20430

F.A.Q

WAREZ-RULEZ ügyeket privátban intézzétek! Frissített FAQ!
  • lammaer
    Szerintem a különbség csak annyi, hogy a komplexeknél - amikor már működnek - forgótőke befektetése nélkül termelsz profitot. Az egyedi gyárak pedig forgótőkével termelik ki a profitot, viszont TÖBBET, hiszen mindenki termel. Tehát a végeredmény az, hogy ugyanannyi idő alatt ugyanazok a gyárak több profitot termelnek akkor, ha külön vannak, mint akkor, ha komplexbe kötjük őket. Csak a komplexben nem kell pénzt tartalékolni.... szerintem. :)
    De lehet, hogy nagyon elnézek valamit.

Az viszont tuti, hogy az SPP a profitkirály, nem a hi-tech cuccok...
  • Kaziking
    ez igy ebben a formában nem igaz, reális a dolog mivel a költség a komplexum kiépítése! mire teljesen önellátó és high tech végterméket termel kb 50 millában van. azért mire a bekerüléso összeget kitermeli az se pár perc.
  • Bucser
    csupán csak annyi lesz az értelme az önellátó üzemeknek, hogy kiszámolhatod, hogy bekerülési költség nélkül (vagyis hát a bekerülési költséged az lesz ami profittól elesel) maximális áron eladva egy egy high tech cuccot messze messze megtérül mintha minden alapanyagért pénzt kéne adnod. És egy idő után a termelési láncot be tudod zárni a komplexben így nem lesz szükséged külső nyersanyag forrásokra ----> csak profitot termelsz majd költség nélkül. (sajnos elég valótlan a valóságban de az előállítás nem kerül pénzbe csak akkor ha vásárolod az alapanyagot)
  • goyo2
    De igy függesz mástól. Én is gondoltam amugy arra amit irsz, és ha utána számolnék, lehet hogy igazad is lenne. (nincs kedvem utánaszámolni.)

Igazán akkor lesz jó, ha valami high tech terméket hegesztesz.
  • goyo2
    No mégeccer: Nem raktározza, ha nem adom meg a komplex managerben product-ként, hanem elhasználja, pedig nincs is hova tennie az EC-t.
  • lammaer
    Ezek a complexek nekem még mindig kérdésesek... már hogy megérik-e?
    Az én univerzumomban pl energiacella mindig van az AI SPP-jeiben olyan 12-13 környékén. Legalábbis az Argon/Boron/Paranid kezdőszektoroknál. Ami azért meglepő, mert az AI gyáraiban meg mindig hiány van energiából...

Namost: van XL-es SPPm meg egy pár alacsonyabb szintű termelőüzemem (sütödék, bányák) is, viszont egyiket sem kötöttem össze. Ugyanis pl az SPPből simán el tudom adni 18-ért az EC-t az AI gyárainak, mig a saját gyáraimba meg tudok venni 13-ért az AI-tól. A termelés mindenhol folyamatos, hála az improved eladó/vevő hajóknak.
    Ha összekötném direktbe az SPP-met a gyáraimmal, akkor gyakorlatilag elvesztem az SPP által termelt profitot, és csak a termelőüzemek lesznek nyereségesek. Márpedig - sajnos - ebben a játékban megint az SPP a legnagyobb profittermelő. Kristályt szintén átlagáron veszek a környező AI gyáraktól (folyamatos ellátás van ebből is), és ha lesz kristálygyáram, akkor természetesen az AI-nak fogok eladni, full áron.

Szóval egyelőre nem látom értelmét a komplexumoknak. Azon kivül persze, hogy lehet spórolni a szállitóhajókon...
  • kisviku
    És az miért baj,hogy raktározza? Pont ez a lényeg!
    Raktározza addig, amíg meg nem telik.Tudod mit lehet tenni 3-4 ezer darab kristállyal?Egy XL-es SPP asszem 6 ezret tud befogadni.Tudod mennyi EC-t termel abból?
    Én már a kristályt úgy gyártom, hogy min. 3 crystal fab van egybekötve.Most már annyi van, hogy bőven ellátom az erőműveimet.
  • kisviku
    Ő kérlek a Terracorp tulaja, Saya Kho anyja.Ő az akivel apád (Kyle Brennan) összeismerkedett.
    A leharcolt hajónak meg ott is örülni kell, mivel akkor még annyi lóvéd sincs, hogy hajót vegyél egyáltalán.Ja és nem rögtön a kalózokkal kell verekedni azzal,sem pedig a Xenonokat bántani...
    De azért olyan segítséget már nem adhatnak, hogy kapsz egy fullos hajót vagy egy TL-t.
  • Gryllus
    Ez az eredeti megfogalmazás az 1.3 patch readme.txt-jéből:

