5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • sz4bolcs
    Szinte már szivárvány. :D
  • SRobert
    Így jártál, baze! :)))

Hopp, láttad felreppeni újra a színvonalat? :D
  • sz4bolcs
    fene vigye el :D
  • SRobert
    Az irónia szónál aszittem, h télleg én, de aztán mégsem! :)))
  • sz4bolcs
    Srobert: Azt hiszem Te írtad régebben azt a kis irónikus történetet, amikor a fizikusok másszák a hegyet, és amikor megfáradtan felérnek a csúcsra, teológusok, és hívők üdén fogadják őket.

Valaki le tudná írni pontosan ezt az aranyos kis történetet? Mert nagyon tetszett, csak nem emlékszem rá.
  • SRobert
    http://www.apologia.hu/xtianity/ch-reincarn.html
  • SRobert
    Örülök. :)

Mindig mondtam, h érdemes ide írni. :)))
  • SRobert
    A lélekvándorlás erőltetéséért nálam büntipont jár. :DDD
    Csak ide vagy 10x írtam le, h miért és többet sohasenem. :)))

De lehet, h én is elkezdem mondogatni, hátha népszerűbb leszek. :)

Igen, a lényeg ott van, h emberek írták embereknek és emberek magyarázzák embereknek. Az igazságig el lehet velük jutni, de a lényeg az már ezen túl van.
    És még csak nem is odaát. :D
  • Prof William
    Igaz! Nagy igazságok vannakbennük! (Meg kivágva belőllük mert az egyháznak/egyházaknak nem vette be a gyomruk.)
    Pl. A reinkarnáció tanát is kivágatta Justinianus császár mert hogy nézne már az ki, hogy a császár mondjuk koldusnak születik meg. :)

A bibliát és más könyveket lehet hogy Isteni, vagy ha valakinek bántja a fülét felsőbb erő sugallatára írták, de EMBEREK! EMBEREK ÍRTÁK LE! A Kapcsi kicsinyes mindent belemagyarázó, mindent saját hasznukra fordító emberek!
  • oniel
    de talán nekem igy jobb is, akkor hogy nem ismerem eme "tárgyakat" igy jobb nekem az élet!!
  • oniel
    igen ,vannak fanatikusan pénzgyüjtö emberek is.

nekem több gondolatom nincs most éppen.talán mert dire s. et hallgatok.

• sz4bolcs
    Rossz, aki jóra gondol, és már Te is jóra gondolsz. :D
  • SRobert
    hehe cicil szféra...
    ciVil szférát akartam írni. :)
  • SRobert
    :)

Nehéz úgy beszélgetni valamiről, h az eszmecsere tárgyát valaki nem ismeri.

A Bibliában és más népek szent könyveiben nem az a lényeg, h jól hangozzon, meg, hogy halandzsázzanak. Ahogy a görög mítoszoknak, úgy ezeknek is mögöttes tartalma van. Általában a "cicil szférában" ezeknek az értelme eltorzult, hisz minél távolabb kerülünk egy kortól, annál több háttérinformációra van szükségünk a kor és az akkor született írások pontos értelmezéséhez.

A mai vallásos magyarázatok pedig nagyrészt olyan korok és emberek termékei, akik fel sem fogták, hogy ez a probléma létezik, így mindig a saját észjárásuk, korszellemük szerint (át)értelmezték ezeket a szövegeket.

Ráadásul a hatás-ellenhatás törvényének érvényesülése miatt a keresztény egyházak és felekezetek szelíd, vagy éppen nem szelíd térítő szándéka ugyanolyan fokú ellenérzést, gyűlöletet váltott ki az ellenkező irányba.

Így a keresztény tanokat ostorozók átestek a ló tulsó oldalára.
    Amíg senki (legalábbis, akinek a minimumot súrolja az agykapacitása) nem hiszi azt, h a görögök azon, h Khronosz (idő) megette a fiait tényleg azt értették, h volt egy kannibál istenség, aki zabálta a saját gyerekeit, ugyanezek az emberek állítják, h a Biblia tanításai mind sületlenségek, mögöttes tartalom nélkül.

Na de így hosszú lesz, majd folytassuk, ha gondolod...
  • oniel
    nos a bibliát én még soha nem olvastam még csak a kezemben sem volt.
    tehát ebben a témában szüz vagyok.(nem befojásol semmi sem!!senkinek az irása sem!)
    a nagyokat mondasz rola azt nem én mondom, én csak idéztem belöle csak nem tettem macsakörmöt (bocs)amikor azt mondják hogy jöt a nagy varázslo oszt kettényitota
    a folyot, akkor azt ugy kell értenni ,hogy ha nem hiszel istenben akkor ez az egész halancsa.nagyokat mondanak rola hogy minél érdekesebb legyen a biblia.
    -de most csak beszélgetünk mint két jo barát!!!!!te ismered a témát én meg nem (archaikus korban íródott szakrális szövegek)!!!
    -te meggyözhetel engem ,én nyitot vagyok mindenre!!!
    -én minden embert, beleértve téged is, nem nézzek le (te se tetted.)hanem megprobálok értelmes eszmecserét folytatni.persze ehezz megfelelö partnere is szükség van.itt a forumban meg is találom ezt.
  • SRobert
    Azt írtad:
    "az egész csak halancsa.mert amit nem tudsz felfogni arrol lehet nagyokat mondani.
    a feltámadás olyan mint a vattacukor,a majálison.csak addig kell mig nincs egy gyereknek sem.
    "
    Na erre írtam a saját magad által mondottakat. :)

A Hal Ancsát meg a halandzsa helyett írt szóra.

