5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
#1222 igen mert az az utolsó szakasz :)
btw bibliával olyan szempontból óvatosan, hogy bármit(!) bele lehet magyarázni különösen jános jelenésekbe... -
#1221 Miért tévesen? Úgy tudtam, hogy férfi onanizál, nő maszturbál. -már aki. :D -
#1220 Az.
Csak tévesen alkalmazzák az önkielégítésre. -
#1219 Az onanizál szó bibliai? :) -
#1218 Onánnak az volt a bűne, hogy nem támasztott utódot testvére özvegyének, pedig törvény volt. Ha csinált volna neki gyereket, oda onthatta volna utána a magját, ahová csak akarja. -
HUmanEmber41st #1217 LOL ! Ha ebben a Bibliai témában jobban el akarsz merülni, keresd fel Jehova tanuit, hiszen a mozgalom a 19.század végén alakult és a Biblia magyarázatait kutatja :) :) :) (: (:
Nah, majd ők elmondják neked, mi a paráznaság :) :)
De végül is igen. Házasságon kívüli sex. De Onán bűne is bűn, tehát kerülendő, hiszen "a földre folyatta magját " Tehát mindenképpen gyermeknemzési szándékkal szabad csak közeledni a másik nemű házastárshoz. -
#1216 na alakul... ezek a dolgok érdekelnek, hogy milyen szempontból kell vizsgálni a "helyes" értelmezéshez. :-) Ezekből amiket írtál, már ki tudok indulni, hogy merre keressek. -
#1215 Kapaszkodj meg...
A korabeli társadalom felépítésének és szokásainak ismerete nélkül sem értelmezhető. :)
Tehát a Biblia pontos értelmezéséhez szükség van:
- Egy istenadta nyelvészre
- Egy istenadta írásszakértőre
- Egy istenadta (vallás)történészre
- Egy istenadta teológusra
- ésatöbbiésatöbbi -
#1214 ja.. hogy nyelvészetre van szükség az értelmezéshez. :-) Így sem rossz. Azt is Isten adta... :D
Mind1 tudom, Ti nem vagytok olyan szűklátókörüek, hogy a Bibliát szó szerint kéne érteni... csak logikázok itten..:D -
#1213 A paráznaság régi magyarsággal íródott. :)
Amikor azt mondom, hogy házasságtörésnek, meg ne törj házasságotnak van írva, akkor ez nem levegőbe beszélés. :) Ez nem deffiníció, hanem nyelvészet kérdése. :) -
#1212 Semmilyen szinten nem jelenti azt, sem a zsidó, sem eredetileg a keresztény hitben. :)
A házasságon kívüli nemi életet jelenti.
Ráadásul akkoriban nem volt fogamzásgátlás, u h a házasságon belüli szex már gyereknemződést is "okozhatott". Szép magyarsággal. :) -
#1211 Most a Bibliáról volt szó. Nem találtam benne olyan részt, ahol definiálja, mi a paráznaság. Minden további csak belemagyarázás annak a részéről, aki szerint a Biblia így ahogy most van szó szerint értendő, teljes egész... "'tilos sex' ( nem gyermeknemzés céljából élt szexuális tevékenység)". -
HUmanEmber41st #1210 Nos akkor tudhatod, h a leki élet első lépéseként le kell mondani mindenféle szexuális tevékenységről. Ez minden vallásnál alap.
Azért nőtlenek a katolikus papok, h ne zavarják őket a közösség és Isten szolgálatában családi gondok, problemák ( beteg a gyerek, valamire kell a pénz stb).
A paráználkodás az a "tilos" sexet jelenti ( nem gyermeknemzés céljából élt szexuális tevékenység) -
#1209 Engem már behálózott a (buddhista) filozófia... 8))) -
Liliomfa #1208 Hú régen voltam itt. Látom szabi te még tartod a frontot :))))))) -
#1207 nem.. én arról beszélek, hogy másképp értik, mint anno amikor az első Bibliát összerakták. Tehát ennyit a szószerintiségről. :)
Amúgy meg hol van definiálva Bibliában, hogy mi a paráznaság? Mert ugye a tíz parancsolatban lehet bennevan, hogy ne törj házasságot, de hol definiálja a Biblia(Isten) hogy azt jelenti?
Ha pl. "Ne paráználkodj" mondatot kicserélték a "Ne törj házasságot"-ra, ez megintcsak nem azt jelenti, hogy a két mondat ugyanazt jelentené, hanem megint egy fordítási átértelmezésnek, változásnak lehetünk tanui. :) Nem hiszem, hogy szó szerint igaz lenne a Biblia, mások ezzel érvvelnek... Persze az adu úgyis az ő kezükben van, mert ha képes is vagyok az mellett érvelni, hogy mára teljesen megváltozott a Biblia jelentése, akkor utolsó mentsvárként bevetik a nehéztüzérséget - hogy Isten ezt így akarja. :) -
#1206 Ez azért egyszerűsítés. :)
Mert bár a fordítás nem adja vissza az eredetit
és minden fordítás eleve az adott felekezet teológiai nézeteit tükrözve készül, egy írás lehet attól szent, hogy nem mindenki érti. Még akkor is, ha senki. :) -
#1205 Házasságtörést.
