20430

F.A.Q

WAREZ-RULEZ ügyeket privátban intézzétek! Frissített FAQ!
  • SaGa Jr
    A hajód infó ablakában. Megnyomod a "z" billentyűt és van ott egy olyan hogy freight. Abban is megnézheted, de megnézheted ugyanitt a kérdőjeles ikonnál csak le kell görgetni legalulra. De ez benne van a gépkönyvben gyönyörűen illusztrálva a kereskedelemmel együtt.

Eladás meg úgy megy, hogy bemész az állomásra, ott a kereskedelmi képernyőre és ha van olyan árud amit az állomáson megvesznek, akkor kiválasztod azt az állomás listájáról (néz meg hogy egyáltalán van elegendő kapacitásuk a cuccod átvételére).
    Alul ott lesz egy szép téglalap ami a raktered telítettségét jelöli. Ha az adott árut megveszik, akkor kék színű a csík egy része. Ráböksz erre és a balra nyilat nyomva (ezzel pörgeted a mennyiséget) eladod a cuccot. Venni ugyanígy tudsz, csak akkor a jobbra nyilat nyomod. Vagy egyszerűen csak ráböksz a csíkra valahol és eladod a cuccot addig a mennyiségig amíg a csíkon böktél. Ha üres a raktered akkor vagy kétszer ráböksz az árura a vásárlandó cuccnál és akkor amíg pénzed futja addig tölti fel a rakteredet a gép vagy az üres csíkra is bökhetsz valahol és akkor megintcsak a rábökés helyéig tölti fel. A lényeg hogy ezt a bökdösést alul kell végezni az egész eladási ablak aljában.
  • 911
    a hajomom lévö árut hogy lehet megnézni? és hogy kell eladni
  • SaGa Jr
    Mindig ha vennél egy árut ami piros csíkkal kijelzett, akkor ha ráviszed a kurzort kiírja alul a vásárlási képernyő bal alsó sarkába a te rangodat, míg a jobb alsóba a szükséges rangot a vásárláshoz. Ha ezt eléred, akkor vásárolhatsz.

Ugyanígy piros marad a csík ha nincs elég helyed, vagy a kiszemelt cuc túl nagy méretkategória (S, M, L, XL lehet). Minden hajónál írva van, hogy mekkora méretű berendezéseket tud maximum szállítani. M5 és M4 vadászoknál ez szinte mindig S, nagy ritkán M.

Pajzsot meg felelsleges venni, hacsak le nem lőtték rólad. Minden hajónak megvan alapból a saját pajzsrendszere és meg van adva mennyi és milyen erejű pajzs mehet rá. Ezt a hajó infó menüjében megtalálod (görgess lefelé). Hiába van több vagy nagyobb pajzsod, installálni nem fogja.

A law license a rendfenntartói lehetőség. Ez feljogosít arra, hogy az adott rendszereken áthaladó hajókat scanneld és ha illegális cuccot találsz náluk akkor kinyírd őket vagy legalbbis a cucc kidobását követeld tőlük. Ha kinyírsz egy khaak/kalóz/xeno hajót, akkor pénzt kapsz. M4-ért 500, M3-ért 1000, M6-ért 5000 ha jól emlékszem. Plusz az ilyen ténykedéstől az adott fajnál gyorsabban nő a reputációd.

Minden fajnál más a szükséges rang ahhoz, hogy ezt megszerezhessed. Az argonoknál van asszem a legmagasabb rangkövetelmény.

A khaak támadások véletlenszerűek. Van ugyan 5 saját szektoruk, de oda nincs közvetlen út sehonnan. Meg öngyilkosság is lenne odamenni. Előfordul, hogy a legvédettebb szektorokban is belebotlasz magányos khaak hajókba vagy akár clusterekbe, de ugyanígy előfordulhat hordozójuk vagy csatahajójuk megjelenése is. Ezek egy pillanat alatt ki tudnak nyírni ha vadászokban ücsörögsz.

