6292
  • Zsolo007
    A 2. VHs atombomba hasonlat azért poén, mert a japcsik nem az atomok miatt adták meg magukat. Igazából a 2 atom kevésbé nekik szólt, inkább a szovjeteknek. Nagypolitika volt az a javából

Egyébként a HSZek jó részével egyetértek, érdekes - eltúlzott - rész volt. Én csak egy dolgot emelnék ki: a szokásos technikai szinvonalat: Helo kihúzott egy sima áramkábelt olyat mint ami a wincsimben van, és ettől megfordult a ventilláció, grat! :)
  • Seten

Ez a különbség köztünk. Te ledobtad volna az atomot civilekre - a cél szentesíti az eszközt alapon -, én nem.

A #2982-ben arra céloztam, hogy az ámerikaiak nem lődözték fejbe saját embereiket, másokkal szemben.

Nade, hogy tényleg ne offoljunk, én arra gondoltam: Adama és népizenekara nem is ismeri teljesen az egész cylon társadalmat, tehát nem vehetik biztosra,hogy ott mindenki ki akarja irtani az emberiséget.
    (Pl nem tudunk még semmit a hiányzó cylon karakterekről sem)

• Pharaoh
    Lehet a legtöbb várható vírusra kaptak "védőoltást" a cylonok, de mivel ez a vírus 3000 éve nem igazán okozott gondott az embereknek nem gondoltak rá.
  • PiszkosFred
    2. pont - köszönöm ;] Elkezdtem begépelni egy hasonló gondolatsort, de aztán kitöröltem. Pont ezt akartam megkérdezni, hogy azok a nejlonok, akik beépültek a flottába, legyen az Xena mint tévés, vagy a korábbi Boomer, aki évekig ott szolgált az emberek között (akit Cally lelőtt a főnök miatt), hogy nem kaptak el semmit? A kolóniákon szervezkedő bombás nejlonokról nem is beszélve, ott emberek százezreivel találkoztak nap mint nap, senki sem volt beteg? Vagy csak ez a gond, ez a háromezer évig az űrben tengődő egy szem vírus?
  • QuippeR
    úgy hogy ez nem egy tökéletes realitásra törekvő sorozat. nem is tudom, ti mit néztetek eddig, de ha reális lenne, akkor 2,5 rész lett volna talán a "sorozatból" mielőtt a cylonok kinyírnak mindenkit.
  • Cat #2998
    1. nem fogják megjátszani, mert néhány fanforumon kivül senkinek nem jut eszébe (nekem se, pedig kiváló ötlet), igy a rajongóknak nem lesz hiányérzetük.
    2. vigyük szépen tovább ezt a vonalat. Ez egy virus, ami ellen az ember több ezer év alatt immunitást fejlesztett ki. Namármost, általános iskolai biológia hogy az EMBER valójában egy egész életközösség, többszáz baci segít a kaja lebontásában, a lepedönkön tetvek mászkálnak és eszik a lehullott korpát (elhalt bőrt), izzadtságunk szintén bacik miatt büdös (mert egyébként steril), lábujjaink között gombák tenyésznek... Szóval ez a sok-sok baci és vírus mind megtámadná a bőrnájlonokat (akik ugye alapbol nem lehetnek immunissak mindenre). Nálunk genetikai sokszinüség van, a leghalálosabb vírus is életbenhagyná az emberiség 5%-át, náluk homogén robotok, ugyanazon belső állománnyal. Hogy tudott Caprica az emberek között élni? Hogyhogy csak ez az egy agyvelővírus támadja meg a cylonokat, és sokezernyi kisebb betegség nem?
  • zorden
    Hat nagy csalodas lesz, ha nem teszik meg es valahonnan elobujik meg egy-ket najlon ugynok a flotta rejtekebol... Mondjuk akkor is az lesz, ha nem bujik elo es nem teszik meg, ok ugyanis 12 modellrol tudnak, tehat van par ismeretlen meg szamukra.

