6292
-
#5529 már az vitatható, hogy az emberiség morális fejlődését nem segíti elő a technika fejlődése, de csak a vita kedvéért fogadjuk el. és most lássunk egy analóg példát:
szal: az hogy van egy piros almám az nem segít abban, hogy legyen egy kosár körtém (ami persze nem teljesen igaz, de megint csak fogadjuk el a vita kedvéért). ha el dobom a piros almám, akkor közelebb kerülök ahhoz, hogy legyen egy kosár körtém? NEM!
akkor most mi a ráció abban, hogy dobjunk el mindent, amit eddig kitermeltünk és attól hirtelen megindul majd a morális fejlődés?
Gaius értett a földműveléshez, 2 év múlva már minden környékbeli az ő nyakára járt télen, ha nem volt elég kaja. és mindenki tőle akarta megtanulni, hogy hogyan kell. persze nem volt annyi kaja, ahány éhes száj, ezért Gaius elkezdett a barátainak adni csak, de a többieknek is próbáld segíteni azzal, hogy tanította őket. aztán elkezdtek mások is farmerkodni, de a helyi patak nem adott elegendő vizet, nem volt a közelben elegendő művelésre alkalmas terület és megindult a verseny, hogy ki eszik. ekkor jött a 3. éhes csapat, aki látta, hogy mennyi itt a kitermelt étel és azzal egyes bottal amire a tél miatt csak csekély számban jelen lévő vadállatra vadásznak, azzal nyomatékot adhatnak a kajaeltulajdonítási szándékuknak. egy évvel később a farmerek is készítik a hegyes botokat, hogy jogosan megvédjék a munkájuk gyümölcsét. and we're back in business...
ezért volt orbitális f*szság a finálé, és ezért orb. f*szság azt hinni, hogy egy "egyszerűbb élet" nemesebb embert szül. mellesleg érdekes módon a természetben élő afrikaiak is inkább átjönnének a korrupt civilizációba. vagy őket csak akkor szabad figyelembe venni, mikor a bőségben élő "fehérember"-rel állítjuk szembe? költözz ki a természetbe, vadász vadállatokra, gyűjtögess bogyókat és gyümölcsöket, aztán majd megkérdezem 5 év múlva, mikor már a 3. 5 éves kora alatt elhunyt fiadat hantolod el, hogy odaadnád-e a maradék 3 épp fogadat egy morálisan gyenge, technokrata gyerekorvosért... -
#5528 "Nem elég túlélni, valamiért élni kell."-Adama
Na gratulálok, erre épített egy kaibát és élt még 1 évig míg valami vadállat meg nem ette...
A technika nem vált meg mindent, de ha nem lenne akkor te egész biztos nem gondolkodhatnál ilyeneken.... mert még egy fán csüngnél. -
mindero #5527 Azt aláírom h az aranykor gondolata abszurd és naiv, de az nem jelenti azt h nem érdemes tenni érte. Ezt tették a sorozat végén, az már nem rajtuk múlik ha nem sikerül. -
mindero #5526 De nem lettünk jobbak, nemesebbek semmivel se. Nincs gyakorlati haszna a tudásuknak. "Nem elég túlélni, valamiért élni kell."-Adama
Nem tudom mért ragaszkodtok ehhez a "technika majd megvált minket" gondolathoz, szerintem nagyon gáz. Főleg így a XXI. század környékén. Még ha 100 évvel ezelőtt mondanátok lehetne is benne valami. De csak a vak nem látja h a katasztrófa felé tart az egész világ. (Ne legyen igazam.)
Gondolom ismeritek a mondást: "Csak két dolog végtelen a világűr és az emberi hülyeség..." Azt hiszem ez igaz. -
#5525 Na pont erről beszélek. -
#5524 Ki mondtam, hogy ők nagy gondokodók? Azért mert valaki anno rájuk sütötte és mai napig él ez a legenda? A maga korukban esetleg annak tűnhettek, mert pusztán furán gondolkodtak. Az én szememben az ilyen elvontan gondolkodók nem nagy emberek. A régi kor természettudományos mesterei és művészei azok. Az akkori eszköztárral is elképesztő dolgokat alkottak meg és sok alkotásnak gyakorlati haszna is volt.
