6292
  • Morpheus
    Sziasztok!
    Most hogy van egy kis pangás a sorozatokban, belekezdenék ebbe a sorozatba is.:) Egy apró bibi van. Megvan az első 13 rész dvdrip-ben... Na gondoltam, akkor álljunk neki. Indítom az első részt, erre úgy kezdődik, hogy "az előző részben történtek.."

Valaki segítene, hogy én vagyok a béna, vagy a dvd-s verzióban ezt elépakolták? Mert leszedtem mégegyszer, és ugyanez volt a helyzet azzal is...

Köszi előre is:

Morpheus
  • ikegami
    Valószínű nézni fogsz nagyot az utolsó résznél.
    Velem is ez volt, mondom: "Ezt nem hiszem el.."
    Jó Galactica nézést.
  • PiszkosFred
    Nem szapuljuk. Csak biztatunk, hogy nezd meg a maradek par reszt is a szezonbol, es utana is nyilatkozz ;]
  • Cat #4122
    inkább amig nem nézed végig a 3ik szezont, ne irj és ne olvasd a topicot.
  • otrosinka
    Wow , na mostan métemm meg 3x17-et. Kara meghalt? Épp azon gondolkodtam minap h kéne már vmi halál az abszolult szereplők között...de pont starb. Egyik szemem sír a másik nevet. szimpi volt, de realisztikát is kaptam azáltal h éreztetik h meghalhat bárki. Amúgy jobban örültem volna ha harc közben esik el..... mi ennek a jelentősége nemtom ( még ).
    Habár sztem a " vívódást/örlődést" pöppet tulzásba vitték....
    Nálam tartja magát sztem jó csi-fi.Nekem bejön......
    Bittos 1 jobb sci-fi sori is nem mondom h nincs, de nekem annyit pluszt hoz azon felül h lövünk, rejtőzünk, árulunk ......
    kafa.....
    lehet szapulni a hsz-em :)
  • _Vegeta_
    Igy mar ertem mit akarsz mondani vegulis valamelyest igazad van. :)
  • Zsolo007
    Nem is úgy értettem. A prófécia azt mondja, hogy egy haldokló vezető vezeti el őket a Földre. Egyértelmáen kiderült, hogy az Elnöknőről van szó. Ha ott a 2. évad közepén meghal az azt jelezte volna, hogy a 2. évaddal le kell zárniuk. Ehelyett megmentették és beraktak egy adag töltelék epizódot, meg kitalálták ezt a letelepedés marhaságot. Mert gyk. az a helyzet, hogy fogod a 2. évadot levágod a 12. résztől (tehát az elnöknő megmentése előtti résztől)(mondjuk ez nem teljesen igaz, volt egy két jó/hasznos rész a 2. évad második felében is) és a végéhez csapod a 3. évadból a 9., 10., 11., meg az évadzáró tárgyalás utáni részét. A többi mind a letelepedéssel/megszállással foglalkozott és teljesen értelmetlen volt. Ami karakterfejlődést láthattunk azt bele lehetett volna építeni olyan részekbe amikben valamilyen módon megy előre a fővonal (vagy a Capricai mellékvonal). Volt egy jó 20-30 részes detour. Hát lol.

UI.: Lehet, hogy nem fért volna bele a 2. évadba a vége, de akkor max egy 12 részes 3. évad kellett volna, és így bele fért volna nyugodtan a meglévő szálak elvarrása, illetve egy-két olyan rész ami tölteléknek nevezhető (bár kérdés, hogy értelmezem ezt a töltelékdolgot, mert jó töltelékrészt is lehet csinálni, ami ugyan nem viszi valamelyik már felépített fő, vagy mellékszálat, de mondjuk a flotta gazdasági/politikai/morális/stb. helyzetére koncentrál, tehát valami pluszt ad 1 részben, és azt le is zárja nem hagyja nyitva. Va gy meg lehet okosan oldani, mint pl. a Flight of the Phoenix, ami elsőre tölteléknek tűnt, de egy elég jó töltelék önmagában, viszont később kiderült, hogy van valami jelentősége a fő vonal szempontjából (a phoenix ugyebár)

