6292
-
Kraptor #5128 Hát Ep 12 nem tetszett, egy kicsit hülyeség volt szerintem... -
mermalior #5127 Imhol a futottak /ők-is-lehettek-volna/ kategória győztesei (runner up)
(Moore-ék nyilatkoznak arról, hogy miután kitalálták a vonós négyest, gőzük sem volt róla, hogy ki legyen az ötödik)
"We talked briefly about Dualla and Gaeta. They were interesting characters, but it didn't feel like it heightened the stakes. It didn't feel like it would just bump everything to a different level. And with Ellen it did."
... -
#5126 Nuke és nuke is között van difi. Meg lehet oldani, hogy sugárzás is legyen nagy de úgy is, hogy legyen kicsit. 2000 év alatt mondjuk teljesen mindegy.... -
mermalior #5125 Igazából ezzel kezdtem a mondandómat anno és erre érkeztem vissza:
A BSG nagyon jó sorozat. Klasszis szerepjátékok, és ami csodálatos, hogy a mellékszereplők is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak (most néztem meg újra Baltar tárgyalását, Mark Sheppard - az ügyvéd srác - Romo Lampkin szerepében valami embertelen jó), kegyetlen jó zene, nonpluszultra feeling.
Az első évad, és tán a második évad 80% zseniális volt, nagyon magasra tették a készítők a mércét. Viszont nehezen tudom palástolni a csalódottságom, hogy a bevált szappanopera spirázások kedvéért feladtak egy működő koncepciót, hogy eldobták a konzekvenséget és a koherens történetvezetést, ráhúzták a "cylon" fogalmat szinte mindenre (ahelyett hogy definiálták volna inkább sz*rrá misztifikálták és csináltak egy tucat különböző cylonfajtát), belekevertek néhány olcsó sci-fis klisét és átb*sztak sokmillió elkötelezett és lelkes rajongót.
Amit írtam is: a BSG még mindíg az egyik legnívósabb (scifi) sorozat, amit valaha láttunk, de már közel sem annyira fajsúlyos mint aminek indult.
Egy San Diego-ban élő ismerősöm volt kint egy con-on, amin kötetlen beszélgetést folytattak Ron Moore-ral, és ő finoman jelezte, hogy nem olyan egyszerű a dolog, mint gondolják a rajongók. Az hogy mi kerül a sorozat folytatásába, az nem csak tőle vagy az íróktól függ. Egyik legnagyonn korlát a büdzsé, nem tehetnek be mindent amit szeretnének, a csatorna b*sztatja őket a nézettség miatt (állandóan fokozni kell a hatást - akár a koncepció kasztrálása árán is), nem mindíg van idő kidolgozni mindent, stb.
Én ezt őszintén sajnálom... Álmaimban egyszer készülhetne úgy is sorozat, hogy adnak egy valag pénzt és megfelelő mennyiségű időt a tehetséges embereknek, hogy csináljanak meg valamit A-tól Z-ig.
Persze ilyen sosem lesz...
:-) -
BZL #5124 Egyébként erre gondoltam konkrétan :)
http://battlestar.freeblog.hu/files/dirkbenedict.jpg
(régi BSG fénylények vagy mik) -
Prof William #5123 Kell még 1 csukja is az arcodra hogy ne ismerjenek fel csak amikor már késő. :)
És lehetőleg beszélj rejtelmes körmondatokban idegen kifejezésekkel tűzdelve hogy senki se jöjjön rá mit akarsz mondani... Amikor meg történik valami nagy esemény jelezd hogy "Te megmondtad." :)
"a harmadik évadig az íróknak fogalmuk sem volt, hogyan magyarázzák meg, hogy csak hetet láthattunk a minisorozatban ígért tizenkét cylon modellből." - no comment...
