21
  • turul16
    #21
    Venni két gyorsulás mérő IC -t és utánna mintát felismerni nem olyan nagy show első hallásra. ESA-nak mire van ideje :). Szerintem semmivel nem jobb a meglévő dolgoknál ugyen erre a célra. De egy űrutazásban jól jöhet, mert kicsi a tömege, ill. bárki tetszőleges billentyüzet kiosztást rajzolhat magának a "falra" (nem fognak összeveszni a kiosztáson, csak arébb teszik az érzékelőket:)), Ill. billentyüzet hiba esetén csak egy gyorsulás mérőt kell, kicserélni.
  • atlagember
    #20
    Nőkre kellene szerelni.
  • Inquisitor
    #19
    Ja, erről eszembejutott, hogy ilyen "hullám érzékelést" lehet csinálni rádióhullámmal, és elvileg nincs akadálya, hogy pl. a GSM adók által keltett rádióhullámok segítségével 3D képet alkossanak egy területről, vagy akár lehalgassanak egy bármilyen területet.
    A cikkben amiben ez volt azt írták példának, hogy a rendszer képes egy elsütött fegyver helyét néhány méteres pontossággal behatárólni, és extrém esetben még a típúsát és a lőirányt is megmondja a kompjúter.
  • [HUN]PAStheLoD
    #18
    igen erről van szó :) de gondolom feltétel a sík felület , mert ha már torzul a hullám , akkor más lesz a mérési eredmény.. viszont ha programozható ez a mérőke páros , tehát mint az intelligens távirányítók azaz odanyomok akkor megjegyzi a hullámmintát , akkor bármilyen felületen működik .. bizonyos határokon belül :))
  • lpmorpheus
    #17
    Igazatok van, csak hirtelen elfelejtettem. :]
  • HUmanEmber41st
    #16
    A háromszögeléshez elég 2mérési pont. :) Persze minél több van, annál pontosabban be lehet mérni a rezgés kiindulópontját
  • Inquisitor
    #15
    "telepakolod ilyen ketyerékkel"
    Nem az a lényege, hogy nem kell telepakolni? Az az egy sztandard érzékelő (mondjuk háromszögeléshez nem 3db kell? elég a 2?) az egész felületen érzékel, és annyi felületet vagy gombot rendelsz hozzá, amennyit csak akarsz?
  • lpmorpheus
    #14
    Épp ez benne a lényeg, hogy nem kell semmiféle fólia. Fogod a foteled telepakolod ilyen ketyerékkel, és minden négyzetcentiméterre más más funkciót állítasz be. Így egy fotelból állíthatod a TVt, lámpát, mikrót a konyhában, sütőt a konyhában, meg mindent, amire beprogramozod. És ha nem teszel rá valami jól kinéző gombsorimitációt, akkor csak te tudod, hogy a fotelnek melyik része mire jó ...
  • PLaci #13
    Juhé!

    Aki látta akármelyik Star Trek New Generation sorozat bármely részét, azt simán érti miről van szó :-)

    (ST New Gen.:

    Star Trek - Next Generation
    Star Trek - DS9
    Star Trek - Voyager)
  • Gézu88
    #12
    Nem is véletlen nem értitek a cikket teljesen
    Ez direkt ilyen kusza
  • blackeagle
    #11
    Semmi értelmét nem látom szétbonyolitani egy lakást. Egy normális kapcsoló még jól is mutat. Jobban mint egy eszetlen fólialap , meg giroszkóp ,meg anyámtyukja. Laptopot is miért a falról kel irányitani ? mikor 1 .nem látom a képernyőt ,2 ott a képernyő előtt a bill.
  • HUmanEmber41st
    #10
    A fotelból fel kell kelni, csak akkor nem, ha már az intelligens házban vagy, ahol a PPC a távirányító...
  • FTeR
    #9
    ööö, azt oké hogy érintésre működik, de valahogy jelet kell küldenie, szal ha átrakom a kapcsolót, át is kell kábelezni. ha rádiós a cucc, akkor nem, de annak semmi köze a lényeghez, nem?
    a lényeg az, hogy nem egy érzékelőt érintünk meg, hanem egy anyagot amin (vagy aminek a közelébe) a parányi érzékelő(k) van(nak), szal bármiből lehet kapcsolót készíteni, anélkűl, h változtatnák rajta.
    ámde még mindig nem értem ennek mi köze, ahhoz, hogy nem kelek fel a fotelből...
  • [HUN]PAStheLoD
    #8
    Áh.. elolvasva a cikket kicsit félrevezető lehet ez a hanghullámosdi ,de végülis arról van szó, csak nem kell jó nagyot belerúgni a falba lábba, hogy csattanjon, elég egy kis érintés is, az is rezgéseket kelt , amit már 2 érzékelővel szépen meg lehet határozni , helyileg természetesen ... háromszögeléssel..
  • [HUN]PAStheLoD
    #7
    ócsóbb .. biztosabb .. más :)
  • NEXUS6
    #6
    Még mindíg nem értem mivel jobb ez mint pl az a technika, amit a laptopok touchpad-jánál alkalmaznak.
  • mondnick
    #5
    Nekem az jött le hogy egy sík felületen elhelyezett két ponton elhelyezett érzékelő érzékeli hogy a pontok között hol érintkezik az ujjad a felülettel. És ezeket az érzékelőket bármilyen felületre lehet installálni.
  • pemga
    #4
    Jól értem, hogy hasonló elven működik, mint a lézeres lehallgató készülék? (Pl. ablakfelülethez, rezgéseket érzékeli)
  • HUmanEmber41st
    #3
    Én azt vettem ki az egészből, hogy ezeket a gyorsulásmérőket fel kel szerelni valahova, és az érzékeli, hogy honnét jött helyileg az impulzus (hang vagy nyomás) Ha be van állítva a fal 1 darabkája, ahova "felinstalláltuk " a villanykapcsolót, és azt megnyomod, felkapcsolódik a villany. Namost, ha oda bútort vagy képet teszel, akkor csak odébb kell installálni a virtuális kapcsolót, és kész. A gyors.mérő már a fal másik pontjáról figyeli a jeleket.
    vagy valami ilyesmi...
  • NEXUS6
    #2
    Mer igen, a fal interaktív felületét most is úgy hívják hogy villanykapcsoló, űrtechnika ide vagy oda;)

    Ha meg hangirányítással akarok villanyt, meg gázbojlert kapcsolgatni, akkor fogok egy mikrofont (jól eldugom, hogy ne roncsa az esztétikusosságot, mer az is szempont) rádugom a számítógépre, meg berakok a gépbe egy valamilyen kapcsolókártyát, amivel a villanyt tudom vezérelni stb stb.

    Asszem billgéc eztet híjja az elektronikus meg intelligens otthonnak.

    Bár asszem én sem értettem valamit a cikkel kapcsolatban
  • shaky
    #1
    akkor most fel kell kelni lekapcsolni a villanyt vagy nem?
    tetszik az ötlet, csak nem értem a működését biztos!