6292
  • Pharaoh
    Csak fura, hogy nem tűnt fel sehol, hogy 100-as ikrek mászkálnak a kolóniákon.
    Pl. Elnök közeli munkahelynél, seregnél le szokták azért csekkolni az embereket és be is kerülnek egy adatbázisba, fotóval mindennel. Meg gondolom az ujjlenyomat is azonos náluk.
  • Bucser
    Hát még Roslin és az elnök kíséretében is volt cylon modell. Újságíró is volt cylon modell. Az adminisztráció minden szintjére bejutottak szerintem.
  • Prof William
    Ja mint ahogy nem mutattak bomábzó baseastarokat sem... Az alacsony költségvetés volt az oka.

Six meg azt mondta B-nek hogy a cégéhez kell adat hogy ne legyenek versenytársaik vagy mi (már nem emlékszem mi volt az ürügy ) és Baltar gondolom MINDEN tervet megmutatott neki minimum 2 -éven át ha nem tovább...
    Szóval nem csak abban állt a Cylon haditerv hogy Deffence system shut down aztán attact hanem Six infói alapján pontosan felkészültek hogy hol, hogy, milyen erővel, mit stb. támadjanak a maximális hatás elérése érdekében.

A véletlenszerű pontosan megtervezett támadás a gyenge pontok ellen ( miközben a többi model ki tudja mit szabotált odalent) sztem már az első órában végzetesen szétroncsolta a kolóniák védelmét. + az azt követő atombombázás miatt a csapatok elvesztették az utánpótlásukat is... A flotta ezt követő 1-2 napos harca Nasita admirális haláláig már nem volt több némi haldoklásnál...
  • haxoror
    nyilván
  • Molnibalage
    Az, hogy a bolygókat úgy ábrázolták, hogy egyben maradtak az a limitált költségvetés következménye.
  • mindero
    Valószínű hogy pont a saját rakétáikkal semmisítették meg az egész civilizációjukat. Én legalábbis ezt tettem volna, ha már nyitva az egész védelmi rendszer.
    Sehol nem láttam bolygót bombázó Basestart.
  • LasDen #5683
    ....
  • haxoror
    Please enter your ID and password

*Gaius_Baltar*
    *1234*

Thank You.
    Welcome to the Pentagon Mainframe.

Do you want to shut down the whole deffence system?

YES/NO
  • LasDen #5681
    de pont ez van a miniben....nem kellett kódokat megadnia Baltarnak....beengedte az egész védelmi rendszerbe....six onnantól kezdve bármit csinálhatott az egész védelmi rendszerrel és valószínűleg szépen hazavágta az egészet.....
  • haxoror
    Oké bukták a flottát ami szívás de a flotta csak az első vonala a védelemnek, a bolygóknak nyilván volt más védelmük is, mittudomén földi rakéta védelmi izé, bunkerek, földalatti raktárak stb persze Baltar gondolom ezekhez is tudta a kódokat ő MINDENHEZ tudta a kódokat és el is mondta six-nek, mert miért ne, áhh...
  • haxoror
    12 magasan fejlett bolygón rengeteg túlélőnek kellett maradnia és infrastruktúrának is maradnia kellett dögivel, emlékezzünk hogy a cylonok elkezdték újraépíteni a kolóniákat, az az atomcsapás nem volt olyan hű de mindent kipusztító.

Az USA közel sem olyan fejlett mint amilyen fejlettek a kolóniák voltak a sorozatban, mégis, ha ma megszórnák az USA-t atommal még ők is bőven harcképesek maradnának, egy dolog szétverni a kolóniák flottáját és egy egészen másik utána TÉNYLEGESEN felszámolni az ellenállást és elfoglalni a bolygókat is.

Nah.
    Az igazi problémám a sorozattal az, hogy a kezdetekkor egyfajta "realisztikus sci-finek" indult, az űrhajók realisztikusan viselkedtek, Geordi nem fordítgatta a polaritást a plazmavibrátoron meg ilyenek, én és sokan mások is ezért kezdtük el nézni mert ilyen fajta sci-fiből sajnos nagyon kevés készül viszont a végére a sorozat full átment szappanoperába, persze hogy csalódott vagyok/vagyunk.

Pont ezért nem szeretek a BSG "logikájáról" írni mert ebből a szempontból a sorozat elég gyengére sikerült, rengeteg ésszerűtlenség és elvarratlan szál maradt benne.