UI2: Uppsz most látom, hogy okoztam egy kis zavart, túl sokáig szerkezgettem a postot és külön hsznek vette, Cifu ha erre jársz pls. töröld az előző postom.
  • _Vegeta_
    Akkor egyszerubb volna megnezni majd a sorozatzaro epizodot, valoszinu enis megnezem majd a lost utcso reszet. :D
    Viccet felreteve nemnagyon tudok egyeterteni veled. Szo nem volt rola hogy az elnoknonek meg kell halnia, az persze mas kerdes hogy szimpi e vagy sem.
    A visszatero rak meg valoban eleg hulyesnek hangzik! ha nem veszed figyelembe a sorozat fo temajat a vallasi utalasokat es az isteni beavatkozast.
    A minisorozat pedig tenyleg vontatott volt, de bele kellene kalkulalni hogy azt nem 1be kell megnezni mert nem arra terveztek elsosorban. :P

#4116: Nekem az jott le hogy megvan a vege es az irok csak probaljak nyujtani hogy kijojjon a berendelt epizod mennyiseg. Itt nem JMS dolgozik akinek elore megvolt 4evadnyi epizod a fejeben. :D
  • Zsolo007
    Így van, nagyon sok dolgot csak feldobtak és azóta is a levegőben van. Nekem nem az jött le, hogy itt valami jó előre megírt sztori van, hanem van valami általános vonal, és azon belül ahogy esik úgy puffan.
  • zorden
    Alapjaban veve egyetertek Veled. Azert volt nehany nagyon kacagtato hulyeseg: pl. a venas optikai csatolas sharon/athena eseteben. Szeretem a jellemepitest a dramai reszeket, talan jobban is mint az akciokat, de neha nagyon erzodott az idohuzas. Ezt kb. harom evadban siman le kellett volna zongorazni a vegeig. Remelem kiderul majd a nejlonok motivacioja is, mert szamomra ez meg nagyon kusza.
  • Zsolo007
    Én spec azért néztem tovább mert érdekel a sztori vége, valamint, azért mert nem halt meg bennem a remény, hogy jobb lesz. Aztán mivel mindíg volt egy két jó rész, így volt ami életben tartson, de már rég nem volt meg az az izgalom amit az első évadban tapasztaltam két rész között, vagy az a várakozás ami az 1. és a 2. között volt.

LEntebb olvastam, hogy a film meg az első évad pörgőseb volt. Hát nemtudom, szerintem a film kifejezetten vontatott (anno mikor először néztem majd elaludtam az 1. órán), az 1. évadban pedig megfelelő az elosztás az akció, a sztorivitel és az elgondolkodtató részekben(egy részen belül, kicsit hülyén fejeztem ki magam).

Aztán a másodikban ez felborult és egy egy rész önmagában volt akciódús, elgondolkodtató, drámai, vagy éppen vitte a sztorit :D. De nálam nem ez volt a probléma, hanem az hogy a kedves elnöknő nem halt meg, ami egyértelműen időhúzást jelentett, nah ez kibaszta a biztosítékot. De nem hagyott nyugodni a kíváncsiság, hogy mi lesz a vége. Szal néztem tovább, de amit az első évadban éreztem az már sehol sem volt.

De az igazi gáz az, hogy nem voltak képesek normálisan kitalálni mi legyen ha már húzzák a dolgot. Csak egy dologra térnék ki: Visszatért az elnöknő rákja. Hát lol. Ezen akkorát röhögtem. Miután megkezelték egy fél cylon antitesteivel ami bármilyen emberi betegséget le tud győzni...
  • _Vegeta_
    Mert Ngem erdekel hogy ki mit gondol vmirol. :D
  • Kmarha
    és te miért foglalkozol vele ? :) Oly magas ivbe szarom le hogy kinek mi tetszik. Nekem jöjjön be, és én boldog vagyok :)
  • _Vegeta_
    Ha egyre szarabb minek nezitek? En a szinvonalat csokkent sorozatokat azonnal cancelezem. Pl lost
  • Zsolo007
    Ezzel én is egyetértek :)
  • haxoror
    Csak hogy legyen egy rövid elemzés is:

A pilot király volt és az első évad is, onnantól kezdve viszont egyre szarabb a sorozat de azért vannak néha jó részek.
  • Lysandus
    Nekem tetszett a harmadik évad is. Ettől függetlenül valahol jó, hogy nem húzzák mint a rétest. Kíváncsi vagyok, hogy a Földből mit hoznak ki.

