5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
patiang #3983 Igaz!! Ha nem lenne sötétség, nem tudnánk mi a világosság.:)) -
patiang #3982 A Biblia, ha minden igaz, egyfajta értékrendet kell, hogy sugározzon. -
patiang #3981 Ha Te hiszed Isten-t, akkor semmi értelme a vitánknak. Ezt nem negatívan mondtam.
Azonban én, aki a természet felsőbbrendűségét vélem igaznak, azt mondom, hogy a Bibliát emberek hozták létre, ugyanúgy, mint társait. S ki mondja meg, hogy melyik az "igaz"?? Te, én, a pápa, vagy a Föld lakosságának bizonyos százaléka?? Mert, ha Te hindunak születtél volna, ugyanezt vallanád? Itt persze nem az erkölcsi azonosságokról beszélek. Mert az rengeteg található minden szent könyv összehasonlításakor.
Tehát én kétlem, hogy "mi" (az emberiség) kicsiny volna a Biblia megértéséhez.
Az persze, hogy mindenki a szája íze szerint értelmezi, az egy kérdés. Azért is alakulhatott a kereszténységnek ANNYI ága, akik még a "testvérséget" sem kímélve irtották egymást.
-
clarck #3980 Nem hiszem hogy a világosság kezdete mély filozófiai értelmet tartalmazna.A világosság megteremtésekor még nem volt kinek "filozofálni". Egyszerűen a világ keletkezését írják le a saját szemszögükből, mint ahogy Te csillagászati szemszögedből teszed azt.
"Isten szólt: "Legyen világosság", és világos lett.
Ter 1.4"
Semmi mély értelmet nem látok benne.
A Bibliát mint azt korábban írtam nem Isten írta.Olyan emberek írták mint Te vagy Én.Csak éppen azt írták le amit Isten kinyilatkoztatott,vagy annak vélték.Ettől szent.Ráadásul csak az engedélyezett formát tudod megszerezni a "valódit "nem.Mint ahogy a "Parázna Biblia "néven emlegetett kiadást sem. -
clarck #3979 Azt mondod hogy létre hoztunk magunknak két felsőbbrendű misztikumot, hogy azután emberi gyarlóságokkal ruházzuk fel őket?Nem tudom.Az viszont igaz hogy mind a kettő kell mert nem létezik egyik a másik nélkül. -
forrai #3978 A sátán kétségkivül jelen van a hozzászólásodban, hiszen kiforgatja az enyémet. Aki számtalanszor irtam, hogy egyedül az emberben hiszek, (Istenről ugyanis tudom, hogy van). De azt tapasztalom, hogy a Bibliában olyan tudás is van, amelyet mi még, vagy már nem értünk.
pl. a "Világosság teremtése", ami egy filozófiai definició.
Ezt annyiszor leirtam, hogy egyszer igazán elolvashatnád, és főképpen megérthetnéd.
De olvasd előbb a Genezis első lapját. -
forrai #3977 Ti is, én is keveset tudunk a Bibliáról! Ezért meg kell előbb ismernünk, még a történetét is. Azt pedig nem lehet a fórumon. Ezért amit lehet, néha olvasgatok.
Mert az Internet még csecsemő szintű. Talán emiatt is, évek óta, mióta rajta vagyok a fórumokon, csak elvétve találkoztam azzal, hogy valaki, aki pl. a Bibliát, de akár a matematikát, vagy a fizikát képviselhetné, mert kellőképpen képzett, idejönne, és szóba állna velünk. Hogy feltehessünk kérdéseket neki, és hogy válaszolhasson rá!
De meg is értem őket, mert a trollok pillanatok alatt visszaküldenék a "remete barlangjukba", ahol ugyan szűkösebben, de legalább nyugodtan élhetnek... Úgyhogy ők nem jönnek ide. Én meg nem válaszolhatok nektek. Csak ha megtanulom előbb, amit ők tudnak. Akkor viszont éhenhalok, mert a betevőhöz dolgoznom kell, és nincs időm mindent megtanulni.
Így viszont bele kell törődjek, hogy mindenre nem is kaphatok választ.
Ha nem, akkor nem- majd kitalálom magam- mondék! Hogy viszont nem ugyanazt, amit ők tudnak? Hát bizony, megtörténhet... De akkor nem én vagyok abban a hibás- hanem ők! (Főképpen, ha egyébként is nekem van igazam...) -
patiang #3976 Látom nem értettél:))
Én azt mondtam, hogy mi hoztuk létre "őket", akikre rá tudjuk aggatni minden emberi tulajdonságunkat.
Ha nem lesz ember, nem lesz Isten sem. -
clarck #3975 "Mi vagyunk az Isten, és sátán is."
