X3 - Reunion

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Én már régóta az új Extendedre várok. A régit nem ismerem, de mivel felraktam a 2.02-õt már nem próbáltam meg. Hát igen, ha végigvitte az ember a sztorit, akkor kicsit kiürül az X-univerzum...

Az eddigi extendedeknél az alapjátékos mentéseket lehetett folytatni, vagy újat kellett kezdeni?
Legyen igaz ez a márc 30. 😊
Az unatkozás eleve kizárt, mert 90 új rendszer vár majd felfedezésre, köztük egy olyannal amiben az a faj garázdálkodik a szuper állomásával, amelyik azt a lopakodó hajót küldözgette utánunk a sztorivonalban. Várom már hogy végre szedhetõ legyen a frissítés.

Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL

mano1b
ha minden igaz nem kell sokat várni csak 30 .ig márc. a hirek szerint

mano1b
hamarosan jõn az extended mod akkor nem fogol unatkozni uj páják uj küldetés meg egyebek ha minden jo 30 megjeleni én is várom a hirek szerint bõven lesz benne ujdonság nézd meg a honlapját.

Igazság szerint nekem ami nagyon feldobta a játékmenetet (már az Xtended mod mellett), az a Mercenaries és az Assassin guild script volt.

Az elõbbiben zsoldosnak állhat az ember. Vannak védelmi feladatok (kezdve állomás védelemtõl egészen a szektorvédelemig, hogy ne jusson át egyetlen támadó hajó se a védendõ szektorba), támadó feladatok (pusztíts el konvojokat vag állomást, vadássz le csatahajót, írtsd ki egy szektor haderejét vagy támogassad a támadó erõket), beszerzés (szállíts le megadott idõn belül a megadott állomsára x db hajót egy bizonyos típusból, vagy x db fegyvert, stb.). De akad még járõrözés kiemelten veszélyes területeken (akkor válik veszélyessé mikor elvállalja az ember).
Jó idõre le tudja kötni az embert a dolog, ha már belépett. A pénz dõlni fog, de egynémely feladat határideje elég húzós lehet vagy a feladat amit elvállalt az ember. A leginkább szopatós küldetés amivel eddig találkoztam egy kísérõi meló volt, ahol egy teherhajót kellett sértetlenül átvinni egyharci zónán. Khaakok és Xenon egységek vívták csatájukat kedélyesen ráúszva a védendõ célpontomra és rám is. Hát volt ízzadás nem is kicsit. A fél "flottám" ott maradt de azért is megcsináltam. 😄

Az assassin guild küldetései meg gyilkolásról szólnak. Állítólag van valami végsõ nagy díj ami a 15-ös szintet elérõ gyilkosoknak az ölébe hull, de addig még nem jutottam el. Szintezve van az elõrejutás és a feladatok nehézsége. Szépen le kell vadászni a célpontot aki egyik rendszerbõl tart egy másikba. Kezdetben sima kis TP hajókra vadászik az ember, majd TS hajókra, aztán kapnak ezek a célpontok kíséretet. Jön ezután az M6 széia kísérettel és a vége a dolognak olyan 14. szint környékén hogy M1-es a célpont M2-es és M6-os hajók kíséretében, plus az ezeken szállított vadászok támogatásával. Jelenleg még mindig csak ott tartok, hogy TL hajók a fõ célpontok M6-os kísérettel.

A pénz itt a feladat nehézségétõl függõ. Kezdetben csóri 20-30K, de például 4-5-ös szintû gyilkosként elvállalt 4-5ös szintû feladatokért már 6 számjegyû összeget lehet bezsebelni. Mondjuk kell is, mert egynémely célpont hajlamos helyi segítséget is kérni, ekkor meg a megítélésünk viharos gyorsasággal zuhanni kezdhet és lehet fáradozni a visszaszerzésen.

Ezzel a 2 scripttel én jól elláttam magamat harcolnivalóbal. Alapvetõen nem vagyok oda a nagy gyárakért és flottákért, de ahogy haladok elõlre, kénytelen leszek belekóstolni a flottaparancsnoki megbízásba, mert ha bejönnek célpontnak a kísérettel rendelkezõ M2-es hajók, akkor nagy szívásoknak nézek elébe a kis M7-esemmel. :-)

No de majd ha kijön végre az Xtended mod .7-es változata, na akkor jó idõre el leszek szerintem megint a progival. Addig jegeltem a játékot é csak várok.

No, hát ezekkel kapcsolatban lenne nekem is néhány kérdésem.
A problémám ugyanis az, hogy elég unalmassá válik/vált a játék.Hiába van egy ütõképes flottám,több száz hajóm,stb,hiába írtottam ki az összes kalózt meg küzdök a Xenonokkal, akkor is egyedül vagyok a galaxisban.

Jó,ez nem RPG, ahol annyit írnak a sztoriról,hogy egy 10 kötetes könyvet ki lehetne adni,de baromi rossz, hogy a hajókkal 3 dologról lehet kommunikálni: hol a shipyard,hol az eq dock és hogy adja meg magát.Ez utóbbira ugyan elég vicces válaszokat adnak,fõleg ha egy Titánt szólítok fel megadásra...
Küldetés kevés van,harc kevés van,egyszóval unalmas.

A kérdésem, hogy lehetne feldobni egy kicsit a játékot?

