Battlestar Galactica (TV)
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
ON
Most hogy a 12 résznek vége, lesz 13. rész, és ha igen, szezonvége? A s1 is csak 13 volt, tartják ehhez magukat? Vagyis a kérdésem valami jólinformálthoz, hogy meddig tudjuk nézni és mikor lesz a következõ szünet... Túl jó volt az elmúlt pár rész, félõ hogy megint a csúcson lesz egy kis break...
“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”
Az elõzmények:
Én írtam: "Offtopik, de mégis idekívánkozik: akkor gondolom, még a Prison Break c. sorozatot sem nézed..."
winnie írja: "szerintem ezzel most mellé lõttél:)"
_Vegete_ írja: "Szerintemis. :P ..."
De senki sem adott magyarázatot arra, hogy miért is lõttem mellé?
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Nagy fejed és kevés eszed
Mondta anyukám amikor a mivant használtam:)
Én csak egy kérdést tettem fel... a válaszaitokat nem értem.
a feliratok.hun kivül nem tudtok fordítást a 12 részhez?
Ott hétvége elõtt nem lesz kész:(
winnie, te se tudod? ejj :)
Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!
Itt az újban pont ezeket a technikai finomságokat hiányolom :)
Azért a StarWars-t ne keverjük ide, annál fényévekkel jobban ki van dolgozna a BSG2k3, a kisebb hajók kormányfúvókákkal manõvereznek (a pilot nyitójelenete szerintem zseniális volt), és a hajók mozgása is legalább valamennyire igyekszik "zéró-gé" szerûnek tünni. Az SW egy csont arcade megvalósítás. De az alap BSG szerintem e téren rosszabb, mint a BSG2k3.
Igaz, de ha belegondolsz, hogy egy gatlinggel jelentõsen megnehezíted a pilóta feladatát (erõ-ellenerõ, 0 grav és légkörmentesség problematikája miatt az ûrben sokkal nehezebb egy gatling üzemeltetése), ha nem fixen a gép orrában van rögzítve, akkor összevissza dobálni fogja a gépet miközben tüzel (ha comp. vezérelt, akkor ráadásul foggalma sem lesz szerencsétlen pilótának, hogy éppen mikor és merre fogja dobálni a gépét)
Ez megint technikai kérdés, a mai vadászgépeken is a hossztengelyre asszimetrikusan vannak a legtöbb esetben beépítve a tûzfegyverek, és a fedélzeti elektronika egész egyszerûen az oldalkormányal kiegyensúlyozza a keletkezõ reakcióerõt. Innen csak egy lépés az, hogy a torony ismert pozicionálása alapján a számítógép elõre kiszámolja, hogy mely kormányhajtómûveket és milyen mértékben kell begyújtani, hogy a keletkezõ reakcióerõk legalábbis nagy részét semlegesítse.
A gatlingnek megvan továbbá az a hátránya is, hogy teleszemeteli az ûrt, így könnyûszerrel megeshet, hogy ártatlanok lesznek a lövések áldozatai (akár többezer év múlva is!)
Ez a veszély valóban fentáll, de ha már itt tartunk, az ûrcsaták után ígyis-úgyis rengeteg ûrszemét marad, tehát erõs kétségeim vannak, hogy ilyen indokok komoly szerepet játszhatnak adott esetben. :)
Egy eltévedt lézersugár mennyivel egészségesebb amúgy?
Plusz hozzátenném, hogy a több ezer év nem túl valószinû, elöbb-utóbb valamelyik bolygó vagy hold vonzáskörzetébe kerülnek, ha van légköre, akkor abban elég, ha nincs, akkor beépül a hold/bolygó anyagába.
Az öreg Fisk egy kicsit kétszínûnek tûnik nekem. Annyira nem egyenes és bátor, hogy személyesen fõbelõjje Cain-t, viszont egy kis alkohol (állítólagos) hatása alatt rögtön elpanaszolja kollégájának Cain rémtetteit (persze tudja, hogy az rögtön rohan az infóval Adama-hoz)
Gondolkodásra annyira nem morális, mint Tigh vagy Adama-nak, viszont okos, szóval sztem a csata közben Adama-n kívül csak õ volt tisztában azzal, hogy most éppen mindkét Battlestar parancsnoka ki akarja nyíratni a másikat.
