5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • Saintgerman
    na most gondolj csak bele, ha a galaxisunknak csak a 10% lakott és a galaxisokból van 100 milliárd micsoda káosz keletkezne itt, ha az úr ekkora szarvas hibákat követne el ? vagy talán ennek az úrnak nics is befolyása az egész Universumra ? netán még az egész galaxisunkra sem ? azt meg már meg sem kockáztatom, hogy ez az úr csak itt a Fökdön lenne úr, és egyedül az emberek felett, mivel a macska is többet érzékel az embernél az őt körülvevő teljes világból...
  • PhantomAss
    persze, biztosan örül Isten ha küszködsz azért hogy jobb ember legyél, csak a megváltás szempontjából sajnos ez semmit sem jelent. A lényeg azon van, hogyan akarsz jobb ember lenni:
    -Jézussal, ami az egyetlen út, vagy magadtól, ami -sajnos- hiába okoz esetleg örömöt Istennek, az örök élet szempontjából semmit nem jelent
    kb úgy tudnám leírni, hogy hiába te lennél a világ legjobb embere, akit mindenki szeret, és aki mindenkin akin csak tud segít, ha nem hiszel Jézusban akkor ez semmit sem számít, mert ettől még pokolra kerülsz
    (szóval kegyelemből van örök élet a Jézusban való hit által, nem jó cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjen)
  • ManoNegra
    annyiban pontosítanék még, hogy a törvényeket nem számunkra hozta, hanem ezek Isten törvényei azért hogy tudd minek kellene megfelelned ahhoz, hogy Istennel lehess, és hogy legyen róla képed hogy Isten milyen lehet
    ha hiszel Jézusban mint a megváltóban akkor nem kéri rajtad számon a törvények be nem tartását
    ha viszont nem hiszel, akkor a törvény hatálya alá esel, ő sem tud kivételt tenni

Ha ez tényleg (!) így van, akkor azért csak örül a Teremtő ha igyekszem megfelelni a törvényeinek, mégha elérhetetlen is hiszen ember vagyok és gyarló...

Mintha ezt már olvastam volna valahol: "Ha elérhetetlen a szent cél, az elbukás is ünnepély!"
  • PhantomAss
    így van, jól érted
    mivel Isten már azelőtt tudta hogy baj lesz mielőtt megteremtette az emberiséget, és tudta azt is hogy el fogunk bukni, veszélyes szabad akaratot adni
    tudta azt is, és a Biblia is beszél róla, hogy Jézus szerepe is már az idők kezdete előtt el volt döntve
    de azt ne kérdezd hogy ezt hogy kell elképzelni, mivel én sem tudom felfogni igazából, sajnos a mi gondolkodásunkat meghatározza a földi dimenzió (tér+idő)
    az biztos hogy Istennél nincs idő, ott örökkévalóság van, így értelmetlen időbe elhelyezni bármit is

hogy miért teremtett bennünket Isten mégis ha előre tudta hogy ez lesz? fogalmam sincs sajnos, erről a Biblia sem beszél
    annyiban pontosítanék még, hogy a törvényeket nem számunkra hozta, hanem ezek Isten törvényei azért hogy tudd minek kellene megfelelned ahhoz, hogy Istennel lehess, és hogy legyen róla képed hogy Isten milyen lehet
    ha hiszel Jézusban mint a megváltóban akkor nem kéri rajtad számon a törvények be nem tartását
    ha viszont nem hiszel, akkor a törvény hatálya alá esel, ő sem tud kivételt tenni

• ManoNegra
    Tisztázzuk, hogy jól értelek-e.

Van egy Teremtő Isten, aki jó. Ez az Isten olyan törvényeket hoz számunkra, amiről tudja, hogy nem tudjuk betartani... Majd az Ő által kreált problémát úgy oldja meg, hogy feláldozza magát? Saját maga miatt? Nincs ebben ellentmondás?
  • PhantomAss
    így van ahogy mondod, a humanizmus nagy "csapás" volt a vallásra nézve, az embert helyezte előtérbe, az "ego"-t hirdette, hogy mindenki Isten lehet
  • remark #4177
    "most már az ember akarja eldönteni hogy mi a jó és mi a rossz, nem pedig Istenre hallgat"

Mondom mindezt úgy, hogy nem vagyok vallásos, és nem foglalkozok a Bibliával. De amit itt megfogalmaztál, az a hétköznapokban is szüntelen szembejön.