Egyébként nem akarok senkit bántani, de nekem a rémálmom egy Babylon 5 típusú befejezés. Nekem az nagyon nem tetszett. Ugyanez vonatkozik a DS9-ra is. Bár ott maga sorozat aranyos volt. Egyébként az ST-ben sokkal könnyebb volt a forgatókönyvíróknak, még a Voyagerben is, aminek szintén volt vége és eleje. Azt tudni lehetett, hogy előbb utóbb hazaérnek, de abba bármennyi rész belefért. A szereplők nem öregedtek, jó, némileg fejlődtek egy kicsit, mindenkinek (pl Paris hadnagy) benőtt a feje lágya. De olyan nagyon nem fejlődtek, nehogy zavaró legyen. Hetes maradt amilyen volt, hiszen a rajongói ezt szokták meg, de ezt a minőséget mindig meg is kapták. Kényelem, komfort loyalitás stb. Ehhez képest a Galactica? És még azon a legjobbak a körülmények.

Ki ne szeretne a Voyageren szolgálni? Még a gépház söprögetőnek is jobb dolga volt, mint a Galacticán a pilcsiknek. Janeway kapitány mindig türelmes, belátó, emberséges, csak akkor szigorú egy kicsit, ha nagyon indokolt. Veszteségük nincs, vagy ha van, akkor a hetedik statiszta (lásd ST paródia). Szal mindig mindenki a toppon van. Másrészt szerintem a ST-nek éppen a kulcsa az állandó minőség. Ezt megbízhatóan hozza. Szigorúan megkomponált, a cselekmény két szálon fut, egy "objektív" és egy "szubjektív" vonalon. Az előbbi egy külső esemény: egy fura faj, fura anomália, vagy bármi ami a hajón kívül van. A másik pedig egy belső szál, a Doktor vagy Data hegedül, hogy közelebb kerüljön az emberré váláshoz, Torres és Paris hadnagy romáca, stb. És a végén mindkettő megoldódik. A minőség állandó, a szereplők hétköznapiak, abban az értelemben, hogy mind ilyen főnököt munkatársat szeretnénk magunknak.

A BSG viszont nem ilyen.

ui: ST-sek kéretik nem megsértődni, nagy Voyager fan vagyok. Annál jobban Archer kapitány sorozata tetszett, de az is más volt egy kicsit, rá is faragtak.
  • Bucser
    Mi már flémeltünk más topicban:) semmi értelme nem lenne itt is:)
  • _Vegeta_
    Bocs, de nem kockaztatom az offtopikot. Maradjunk inkabb a bsg temajanal. :D
  • otrosinka
    nana én kivi vok......
  • _Vegeta_
    Persze es ez a szomoru. Az emberek nem szeretnek gondolkodni inkabb szorakozni, mondjuk ez nem mindig hiba csak egy sf sorozatnal. Nemhiaba nagy a nezettsege egy DH-nak, 24-nek, grey's anatomy-nak, és meg sorolhatnam de nem a nagy nezettsegtol lesz egy sorozat "okos". Ezt csak azert mondom, hogy egy hasraszam alapjan megitelni hogy egy-egy sorozatnak melyik a legjobb evada, haat elegg meggondolatlansag.
    (Ne gyere azzal hogy a TVsek a hasraszam alapjan itelkeznek, mert nekik ez uzlet es nincs mas valasztasuk, nekik ez alapjan kell)

Bucser megint kezded a vadaskodast pedig nem is erted mit irtam. Inkabb nem is reagalok mert keptelenseg lesz ontopikon belul tartani a vitat.
  • [NST]Cifu
    Az elso evad (csak 13! reszben) porgos akciodus reszei nyilvanvaloan sokkal izgalmasabbak, de mar az evad vegen tudni lehetett a folytatas inkabb szellemi, gondolkodos lesz ellenben az elso evad suspension of disbelief gondolkodasmodjaval. En szemely szerint aztan a masodik evad vegere nagyon megilyedtem hogy megin ilyen porgos marhasag lesz az uj caprican lazadas meg hasonlok, de szerencsemre hamar elhuztak onnan.