A felvilágosult kor nevetséges 'aranykor' elmélete egy röhelyes elképzelés minden szinten. Talán, mert semmi sem támasztja alá, hogy volt ilyen és működne is valaha.
Kicsit nem ide való, de egyesek szerint miniszterelnökünk is nagyformátumú politikius és igaz ember. Vagy Hitler is volt a Time magazin szerint az év embere. Ennyit arról kiről és mit lehet gondolni. -
#5523 Te pedig olyanok nézel semmibe mint Einstein, Maxwell, Galileo... stb. akik tényleg letettek valamit az asztalra és nem csak a fejükben léteznek/léteztek a dolgok. -
#5522 "Az egész sorozat az újrakezdésről szól: hogy kineveljenek egy olyan nemzedéket ami jobb."
áááá.. mi nem is egy sorozatot néztünk. Szerintem az egész sorozat a túlélésről szólt. Jobb nemzedékhez semmi köze nem volt. Max az utolsó részekben volt ilyenről szó, de 3,5 évadon keresztül semmi ilyenről szó sem volt. -
mindero #5521 Most pont a felvilágosodás korabeli nagy gondolkodókat ócsárolod, lassan elkezdhetsz gondolkozni melyikünk is a primitív.
Halljuk a befejezésed! -
#5520 Eldorádó, az Aranykor, a magántulajdon előtti idő. Amikor az ember még állat volt. Persze gyilkolt akkor is, de az életben maradásért. Nem önérdekből a hatalomért.
Magántulajdon előtti idő? Mióta az emberi civilizáció létzeik van magántulajdon. Ha az neked 'aranykor' akkor én visítva röhgök. A sok irodalmár és filozófus először kimehetett volna a természetbe próbálkozni... Nem véletlen, hogy a "főfilozófusok" nem a szegények közül kerültek ki. Ráértek hülyeségekről beszélni. -
#5519 Azért el vagy te is tévedve. Az orvostudomány is önző cél.
Akkor ennyi erővel minden önző cél. Pont. És akkor megelőzhetünk miden szájtépést mr. főliozófus.
Lehet hogy egyszerű betegségeket tudunk már kezelni, de tudnak már komolyabbakat is csak nem a mi pénztárcánkhoz mérve.
Aha. És az állami pénzen kezelt gyógyult rákos betegek az a komolytalan kategória (meg a hozzá hasonlók)? -
mindero #5518 De én nem a középkorról beszélek jóember. Nem jártál irodalomórára?
Eldorádó, az Aranykor, a magántulajdon előtti idő. Amikor az ember még állat volt. Persze gyilkolt akkor is, de az életben maradásért. Nem önérdekből a hatalomért.
Az egész sorozat az újrakezdésről szól: hogy kineveljenek egy olyan nemzedéket ami jobb. Mégis hogy tehették volna ezt az űrhajóikról? Együtt élnek velük, tanítják őket h ne kövessék el ugyanazokat a hibákat.
Kimennék én amúgy az erdőbe ha lenne még benne vadállat, lehetne rájuk vadászni, és egyáltalán lenne még erdő. Vagy egy szigetre ha lenne annyi pénzem h megvegyem.
Teljesen értelmetlen ez a vita.
Inkább írd le h te milyen befejezésnek örültél volna. Meghalok a kíváncsiságtól. Leigázzák szépen az ősembereket az űrhajóikkal? Kinyírják egymást a cylonokkal? Vagy valami ótvar Stargate-es primitív befejezést?
Nagyon kíváncsi vagyok. Légysz írd meg. -
r4pt0r #5517 Azért el vagy te is tévedve. Az orvostudomány is önző cél. A világ legnagyobb üzlete a haditechnika mellet.
Lehet hogy egyszerű betegségeket tudunk már kezelni, de tudnak már komolyabbakat is csak nem a mi pénztárcánkhoz mérve.
"Épp a magasabb technikai szint teremthetné meg (elvileg) azt, hogy a nevelésre több idő legyen"
Nem tudom ezt komolyan gondoltad e de egyre kevesebbet foglalkoznak az emberek a saját gyerekeikkel, és egyre többet a munkával. A technika nem fogja felnevelni a gyerekeket, de nem is segít.
