A Biblia értelmezése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha komolyan veszed, hogy a "keresztények" többsége boldog akkor valamit nagyon félrenéztél. Vagy burokban élsz.
Tehát az a több milliárd (judeo-krisztián) keresztény megtalálta a "belsõjét" és közvetlen kapcsolatban van? Értem..
Tehát ezért van annyi boldog ember a világon...?
GOOBY, pls
"Nyilván kellett hozzá a Biblia, mert anélkül honnan tudnál Jézusról..."
"egyébként, én is átélem a dolgokat"
Ha valóban átélnéd akkor nem tennél ilyen kijelentést, hogy honnan tudnál róla.
"több milliárdan. (a keresztények)"
Tehát az a több milliárd (judeo-krisztián) keresztény megtalálta a "belsõjét" és közvetlen kapcsolatban van? Értem..
Tehát ezért van annyi boldog ember a világon...?
Evvel egy "bibi" van, hogy ez nem igaz.
Ritka az olyan "keresztény" aki megtalálja az igazsághoz vezetõ útat a dogmák és a papok értelmezése alapján.
És itt szerintem nem egyre gondolunk igazság térrõl. Mert aki megtalálja a "belsõjét" annak ezt nem kell magyarázni.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Nyilván kellett hozzá a Biblia, mert anélkül honnan tudnál Jézusról...
egyébként, én is átélem a dolgokat, Ha nem így lenne régen rossz lenne. (egyébként nem szoktam prédikálni, nem vagyok pap).
GOOBY, pls
Igazághoz vezetõ útról beszéltem, nem az igazságról.
Amirõl beszélek érzékelem és tapasztalom. Te mondjuk csak olvasol és azt prédikálod ( általánoságban mondom).
Különbség, hogy én átélem amirõl beszélek.
"Te igazságod."
Részben igaz, de akkor válik érdekesé mikor ugyanarra a végeredményre jönnek rá mások is.
Ebben az esetben nem csak saját értelmezés lesz.
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
(már úgy értem hogy nem lehetsz biztos ebben sem, mert ahhoz hogy kijelentsd mi az igazság, birtokában kéne legyél az összes tudásnak ami létezik. Ezt most jól megaszondtam 😊 Remélem érthetõ mire akarok kilyukadni..
GOOBY, pls
Amit belsõ istennek, belsõ ének is szoktak nevezni.
Tehát a buddhisták is tudnak valamit...
Érdekes, hogy minden vallásban van valami csepegtetés az igazság felé.
a mai ismert Biblia nagyja már Jézus után kb 100 évvel összeállt
végleges formába a Nicea-i zsinaton foglalták, 325-ben, azóta sem változott igazából
ManoNegra,
persze, a megtérés a kereszténységben is magával hozza a jócselekedeteket. Többek között errõl ismerhetõ fel ha megtér valaki. (gyümölcsérõl ismered meg a fát). De nem emiatt üdvözülsz.
A Buddhizmust nem ismerem annyira, csak példának írtam. Az inkább egy filozófia.
GOOBY, pls
Amire azt mondják, hogy az igazi kereszténység.
Utánanéztem és valóban sok mindent lehet tapasztalni amit leírnak.
Tehát remarkal értek egyet ebben , hogy a "judeo-katolikus" féle értelmezés nem hiteles. Mert szerintem megtévesztik az embereket.
De nem azt mondom, hogy egy másik vallás a hiteles. Sõt én egy vallásnak sem hiszek.
Én azt mondom, hogy az ember elõször találja meg saját magát, hogy utána tiszta gondolkodásal megtalálhassa az igazi istent.
Az pedig ha valaki hisz Jézusban, valahol magában rejti azt, hogy megfogadja a tanításait, tehát ha hiszel benne, akkor azzal együtt jár, hogy jót cselekszel. Legalábbis igyekszel rosszat nem tenni.
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
Magadtól a belsõ énedtõl.
Magadtól nem tudod levenni a könyvet, olvasni, értelmezni? Miért kéne ahhoz mester? Az a mester mi alapján mester?
Ha igényled, hogy mások irányitsanak akkor soha nem fogod megtudni ki irányít és milyen céllal.