(Egyébként ezt a szembemenést azonosította a 2012 blogon Tóth Bálint a humanizmussal.)
  • PhantomAss
    egy valamit tudnod kell, a tízparancsolat nem azért van hogy betartsd (hiszen még nem született ember aki be tudta volna tartani, és nem is fog)
    a parancsolatokat azért adta Isten, hogy rájöjj arra mennyire nem tudsz "jó" lenni Isten előtt, pedig csak akkor lehetnél Istennel ha be tudnád tartani őket
    azt hiszed Isten szemében jobb lennél ha nem ölnéd meg a legyet, vagy ha nem ennél húst? sajnos (illetve szerencsére) a válasz nem! Nem lennél jobb ember ezzel Isten szemében!
    Isten nem várja el tőled és senkitől sem, hogy be tudja tartani a parancsokat, hiszen ez az embereknek lehetetlen!
    És pontosan ez az az ellentmondás amit Jézus feloldott a halálával:
    hiszel Jézusban hogy ő a megváltó és téged is megváltott=Isten megbocsátott, nem kell semmiféle plusz dolgon görcsölnöd
    ezt hívják kegyelemnek, hogy bár hatalmában lenne elítélni minket de nem teszi

a bűn pedig alapvetően az, hogy nem bízunk Istenben:
    Ádámnak és Évának Isten szabad akaratot adott, és megmondta nekik mit tehetnek és mit nem.
    Tehát Isten mondta meg mi a jó és mi a rossz!
    Ezzel szemben a bűnbeesés azt jelentette, hogy az ember a sátánnak engedett, tehát most már az ember akarja eldönteni hogy mi a jó és mi a rossz, nem pedig Istenre hallgat
    ezért jutott ide az emberiség sajnos ahol most van, mert a magunk feje után megyünk...
    Mert én biztos vagyok benne hogy Isten megmondja mit kellene tennünk, csak ugye egyszerűbb a saját fejünk után menni, és utána Istent okolni
  • ManoNegra
    Mondjuk nyáron van egy légy, amit már huszadszorra hajtok ki az ablakon, de visszajön az ajtón, és b@szogat. Huszonegyedszerre viszont agyonütöm. Ezzel máris vétkeztem, hiszen az életét nem én adtam neki, így elvenni sincs jogom, viszont "hatalmamban" állt. A biblia is írja, hogy ne ölj, viszont (tudtommal) nem azt mondja, hogy ne ölj embert.

És akkor itt van a húsevés problematikája, nem tudtam még ráveni magam, hogy ne egyek húst, pedig az is ami manapság megy a nagyipari húselőállításban az a nagybetűs bűn. Ez természetesen csak az én elmélkedésem, nem egy egyetemes kinyilatkoztatás,tehát kéretik a helyén kezelni.
  • PhantomAss
    ez szerintem nem egészen így van, legalábbis én nem így látom
    mi a bűn szerinted? illetve miért hiszed hogy bűnös vagy?
  • ManoNegra
    Viszont itt jön az, hogy én ezt a bűnbeeséses sztorit nem hiszem el, innentől nem igaz az számomra, hogy azért vagyok bűnös, mert Ádám és Éva ettek a fa gyümölcséből... Az lehet hogy bűnös vagyok, de nem ezért, és egyébként sem hiszek az eredendő bűnben.