Szóval nem tom mit fognak kihozni a karakterébõl, de tuti tartogat még meglepetéseket :))
Engem nagyon is Tigh-ra emlékeztet, aféle tipikus másodhegedûs ember, akinek az a dolga, hogy fegyelmet és rendet tartson a hajón. De amúgy szerintem is fergeteges karakter.
Imyke2k:
[szin="white"]Mivel most õ lett a Pegasus kapitánya, bõven építenek majd rá fordulatokat - s tuti, hogy õ sem a kaotikus jó kategória...
Várjuk ki a végét, nem tenném rá a tízkopejkásom, hogy õ lesz a Pegasus kapitánya. Jelenleg Cain halála után Adama a rangidõs tiszt, õ lett e kis flotta parancsnoka, az õ jogköre eldönteni, kit ültet a Pegasus kapitányi székébe. Én egy komoly fordulatra számítok e téren.
Amúgy kaotikus jó már csak azért sem lehetne, mert a katonaságnál szokásos fegyelem nem a kaotikusoknak álló dolog. :)
Mikor lépett az elsõ ember a holdra? hülye vagy az elsõ embernek nem is volt ürhajója!!!
Nem hittem volna, hogy ilyen jó ez a sorozat. :-D
Mikor lépett az elsõ ember a holdra? hülye vagy az elsõ embernek nem is volt ürhajója!!!
Winnie esetleg? :)
Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!
Kár, hogy igy lelövöd (azoknak akik csak most nézik) az egyik legnagyobb poént a sorozatban...
premiereknél meg ld. batman vagy war of the world 4000 alatt voltak, de itthon az a-filmek még 4500-nál kaphatóak, valóban. mint ahogy a sorozatok is 8k +-500 forintnál (a wb-sorozatok, persze)
kint ugye minden új filmet meg lehet venni 4000 alatt, de persze azok boltban mind 6-7000 forintnyi dollárba fájnak.
sorozatok, dettó. neten annyi mint nálunk boltban, vagyis 8000 forint fele, boltban persze jóval drágábbak.
Magyarországon is kaphatsz original DVD-filmet 870 meg 990 Ft-ért - vagy olyan is, vagy akcióban van.
De egy menõ sorozat, vagy menõ mozifilm DVD-jét
az átlag dvd árak ettõl még mindig magyar szinten vannak, vagy lejjebb.
azt hittem az fog kiderülni hogy az összes fõszereplõ nejlon és a nejlonok
akarják a földre terelni az embereket hogy minden kezdödjön elölrõl
Szerinted tehát úgy, ahogy az alap-BSG-ben láthattuk normális? Mert az IFV-ben látható megoldás tökéletes e téren, de ami a BSG-féle ábrázolást illeti, az egy teljesen más tészta...
Igen, sztem az alap BSG szerinti vadász hajtómû is reális volt. Amirõl egyszer elmélkedtünk, B5 StarFury kb ûrhelikopter (kicsit kisebb sebesség és gyorsulás, jelentõsen jobb mõverezõ képesség -gyors haladási irányra merõleges elmozdulási képesség-), Star Wars/BSG vadászok kb ûrrepcsi (jobb sebesség és gyorsulás, de sokkal rosszabb manõverezõ képesség)
Itt az újban pont ezeket a technikai finomságokat hiányolom :)
A lézer nem egyértelmûen jobb a kinetikai fegyvereknél, korábban már utaltam a fókusz problémájára. De most a találat problémájánál tartotunk, nem a lõszer / energia problémájánál. :)
Igaz, de ha belegondolsz, hogy egy gatlinggel jelentõsen megnehezíted a pilóta feladatát (erõ-ellenerõ, 0 grav és légkörmentesség problematikája miatt az ûrben sokkal nehezebb egy gatling üzemeltetése), ha nem fixen a gép orrában van rögzítve, akkor összevissza dobálni fogja a gépet miközben tüzel (ha comp. vezérelt, akkor ráadásul foggalma sem lesz szerencsétlen pilótának, hogy éppen mikor és merre fogja dobálni a gépét)
A gatlingnek megvan továbbá az a hátránya is, hogy teleszemeteli az ûrt, így könnyûszerrel megeshet, hogy ártatlanok lesznek a lövések áldozatai (akár többezer év múlva is!)
