Hellgate: London

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fantusz
Az Oblivion már olyan szinten szabad játék, hogy ott a fõküldetés is csak egy a sok közül, nincsen jelentõsége mikor csinálod a fóküldetést, mikor guildos, vagy mellékküldetéseket.
Kasztok sincsenek, bármelyik lootolt tárgyat magára veheti a kari, mágusból lehet nehézpáncélos harcos, de a harcos is lehet tolvaj, vagy mágus - erre megint szokták mondani, hogy semmi köze az RPG-hez.

Hát végeredményben a dio is az, hiszen pontra klikkelsz és úgy érsz el hatást (beszélsz valakivel, mész adott helyre, itt nem nyilakkal vagy wasd-vel mozogsz hanem az egér mozgatása és klikkelése segítségével).
Szerintem talán ezért sorolják ezt is ide, bár igaz az az igai point 'n' click amit te is mondasz (szerintem is).
Bár Oblivionnal nem sokat játszottam, de rpg-k közé sorolnám, sok npc egy fõ szál sok mellékküldetés (igen ezek dioba is vannak pl), számtalan kaszt amivel pl guildekbe mehetsz és ott tanulhatsz (ez is szerepjáték elem lenne, bár azt hallottam a végére minden karakter ugyan olyan: nagy páncélzat és harc elõtt benyom vagy 20 mágiát biztos ami biztos, szóval ebbõl a szempontból nem valami szerepjátékra emlékeztet ha igaz, bár meg lehet tartani a kaszt eredeti mivoltát csak úgy gyengébb)(persze nem próbáltam csupán hallottam), amúgy meg egy nagy világba barangolhatsz amiben vannak emberek álltaok növények valamennyit fel tudod használni céljaidhoz, szóval ezek alapján merem állítani, hogy rpg, hogy van jobb? lehet ezt se játszottam sokat ...)

Lazarus
Nálam normálisnak tûnik
Valakinek van tippje arra, hogy miért ilyen sötétek a képek, amiket a játékban csinálok?

kép

A játékban normális fényerõsség van beállítva.

Mike
bocsánat, csak le vagyok maradva 80 hsz-szel 😊
megpróbálom egyben, csak így kicsit nekem nehézkesebb

a besorolást nem a kiadó állítása határozza meg
mert õk azt mondanak amit akarnak, bármilyen vacakra ráfognak bármit, ha az érdekeik úgy kívánja

az Obliviont már némi jóindulattal nevezhetjük majdnem rpg-nek szerintem
a Fallout jó példa
egyetértek Zóanagyvarázslóval

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

Mike
most nem azért de a point 'n' click az, amikor végigpásztázod a képernyõt hová lehet kattintani, kalandjátékok ilyenek
pl. a Monkey Island sorozat

Mike
A diablo mitõl rpg?
azért mert fantasy környezetben játszódik, vagy mert vannak szörnyek
point n click?
inkább hack n slash

Mike
az xp 4 gb fizikai memória címzésére képes
ellenben egy 32 bites process csak 3 gigát képes használni
a vista 32 biten szintén csak 4 gb-ot támogat, 64 biten (nem home) ellenben 128-at (és a 64 bites XP is)

Mike
nálam mediumon simán fut
kint is, bent is
igaz csak single player
még úgy sem lassú, hogy közben a fraps felvette (igaz csak felezett felbontásban)

Igazad van, természetesen egy cRPG (computer role-playing game) nem adhatja vissza a pen and paper RPG-t, ezért is szokás olykor elétenni azt a fránya 'c' betût. Megjegyzem, a Falloutra szokták azt modnani, hogy szinte mindent meg lehet tenni, az már igazi RPG, nem is cRPG. Persze nyilván ezt is lehet tvitatni, de legalább máris ajánlottam egy cRPG-t. Sok kiemlekedõ darabja a mûfajnak, az újabbak közül ott van a KotOR I-II vagy a The Witcher, ezekben tényleg van hatásunk a történtek alakulására, és különbözõ szerepeket eljátszani. Bizonyára hallottál ezekrõl is, és a régebbi klasszikusokról is (M&M, Wizardry, avagy Ultima széria, Betrayal at Krondor, Baldur's Gate stb).
<#taps>
Ennek örülök, hogy te sem fikázásnak, kostolgatásnak látod a dolgot!