Az is felemás érzésekkel tölt el engem, hogy a jóságos Teremtő ilyen dolgot tesz, hogy direkt felkínálja a tiltott gyümölcsöt, amikor tudja, hogy az ember kíváncsi természetű (tudja, hisz Ő teremtette) és tudja, hogy enni fognak belőle. Nem hiszem én azt el a jóságos Istenről hogy ilyet tenne!
  • PhantomAss
    -gondold el, Isten tökéletesen bűntelen, ezért akiben egy kis bűn is van (egyébként nincs kis bűn vagy nagy bűn, ahogy pl a katolikus egyház tanítja, a Bibla szerint csak BŰN van)az nem tud Istennel közösségben lenni
    Ádám és Éva is bűntelen volt, és ahogy a Biblia írja, Isten jelenlétében éltek a Paradicsomban
    -pontosan azt teszi Isten amit írsz, ugyanis jogában áll neked és nekem és mindenkinek megbocsátania anélkül hogy valamit is tennél érte!
    DE hogy ezt megtegye, előbb meg kellett oldania a bűn problémáját!
    Mit ír a biblia?
    A bűn zsoldja a halál, és mindenki híján van Isten dicsőségének. Magyarul mióta Ádámék megbuktak, azóta minden ember meg kell haljon a bűn miatt és sajnos a pokolra kerülnénk
    Ám, ha valki előre kifizetné az árat a te halálodért, és az összes ember haláláért, akkor megmenekülnél ettől
    Ezt viszont csak úgy lehetett megoldani, hogy olyasvalakinek kellett meghalnia, aki maga is bűntelen volt
    magyarul egy ártatlan áldozatnak, akiben sosem volt bűn, és ezért ha meg is hal az ő halála "érvénytelen"
    De ki tehetné ezt meg, hiszem minden ember bűnös Ádám miatt?
    Itt jön a képbe Jézus, aki -mivel Isten volt maga- tökéletesen bűntelen volt, emberi formában meghalt, és a vére elmosta a többi ember halálát
    már nem kell a pokolra kerülnünk, ha elhisszük hogy Jézus megváltott minket a halálból
    érthető nagyjából?
  • ManoNegra
    -tehát Jézus a világ bűneiért halt meg mert ezért jött (gyakorlatilag Isten emberi formában eljött a földre hogy meghaljon értünk mert ez volt az egyetlen módja annak hogy a bűn ne szakítson el tőle)

Ezt hogy érted? Nem állt hatalmában Istennek megbocsátani nekünk anélkül, hogy feláldozá a fiát (vagy magát)?

-az egyház bűnei valóban nagyon borzasztóak, de ne felejtsd el, hogy azokat nem Isten akarta vagy követte el, nem is ő rendelte el, hanem az emberek gondolták úgy hogy ez jó Isten szemében

Ez így igaz, de ha már egyszer eljött a megváltó, és utat mutatott, akkor miért mentek az ellenkező irányba??

ugyanígy amikor valaki azt kérdezi, hogy Isten hogy engedheti meg a háborúkat és a szenvedést ha ő annyira jó, a válasz az hogy ezeket nem Isten teszi, hanem az emberek, Isten nevében/nevéért
    nagy különbség
    a Biblia azt mondja hogy Isten jó, ő nem akar rosszat az embernek-csupán megengedi a sátánnak hogy rosszat tegyen (lásd Jób)
    mert minden hatalom ami a földön van Istentől adatott
    igen, a Sátáné is, és a gonosz embereké is