Kinyírásukkal az adott fajnál, akinek a területén vagy, jelentős reputációemelkedést könyvelhetsz el (ezzel persze növekszik a rangod is olykor).
  • SaGa Jr
    Kereskedni kell és nyereséget termelni. Sima kereskedéstől nem nő csak ha plusz pénzzel jössz ki a dologból.

A legjobb biznisz a kajaárusítás és az energi cell adás-vétel. Energy cell mindig mindenhol kell. Meg kell nézni hol veszed olcsón (telített SPP-n) és eladni olyan helyen a gyáraknak ahol hiánycikk (magas az ára, kevés van belőle).
    Kaja is mindig kell minden termelőegységben, ami nem ezzel foglalkozik.

Ezek nem nagy hasznot hozó, de folyamatos bevételt generáló dolgok. nagy rakterű hajóval elég sokat lehet így kaszálni.

Ha meg van egy teherhajón Mk 3 Trade software, akkor zavard be sector trade paranccsal egy olyan szektorba ahol sok az SPP és majd ő megoldja a kereskedelmi gondokat és a pénzügyi helyzeted is gyorsan javulni fog.

"Második küldetésnél" meg olvasd el a szöveget vagy figyelj arra amit a csaj magyaráz. Amúgy amiről írsz az nem a második, hanem legalábbis a negyedik küldetés. A másodikban egy teherhajó hátsó lövészposztján vagy tüzér és csak lőnöd kell.
    El fog ugrani az a gép (hadihajó), neked meg után kell ugrani. Egyszerre 4 vadászt zavar rád és mindig miután kinyírtad őket ugranod kell a csaj által megadott koordinátákra. Ott megint csata, majd így tovább 4 alkalommal. Amikor már nem tud ugrani, akkor kinyírod a kísérővadászait és leszeded a pajzsát, aztán minden oké.
  • 911
    a második küldetésben amikor odaérek a célpont hajójához mit kell csinálni mert a ö elugrik, de elötte rámküld 9 vadászt. és mindig kinyirnak
  • Kaziking
    1. bizonyos cucok megvételéhez megfelö besorolás kell az adott fajnál, hely a raktérben és elég pénz.
    2. rendörségi licenszt vettél (vagy mi) a lényege hogy innentöl pénzt kapsz az adott fajjal ellnséges hajok kilövéséért a szektorukban. (nem ebböl fogsz meggazdagodni :))
    3. ugyanaz majdnem mint az 1. pont, tehát megfelelö besorolással veheted meg csak, (nem lehet mindenki rendör se )
    4. a Khaak-ok véletlenszerüen jellenek meg (általában clusterek)
    egyébként jo biznisz olyan szektorban figyelni ahol irtanak, csak legyen jo nagy forgalom hogy ne téged támadjanak, mondjuk m6 nak már nem jelent gondot a legnagyobb cluster se.
  • bigapó
    asszem azzal éred el, hogy kereskedsz mindenféle cuccal, adol-veszel, aztán kapod a bal sarokban az aranykört és egypár ilyen "előléptetés" után már közvetlenül tudsz a kereskedőkkel is "beszélni". elég hamar eléred ezt a szintet. menj herrons nebulába és space fuel-t vegyél (a distilleryben) és aztán add el a trade centerben. pár kör után kapod az előléptetést.
  • 911
    mit kell tenni ahoz hogy a kereskedöknél jobb hirbevem legyen?
  • bigapó
    Halihó!