By the way, az elso szezonban ki tette Adam asztalara, hogy 12 cylon modell van? Baltar?
  • zorden
    Nem, nem atsiklas, csak az nem olyan konkret meg, mint Helo tette. Sejtheto, hogy Athena keze van a dologban, de hatha lesz tobb biztos info.
  • joebacsi
    nah még 1 kisérletet teszek:
    lásd már be végre, hogy iszonyatosan naívan fogod fel a dolgokat, ez a hozzászólásod csak mégegy ékes példája ennek...
    nézzük csak, az amerikaiakat ugye nem említetted, tehát szerinted ők egytől egyig megőrizték az emberségüket a háború alatt (legalábbis a nagy részük)...oké rendben, akkor nézzük a következő példát:
    Egy jenki magasbeosztású tiszt 45ben elkezd gondolkodni azon, hogy kissé etikátlan az az atombomba, mert a háború előtt pár évvel volt ott kiruccanáson, és hát véleménye szerint legalább olyan jól esett megdöngetni a japcsi csajszikat, mint a hazai nőciket, sőt némelyik még azt is tudta mi az a bézból, meg már tömött az arcába hamburgert, így arra a következtetésre jutott, hogy hát a japcsik is olyan egyenlőféle emberkék, tehát nem kéne két városnyit kipusztítani belőlük...így hát a nagy vacilálás közben döntésre jutott, beosztását kihasználva jól megszabotálta a bombákat, mert az ő szive ezt diktálja...
    Miután a júeszéj fejesek rájönnek, hogy hát csak 2 üres fémdobozt dobtak le a 2 japán városra, ők is elkezdenek gondolkodni azon, hogy hát ez mégis, hogy a bánatban lehetett...hamarosan rájönnek, hogy Kicsi Dzsoninak (a hősünknek) van köze a dologhoz, de csak legyintenek egyet, mert rájönnek, hogy hát igen, dzsoninak tényleg igaza van, inkább még harcolgassunk pár hónapig, igaz, hogy pár ezer emberünk még elesik addig, de legalább az emberségünk megmarad!
    Szóval Kicsi Dzsoni szolgálatban marad, semmi nem történik, a háború után pedig leszerel, és beteljesíti a csodálatos ömériken drímet, összeszed egy távolkeleti bigét, és 12 kis aranyos Tommynak ad életet, és boldogan élnek míg megnem halnak!
    Reális ugye? :)
    és itt még nemis a fajuk (népük) túlélése volt a tét, hanem a "mindössze" párezer saját áldozat
    (cifu, szólj ha már tényleg abba kéne fejezni :))
  • joebacsi
    egy ilyen még simán belefér egy scifi mesébe, mint amilyen a stargate (ott is bejátszották ugyanezt, nemis olyan régen, hasonló következtetésekkel)
    nézem azt is, pont azért, mert más értékei vannak, de egy eddig ilyen "komoly" scifi-ben ez nagyon idiótán néz ki...
  • joebacsi
    hmm erre nem is gondoltam, igazad van...ha ezt tényleg megjátszák a készítők számomra törlesztenek ezért a túldramatizált moralizálásért
  • mermalior
    Vírus: A doki megmondta a frankót - az emberek immunisak a vírusra. Roslin ki akarta nyírni a cylonokat, ami Halo miatt nem jött össze. Ez eddig rendben van. De mélységesen csalódni fogok, ha most nem kapnak az alkalmon, és egyik baromnak sem jut eszébe, hogy kisöpörje a cylon ügynököket a flottából. Csak be kell vezetni a vírust a környezetszabályzókba és máris megkapjuk ki cylon és ki nem, ill. egyetlen húzással megszabadulhatunk minden cylontól...

Na persze nem fogják ezt tenni, mert túl egyszerű és kézenfekvő. Asszem ott kellene lennem a flottában és már biztonságban is lenne az emberiség...
  • Pharaoh
    Ha a cylonok ugyna olyan sebeszhetőek, mint az ember bármilyen halálos vírussal meg lehetne őket fertőzni.
  • Mr Spock
    A doki elmondta. 3000 éves, eredetileg emberkre "szabva". Majd az emberek egy idő után immunissá váltak. Csak a cylonok nem. Szóval szerintem , hogy ki készítette a vírust: az evolúció.
  • [NST]Cifu
    Magyarul úgy képzeljük el, hogy a Cylon teste egy üres héj, amit a digitális tudata (lelke) lát el minden információval, adja meg a feladatukat? Ez esetben a vírus mindkét értelemben él. Maga a vírus digitális, de általa a testet kórokozók lepik el. Olyan sejtek (? a vírusnak ha jól rémlik nincs sejtmagja) amelyeket a tudatban rejtőző vírus lát el feladattal, és így az végül megöli a testet. A fizikai vírusok pedig képesek lehetnek terjedni, így más cylonok tudatának megfertőzésére, és a kör bezárul.