Igen, ezt magam is így gondolom.
  • PhantomAss
    -a zsidók valóban nem ismerik el Jézust a messiásnak, ők még mindig várják a megváltót akit az ószövetségben a próféták megjövendöltek
    -ettől függetlenül mi keresztények hisszük hogy ő a messiás, hiszen ezt kijelentette magáról és beteljesítette az összes (kb. 600) próféciát amit megjövendöltek a messiásról (egyébként a zsidók között is jelen van egy ébredési hullám, sokan keresztelkednek meg ma is és elfogadják Jézust)
    -tehát Jézus a világ bűneiért halt meg mert ezért jött (gyakorlatilag Isten emberi formában eljött a földre hogy meghaljon értünk mert ez volt az egyetlen módja annak hogy a bűn ne szakítson el tőle)
    Jézus bebizonyította az életében hogy ő tényleg a Messiás, innentől kezdve -szerintem- nem oszt nem szoroz hogy a zsidók mit gondolnak
    -az egyház bűnei valóban nagyon borzasztóak, de ne felejtsd el, hogy azokat nem Isten akarta vagy követte el, nem is ő rendelte el, hanem az emberek gondolták úgy hogy ez jó Isten szemében
    ugyanígy amikor valaki azt kérdezi, hogy Isten hogy engedheti meg a háborúkat és a szenvedést ha ő annyira jó, a válasz az hogy ezeket nem Isten teszi, hanem az emberek, Isten nevében/nevéért
    nagy különbség
    a Biblia azt mondja hogy Isten jó, ő nem akar rosszat az embernek-csupán megengedi a sátánnak hogy rosszat tegyen (lásd Jób)
    mert minden hatalom ami a földön van Istentől adatott
    igen, a Sátáné is, és a gonosz embereké is
  • ManoNegra
    Az is egy érdekes kérdés számomra, hogy miért egy megkínzott, keresztrefeszített alakkal ábrázolják Isten Fiát, amikor erre vannak sokkal emberibb lehetőségek.

Csak hogy egy példa legyen, de tudnék még párat...

Ez inkább hasonlít egy ölelő alakra, mint egy megfeszítettre. Azt mindenesetre tudjuk, hogy a szimbólumoknak meghatározó jelentőségük van...
  • ManoNegra
    Javíts ki ha nem jól tudom, de a zsidók nem ismerik el Jézust Krisztusnak.

Tehát akkor nem azért halt meg Jézus, hogy megváltsa az emberiséget bűneitől, hanem mert a zsidók egy része nem hitt benne, és nem hisz a mai napig se.

Nekem a judeo-keresztény egyház bűnei (inkvizíció, keresztes háborúk, erőszakos térítések) arra a következtetésre juttatnak, hogy nekik Jézus csak szimbólum, amit az ablakba kitéve, rá hivatkozva, a tanítási ellenében követtek el. Tehát nem a Jézusi szellemiség szerint cselekedtek.
  • PhantomAss
    mi a köze a zsidó-keresztényeknek Jézushoz?
    -Jézus zsidó volt
    -Ő volt a megjövendölt messiás
    -ezt a közelében lévő zsidók felismerték (alapvetően a tanítványok szűk köre akiknek a feltámadása után megjelent)
    -terjeszteni kezdték ezt a felismerésüket a többi zsidó között, így kezdett terjedni a kereszténység a jeruzsálemi zsidók között rohamosan

tehát a kereszténység kezdetben egy zsidó szekta volt, amit a többi zsidó (pl Pál) kegyetlenül üldözött, mivel nem hitték el hogy Jézus=Isten
    a 12 tanítvány közül amúgy 11-en vértanúhalált haltak emiatt
    érdemes ezen elgondolkodni kicsit:
    -Jézus meghalt, keresztre feszítették. Megmondta ugyan előre hogy 3 nap múlva feltámad, de ezt akkor még a tanítványok nem értették
    -a halála után a tanítványok bujdokoltak, elő sem mertek jönni, hiszen nagyon féltek az írástudók (farizeus zsidók akik Jézust megölették) haragjától
    -3 nap múlva megjelenik Jézus, és a tanítványok megbizonyosodnak afelől hogy tényleg ő az
    -előjönnek, bátran terjeszteni kezdik ezt az emberek között, bár tudják hogy ez az életükbe kerülhet