Régen technika nélkül érdekes tudtak foglalkozni a gyerekkel, manapság jó ha este találkoznak. -
#5516 És akkor mi van ha 10 önző kis gyerkőc helyett most már 100 fog rohangászni az utcákon? Attól h több ember marad életben nem jelenti azt h bármivel is jobb lenne az élet.
Aha. És ki mondta, hogy önzőnek kell lennie. Épp a magasabb technikai szint teremthetné meg (elvileg) azt, hogy a nevelésre több idő legyen és ne a túlélés kösse le minden idődet.
Mit ér a bazi nagy technikai fejlettséged amikor Indiában, Afrikában most is több millióan éheznek. Gondolom azt is magasról leszarod h a nagy technikádnak köszönhetően fajok százai pusztulnak el naponta, az ételeket teletömik mindenféle kotyvalékokkal (különben nem tudnák fenntartani a nagy népességet), és még sorolhatnám.
Még mindig messza jobb az arány, mint 2000 éve. Hogyisvoltak a régi idők nagy pestis és kolerajárványai? Vagy a feketehimlő? Mi is szüntette meg a himlőjráványt és sok mást. Jé, az orvostudomány és a technikai fejlődés.
Mi teszi lehetővé, hogy kicsit nevetséges nézeteidet terjesszed? A fene abba a szar tudományba amit annyian lenéznek. Akkor mars ki az erdőbe lakni és felejtsd el a civilizációs vívmányokat.
Elképesztő, hogy az utóbbi időben miket lehet itt az sg-n olvasni... -
Kraptor #5515 Ezért kell ki irtani az a legveszélyesebb vírust...az embert:) -
#5514 Mondj egyetlen jó dolgot amitől az ember erkölcsileg magasabb szintre emelkedett a civilizáció által.
Az önzetlen segítségnyújtás messze magasabb arányú, mint mondjuk volt 3000 éve.
Szociális ellátás jelent valamit neked?
A Föld lassan elpusztul, egyre újabb betegségek tűnnek fel, az emberek még mindig gyilkolják egymást meg nyomorban élnek stb...
Az ilyen emós hozzáálástól megyek a falnak. Tudod az evolúció már csak olyan, hogy nem áll meg. Nem csak főemlős evolúció létezik. A baktérimuok és vírusok is változnak. Nem az ember alkotja őket...
Talán nézd meg, hogy csak 200 éve a népesség x%-a milyen nyomoraban él és ma mit jelent a nyomor.
Milyen erkölcs, milyen lelki fejlődés. Az ilyen megrögzött materialista, technokrata emberekkel (mint te) nem nagyon lehet mit kezdeni. Te meg velem nem tudsz mit kezdeni, mert elbeszélünk egymás füle mellett.
Nem igazán értem, hogy a technika és az ekölcsösség, hogyan kapcsolódik. Attól mert több plazma TV van több gyilkosság is van? Vagy összefügg a nemi erőszak és lopások arányával?
Ha létezne statisztika akkor úgy megnézném, hogy 300 éve a gyilkosságok aránya milyen volt a népesség számához mérve akkor.
A nemesek pallosjoga és használata az smafu mi?
Stb.
A hajam égnekáll amikor a műszaki haladást valaki a filozófiával kapcsolja össze. -
mindero #5513 Jajj, EZT ne!
És akkor mi van ha 10 önző kis gyerkőc helyett most már 100 fog rohangászni az utcákon? Attól h több ember marad életben nem jelenti azt h bármivel is jobb lenne az élet.
Mit ér a bazi nagy technikai fejlettséged amikor Indiában, Afrikában most is több millióan éheznek. Gondolom azt is magasról leszarod h a nagy technikádnak köszönhetően fajok százai pusztulnak el naponta, az ételeket teletömik mindenféle kotyvalékokkal (különben nem tudnák fenntartani a nagy népességet), és még sorolhatnám.