Persze lehet hallgatni más emberekre de miért hiszed ténynek amit mond?
Ha nekem valaki mond bármit akkor elöször megkérdezem a belsõ énemet és utána tapasztalok ha jónak látom.
Ha a tapasztalatok egyezõek a leirtakkal vagy szavakkal akkor hiteles.
De azt nem értem, hogy minek hinni olyanba amit sosem tapasztalsz de xy intézmény azt mondja még is kötelezõ hinned benne!
És ha nem hiszel benne akkor pokolra kerülsz meg hasonlók.
Ez is egy érdekes kérdés. Mármint az a hitelv, hogy Jézus isten, vagy ember volt. Mint tudjuk ezek a dogmák (akárcsak ugye szûzmária kérdése) a VI. században alakult ki. Ezek is emberek által kialakított vélemények.
nyilván más vallások is ezt akarják elérni, ebben nincs semmi rendkívüli
csak míg a kereszténység azt mondja hogy ezért semmit nem kell csinálnod (jócselekedetek), csupán Jézusban mint megváltóban hinned, addig a többi vallás szinte kivétel nélkül azt ragozza hogy mit vár el tõled Isten (Buddha, Konfuciusz, stb.) hogy "üdvözülj".
Visszatérve a kérdésre, hogy a katolikus vagy a remormátus az igaz, ennek igazából nincs jelentõsége mindaddig, amíg Jézus kérdésében megegyeznek (ugyanis ez a döntõ az üdvösség szempontjából). A többi igazából lényegtelen (be kell e merítkezni, szentek tisztelete, Mária, stb)
GOOBY, pls
Elolvastad rendesen amit a 4679-es hozzászólásomban írtam??
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Mondd miért "kellene" neki üdvözölni?? Miért sajátja a keresztény hitnek, hogy mindenkinek meg kell térni az Atyához?? Persze Te nem ily erõteljes módon fogalmaztad meg, de lényeg ugyanaz.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Kérdezd meg."
KITÕL??
Hiszen, ahhoz, hogy el tudjak olvasni egy könyvet, ahhoz kell egy mester, aki elmagyarázza nekem a tudás mibenlétét.
Betévedsz az emberi közösségbe. Kezedbe kerül a Biblia. Mivel konkrét elbeszélõ rész nem nagyon lakozik benne, hanem utalások, példabeszédek stb-stb, mit fogsz kezdeni a Könyvvel? Azt a részt ahol az apát fia feláldozására kérik, úgy olvasod mint egy síma történetet, de fogalmad sincs a mögöttes jelentésrõl.
Tehát itt is kell egy "mester", aki elmagyarázza neked a keresztény hit mibenlétét, melynek minõsége persze erõteljesen változó lehet. Esetlegesen késõbb Te is felállítasz magadnak egy értékrendet, mely vagy helye lesz, vagy sem. Egyszerû példa: a katalikus, avagy a református értékrend-e a helyes?? Nem beszélve a többi messze elrugaszkodott elvekrõl. S ki mondja meg, hogy nem-e azok a helyesek??? Vagy egy hindu, muszlim vagy természet imádó hit helyes-e?? Ki az aki választ ad???
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Lehet, hogy gyopár vagyok, de ha úgy értelmezem, ahogy én akarom, akkor oké, de ha úgy mint Te (fogalmam sincs, mert számomra kissé homályos), akkor már problémássabb a dolog.
Ha esetleg arra gondolsz, hogy a Természetet istenies titokzatosság lengi körül, akkor már más a helyzet.
Walk the Talk.
1. a Biblia isteni ihletettségû, alap dogmatikai tétel az egyházban. (emberek írták Isten sugalmazására. Kb 50 ember, akiik nem ismerték egymást, évszázadokon keresztül)
2. Ha Istent keresed akkor nyilván már van valamilyen elképzelésed Róla, különben nem keresnéd. Ez az elképzelés honnan van? És miért gondolja vki, hogy az az igazi istenkép amit õ gondol és a Biblia rosszul írja le?