Kérdés honnan származik a vírus. Ugyanis bizonyos, hogy nem természetes eredetű...
  • mermalior
    A cylon képlet szerint az agy maga a lény (emlékek, intelligencia, személyiség stb.) Ők ezt be tudják digitalizálni, majd letöltik és átteszik egy új testbe. Így az új héjba a régi személyiség, nevezzük lénynek költözik be (Ghost in the shell). Azonban a vírusnak van egyfajta "bio" visszacsatolása az agyban, ami azt jelenti, hogy megváltoztatja az agy "kódját", ami miatt az általa vezérelt immunparancsok nem működnek. Tehát hibás kód töltődik le, és innen kezdve egy légytüsszentésnek sem tud ellenálni az új test.
  • Cat #2987
    nem tudunk semmit a letöltödés folyamatáról, hogyan, miként megy végbe, milyen sebességgel, milyen információkat tartalmaz. Csak a cylonokra tudunk támaszkodni, és ők azt mondják hogy megy a hullával a vírus is.
  • PiszkosFred
    Kíváncsi vagyok, mikor hozza fel vki a "Thracemániás" cylon - nemtudom mi a neve hirtelen, Leoben talán - utolsó mondatát az Elnöknőnek, miszerint: "Adama egy cylon..." ;]

Baltar úgyis rájött volna az ellenszerre, visszacsatolás ide vagy oda, ha Six élete forgott volna kockán. Ha az öreg doki rájött 1-2 nap alatt, és totális jelentést írt egy 3000 éves vírusról, akkor az az őrült Gaius is megbírkózott volna vele. Talán... Sosem fog kiderülni.

De egy dolgot nem értek. Bár nem vagyok eü dolgozó, vagy ilyesmi. De a letöltöltődés az sima adatátvitel, gép és gép között. A vírus meg "szerves", biológiai dolog. Hogy jut át a ress.ship nejlonjába egy vírus? Ennyi erővel hívják fel telefonon az egyik nejlont egy raptorból, majd hapcizzanak a kagylóba ;]
  • QuippeR
    afelett látom mindenki kérdés nélkül túljutott, hogy valószínűleg Athena robbantotta fel a megfertőzött cylon baseshipet. ezzel szintén óriási kárt okozott az emberiségnek. (tudom, csak feltételezés, de elég sokatmondóan pislogott mikor megtörtént.)
  • [NST]Cifu
    Koreában és Vietnamban is rendszerben volt még (Koreai és Vietnami tisztek által). :)

De én is sajnálom, hogy ismét moralizálás lett a vége. Voltak normális moralizálások a sorozatban (amikor Boomert meg akarták erőszakolni, de Helo és a Chief megakadályozta, amiért börtönt, sőt csaknem golyót kaptak), de ez egy kicsit erős...
  • Prof William
    Had lássa mindenki hogy az Öreggel nem lehet lacafacázni.

- Tudja nem szeretem ha hülyére vesznek.- monja Adama miközben az agyvelőttörölgeti a szemüvegéről. :)
  • Seten

Én ezt az álláspontot is tiszteletben tartom bár nem értek vele egyet.

(A "jó II. Vh-s módszerrel közvetlen közelről nyilvánosan fejbelőttem volna" a náci tisztek és az orosz komisszárok kedvence volt.)

• Prof William
    Pont ezt írtam!

Egy capricai túlélő válaszol:

Ha a fajunk léte a tét nehogymár elkezdjünk moralizáni, hogy a mineket szétatomozó, milliárdnnyi félfit, nőt és gyereket borzalmas kínahlálra itélő piritóknak is vannak jogaik az élethez! Nekünk is volt! Volt a capricán maradt feleségemnek és gyermekeimnek! A testvéremnek, aki egy cylon boncasztalon fejezte be az életét! (Keményen néz de as zeme sarkábók kibuggyan egy könycsepp.)

Bár Helot én nem dobtam volna az űrbe, hanem jó II. Vh-s módszerrel közvetlen közelről nyilvánosan fejbelőttem volna a szolgálati pisztolyommal. (Aztán amolyan ráadásképpen Gaiust is hogy Helo ne unatkozzon odaát. :) )

Kb ilyen büntetést érdemelnek akik elárulják a fajukat.
  • Mr Spock
    Na azért Gaius hibájánál nincs nagyobb! Az egy dolog, hogy nem teljesen direkt csinálta, mármint nem tudta, hogy mire használja Six az információkat. De azért irhatták ki az emberek többségét, mert Gaius a farka után ment! Ellenben kedvenc karakterem.
  • zorden
    Ertem en, de kar emiatt elcseszni ennyire. Helo nagyobb kart csinalt, mint a teljes cylon megszallast segito rendori brigad. Hibaja szerintem nagyobb, mint Gaius-e az elejen, aki sajat egojatol hajtva engedte Six-nek, hogy atkutassa a vedelmi rendszereket. Helo tudatosan dontott ugy, hogy szabotal egy esetleges nagy csapast, ami bizony legzsilipet erne. Ez a sorozat probalt eddig is kicsit realisztikusabb lenni a tarsainal es most ennek adtak egy pofont. Kar erte.
  • zorden
    Maradt volna a tobbi cylon, aki ki tudja hol koszal a nagy urben boven a letoltoponttol tavol. Raadasul meg verszomjasabbak is lehettek volna, a sok elhullot cylon biztos motivalta volna oket. Persze ez csak akkor mukodott volna, ha tenyleg letoltessel is terjed a cucc :-)
  • Seten

Jól van, te sem érted mit akarok.
    (Amúgy szerintem a film nem megtörtént események alapján készült) :)

Szóval MONDANIVALÓ - a film cselekménye és a valóság közé párhuzamot vonni. Valamit üzenni azoknak akik megnézik a filmet.