"Eredeti ötletnek tűnik, hiszen a már meglévő színészek felhasználásával megspórolták az új modellek kasztingját, " abszolúte FAIL nocomment. -
BZL #5122
A mindenhatósághoz elég ha ha magamra rántok egy csillogó hálóinget csuktyával, vagy kell hozzá más is ?
Mert egy kiló flittert simán megérne nekem a projekt. -
DJviolin #5121 Egy lehetséges magyarázat Starbuck újjászületésére a régi BsG-kben leledzik. -
#5120 Úgy néz ki, a recesszió a nukleáris csapásokat is érinti :) -
mindero #5119 Na igen az tényleg baromság volt.
De meg lehet érteni az anyagi vonzata miatt. Pl a mostani részben is erős megszorítások voltak, az eredeti forgatókönyv szerint.
Meg voltak azért romok is néhol Caprikán(persze nem olyanok amilyennek lenniük kellett volna). -
Prof William #5118 Ráadásul milyen szép erdős volt + a városokon sem látszott a nagy nuke. :) nem volt nukleáris tél, vagy hamuhullás. :)
Szegény ember nukeláris csapása. :) -
sorrow #5117 Valahogy én is így emlékszem: miután a nejlonok porrá nukolták a 12 kolóniát elkezdték a centuriókkal felépítettni (már ez is meredek...mármint a "jómunkásember" centuriók), vagyis nem nagyon zavarta őket sem a wasteland feeling sem a háttérsugárzás, akkor most a mi a baj??
-
Monoton #5116 Caprica-n az emberek szedték is a sugárzás elleni gyógyszert vagy oltást kaptak már nem tudom. -
Prof William #5115 Ebben az esetben menne a nuke a BSG készítők házaira...
Azért fura...
A Kolónia bolygókat pl Caprica sz*rrá nukeolták. Gyakorlatilag minden városra dobtak egy Nuket. Mégis vígan elvolt ott mindenki...
Ehhez képest a földet is szétnukeozták bő 2000 éve de ott még most is gáz lenne lakni. -
mermalior #5114 Egy biztos, a 4x11 hangulata nagyon jó volt, és a színészi teljesítmények is kimagaslóak voltak.
A nagy kedvenceim James Callis (Gaius) és Callum Keith Rennie (Leoben), remélem fontos szerepet kapnak még a végjátékban.
Meglátjuk... -
BZL #5113 Egy biztos: a 13. törzs cylonjai azért mások mert... nem is lehetnek ugyanolyanok, ők több mint 2000 évvel korábbi fejlesztés, és mert a negyedik évad ötödik részénél ez jutott eszébe David Eicknek egy füves buli után. :) -
mindero #5112 Attól hogy valaki fejlett nem jelenti azt hogy mindenre immunis. Gondolom te is voltál már valaha beteg.
A vírus meg elég egyértelműen meg volt magyarázva a sorozatban. A kolóniaiak x évvel ezelőtt meggyógyították már a betegséget ami a cylonok előtt még ismeretlen volt. Ezért lehet h Tight, Chief meg a többiek (akik egész életüket az emberek között élték) szintén megkapták a védőoltást.
Valószínű a földi cylonok is kifejlesztettek egyfajta immunitást a szondában lévő vírusra.
A betegség nem azért volt fertőző a cylonokra mert cylonok voltak, hanem mert számukra ismeretlen volt. Az indiánok is tömegével hullottak a különféle nátháktól amit a konkvisztádorok hurcoltak be. Ilyen egyszerű :) -
#5111 legrosszabb esetben kiderül hogy az egész egy szimuláció,kisérlet.
kiszáll 12 ember egy tartályból és az orvosok közlik velük hogy sikeres volt az űrszimuláció annak vizsgálatára hogy tudnak emberek együtt bezárva élni nem emberekkel is)))) -
mermalior #5110 Hmmm... Épp írni akartam, hogy miképp lehet, hogy a cylonok (13. törzs) szondája (ami ugye a földről jött) megfertőzi és megöli a cylonokat. De most olvastam, hogy az, hogy a cylonok a 13. törzs és nem emberek, csak utána jutott az eszébe a készítőknek. Úgyhogy a halálos emberi nátha cylon náthásodása is csak egy utólagos szerencsétlen baki.