A nézetségi adatok is azt mutatják, hogy a jelek szerint a pörgősebb történetmenet jobban megfogja a nézőket azért, és akárhogy is nézzük, az első évad sem szűkölködött gondolkodós-agyalós epizódokban. Csak akkor a kettőt még sikerült együtt megoldaniuk a készítőknek. ;)
  • [NST]Cifu
    azzal egyébként egyetértek, hogy saját magához képest nem szárnyal a BSG az utóbbi időben, de még mindig közelében sincs annak, hogy rossz sorozat legyen.

Szerintem a topiclakók többsége, így én is úgy van vele, hogy a Pilot és az első évad határozta meg a sorozat iránti rajongást. Azt pedig lássuk be, hogy a minőség bizony hanyatlott az utóbbi időben, ezen nincs mit szépíteni. Lehet, hogy más Sci-fi sorozatoknál még így is jobb, de ez nem ok arra, hogy derüsebb legyen a kedvem. Én a pilot és az első évad színvonalát várnám el. Hogy van egy-két gyengébb töltelék rész, azt még el tudom fogadni, de itt már nem erről van szó szerintem... :(
  • Bucser
    Miért szappanopera ha egy fővonalat dolgoz fel a sztori? Arról szól végig ezt úgy hívják, hogy története van. Áruld már el, hogy miért kellen epizodistának lennie egy sci-fi-nek? mert a Trek az? Na és? én sokkal jobban élvezem a folyamatos sorozatokat és pl hányingerem van az epizódista megközelítéstől mert egyszerűen csak undorítónak tartom mert egy jó világot el lehet cseszni többszáz apró részre szabdalt minbimális történésű történettel.. (azért az ST részek sem erőltették az ember intellektusát túlságosan.. a Nagyfilmekben volt mondanivaló, de azért ne keverjük a 2-t)

El vagy kicsit kavarodva a fogalmakkal....
  • _Vegeta_
    Pardon. ;)
    Termeszetes hogy erezheto a kulonbseg, miutan egeszen mashova tettek a hangsulyt. Az elso evad (csak 13! reszben) porgos akciodus reszei nyilvanvaloan sokkal izgalmasabbak, de mar az evad vegen tudni lehetett a folytatas inkabb szellemi, gondolkodos lesz ellenben az elso evad suspension of disbelief gondolkodasmodjaval. En szemely szerint aztan a masodik evad vegere nagyon megilyedtem hogy megin ilyen porgos marhasag lesz az uj caprican lazadas meg hasonlok, de szerencsemre hamar elhuztak onnan.
    Bocs ez spoiler volt, de ugyis csak te olvasod el. ;)
    A boxolos epizod valoban szerintem is borzaszto volt, de en elsosorban ott latom a problemat, hogy az irok nem ennyi resszel szamoltak, csak ugye a penz az ur es megduplaztak a legyartando reszek szamat. Vajh miert jelentik be a 4.evad elkeszulese elott/kozben hogy ez lesz az utolso..mert nem akarjak tovabb huzni. :)
    Az osszehasonlitas dolgot inkabb ne mondtad volna, nekem az a velemenyem hogy a b5 barmelyik resze erdekesebb, humorosabb, otletesebb mint barmelyik battlestar epizod. A b5 megprobalt a regi remek sf sorozatok (1resz 1tortenet) es az ujabban divatba jott agyonhypeolt 1torentetszal fut a sorozatban sorozatok kozott valami arany kozeputat megtalalni, a battlestar ezt meg se probalta. Szappanopera, intrikak, egy idiota fosztori, ennyi a battlestar az egyetlen ertelmes dolog a 2 uzenet, (mondanivalo) ami mar elhangzott.
    Persze ez csak az en velemenyem, es tudom en vagyok a hulye. :)
  • QuippeR
    azzal egyébként egyetértek, hogy saját magához képest nem szárnyal a BSG az utóbbi időben, de még mindig közelében sincs annak, hogy rossz sorozat legyen.
  • QuippeR
    "hasonlítsuk össze ezt az amúgy gyenge B5 5. évad hasonló részével (A View from the Gallery, ami amúgy az 5. évadban az egyik kedvencem). Hát ég és föld a kettő."