Aztán majd gyorsan megírom az M2-es hajókról a tesztet, és asszem el is búcsúzom megint.Különben is jön a C&C 3... <#vigyor>

Köszönet, de már megtaláltam. Igaz, ehhez meg kellett vennem az összes állomás koordinátáit az adott rendszerben (Belt of Aguilar) de meglett. az egy szem darab trading stationtól kb 65 KMre volt.

De sajna nem volt felvétel.
De egyelõre jól elvagyok ezzel a Mercenerys scriptel is.
Szép nagy lóvékat akasztok már le.
Kis segítség talán, hogy az ilyen guild állomások a középpontól random irányban, általában 40 Km-re találhatóak. Szóval bóklásszál csak bõszen az adott rendszerben, meg fogod találni, még ha elsõre nem is látszik. Ha a BBS-en van hír arról, hogy egy rendszerben található egy új állomás, akkor az bizony ott is lesz. Csak meg kell keresni. :-)

Nos, asszem én is belépek A HQsok táborába.
(Lehet, hogy már csak nekem nincsen a bandából?)

Mostan csináltam egy hármas szintû Mercenarys missönt, le kellett irtani egy halom kalózt, kaptam érte 16 millát. elfogtam egy csomó hajót, két medúzát, megy egy eclipset is. Most már csak azt kéne kitalálnom, hogy egy prate titánt hogy szedjek le. már csak õ maradt.

Most van 78 millám, megveszek egy mamutot, és nézek valami szép hleyet a HQnak.
Ez jobb, de nem pontos,( rossz irányba mentem):

x=max cargo
y=aktuális cargo
következp cargó ára=(1000/(x/(y)))+14

CSá

Küzdök a scripttel. Elkelne egy kis segitség. Azt hittem rájöttem, hogy számolja a cargo árát, de ugy látszik mégse.

A cargo bay ex. ára változik attól függõen hogy mennyi va már a hajón. Egyre drágább. Össze is hoztam a képletet, de egy másik hajóval (az is m3) már nem ugyanaz volt az eredmény. Aki ráér és erdekli a script, segithetne rájönni, hogy gyorsabban kész legyen. Ami kellene pontosan, hogy az aktuálisan felszerelt cargo után mi az ára a következõnek.
Az én képletem: =(14+(4*x))*(x+1)
x az aktuális cargo mérete.

Nem részletezem, hogy miért, de igy fog mûködni: ore-ból csinál bizonyos darab cargo componenst (aminem lesz egy valamilyen ára), és a script a hajó állapotából, azaz a jelenlegi cargo méretétõl függõen számolja ki hpogy mennyi kell belõle. Igy azonos lesz az ára az eredetivel.

A többi felszerelés kész, már csak a tuningok vannak hátra, és az automata felpakoló script.

Találtam végre egy assasin outpostot erre nincs felvétel...
Anyád! No mindegy, addig csinálom a különféle szektorvédõs meg egyéb merchenarys missönöket. van egy Split M3+om, azzal alkotok, mert a yahtommal mindíg beleakadok a gyárakba csata közben.
Kipróbáltam, hogy 8 BPBE-t rakok elõre, de egyrészt marha kicsi a hatótáv, másrészt meg pillanatok alatt lezabálja az energit, így meg fogok próbálkozni 8x APBE-vel. valsz ez sme lõ messzebb, de legalább tovább kopasztja a népet. elsõ, meg hátsó toronyba mass driver ment, (nem is lehet mást rakni. egész jó kis hajó, bár a 3x25 mega pajzs egy kicsit kevés, de legalább 177-el kocog ami azért nem rosz. egy Xenon XL kéne, de azt még nem sikerült fognom.

Nos, a mercenaries állom ás megvan, de ez az assasin outpost elég rázós. elvileg nekem belt of aguilarba rakta bele, de ott csak egy argon TradingStatiun van, meg két normál, és egy törött kapu ennyi. Hol a búsban lehet...
Deer
Kinek van valami az Xperimental (XFP) és Xtended modokkal?
Kettõ együtt nem megy, tehát választani kell, e úgy látom eég sok pluszt adnak a játékhoz.

A community extended mod az kimaradt.
No, mingyá feltolom.
Az XScript manager/installer már fenn van.
Nem kell vacakolni fõ scriptek keresésével. Feldobod az Xscript Manager-t/installer-t és a legfrissebb Community extended mod pack-ot aztán menni fog.

Assassin guild bázisok keresése közben olvasgassad a BBS-eket. Ha valahová új állomás kerül, arról hírt adnak. Utána már csak meg kell találnod az adott rendszerben. Nem feltétlenül lesz egy könnyû eset azt elõre jelzem.

A race military meg teljesen felesleges. Csak õrjáratozni lehet benne. Kezdetben csóringer beosztottként, késõbb majd vezethetsz te is rjáratot a megadott területeken. Ennél sokkal jobb a Mercenaries és az Assassin guil script. Elõbbivel sokféle munka felvehetõ (szállítás, bázisvédelem, támadás, rendszervédelem, stb), utóbbival meg lehet szépen gyilkolászni és levadászni a leendõ célpontokat. Mindkettõnek saját bázisai vannak és nem mindig és nem is mindegyik bázison van felvétel, de ha van is, az legalább jó drágán történik.

A race military elméletileg mûxik. már befizettem magam, a katonasághoz...
Most keresek missönöket. az bérgyilok céh-hez még nem tudtam beiratkozni.
Üdv mindenkinek.