- If the storage of a complex is full the running production cycle will not exit until there is enough room for the produced goods

Ez azt jelenti, hogy ha nincsen hely a termelt árunak a gyárban, akkor a termelési ciklus "nem lép ki", azaz 100%-on áll addig, amíg nem lesz hely. Magyarul nem vész el semmi, se kristály, sem EC, viszont áll a gyár. (Egyébként ez is egy formája a veszteségnek, ha megáll a termelés)

A station trader nagyon babás, viszont tegnap sikerült az egyik gyáramat lebénítania. Csak export shipem volt, és sikerült olyankor eladni az összes energiacellát, amikor nem volt kristály a gyárban. Nem tudott több EC-t termelni, és puff leállt mind a 14 al-üzem.
    Ezt megtapasztalva csak Maintain Station üzemmódba teszem a szállítókat, ha csak egy hajót tudok egy állomáshoz hozzárendelni. A legnagyobb kapacitású gyáramhoz egy SF-et és az induló mercuryt rendeltem, az elsőt export, a másodikat maintain módban, mert ez a gyár olyan tempóban termeli az EC-t, hogy a nagy SF (caiman) majdnem folyamatosan fordul a 10.000 EC eladásokkal. (SPP XL, 3x crystal fab M, cattle ranch L, cahoona bakery L, silicon mine L , yield 26).

Ilyen energiagyárat akarok még néhányat kihelyezni, viszont totál feltuningolt szállítóhajókkal közel van a 40 millióhoz a befektetés értéke.
  • goyo2
    Nem egészen vili amit mondasz. Ha nem felyezi be az ec termelést (azaz felhasználja a kristalyt) tehát termeli a ec-t a kristályból, de nincs hova tenni.
    Ergo elveszik a kristály. Másképp mondva elveszik a termelt EC. De tök mindegy. Lényeg ha van hely kristálynak és már nincs ez EC-nek akkor ne használja fel, hanem raktározza.

• Gryllus
    én a complex managert használom arra, hogy beállítsam, mi a product és mi nem.

Elvileg 1.3 óta egy gyár nem fejezi be a termelési ciklust, ha nincs a létrejövő terméknek hely, azaz nem veszhet el a crystal sem. Nem teszteltem, csak a patch leírásban olvastam.
  • Lysandus
    LoL. Nem jöttél rá, hogy melyik nőci? Pedig nekem már az elején gyanús volt. Hát az a csaj az elején, aki közli velünk, hogy ki volt az apánk (aki mint kiderül vagyonos üzletember). Majd ezután nem apuci bankszámlájához kapunk egy accsest, hanem kiszúrja a szemünk egy leharcolt, halom ócskavas mercuryval és abban küld ki bennünket a kalózoktól, xenonoktól és khaaktól hemzsegő űrbe. Amikor meghallottam majdnem a fejéhez vágtam anno. Mi ez ha nem gyilkossági kísérlet. Persze miután a fater üzlettársa volt, örült, hogy eltünt az öreg, és engem is ki akart csinálni. Még szerencse, hogy rájöttem, ami nem csoda, mert jó sok Derricket láttam!
  • goyo2
    átmenetileg ugy oldottam meg, hogy a kristály is betettem végterméknek, csak épp nem engedtem meg hogy mások is vegyék.
  • goyo2
    Igen, az ec raktár tele, de a kristályt attól még feldolgozza. Nem akarok ide még spp-t.
  • kisviku
    Eltűnik? Még nem vettem észre, de a megoldás, hogy építesz még SPP-t és töltöd fel folyamatosan.EC-ből sosem elég vagy ahogy a Dűnében mondták "fűszerből nem lehet hiány" :)
  • goyo2
    complex manager nem?
  • mrzed
    Melyik script az, amelyikkel lehet állítani az eladható termékeket:
    Az RS.UPS -ra gondolsz?
  • goyo2
    Sűrgős kérdésem. Please help'
    Vazze, most veszem észre hogy az első complexemben, ha tele a raktár akkor is gyárt de az altűnik a semmibe. Node pont a crystal vesszen el??? Mintha lenne erre valami javitas nem? Legalább raktározodna a cristaly is.