4 napos szabi után újra zaklatlak titeket:)

Nem adom fel, pedig nem biztos, hogy nekem találták ki ezt a játékot:)

Szóval pár órát sikerült jáccanom a gémmel, haladtam is valamit előre, de még mindig nem tudtam összeszedni az 500ezret, a TSmk3-ra. Jó, közben fejlesztettem a másik gépet is, de hát akkor sem került 400ezerbe! merhogy most 100ezrem van.

megszereztem az egyik teherhajót ami az űrben "lógott", azzal kereskedem illetve csak kereskednék, mert egyszerűen alig valamit tudok venni, mert a legtöbb cuccot csak kevesebbért tudnám eladni. Olyan jó üzlet pedig, mint ami herrons-ba van, nem nagyon akad (a space fuel-ra gondolok, ami szintén telítődik egy idő után, tehát azzal is várni kell).

próbáltam megszerezni is hajót, de vagy a helyi policáj esett nekem vagy túl nagy falatnak bizonyult még két M5-nek is. (vagy én bénáztam :) )

1. az miért van, hogy most már tudtam rakni fegyvert a gépre, de pajzsot még mindig nem? teljesen mindegy melyik rendszerben próbálom, nem tudok venni. pénz persze lenne rá...

2. vettem a teladi-knál egy ilyen law ... licencet. ez azt takarná, hogy ott garázdálkodhatok vagy csak a betoppanó ellenséget ölhetem "büntetlenül"?

3. ugyanilyen licencet az argon-oknál nem tudtam venni, piros csíkkal takarta. ez miért van? ott már megvettem vagy alapból van? akkor miért nem támadhattam meg hajót anélkül, hogy nekem ne esne a rendőrbácsi?

4. találtam olyan helyet, ahol éppen a kha'kik vagy mik garázdálkodtak és szépen szétszórtak pár cuccot, amit össze is szedtem:) ezek véletlenszerűen történnek vagy vannak olyan sectorok, ahova sűrűn betörnek?
  • SaGa Jr
    Kell hozzá venni transporter device nevű vackot. AZtán közel menni a másik hajódhoz. Kijelölöd, majd megnyomod az i billentyűt és ott ráböksz az átszállásra.

Vagy ha ilyened nincs, akkor űrséta, mint ha el akarnál fogni egy gazdátlan gépet.
  • 911
    hogy lehet átszálni a másik hajomra? (az állomáson kivül)
  • SaGa Jr
    Csak shipyardon lehet eladni hajót. Bedokkolsz, bemész a kereskedelmi menübe és ott lesz a hajó az eladhatóak között, szép zöld színnel jelölve. Rámész és eladod. Amiben ülsz hajó, azt úgy emlékszem nem tudod eladni. Távirányítással is eladhatod a hajót azonban. Kell egy trade extension nevű vacak a saját gépedre, majd az eladni kívánt gépet bedokkoltatod a célállomásra (shipyard), aztán belépsz az állomásra, lehívod a dokkolt hajókat és itt kiválasztod a tulajdonodban lévő gépet. Aztán azt mondod neki a parancskonzoljában, hogy trade with station (van egy ilyen lehetőség) és itt eladod.
    Az egész megkeresősdi kikerülhető ha megnyomod az r billentyűt és kiválasztod a hajót a listából. Ekkor már legyen bedokkolva az állomásra. Itt konzoljába bemész és trade with station, aztán eladod.

A küldetéseknek a szövegét is elolvasod? Van aminél bizonyos hajótípus esetén kaphatod csak meg a feladatot, van ahol el kell előbb érned egy rangot. Aztán ha látod a kívánt feladatot, akkor el kell fogadnod. Ha megfelelsz, akkor kapsz itt egy visszaértesítést a dologról és bekerül az egész megegyezés a messages részlegedbe. Itt vissza tudod nézni mi a feladat és mik a feltételek. Ha teljesítetted a melót jön egy üzenet hogy köszi a munkát, a pénz átutalva.
    Nem minden állomáson és nem mindig vannak felvehető feladatok!
  • SaGa Jr
    Bemész a hajó parancsai közé (ez magyar billentyűzeten a z), itt kiválasztod a parancsokat (középen az a kéz ikon) és mész lefelé. Lesz ott egy olyan hogy turret opció. Ott minden toronynak megmondhatod mit tegyen. Belépsz és kiválasztod mit tegyen a torony (támadhatja a te általad befogott célpontot, támadhat bármely ellenséget, védheti a hajót, vagy lőheti a rakétákat).