Ritkán teszek ilyet, de most úgy érzem kéne egy kis segyítség...

Felraktam az Assasin guildet, meg a Race militaryt.
Ez idáig ok.
Kérdés: Mellik a fõ script? MElliket kell futtatni, hogy elinduljon a cuccos? Kell valami inputot megadni az induláskor?

Elõre is köszönet!

Én nem tudom, hogy kell berakni...meg azt sem hogy mekkora lehet és milyen formátumban.

Én szerintem tudnék egyet csinálni flash-ben,ha az jó ide,de ehhez idõ kell.

bigapó
bannerünk mikor lesz gyárekek?

The Matrix has you...

Jó, hát aki akar vegye meg újra pár kép és wallpaper miatt...

Semmi extra.Anno, én az X2-vel kaptam ilyeneket, mert benne voltam az elsõ 100 vagy 1000 megrendelõben, aki online rendelt az Egotól.
Volt egy falra rakható poszter,egy kártyajáték,meg még valami benne.Egyébként ugyanaz.

hello mindenkinek xtended mod mikyen mod

mano1b
oké kõszi akkor talán 2.02 nemváltozik már csak a Xtended 0.7 kell várni abba lesz változás azt olvastam.

Deer
Magyarul:
2.02 alapból
+
- exkluzív PC háttérképek
- egy eddig nem látott mozi a mûvészi munkáról, vázlatokról
- valamilyen forum avatár
+
jópár mod, IMP's Cockpit* modja pl és egy nem hivatalos rajongó készítette kézikönyv és leírás.

Angliában márc. 30-án jelenik meg, stb. blabla

* írtam a asrácnak, hogy mikor folytatja a modját mert nagyon jó munkát csinált az új Argon cockpitekkel, de azt írta, már nem fogja folytatni. 😞

Deer

This special edition is of course fully updated to the latest game version (2.0.2) and is packed full of additional content, including:

- exclusive PC wallpapers
- as yet unseen slideshow movie of concept artwork
- a unique GOTY forum avatar upon game registration

In addition to this, also included on the DVD in recognition of the great work done here amongst the community are IMP's ship cockpit mod and an unofficial fan manual and guides.

The Game Of The Year DVD of X³: Reunion 2.0 will be on general release in the U.K. on 30th March and will be available at HMV, Amazon, Play, Woolworths, Morrisons and WH Smiths with more to follow later. A limited supply will also be available from the Egosoft shop.

na sokat tudtam meg <#taps> sebaj, inkább megvárom akkor a márc. 30-as megjelenésût, majd kiderül. thx

\"They\'re falling one by one!\" MSN hack: http://www.hacktools.atw.hu/msn.php

mano1b
igy nemtudom hogy érdemes e fojtatni a munkám ha megint változik a játék mert ez nem javitás ami készül az bisztos ugy nézki a forditásal szünetelni kell mig ezek ki nem jönnek mert kezd igy zavaros leni a játék.

mano1b
erõl kicsit tõbet kéne tudni mert igy a forditás egyre nehezeb ha ez kapcsolodik az alap hoz mert akor mindent kezhetek elõrõl.

Deer
X³: Reunion 2.0 Game Of The Year edition :
Olyan Collecto's edition szerûség mindenféle extrával, így elsõ olvasatra.

Deer
Hát, nem biztos, de kb. március végén, talán...

Én mondjuk MM-ben megvettem 4200Ft-ért, szerintem annyit megért.

mano1b
ez mikor jelenik meg Xtended 0.7 mert fontos lene a forditás miatt van valakinek pontos infoja.

mano1b
X³: Reunion 2.0 nincs

sziasztok

én még személy szerint nem játszom vele, de érdekel pláne az alant írt hsz-ek alapján... Elsõsorban egy kérdésem lenne, azokhoz, akik a 2.0 verzióval játszanak. Valahol hallottam hogy ezen a verzión nincs starforce, ez igaz? vagy ez csak a március 30-án érkezõre igaz? thx

\"They\'re falling one by one!\" MSN hack: http://www.hacktools.atw.hu/msn.php

mano1b
INKÁBB EZT DERICSÉTEK KI MIEZ??? tudja valaki ez milesz most találtam az ego oldalán márc 30 jelenik meg
X³: Reunion 2.0 Game Of The Year edition

mano1b
én dolgozom rajta ahogy tudok de 1 csinálom nem segit senki nemvagyok gyors fordito elég ha nekem van gondom néha vele mert sok.

mano1b
én dolgozom rajta ahogy tudok de 1 csinálom nem segit senki nemvagyok gyors fordito elég ha nekem van gondom néha vele mert sok.

grebber
Magyarítás jöhetne akkor! 😄

Next PC upgrade: 2022

mano1b
tudja valaki ez milesz most találtam az ego oldalán márc 30 jelenik meg
X³: Reunion 2.0 Game Of The Year edition

Okés, kéréseitek,imáitok meghallgatásra kerültek.<#vigyor>

Lesznek kis hajók is,de az M2 után.

Kellemes,békés Ünnepet kívánok Nektek!

Lockheed
Hpfff... Köszönjük! <#wow1><#eljen><#worship>

Thorin Matarielle - Shirak Skunkworks - Siseide

Deer
Izé...nem csinálsz leírást a kisebb hajókról is? Szerintem nem csak én örülnék neki, azután ki lehetne adni a kisviku összest. 😊
Sõt, ha kijön az Xtended 0.7 akkor akár azt is lehetne tesztelni.
Szóval ne hagyd abba, ha lehet...