Cain egy filler volt de már nála is megjelent az, hogy a sorozat az ésszerű helyett az érzelmesre kezd átállni, túlhangsúlyosan gonosszá tették a karakterét hogy mellette Adama még jobbnak tűnhessen, Cain halála meg egyenesen nevetséges volt, baromi "igazságos" és drámai lett de a valóságban ilyesmi soha nem történhetne meg.

Ugyan ez igaz az Új-Capricai szökésre is (btw a kedvenc részem, legalább egy tucatszor végignéztem :P), szintén látványos és felemelő de soha nem történhetett volna meg.

A sci-firől drámára váltás kicsúcsosodása számomra az volt amikor a vallási szálat kezdték egyre jobban nyomni, tény, remek húzás volt arra hogy életben tartsák a túlélőket (és a sorozatot) mivel a hagyományos sci-fi keretei között a túlélők Adama "vezetésével" már a második évad végére kihaltak volna.

Caint azért szoktam védeni mert akármennyire is lehet utálni de ő volt a "legéletszerűbb" vezető a sorozatban, emlékeztetett a sorozat kezdetére amikor még a "realizmuson" volt a hangsúly, nekem ezek a "reális" részek nagyon bejöttek.

Egy olyan sorozatban ami arról szól hogy az érzelmek, a demokrácia, a jogok meg a hasonlók mindennél fontosabbak nincs helye "igazi" katonai vezetőknek pláne igazi katonai döntéseknek mert a háború baromira nem ezekről a dolgokról szól, törvényszerű volt hogy Caint beállítják antikrisztusnak stb elég bénának tartom hogy mindenki Cainra van kiakadva, pláne hogy kritizálják a katonai döntéseit miközben Adamáéknál szinte napi szinten ment a nyílt árulás és a parancsmegtagadás de ő "szimpi" úgyhogy jó katona, hát egy lófaszt, ha alkalmatlan katonai vezető kell akkor az Adama volt gyakorlatilag már az első részektől és onnantól végig folyamatosan.
  • LasDen #5678
    de azok központosítva voltak és úgy meg lazán lezúzták őket vagy nem így vót??? :D
  • Molnibalage
    Csak egy apróságot elfelejtesz. Cain volt 2-3 részben Adama az egész sorozatban. Ehhez képest nézd meg mit ámokfuott admirálisunk.

A katonai vezetés csak annyit tudott hogy a kolóniákat atomcsapás érte, a cylon flotta méretéről ill. további képességeiről nem volt semmi hitelt hasznos információ, figyelembe véve hogy a cylonok eltűnése és újra felbukkanása között mennyire rövid idő telt el jogosan lehetett feltételezni hogy ez a támadás a cylon erőforrások jó nagy részét felemésztette, innentől a Pegazus feladata egy működő ellenállás létrehozása kellett volna hogy legyen és a hajó túlélése önmagában reményt adhatott volna a kolóniákon rekedt pár milliárd túlélőnek hogy ne adják fel hanem küzdjenek.

Na ez ami nem igaz. Mivel látta, hogy milyen rajtaütésszerű volt és közlték, hogy csak szerencse volt, hogy a backdoor nem működhetett akkor mi a vége? Sima győzelem mindenhol. Senki más túléővel nem találkoztak. Az első csatában is kishíján ottmaradtak. Kimerült erőforrások. Igazából ez a sorozat másik gyenge pontja. Kilőttek vagy 100 battlestart és aztán 1 meg 1-gyel nem bírtak. No neeeeeee....
  • tnm #5676
    bocs, hogy beszállok a nagy vitátokba, de:
    "Cain célja a túlélők megmentése volt nem pedig a szökés a bizonytalan semmibe."