Az új fordításokban már úgy is írják a parancsolatot:
Ne törj házasságot! -
#1204 Sokan jönnek azzal hogy a Biblia így igaz úgy igaz, így szent úgy szent... meg Isteni sugalmazású, így szó szerint kell érteni. - persze ez lehetetlen a fordítás miatti eltérések következtében... :D már unom -
#1203 Elég ha nyelvi és gondolkodás közti összefüggésekről, és ezek alapján kultúrák közti eltérésekről mondtok valami írást, elemzést, vagy hasonlót, abból már érvelek saját magam.. -
#1202 Igen ez az egyik ahogy értelmezik, de ez hol van a Bibliában így? Hol van definiálva? :)
Másik: Kéne nekem egy most használt magyar biblia isteni sugalmazottságának cáfolata olyan érvekkel, amik azt magyarázzák, hogy két nyelv jelentésvilága, két nép kultúrája, és gondolkodása mennyiben tér el egymástól úgy, hogy magának a Bibliának a jelentése változzon fordítás közben. Ez már cáfolná a most kezemben levő Biblia Isteni sugalmazottságát, tehát hogy egyáltalán nem ugyanaz mint az eredeti, így nem lehet "szent". :) -
HUmanEmber41st #1201 Bár nem engem kérdeztél :)
házasság keretén belül csakis gyermeknemzés céljából szabad sexelni.
Ami ezen kívül történik, az paráznaság. -
#1200 SRobert: Tudnál segíteni, hogy bibliailag mit jelent a "paráznaság" szó? Mert ugye a Biblia nem definiálja, de a hívők gyakran jönnek vele érvként és bibliából vett példákkal (aminem definició) a szabad sex ellen... -
#1199 Fú, de a Biblia a téma mámeg... :) -
HUmanEmber41st #1198 Írnék neveket, de azt persze nem mondják be a rádióba...
-
#1197 egy f és max. bűnszervezet. -
#1196 A Vatikán a világ legnagyobb maffiája!!! -
#1195 Ameddig ez így van, addig mindig lehet hallani buta általánosító emberekről. -
#1194 tessék általánosítani, az mindig megalapozott :/ -
HUmanEmber41st #1193 Azért mindig lehet hallani pedofil, homokos stb hajlamú papokról..a házasságon kívüli zabigyerekekről meg már ne is beszéljünk... -
#1192 (statisztika eddig és ezután sem érdekel) -
#1191 nem a római katolikus papság, hanem az a konkrét pap... -
HUmanEmber41st #1190 Egy kicsit OFF a téma, de ma hallottam a rádióban, h egy M.O-i faluból elzavarták az emberek a kat. papot, mert nem akart eltemetni egy vallásos ( templomba járó) család szintén templomba járó gyermekét ( balesetben elhunyt).
Érdekes 1 pap volt, mert magnóról mondta a szentbeszédet, ( mert beteg a torka) de amikor a mise végén meglátta, h kevés a pénz a perselyben, bezzeg lecsapta az oltára és kérdezte a hívektől:
-Most mit csináljak ilyen kevés pénzzel?
Bocsi az OFF ért, de egy kicsit lehet ezen is elgondolkodni, h vajon miért tart ( ahol tart) a róm.kat. papság?
Nem volt elég egyértelmű Jézus???? -
#1189 Igen, igen...
Ez egy olyan dolog, amit alapból még hívő zsidók sem utasítanak el, de azért ez egy sci-fi. :)
Szerencsére nem olyan egetverően pofátlan bűvészkedés az elmélet, mint a Biblia kódja c. könyv. -
#1188 Egyszer meg lehet nézni. :)
De kicsit erőltetett a "thiller" szál a történetben. -
#1187 hmm...érdekel ez a film,nem tudjátok legközelebb hol adják? vagy egyáltalán érdemes megnézni? -
#1186 így már ok, majd írok. :) -
Mentol #1185 Csak angolul találtam meg:
In The Code Conspiracy... all hell breaks loose, when a couple of friends that own a software development company accidentally stumble upon the key to breaking the "Torah Codes" in the Dead Sea Scrolls, which enables them to know everyone's future as well as scientifically proving the existence of God. Now, everyone wants the information, and they'll kill who ever they have to to get it.
Tulajdonképpen a lényeg, hogy a Holt-tengeri tekercsekben valami kód van elrejtve, ami alapján minden történést meg lehet jósolni, illetve tudományosan bizonyítható Isten létezése... -
#1184 Én nem láttam.
Tartalma?
-
Mentol #1183 Hello!
Látta valaki ezt a filmet tegnap este a Film+-on?
Van annak valami alapja?