ha az évad szerinted legrosszabb részét összehasonlítod egy másik sorozat egyik évadjának szerinted legjobb részével, akkor mégis mire számítasz? én is mondhatnám, hogy mondjuk a Stargate bármely évadjának legjobb része szerintem jobb mint a BSG bármely évadjának legrosszabb része, de ez semmit nem változtat azon, hogy szerintem a BSG klasszisokkal jobb.
  • [NST]Cifu
    "Zero akcio" - Ez nem akciosorozat.

Pardon, de nézd újra az első évadot, és utána a 3.-dikat. Nagyon érezhető a különbség, az első fordulatos, agyalós, de mégis pörgős és akciódús. A 3. évad (és a második jó része is) viszont sokszor vontatottá válik, szinte tapintható, hogy ötlettelenséggel küzdenek már, nem tudnak igazán jól kitörni a történetből. Mintapélda a boxolós epizód (Unfinished Business), hasonlítsuk össze ezt az amúgy gyenge B5 5. évad hasonló részével (A View from the Gallery, ami amúgy az 5. évadban az egyik kedvencem). Hát ég és föld a kettő. A BSG tele van jó színészekkel, és az újabb évadokban több jó színész is csatlakozott hozzájuk, láttuk, bizonyították már elégszer. Ehhez képest sajnos tényleg ellaposodott. Ez pedig a forgatókönyvírók és rendezők lelkén szárad.

"előrehaladna a történet." - Szerintem rengeteget haladt a sztori az irok ugynezki pontosan tudjak mit akarnak es nem huzzak agyon az idot.

Sajnos én pont ennek ellenkezőjét érzem. Lásd a lent elsorolt példák a történetszálakra, amelyekre nincs válasz.
  • _Vegeta_
    Szerintemse. ^^
  • Bucser
    Sajnos én sci-fi terén az 1977 előtti időszakot kedvelem a legjobban:) ugyanis akkor jelentek meg nagy mennyiségben az "idegen eredetű fajok" a vásznon képernyőn. (Star wars behatás) (az eredeti Treket nem számolom mert abban az egyetlen idegen humanoid civilizáció-szerű faj Spockék vulkánija volt)

De ez már tényleg way off.

Szerintem rajtunk kívül senki sem kíváncsi erre:)
  • _Vegeta_
    Gomen. Aszittem ugy amblokk a scifikre+bsgre irtad amit irtal.
    stben nemvolt. b5ben volt.
    Akkor nem is lattal meg verbeli scifit. ;) 1990 elott is volt scifi sorozat. ;)
  • Bucser
    olvasd már el újra amit írtam....

Mondom a B5ből a polgárháborús szezon tetszett a legjobban mert az nem hülye messiásvárás.

BSG-ben sok szappanperaszerű jelenet: mert az ST-ben B5-ben nem volt ilyen?? ne már...

Szerintem meg sci-fi-k között ST egy 0 számomra és ez itt valóban off:)
  • _Vegeta_
    A bsg arrol szol amit QuippeR is emlitett megspekelve egy kis ki az isten es letezik-e valojaban mondandoval.
    A bsg marmar nem scifi mert rengeteg benne a nem fontos szappanoperaszeru jelenet. Termeszetesen a mufaja attol még sf ne akadj fenn ezen csak gunyosan mondtam amit mondtam. Ahogy a Starwars is sf, de sok koze nincs a sf-ekhez max annyi hogy az urben (is) jatszodik. Asszem erted mit akartam mondani.
    A b5pedig pont hogy messiasvaras volt, sheridan kicsoda is valojaban? :P
    Annyira abszurd hogy 2szemely osszefogasra kenyszeriti az egesz galaxist. :D

