5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • forrai
    lásd- 4011
  • clarck
    "A dolog talán úgy kezdődött, hogy Isten teljesen szabad kezet adott az Embernek. (lásd Káin története), hogy tegyen jól, ahogyan ő akar."

Attól függetlenül hogy halvány lila sincs hogy hol olvastad pl Káin történetében azt amit írtál,sőt magáról Káin történetéről sem hallottam mint külön fejezet,de lehet ez valamelyik Apokrif volt .
    Nekem gyanús az a 2000 év .Bőven több kell,de lehet hogy az a Legújabb Szövetség kezdete lesz.
  • clarck
    Semmi olyat nem mondtam hogy nagy, de többször is hallom hogy pl Hol az Isten fa...lábán voltál.
  • patiang
    Jó a megközelítésed:))

De szegény uwu-nak mi köze ehhez?
  • forrai
    A dolog talán úgy kezdődött, hogy Isten teljesen szabad kezet adott az Embernek. (lásd Káin története), hogy tegyen jól, ahogyan ő akar.

De amikor látta, hogy az nem képes jól bánni a szabadságával, adta a Tíz Parancsolatot. Amiben benne van az is, hogy amit az uwu akar, az jó, vagy rossz? (A Biblia szerint egyértelműen gonosz.)

Természetesen ezek csak a leglényesebb dolgok, amelyekről tényleg lehet tudni hogy jók, vagy rosszak. Például tévedés, hogy a Szombat csupán pihenő nap lenne? Az inkább azért van, hogy az ember elmélyedve közelítsen Istenhez, értse meg, hogy mi a jó őszerinte. Ami egyfajta meditálási technika.

Mivel azonban az élet nemcsak a felebarát vagyonának és feleségének megkívánásáról szól, ahhoz Mózes hozzáirta még a Tórát is, még vagy öt kötetben. Ami egyfajta törvénykönyv inkább, a kornak megfelelően.

Mindez azonban nem segített a dolgon: hogy az ember ugyan már tudja, hogy van jó, és gonosz, de nem mindig tudja, hogy melyik- melyik?

Talán ha többen lennének, és összedugnák, kinek- mije van, jobban menne a dolog? Legyen egy emberközösség, amelynek tudása, itélőképessége hatványozottan nagyobb, mint csupán egyetlen emberé? Akik közös gondolkodásának eszköze majd valamiféle Internet lehetne?
    Mondjuk 2000 év kellene hozzá?