Kb. 3k-ról a vadászok lövedékei eltünnek, nem kell eltaláljon, csak azt kell nézni, hogy látod-e a nagy távolságból rád kilõtt lövedékeket elsuhanni melletted...
Aha, akkor a programozó a könnyebb utat választotta. De végülis így is jó :))
A fene, én meg azt hittem, hogy csak én néztem felületesen, és nem tünt fel, mikor errõl volt szó. :\
a Pegasus-sal kapcsolatban sok még a sötét folt :)
Másik: figyeltétek a Pegasus XO-jának szövegét, mikor bemegy Chief-éket "kimenteni". Amikor a két ütlegelelõt lehordja, az még csak élvezetes (szvsz nagyon eltalálták a forgatókönyvírók a szövegét), de utána van egy érdekes mondata: "You can't rape a machine, liutenant."
Igencsak többértelmû kijelentés...
Az öreg Fisk egy kicsit kétszínûnek tûnik nekem. Annyira nem egyenes és bátor, hogy személyesen fõbelõjje Cain-t, viszont egy kis alkohol (állítólagos) hatása alatt rögtön elpanaszolja kollégájának Cain rémtetteit (persze tudja, hogy az rögtön rohan az infóval Adama-hoz)
Gondolkodásra annyira nem morális, mint Tigh vagy Adama-nak, viszont okos, szóval sztem a csata közben Adama-n kívül csak õ volt tisztában azzal, hogy most éppen mindkét Battlestar parancsnoka ki akarja nyíratni a másikat.
Szóval nem tom mit fognak kihozni a karakterébõl, de tuti tartogat még meglepetéseket :))
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
A Nova-osztály esetén az egész hajók azonos ikercsövû ágyútornyok vannak, az Omega-osztály esten nekem az orr-pajzs oldalán lévõ lövegek nem fix rögzítésûnek tünnek (bizonyos szintig kitéríthetõnek tûnik legalábbis). Méretre egyébként a Nova ikerágyú tornyai messze nagyobbak, mint az Omega lövege - holott elvileg a Nova az öregebb, elavultabb technológia. :)
Pedig annak is megvolt az értelme, azaz lényegében ha nem nyomta, akkor csak pályakorrekciót végzett (ha nyomta, akkor irányváltást). Ez az IFH játékból piszok jól kijön, azaz nem pikkpakk hátraarc, hanem visszafelé gyorsítással nagyonhosszú lassítás, majd utána kezdõdik ellentétes irányba a gyorsítás
Szerinted tehát úgy, ahogy az alap-BSG-ben láthattuk normális? Mert az IFV-ben látható megoldás tökéletes e téren, de ami a BSG-féle ábrázolást illeti, az egy teljesen más tészta...
És energiapazarló (merthát ki lõne ott lövedékkel amikor van lézer?). Láttad a The Pirkininget? Kb mint ott a Bester utánzat fõágyú elsütését követõen (fél percig nincs energia) vacogva: melyik szadista állat tervezte ezt a fegyvert :))))
A lézer nem egyértelmûen jobb a kinetikai fegyvereknél, korábban már utaltam a fókusz problémájára. De most a találat problémájánál tartotunk, nem a lõszer / energia problémájánál. :)
Ott az lesz a gond amit említettem: minél messzebb van, annál kisebb az esélye, hogy eltalálod (még egy álló célpontot is!). Te sem állsz, az univerzum sem áll és mivel nem egy ûrteleszkóp miniatürizált vezérlése és mechanikája került beépítésre a gépbe, ezért az sem pontos (sztem direkt állította úgy a fejlesztõ, hogy messzirõl még ez az überszerencse találat se legyen)
Kb. 3k-ról a vadászok lövedékei eltünnek, nem kell eltaláljon, csak azt kell nézni, hogy látod-e a nagy távolságból rád kilõtt lövedékeket elsuhanni melletted...