Szerintem hagyjuk ezt, mondom, elbeszélünk egymás mellett. És hagyjuk azt a technika mindenhatósága dolgot. Eddig se váltotta meg a világot, ezután se fogja. (Annál is inkább mert minden technológia a haditechnikából származik, annak meg nem a bolygó megmentése a célja) -
#5512 Ez gyakorlatilag az ősközösségi szint, amikor az emberek még mindenféle hátsó szándék nélkül együtt tudtak működni nem a saját, hanem a közös érdekeikért.
Egyes majomfajták viselkedése egyáltalán nem ezt mutatja... -
#5511 Jaaj, ezt ne... Szerinted az ősközösség volt maga az emberi paradicsom? Csak éppen ha az egyik Frédinek megtetszett a másik Irma már fogta is a bunkót és úgy agyonütötte a másik Bénit, hogy rögtön meghalt. Az ember önző. Ki ennyire ki annyira, de mindenki az. Amikor valamiben összefogás van akkor az csak azt jelenti, hogy sok mindenkinek ugyanaz az önző célja. A nagyon okos filozófusok helyett inkább több történész munkáját olvasgasd, ők nem csak egy székben ülve gondolkodnak a világról...
Nem az erkölcsről van szó, hanem a túlélésről. Szerinted a technika semmi, felesleges... Hallottál már Semmelweis Ignác-ról és a munkáságától?
Ha nálad a technikai fejlődés=nagy felbontású tv, akkor van egy kis gond. -
mindero #5510 Ú akkor most én nem is élek vagy mi a rák? Szerinted mégis hogy fejlődött ki az ember? Egyből karórával gépfegyverekkel meg űrhajókkal kezdtünk mamutra vadászni vagy mi?
A sorozat ugyanazt a felvilágosodás korabeli Voltaire-i, Rousseau-i gondolatra jut el: az ARANYKOR. Mikor a technológia, a "civilizált" társadalom, a magántulajdon még nem létezett. Ez gyakorlatilag az ősközösségi szint, amikor az emberek még mindenféle hátsó szándék nélkül együtt tudtak működni nem a saját, hanem a közös érdekeikért. Erre jutott számos filozófus, gondolkodó.
Mondj egyetlen jó dolgot amitől az ember erkölcsileg magasabb szintre emelkedett a civilizáció által. A Föld lassan elpusztul, egyre újabb betegségek tűnnek fel, az emberek még mindig gyilkolják egymást meg nyomorban élnek stb... Attól h a tv lassan olyan nagy felbontású h kiég a szemem nem sok minden fog megváltozni.
Persze vitatkozhatunk itt ítéletnapig is amikor egyesek képtelenek felfogni h miről is beszél ez az idióta (én). Milyen erkölcs, milyen lelki fejlődés. Az ilyen megrögzött materialista, technokrata emberekkel (mint te) nem nagyon lehet mit kezdeni. Te meg velem nem tudsz mit kezdeni, mert elbeszélünk egymás füle mellett.
Szóval béke veled! Szerintem ez egy gyönyörű sorozat volt, sajnálom h egyeseknek nem tetszett a vége, de én meg akkor lennék csalódott ha nem így végződött volna.
Most nekem volt szerencsém. -
r4pt0r #5509 Senki nem fogja szétverni mert mint a filmben is láttad egyre jobban függünk a technikától, és ez csak nő. :D -
Lysandus #5508 Szerintem is összecsapták a végét. Ezen felesleges vitatkozni. Aki meg nem akarja elkövetni a korábbi hibákat az kezdje el szétverni a számítógépét meg a háztartási kisgépeit. Vagy akár simogathatja is őket, hogy nehogy fellázadjanak! :-) -
Lysandus #5507 Na ennek is vége van. Végülis lehetett volna roszabb! :-))) -
Kraptor #5506 Ha ennyire meg kell magyarázni, akkor ott valamit nem jól raktak össze... -
#5505 Nem, nem erre gondoltam, hanem ezt már előbb le kellett volna zárni. Legalább 1 külön részt megért volna a dolog. -
#5504 mé, most beszélgessen el vele galen, miután úgy felment benne a pumpa, h a békekötést is leszarta? -
#5503 Nem jól fogalmaztam. Úgy lett volna jobb, hogy számomra ebből a nyilatkozatból az jött le, hogy nem igazán volt ez előre megtervezve, hanem menet közben jöttek az ötletek. Hiába mondogatja az úriember, hogy megvolt. A cikkből (meg a filmből) nekem ez nem így csapódott le. A már említett B5-nél viszont az utolsó percig nekem az érződik, hogy ez fel lett építve és már az elején tudták, hogy hova akarnak eljutni. A BSG-nél nincs meg ez az érzés.