Sajnos csak tetszelgünk ezen szerepekben.Kikiáltottuk magunkat Istennek de egy poklot hoztunk létre. -
clarck #3974 A verzió akár lehetne jó is.A bökkenő az hogy Isten ők előttük alkotta meg a világot és egy szó nem volt arról hogy már léteztek volna emberek.És ha léteztek akkor hogy néztek ki, mert Isten a saját képére alkotta meg az embert.Mert ugye Ádámot porból hozta létre,majd később Évát. -
patiang #3973 Az Isten teljesen emberi tulajdonságokkal rendelkezik. -
patiang #3972 "Egy olyan bölcselet nyomait látom benne, amely meghaladja a miénkét"
Ezt úgy érted, hogy a jelenlévőkét, vagy az emberiségét? Az eddigieket is beleszámolva.
Azért merek fogadni, hogy a Biblia emberi "találmány". Tehát emberi "bölcselet nyomai" lelhetők benne.
Pont olyan, mint amikor a piramisok, s társaik építését mindenáron rá akarják erőltetni az UFO-kra. Miért nem lehet elismerni az ember "nagyságát", és sátáni tulajdonságát??? Mert az emberiség mindkettővel rendelkezik. Nem kell erő erejével jó és rossz lényünket más(ok) "erényének" feltüntetni.
Mi vagyunk az Isten, és sátán is. -
patiang #3971 Nem akarok kötözködni, de azért nem véled úgy, hogy a Biblia-i "bölcsességek" túllihegett dolgok. Sőt nem is mindig igazak, vagyis nem csak a jót közvetítik. Állítólag a holt tengeri tekercsek a teljes ótestamentumot tartalmazzák. Akkor viszont milyen jogon szelektált egy hibbant (szerintem) agyú, hogy mi a tuti?
Lehet, hogy, akkor már más lenne Kata fekvése? -
patiang #3970 bérted= érted -
patiang #3969 "Földre úgy gondolsz mint Pokolra,"-----------------ez stimmel
Csak itt nem a Föld a főszereplő:) -
patiang #3968 "ők voltak az első "ember"-pár (mármint az első "olyan" emberpár). De ekkor már éltek a Földön mások."
Vagyis az Isten csak az emberpárnak volt az Ura, a "mások"-nak nem?
Így bérted? -
remark #3967 Itt egy verzió: Ádám és Éva volt az első olyan emberpár, akiknek az volt az Istene, aki a Bibliában Istenként van bemutatva. Ez az Isten létrehozta az ő első teremtményeit, ők voltak az első "ember"-pár (mármint az első "olyan" emberpár). De ekkor már éltek a Földön mások. Ha az Istent lecseréled Sátánra, és a Földre úgy gondolsz mint Pokolra, szerintem pár dolog új értelmezést nyer. -
forrai #3966 Látod, ez is éppen az, ami meghaladja az elmémet! Vagyis ezek szerint én is elgondolkoztam azon, amin te.
Úgyhogy most minden kérdésedre választ kaptál! (Azért én is tanulok valamennyit a trolloktól.)
De tréfán kivül, arról van is film a NG-n, hogy egyetlen Ádámtól származik a világ minden embere.
Azonban én nem efféle bölcseletre gondoltam!
Hanem pl. a "világosság teremtése" -re, amely szerintem egy filozófiai definició arra, hogy mi is a teremtmény, az alkotás, és melyek a kritériumai annak, hogy azok az ember számára megismerhetők legyenek? Számtalanszor leirtam itt is, már belefáradtam. De ha kéred, megismétlem.
Továbbá, hogy létezik jó, és gonosz (=rossz), és hogy lehet e, és hogy hogyan lehet megkülönböztetni őket?
Ezek olyan kérdések, amelyekre a számtan, a logika nem válaszolhat.
-
clarck #3965 "Egy olyan bölcselet nyomait látom benne, amely meghaladja a miénkét"
Hát nem tudom.Az általad Genezisnek (és mások által is)hívott részben van egy részlet."Az ember megismerte feleségét, Évát, ez fogant, megszülte Kaint, és így szólt: "Isten segítségével embert hoztam a világra."
Ter 4.2
Aztán újra szült: Ábelt, a testvérét. Ábel juhpásztor lett, Kain pedig földműves."
Nos, az előzményekben le volt írva hogy mi történt, kikergették Ádámot és Évát a paradicsomból, akinek lett két gyereke.De azon elgondolkodott már valaki hogy kitől lett e többi ember?Mert hát ugye Ádám és Éva volt az első emberpár. -
patiang #3964 Bocs eszembe jutott. Nostira montad. -
forrai #3963 Egy olyan bölcselet nyomait látom benne, amely meghaladja a miénkét, és amelyet ezért nem is értünk, és amelynek nyomai más szent könyvekben is fellelhetők. Mert hát miért gondoljuk azokat szentnek?