Ha tudod valamiről hogy hazugság, meghalnál érte? Ők meghaltak a hitükért, mert teljesen biztosak voltak benne hogy Jézus a messiás és feltámadt ahogy előre megmondta...
  • ManoNegra
    ?
  • PhantomAss
    jaja én is..majd holnap
    üdv
  • PhantomAss
    igen ez elég furcsa
    sőt az is, hogy a Biblia ott "Istenfiak"-ról beszél
    ez pont egy olyan dolog amiről csak feltevések vannak
    egyébként egyesek szerint ez pont egy allegorikus mű, tehát azért íródott, hogy bemutassa Isten szabad akaratát és döntési jogát az emberek felett (mert ugye mondhatja-e a fazék a fazekasnak hogy miért ilyenre csináltál? hát sajnos nem)
  • gogandmagog
    Kiléptem, jó éjjt!
    Legközelebb...
  • PhantomAss
    igazad van abban hogy volt ellenpápa, sőt több is volt a történelemben
    a magyarokról szerepéről sajnos nem tudok
  • gogandmagog
    Na ez a furcsa a Jób hitének megítélésekor, hogy milyen kellemes hangulat van az Úr, és a Sátán között, mikor Jób alkalmasságát vizsgáztatják közösen. A Sátán éppen az Úrral tárgyalja meg (nem a pokolban), mi legyen a következő próbatétel.
  • PhantomAss
    ez igazából arról szól, hogy Pál addig kegyetlenül üldözte a keresztényeket (akik ugye alaapból zsidók voltak)
    miért is? mert Pál is farizeus volt, és azt hitte hogy a keresztények Istent káromolják akkor amikor Jézust a megváltónak hiszik
    de Pál megtért, és felhagyott az üldözéssel, sőt ő lett az egyik legelszántabb követője Jézusnak
    ez -talán- nem tetszhetett a Sátánnak, ezért megpróbálta fizikailag ellehetetleníteni Sault (a korai feljegyzésekből tudjuk gogy elég "gnóm" volt, már elnézést a kifejezésért, nem volt egy délceg ember)
    elképzelhető hogy ez a tüske azt jelképezi, hogy a Sátán így akarta a munkájában ajkadályozni, hisz azelőtt neki "dolgozott"
    és valóban, Isten kegyelme mindenre elég...nem kellenek csodák
  • gogandmagog
    Pál (Saul) üzleti vállalkozása a rómaiakkal a judeo-kereszténység. Sőt jujdejókatolicizmus, mert az nem kereszténység. Annál még a magyar őskereszténység is régibb.
    Volt egy pápa, aki helyett egy úgynevezett ellenpápát választottak. Nos e pápa épp a magyarokat/hunokat kérte meg, segítsék vissza hivatalába. Megtörtént, mégsem mondja ma senki, hogy a keleti barbár törzsek tették mindezt, mert akkor a pápa személye is megkérdőjelezhető lett volna.
    Erről írásos dokumentumok maradtak fenn, nálunk mégsem dicsekednek ezzel, nem is tanítják.
  • PhantomAss
    ha belegondolsz, az ember teremtésekor már létezett a sátán (a kígyó ugye)
    és Jób mégcsak jóval ezután jön..
  • PhantomAss
    mármint a sátán volt főangyal, nem Jób
    bocsánat félreérthető
  • gogandmagog
    A főangyal "levetése" Jób előtt, vagy után történt?
    Saulba a Sátán "tövist" helyezett, mikor hirtelen megtért, amit az Úr nem volt hajlandó kivenni belőle. Ez a levetetés előtt, vagy után történt? Hagyta hát az Úr szenvedni Sault? Ha nem azt tette, amit elvárak tőle?
  • ManoNegra
    De akkor mi köze a judeo-keresztény vallásnak Jézushoz?
  • PhantomAss
    nem Jézus gestapója hanem a pápáé :)
    Jézusnak ehhez semmi köze
  • ManoNegra
    Jézus gestapója? Ugye érzed hogy hazudsz!
  • PhantomAss
    nincs
    az inkvizíciót Lojolai Szent Ignác alapította az akkori pápa kérésére, hogy elejét vegyék a katolicizmus ellenes felkeléseknek
    egy vallási rendőrség volt, kb mint a gestapo, ami azért működött, hogy azokat az embereket akiknek szúrta a szemét az egyház kicsapongása, elhallgattassák
    (sajnos a katolikus papság és pápaság nagyon mélyre süllyedt az évszázadok alatt, gyakorlatilag csak a pénz és a hatalom érdekelte őket)
  • PhantomAss
    Jóbra gondolsz?
    róla azt mondja a Biblia, hogy egy "főangyal" volt, Isten közelében
    aztán valami miatt "megromlott a kapcsolatuk", és levettetett az égből
    ("láttam a sátánt lehullani mint fényes csillagot)
    a pokol neki és a követőinek lett létrehozva egyébként
  • ManoNegra
    És a Jézusi tanitás sincs elentmondásban az inkvizícióval?
  • PhantomAss
    nem egészen, a katolikus papság a vatikán alkalmazottai
    a teológia egy kicsit más
  • gogandmagog
    Azért a Sátán személye valahogy furcsa az összképben. Az ószövetségben nem említik negatív figuraként, inkább mintha valami katona, vagy elszámoltató lenne, ott is főnök. Ki is volt az, akit próbára tett többször is? Elpusztult a nyája, majd gyermekeire omlott a ház...
    Na ott egészen jól megvannak Istennel. Isten csak azt kéri a Sátántól, hagyja meg az életét annak az embernek. No hogy is hívják...?
  • ManoNegra
    Oké rendben, a jó pap is holtig tanul! Örülök ha leírod az álláspotodat.
  • PhantomAss
    igen, eltérőnek is látszik , de ez csak látszólagos, a két könyv eltérő mondandója miatt
    valójában az úsz teljsen jól folytatja az ósz-t , semmi ellentmondás nincs benne teológiailag
  • PhantomAss
    ja neem, én nem akarok itt nagy igazságokat kimondani, én csak jelzem hogy teológus hallgatóként miket tanulok
    nyitott vagyok más nézőpontokra is, de ha valami nagyon nagy csúsztatás és semmi alapja akkor azért szólok :)
  • ManoNegra
    A Bogumilok világnézete:

