5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
remark #4423 "Bontsd le az ékes házat, melyben annyi sok öröm és gond vala részed; bontsd le a házat mindenestül és építs erős hajót helyette... Építs hajót s vesd meg ezentúl... vesd meg a birtoklás hatalmát... s keresd az életet helyette!" -
remark #4422 Nem csak az az infó, amit bizonyítani is tudsz. Látod magad előtt a monitort? Akkor bizonyítsd is be. Elég, ha magadnak bebizonyítod. Ja, hogy nem tudod, mert előbb utóbb axiómáknál kötsz ki? Hát ez van. -
#4421 "Hogy is hullottál le az égből, te fényes csillag, hajnalnak fia? Hogyan buktál a földre, te, aki szolgaságba döntötted a nemzeteket? Azt gondoltad magadban:...Felszállok a felhők magasába, hasonló leszek a Fölségeshez! És lám! Az alvilágba zuhantál alá, a mélységes szakadékba." (Iz14, 12-15.)
latin szótár szerint:
lucifer =fényt árasztó, világosságot terjesztő, világra hozó {Diana}
lucifer, eri, m =hajnalcsillag, {átv} nap -
ManoNegra #4420 Én úgy tudom, lucifer fényhozót jelent, és nem azonos a sátánnal. Mindenesetre nem hiába hívják "nagy plagizátornak" a gonoszt, újat nem tud kitalálni. -
#4419 Olvastam egy furcsa ellentmondásról: a Lucifer szó jelentése "Hajnalcsillag". Állítólag Jézus többször is ennek nevezte magát (a bibliai szövegekben említik). Hallottatok már róla, ezt hogyan értelmezik? -
patiang #4418 Ugyancsak az NG-én egy teológus nő mesélte, hogy a kis Jézus a szokásos csintalan gyerek volt az iskolában, mint a többiek. Pl agyagból készített galambokat, melyeket életre keltett. Tehát, ha iskolába járt, csak megtanult írni.
A zsidó hagyományokban egy férfi, ha nem nősült meg 20-25 éves korára nem tekintették felnőttnek, nemhogy vezetőnek. -
gogandmagog #4417 ...és ha nem tudott írni? Mert ács volt.
Csak csodát tenni tudott, azt is csak akkor, ha sokan voltak körülötte. A gyógyítás és valódi gyógyítás között pedig van különbség. Több esetben a tömegek előtt tett csodát, mely annak pillanatában megtörtént, meggyógyult a beteg, feltámadt a halott. De van olyan is, mikor valódi gyógyítást végez. (majd megkeresem) Kivezeti a beteget a faluból, s ott gyógyítja, ne lássa más. Elsőre nem is jár sikerrel, meg kell ismételnie. majd figyelmezteti, nem biztos a végleges gyógyulás. -
ManoNegra #4416 Azért elég sokat elmond, hogy akit Bakócz Tamás helyett válaszottak pápának, micsoda Jézusi aszkéta életet élt! Igazi jóó válastás volt!! ... Medici bankár dinasztia tagja volt az Istenadta.
[i]Leó pontifikátusa nem telt el eseménytelenül, mégis a krónikák leginkább az extravagáns egyházfő életvitelével, hihetetlen költekezésével és mesébe illő műpártolásával voltak tele. Leó nagyrészt világi neveltetést kapott, és miután az egyház legmagasabb hivatalába került, ugyanúgy firenzei főnemes vagy uralkodó maradt, mint régen. Tékozló, buja életvitelét nem hagyta a Vatikán falain kívül, és nem különösebben rejtette véka alá, hogy egyházi teendői igazán nem kötik le, amennyiben annak nincs semmi hatása családja érdekeire. Ezért aztán jórészt szabad kezet adott a kúria hivatalnokrendszerének, jómaga pedig elmerült az élvezetekben. Rajongott a zenéért, a színházért és a költészetért. Hatalmas vagyonokat költött bankettek és estélyek adására, és a vadászatokat is rendkívül szerette. Már gyermekkora óta a zene rabja volt, palotájában csak ritkán hallgatott el a finom muzsika. A lakomák közben Európa legkiválóbb zenészei játszottak, és gyakran bohócok is szórakoztatták a pápát. Az ókori Rómát idéző pompás felvonulásokat, bikaviadalokat és álarcos utcabálokat, fesztiválokat tartott.