• o0tomy0o
    Sztem javítani nem nagyon érdemes, ez főleg a nagy hajókra igaz... Engem lesebeztek 80% os HULL ra, javítás enyhén borsos volt M2-nél... érdemesebb gyorsan visszatölteni az elmentést.
  • deph
    Nem is kell rájuk, de jumpdrive az ajánlatos.
    Nekem csak az UTimen van MK3.

Én meg 1,2 milkót költöttem a zsákmányolt novára. Tök kopaszon zsákmányoltam. A javítás 650e cr, Ahept, pajzsok stb. Lehet, hogy egy új jobb lett volna...
  • goyo2
    Érdekes, nekem egyik station trader hajómon sincs Trade MK3.
  • ilozÁ
    Köszönöm a segítséget mindenkinek ismét.Mőködik a "Station Trader" !!! Nagyon béna voltam, mert a két hajóm ami már a gyárhoz lett rendelve korábban (Home Base) azt az install után ügyesen elfelejtette??? Azt, hogy miért azt ne kérdezzétek, nem tudom. Esetleg valaki tudja?
    Igen fáradtan próbálkoztam a telepítéssel, ezért ezt nem néztem meg ….

A működését tekintve igen hasznos, bár kicsit borsos az ára, ha azt nézzük, hogy pl. két hajóra a 2 jump drive és 2 mk3 ez 1.2 millió és még a hajó áráról ne is beszéljünk...
    De szerintem megéri manuálisan nem tudtam úgy telepakolni EC-vel a szilícium bányát mint ahogy a script-el működő hajó teszi..
  • PSGhunter
    na most komolyan, tudja valaki, hogy az 1.3-as beta patch mentett állásai kompatibilisek lesznek-e később? Én szívem szerint haználnám, mert a PSG ugye fontos ... de hát így nem merem. Olvastatok vmit. erről?
  • kisviku
    Milyen nőci akart kinyírni az X2-ben?
    Az előző rész az Omicron Lyrae-s csatával fejeződött be, amikor megmentesz egy egész Argon bolygónyi embert a teljes kipusztítástól, megmented az Argonokat és az összes fajt a kiírtástól.
    A csatában barátod, Bret az élete áldozásával ment meg Téged, Julian Brennant és Saya Kho-t azaz a csajt.A Khaak M0 (anyahajó) mielőtt a Khaak Destroyerek fegyvereiből összegyűjtött energiával lesújtana a bolgygóra (á lá Halálcsillag), Bret barátod berepül a kényes pontra és felrobban az egész szar.Te eközben az időt kihasználva megmented Apádat a Khaakok fogságából, majd Ban Danna átviteti az Argon One-ra ápolás miatt.
  • lammaer
    A bányák sosem merülnek ki...
    A yield számitáshoz van a neten egy complexcalculator.xls - itt megadot a yieldet meg hogy milyen factoryt teszel rá, és máris megmondja, mennyit fog termelni ciklusonként/óránként.
    Az XLS egyébként sok másra is jó, itt lehet például látni, melyik gyárnak mi/mennyi kell, mibe kerül, sőt, komplett komplexumok termelését is lehet vele analizálni.
    És természetesen kiderül, hogy a legnagyobb profitot ismét az SPP-k (XL) hozza :)
  • kisviku
    Igen kell, mert az MK 3 a Sector és Universe Trader egyben.
  • kisviku
    Tudod mi lenne? Szerintem fagyás...
    Nem mertem még megpróbálni a Colossus+ 30 hajós támadást Xenonéknál, lehet hogy a Khaakoknál lesz majd.
    Inkább veszek mégegy Titánt és nem fog érdekelni ez a vadászgépes okoskodás.
    A Titánnal csak az a bajom, hogy olyan rohadt lassú, hogy az nem igaz.Más kérdés hogy menekülésre nincs ok...
  • Hubert
    Kell a Sector trade-hez az MK III-as trade software ? Mert csak MK II van a TS-eimen.