Fantusz
Szerepjátékokban a karakter cselekedetei befolyásolják annak jellemét, másokhoz való viszonyát, egy-egy küldetés elvégzésekor, de még a párbeszédekkor is különbözõ alternatívákat kap, amelyekkel jó, vagy rossz irányban fejlõdhet.

Lényegetelen, s fölösleges is azon vitatkozni, hogy egyes játékok mely kategóriába is tartoznak, vannak jó, kevésbé jó, és rossz játékok.

A Diablo sem volt kalsszikus szerepjáték, mára már el is avult, de klasszikussá vált jó játék.
A Hellgate London a 3D-s grafikával, diablos feelingjével jó játék lehetett volna...
Lehetett volna, ha a készítõk nem egy bughalmot adnak ki a kezükbõl, illetve a hibákat orvosolják, de ez még mindíg nem történt meg, így lett egy igéretes játékból bukott game, nem azért mert rádöbbennek, hogy ez nem is klasszikus RPG - az elég gyorsan kiderül.
Kár érte, azok, akik kitartanak a játék mellett, legyen benne sok örömük, akik viszont nem, ne azzal próbálják áltatni magukat, s mást, hogy azért nem tetszik, mert nem szerepjáték.
Nekem tetszett addig, amíg bírtam türelemmel a sok bugot, rá nem untam az egyhangú küldetésekre, a patch-ek sem hoztak változást, így lemondtam a HL-ról.

5c0rp330n
1. Egy más->Egymás
2. idióták -> Idióták (ha már máshol is nagybetüvel kezdted)
3. annak, ami itt megy, köze nincs a fikázáshoz, ez egy eszmecsere, vita ha úgy tetszik.
vita!=fikázás

5c0rp330n
tudom én pontosan a különbséget a 2 dolog között. egy szabad szerepjátéknak szinte bármi lehet a vége, és teljesen szabad a játék, míg Dio-ban egy csomó dolog kötött, a vége is csak egyféleképpen alakulhat. viszont nem ismerek sok pc-s játékot, ahol sokkal szabadabb döntéseid lennének és ez akár befolyásolni tudná a játék kimenetelét is. a dio-ban valóban sokkal nagyobb hangsúly van a kaszaboláson, loot-oláson, mint másban, de ettõl függetlenül egy teljesen maga alá vonó sztorija, hangulata van a dolognak. egy Magus-ban meg maga a játék a lényeg ugyebár, ott nem szokás a KM-eknek olyan küldetést csinálni, ami a gyilkon kívül másból nem áll 😊
nomind1, igazából nemtom, hogy van-e az rpg-nek egy meghatározott definíciója, ami szerint bármelyik játékról el lehet dönteni maradéktalanul, hogy az-e vagy sem, a Dio kicsit ilyen is, olyan is, egyedi mûfajt teremtett több stílusból, szerintem nehéz lenne egyértelmûen besorolni bárhova. viszont mivel az rpg elég nagy kategória, és ehhez a kategóriához áll a legközelebb összességében szvsz, ezért mondtam, hogy sztem az.

Szerintem egy vita nem egy egymás fikázását jelenti, a jelen megnyilvánulásod annál inkább. Részemrõl még csak a demóval játszottam, nem tudok segíteni.
Egy más fikázása az megy. De a segítségnyújtás már nem. idióták!!!
Akkor tudnod kellene, hogy mirõl beszélünk. A szerepjátszás a döntésekrõl, egy jellem megformálásáról és kijátszásáról szól, a hentelés, a karakter tápolása csak "velejárója" a történteknek. A hack'n'slashben viszont ez a lényeg, más nincs is bennük.
Nos, ez esetben javaslom egy alaposabb olvasgatást a szerepjáték fogalmáról. Emlékszem még, amikor Duke Nukem szerepét játszottam el a Duke Nukem 3D-ben, de ettõl még nem volt az sem RPG. (Én amúgy bírom a Diablót, de pont a mûfaj eléggé behatárolja a sztori kibontását, én nem is tudtam átélni.)