ez nem igaz. Cain célja a bosszú volt, ezt el is mondja. Tudta, hogy előbb-utóbb nekik is annyi infrastruktúra nélkül, és annyi volt csak a céljuk, hogy minél több pirítót magukkal vigyenek, mielőtt megdöglenek. Hülyesége/kegyetlensége/alkalmatlansága abban mutatkozik meg, hogy még akkor is ezt preferálta, mikor megtalálta a civileket. Holott onnantól kezdve az lett volna a feladata, hogy azokat valami lakható és félreeső bolygóra terelje és vagy ott védje őket, vagy ha tudja, hogy voltak túlélők a kolóniákon, akkor ezután vissza-visszatér oda és próbálja őket kimenteni.
    Egyébként nem Cain-on kéne kiakadni, mert neki csak annyi volt a szerepe, hogy miután azt a nagy csavart elsütötték, hogy van még egy hajó (ami tényleg jó volt, aláírom) utána az egész karaktert, meg a filmet is, csak ilyen filler szálként felvázolták. A fő vonulatban sok szerepe nem volt, még Adama életében se volt túl jelentős. Azért volt, sok mással egyetemben, hogy a max egy évados sztorit felhígítsák 4 évadosra.
  • haxoror
    Ha Cain és Adama hülye döntéseit egy mérleg serpenyőibe tennénk Adama oldala beszakítaná maga alatt az asztallapot...
  • haxoror
    A katonai vezetés csak annyit tudott hogy a kolóniákat atomcsapás érte, a cylon flotta méretéről ill. további képességeiről nem volt semmi hitelt hasznos információ, figyelembe véve hogy a cylonok eltűnése és újra felbukkanása között mennyire rövid idő telt el jogosan lehetett feltételezni hogy ez a támadás a cylon erőforrások jó nagy részét felemésztette, innentől a Pegazus feladata egy működő ellenállás létrehozása kellett volna hogy legyen és a hajó túlélése önmagában reményt adhatott volna a kolóniákon rekedt pár milliárd túlélőnek hogy ne adják fel hanem küzdjenek.

Cain célja a túlélők megmentése volt nem pedig a szökés a bizonytalan semmibe.

Továbbá.
    Egy újrakezdéshez minimum 10k+ ember kell, ennél kevesebbel a belterjesség kezelhetetlen méretű lesz, Adamának volt elég túlélője és eszköze a szállításukhoz, Cainnak nem volt.

eh..
  • Molnibalage
    Az emberi történelem során az idióta admirálisok és generálisok voltak többségben akik békeidőben érték el a magas rangot és háborúban a nagy semmit hozták, mint eredményt és hibát hibára halmoztak.

Cain is hülye volt.

Miért is? Tisztje jelenti, hogy hátsó ajtót talált a rendszerben. A kérdés fel sem merült, hogy hogyan? Csak kézileg lehetett bevinni az adatokat. --> Akkor a Cyclonoknak hogyan is sikerült? Egy ilyen fonots dolgot át sem gondolt azt rontott neki az ellenségnek mikor ezt gyakorlatilag azt jelentette, hogy bármikor újra megtörténhet.

Ez eddig még senkinek sem esett le. Tudom, hogy ez csak egy film, de a logikus gondolkodást talán nem kéne kizárni.
  • Molnibalage
    Mégis hogyan lett vonla esélyük a Pegazus?

Adama is mondta, hogy a túlélőket nem lehet a Galactica fedéleztére venni túl sokan vannak. Akkor a Pegasus hogyan is tehette volna ezt? Max. a civil hajók tudták volna ezt megtenni, de ők is csak korlátozottan. Jaaaaa, hogy Cain őket hagyta a sorsukra? Tényleg okos húzás...

Visszamenni a kolóniákra egy nagy hajóval = kész öngyilkosság. Magyarán azokkal kellett volna törődni akik bár biztosan ott voltak és nemn feláldozni őket azért akik esetleg még élnek, de nincs is mivel elhozni őket.

Eh...
  • haxoror
    btw Cain békeidőben lett admirális, nyilván azért mert egy hülye volt...
  • haxoror
    "Cain NEM TUDOTT az Adama féle 70k+ túlélőről viszont tudott a 12 kolónián maradt túlélőkről, (na itt lehetne számokkal dobálózni hogy 12 bolygón összesen hányan élhették túl a támadást) akiknek az egyetlen esélye a Pegazus volt ami keményen megsínylette a cylon támadást mind létszámban mind felszerelésben ezért a menet közben talált (kevesebb mint az Adama-flotta és lényegesen kevesebb mint a lehetséges kolóniás túlélők) civil hajók kannibalizálása szükséges rossz volt, innetől kár piszkálni Cain döntését mert csak azt tette amit az adott körülmények között az adott információk birtokában MEG KELLETT TENNIE, megtartani a Pegazust hogy legyen esély az ellenállásra."
  • Molnibalage
    Márpedig nem írt nagy butaságot. Mi értelme küzdeni, ha nincs kiért? Nem tudtak a másik civil flottáról. Kinyírni saját túléőidet, hogy háborúsdit játszál? És ha te elbuksz? Dejó, senki sem éli túl. Tényleg intelligens húzás. Az ilyen vaslogikával rendelkező ember max. őrmesternek menne el és nem admirálisnak. Ezek után néme éllel mondhatnám, hogy elég könnyű dolguk volt a kenyérpirítóknak, ha egy admirális ilyen hülye. Milyenek lehetnek akkor a kapitányok?
  • haxoror
    Gratulálok a jó nagy demagóg hülyeséghez amit sikerült összehoznod.