3. a kereszténység által elfogadott álláspont az, hogy Isten a Bibliában nyilatkoztatta ki magát az embereknek, hogy azok megismerhessék õt. És cak a Biblia ad igaz képet a Teremtõrõl.
Pluskast,
én csupán arra szeretnék ezzel rávilágítani, hogy Istent a Bibliából lehet ismerni, máshonnan nem (mármint JHVH-ra gondolok). Ahhoz hogy kijelenthesd hogy ez az istenkép hamis, elõbb ebben a formában kell megismerned és utána eldönteni hogy igaz-e vagy nem. De ha a Bibliából már megismered, akkor az hatással lesz az utána következõ istenképedre is. Ha pedig elõtte nem olvasod el a Bibliát, akkor honnan tudod hogy abban a formában nem igaz?
Szerintem nem lehet "szûz" istenképed ami a Biblia képétõl mentes
Nemtom érthetõ nagyjából amit írtam?
GOOBY, pls
Az ember teremthet a cselekedeteivel, a gondolataival, érzéseivel és ha tudatosan használja a "misztikus erõket" többre is képes.
Lényegében mindent befolyásolhat.
De semmi sem véletlen és érezhetõen van "valami" ami feleted áll a történésekben.
Ott van például az univerzum , vagy a föld és annak természeti szabályai és rendszerre.
Ezek születésünk elõtt is megvoltak
Kérdezd meg.
"S mivel még csak Biblia elemzõ sem vagyok (milliárdnyian vagyunk), vaj' ki magyarázza el nekem azon mondatok jelentését, melyek oly sok tartalommal bírnak.Van közöttünk teológus, s mégis vitatkozunk az õ állításain. Pedig még csak nem is szemellenzõs, szvsz, pap.
Tehát ki az a személy, aki HITELESEN prezentálja nekem Isten, Jézus szavait. Te?? A pápa?? Egy teológus?? Akárki??"
Kérdezd meg saját magad.
Nem is tudom ki mondta, hogy egyházakra nincs szükség isten megtalálásához...
Szerintem a pápa, pap ugyanolyan ember mint te.
Miért tudnának jobban bármit is?
Mert egy iskola, "dogma" azt mondja? Az "iskolának" ki mondta el a frankót?
A véleményem, hogy saját magát az ember nem tudja átvágni.
Nem az egora gondolok hanem a "bensõdre".
Inkább nem tudatos öngyilkolásnak. Aki megérti a természeti erõket az rájön miért.
- Én szerintem létezik isten csak nem úgy ahogy egyesek félrevezetõen leírják, vagy próbálják értelmeztetni.
- A "belsõ istent" jól mondod de szerintem téves leragadni benne.
Nem az ember az isten, csak egy társteremtõ.
A belsõ istent is megteremtette "valaki"
Létezik egy mindenek felet álló erõ, amit a belsõd megtalálása után jobban értelmezel.
Ezért szoktak úgy is fogalmazni, hogy a hit az ajándék. Hisz a megértés se adható át erõvel. Valaki vagy ért egy bonyolult tudományos tételt, vagy nem ért. Hiába verjük egyre erõsebben a hitetlent, a nemértõt, az hinni és érteni nem fog. De tagadásra kényszeríthetõ az ember, kényszeríthetõ az elme veréssel, erõvel, kínzással, szenvedéssel, testi-lelki mérgezéssel.
A bûn, büntetés, megtérés és megbocsájtás is valójában nagyon szimpla dolog, az ember életében számtalanszor megtörténik. Vegyünk egy egyszerû példát. Tegyük fel hogy egy ki nem mutatott "rendellenességgel" élsz együtt: allergiás vagy a tejre. Isten "akarata" az lenne, hogy ne fogyassz tejet. Amíg fogyasztasz, addig "bûnben" élsz, amiért megkapod a "büntetésed". Természetesen fogalmad sincs arról, hogy mi ez a büntetés, és fogalmad sincs, hogy gyakori betegségeidnek, túlsúlyodnak stb. a "bûn" az oka, így a következményeket se büntetésként éled meg, hanem azt hiszed hogy ez a világ természetes állapota, így ez a te természetes állapotod is.