Mindenesetre érdeklődve figyelem ahogy itt megmagyaráztok mindent, lesz majd időutazás elmélet, teofóbia, Isten, meg evolúció, Kara másmilyen, a final five másmilyen, 13. törzs másmilyen, a 13. törzs cylonjai másmilyenek, stb. :-)
Világos. Evolúció. Sixék túlfejlettek hogy védekezzenek a nátha ellen, csak a rákot ölik meg a sejtjeik.
Egy biztos: a 13. törzs cylonjai azért mások mert... (és ide jöhet majd a tudományos magyarázat tőletek, mert én már fáradt vagyok hozzá), nem pedig azért mert a negyedik évad ötödik részénél eszébe jutott David Eicknek egy füves buli után.
Ja, amúgy van aki még hisz abban is hogy a Lost-nak lesz épelméjű magyarázata :-)
LOL -
BZL #5109 "én sem vasárnapi iskolában nézem a sorozatot, mégsem viszolygok attól a lehetőségtől, hogy egy kitalált univerzumban esetleg létezik egy isten, és erősen beleszól az emberiség sorsába. (csak nem teofóbiás vagy?)"
Ha ez olyan mint a pókiszony akkor nem, de BladeW válaszolt helyettem is:
"Hát szerintem kizárt, hogy az legyen a slusszpoén a vegen h megjelenik a szakállas öreg es jol megmondja majd mindenkinek a frankot. Hatalmasat csalodnek a sorozatbna ha igy lenne."
Istenre való utalást el tudok képzelni, a látomásokat, próféciákat nem is lehet nagyon mással magyarázni, de ha mindennek természetfölötti "magyarázata" lenne a végén, az katasztrófa lenne.
A magyarázat meg azért idézőjeles, mert ezeket a vallásos magyarázatokat leginkább a "csak" szócskával lehet összefoglalni, pl.: hogyan keletkeztek az élőlények ?
Isten megteremtette őket. Fasza, akkor most már tudunk mindent.
Persze vallásos (off) flame-be egyáltalán nem akarok belemenni, de tény hogy én nem tudok elmenni amellett, hogy a világon minden egyes keresztbe tett szalmaszálhoz tartozik egy ember, istenek még soha az életben nem csináltak semmit, ilyesmikről csak több ezer éves ellenőrizhetetlen forrású legendákban lehet olvasni.
Emiatt nagyon furcsa lenne ha valami isten most hirtelen összerakna nekünk egy Viper-t (+ egy Kara-t), mivel a próféciáktól eltekintve a BSG-ben is elég racionálisan néznek mindent, főleg Adama.
De tényleg nem akarom megsérteni a vallásos rajongókat, ez csak az én nézőpontom volt.
-
mindero #5108 Próbáld meg egy kicsit szélesebb látókörrel szemlélni a dolgokat.
Jelen van a sorozatban az evolúció. Az ember is a majomból fejlődött ki, a cylon meg a kenyérpiritóból. Ezek már nem programozott lények, hanem megjelenik a választás (ezáltal a gondolkodás), és innentől kezdve fölösleges programokról, robotokról beszélni mert minden egyén maga döntheti el kinek az oldalára áll. (Pl. a renegát 8-as aki Cavil-lal szövetkezik).
Tehát az egész sorozat dilemmája, honnantól válik a teremtmény alárendelté, és mikortól válik egyenrangúvá. Nagyon nehéz ezt a vonalat megszabni, pl a sorozatban mikor az emberek szövetkeztek a cylonokkal gyakorlatilag egyenrangúnak ismerték el őket, nem alávetettet hanem partnert láttak bennük. Minden onnan ered h képesek voltak meghozni egy (programjukkal ellentétes) döntést, ezáltal a különbségek csupán genetikai eredetűvé váltak.