Tory-ról megint csak az előbbit tudom leírni. Hiába mondja RDM, hogy ez így volt eltervezve.... nekem nem úgy jött le. Vagy ha tényleg így tervezték akkor elbaszták. Sokkal jobban körül lehetett volna járni a dolgot, ahhoz mérten, hogy milyen fontossággal bírt Cally a sorozatban. ehellyett a gyilkossága 1 perc alatt meg lett bosszulva és kész. -
#5502 ?
"Tory halála számomra egyben az erőszak körforgásának az újrakezdését is jelentette.
Engem az a gondolat izgatott, hogy az emberi érzelmekből és bosszúvágyból kiindulva jutottunk el a végső megváltásig. Az életünkben jelen vannak ezek a furcsa, ellentmondásos áramlatok, csodás dolgok sülnek ki szörnyű szándékokból, és fordítva. Tyrolt elítélnénk a tette miatt, de a következményei miatt ünnepelnénk. E kettő impulzus között feszülünk, és ez érdekes. "
+ az erőszak pillanatokkal később megjelent, amint megköttetett a béke
én nem érzem azt, hogy összecsapták volna. azt igen, hogy még órákig tudták volna húzni a végét, akár még jobban a "szánkba rágni", hogy mit is akartak elmondani. valakinek így is átjött, megérti, elfogadja. van, aki nem fogadja el (ne adj' Isten meg sem értette), de ezzel nem lehet mit csinálni. így írták meg, el kell fogadni. nekem tetszik, neked nem. szar ügy :D -
#5501 Hát ez csak megerősíti, hogy halvány gőzük sem volt arról, hogy hogyan fejezzék be és csak összecsapták.
Tory haláláról pl. még itt nem is volt szó. Ott is nagyon olyan érzés volt, hogy "húúú... bassza meg még ezt sem zártuk le, valamit gyorsan csinálni kell vele..." -
#5500 Én csak a bátyis gépén láttam a sok telepát. Nekem valahogy nem volt hozzá kedvem... Az egyik mozifilm az viszont érdekes, mikor a Mibari-Föld háború volt benne. -
#5499 gondolom 5. évadra gondoltál nem 5. sorozatra. :D
amúgy az 5. évad is teljesen rendben van, nagyon érdekes kérdéseket feszegetnek ott is. és már a 4. évad fináléban is vannak utalások, amiket az 5.ben értünk meg, meg aztán később a filmekben. -
#5498 Azt nehéz lenne. Ahhoz alsó hangon a negyedik sorozat végéig végig kell nézni. Az 5. sorozatot soha nem néztem meg, de tökéletesen értettem. -
#5497 Ronald D. Moore a Battlestar Galactica fináléjáról
A Chicago Tribune-on Maureen Ryan egy rettentő hosszú interjút közölt le Ronald D. Moore-ral, ezt fordítottam le az ugrás után. Ezúttal keveset hagytam ki a kérdések közül, mert majdnem minden fontosnak és újnak tűnt. Olvashatunk egy kevéske magyarázatot, rengeteg mitológiát, eszméletlenül sok mondanivalót, és némi forgatási érdekességet is, úgyhogy ezúttal igazán érdemes lapozni. -
#5496 én most fejeztem be. azt tudni kell, hogy daráltam az egész sorozatot, napi 2-3 rész, az egyedül töltött szabadidőmet ezekkel a karakterekkel töltöttem, vettem is nagy levegőket a végén...
nekem úgy-ahogy tetszett a befejezés, nem számítottam ennél jobbra. tudtam, hogy piszkosul meg fogja osztani a nézőket, mert egyszerűen ezt nem lehetett úgy megcsinálni, hogy mindenkinek tessen
biztos vagyok benne, hogy alapjaiban így tervezték az egészet. az utolsó 1-2 perccel együtt. tulajdonképpen arra van kihegyezve az egész. vajon mi is elkövetjük azokat a hibákat, amit az "őseink"?