Fain. Nagyon fain 😊))))
Most olvastám át kábé tizedik alkalommal...hmm van egy két szóköz hiba.

És tényleg szorri, hogy hosszú lett.
Az M2 nem lesz ennyire durva,mert a fõ különbség a két osztály közt a fegyverzet mennyisége és generátorok ereje.

erdos
Huhh édes istenem, egy zseni vagy, na <#worship><#worship><#worship>

\"nemérted az anarhia annyira komplex h kellegy ember aki irányitja\"

És most jöjjön pár kép a lenti cikkhez.

Elõször is itt van egy csoportkép az összes vásárolható M1-rõl:
Balról-jobbra a következõk:

Paranid Zeus,Boron Shark,Split Raptor,Argon Colossus,Teladi Condor

A Boron Shark "szája":

A méretbeli különbségek:

Dokkolás a Zeus "tarkóján":

A Teladi Condor felülrõl:

Boron Shark csatában:

Van még kép,de legyen ennyi elég egyelõre.

Ismétlem magam, remélem sokat segítettem Nektek!

Folytassuk a sort a "közepes" Capital Ship osztállyal,azaz az M1-el.
Azért hívom közepesnek, mert fegyverzete és pajzsai alapján nem ezek vannak a királyi trónon.
Az M1-es osztály hajói az anyahajók,azaz igazi erejük a bennük rejlõ több tucat vadászban rejlik.
Kinézetre és fegyverzetre hasonlóak az M2-es csatahajókhoz,de kevesebb ágyúik vannak és általában kisebb a pajzsaik is.

Az M1-M2 osztály közös jellemzõje, hogy van Front(elülsõ),Back(hátsó),Left (bal),Right(jobb),Up(fenti) és Down(lenti) lövege.
Az M1-nél Elöl,hátul,jobb és bal oldalon 4-4 darab fegyvert helyezhetünk el, az alsó és felsõ lövegekre pedig 2-2darabot,ami egyes modelleknél 4-4 db is lehet.
Az M2-nél ugyanez a duplája,de róluk majd az utolsó fejezetben részletesebben beszélek.
Az anyahajókat már nyugodt szívvel ajánlom nagy csatákba,de M2 ellen csak jó taktikával vagy kellõ figyelemmel menjetek neki.Vagy még úgy sem.
Típustól függõen minimum 30, maximum 70 darab vadászt lehet elrejteni hatalmas gyomrukban.Akárcsak a TL hajóknál,itt is igaz, hogy MINDENT pakoljunk bele, minden felszerelést és húzzunk a max-ra minden tuningot, mert sokkal jobb lesz és az a pár 10000 Cr már nem is számít ekkora összegnél.

Inkább részletezem fajonként:

Argon Colossus
----------------

Az elsõ komolyabb harci hajóm volt a játékban és nagyon a szívemhez nõtt.
Az emberek hajója potom 67 millióért a mienk lehet,fõként ha végigvisszük a sztorit.Ekkor rangunk már oly' magas,hogy (ha teli van pénztárcánk) meg tudjuk venni.

Kinézetre...emberi.

Nem túl dizájnos, de nem is csûnya, hatalmas, erõt parancsoló külalak jellemzi.A dokkolás a hajó bal oldálán történik, kényelmesen be lehet férni a kicsinek tûnõ kapun.Kilövés a másik oldalt van,egyszerre több hajót is képes indítani.A hangárban lévõ hajók hasonlóan mûködnek,mint egy gyárnál.Ugyanúgy meg kell adni a Homebase-t és akkor már ahhoz az anyahajóhoz fog tartozni a vadász.
Sajnos itt már nem lehet TS és TP hajókkal dokkolni, ez némileg idegesítõ,de hozzá lehet szokni.A vadászok viselkedése szintén ugyanolyan mintha egy állmosához rendeltük volna,tehát támadás esetén azonnal kirepülnek és az alap parancsuk az "Attack All enemies and land",tehát minden ellenség elpusztítása után visszatérnek.
Természetesen mi magunk is meghatározhatjuk, hogy ki mit csináljon.Ha mi irányítjuk M1 hajónkat, akkor támadásnál SENKI nem repül ki, külön ki kell adni a parancsot.De, amint mi magunk is kirepülünk egy saját hajóval, úgy kijön a többi is.Elõször kiküld egy jó 10-12 db hajót, de ha tovább támadják,akkor mozgosítja a maradékot is.

Fegyverek:

Szinte mindent rászerelhetünk az Alpha Implulse Ray Emitter-tõl a Gamma Photon Pulse Cannon-ig,de ez hajónként változó.Nem igazán ajánlom az AIRE-t, mert egyrészt nevetséges, másrészt semmit sem ér.Viszont nem biztos, hogy a GPPC a megoldás mindenre.
Nem szabad elfeledni, ez nem csatahajó,tehát fegyver és pajzsgenerátora sem akkora.Nem megyek bele, hogy melyikre milyen fegyver való, ezt Amaro oldalán a hajó táblázatból megtudjátok.Inkább arra térnék ki, melyik az ami bevált,milyen konfigban érdemes használni.
Nálam alapból úgy van felszerelve a hajó, hogy GPPC-k mindenhol és tartok a hajón vadászok elleni fegyvert is.Ha külön nem szerelhetõ PSG vagy FAA,akkor sem kell elkeseredni, mert ott a jó öreg HEPT vagy PAC.
Ha nagy hajót támadsz, elõször a PPC-t használd és csata közben le lehet cserélni kisebbekre, miután a nagy hajókat kilõtted.A pajzsok elég nagyok ahhoz, hogy csak jelentõs, 20-30 db vadász egyszeri támadásakor sérülhetnek komolyabban.
Ugyanakkor lehet még a PPC/HEPT+FAA változatot is használni.Azaz egy ágyúsoron többféle fegyver lehet.Említettem a PSG-t, ezt azonban mellõzöm az M1-en,mert a gyomrában lévõ hajókat is sérti, ha kirepülnek és védik a szállítójukat.Az Ion Disruptor hasonló,de talán annyira nem veszélyes.Ez a két utóbbi fegyver egyébként nem is szerelhetõ az Argon Colossus-ra