Magát a fegyvert meg szintén a parancsablakban (z) hozod elő, csak aztán a fegyverek opcióra mész rá nem a parancsokra (egyel mellette van jobbra az ikonja). Itt tudod megadni hogy hol és milyen fegyverek legyenek. Ha van plus fegyvered, ami ráadásul jó is az adott fegyverhelyre, akkor a nyilakkal be tudod állítani. Míg sárga a színe a fegyver nevének, addig nem végleges. Ilyenkor kattints rá a fegyver nevére és installálva is van. Vagy nomj egy Entert.
  • 911
    az állomásokon nem akar 1 küldetést se elvállalni, hogy lehet eladni a hajot?
  • Repiv
    Kellene pár tipp hogy ki milyen gyárakat (esetleg komplexumokat) rakott és hova aminek jó a bevétele. Van már pár millám de kicsit tanácsatalan vagyok ezügyben.

köszi
  • Bonczi
    Kicsinyke, jah :)
    Észrevettem hogy gyengébbek nálam, de általában a rakétákkal nem tudok mit kezdeni. Apropó: hogy tudom meghatározni, hogy a Turreten milyen fegyver legyen?Már kerestem de valahogy biztos átsiklottam felette. Mert akkor azt be tudnám rakni, hogy löjje ki a rakétákat.
  • wolfy75
    Úgy látom van egy kis kavar azzal kapcsolatban, hogy mi is szükséges a Sector és Universe Traderekhez. Írnék ehhez egy kis pontosítást ha nem baj. Az infókat a kézikönyvből, és az Egosoft honlapjáról szedtem.

A Sector Traderhez kell:
    - Trade Software MK1 és MK3 (igazság szerint itt nem vagyok benne halál biztos, hogy az MK1 kell-e valójában, de ez úgyis jár a jobb felszereltségű hajókhoz és nem is drága)
    Nem kell Trade Software MK2, Best Buy és Best Sell Locator, ez felesleges kiadás.

A Universe Traderhez kell:
    - a pilóta elérje a 8-as szintet
    - Fight Software MK1 és MK2
    - legalább egy darab 25 MJ-os pajzs, vagy a hajó maximálisan fel legyen szerelve olyan pajzsokkal, amilyennel fel lehet.

Nem kell Jumpdrive, bár ajánlott. Ha nem veszed meg, a pilóta egy adott szint elérésénél magától is meg fogja venni, igaz 10%-al drágábban mint amennyiért te vennéd. Idővel rendelni fog Fighter Drone-t is, hogy meg tudja védeni a hajót támadás esetén, de gyakoribb hogy elugrik egy másik szektorba, vagy bedokkol valahova.
    Alapesetben azokban a szektorokban kereskedik, ahol már jártál, tahát nem kell műholdakkal teleszórni a fél galaxist hogy pénzt hozzon a konyhára. Viszont én használok egy scriptet, amivel meg lehet tiltani hogy bizonyos szektorokba betegye a lábát, és letiltottam a kalóz szektorokat a biztonság kedvéért.
    Na röviden ennyi jutott most eszembe, remélem tudtam segíteni egy kicsit.
    Valamelyik nap előfordult az a rikta eset, hogy az egyik Universe traderem üzent, hogy nem tudja eladni az árút. Az üzenetben szerepelt az is, hogy az eddigi ténykedése során 12,5 millió credit hasznot csinált.
    Azt hiszem ez nem rossz, a kezdeti 500e-es befektetéshez képest, főleg hogy onnantól kezdve semmit nem kellett érte csinálni.
  • erdos
    Én is megkaptam ezt a küldit :-)
    Pont akkor vállaltam el mikor gyűjtöttem a flottát a xenon szektor ellen, beszületett az M1 a 3 csatahajóm közé, elég rövidke meccs volt...
  • Kondor
    Az állomásoknál van egy olyan opció, hogy 'Station'. Ebbe belemész és látsz egy olyat, hogy 'Bulletin Board'. Na ez olyan, mint egy faliújság. Sok infó van az univerzum éppen aktuális eseményeiről, van aki hirdeti magát, munkát ajánl...stb. Azonban a kezdeti időkben még elég szerény fizetést kapsz egy-egy fuvarért, szal nem ezzel fogsz meggazdagondi.

