5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • 6teen
    ez a félelmetes???

nem a pár ezer sexi katolikus pap a kiskölkökkel?!
  • sz4bolcs
    Lol, ez nagyon félelmetes.
  • Desiderata #3780
    ez egy értelmezés
  • sz4bolcs
    Ez nem lesz szigorúan ontopic, de tegnap találtam egy Hermann Hesse írást, ami keretbe foglalja azt, amit én vallásnak nevezek.

"Még egyszer összefoglalva: Az út az ártatlan¬ságból a bűnbe, a bűnből a kétségbeesésbe, a kétségbeesésből vagy a pusztulásba, vagy a meg¬váltásba vezet: tehát nem újra vissza az erkölcsön és kultúrán inneni gyermekség paradicsomába, hanem túl azon, a hitből erőt merítő élet dimenziójába. Természetesen mindegyik stádiumból le¬het visszalépni is. Igaz, ritkán fog sikerülni annak, aki egyszer felébredt, hogy visszameneküljön a jó és rossz birodalmából az ártatlanságba. Az azon¬ban, aki már ismeri a kegyelem és megváltás élményét, nagyon gyakran vissza fog esni a máso¬dik fokozatba, törvényei, a félelem, a sosem telje¬síthető követelmények fogságába.
    Ennyiben tudom felismerni az emberré vá¬lásnak, a lélek fejlődéstörténetének stádiumait. Ismerem saját tapasztalatomból, és ismerem más lelkek tanúságából. Mindig, a történelem minden időszakában, valamennyi vallásban és életfor¬mában ugyanazok a tipikus élmények, mindig ugyanazokban a fokozatokban és ugyanabban a sorrendben bukkannak fel: az ártatlanság elvesztése, igazságosságra törekvés a törvény alatt, az ebből fakadó kétségbeesés a hasztalan harcban, hogy cselekedetekkel vagy felismeréssel legyűrjük a bűnt, és végül a felbukkanás a pokolból egy megváltozott világba és egy újfajta ártat¬lanságba. Százszor megrajzolta már magának az emberiség ezt a fejlődési folyamatot nagyszerű jelképekben: a legközkeletűbb számunkra e képek közül a paradicsombeli Ádámtól a megvál¬tott keresztényig vezető út.

Egyébként korántsem csak a lélek ama misz¬tikus utolsó fokozatai és élménylehetőségei vonják ki magukat a megértés és az egyértelmű kö¬zölhetőség alól. A lélek útján megtett korábbi, legelső lépések is csupán annak érthetőek és kö¬zölhetőek, aki átélte őket. Aki még az első ártatlanságban él, sosem fogja megérteni a bűn, a kétségbeesés, a megváltás birodalmából szár¬mazó vallomásokat, éppoly értelmetlenül hang¬zanak majd, mint az idegen népek mitológiái egy járatlan olvasónak. Ezzel szemben azokat a jellegzetes lelki élményeket, melyeken maga is átesett, bárki tévedhetetlenül és azon nyomban felismeri, ha mások beszámolóiban találkozik velük – még ott is, ahol idegen és szokatlan teo¬lógiákból kell fordítania.

A magam saját, a kereszténységben kezdődő lelki történetét elmesélni, és ebből azt a személyességet, ahogyan hiszek, szisztematikusan le¬vezetni lehetetlen vállalkozás lenne; kiindulópontul szolgálhat valamennyi könyvem. Olvasó¬ik között akadnak olyanok, akik számára ezeknek a könyveknek pontosan meghatározha¬tó értelme és értéke van: nevezetesen az, hogy tulajdon legfontosabb élményeik, győzelmeik és vereségeik itt bizonyságot és jelentőséget nyer¬nek. A számuk nem nagy, de nem nagy azon emberek száma sem, akiknek lelki élményeik vannak. "

A teljes szöveg: Herman Hesse - Pillantás a káoszba
  • polarka
    Közben eszembe jutott egy jobb megközelítésű magyarázat:
    A probléma, az h van egy dolog, ami észlelhetően nem hat, nem befolyásol semmit. Emiatt a létéről sem tudsz bizonyságot tenni. Erre a megoldás, ha vmivel kiváltod, kényszeríted, h hasson. De ha nem bírod ezt kikényszeríteni, akkor honnan tudhatnád, h az a valami létezik?