A Vatikán uralkodása alatt tulajdonképpen egy nagy színházzá változott, ami összeillett Leó karakterével is. A leírások alapján a pápa szinte sosem veszítette el jókedvét, és maga körül is jókedvű embereket szeretett látni. A féktelen költekezés közepette pápai kötelezettségének tartotta, hogy évenként óriási összegeket adjon alamizsnába. A művészeteket habzsoló egyháző számlájára azt az egyet senki nem róhatta fel, hogy nem törődik az elesettekkel, a szegényekkel. Több kórházat, szegényházat és árvaházat is alapított, többször adott támogatást a szociális intézményeknek, sokakat felkarolt.
Rafaello: Athéni iskola
A hatalmas költekezés eredményeképpen 1515-re teljesen kiürült a pápai kincstár, amelyet II. Gyula jócskán megtelve hagyott utódjára. Ettől kezdve Leó örökös pénzhiánnyal küzködött, és ez különös bevételi források bevezetésére sarkallta őszentségét. Emiatt született meg a reformáció által bőszen ostorozott búcsúcédula, és a törökök ellen szedett tizedek bizonyos átcsoportosítása is. A korabeli Európában a pápa mesés jövedelemmel rendelkezett. Évi 500-600 ezer aranydukát áramlott be a kincstárba, de Leó féktelen műpártolása és háborúi még ezt a hihetetlen összeget is felmorzsolták. A korántsem spórolósnak nevezhető II. Gyula udvartartásának költségei mindössze a felét tették ki Leóénak. Becslések szerint összesen négy és fél millió aranydukátot tapsolt el a pápa pontifikátusa alatt, és 400 ezer dukátos adósságot halmozott fel. A korabeli szúrós nyelvek meg is jegyezték, hogy Leó három pontifikátust is kitesz: anyagilag felemészti az előző, a saját és utódja uralkodását is. -
patiang #4415 Azt hiszem az NG-n volt egy film, melyben felsorolták azokat a történeteket, melyek majd' hajszálra ugyanazok, mint a bibliaiak, csak a szereplők mások. -
patiang #4414 Bár azért számomra az nagyon fura, hogy egy művelt "ember", mint Ő egyetlen sort sem hagyott az utókorra. Egy új vallás hirdetőjétől ez minimum elvárható lett volna. Pedig vélem, hogy rengeteg gondolat kavargott a fejében. Arra már nem is merek gondolni, hogy egy, a későbbiekben kitalált személy. Hiszen elég sok hasonló gondolatú emberke létezett abban az időben. Sőt még a cselekedeteik is hasonlóak voltak. -
#4413 A Gilgamesből:
"A mezopotámiai Vízözön-történet hőse a sumer változatban Ziusudra (az akkád változatban Utnapistim), akit a Vízözön után az istenek égi hajlékukba repítettek. Amikor a hős Gilgames hosszas vándorlás és bolyongás után végül elérkezett arra a "távoli földre", a bölcs Utnapistim tanácsát kérte élet és halál dolgaiban. Utnapistim elárulta Gilgamesnek - és rajta keresztül a Vízözön után élt emberi nemnek - életben maradásának történetét: "Titokba avatlak be! Rejtett tudásába az isteneknek!" - mondja Utnapistim, s elbeszéli a Vízözön igaz történetét.
Utnapistim szerint az istenek tanácsba gyűltek, s ott döntöttek arról, hogy elpusztítják az emberiséget. A tanácskozás tényét és a meghozott döntéseket titokban tartották. Ám Enki felkereste Utnapistimet, Suruppak uralkodóját, hogy értesítse a közelgő veszélyről. Enki egy nádkunyhó fala mögül szólította meg Utnapistimet. Szavai eleinte titokzatosan csengenek, de később nagyon is világosan fogalmaz:
Suruppak férfia, te jámbor! Ubar-tutu bölcs fia! Bontsd le az ékes házat, melyben annyi sok öröm és gond vala részed; bontsd le a házat mindenestül és építs erős hajót helyette... Építs hajót s vesd meg ezentúl... vesd meg a birtoklás hatalmát... s keresd az életet helyette! Gyűjts egy-párt az élő fajokból, hogy majd akkor magjuk ne vesszen! Pontos mérték szerint építsd a hajót... hajszálnyit sem térhet el attól, amit veled parancsként közlök." -
patiang #4412 Igaz! -
patiang #4411 És neked is IGEN.