A későbbiekben találkoztam olyan küldetéssel, amiért 500.000 cr járt. Itt 4 fullosan felszerelt novát és egy fegyverrel teliszerelt Mammuth-ot kellett likvidálni. Majd egy 1.500.000 cr értkű küldetést, ahol egy eltévedt xenon M1-et kellett lelőni. Az elsőt sikerült megcsinálnom...
  • 911
    kösz a leirást az irányitásával nem volt gondom azonal beküldtem 1 állomásra. hogy lehet pénzt keresni kereskedés nélkül? valami küldetéseket lehet elválalni?
  • SaGa Jr
    Kicsinyke nova? :)
    Az sok szempontból jobb, mint az L, pedig mindkét vadász azonos kategória (M3). Az L-el az a legnagyobb baj, hogy sem tornya nincs, sem elegendő fegyverenergiája, így piszok gyorsan lefogy a tüzeléstől.
  • SaGa Jr
    Alapvetően te irányíthatod parancsokkal mit tegyen, majd ha összegyűjtöttél valamivel több, mint fél millát, akkor bezavarod a hajót a Home of Light-ban lévő Corp főhadiszállásra és megveszed ott neki a trade software Mk 3-ast (kell még az 1-2, is minimum). Aztán már kiadhatsz neki olyan parancsot, hogy sector trade. Legyen elegendő pénzed, mert a tiédet fogja költeni. A parancs kiadásakor ki kell jelölni egy rendszert, ahol ő kereskedni fog.

Ha eléri a pilóta a 8-as szintet, akkor egy kis újabb beruházással (ugró hajtómű többek között) lehet majd kiadni neki az universal treder parancsot és akkor majd mászkál minden szektorba kereskedni (vagy legalábbis ahol már jártál, van szatellited telepítve, van a hajón best buy/best sell software).

Ha nem akarsz ezzel vacakolni, akkor inkább add el a csodába és kezdj el más módon pénzt keresni. Kereskedhetsz manuálisan is a saját hajódban szállítva a cuccot, vagy akár hajószerzésből és eladásból is összeszedheted a végigjátszáshoz szükséges nagyjából fél milliót.
  • 911
    az elsö küldetés után megszereztem 1 kereskedöhajot. az lene a kérdésem hogy lehet pilotát belevenni és hogy lehet elinditani vele az áruszálitást.
  • WOLF3x6
    Kösz, akkor előbb a Demo-t kipróbálom!
  • Bucser
    Igen.
  • WOLF3x6
    Ehhez a játékhoz nagy angoltudás kell?
  • Bonczi
    Huhh. Ma is szerencsém volt. Egy Pirate sectorban vadászgattam kb már 1 órája mikor feltünk 3 Xenon L (asszem L).Eddig még nem harcoltam Xenon hajók ellen, ez a szektor amugy ismessze volt minden Xenon szektortól. Gondoltam megnézem milyen erössek.... az elsőre lecsaptam (kicsinyke Novámmal), és amint lemendt a őjazs a vezető meghalt, a műsik kettöt leszedtem így most van egy Xenon L-m :DD