#4091: A gond az tudod hogy egy (jo ketto) problemakorrel foglalkozik az egesz sorozat, kozbe a startrek minden egyes epizodja mas-mas kerdeseket vet fel, mas problemakkal foglakozik. Ezert tartom még a mai napig is a tos,tng,ds9 vonalat az sf sorozatok legjobbjanak.
    Nade ez mar off.
  • QuippeR
    az egész sorozat végig azzal foglalkozik, hogy ki számít embernek, hogyan veszítheted el az emberségedet, hogyan nyerheted el, hogy emberszámba vegyenek. ez azért nem az a tipikus alig-alig üzenet, hanem elég komoly problémakör. az más kérdés, hogy ez egyeseket nem annyira érdekel, mintha más lenne a fő kérdés, de gyakorlatilag a minisorozat óta erről szól a dolog.
  • Bucser
    Treket nem szeretem. Meg nem is igazán mondanám róla, hogy dráma. Na jó talán az utolsó rész.

BSG-nek rengeteg üzenete van, csak oda kell rá figyelni. Igaz nem világmegváltó és egész emberiségre vonatkoztatott, de aki odafigyel kicsit az észreveheti az utalásokat.

BSG mármár nem is sci-fi? MIért ne lenne az? Tudományos fantasztikum nem? Kezdetben a sci-fi írók pont nem idegenek támadásáról, meg egyéb baromságokról írtak, hanem arról, hogy az emberek vagy saját teremtményei fogják kiírtani az emberiséget...Önnön hibáik folytán, mert tökéletlenek. Sokkal jobban szeretem azokat a sci-fiket ahol a jövő világában emberek problémáival foglalkoznak és emberi köntösben. Nekem ezért tetszett sokkal jobban a B5-ben is a földi polgárháború. Nem pedig messiásvárás meg egyebek.

(pl Charlie Jade is ezért egyik kedvencem)
  • _Vegeta_
    Szerintem absz. nem volt meglepo Starbuck visszaterese. Jopar reszen keresztul nyomattak hogy mien fontos starbuck szerepe a torenetben. ;)

Bucser: Oriasi tevedes. JMS-nek a fejeben volt a tortenet a kezdetektol, de o csak 4szezonnal szamolt. Ezert is lett olyan so-so az utolso evad.
    Amugy a babylon 5-nek szep szammal van uzenete, a bsgnek alig-alig szinte marmar nem is scifi.
    Amugy b5 helyett mondhattal volna trekket is, mint az sf sorozatok nagyapjat. :)
  • Bucser
    A babylon 5-t csak úgy kerítettem ide, hogy szintén epic Sci-fi dráma a műfaj valamint, hogy előre meg volt írva mind az 5 szezon.
  • Bucser
    Én úgy tudtam, hogy a pénz nagy részét a Nev Caprica-ról való indulás vitte el.. azaz a csata megcsinálása. (mert valljuk be azért nem gyenge minőségű volt a 2nd exodus:)
  • Cat #4086
    De mondhatjuk pénztelen évadnak is. Ugyanis azt olvastam, hogy a végén azért sporoltak az utolsó 4-5 részen a készítők, hogy a fináléban leadhassanak egy jó zenét, annak a licencjogainak megvásárlásához tartalékolták az évadra kiosztott pénzt. Aztán ez nem sikerült, a pénztelen részek miatt zuhant a nézettség, megvágták a pénzt is. De azért jót választottak az utolsó rész végére. Ez nem menti azt a hülyeséget, hogy visszahozták Starbuckot - meg azt sem, hogy ritka idiótán és hirtelen nyirták ki egyik részről a másikra.
  • _Vegeta_
    En semmi esetre se hasonlitanam a b5hoz az uj bsg-t. Annyi kozos van bennuk hogy az urben jatszodik mindketto. :)

Cat: Valoban es lehet nekem is mas lenne a velemenyem ha hetrol hetre kovetem a sorozatot, de nekem a 2. evad zaroepizodja annyira nem tetszett hogy azon gondolkoztam kell-e ez nekem ezert nem is neztem. :)
    Igen a boxmeccs volt az a resz amirol beszeltem, 45percnyi dog unalom. :)
    A gyerekszoktetessel semmi bajom nem volt, szepen latni lehetett belole hogy Capricat is hogyan befolyasoljak valakik/valamik.
    Szerintem igy atgondolva a harmadik evad inkabb a tortenet lelki reszere gyurt es nem pedig az akciora. Inkabb gondolkodos evad volt. :)