btw Cain volt a neve.
  • Dante73
    például, a 6-ost, aki a szeretője volt, nem megkínoztatja, hogy információhoz jusson, sőt... Egyszerű bosszú, az, hogy felhívja az érzelmi dolgokra a pasas figyelmét. (Akit később a Főnök, és Halo megöl), vagy ott az első tiszt kivégzése. Oké, hogy a félelem hasznos eszköz, de tiszteleten, és félelmen kell alapulnia a parancsnoklásnak, nem rettegésen. Ez így harci helyzetben sem működik. Akkor az ártatlan civilekre kiadott tűzparancs. (Kéri, megkapja, hiszen rajta múlik a túlélés. Persze, nem úgy, ahogy "kérte"...) És, bár elég röviden van jelen a sorozatban Cane, azért maradandót alkot, mint a parancsnoklásra tökéletesen alkalmatlan személy.
  • ProGabe #5666
    valószínűleg "megpattant" benne valami a támadáskor. láthattuk, hogy haverkodott a beosztottjaival. meg mégiscsak admirális volt. szerintem az ő karakterét is jól megcsinálták. talán kicsit túloztak, de ez kellett ahhoz, hogy ilyen rövid idő megmutassák, mire is gondoltak, amikor kitalálták.
  • Molnibalage
    Milyen katona aki azokat öli akit védenie kellene? Még, ha védtelenül szélnek ereszti a civil flottát még az is humánusabb lett volna. Vagy előre megbeszélt helyen talákozni velük.

Rémlik még amikor Lee-ből parancsnok lett és meghalt a géptermi főnök? Mit is mondott az öregnek Lee az elődjéről? A gépekhez szokott nem az emberekhez. A parancsnok az embereket kell irányítsa. Cain totálisan alkalmatlan volt erre. Hülye döntéseket hozott, 2 perccel azután, hogy megjött sikerült egy kvázi "polgárháborút" előidéznie. Fantáziátlan és korlátolt volt. Érzelmektől mentes, technokrata barom.

Kb. annyi tehetség volt benne, mint az I.Vh-s hentesgenerálisokban.
  • joebacsi
    miért is?
  • Molnibalage
    Cain a tökéletesen alkalmatlan parancsnok ikonja lehetne szerintem.
  • LasDen #5662
    éledjünk ujjá.... :D
  • Dante73
    Végére értem a 3. évadnak, utána megnéztem a Pengét. Szerintem a 2.évad után is megnézhettem volna, semmi spoiler nincs benne, hacsak a Kara-ra vonatkozó részt nem vesszük annak. Egyébként, itt valaki írta, hogy Cane admirálist jobban meg lehet belőle ismerni. Nekem annyi jött át, azon kívül, amit tudtam, azaz, hogy egy rövidlátó, bosszúálló seggfej, hogy leszbikus. Semmi több. Azzal pedig, hogy Adama a végén azt mondja, hogy TAKTIKAILAG semmi kivetni való nem volt Cane tetteiben... Hát... Ha pusztán a tetteit nézzük, talán igaza van, viszont a katonaság célját tekintve már abszolúte nincsen igaza.
    Ugyanis abban a percben, ahogy a többi hajóval összefut, a gerilla-hadviselés felejtő, találni kell egy helyet, ahol az emberiség "ujjá éledhet". Nem kirabolni, majd sorsára hagyni őket. Mert ez az emberi faj végét jelenti, mindenképp, hiszen előbb-utóbb tuti győznek a Cylon-ok. Márpedig, ha az emberiség kihal, sokra mennek, ha magukkal visznek pár kenyérpirítót...
    Azt sajnáltam csak, hogy a szinkronhangok megváltoztak, mást nem, még mindig messze ez a legjobb sci-fi sorozat. Alig várom, hogy a 4. évad is kikerüljön végre szinkronosan. Bár, gondolom, arra várhatok, még egy darabig...
  • mindero
    És mi van ha valaki 2010-ben kezdi el nézni?
    Ez a sorozat az örökkévalóságnak készült. Szerintem ez így volt jó ahogy van. Pár dologgal nem értek egyet a végén (főleg a karakterek motivációi), de ez szerintem rendben volt.
  • Victor1103
    Az első befejezés nagyon gagyi lett volna.Ellen túszúlejti Herát vmi rosssz vicc:S
    A második viszont nem lett volna rossz és szerintem még a "belevezetjünk a flottát a napba" ötletnél is jobb lett volna. A megoldás az lett volna hogy pontosan megnevezni a dátumot és ha nem akartak ennél a verziónál alternatív univerzumot akkor egyszerűen csak annyit kellett volna tenniük hogy nem a multra vagy jelenre fókuszálnak hanem a jövőre.Persze nem távoli jövőre elég lett volna csak kiírni a képernyőre hogy 2010 és kész:P
  • ProGabe #5658