Nincs többé jó ember / rossz cylon, ugyanúgy ahogy az ember is képes borzalmas (pl.: Hitler, Gerebés Gyilkos, Lali) és csodálatos tettekre, a cylonoknak is megadatik ez a lehetőség.
Szerintem. -
#5107 most ám eszembejutott a Terminátor világa....ott is kifejlesztettek egy AIt aminek elvileg szolgálnia kellett vona aztán picit elszabadult és nukeolta a Földet...csak ugye itt még nemvolt annyira fejlett az űrtechnológia, h elmeneküljön az emberiség, ígyhát maradt és harcolt....Nemtom vágod e a Terminátor sorozatot..nah ott van egy terminátor csaj és kb végig elhitetik velünk a sorozatban, h több mint gép érez, sír stb aztán periodikusan arconcsapnak azzal, h néha megöl a misszió kedvéért néhány ártalmatlan de veszélyes elemet...
ugyan ez van itt is..ezekben az alternatív világokban ahhoz, h valami/valaki emberi legyen nem kell feltétlenül embernek lennie...és attól, h valami/ki emberi , emberszámba vehetjük e stb stb...Elvileg a hibrid Cylonok is program alapján futnak, de az AI elérte az emberi komplexitást...szal éreznek, élni akarnak, céljuk van, vitatkoznak, egyének. -
mermalior #5106 Mégvalami: a cylon-ember háború a sorozat eleje előtt 40 évvel azért tört ki, mert nem szerettük eléggé a háziturmixunkat. Akkor ugyanis még csak olyan cylon volt.
Aztán jön az okosság: lehet, hogy az ember nem is érdemli meg a túlélést, mert bántotta a turmixgépét?
LoL -
mermalior #5105 Nem akarok senkit megbántani, és lehet, hogy tényleg én vagyok a hülye, csak valaki segítsen nekem megfejteni ezt. Pillanatnyilag nem látom át, ezért bár a sorozatot imádom mert remek hangulata van és a színészi játék elsőrendű, de a ketyvasz sztori nálam megbukott... -
mermalior #5104 Hopp, lehet hogy én vagyok a hülye?
Vagy ennyire nem jön át amit mondok?
"Pont arról szól az egész sorozat mostanában, hogy a cylon és ember közötti határ kezd elmosódni"
Te össze tudnál mosni egy turmixgépet, egy raidert, egy félig kábel meg gerinc - félig női test fürdőkádhibridet és az embert?
Hogy lehet úgy moralizálni, hogy nincs is definiálva maga a cylon fogalom?
Ismét megkérdezem: ebben a felállásban mi az üzenet? Hogy szeressük a háziturmixunkat, mert az is csak ember? Mert sajnos most egy kalap alá van véve minden.
-
BladeW #5103 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Tyű arra nem is emlekeztem. Ha a hidak ujra felepulnenek az már telleg nagyon misztikus lenne :) -
#5102 talán "újrateremtik" a földet és az első ember nem Adam lesz hanem Adama)))
valamint az isten nevek is stimmelnének egyből. -
mindero #5101 Pont arról szól az egész sorozat mostanában, hogy a cylon és ember közötti határ kezd elmosódni, végül egy-két vegyületet leszámítva (ami gyakorlatilag genetikai mutációból is eredhet) semmi különbség nem lesz köztük, és fölvetődik a kérdés van-e értelme egyáltalán megkülönböztetni őket. -
mermalior #5100 Rambo IV filmes kvíz: a filmben 4 Rambo is szerepel, melyek azok?