Ha az emberközösség általam vélt megszületésének kétezer évét hasonlítom egy embergyerek születésének időtartamával, és élethosszúságával, akkor egy emberközösség létezése 2-300000 év lehet. Amelynek mi még csak a legkezdetén vagyunk, ami a legkritikusabb időszak...
És akkor arra gondolok, hogy vajon a dinók után eltelt 65 millió évben volt e még más ilyen kultura is? Amelyeknek olyan kimagasló bölcselői lehettek, mint Hermesz Triszmegisztosz (őreá 12000 évvel ezelőttit becsülnek.)
Hány kultura emlékeit örzik a génjeink?
Tudom, hogy ez esztelenség, hiszen nem maradt semmilyen emlék ezekről, néhány vitatható tárgyi leleten kivül.
De nem tudom másképpen magyarázni azt a szikrázó bölcseletet, amit legtöbben észre se vesznek, vagy másnak gondolnak!
Ugyanakkor nem hiszek az UFÓ-kban se.
Én az Emberben hiszek!
(Sejtem, hogy ezzel végképpen kiborítottam magam alatt a tejesköcsögöt, de nem érdekel, büszkén átlépek rajta.) -
forrai #3962 Igaz ami igaz, hogy nem forgatom, hanem olvasom, és értelmezni próbálom, ahogyan ez a topik is... .
És hasonló bejegyzést már itt is tettem.
Számomra egy alapmű, filozófiai.
A világosság teremtésének számomra világos filozófiai mondanivalója van: a tudatos létezés megismerhető egyedeinek teljes, legtömörebb definiciója.
Amely megmagyarázza, mi a különbség a káosz, és a rend között, mi az ami megismerhető, mi az ami nem.
Ezért is neveztem el a honlapom így: www.megismerhetetlen. com
Mert ami nem felel meg a megismerhető ismérveinek, az megismerhetetlen. -
patiang #3961 Csak kérdezem: Te forgattad a Bibliát?
Már csak, azért mert mintha tettél volna régebben olyan kijelentést, hogy nemigen volt még benne részed.
Bár lehet, hogy tévedek. Ha igen, akkor ne haragudj. -
forrai #3960 Én úgy értelmezem a Bibliát, hogy az egyfelől a tudatos létezésről, annak fejlődéséről, továbbá a jó-gonosz közötti problématikáról szól. Alapvető filozófiai kérdések ezek. Másfelől egyfajta törvény és szabálykönyv, mint gyakorlati tényező. Emellett még számtalan történeti, és egyéb információ van benne.
Filozófiai szempontból három részre osztható (nem csak kettőre).
Az első a Genezis, annak csupán első két oldala, amikor tudatosan még csak az Isten teremt.
A második részét nevezném Ó Testamentumnak, amely újrakezdődve a paradicsomtól már arról szól, hogy az ember is jónak- gonosznak tudója lett, s így ő is alkothat! A bűnbeesés pedig azért van, mert ő Istentől eltérően a jót és rosszat ugyan tudja, de jól eldönteni nem. Így bűnbe eshet rossz döntéseivel. Isten azért köt vele szövetséget, és segíti, hogy jól döntsön!
Erről szól az Ó testamentum, + gyakorlati tanácsok, történetek.
A harmadik részének az új Testamentumot tartom, amit így értelmezek:
Isten és Emberfiú felismerve az ember- mint egyed hiányosságait a jónak-gonosznak felismerésében, szövetségre lépnek egy magasabb tudati szintű egyed: az Emberközösség létrehozásában (Egyház), amelyet tudatosan terveznek meg!
Mert először is az "alapanyagot", vagyis az embert meg kell fizikailag megtisztítani: szennyezet agyagból nem lehet szép és jó mázas edényt formálni! Ez a feladat jutott Keresztelő Szent Jánosra, és a Jordán vizére. Akinek még Jézust is meg kellett tisztítania- János hiába szabadkozott, mert Jézus maga kérte! Mert csak azután szállhatott le őreá a galamb, mint Szentlélek, miután fizikailag ő is megtisztult!
Mert rá meg az a feladat jutott, hogy az emberek tudatát tisztítsa meg, vagyis hogy vállalja át azok bűneit, hogy Isten bocsássa meg azokat.
Ez történt meg a keresztrefeszítés pillanatában, amikor a Templom szent kárpítja középen kettészakadt! Ami azt jelképezi, hogy Isten elfogadta Jézus áldozatát,és azzal az ő teremtő, jónak -gonosznak tudása, egyfajta szellemi DNS-ként, immár megosztódhatott az EMBER, és az EMBERKÖZÖSSÉG között!