Ez bizony egy nagyon jó kérdés :)
A fene, én meg azt hittem, hogy csak én néztem felületesen, és nem tünt fel, mikor errõl volt szó. :\
Másik: figyeltétek a Pegasus XO-jának szövegét, mikor bemegy Chief-éket "kimenteni". Amikor a két ütlegelelõt lehordja, az még csak élvezetes (szvsz nagyon eltalálták a forgatókönyvírók a szövegét), de utána van egy érdekes mondata: "You can't rape a machine, liutenant."
Igencsak többértelmû kijelentés...
Olvastam a Zahn könyveket, de az általa vázolt taktikákkal szemben vannak fenttartásaim, egy X-wing játékban biztos mûködnének, de hogy a valóságban is...
Emlékszel milyen taktikákat alkalmazott? Azok igencsak univerzálisak. Az egyik a radartakarásban vadászok után küldött vadász vagy rakétacsapás, meg a különbözõ támadó és védekezõ alakzatok és formációk (azok elõnyei/hátrányai, és nem csak ûr, hanem földi egységek/gyalogosok is) meg hasonlók. A B5-IFH-ben pedig egy másik kiválló taktikát mutatnak be (és még gyakorolhatod is :)), azaz felgyorsítasz, elfordulsz 90 fokkal és megsorozod elhaladás közben a célt. Ha még fel-le kitérõ manõvereket (illetve az új elõre gyorsítva igencsak nehezen levadászható mozgást kapsz :))
BSG-ben eddig nem mutattak semmi hasonló finomságot ha jól emlékszem (mint a lovagok össze oszt üsd ahol éred csihipuhi), illetve a visszalövésre képtelen lélekhajót a fent említett B5-ös módszerrel pusztították el.
A B5-ben az alap EA hajókon (Nova, Omega) és a BSG a CF hajókon is ágyútornyokban vannak a nagy lövegek.
B5 téves. A kicsik vannak forgatható lövegtornyokban (fõleg hajótest), a nagy (vágó és orrlöveg) lézerek pölö a hajó orrában közel fix rögzítéssel vannak (mert a méret a lényeg :))
A B5-ben pl. a White Starokon voltak fix ágyúk (mindenki bolondul azért a hajóért, nekem mondjuk cseppet sem jön be... :)).
Pedig az egy igazi vadászromboló :))
Soha nem mondtam, hogy a BSG féle vadászok technikai megvalósítása tetszene, bár elõrelépés a BSG2k3-ban az elõdsorozathoz képest, hogy itt nem nyomogatnak folyton "turbo" gombot. :)))
Pedig annak is megvolt az értelme, azaz lényegében ha nem nyomta, akkor csak pályakorrekciót végzett (ha nyomta, akkor irányváltást). Ez az IFH játékból piszok jól kijön, azaz nem pikkpakk hátraarc, hanem visszafelé gyorsítással nagyonhosszú lassítás, majd utána kezdõdik ellentétes irányba a gyorsítás
A megoldás egyszerû: nagyobb tûzgyorsaság, nagyobb szórással - a'la mai technikai szinten a Gatling-rendszerû géppuskák és gépágyúk. Persze lõszerpazarló, az nem vitás.
És energiapazarló (merthát ki lõne ott lövedékkel amikor van lézer?). Láttad a The Pirkininget? Kb mint ott a Bester utánzat fõágyú elsütését követõen (fél percig nincs energia) vacogva: melyik szadista állat tervezte ezt a fegyvert :))))
Otthon kipróbálom majd, de nekem úgy rémlik, hogy direkt próbáltam nagy távolságból lõni az álló célpontokat, de semmi eredménye nem volt.
Ott az lesz a gond amit említettem: minél messzebb van, annál kisebb az esélye, hogy eltalálod (még egy álló célpontot is!). Te sem állsz, az univerzum sem áll és mivel nem egy ûrteleszkóp miniatürizált vezérlése és mechanikája került beépítésre a gépbe, ezért az sem pontos (sztem direkt állította úgy a fejlesztõ, hogy messzirõl még ez az überszerencse találat se legyen)
Apropó, kérdés: hogy a fészkes fenébe jöttek rá arra, hogy a Six-P Cyclon?