A biblia egy olyan kor terméke, amikor másképpen gondolkoztak az emberek.
    Nem nagyotmondás volt a szándéka, de tulképp ez ebben a fórumban mindegy is. :)

Tehát ezesetben te voltál az, aki nem tudod felfogni, h mi is a biblia, meg általában az archaikus korban íródott szakrális szövegek, u h jó nagyokat mondasz róla. ;)

Kb ennyi.
    Tehát tökéletesen értem, amit írtál, csak máshogy látom a dolgokat.
    (És nem, nem azért, mert elborult hívő vagyok.)
  • oniel
    hát épp ezt magyarázom. vagy érted amit mondtam? mert akkor bocs!
  • sz4bolcs
    Így teljes. :D
  • Hanga
    együtt
  • HUmanEmber41st
    Mert melyik is az igazi élet?
    Amit itt a Földön töltesz el illúzióban, vagy a a másikfajta lélek-szerinti élet
    without illúzió???
  • Takezó
    fejtsd ki bővebben:)
  • SRobert
  • zombinyuszi
  • SRobert
    nem egy egyszerű kérdés...
    szimpla hülyeségnek tűnik, de nem.
  • sz4bolcs
    Élet előtt is van halál, csak másképp halod meg.

Lassan jobban érdekel, hogy van-e élet a halál előtt...
  • SRobert
    Örülök, ha teccik. :)
  • zombinyuszi
    Koszonom Srobert megneztem a linkeket es nagyon jok
  • mateus33
    Ez igaz.
  • SRobert
    Aki meg szeret könyvet olvasni:

A holt-tengeri tekercsek: negyven év után / Vermes Géza ; ford. Gera Magda ; szerk. Komoróczy Géza. - Budapest : MTA Judaisztikai Kut. Csop., 1992. - 23 p. ; 21 cm. - ISBN 963-7450-79-3

Ha felvetődne...
    Nem azért kell a könyveit magyarra fordítani, mert rosszul beszéli a nyelvet, hanem mert az Oxfordi Egyetem professzora és nem magyarul írja a munkáit. :)
  • SRobert
    http://www.ibiblio.org/expo/deadsea.scrolls.exhibit/intro.html

Azon belül néhány tekercs:
    http://www.ibiblio.org/expo/deadsea.scrolls.exhibit/Library/library.html
  • QuippeR
    érdekes cikk. a tekercsek szövegére nincs linked? angolul vagy németül is jöhet.
  • SRobert
    A holt-tengeri tekercsek

Fröhlich Ida - A qumráni szövegek magyarul. - 2. jav. és bőv. kiad. - 2000. Budapest ; Piliscsaba : PPKE BTK ; Szt. István Társ., 2000. - 590 p. - (Studia Orientalia, ISSN 1418-2831 ; 1.)

Meg:
    http://www.apologia.hu/pdf/baigent-leigh.pdf

A tekercseknek max egy kicsi töredéke van a Vatikán birtokában.
    A lelet lényegi része Izrael állam tulajdonában van.

Regélhetnék még a tekercsek körül lengedező városi legendákról, de hiábavalóság, hisz az ilyenek, mint az átírt Biblia, meg Da Vinci féle kódok, meg géppisztollyal őrzött Jézus próféciák sokkal izgalmasabbak, mint a valóság, meg persze lényegesen kevesebb utánajárásba kerülnek. :)
  • SRobert
    Ezzel együtt még mindig túlnépesedés van.
  • mateus33
    Akkor az kell,mivel a lakosság száma csökken.
  • zombinyuszi
    Be tudja nekem bizonyitani valaki hogy nincs Isten vagy egy leny, dolog ami inspiralasara a Biblia irodott? Mi a helyzet a holt-tengeri tekercsekkel es a titkos profeciakkal amiket Jezus alkotott es amiket meg ma is a Vatikanban oriznek fegyverrel.:)
  • SRobert
    Akkor most idézek tőled:
    "amit nem tudsz felfogni arrol lehet nagyokat mondani"

És ki az a Hal Ancsa?
  • oniel
    és akkor kettéválasztota a folyot.............
  • oniel
    a halál az biologiai vegyi és kémiai és fizikai folyamat.
    semmi köze sincs a bibliához.
    az egész csak halancsa.mert amit nem tudsz felfogni arrol lehet nagyokat mondani.
    a feltámadás olyan mint a vattacukor,a majálison.csak addig kell mig nincs egy gyereknek sem.
  • oniel
    a halál után is van élet.
    csak másképp éled meg.
  • HUmanEmber41st