Ettől kezdve lassan, osztódva elindulhatott annak fejlődése, ahogyan egy embergyereké is! A renesszánszban érve el azt a momentumot, amikor a domináns énje is kiválasztódhatott. Ami Leonardo és Michelangelo között dölt el, és a döntnök II. Gyula pápa volt. Ő pedig a modernizmust: Michelangelot választotta, akivel megfestette a Síxtus kápolnát!
Akkor indult el az a gyors ütemű fejlődés, amelynek eredményeként ez a nagyobb tudat, éppen az internettel, most már meg is születhetett, vagy tán éppen születőben van!
Dehát az Emberközösség gyermek még, és nem tudja, hogyan használja azt? Még sokat kell tanulnia!
Vagyis a Biblia (és természetesen más "szent" könyvek is), nem más, mint a tudati fejlődésünk tényleges okozója!
Mellémagyarázva azonban értékét veszítheti, ami általában látható is, és elég nagy baj.
Meglepő azonban az a tudatosság, a logika, és dramaturgia, ahogyan megíródott, és ahogyan valóra is vált! Mert pontosan úgy történt, ahogyan megiródott!
Akkor is, ha azt nem látjuk, vagy nem akarunk tudomást venni róla!
Még sok, számomra érdekes dologról irhatnék, de nem tudom, hogy titeket is ez egyáltalán érdekelne e?
-
#3959 Én nem találom benne azt a részt, ahol arról beszélnek, hogy sokkal hamarabb is átválogatták, átdolgozták a Bibliát. Sok evngéliumból szelektálva alakították ki. Sokmindent kihagytak belőle, mivel akkoriban sok zsidóközösség volt sok ilyen irattal más-más nézetekkel és egységesíteni szerették volna egy vallássá ezen tanokat. Több ilyen kihagyott evngéliumról is lehetett már hallani.... -
1sajat #3958 Igaz. Részemről befejeztem. Bocs! -
butuska66 #3957 Egy észrevételt ha tehetek itt e fellengős eszmecsere közbe:
Nyithatnátok egy kedves anyázos topicot a gumiba, itt meg befejezhetnétek.
Kár ezért a jobb sorsa érdemes topicért. -
1sajat #3956 Miféle buta beszéd ez már megint? Miért akarnék én öngyilkos lenne? Nem tudom mit szívsz ember, de ilyen állapotban, jobb ha lefekszel és nem mászkálsz emberek között. -
patiang #3955 De az öngyilkosságot a Biblia tiltja:) -
1sajat #3954 Ezzel jár, ha az ember él. -
patiang #3953 Keresed a bajt. -
1sajat #3952 ??? -
patiang #3951 Miért nem akkor fekszel a sínre, amikor már elment a vonat???? -
1sajat #3950 Azaz nem csak velem nem tudsz kommunikálni de senkivel sem.
Ezért lettél kizárva!
Tényanyagot, világos érvelést adtam. Értitek? Nem. És még bennem van a hiba?
Ezért lettél kizárva!
Sajnos nem. Azért, mert CIFU-moderátor védi a bazdmegolós haverjait. Azért. -
clarck #3949 Nézd én nem vitatkozom veled mert nincs min.Ha vissza olvasol, senki nem értette hogy valójában mit is akarsz írni.Azaz nem csak velem nem tudsz kommunikálni de senkivel sem.
Ezért lettél kizárva! -
ManoNegra #3948 Azt írják, hogy csak a szerkezetét változtatták meg, fejezetekbe, versekbe tagolták. A tartalom nem változott. -
1sajat #3947 Átdolgozták. -
ManoNegra #3946 "Az Ószövetség része sem azonos a Tórával."
Pedig én úgy tudom, hogy az Ószövetség első része, Mózes öt könyve, azaz a Tóra. -
1sajat #3945 A Bibliát nem írta senki.Ugyanis írták.Megközelítőn 40 személyről tudnak akiknek köze lehetett a Bibliához,de nem egyszerre.A személyek között szerepelt fő úr de egyszerű juhász is.
Nem, a Bibliára ez nem igaz! A Tórára igen, de a Biblia egy teljesen átformált szöveg. Az Ószövetség része sem azonos a Tórával.
Írásodból kiderül, hogy soha semmiféle biblia-elemzést nem olvastál. Még csak nem is olvastad el a Bibliát sem. Különben nem így fogalmaznál, nem ezt írnád. De nemérdekes. Más témákban sem tudok veled kommunikálni, ebben sem. vedd úgy, hogy nem írtam semmit sem neked.
-
clarck #3944 A Bibliát nem írta senki.Ugyanis írták.Megközelítőn 40 személyről tudnak akiknek köze lehetett a Bibliához,de nem egyszerre.A személyek között szerepelt fő úr de egyszerű juhász is.Minden attól függött hogy amit elmondott azt tekinthették e isteni kinyilatkoztatásnak,még akkor is ha semmilyen valóság alapja nem volt.Tehát az írás értelmezése így igen körülményes.