Csak egy történet ujra :)
  • SaGa Jr
    Magyarítás tuti nincs és szinte bizonyosan nem is lesz. Végigjátszásokkal is csak angolul találkoztam. De ha elkezded az elejétől végigolvasni ezt a fórumot, akkor szerintem megtalálsz mnden infót benne. Nem nehéz a sztorivonal és elakadni sem lehet benne nagyon.
  • erdos
    Be lehet állítani hogy eladja a közbenső termékeket is, csak nem tudom hogy hol
    Mellesleg van egy táblázat mi mennyit termel és milyen nyersanyag kell neki, Amaro oldaláról szedd le és tudsz kalkulálni.
  • Bucser
    Igen van Salvage Insurance és a Goner temple-ben kapható.
  • Bonczi
    Mi annak a kütyünek a neve, amivel nem kell bedokkolni sehovase, hogy tudjak menteni? Eggyáltalán van ilyen ? :)
  • Repiv
    Ha van egy Wheat Farmom és hozzákötök egy Solar Power Plantot akkor az spp termékeit csak a gyáram veszi fel, vagy ad is el belőle a bedokkoló hajóknak is?

Nemhasználtam még complexet úgyhogy nemtom hogy működik.

köszi

bocs az előző kicsit értelmezhetetlen lett az irásjelek hiánya miatt :)
  • Repiv
    Ha van egy Wheat Farmom és hozzákötök egy Solar Power Plantot akkor az spp termékeit csak a gyáram veszi fel, vagy ad is el belőle a bedokkoló hajóknak.

Nemhasználtam még complexet ugyhogy nemtom hogy működik.

köszi
  • 911
    van valmi magyaritás vagy végigjátszás az x3-hoz?
  • erdos
    No, ezt se tudtam. Nekem azért volt hasznos asszem mert Csak Caimanokat használok amire csak Jumpdrive megy utána a Home of lightben és már mennek is dolgozni, ott meg nincs ilyen. ha jól emlékszem persze. Nekem azért hasznosak voltak. Jól nézett ki mikor egyszerre vettem belőlük 2x10-et és elindítottam őket JD-ért, 20 teherhajó eléggé mutatós ám ;)
  • SaGa Jr
    Ez így nem teljesen igaz. Ha van best buy/best sell locator kütyü a hajódon, az lazán elmegy olyan helyre is, ahol nincs satellite. Annyi, hogy csak olyan helyre megy, ahol már jártál.
  • erdos
    Nem hogy lehet hanem egyenesen kötelező :-)
    Csak azokban a szektorokban kereskednek a hajóid amit "látnak" és erre a legjobb az adv. sattellite. A kirakásához érdemek feltenni a xai fleet support (ez nem biztos hogy a pontos neve) szkriptet. Utána veszel távirányítással Adv. satot, bemész a szektor közetére majd fel vagy le olyan 40 km távolságra mert itt senkinek nem lesz útban és békén is hagyják. Utána parancsok között xai akármi drop cargo, ott kiválasztod az adv. satot és kidobja. Ez annyiból jó hogy utána megy szektorról szektorra és dobálja a satokat ugyanerre a koordinátára, ha elfogy akkor meg vásárol. Az egyik leghasznosabb szkript, egymás után vonja be a szektorokat a kereskedelmi köreidbe.
  • Bonczi
    Csak majd vigyázz rá, hogy ne menj tul gyorsan mert akkor ugy veszi, hogy te nem dokkolni akarsz hanem nekimenni az állomásnak :DD
    Kérdés: Még nem próbáltam, de érdemes szateliteket venni? Arra akarnám őket használni, hogy a gyáramhoz rendelt hajók, megtalálják a legjobb "eladási helyet" ... Mert most is volt ugy , hogy a Mercurym, tele volt rakva Siliconnal, de nem indult el kb 2 órán keresztül.
  • bigapó
    na, még jó, hogy megkérdeztem:) így legalább tudom, hogy kell manuálisan dokkolni:) ugyanis még nem mertem megpróbálni, azt hittem bonyolult.
  • Bonczi
    Jaja Manuálisan dokkolni sokkal egyszerübb. Én az Argon Mammothnál voltam íg, hogy ütköztem volna vele, de ehelyett a belsejében kötöttem ki, onnan pedig nemtudtam kijönni.