Aztán egyszer csak valamilyen okból tudomásodra jut, hogy a tejjel rosszat teszel magadnak. Ekkor vagy hiszel abban, hogy ez igaz, vagy nem hiszel, vagy így vagy úgy de csak hitrõl beszélhetünk. Helyeslésed is és tagadásod is csak hit lesz, de most a szó hiszékenység értelmében (csak hogy ne használjam a hit szót erre is, meg arra is amirõl a fentiekben írtam, azaz a látásra, megértésre, és ennek elfogadására). Aztán kipróbálod a tejmentes diétát, és hirtelen elkezded jól érezni magad. Érthetetlen és megmagyarázhatatlan dolgok történnek veled. Teherbírásod megnõ, jobban alszol, ellenállóbb leszel betegségekkel szemben. Ezek hihetetlen dolgok lesznek, csodák lesznek, mert fel nem foghatod, hogy hogyan kapcsolható az egyik dolog a másikhoz. De végül elfogadod, hogy így van, azaz "megtérsz", megjön a "hited", és elkezded "Isten akarata" szerint élni az életed.
A kérdés az, hogy a bûnös bûnhõdik-e? Nyilvánvalóan. De ugye fontos elem az, hogy a bûnös nem feltétlen tud arról, hogy õ most bûnhõdik, õ hihet abban, hogy ez a világ rendje, hogy õ tejet iszik, és gyakran beteges. Nos igen, hinni sok mindenben lehet, Istenben is, de másban is. Sokan abban hisznek, hogy az a világ rendje, amit ma a világban látunk...
Aztán kérdés volt az is, hogy mindig és feltétel nélkül megbocsájt-e Isten a megtérõ számára? Olybá tûnik, hogy igen. Olyan nincs, hogy te "megtérsz", azaz áttérsz a tejmentes diétára, és a pozitív hatás elmarad. Nem fogja azt "mondani" Isten, hogy mivel te eddig tejet ittál, így most hiába hagyod el a tejet, büntetésbõl annak mégsem lesz meg a pozitív hatása. De, meglesz.
A "tejmentes diéta" korunk metaforája, szófordulata. Szükség volt rá, hogy Istenrõl beszélni tudjak, mert ha csak a levegõbe beszélek, hogy Isten így meg Isten úgy, az nem érthetõ. De ez nem volt érthetõ 10-100-1000 éve sem. Mindig voltak és lesznek metaforák, de Isten attól még egy és ugyanaz marad. A Bibliában nem ez a metaforikus réteg a lényeg, hanem Isten maga.
Pár részletkérdés kimaradt a fejtegetésbõl, de most rohannom kell...
A világon semmi se változott. Szimplán az ember fog fel többet. És mikor megtanul önnön erejébõl járni, a mankóra sincs szükség. Amint felfedezi saját magában az Istent, már nem lesz szüksége a magán kívülre vetített Istenképre, azaz az ilyen fogalomra, mely Istent így definiálja.
Avagy, ha az ember Istentõl való elszeparálása céltudatos tevékenység volt, akkor elmondható, hogy ennek az elszeparálásnak lejárt az ideje. Már többször is. És az ilyen kísérletek egyre kevesebb sikerrel járnak, így valóban elmondható, hogy az ezen alapuló, ezt az elszeparálást megvalósító vallások felett eljárt az idõ.
Az Isten, istenek, teremtõk, pusztítók ideje lejár, s rájön az ember, hogy nem õ a teremtett, hanem maguk a jó-rossz istenek, akiket éppen az ember teremtett, hogy megértse saját létezését.
A teremtés nem feltétlenül tudatos cselekedet!
A Teremtõ a teremtésen kívüli, meg-nem-teremtetett a feltételezések szerint, így a mindig-létezõ-nek, megváltoztathatatlan "lény"-nek mondhatnánk. Tehát a teremtett világ és Isten a teremtés nélkül létezõ nem egyforma, vagyis kettõsség. De mégsem lehet különbséget tenni közöttük, mert a teremtmények különbözõek istentõl, de ugyanakkor semmi sem lehet különbözõ istentõl (merthogy a létezõt a létezés alapítja).