Hát az már megvóna, de az uwu még mindig itt van, a süket ötleteivel...
    Egy uwu azonban nem csinál telet. Egyelőre meglátjuk, hogyan folytatódik? Még jól is elsülhetne...
  • patiang
    Vagyis azt mondod, hogy Ő csak egy nagy.....??
  • clarck
    Hát hogy Jézusnak mi szüksége rá azt nem tudom, de Istennek minimum egy testrészére biztos hogy szüksége van, mert naponta emlegetjük.
  • patiang
    Nem rossz.:))
  • patiang
    Persze ő hazáját védi más ártatlan ember megölésével.
    Gondolkoztatok már azon, hogy mi szüksége van Jézusnak (Istennek (?!)) fizikai testre a mennyben?? Hiszen nem funkcionális egyik testrésze sem.
    Nem az lehet inkább, hogy a kereszténység elindulásakor a mennybe menetelt nem lehetett volna "megetetni" az egyszerű emberekkel? Hiszen azt is mondhatták volna: ne hülyülj már, hiszen itt fekszik. Ja, hogy csak a lelke? Bizonyítsál már öreg!!
    Az tudvalevő (legalább is a kutatók szerint), hogy a kereszténység első hívei zsidók voltak. Az ő megrögzött szokásaikat kellett ledöndeni.
  • patiang
    Azért az alap gonosz, és jó talán, de csak talán definiálható.
    Mert ki a gonosz, és ki a jó: a háborúban (nem elhanyagolható) a szerencsétlen besorozott katona megöl egy, vagy több olyan embert, akiket szintúgy kihajtottak a frontra, s megtetézve talán még azzal is, hogy szent meggyőződése, hogy Istennek tetsző cselekedet. Akkor ő jó vagy rossz??
  • clarck
    A gonosz attól gonosz hogy kárt okoz a jóknak.Jók viszont akkor jók ha kárt okoznak a gonosznak.De ha jók is kárt okoznak akkor ők is gonoszak?
  • clarck
    "Amíg nem tudjuk a jót a gonosztól megkülönböztetni"
    Kinek a szemszögéből nézve?
  • uwu 80
    Pedig ez igazán nem nehéz.
    Csak hát relatív dolog, és változik személyenként is és idővel is.
    Most még nem tartom ördögtől valónak a létezésedet, de ki tudja, lehet hogy pár év múlva annak tartom majd, és lelkiismeret furdalás nélkül oltom ki károsnak vélt életed, amit most ugyan nem tennék, de addigra a lehető legjobb dologgá szépül.
  • forrai
    Amíg nem tudjuk a jót a gonosztól megkülönböztetni, csak tudjuk, hogy léteznek, addig ne filozófáljunk a bűnökről.
  • clarck
    Na jó egy kicsit komolyabban véve.A Biblia is mint minden "törvény "csak a hozzáértő kezében működik.Ő dönti el hogy mikor milyen értelmezést használunk.Lehet ugyan ezt a sort jelképesen,és szó szerint is értelmezni, mikor mire van szüksége az Úrnak.Mikor mit kell másként magyarázni, mint ahogyan értjük.Számtalan példa van erre."Bort iszik és vizet prédikál"
  • clarck
    Na igen csak most nehogy az emberiség legyen a megtérítendő.Mert akkor papolhatunk bárkinek.
  • clarck
    Szóval akkor még Isten sem tudja hogy hogy néz ki,de már követelőzik hogy legyük olyanok mint Ő.
    Az erkölcsi és morális alap pedig már a paradicsomban szertefoszlott.Másként nem lettek,lettünk volna kidobva.Tehát a célját elérte.
  • patiang
    Lesz majd kit irtani megint. Na jó esetleg megtéríteni.
  • patiang
    Én az erkölcsi, morális azonosságot gondolom. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nekem van igazam.
    Úgy Isten mint szakállas apó csak a képes könyvekben található. Az Úr jelképe egy szem. Aki már volt kat. templomokban láthatta. Ez a szem nem azonos a Horus szemmel.
    S az a szem is csak jelképes.
  • clarck
    Hát lesz min dolgozniuk!De nem csak nekik.Ugyanis majdnem minden vallás egy Istent imád csak más a neve.Ők is tekerhetnek egy pár kört mire elmagyarázzák a fanatikusoknak hogy mi az ábra.
  • clarck
    "Gondolom, hogy a saját képére való formálást nem fizikai értelemben kell gondolni."
    Szerintem meg igen! Ha nem szó szerint érted akkor mi értelme?(Így sem sok)
  • patiang
    Olvastam egy blogot, melyben az egyház már most azon dolgozik, hogy mit kell tenni, ha találnak értelmes idegen lényeket. Ugyanis az felborítja az egész keresztény vallást. Jézus kik bűneit vállalta magára? Csak a földiekét, vagy másokét is? Akkor viszont ugyanazt meg kellett tennie mint a Földön.
  • patiang
    Gondolom, hogy a saját képére való formálást nem fizikai értelemben kell gondolni. Ha pedig az erkölcsi vonalat nézzük, akkor rettentő sok olyat teszünk, mit Isten tett. Bár gondolom, hogy még most sem nyugdíjas.
    Ezt azért gondolom, hogy az Ótestamentumban minden egyes katasztrófa az Úr műve. Akkor 2000 éve már nem tesz olyat?? Vagy azelőtt sem Ő volt a hunyó??
  • patiang
    Megszámolták: a Bibliában a sátán 12 bűntettet követett el. Ezzel szemben az Úr mennyit, s milyen nagyságrendben. Ez nem kérdés.
  • patiang
    "én felfogásomban Sátán is Isten része, tehát végső soron csak Isten létezik"

az enyémben is
    Különvélemény: szvsz csak rajtunk múlik, hogy Ő mely arcát fordítja felénk.
    Mi tesszük azzá, ami.
  • patiang
    Ezt úgy értem, hogy szegény kis Földünket én kihagyom ebből a néha mocskos játszmából.:))
  • clarck
    Egyébként felvetettél egy újabb gondolat sort ezzel a "gyúrás" dologgal.
    Tehát amikor Isten eljutott arra a pontra hogy megteremtse az Embert akkor fogott egy marék port vagy sarat és megformázta azt a saját képére.
    Ha a világmindenségben csak mi létezünk, és nincs senki más,akkor Isten honnan tudta hogy Ő, hogy néz ki?
    Mivel Isten rendelkezett én tudattal, tehát tudta hogy hogy néz ki, létezni kell más emberi világoknak is.
    A Genezis miden,de elsősorban világos bőrű emberre vonatkozik.Gondoljuk mi.De ha Isten tudta hogy hogy néz ki, akkor nem véletlenül választotta a sarat munkája alapanyagául.Megtehette volna hogy fehér márvány szobrot készít és abba lehel életet.A hatalma megvolt hozzá, de nem, Ő sárból csinált embert a sár viszont Fekete. Mégis mi fehérek hisszük hogy Isten ránk hasonlít.
  • clarck
    Ez sem semmi
  • clarck
    "Tegyük fel, hogy az első "ember"-párt valóban az Istennek nevezett Sátán teremtette."Lényegtelen hogyan hívjuk.Az isten sem csak jót tett de ez nézőpont kérdése.
    A lényeg az hogy az első. Nekik született két fiuk.És hogyan tovább?A két srác kezelgette anyukát?Mert ebben a felállásban másként nem lehetett.Csak arra akartam rámutatni hogy már az eleje, maga a Genezis is hibás,(vérfertőző)kapcsolatból indul.Aztán meg jön a "Ne paráználkodj "intés.
    Egyébként majdnem jó amit írtál,csak egy pár módosítást kell rajta végrehajtani.Hagyd ki a vastagon szedett részeket."Az egyiknél sárból gyúrja az embert, a másiknál meg saját képére formálja azt"
  • remark #3994
    Mi vagyunk az Isten, és sátán is.