Amúgy köszi, Andrew !
  • kisviku
    Milyen nagy forgalom van itt ma... :) Nem győzöm olvasni.
    No, ez a belassulós dolog nekem csak és kizárólag csatában fordul elő.De most már hagyom nem nagyon idegesítem magam rajta, úgysem lehet megoldani.
  • a_n_d_r_e_w
    Yield a hozamot jelenti, azaz adott időegység alatt mennyi silicont tudsz kinyerni. El nem fog fogyni, legalábbis a játékban töltött 17 napom alatt egyetlen bányám se merült ki :)

Sector trade: adott sectoron belül le-föl rohangál a hajó, és igyekszik a legngyobb profitot termelni azáltal, hogy a legolcsóbban vásárol és a legdrágábban ad el.
  • Hubert
    Na fiúk, megvan az X1800 XT, jobb is vele sokkal a játék. De nem ez a probléma hanem:

Keveset van idom játszani, ezért egyelor így állok:

Vane egy Wheatfarm-om Home of Light-ban, ez viszonlyag jól termelget, de max olyan 200-300 egy nap. M-es farm, lehet ezért termel olyan lassan, de nagyobbra nem is volt lé, illteve nem is lehetett kapni. Ezt úgy hoztam össze hogy az elején Silicon-nal kereskedtem a Mercury-vel, amíg lett 1.2 milka.
    Miután meglett a Wheatfarm, vettem 2 db Mercury-t, azok kereskednek. Bejártam a fél univerzumot amíg találtam 25MJ pajzsot rájuk - úgy gondoltam ez fontos miután az egyik majdnem felkenodott egy kapura és a javítás többe került mint az egész aznapi profit - az Argon Sector-okban bezzeg nem volt, csak miután megvettem 9-et a 3 Mercury-ra, egy messzi szektorbol, ugy hogy a pajszsgyárat támadó kalózok felhoje közt kellett bedokkoljak ...

Most meg, miután elkaptam 2 Falcon-t és eladtam oket, vettem egy Silicon-bányát, azt rátettem egy petemnyi aszteroidára. Kérdés: meddig termel egy bánya ? Vettem mineral scanner-t, azzal megnéztem az aszteroidát, azt mondta Yield: 43 Silicon. Az most sok vagy kevés ? Megérte rátenni egy 1.2 milkás bányát ? Meddig fog menni ? Honnan tudom, lesz e profit vagy nem ? Mi lesz ha elfogy a Silicon ?

S mi az a Sector trade, fingom sincs. Hol kell beállítani. Egyébként jól vagyok, melyhez hasonló jókat kivánok nektek is.

Hubi
  • Bucser
    Egyébként egy fullos nyomtatható térkép szektrorokról itt látható (ez egy spoilermentes map)
  • Bucser
    Argonopedia

Itt elvileg nagyon sokminden megtalálható az X univerzuimból térképek leírások etc. Érdemes olvasgatni... Csak angolul tudóknak.
  • Sephi
    Amen. Sajnos kimaradt a tobbi X de majd elvalik.
  • deph
    bocs, nofog110km
  • deph
    A mambát használom is azóta!!!
    Megtaláltam:nofrog110km a neve

• Etele1
    Köszi az info-t !
    Majd este kipróbálom ezt a move ship-es dolgot mert most sajnos dolgozok :(
  • Etele1
    A shift+j parancsot kiadva bejön egy galaxistérkép és ott az "F" betűt nyomogatva (keresett szektor nevének első kezdőbetűje) rálelsz a kívánt szektorra, azaz jelen esetben Farhams Legend-re. FELTÉVE ha már korábba jártál ott jumpdrive nélkül...mert alapban nem látod a szektorokat a játék elején. Neked kell felfedezned a kapukon át. Én az X2-ből okulva ezt úgy csináltam,h miután már volt egy Pirate Falcon-om (jó nagy raktér) bevásároltam egy tonna advanced satelite-t és a szektorok felfedezgetése közben dobáltam is ki a műholdakat a majdani kereskedésre gondolva.
  • team3
    Megvan
  • team3
    Hol van az a portal?