Ron D. Moore a sorozat egyik készítője és fő ötletgazdája két alternatív befejezést is megosztott az io9.com olvasóival, melyek szerintünk nem állták volna meg a helyüket a tévébe került verzióval szemben (már ha az utolsó öt percet levesszük), de érdekességként most megosztjuk őket a c:c olvasóival is. Kommentekben tessék jelezni, melyik lett volna (már ha) a jobb megoldás.

1. A Cylon-központú megoldás

Az utolsó képsorokon Ellen Tight-t látjuk a Kolónián, aki a sorozatban látottakkal ellentétben annyira jól nem viselte, hogy Saul teherbe ejtette Caprica Six-et, és átállt Cavil renegátjai oldalára. Bosszúból mindent elkövet, hogy a flottát és főleg a Galacticát elpusztítsa. Herát túszul ejti, és sor kerül egy utolsó leszámolásra - már ha Tigh meg nem győzi arról, hogy hülyeséget csinál. Ezt a sztrájk miatt vetették el, illetve azért, mert a Földhöz semmi köze nem volt, márpedig az kezdettől fogva világos volt, hogy a sorozat a Földön ér véget.

2. A Galactica-központú megoldás

A Galactica nem pusztul el, hanem valahogy leszáll a bolygóra. Felszállni már soha többé nem lesz képes, a leszállást is alig bírta ki, így örökre a Földön marad. Ugrunk a jelenbe, Közép- vagy Dél-Amerikában vagyunk, ahol a tudósok hatalmas, megmagyarázhatatlan földhalmokra bukkannak - a radarképeken pedig szépen lassan kirajzolódik a Galactica sziluettje. Ezt a befejezést azért vetették el mert Moore mindenképpen a Föld jelenéhez akarta kötni a sorozatot, márpedig a Galacticát mi nem találtuk meg sehol - ez így egy alternatív univerzum lett volna.

innen
  • Kraptor
    Szukits kiadta az Asimov Univerzumot, elég jól sikeredett nekik összehozni sorrendben. Ha véletlen azt vennéd arra vigyázz, hogy van egy másik ki adásuk is mikor más sorrendbe adták ki.
  • Molnibalage
    Hihetetlen, de ebből még mindig kihagyja az egyik legjelentősebb eseményt, amikor a 2. sorozatban leszállnaka bolygóra és megtalálják a csillagállásokat. Ez még mindig nagyon nem kóser szerinem.
  • LasDen #5655
    köszi....már csak be kell szerezni....
  • Fenrir
    Alul van a táblázat.
  • ProGabe #5653
    itt a végleges:

van magyar is, csak undorító a fordítása
  • LasDen #5652
    nem egészen ide tartozik, de az Asimov könyvek, hogy vannak sorba vagy melyikkel érdemes kezdeni??? mer érdekelnének, de sehol sem láttam még egyet sem....
  • Fenrir
    Az se jobb ha olvastad az Alapítvány függelékeit (pl a törvény nélküli robotokat) :D
  • joebacsi
    A végéről pedig így sereghajtóként:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Helo mellett Lee-t is ki kellett volna már vágni korábban azon a zsilipen :)
    Kevésbé komolytalanul:
    Nekem is erőltetett volt ez az "eldobjuk a technikát" mártírság.

Viszont így tényleg kerek egésszé vált az egész, és szépnek szép, drámainak drámai lett a vége.
    Ami pedig a legfontosabb érdeme, hogy kellően megosztó, és gondolatébresztő is (ugye erre itt az elmúlt pár oldal a tökéletes példa :)).

Jó sorozat volt, egyáltalán nem érzem úgy, hogy feleslegesen vett volna el akár egyetlen percet is az életemből. Az egész izzadságtól, alkoholtól bűzlő életszagúsága páratlan, még akkor is, ha sok helyen igencsak hadilábon állt már a realitással.

Az utolsó jelenettel pedig komoly mondanivalót is közvetít:
    Rohadt gyorsan toljuk bele fejlődő kenyérpirítóinkba Asimov 3+1 törvényét :)