Mi is vagyunk, meg nem is. Mert habár én is úgy gondolom hogy mi vagyunk Isten és Sátán is, de ezt elfelejtettük. És így, amnéziás állapotban már nem vagyunk igazából se Isten, se Sátán. Egyébként is manapság az a divat, hogy az embert kizárólag a Sátánnal azonosítják (mert ugye "milyen gáz ez a világ már amiben élünk, ezt képes a sok csúnya rossz ember összehozni"). Istennel viszont nem divat az embert azonosítani. Nagy kár, mert egy teljesen más világban élnénk, ha mindenki tudná magáról, hogy ő (is) Isten.

(A teljesség kedvéért hadd jegyezzem meg, hogy az én felfogásomban Sátán is Isten része, tehát végső soron csak Isten létezik. Minden ugyanazon rendszer része, nevezzük ezt a rendszer akárhogy is: valóság, vagy Isten, vagy akármi más.)

Na de hadd folytassam az előzőekben felvetett elméletet. Ha az emberek egy részét a Sátán teremtette (vagy ha úgy tetszik: módosította, lásd még: génmanipuláció), azaz ők "sátániabbak" a többieknél, és ezen emberek hite és világnézete dominál ma a Földön, akkor lehet-e ez oka annak, hogy ma az ember sátáni oldaláról esik több szó, és az isteni oldaláról meg kevesebb. Az uralkodó világnézetnek megfelelően úgy teszünk, mintha valóban az emberre inkább a sátáni vonal lenne jellemző, az isteni meg nem. Pedig...
  • remark #3993
    Mi az az "itt" ahol nem a Föld a főszereplő?
  • remark #3992
    Tegyük fel, hogy az első "ember"-párt valóban az Istennek nevezett Sátán teremtette. Akkor nem logikus, hogy úgy fog ez az Isten (a Sátán) és annak népe a többiekre gondolni mintha azok nem is lennének emberek? Hisz ha az ember definíciója az, hogy ember az, akit a Sátán teremtett, akkor mindenki, akit nem a Sátán teremtett, az nem ember.

A Bibliában nem két teremtés van leírva? Az egyiknél sárból gyúrja az embert, a másiknál meg saját képére formálja azt. Nem tudom, nem vagyok járatos a témában, csak épp van egy két elgondolásom.
  • remark #3991
    Igen, így értem! Azóta is próbálják elhitetni velünk, hogy minden ember ezen bizonyos "Isten" által teremtett ember utódja, azaz ahhoz hasonlatos. De ez nem igaz!
  • Inquisitor
    Ha lenen rá mód, hogy valaki tudja, akkor szerinted aki hisz annak lenne rá szüksége? És aki nem, szerinted tenne érte akár egy szalmaszálat keresztbe? :)
  • Inquisitor
    Érdekes elképzelés, mint ha Isten valami házsártos haragvó vénember lenne. Nyilván ezt egy házsártos haragvó mogorva vénember terjesztette el ...
  • patiang
    Biblia Szerint sorsunk elrendeltetett. Ez azért övön aluli:((((

• patiang
    "(Istenről ugyanis tudom, hogy van)"---hm---hiszed
  • patiang
    "De olvasd előbb a Genezis első lapját."

Ha a sors úgy akarta volna, Te is írhattad volna. S akkor azt nekem kötelességem elhinni?:))
    Remélem értesz.
  • patiang
    Majd amikor eljöve Isten országa, akkor majd mint bárányok viselkedénk.

Mint birkák, saját öntudat, és vélemény nélkül. Fasizmus, kommunizmus?????
  • patiang
    "Ezt annyiszor leirtam, hogy egyszer igazán elolvashatnád, és főképpen megérthetnéd."

Elkeserítelek, mert megtettem.
    Az olvasásról, és a megértésről.
    Tisztelendő atya mondta: fiam a Bibliát olvasni nem, csak forgatni lehet. (vagyis a lapjait) Az nem egy regény. Megérteni sem lehet, csupán töprengeni rajt.
    Mint, ahogy említettem ezért is alakult ki annyi ága, mert nem értették, illetve másképp.

Genezis-sel meg az a bajom, hogy ezt az Isten mesélte: hát fiam tudod ez volt, hogy......................

"sátán kétségkivül jelen van a hozzászólásodban"----------gondolod, hogy a nem azonosság már a sátán műve?