De honnan jutottak infóhoz?????
A sugallat nem igazán bizonyíték. -
patiang #4410 Ne halkan jegyezd meg, mert [nagy]IGEN, IGEN[nagy] -
gogandmagog #4409 Maradjunk a Biblia, mint könyv alapvető céljainál, amely azért lett megalkotva, hogy a papságnak legyen egy hivatkozási alapja az abban leírtakhoz, melyet ők magyaráznak a hívőknek. Azt látjuk, hogy a megjelenésekor a népek, melyekre kényszerítették e vallást, többnyire (az elbutítás miatt) írás-olvasás tudatlanok voltak. Ebből következik, hogy a szövegekhez csak a felsőbb körökbe tartozók jutottak hozzá. Előbb csak a papság, akiknek szánták, később egyre többen, a sokszorosítás fejlődésével. A megtartott szövegrészek, az elvetett írások, és a belső szabályok pedig éppen e ranglétra alján lévő prédikátorok egy gondolati sík mentén tartását szolgálták, pap se tudjon mindent alapon. Az apokrif, vagy "rejtett", vagy "különálló" könyvek nem voltak ezek számára sem elérhetőek, éppen azért, hogy ne vetüljenek fel újabb, esetleg a vallás alapjait megkérdőjelező gondolatok, maguknál a papoknál. Ki volt, van találva egy szorosra zárt gondolatmenet, attól eltérni nem szabad, kritizálni, kérdéseket feltenni tiltott. Ha ez mégis megtörténik, akkor ott a Biblia, ami minden kérdésre választ ad, keresse meg benne a kérdező, amire választ vár. Ha nincs benne, az a kérdés Isten által válasz nélkül hagyott csupán, nem megválaszolhatatlan, de a papság nem jogosult a válasz megadására. Majd Isten, ha eljő válaszol.
Maradjunk annyiban, hogy a Bibliát nem a közembereknek szánták! Nem számoltak azzal, hogy eljut hozzájuk a leírt, nem magyarázott formában, s majd egyedi, azonnali ál-válaszoktól mentes kérdésekként forognak generációkon keresztül.
Az ember pedig kérdez. Adam óta kérdez, mert Isten képmására teremtetett, s mind ettünk a tudás fájáról. Ez a legnagyobb, elévülhetetlen bűne, az eredendő bűn, melyet Isten soha nem tud az embernek megbocsátani. A Biblia hasonlóan írja le a teremtés-történetet, mint számos más nép teremtéstudata, egészen az özönvízig, tehát ez egy globális tudás. Onnan válnak szét a szálak, s e szóban forgó vallás sem tudta újra összefogni azt, ami Noé előtt, majd utána újra szétzilálódott. Nem is lehet. Különösen nem egy olyan könyvvel, mint a Biblia. -
remark #4408 Magadévá tetted. -
#4407 nem az én felvetésem -
remark #4406 Rengetegen nem hallották az "evangéliumot". Fura ez az egész álláspont amit felvezetsz. Erőltetettnek hat számomra. -
remark #4405 "A Bibliát emberek írták embereknek." Embereket meghaladó dolgokról, nem? -
ManoNegra #4404 Csak halkan jegyzem meg, hogy Jézus semmit nem jegyzett le, amit tudunk, azt írták róla... -
patiang #4403 Békeszerető volt-e Jézus?
Ján. 14,27 "Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek"
Csel. 10,36 "Azt az igét, melyet [Isten] elkülde az Izráel fiainak, hirdetvén békességet a Jézus Krisztus által"
Luk. 2,14 "... és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat!"
ezzel szemben
Mát. 10,34 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert. Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támaszszak az ember és az ő atyja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő napa közt; És hogy az embernek ellensége legyen az ő házanépe."