És akkor legyen Isten ez a "dolog". Én még nem tapasztaltam létét. Pedig próbáltam sokféleképpen és még mindig semmi. Másokat is megkérdeztem és azt mondták nekik is semmi (sztem nem lett volna okuk rá, h hazudjanak).
    Akkor még jöhetne a képbe, h a Bibliában egyszer "kifejtette hatását". Ezzel viszont az a probléma, h az emberek hazudhatnak(emiatt nem tekinthetők 100%-os forrásnak) és a Bibliában is kifejtik, h azt emberek írták. És ha még hinnénk is benne, akkor ott vannak a bibliai paradoxonok, amikre a hívők sem tudnak válaszolni, csak terelik a témát és esetleg azt mondják, h azt máshogy kellene értelmezni (de, h hogyan, azt ők se mondják meg, vagy vmi képtelen, nevetséges dolgot mondanak). Ugye egy mindenhatótól érdekes lenne, ha paradoxonokat gyárt tanításaiban.

Tehát eléggé szemétség volna Isten részéről, h egy logikus, magyarázható világban (amit állítólag ő teremtett), ahol mi is logikusan viselkedünk, felkérne minket arra, h higgyünk vmiben, ami logikusan nem alátámasztható és könnyen kétségbe vonható.
    Ezen okokból pedig fölösleges a létével/nemlétével további információk felmerüléséig foglalkoznunk.

Ez csak az előző hsz. kifejtése akart lenni.
  • HUmanEmber41st

Tehát a kerék kis hengerekből áll, így a kerék elfordítása nélkül tud oldalirányba is mozdulni
  • HUmanEmber41st
    Pedig ebből a leírásból még a kerékben kerék találmányt is kifejlesztetették.
    Mivel Ezékiel szépen leírja, h amikor kanyarodni akart, akkor nem fordult úgymond hagyományosan a kerék, hanem a kerék kerületén kis hengerek voltak.
  • Anaid
    Sőt kerek antigrav, vagy elektromágneses kütyü, amin röpködtek a "lények", vagy csak kivetített emberilyesztgető hologrammok...Na asszem leállok a gyermekes fantáziámmal együtt. Bocsika.
  • Anaid
    Ja, a kerekek? Hát igen modernül sci-fisen gondolkodva lehetnek repülőgépek is...UFO sőt hologramm is...hogy ezt miért nem írtam, érthetetlen...
  • gurubefree
    Nagyon erdkes kerdes. Szeretnem most leszogezni amit irok az csak 1 velemeny , nem vagyok hivo , nem olvastam es nem is fogom mert az erdeklodesi korom mas.

Szerintem a Biblia egy fajta Human Manual volt gondolok arra hogy "hasznald" az irastudatlan tanulatlan embert aki fel valamitol de nem tudja igazabol mitol. ( anno az emberek 99% nem olvasott es irt ) Ezert keszulhetett a Biblia hogy iranyitsa az embereket mint 1 automatikus erkolcs csosz . Ezt hasznaltak azok az emberek akik iranyitottak oket es erre van par pelda a vilagtortenelemben ( keresztes hadjaratok , inkvizicio stb. )
    Szeretek beszelgetni errol a temarol , es tisztelem becsulom azt az embert aki hisz valamiben az egeszseges hatarok kozott.
  • HUmanEmber41st
    Ebből a leírásból Joseph Blumrich NASA repülőgéptervező mérnök röpképes makettet készített...
  • Anaid
    "Halljam inkább a magyarázatokat Ezékiel próféta "látomásairól"... "

Most olvasgattam, érdekes. Azon gondolkodtam, miért említi annyit a négyes számot....A négy égtáj miatt? Vagy azért mert a héber nyelvben a DALET ajtót jelent és számértéke négy?
    A négy arcú lények meg, régebben olvastam, hogy a bika, a sas, az oroszlán ősi szimbólumként mit jelentenek...utánanézek.
    A kerekek érdekes dolog. Szimbolizmus? A világ kerekére utal? Én még filózok rajta egy kicsit...A szövegben meg később már nem lényként említi őket, hanem kerubként...Talán az egészet el kellene olvasnom megint...
  • Rumcájsz61
    Nem. Én csak azt írtam, hogy egyáltalán fogalamtok sincs arról, hogy mit írtok.
  • sz4bolcs
    Rossz kommunikációs satornán próbálkoznak. :-)
  • polarka
    Vagy mivel még nem tapasztaltad jelenlétét, csak hallottad másoktól, h ők Isten miatt másképpen viselkednek és néhányuk még tapasztalta is létét, de a viselkedésükön kívül gyakorlatilag nem változott semmi. Akkor lényegtelennek tartod és nem foglalkozol azzal a ténnyel, h létezik-e vagy sem.
    Elvégre sokan hiába próbálják meg felvenni a kapcsolatot vele, mégsem válaszol, ha pedig nem válaszol, nem foglalkozik veled, akkor te minek törődj vele?
  • sz4bolcs
    Nem. Az csak azt jelenti, hogy gonosz tudatlan vagy, és hülyézed az idealistákat.
  • Rumcájsz61
    Most én alapítok egy 8. lovasságot, vagy egy 1. tehenészetet és ami ott le van írva az már komoly filozófia, vagy vitatéma?
  • Rumcájsz61
    Isten nemlétét és Isten létét tényleg nem lehet igazolni, csak hit kérdése mindkettő.
  • sz4bolcs
    Remélem, azért egyre többen megértik közülük is, hogy Isten nemlétét nem lehet igazolni. Hinni lehet a nemlétében.
  • HUmanEmber41st
    Elég, ha elolvasod a 7. lovasság néhány képviselőjének megnyilvánulását (itt). Igaz, h ők nem kifejezetten filozófus alkatok, de a mondanivalójuk lényege ez.
    De ez az alapállás minden materialista szemléletű embernek.