Rakéták közül a legkisebbtõl a legnagyobb Firestorm Torpedo-ig minden felszerelhetõ.Van egy két kivétel, ilyen az Unknown Object is,de rakétákat nem nagyon használok.Viszont mindig van, mert a seregemnek adok belõle.

Irányítás:

A Colossus egy nagy, nehezen irányítható hajó, még max tuning mellett is.79-es max sebessége jó,fordulékonysága átlagos.Nem szabad elfeledni, mint a TL-ek ügyében, hogy óriásiak.A külsõ kamera használata kötelezõ,csata közben pláne! Ha jól manõvereztek, el lehet kerülni egy rakás ránk zúdított PPC lövedéket, erre a függõleges emelkedést/süllyedést (alapesetben a W és az S gomb) használom.Fontos megfigyelni, hogy hajónk orra vagy az elülsõ ágyúk mennyire vannak a "kokpit" nézettõl vagyis a hídtól, mert rosszul látható szektorokban életet menthet.Ilyen pl. a Split Raptor (külön részletezem majd), ahol a hídtól még 1 km-re(!) van az orra vagyis az eleje.

Csata:

Ez minden hajóra igaz, úgyhogy csak egyszer írom le.
Vadászoknál elég egyszerû a helyzet,vagy mozogjunk és hajónk kilövi vagy ha sokan vannak akkor álljunk meg,mivel az ágyúk így könnyebben célra tudnak tartani.Az alap parancsot a "Turret attack all enemies"-t ne felejtsük el bekapcsolni,különben nem lövünk egyet sem.Manuálisan nem érdemes az ágyúkat irányítani,mert a gép jobban céloz,a PPC-k meg baromi lassan fordulnak.Arról nem beszélve, hogy manuális lövöldözésnél nem tudjuk hajónkat irányítani!
Ez max akkor jó, ha állunk és játszadozni akarunk. 😊Próbáljatok úgy repülni, hogy a lehetõ legtöbb ágyúnak legyen rálátása az ellenségre.
További taktika lehet, hogy ha nem megyünk semmire anyahajónk fegyverével, akkor kirepülünk, akár egyedül, akár még 50 vadászunkkal egyetemben és levadásszuk õket.
Nagy hajóknál más a helyzet.Amennyiben vesszük a bátorságot és nekimegyünk egy másiknak, pl. egy Xenon J-nek, akkor elõször frontálisan haladjunk,majd úgy, hogy oldalsó ágyúink is bekapcsolódhassanak a harcba, azaz menjünk el az ellenség elõtt.Lehet alá is menni egy kicsit, így az Up Turretek is lõnek.Ha ellenséges tûz alá kerülünk,starfe-eljünk és/vagy függõleges emelkedéssel/süllyedéssel kerüljük el a lövedéket.A rakéták nem jelentenek veszélyt, de ha sok jön akkor ki kell lõni õket.
Ha pajzsunk eléri a negyedét,AZONNAL jumpdrive és tünés!Ne várjuk
meg a Shield Critical felkiáltást, mert nagyon sokba kerülhet a javítás!

Összegzés: Nagyon jó hajó,60 férõhelyes hangár,79-es max sebesség,sokféle fegyver szerelhetõ (van FAA is) és jó ágyúpozíciók.A 6 Gj-os pajzs töltése átlagos,csatához elegendõ,de ne nagyon támadjunk csatahajókat.Aki teheti,vegyen ilyet, csak ajánlani tudom.

Teladi Condor
----------------

Második M1-em a gyíkok nem túl szép külsejû óriása lett.
Külsõleg hasonló, mint a Teladi Albatross,ettõl is kisebb,és a Teladi Phoenix-tõl is.
Csupa szögletes rész, sok kocka, alig valami enyhébb kerek forma.Úgy néz ki, mint a magyar...ööö...kommunista építészet a 70-es 80-as években vagy mint egy tatarozás alatt álló ház 😊
Nem szépségdíjas,de nem is ezt kell benne szeretni.
Hangárja 35 férõhelyes,ez nem sok,de valljuk be kinek is kell 35 hajónál több egyszerre?
A dokkolás a hátsó részen van a hajtómûvek alatt, kilövés a jobb oldalon.