A "hivatalos" kategóriákról pedig még annyit, hogy a Dungeon Keeper - egyik legnagyobb kedvencem amúgy - is volt RPG of the Year...
5c0rp330n
aham. Magus-t. talán mást is.

Te már játszottál valaha papíron szerepjátékot?

5c0rp330n
hogy érted azt, hogy kimaradt belõle a szerepjátszás? egy szerepben vagy, amit el kell játszanod. 😊 választhatsz 7 teljesen különbözõ stílusó karakterbõl, mindegyiknek teljesen különbözõ képességei vannak, egy karakterfajtán belül is van 3-4 utad, ami felé fejlõdhetsz. a történet büntet.

5c0rp330n
"Mint kiderült a kedves író humorizált"

amúgy a Dio 2-t a mai napig messze a legjobb játéknak tartom a kategóriában.

Nincs olyan, hogy egy játék "hivatalosan" RPG, ez egy oylan kérdés, amit nem a Wikipedia cikke dönt el. Ezek a mûfaji elnevezések a látszat ellenére sem hivatalos szabványok, inkább csak mankók, adott esetben pedig marketing célokat szolgálnak.

Az egy dolog, hogy a Diablo a klasszikus RPG-kbõl nõtt ki, szörnyeket kell hentelni, lehet karaktert fejlesztgetni, egyébként akár az Ultima VIII - játékmenetet tekitnve - butított változatának is felfogható lenne. És mi is az, amit kimaradt belõle? Pontosan. A szerepjátszás, a role-playing, tehát én nem nevezném role-playing game-nek, mert az nem fedné a valóságot.

Ez az akcó-RPG is egy érdekes kategória, én inkább azt sorolnám ide, ami ugyan RPG, de lényegében mi irányítjuk a karaterünk mozdulatait, és a saját ügyességünk legalább szerepet játszik, mint a karaterünk képességei. A többit pedig egyszerûen hack'n'slashnek hívom melyekhez az RPG csak a múltja, illetve bizonyos elemei kapcsán kapcsolódik. Hangsúlyozom, ez a saját tipológiám, én ezt alkalmazom, és hivatalos besorolás nélkül ezt minden szívbaj nélkül megtehetem. De ha már vita robbant ki ebbõl, akkor a érdekelne pár érv is a Diablo (és a Hellgate) RPG-sége mellett, mert az, hogy a dobozra ráírják, és a Wikipedián is így van, az még nerm csak, hogy nem döntõ kérdésben, de a miértre sem ad választ.
azert a dio 2 nem nevezheto bukasnak. ~10 evvel a jatek megjelenese utan is rengetegen jatszak. a bneten tobb tizezer az online jatekosok szama es ugye vannak illegalis szerverek is plusz akik singleben nyomjak. sok mmo csak szeretne ilyen jatekosbazist.
Mint kiderült a kedves író humorizált, csak ezt eléggé félreérthetõen tette 😊 Hát jó nagy kalamajka keveredett abból hogy ez rpg vagy sem. Hm. Mindenesetre egy játék még attól sem lesz feltétlen jó játék hogy az tényleg rpg...
Rendben. Neked más elképzeléseid vannak az rpg-rõl, mint nekem. Nálam a diablo full hack & slash, nálad rpg.

"attól, hogy semmi köze a baldurshoz, mért ne lehetne rpg? az a tökéletes rpg és ami nem olyan az nem is az?"

Pl a Baldurnak semmi köze az EOB-hoz, azon kívûl, hogy az AD&D második kiadás szabályai alapján készült mindkettõ, mégis rpg-k.
De valóban ebbõl a megközelítésbõl hülyeséget írtam 😛

5c0rp330n
a Diablo rpg hivatalosan, elüt a régebbi rpg-ktõl, mert új stílust teremtett, de ez nem változtat a tényen, hogy egy rpg. attól, hogy semmi köze a baldurshoz, mért ne lehetne rpg? az a tökéletes rpg és ami nem olyan az nem is az? :S
az a kedves író meg érthette a dolgát 😊

Nem flémelés képpen, de a diablo nem rpg, csak rpg elemeket tartalmaz.
Mint ahogy te is írtad, semmi köze a Baldurhoz, ebbõl kiindulva nem rpg. Az más kérdés, hogy pár tudatlan emberke ilyen-olyan médiában ráhúzta az rpg megnevezést, talán mert így jobban eladható a játék.