Luk. 22,36 "Monda azért nékik: ... és a kinek nincs, adja el felső ruháját és vegyen szablyát." -
patiang #4402 Köszi. Egy lépcső a menyország felé.:)))
De azért ne siess!!:)) -
patiang #4401 Ezeket az első Atyának kellett volna szó szerint bemagolni. Mármint az Ószövetséginek. -
ManoNegra #4400 Megbocsátok! :D -
patiang #4399 Ismerem. De mondhatnám ezeket népi bölcsességeknek is. Már bocs. -
ManoNegra #4398 "1. Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.
2. Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek.
3. Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre?
4. Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Hadd vessem ki a szálkát a te szemedből; holott ímé, a te szemedben gerenda van?
5. Képmutató, vesd ki előbb a gerendát a te szemedből, és akkor gondolj arra, hogy kivessed a szálkát a te atyádfiának szeméből!" Máté 7:1-5 -
ManoNegra #4397 Ajjaj. :-) NE íéltess -
patiang #4396 Hm. Az utolsó mondatod kissé önmagába forduló. Öngyilkos.
-
ManoNegra #4395 -n -
ManoNegra #4394 Egy szóval nem mondtam hogy nem fordulsz szeretettel bárki felé, ezt magaddal kell lejátszanod. Én csak elmondtam, hogy (szerintem) ez a gyakorlatban hogy működik.
Ne ítélj, hogy nem ítéltess! -
patiang #4393 S mikor szólítottam fel valakit szeretetre?
Az magától jön. Parancsra megette a fene. -
patiang #4392 Te hogyan hozol olyan értékitéletet felőlem, hogy nem fordulok más felé szeretettel? S hol az a pont, melyre ezt alapozod?
Akkor erre én is fel vagyok hatalmazva felőled. -
patiang #4391 Nem a táblát nem találom :XD -
patiang #4390 Olvastam olyat, hogy Mózes nem két táblát hozott le, hanem hármat, de az egyik eltört. Keresem, de már nem találom.
Te hallottál róla? -
ManoNegra #4389 Az a helyzet, hogy kizárólag csak magadon tudsz változtatni. Mást hiába akarsz szeretetre "felszólítani", nem fog menni. Főleg, ha Te a másikhoz nem fordulsz szeretettel. -
patiang #4388 Hát igen. Szomorú.
Egy olyan "dolog" miatt gyűlöljük egymást, melynek szeretetet kellene, hogy sugározzon.
Borzalom! -
ManoNegra #4387 Bakócz Tamás - a „második király”
"Hűségét, ragaszkodását és buzgalmát kezdettől fogva tapasztaltuk. Mióta pedig titkainkba beavattuk, tanácsunkba meghívtuk, és a legfontosabb ügyeket bíztuk rá, még inkább meggyőződtünk, hogy kiváló bölcsességgel párosult hűsége és szolgálata mind személyünknek, mind országunknak legnagyobb hasznára válik." Mátyás király 1489-ben
Nem is tudtam, hogy Bakócz Tamás személyében majdnem volt egy pápánk! ... -
#4386 Azok akik Jézus előtt éltek aszerint ítéltetnek meg, hogy Istenhez hogyan viszonyultak. Ha valaki sosem hallott Istenről, akkor azok szerint a törvények szerint kerül Isten elé, amik szerint élt (a Tíz ige, lelkiismeret pl). Csak annak róható föl, hogy nem hitt Istenben, és nem fogadta el Jézus váltsághalálát, aki hallotta az evangéliumot, mégsem fogadta el.
-
#4385 No és a vallási megosztottság a világban.
Nézd meg pl. ezeket az embereket!
Ők is vallási meggyőződésből ilyenek, "ezt a földet Isten nekik adta".
Nekik ez menetjegy a pokolba, vagy ők követik az igaz Istent?
Szóval lehet töprengeni az Ó és Újszövetség értékrendjén. -
patiang #4384 Ha nem lenne sötétség vaj' ismernéd-e a világosság értékét??