Fegyverben viszont már nem jeleskedik.Sõt,szerintem nem is túl jó.A rászerelhetõ GPPC-k szinte mindegyik társán megtalálhatók,de ez nem való vadászok ellen.
Sajnos az egyedüli vadász elleni védelem a HEPT,de rosszul vannak az ágyúk elhelyezve és lassan lõnek.Nem értem,hogy ha az Albatross-ra tudtak rakni FAA védelmet, akkor a nagyobb harcos társára miért nem.Lehet ugyan egyes pontokra BPSG-t tenni,de valljuk be,nem sokat ér az sem.
Amit fel tudnék hozni mentségére, a 7 Gj-nyi pajzs.Persze, ha nem tudjuk elég gyorsan kilõni a vadászokat, ez is lemehet könnyedén.

Irányítás:

Irányítása hasonló,mint az elõbb említett Colossus-é,talán lassabban fordul,de több figyelmet fordítsunk szûk helyeken való manõverezéskor,mert jóval szélesebb.

Összegzés:Átlagos.Nem ajánlom elsõ vételre.Sõt, ha lehet, csak akkor vegyetek, ha már másra már nem tudtok költeni.A 7 Gj-os pajzs vonzó lehet, de fegyverzetben messze alulmarad a többi társánál.

Split Raptor
------------------

Harcos Split barátainkban bízhatunk,mert a nagy hajóikat is hasonlóan szerelik fegyverrel, mint a kicsiket.
Elsõ látásra azt gondolnánk, hogy mintha egy Elephant-ban ülnénk.Külsõleg nagyon hasonló,szinte ugyanaz.Vöröses-bordós hajóteste kábé 3-4 kilométer hosszan nyúlik el.Formája keskeny és hosszú.A parancsnoki híd nagyjából félúton található a hajótesten.Ahogy említettem a bevezetõben, a hajó orra vagyis a Front ágyúktól 1 km-re
ülünk mi.
A hangár kilövõállásai az oldalain találhatók,dokkolás a hajóba alulról történik, vízszintesen.
Második ránézésre nem tûnik oly' félelmetesnek, de még nem tudjuk mi rejlik benne.
Hangárja alighanem a legnagyobb az összes M1 közül, mivel 65 db hajót tudunk eltárolni itt.Ez azért már nem semmi.Persze ezt fel is kell tölteni.

Fegyverek:

Na itt aztán van mibõl válogatni.A szokásosokon kívül van FAA és Mass Driver-t is lehet rárakni.
A szokásosak: PAC,HEPT,PPC.Hogy mi is a legjobb konfig?Ez egy jó kérdés.Lehet PPC+FAA párosítást,de nekem nagyon bevált a Mass Driver+FAA is.A PPC-t ne kombináljuk Mass Driver-rel, mert a PPC hatótávja kábé 4,5-5 km,a Mass Driver meg 1-2 km és így elég gyorsan elfogyhat a lõszer, ha egy lövegen használjuk õket.
A kombinációk határtalanok szinte.Nagyon jól fegyverezhetõ hajó.A fegyvergenerátor sem rossz,de messze elmarad egy csatahajóétól.
A másik dolog, ami viszont kisebb, az a pajzs.Hát igen, nem kapatták el a pajzzsal túlzottan.5 darab 1 Gj-os modullal lehet maximum felszerelni.Ez nem sok, de van még egy óriási elõnye a többi M1-hez képest.NAGYON GYORS.

Irányítás:

Hát minden elsimerésem a Split hajómérnököknek, sikerült egy M3-as(!) hajót megközelítõ sebességgel "száguldó" anyahajót csinálni.Ugyais nem jellemzõ eme 3-4 km hosszú hajókra, hogy 109-es max sebességgel kóricáljanak.
Ez bõven elegendõ arra, ha egy Xenon J vagy K a nyomunkba eredne.Ahhoz képest, hogy mekkora, úgy lehet irányítani,mint egy M6-os hajót!Dícséretes!Elképesztõ gyorsulás és nagyon jó fordulékonyság jellemzi.
Már többször felhívtam a figyelmeteket, hogy vigyázzatok ennél a hajónál a hosszúságra,mert nagyon nagy.

Összegzés:
Nagyon kellemes darabot alkottak a Splitek.Sajnos ez az árán is megmutatkozik, kábé 80 millió + felszerelés + hajók.
De cserébe kapunk egy harcos,fürge és jól irányítható hajót, ami még szép is és leszámítva a gyengécske pajzsot,nagyon sok kellemes percünket tölthetjük el a parancsnoki hídján.Aki elsõ nagy hajót vesz,kezdhet ezzel is.

Paranid Zeus
------------------

Az idétlen külsejû és beszélni nem nagyon tudó Paranidok egész kifinomult esztétikai képességgel rendelkeznek.
A Zeus egy gyönyörûszép és hatalmas anyahajó, akárcsak nagytestvére a TL Hercules.
Nagyon sok közös van bennük,de ez egy kicsivel kisebb.A lapos Star Trek hajóra emlékeztetõ külsõ egy normális méretû hangárt foglal magába.A parancsnoki híd (ahol Mi ülünk) a hajótest közepén helyezkedik el.Innen csodás kilátás nyílik a hajó széles és gömbölyû orrára,jól láthatók a Front ágyúsor fegyverei.
A Híd mögött található a dokkolókapu,tehát akárcsak a TL Herculesnél, itt is a "tarkónál" van.
A hangár 42 hajónak ad helyet,ami szerintem elég tágas.Kilövõállások a hajó két oldalán vannak,akárcsak a legtöbb modellnél.