jó, francnak kell így szájba rágni, de ez főleg amcsiknak készül. amúgy meg a választ mindenki tudja: el hát. úgy kiírtjuk magunkat, mint annak a rendje és ezen sajnos nem egy sorozat fog változtatni
valaki meg írja már le legyen szíves a B5 végét egy olyan embernek, aki nem látott belőle egy percet sem és mégis értse :) kösz -
#5495 Ezt még maguk a Cylonok sem csinálhatták volna jobban.
Ja. És még a kört sem sikerül (?) megtörni. -
haxoror #5494 És mégis mi a halál a mondanivalója?
Fejlődjünk, építsünk robotokat amik TERMÉSZETESEN ellenünk fordulnak aztán ha lenne rá esélyünk hogy megtörjük a kört és rávilágítsunk a hibákra hogy az "újak" ne kövessék el őket akkor inkább ne tegyük azt, építsünk egy kalyibát a folyóparton és kussoljunk, hagy szívja meg az utánunk jövő civilizáció újra ugyanazt?
Mert pont ez történt a sorozat végén.
Tényleg nem egy csettintésre lettünk 6.7 milliárdan, 10.000 éve összesen csak 5 millió ember élt az egész bolygón.
Aztán elkezdtünk civilizálódni...
Az utolsó pár másodpercben olyan gyenge és hatásvadász volt ez a húúú a tudomány rossz, Asimo leharapja majd a fejedet rész hogy az nem igaz, nálam teljesen megölte a hangulatot. -
Prof William #5493 Ez igaz.a B5 végénél tökéletesebb lezárást nehéz találni.
Bele is buktak amikor megpróbáltak újabb bőrt lehúzni róla.
Milyen megható amikor egy egész civilizáció lesz öngyilkos. Tényleg nagyon érződött hogy "fejezzük már be végre de mondjuk legyen valami meglepő dolog a végén is"
Egy laza mozdulattal döfték torkon a "Meg kell őríznünk az emberiséget, civilizációt" dolgot. Szépen elvették a koloniaiak jövőjét, történelmét, identitását, és múltját.
Ezt még maguk a Cylonok sem csinálhatták volna jobban.
-
#5492 Azért a sajátos hangulata az megvolt. A két örök szkeptikus angyal beszélget arról, hogy akkor most mi is lesz. Viszont a többi része az nekem valahogy nem jött be. A zene viszont szép! Nem is kicsit. -
Csak77 #5491 Egyszerüen nem találok szavakat az utcsó rész, utolsó pár perceire. Az egész sorozazoz így szétbaszni, gratulálok! A Babylon 5 utcsó részének a koronája egy percig sem volt veszélyben! -
#5490 Az a baj veled, hogy el sem tudod képzelni hogyan volt képes az emberi faj ennyi időn át fennmaradni.
Pedig nem csak úgy egy csettintésre lettünk 6 milliárdnyian a Földön...
A lényege az egésznek az, hogy újra és újra megtörténik az egész. Lehet részleteken vitatkozni meg tudósszemüvegből nézni az egészet. De ez egy Sci-fi dráma. aminek a lényege a mondanivalója. És nem az, hogy most a DNS szekvencia jó helyen van-e...
TUDOMÁNYOS FANTASZTIKUM. (ismeretes, hogy a legnagyobb sci-fi írók is hatalmas technikai blődségeket írnak de soha nem ezeken van a hangsúly hanem a mondanivalón ami az emberek viselkedésére/túlélésére vonatkozik.)
Szóval szerintem jó volt így a vége ahogy volt és kár azon vitázni, hogy most ez Föld 1. vagy Föld 2.
A lényeg ott van: Caprica és Gaius felteszik a kérdést egymásnak, hogy vajon az emberiség megismétli-e korábbi hibáit. a válasz pedig ott van mikor mutogatják Asimo-t meg a többi robotcsodát.
Ja és nem az volt az eredendő hiba, hogy AI-t teremtettek, hanem hogy a tudományt elébehelyezték mindennek.