Ez bizony egy nagyon jó kérdés :)
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Damage Given to \"[NK]kisuti\" - 13 in 8 hits \"...továbbá az a tény,hogy MÁSOLAT van a pisztolyodra vésve, és az, hogy SIVATAGI SAS 0.50 van az enyémre vésve...\"
Az X-Akták sorozat <9 szezon - 5 DVD9-n + 2 DVD bónusz>9 szezon - 5 DVD9-n + 2 DVD bónusz> jelenleg 810 dollárba kerül, ami átszámítva megközelítõleg 168 ezer Ft-ot tesz ki!
De a Battlestar Galactica sem túlságosan olcsó.
Lássuk csak:
- Battlestar Galactica (2003 Miniseries) (2003): 17.99
- Battlestar Galactica - Season One (2004) (2005): 38.99
- Battlestar Galactica - Season 2.0 (2005): 31.99
============================================================
Ez összesen: 88,97 dollár = (mai árfolyamon) 18.378,8 Ft.
Szállítási költség nélkül!
Ezt miért mondod? Sokkal olcsobb kint egy DVD, vagy DVD sorozat mint itthon...
Sajna arra várhatsz, hogy nálunk megjelenik valaha is...
Ez kicsit hasonlít a "karomba-dugom-a-számítógép-csatlakozót"-dologra... <#schmoll2>#schmoll2>
Ha most kellene ûrcsatára tanítanom vadászpilótákat, azt tankönyvnek rendszeresíteném :))
Olvastam a Zahn könyveket, de az általa vázolt taktikákkal szemben vannak fenttartásaim, egy X-wing játékban biztos mûködnének, de hogy a valóságban is...
A vadászokon rögzítettek, mondjuk ezzel meg lehet akadályozni, hogy az idióta célzókompjúter véletlenül az egyik szárnyat/hajtómûvet lõjje ki
Azt már a második világháborúban meg tudták oldani, hogy megszakító lép mûködésbe, ha például a felsõ toronylövész géppuskája a farokvezérsíkra néz.
(rombolókon a nagyok fix, a kicsik lõtoronyban), meg ki tudja mekkora a mérete, lehet hogy a pilótafülke alatti/mögötti részt kitölt
A B5-ben az alap EA hajókon (Nova, Omega) és a BSG a CF hajókon is ágyútornyokban vannak a nagy lövegek. A B5-ben pl. a White Starokon voltak fix ágyúk (mindenki bolondul azért a hajóért, nekem mondjuk cseppet sem jön be... :)).
Mellesleg a BSG-ben is fixek a vadászokon ha jól láttam.
Soha nem mondtam, hogy a BSG féle vadászok technikai megvalósítása tetszene, bár elõrelépés a BSG2k3-ban az elõdsorozathoz képest, hogy itt nem nyomogatnak folyton "turbo" gombot. :)))
nincs, viszont minél nagyobb távolságból lõsz annál kisebb szögben kell pontosan beállítanod a célzást. És ha még ez a célpont random pályán mozog is, akkor ezekkel a lassított lézerekkel kilõhetetlen.
A megoldás egyszerû: nagyobb tûzgyorsaság, nagyobb szórással - a'la mai technikai szinten a Gatling-rendszerû géppuskák és gépágyúk. Persze lõszerpazarló, az nem vitás. A másik megoldás a már említett pályakorrekciós lövedék.
Eltûnik? Nem emlékszem rá, hogy a lövedék eltünne. Amire gondolsz szerintem, hogy messzirõl annyira pontatlan vagy, hogy bár jó lövésnek tûnik, de mire odaér a lövedék a hajó már 3-4 hajótestnyivel arrébb van
Otthon kipróbálom majd, de nekem úgy rémlik, hogy direkt próbáltam nagy távolságból lõni az álló célpontokat, de semmi eredménye nem volt.
Ahogy annak is célja volt, hogy Six-et a Pegasusra küldték...
Apropó, kérdés: hogy a fészkes fenébe jöttek rá arra, hogy a Six-P Cyclon? Nekik nincs Baltarjuk, aki képes kideríteni a vérminta alapján.
Fogunk mi még koppanni! <#eplus2>#eplus2>
Alapvetõen nem tudom, hogy reálisan tekintve milyen alakzatnak van realitása egy ûrvadász-harcnál.