Pár hete olvastam egy netes játékleirást, ahol a kedves író kijelentette, hogy a dio 1 nagy bukás volt, majd kijött a második rész, ami még nagyobb pofáraesés volt a cégnek, és a kutya sem játszott/játszik vele...

Hát ennyi 😊

5c0rp330n
"besorolás action role-playing game"
ennyi. rpg. azon belül egy új stílus megteremtõje, köze nincs se a Final Fantasy-hoz, sem a Baldurs Gate-hez, de tagadhatatlanul rpg.

A diablo rpg?? Ezen már megint jót röhögtem! A diablonak SEMMI köze az rpg-hez. Baldurs Gate, EOB... ezek pl rpg-k.

uv
lehet hogy nem akart RPG lenni, de azért a tyúkszaros EA nagyon errefelé nyomja - hogy ezt honnan vették azt nem tudom <#wilting>

"A Flagship Studios tagjai – a díjnyertes Diablo-sorozat alkotói és az akció-szerepjáték mûfaj atyjai – elkészítették a Hellgate: London™-t, az RPG mûfaj evolúciójának legújabb lépcsõjét."

"A Hellgate: London kombinálja a tradicionális RPG-k mélységét a first person shooterek gyomorszorító izgalmával, és biztosítja a végtelen számú újrajátszás lehetõségét dinamikusan létrehozott szintjeivel, szörnyeivel, tárgyaival és eseményeivel, melyek minden játékosnak egyedi “üsd-vágd” élményt biztosítanak." Heeee? <#confused>

Parasztvakítás a köbön.

- A Google a barátod! - Anyád meg a barátnőm.....

wedge31
A Diablo nem rpg / role playing-game / hanem egy Hack&Slash játék rpg elemekel köze sincs egy igazi rpg-hez.
A Sacred pont aza játék amelyik többet különbözik mint hasonlit a diablora a spellforce meg inkább egy rts/rpg hibrid nemigen hasonlit semmire.
Ez a lopás meg hülyeség mert akkor minden fps wolfeinstein clon és minden rts Dune 2 koppintás stb...

In my restless dreams, I see that town... Silent Hill.

hát az rpg mivolta kimerül a statban a harcrendszer meg néhány elvégzendõ küldetésben, elég messze áll bármely komolyabb rpg-tõl, hol van ez egy Baldurs Gate-hez vagy akár Neverwinter Nights-hoz képest, vagy egy Final Fantasy-hoz képest
elmondom sehol mert ez nem rpg hanem hack&slash
amúgy tessék:
Diablo(wiki)
besorolás action role-playing game és írják az általad említett pont-and-click besorolást
persze persze rpg, de hol van ez szerepjáték szinten az elõbb említett rpg-hez képest? hát sehol, mivel ebben a statokon kívül nem sok rpg elem van
pont diablo alatt írják wikim: return to role-playing
vagyis visszatérés a szerepjátékhoz. utána ilyen címek, mint fable. mass effekt amik már tényleg rpg szerintem innentõl kezdve no comment, dio az annyira rpg, mint pl amennyire az oblivion fps (fps módba mész, de elég messze van minden fajta fps játéktól, nem is oda sorolják)
nekem ez a véleményem van benne rpg elem, de elég távol áll attól

5c0rp330n
a Diablo nem rpg? ez azért így ebben a formában viccnek is rossz. egyértelmûen rpg, azon belül ún. point-and-click action rpg: nem a szokványos rpg-kre épült, hanem ezt az egészen új stílust teremtette meg, amit azóta számtalan játék lelopott (lásd: sacred, titan quest, spellforce, stb).

Hellgate soha nem is volt és nem is akart rpg lenni, csupán néhány rpg elemet tartalmaz, de amúgy Hack&Slash, úgyan úgy, mint ami az alapját is szolgálta a játéknak: a Diabló, mert az se rpg ...