Megfejtés: (1.) Rambó felettese, parancsot ad (2.) Rambo-nak, aki egy (3.) Rambo késsel (ami ugyan fémből, van de azért Rambo), megöli a (4.) vietkongongot (aki előző életében Rambo volt)
Ugyan látszik még egy amerikai katona is a filmben Rambo ruhában, aki félrebeszél és hülyeségeket mond egy vizesárokban, de az csak hibridnek minősíthető, tehát aki arra tippelt az nem nyert semmit :-) -
mermalior #5099 BZL :-)
Értem amit mondasz, próbáld meg te is amit én mondok:
Ebben a sorozatban már szinte minden "rosszat" cylonnak hívnak. Mindegy hogy gép, biomasszaklónizé, cyborg, kádasborzadvány vagy a múltban élő ember. A földön 6 milliárd model volt? Mitől hasonlít egy ember egy anyacsavarra, vagy egy biopaprikára? Mert ha moralizálunk (márpedig itt le volt büdösgépszájlonozva Tigh, meg csak 30 nap fogda jár engedély nélküli fegyverhasználatért mikor úgynevezett cylon-t lőnek le) akkor kéne ismerni a különbséget.
Az idővel való játék vagy örök körforgás csak körítés. Ez a film a flotta szenvedéséről és az emberi interakciókról szól, amiben szerintem kiemelt helyet kapott a moralitás. Na de könyörgök, ebben a felállásban mi az üzenet? Hogy szeressük a háziturmixunkat, mert az is csak ember? Mert sajnos most egy kalap alá van véve minden.
Konkrétan az a bajom, hogy:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!a következőkben majd kiderül, hogy a Föld is cylon és az atom is amivel elpusztították. Meg a virág is amit Roslin kivakart a földből...
Egyet sajnálok. Hogy belementem az elején abba, hogy találgassam ki lehet a 12 cylon. Akiket az emberek teremtettek, akik fellázadtak, akikből sok van, és akiknek van egy tervük.
Ezt a kvízt legközelebb adják fel majd a 2000 éve élt 13. törzs tagjaiból újjászületett final five-nak.
Bár ha lett volna még 2 évad, akkor biztos lennének még náluk is kompetensebbek, hogy megválaszolják a kérdést... -
Monoton #5098 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!10. részben a lebombázott New York és a Brooklyn-híd nem ezt sugallja, vagy ha az lenne akk. Diana-nak van igaza és minden újra megtörténik. -
BladeW #5097 Ja es meg egy gondolat. Valahogy nekem az az erzesem h nem "kitalalt" univerzumrol van itt szo, hanem az egesz tulajdonkeppen a multban jatszodik es megiscsak valahogy be fogják nepesiteni a Foldet. -
BladeW #5096 Hát szerintem kizárt, hogy az legyen a slusszpoén a vegen h megjelenik a szakállas öreg es jol megmondja majd mindenkinek a frankot. Hatalmasat csalodnek a sorozatbna ha igy lenne.
Amit el tudok kepzelni az max egy idegen faj behozása, termeszetfeletti kepessegekkel. Az meg hiheto is , meg sci-fis is.
Bár alapvetően nekem már az elejen sem tetszett a misztikus vonal behozása a sorozatba vhol a 2. szezon kornyeken. -
#5095 "Ha jól tudom a sorozatot a Sci-Fi Channel-en vetítik, és nem egy vasárnapi iskolában."
nézd, én sem vasárnapi iskolában nézem a sorozatot, mégsem viszolygok attól a lehetőségtől, hogy egy kitalált univerzumban esetleg létezik egy isten, és erősen beleszól az emberiség sorsába. (csak nem teofóbiás vagy?) -
#5094 jah igen..én úgy emlékszem, h elnyelte egy nexus/fekete lyuk vagy ilyesmi...ahhozképest a visszatérését is tök nyugisan fogadták, de végülis az a fő, h egyben visszajött/küldték/összerakták (nemtudjukmég) -
#5093 Spoilerszerűség,
ilyesmit akartam megfogalmazni énis...sztem más filmben is előhozták már ezt a csavart csak most nemjut eszembe egysem..