Ajánlom a Star Wars könyveket (fõleg Zahn), zseniális megoldásokat vázol.
Ha most kellene ûrcsatára tanítanom vadászpilótákat, azt tankönyvnek rendszeresíteném :))
Az IFV / B5 féle megoldással kapcslatban is megvannak az aggályaim. Az elsõ maga a rögzített ágyúk.
A vadászokon rögzítettek, mondjuk ezzel meg lehet akadályozni, hogy az idióta célzókompjúter véletlenül az egyik szárnyat/hajtómûvet lõjje ki (rombolókon a nagyok fix, a kicsik lõtoronyban), meg ki tudja mekkora a mérete, lehet hogy a pilótafülke alatti/mögötti részt kitölti
Mellesleg a BSG-ben is fixek a vadászokon ha jól láttam.
A másik a lõtávolság. A világûrben ugye nincs fékezõ hatás alaphelyzetben
nincs, viszont minél nagyobb távolságból lõsz annál kisebb szögben kell pontosan beállítanod a célzást. És ha még ez a célpont random pályán mozog is, akkor ezekkel a lassított lézerekkel kilõhetetlen.
Az IFV megoldása az "arcade" változat, miszerint egy lövedék x távolság után egyszerûen "eltünik"
Eltûnik? Nem emlékszem rá, hogy a lövedék eltünne. Amire gondolsz szerintem, hogy messzirõl annyira pontatlan vagy, hogy bár jó lövésnek tûnik, de mire odaér a lövedék a hajó már 3-4 hajótestnyivel arrébb van
Ez az a rész, amit én sem igazán értek. A Cyclon haderõnek lazán le kéne nyomnia a túlélõ flottát
Jaja, valami indokuk biztos van, hogy miért nem teszik. Majd meglátjuk ;)
Srácok! Egy kicsit már túlspilázzátok ezeket a magyarázatokat. Tudjátok,hogy soha nem fogják a sci-fi-kben teljesen real-ben ábrázolni a dolgokat.
Igaz nem is lehet könnyû, tapasztalatok híján.
Inkább le a kalappal az alkotók elõtt, hogy ilyenre meg tudták csinálni.
3 fõs rajokat azért nem láthatsz sûrûn, mert minden légierõben a négyfõs alakzat a bevált, egyedül az angol vadászszázadok használtak 3 fõs rajokat a második világháborúban, de a tapasztalatok alapján õk is átvették késõbb a németek által alkalmazott 4-es rottékat. Miután az alapvetõ beállás a négyfõs rajban két géppár, tehát nincs probléma akkor sem, ha felszakad az alakzat, míg három fõs rajnál az alakzat felbomlásánál mindig lesz egy magányos gép. A filmekben pedig általában a légierõket veszik alapul. Az SW-féle 3 fõs rajok egy furcsa felállást képviselnek, lévén a gyakorlatban leszerepelt, és a kutya nem használt a 2.VH után ilyen formációt. Nem tudom Lucasnak miért ez jött be, arra gyanakszom, hogy az angliai légicsata idején készült dok. filmek lehettek a forrásai, de taktikai szempontból ez egy hibás formáció.
Pont itt kezdõdik a gond, hogy egy felhõ formáció nem összetartható (valy miért is az a neve? :)). Lényegében egyetlen >2 egységes alakzat sem könnyen összetartható vagy gyorsan felálló
Alapvetõen nem tudom, hogy reálisan tekintve milyen alakzatnak van realitása egy ûrvadász-harcnál. Talán egyes JapAnime filmek/sorozatok megoldása tünhet annak, miszerint alaza formációban repülve rakéta-rajokat lõnek nagy távolságból ki egymásra (a kardozó mecháktól persze a falra tudok mászni, de az más tészta). De a BSG-féle megoldás ugyanúgy egy sajátos elképzelés, mint bármely más Sci-fiben látott megoldás, mondom, nekem az elsõ világháború légiharcaihoz hasonlatosnak tûnik, õk így képzelték el.