[i]A bogumilok világszemlélete nagyban manicheusnak tekinthető,[2] minthogy úgy tanítottak, hogy az úr Istennek két fia volt: Satan-el és a fiatalabb Mika-el.[3] Az idősebbik fellázadt atyja ellen („trónját Isten trónja fölé akarta helyezni”), így gonosz lélekké vált és a menny alsórészét a földdel kapta örökségül. A teremtés után Satan-el egy féligazság sugalmazásával megtévesztette az ártatlan, Istenben bízó első Embert és önállóságra biztatta. Ezzel Ádám magát és leszármazottjait a föld urának eladta és ettől kezdve „orcájának verejtékével ette kenyerét”, ellenségeivel való örökös háborúzások közepette. Azután emberi formában, Jézus képében, elküldetett Mika-el, akit a Jordánban való megkereszteltetése után Isten „választott”-jának jelentett ki és galamb formájában a Szenlelkét adta neki. Ekkor Jézus hatalmat nyert az Ádám és Satan-el szerződését tartalmazó agyagtábla (hierographon) eltörésére és Jézus áldozati bárányként való önfeláldozásával legyőzte Satan-el-t. Satan-el, így elvesztve istenségét, Sátánná, azaz a gonoszság lelkévé vált aki földi uralmát a (Római- és Ortodox) Katolikusság megteremtésével gyakorolja. Hitük szerint ő volt az eredete az egyházszervezeteknek, a papi ruháknak, ceremóniáknak, szentségeknek, böjtöléseknek, a szerzetesekkel és papokkal együtt. Bogomilok mindezeket a Sátánnak, az emberiség megtévesztésére készített eszközeinek tartották, amiket arra használt, hogy a népek figyelmét a lelki valóságról az anyagi tüneményekre terelje, hogy „mennyei kincseiket” ne gyűjthessék. E világot Sátán uralmának tekintve a Bogomilok a hatalom- és gazdagságra vágyást teljes egészében e megtévesztés eredményének vélték, és ezért úgy gondolták, hogy az Igazságot kereső igyekvő léleknek távol kell tartania magát a Világ minden gyönyörének túlzásaitól. Óvva intetek azonban az aszkétizmus ellen is, azt hirdetve, hogy az igazaknak Isten áldásai lelki boldogságot nyújtanak, mivel „ők a föld sója”.