Fegyverzet:

Az ágyúk a lapos hajótesten szétszórva lelhetõk fel,de jól pozicionáltak.Különösen jól néz ki a Front és Back ágyúsorok helye, ugyanis ezekre közvetlen rálátásunk van.Sajnálatos, hogy az Up és Down Turret-ek itt sem tudják teljes 180 fokos lövést,de ez jellemzõ a többi hajóra is.
No de nézzük a fegyvertípusokat.
Itt aztán lehet még tobzódni!
Van elõször is a jó öreg PAC,HEPT és PPC mellett, Alpha,Beta és Gamma PSG.A továbbiakban rászerelhetõ Alpha Flak Artillery Array már csak a hab a tortán.
Hogy mit is rakjunk?No ez itt a fogós kérdés!Attól függ,mire akajuk hajónkat használni, avagy hogyan taktikázunk.
Lehet PSG az oldalsó,hátsó és felsõ ágyúsorra (aki akar,az még az elülsõre is tehet),de ez esetben mindenkit óva intek a vadászok használatától.
Vagy úgy támadjatok, hogy a hajóból nem repültök ki és a nagyját leszeditek a PSG-vel vagy ne használjátok ezt a fegyvert.Gondolom, nem kell ecsetelnem,miért.
Másik variáció a kombinált PSG+FAA,ami garantált hatású a vadászok ellen.Lehet az FAA-t HEPT-el és PPC-vel is kombinálni.

Viszont felmerült egy ötlet.Kiválóan alkalmas a hajó Capture-hoz,azaz hajóelfogáshoz vagy "kölcsönvételhez".
A GPSG-tõl rendszerint elhagyják a hajót pilótáik,a hajójuk nem sebzõdik annyira, és a hangár készen is áll a befogadásra.Ezt lehet fokozni, ha manuálisan irányítjátok az ágyúkat.
A PSG gyorsan fordul és nem fogyaszt szinte semmit sem.Óriási hátránya, hogy BARÁTI hajókat is sebez,ezért fokozottan kell ügyelni egy normál szektorban használatukkor.

Irányítás:

Talán a Teladi Condor-tól egy kicsit jobban fordul,de azért baromi lassú.Vigyázzatok a szélességére,csalóka!
Maga a hajótest nem nagy a többi M1-hez képest,de azért óvatosan.A 82-es sebesség egész normális,tekintettel, hogy mekkora monstrumról van szó,éppen egy picit hagyja le az Argon Colossus-t.

Összegzés:

Borsos ára (86 millió+fegyver+hajók) jó tulajdonságainak köszönhetõ,nem is kell csodálkozni.Elég gyors,jó hangár

(42db hajónak),6 db 1 Gj-os pajzs,és sokszínû fegyverzet jellemzi.Ha már a pajzsnál tartunk;sajnálattal jegyzem meg,hogy borzalmasan lassú a pajzstöltés.Ha vigyázunk rá és jól használjuk,nem is lesz rá szükség,de egy komolyabb sérülésnél azért el kell SETA-zni egy jó pár percet a fullra töltéshez.
Ajánlom mindenkinek,de csak vastag pénztárca mellett.

Boron Shark
-----------

Vízi barátaink egy olyan hajóval rukkoltak elõ, amire csak a következõ szavakat találtam: áramvonalas,tiszteletetparancsoló,misztikus külsejû.
Ezzel azt hiszem sokat elárultam.A Shark névre hallgató óriás némileg hasonlít is egy cápára.A vonalvezetése,a hátsó "uszony",a kerek ám mégis áramvonalas forma nagyon jól illik a valóságban létezõ ragadozóra.
A sötétzöld,komor, kissé neonzöld színe miatt illesztettem rá a misztikus jelzõt.
A dokkolás is egyedi módon történik.Látszik, hogy volt a fejlesztõk között akvarista és a bölcsõszájú halak egyedi tulajdonságát vitte át digitális modellezés szintjére.Ugyanis a bedokkolás a hajóba az elején vagy inkább a "száján" keresztül történik.Két oldalt találhatjuk a kilövõállásokat.
Alakra hasonló a Boron Orca-hoz, aminél úgyszintén a "szájon" át lehet bejutni.Óriási nagy a hajó,a legnagyobb az összes M1 közül.A hangár 45 hajót bír el,raktere az ST konténereket is elbírja,de max egy kisebb állomáscipelhetõ vele,ha nincs fullon.
A 6 Gj-nyi pajzs normális,töltése átlagon felüli.

Irányítás:
Nem szeretem ismételni önmagam,de nagyon nehéz irányítani ezeket a hajókat.Fordulása lassú,sebességében meg csak egy picit marad el a Split Raptor-tól (92 max).A 92-es max sebesség kitûnõ,tekintettel a méretre.

Fegyverek:

A békés Boronok nem igazán szeretnek harcolni, de sosem szabad lebecsülni õket.A hajóra szerelhetõ fegyverek között megtaláljuk az általuk gyártott Ion Disruptor-t is.A Front ágyúsorra szerelhetõ GPPC-k nagyon jók,tekintettel arra,hogy a Xenon hajókon mindig az van.Lehetõségünk nyílik még PAC,HEPT,és PBE fegyverek felszerelésére, de ez utóbbiszinte semmire sem jó.
A rossz oldala, hogy sajnos nem lehet vadászgépek elleni tökéletes védelmet kiépíteni,nincs FAA sem.
A tesztben én elõször mindenhová HEPT ágyúkat szereltem.Több-kevesebb sikerrel mûködtek,a BPAC jó lenne, csak nagyonrövid a hatótáv.Kombináltam még Ion Disruptorral is,ez is inkább csak közeli támadások esetén jó.
Nem tudom megmondani mi a legjobb konfiguráció.Most GPPC van elöl,jobbra,balra.Hátsó ágyúkon APPC van (4db),mert
relatív gyorsan fordul,elég jó hatótáv és erõsség jellemzi.A fölsõ és alsó ágyúkra (4-4db oldalanként) AHEPT-et szereltem,kombinálva egy-egy darab Ion Disruptorral.