Valószínű, hogy sok amerikai hazafi szerint jó megoldás lenne atomot dobni az arabokra - amocskosszemétgyilkosterroristákra -, valakik szerint viszont nem az. pl.

• QuippeR
    nem tudom mit vártatok. ez egy scifi, nem pedig military docusoap. itt nem azt kell az alkotóknak megkérdőjelezniük, hogy a népirtás választható eszköz-e, hanem hogy emberek által alkotott gépek milyen jogokkal bírhatnak? hol kezdődik az élet? mechanikus élet nem létezik? ezek egy scifi témái, és ezt mutatja be a BSG, nem a népirtás kérdéskörét. arra ott a Schindler listája.
  • kBagyula #2975
    Te télleg nejlon vagy! :))
  • Cat #2974
    mondanivaló: jönnek a gépek, kiirtanak több milliárd embert.
    De mi emberek vagyunk, és nem irtunk ki egyszerű gépeket, mert az "fajirtás". Lényegtelen hogy ők támadtak, hogy embereket kínoztak meg, hogy most is fenyegetik a fajunkat, és a céljuk a Föld, azaz a jövőben folyamatosan ÉLETVESZÉLYT jelentenek. Mi tökös amerikaiak vagyunk, és együttérzünk. Biztos nehéz gyerekkoruk volt.

[LETÖRLI AZ ARCÁN VÉGIGGÖRDÜLÖ KÖNNYCSEPPET]
  • Seten

Jól van srácok akkor leírom lassabban, hogy értsétek.
    Próbálok a készítők fejével gondolkodni és valami mondanivalót kihámozni a filmből. Talán céloznak ezzel valamire. Lehet tévedek de ennyi engedtessék meg nekem.

#2971 - ott a pont!

• Zoli007
    Haluz! A najlonok kozott nincsenek emberek, akkor meg minek irsz ilyen huleseget?
  • QuippeR
    aggresszív gyökérnek lenni a legegyszerűbb dolog a világon. csak úgy eszembe jutott...
  • joebacsi
    és szted a puhatestűek küldenének atomot az ízeltlábúakra, csak azért, mert lekörözték őket az evolúcióban?
    csak azért kérdem, mert durván ennyi köze van a te példádnak is a helyzethez...nem akarok jobban belemélyedni, meg világpolitikát felhozni a szted nagyobb "igazságérzettel" rendelkező népekkel kapcsolatban, legyen csak annyi elég, hogy irtózatosan buta vagy, és, hogy Helo után te lennél a második, akit kivágnék a légzsilipen, egyszerű kreténségért :D
  • Seten

Még jó, hogy nekünk magyaroknak nincs mindenféle hülye igazságérzetünk.
    Különben ha lenne valami jó kis vírusunk már ráengedtük volna Romániára meg Szlovákiára. (Kit érdekelnek a felvidékiek meg az erdélyiek)

• Seten

Szerintem csak akkor lenne irreális ha te lennél az elnöknő. :)

• Prof William
    Már a ST ben is a falra másztam ettől a megtegyük, ne tegyük e meg. Csak ott a borgra akarták egy vírust szabadítani. DE aztán győzöt bennük a nagy amcsi igazságférzet és nem vírusozták be a borgokat...

A nájlonok kiirtoák a fajunk 99.99% százalékát és orrba-szájba szivatnak minket már 3 évada. De mi nem vetjük be vírust ellenük mert humánusok vagyunk! Úgyám!
  • Cat #2966
    szerintem meg nem, mert most egyértelműen ki kellene végezni Helot. Hány ember életét sodorta veszélybe azzal, hogy keresztberakta az egész küldetést? A Viperek pilótái a semmiért kockáztatták az életüket? A flotta feleslegesen pazarolta az erőforrásait? Ezen nem lehet büntetés nélkül túllépni, teljesen irreális.
  • Seten

Ez nekem túl erőltetettnek tűnt volna. Sokkal jobb volt így Helo-val.

• Cat #2964
    1. "Kiut lehetett volna, hogy kiderül, a fertőzés nem megy tovább halál esetén, és nem kerül át a feltámadás hajóra."

2. Az egyik cylon azt mondja, hogy van benne egy visszacsatolás, és amiatt kerül át. Ezt nem biztos hogy vizsgálta a doki, illetve, a kettő nem zárja ki egymást. Ő csak arról beszélt hogy milyen vírus.