Hátha tudom hogy ez nem rpg bele se kezdek 😊
uv
elég merész dolog párhuzamot vonni a gótik meg a hellgét között. az utóbbi ugyanis - dacára az összes silány marketing dumának - nem RPG. mitõl lenne az? attól, hogy fejlõdik a hõsöd, tárgyakat aggatsz magadra, és idióta küldetéseket hajtasz végre? mindez meg volt a Heroes3-ban is, mégsem nevezte senki RPG-nek.
ez egy tárgyaggatós-fejlõdõs-küldetõzõs akciójáték, semmi több.

Elvileg, de volt hogy egy küldi oda küldött ahol már voltam és kezdhettem mindent elõlrõl... Mindegy, uninstall megvolt, nekem a Gothic és hasonló kaliberû "értelmes" rpg-k valók 😊 Persze jobb lenne ha ezt a játékot tudnám élvezni, de így nem tudom...
Zóanagyvarázsló minden csak nem offenzív 😊
Elsõ link rossz lett sry, most akkor újra:
Elit vs nem elit

Tessék némi infó a fizetõs/nem fizetõs játék közti különbségekrõl:
Elit vs nem elit
Elõfizetés nyújtotta elõnyök

Talán mert kicsit offenzívnak tûnt a hsz-ed.
Meg lehetett volna ezt másképp is fogalmazni és én se szóltam volna be akkor.

kulonosebben nem kell tapolni, ha megcsinalod az osszes kuldit, akkor tudsz haladni kb folyamatosan.
Igen, sajnos a butaság terjed, legutóbb azt hiszem a titan quest-nél csodálkoztam 😊 Nem normáis dolog az hogy az összes ellenség visszakerül irtás után, de az pláne nem hogy minden összetört tárgy is. Ha így kell "tápolni" az már baj. Nem baj, errõl a játékról ennyit 😊 Azért kösz hogy megerõsítettél abban hogy ez a játék is tényleg ennyire el lett baszva.
BlackShadow
oks kösz 😊

\".. meg sem próbálkozunk az átneveléssel. nem papok vagyunk, hanem átalakítók!\"

uv
én is 31-el mentem át. ha emlékezetem nem csak nájtméren az elsõ monszták 31-es szintûek.

BlackShadow
hányas szinten érdemes áttérni rémálomra? 😊 most 31es pengemesterrel vagyok, de mintha olvastam volna régebben, hogy ilyen szinten még nem ajánlott.. vagy csak álmodtam volna? 😄

\".. meg sem próbálkozunk az átneveléssel. nem papok vagyunk, hanem átalakítók!\"

uv
egyáltalán nem butaság. nem túl realista, de hát ez egy játék, nem a nyolcórás hírek. ha nem generálná újra akkor egyszer csak azt vennéd észre, hogy 31-32 szintû vagy és ott állsz szembe az 50-55-ös monsztákkal. így van lehetõség végigjárni újra a pályákat tápolás/cuccgyûjtés céljából. a ládák meg...? örülj neki.
ez egy ilyen játék - mellesleg még csak nem is újdonság a dolog.

Looooser
nem kell össze kapni rajtam kaptam egy teljesen korrekt választ sõt egy másikból azt is mg tudtam hogy van fizetõs is kösszi

pumpált &#960;na... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

Nem tudom miért kell manapság mindent beszólásnak venni, a szándékom természetesen nem ez volt, csak nem volt idõm udvariaskodó körmondatokkal felvezetni az észrevételemet. Mea culpa.

Azért nem válaszoltam én magam, mert gondoltam, hogy a játék topikban jelen lévõ rajongói jobban tisztában vannak vele, és ennek megfelelõen teljesebb választ is tudnak adni, akár gyakorlati tapasztalatok alapján. Amúgy valóban megkeveredhet, de ez enneka válasznak a folyományaként is bekövetkezhet, ha majd szembesül az ingyenes multi korlátaival. Nem azt akartam célozni, hogy inkorrekt voltál, hanem arra, hogy szerintem a helyzet tisztázása érdemel meg egy teljeskörû magyarázatot. Sokan csak hallottak a fizetõs online játékokról - vagy kpróbálták mondjuk a WoW-ot -, így nem is számítanak arra, hogy létezik ilyen félutas fizetési modell is, így nem is tudják jól feltenni a kérdést.