A judeo-katolikus rendszer szerint mindenkinek alá kell vetnie magát a törvénynek, az Úr törvényének, amely minden lényt az alapító számító viszony összetartó és összefüggõ formája szerint határoz meg (Heidegger). Ez a világnézet racionális, számító, kauzális módon képzeli el a világot, és ezáltal a homogenizálására törekszik. S épp ez a homogenizáció a veszte. A világ isteni eredetû, de a fenti dualizmus radikálisan megkülönbözteti Istent a világtól. Schelling e kettõsséget csak úgy tudja elképzelni, ha mindez magában az istenségben lakozik. Sõt úgy véli, hogy "a dolgok alapja abban van, ami magában Istenben nem önmaga".
És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lévõ népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyűjtse őket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Azt hiszem olyat kérsz, amit lehetetlen betartani. Mert, ha mint egyszerû halandó nem hozok létre magam számára egy istent, addig kénytelen-kelletlen az egyház tanításait kell követnem, nem beszélve a Bibliáról. Hiszen a kereszténység útmutatója a Biblia. Hogy választhatnám külön Jézus szavait a Bibliától, amikor azok a Könyv sajátjai. Honnan tudhatnám, hogy mit is akar az Úr. S mivel még csak Biblia elemzõ sem vagyok (milliárdnyian vagyunk), vaj' ki magyarázza el nekem azon mondatok jelentését, melyek oly sok tartalommal bírnak. Van közöttünk teológus, s mégis vitatkozunk az õ állításain. Pedig még csak nem is szemellenzõs, szvsz, pap.
Tehát ki az a személy, aki HITELESEN prezentálja nekem Isten, Jézus szavait. Te?? A pápa?? Egy teológus?? Akárki??
Az pedig, hogy a gonosz majd ESETLEGESEN mennyit fog szenvedni, hagyjuk meg a jövõnek. Mert a világ 99%-át a "gonosz" uralja már évezredek óta mindenféle jel nélkül, ami mutatna az eljövendõre, addig az egész csak maszatolás. Bocs.
S mégegyszer: próbáld meg pl egy mexikói istenben vettet hitét megkérdõjelezni. Persze õ elõtte.
Walk the Talk.
Gratula!!!!!
Walk the Talk.
Szerintem tényleg érdemes lenne különválasztanod Istent, a benne való hitet, Jézus tanításait az egyháztól, Bibliától, gyöngyfüzér markolászástól. A vitánk egymással kb. eddig tart, míg meg nem történik a különválasztás. Amint különválasztod te is, hirtelen eltûnnek azok a dolgok amikrõl most látszólag éltérõen gondolkodunk.
Azt hiszem, ilyen röviden még nem fogalmaztam. Ha kifejteném, nem gyõzném billentyûvel. De itt most benne van esszenciaként egy fél élet vallások és hitrendszerek tanulmányozásával, összevetésével megismert és leszûrt tudásanyag -bár kissé fanyar stílusban- e sorokban.
És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lévõ népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyűjtse őket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye.
Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.
Mi más az meber míg él, mint eledel? Egyféle manna.
Isten öntöz gonddal, szüretli gondolataid, s elfogyaszt gondtalan.
Az íz, a zamat, az érzelem. Megülök szájszegletén, s csípem most vadul.
Majd ha hal, mi más az emberi tetem, mint Isten bélsara...?!
(Huli-us 2012.03.24.)
Walk the Talk.
Az Úr végül mindenkinek megbocsát.
Tudod azoknak, akik Krisztus nevével szájukon, sõt még talán lelkükben is gátlástalanul gyilkolásznak, embereket sanyargatnak, igazából van-e okuk a félelemre?
Walk the Talk.
a legrosszabb az egészben az, hogy õk a kereszténységet járatják le ezzel, hiszen megint lehet ujjal mutogatni hogy lám lám, ilyenek a keresztények..
holott ezek nem azok, ezek egyszerûen bûnözõk
Isten nevét szennyezik be ezzel, sajnos nem fogják fel, hogy egy egyházi embernek ilyen téren is jóval nagyobb a felelõssége
így a büntetésük is sokszorosa lesz egy átlagemberhez képest
GOOBY, pls