Mivel nem ez a topic témája, próbálok a továbbiakban nem válaszolni off kérdésekre.
    Ott van a filozófia-topik, foglaljátok el ott magatokat ebben a témakörben légyszíves.
  • sz4bolcs
    "Nézegesd még sokat a TV-t..."

-Hát igen. És amennyire látom, ez a "másik oldalon" is működik. Most kellett bezárni miatta egy topicot.
  • Rumcájsz61
    Hát sehol sem olvastam, hogy materialista filozófusok lehülyézték volna azokat, akik hisznek, hittek Istenben, ellenben félművelt topiclátogatókkal szemben.
  • sz4bolcs
    Bármilyen jelenségre annyi idealista magyarázatot tud gyártani akárki, amennyit nem szégyel. Hinni is lehet bármiben akár még akkor is, ha a tapasztalati tények ellentmondanak neki, vagy egy kézenfekvőbb magyarázatot valószínűsítenek. A dínók kihalását is okozhatta Isten, okozhatta vírus, vagy aszterida meg még ki tudja, mi. Vírusokat ismerünk, aszteroidáról is tudjuk, hogy szép nagy rombolást lenne képes előidézni, de Isten és a rajtunk kívül álló világ kapcsolatáról milyen tapasztalataink, megfigyeléseink vannak?
  • HUmanEmber41st
    Bocsánat!
    A lényeg: a megfigyelések alapján kitalált elméletekkel van nekem egy kis problémám.
    Nem azt mondják, h lehet materialista magyarázat és lehet idealista magyarázat, hanem egyértelműen kijelentik ( a materialisták) h nincs Isten és az meg hülye, aki benne hisz.

De kérnék mindenkit, foglalkozzunk a topic témájával!
  • polarka
    "...megismert jelenségek alapján következtettek. És egyéb jelenségek, megfigyelések az idő során mind alátámasztották."

Még mielőtt lekezelően elkezdesz hülyeségeket gépelni, pls próbáld meg értelmezni, amit leírtam. Igyekezni szoktam pontosan fogalmazni.

És egy szóval nem mondtam, h "Megfigyelték az ősrobbanást, a dinók kihalását,látták az ú.n. einsteini-teret". Mindre következtettek. Én csak ennyit mondtam.
  • polarka
    Jó, megengedem, te is szólíthatsz ezentúl Sanyi az istennek.
  • oliwwer
    Lehet, de én embert mondtam és Te nem vagy az..
  • HUmanEmber41st
    Szerencsénk, h ezeket nem csak kitalálták és hisznek benne, hanem mindre megismert jelenségek alapján következtettek. És egyéb jelenségek, megfigyelések az idő során mind alátámasztották.

Ó tényleg? Megfigyelték az ősrobbanást, a dinók kihalását,látták az ú.n. einsteini-teret, ami csak elméletben létezik...Nézegesd még sokat a TV-t...

Nem lenne jobb inkább a topic témájáról cseverészni?
    Van filozófia topic is a gyengébbek kedvéért.
    Halljam inkább a magyarázatokat Ezékiel próféta "látomásairól"...
  • polarka
    "példa: ősrobbanástól kezdve dínók kihalásán át egészen az egész univerzumra érvényes idő, tér fogalom..stb."

Szerencsénk, h ezeket nem csak kitalálták és hisznek benne, hanem mindre megismert jelenségek alapján következtettek. És egyéb jelenségek, megfigyelések az idő során mind alátámasztották.