Ugye ez elvileg egy körforgás ami már a régi Földön megtörtént...aztán ugyanez a körforgás megtörtént Nyúkeprikán is, ugyanis elfelejtették(nemvilágos,hogy), h honnan jöttek, mi elől menekültek stb...mert ugye a technologia az azonos...és eleve elrendeltetett (legalábbis nagy rá az esély, h az új bolygón is felfogja vki találni a Cylon variánst, hiszen amit a földön találtak az nem egyezett meg azzal amit ők irtak) -
BZL #5092 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
"Az első cylont kb. 40-60 éve csinálták a sorozat első fele szerint, most meg kiderül, hogy lóf*szt: a cylonok 2000 éve is voltak. Bullshit"
Cylon = AI, robot
Feltalálhatják akárhányszor. Azt mondták is hogy ismeretlen típusú "Centurio" (robot) volt, a final five is másmilyen mint a többi (újabb fejlesztésű cylon).
-
BZL #5091 Az hogy a cylon-ok és emberek nyilván különbözőek, de mégsem lehet őket megkülönböztetni, valóban egy feloldhatatlan ellentmondás, amit a dráma miatt került bele a történetbe, ezen kár kiakadni szerintem.
Egyébként tudjuk hogy Baltar detektora mindig működött, (azóta tökéletesíthette is akár), csak mindenki más tudja úgy hogy a detektor rossz, mert Baltar állandóan hazudott az eredményről.
-
BZL #5090 "Hmmm... biztos bennem van a hiba."
Azt sosem mondtam, csak azt hogy én nem nem vagyok úgy kiakadva az írókra mint te.
Azt se értem miért baj hogy a final five-t nem a sorozat legelején találták ki. Senki sem mondta hogy le kell tenni a teljes sztorit az asztalra a 0. napon.
Ez nem lenne reális elvárás, azt se tudták az elején hogy hány szezont fog megélni.
Nem derült ki abban az értelemben hogy nem kaptunk részletes műszaki leírást, kapcsolási rajzokat, DNS kódot - vagy nem tudom mit szeretnél :)
Viszont kiderült hogy
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
A final five nem a 12 kolónia fejlesztése, nem abból fejlődtek, hanem még a 13., teljesen cylon kolóniáról származik, ezért mások, sőt még a dalt is megmagyarázták.
Hogy hogy kerültek a flottához és miért hiszik hogy emberek nem tudjuk, de mivel pont ezeket konkrétan megkérdezte S. Anders a filmben, komoly remény van rá hogy később ezt megválaszolják.
Azt sem tudjuk hogyan születtek újá, de az kiderült hogy Helen-nek köze van hozzá, mert tudott róla.
És még csak az első részt láttuk.
-
mermalior #5089 Még 2006 végén írtam egy másik fórumra:
Szerintem a sztori a következő:
Baltar a 13. Baltar Kobol egyik ura. Valószínűleg a háború is ezért tört ki a Kobolon: "Baltar"/Isten miatt. Őt száműzték a többiek. Miután elmenekült, megpróbált a magáéival egy ugyanolyan kolóniát létrehozni, de az ő törzse (népe) kihalt.
...Az emberiség kiirtása nem a gépek bosszúja, hanem a megmaradt Koboli úr bosszúja.
Azt nem tudom mi történt vele, hogy most nem emlékszik arra, hogy ő Kobol Ura. De a Deus Ex Machina tökéletesen passzol a képbe. Ő idézi elő, ő viszi az eseményeket.
A 13. törzs a cylonok urának népe.
-------------------------------------------
Nos így utólag, több mint 2 év után, az, amit írtam már teljesen nem jöhet be (bekavartak ezzel a teljes 13. törzs cylon hülyeséggel - hisz az első cylont kb. 40-60 éve csinálták a sorozat első fele szerint, most meg kiderül, hogy lóf*szt: a cylonok 2000 éve is voltak. Bullshit)