagyon-nagyon sokféle alkalomból, de mindez nem változtatja meg, hogy mi van benne leírva.
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
A vallásháborúknak semmi köze a vallásokhoz.
Nos akkor KI értelmezi helyesen a Könyvet.
Walk the Talk.
Bábel tornya: Minden ép eszû ember tudja, hogy ez fizikailag lehetetlen.
A "buta" embernek szólt, hogy NE vitasd az Isten mibenlétét.stb
Walk the Talk.
Ezt meg nem értem:"( tudom, olvastad😄 "
Walk the Talk.
Azonkívül a zsidók Ószövetségének Jézus Újszövetségéhez sincs semmi köze.
Csak 1 könyvbe lett fûzve. El kellene olvasni 😄 😄 ( tudom, olvastad😄 )
Nem, nem mûködik sajnos.