A csoda pedig csak egy eddig még nem megmagyarázott jelenség, aminek nem értjük miben létét. Sok minden csoda a világban. De ma már sokminden, amit régen csodának hittek nem az.
  • polarka
    Én azt mondanám, h: "Oh, basszák meg, qrva jó..."
  • AranyKéz
    Hogyne, mert messzebre tud pisilni az egyház az már rögtön azt is jelenti hogy nekik van igazuk.
  • Anaid
    Az embereket alapvetően jobban érdeklik a még meg nem fejtett dolgok, mint amiket már megfejtettek...Szerintem alaptulajdonság és ezt pl. általánosítom. Amit már tudunk az nem annyira érdekes, hisz tudjuk, vagy minimum tudni véljük...
  • EnxTheOne
    Hát hogy öszinte legyek MItrász neve ismerős ,de csak a neve, ami meg baálrol tudok azt inkább nem irnám le, mert nem a témával kapcsolatos... szóval lényegébn nem halottam roluk, hogy miért beszélnek még több ezer év útán is róluk? Mert az embereknek kell valami csoda,amiben hihettnek, ha valami fontos dolgon változtatni szerettne, és képtelen rá, akkor imádkozni fog "istenhez", múszály imádkoznia, (50 % hogy bejön :D) (pl. valakinek rákos lesz felesége/férje/testvére) akkor ő tehetettlen, nem tud rajta segiteni, igyhát "segitségét kéri" egy nagyobb erőtől. / Meg az is közbe játszik:
    Mit mondanak az ateisták? Hallálod útán a nagy semmibe mész, megszünsz létezni.
    Mit mondanak a valásosok? Hogyha betartod a vallás törvényeit (amelyek társadalmiailag helyesek) akkor halálod után a mennyországba mész, emberként születsz újrá...... ez sokkal vonzob mint a "nagy semmibe menni"
  • sz4bolcs
    Miért? Azért, mert erre van igényük, érdekli őket.

Ma miért érdekli az embereket?
  • sz4bolcs
    "Ezeknek látom értelmét, ugyanis azok a népek akik ebben hittek nem tudták hogy tulajdon képen mi is a nap. Igyhát azt hitték hogy isten. De ma már tudjuk hogy a nap egy izzó gázgömb. Mi az isten?"

Erre egy idézet jutott az eszembe:

"s így kergettem az Istent, aki hátrált"

Most pedig valahol a kvantummechanikánál, a féligáteresztő tükörnél, meg az ősrobbanásnál van az otthona (vagy már onnan is iszkol?). No persze a csodás gyógyulásokat, a zuhanó ateisták, meg a sokmillió hívő fejét kihagytam. ;)

Én pl. egy többezer éves propagandával plusz félelemmel magyaráznám, ha igaz lenne a süllyedő hajós, és a zuhanós repülős állítás, de szerintem nem igaz. Épp pár hete tartott előadást nálunk valaki, aki egy hospice szervezetnél dolgozott, és azt mondta, hogy a tapasztalatai szerint sokan még a halálos ágyukon sem "térnek meg", úgy hogy tudják, hogy bármelyik pillanatban meghalhatnak.
  • sz4bolcs
    A lényeges kérdés, hogy hogyan lehet összetéveszteni a valaminek a létében való kételkedést a valami létének a tagadásával.
  • sz4bolcs
    Ez volt a nap érve. :)

Tegnap még csak ezt találtam:

...de úgy néz ki, minden nap egyre jobb következik. :-)
  • Anaid
    "Akkor miért beszédtéma még most 2009 év után is Jézus élete, cselekedetei?"
    Erről jut eszembe: Nem néztétek a NatGeot önnepek alatt? Érdekes filmek voltak a biblikus dolgokkal kapcsolatban, meg Jézus életéről is, ill. haláláról és feltételezett sírjáról...
  • HUmanEmber41st
    Akkor miért beszédtéma még most 2009 év után is Jézus élete, cselekedetei?
    Miért beszédtéma Indiában A Bhagavad Ghíta még ma is 5 ezer év után?
    Miért mesélik ma is a Rámájanát, mikor a saját időszámítása szerint 1 millió 200 ezer évvel ezelőtt történt?
    Mióta világ a világ mindig is voltak ateisták, akik a vallásos embereknek sokszor nem csak szóban, hanem tettben is ellenségeik voltak.
    Miért beszélnek ma is, 2600 év óta Buddha tanításairól?
    Lao-Ce sem tegnap halt meg, aki összefoglalta a TAO (út) szellemi kincseit...
    És ők a legismertebbek. Mani-ról fogadjunk nem is hallottál. Baál? Zoroaszter? Mitrasz?
  • Anaid
    Végül is megértelek, annak idején én is reális magyarázatokat kerestem bizonyos eseményekre, csak sajna egy idő után elfogytak a lehetséges verziók és még mindig nem volt közel sem megválaszolva minden kérdés...