Ha már a fegyvereknél tartunk.Minden M1-re jellemzõ, hogy nincs nagy fegyvergenerátora.Ne várjunk folyamatos lövést PPC lézereknél,így inkább szereljük fel hajóinkat, hogy önmagát megvédje ÉS támogassa a vadászainkat.
Tehát ne nagyon tegyünk PPC-t - bármennyire is vonzó - mert a fegyvergenertor gyorsan "lemerül",nem ér túl sokat a vadászok ellen, és ne támadjunk vele M2-es csatahajókat sem, úgysem mi nyerünk.Az APPC-t még meg lehet próbálni, nem fogyaszt annyit és gyorsabban fordul.
Minden ellen jó az M1-es anyahajó,de M2-t ne támadjunk és másik M1-et is csak jó taktikával.
Ez a fegyveres támadásra igaz.A vadászok kiröptetése és a támadtatás velük az más téma.

Az ágyúk nagyon jól el vannak helyezve a hajótesten,a Front ágyúsor a híd alatt van egy kicsit,az oldalsók a vadász kilövõállások mellett.A felsõ-alsó sor a hajó hátsó harmadánál foglal helyet,míg a hátsó (Back) az "uszonynál" van.Jól lefedik a hajót,bizonyos szögben ugyan nem tüzelnek az alsó és felsõ ágyúk, de mindezeket leszámítva nagyon jó.

Összegzés:
Ez sem egy túl olcsó hajó,de árához képest megfelelõ.Ha valaki egy hatalmas és egyedi külsõvel rendelkezõ gyönyörûséget akar,vegye a Boron Shark-ot.A 6 Gj-os pajzsával és max 92-es sebességével nagyon jó minõsítést kapott nálam,a fegyverzet sem rossz,csak kisérletezgetni kell egy picit.45 hajós hangárja azt hiszem bõven elegendõ.

Az utolsó gondolat:

Megint jön a kérdés, melyiket?

Az elsõ ,amit magas rangunknak köszönhetõen megvehetünk - miután végigvittük a sztorit és van elég pénzünk is - az Argon Colossus.Ez már önmagában az egyik legjobb hajó.Nem kell elkeseredni, ha még nem vagyunk olyan jóban a többiekkel, ezzel a hajóval óriási sikerünk lesz.

Aki szereti a taktikázást,menekülést ,netán aggresszívabb játékos, annak ott a Split Raptor.Gyorsasága és fürgesége révén nagyon jó hajó,a hab a tortán a sokféle fegyver.
A Boron Orca egy dinamikus sebességgel rendelkezõ óriás,melynek elképesztõ külalakja adja igazi élvezetét.Hangárjanagy, fegyverzete jó,mi kell még?

Amit viszont nem ajánlok az a Teladi Condor.Átlagon aluli,egyedüli jó pontja a 7 Gj-os pajzs.

A Paranid Zeus-szal kapcsolatban pedig mindenki döntse el maga, hogy miként akarja használni.Bár a PSG fegyverek jók,de csak ellenséges szektorban és egyáltalán nem való egy anyahajóra,mert nem csak az ellenség fogja megbánni a lökéshullámok erejét...
Szerintem használható gyûjtõhajónak.Kiugranak a pilóták a PSG-k miatt,Ti meg begyûjtitek a hangárba.

Folyt.köv az utolsó fejezetben az M2-es csatahajókkal.

BARÁTAIM!

Elkészültem az M1-es cikkemmel.Elõre szólok, hogy hosszú (16k-s txt file) , a kellemetlenségekért elnézéseteket kérem.
Ha valakit zavar, akkor egy idõ után töröltesse innen plíz.
Vannak képek is, ezután lesznek beszúrva.

Valen oldalán tényleg szépen le van fordítva a teljes sztori, bár ez csak az X2 végéig, azaz az Omicron Lyrae-s csatáig részletezi.
Ezután jelent meg az X3 és a sztori folytatódik...

Ezt én sem tudnám részletesebben leírni,szóval ez tökéletesen elmeséli a történetet.

Kicsit válasz az Off-odra: Hát Vannak jó minõségû (Compaq, HP, Dell) házak amikbe egyetel csavar sincs már, mindent (kártyák, meghajtók, stb..) reteszeléssel oldanak meg, 1 éve én is vettem egy új házat (noname) örömmel tapasztaltam, hogy már ebben is átvették a slot-ok retesszel való rögzítését, csak épp mûanyag retesszel. Egy nagyobb vid-kari beerõltetése a nem épp passzentos tokba le is törte, ezért elõ a jó öreg csavart, és azzal rögzít. Érdekes mert a mûanyag alatt azért ott voltak a lyukak.
Amaro
A Valen által gyártott magyar Argonopédiát kellene napra készre hozni. Persze ehhez elõször Valen engedélye kéne, õt pedig ezer éve nem láttam. <#nemtudom>