1) látnod kell azt a szerencsétlen célpontot
2) todnod kell merre mozog
3) és merre térhet ki a lövések elöl
És még így + a célzókompjúter segítségel sem biztos a találat, SÕT.
Szóval az IFH (és B5) ezen része nekem teljesen realisztikusnak tûnik, inkább az a bugyutaság amikor fényévekrõl lövik egymást
Az IFV / B5 féle megoldással kapcslatban is megvannak az aggályaim. Az elsõ maga a rögzített ágyúk. Amennyire látható, a vadászokon lévõ lövegek nem túl nagy méretûek, és nem adnak át túl nagy reakcióerõt lövéskor a hajótestnek. Akkor viszont sokkal életrevalóbb két (vagy több) toronyba rakni õket, amelyek automatikusan követhetik a célpontot, és a kiszámított röppálya alapján a megfelelõ pontba tüzelve igyekeznek eltalálni a kijelölt célpontot. Minek az egész hajót a cél irányába fordítani, ha elég lenne csak az ágyúnak arra néznie? Persze sokkal látványosabb a "hagyományos" megoldás.
A másik a lõtávolság. A világûrben ugye nincs fékezõ hatás alaphelyzetben (hacsak nem egy bolygó felett, nagyon alacsony keringési pályán harcolnak), tehát akár több százezer kilométerrõl is tüzet lehet nyitni. Fénysebességel haladó lövedék esetén (pl. lézer) a célpontnak kitérni ilyen kis távoságnál nincs módja. Technikai kérdés a fentartható fókusz, hiszen már pár kW-nyi energia is csúnya dolgokra képes, ha egy gombostûfejnyi helyre öszpontosul, de ezt a fókuszt fentartani több ezer, tízezer vagy százezer km-re, na az már nehezebb, ezért itt inkább Terra- és PetaWattban mérhetõ energia kellene. De nekünk most fénysebességnél lassabb lövedékeink vannak. Itt a másik probléma, miszerint ha kinetikai lövedéket használunk, akkor lehetõség van rá, hogy a röppályát megváltoztassuk, egyszerûen apró rakétahajtómûvek vannak a lövedéken, amelyek kis mértékben kitéríthetik a lövedéket a megfelelõ irányban. A hagyományos rakéta-párbaj is úgy néz ki a világûrben, hogy elindítasz egy rakétát (a hajtómûnek csak egy bizonyos kezdõsebességet kell megadnia, utána elég csak a pályamódosításokhoz szükséges kisebb energiát leadni), amely akár órákat, sõt napokat repülhet a cél felé (itt a kérdés az, hogy az adott technológiai szinten mekkora távolságból sikerül észlelni és azonosítani a célpontot, illetve hogy az ûrhajók maximum folyamatosan fentartható gyorsulása mégis mekkora). Itt szerintem például a BSG megoldása jól kitalált (flak-ágyúk által fentartott "flak-fal", mely a rakétákat lelohasztja), noha természetesen a "mûvészi értéknek" van alárendelve a lõtávolság, ezért lõnek egymásra legfeljebb pár km-rõl. Az IFV megoldása az "arcade" változat, miszerint egy lövedék x távolság után egyszerûen "eltünik", azon túl nincs hatása. Ez teljesen irreális, fõleg annak tudatában, hogy egy egyszerû puskalövedék is elrepülhet akár 3 kilométerre is a Földön, ha 30°-os szögben fölfele lövik ki, és itt ugye hátráltató tényezõ a légellenállás, valamint a röppályára káros a gravitáció.
Nemtom, nekem úgy tünt rakétával dobálózott mindkét fél. Csak a Battlestar-ok egy "kicsit" sokat.
A pilotban mutatták közelrõl az ágyútornyokat, a Galactica "hátán" vannak a nagy lövegek, amelyek valamilyen kinetikus lövedéket lõnek ki (a csövek visszarúgnak), a lövedékek sem a pilotban, sem az S02E12-ben nem változtattak irányt, így kétlem, hogy rakéták lennének. A hajótest oldalán vannak a flak-ágyúk, amelyek a hajótól látszólag kb. fél kilométerre egy "flak-falat" építenek fel. A Basestarok egyértelmûen rakétafegyverzetett használnak, a lövedékek az indítás után állnak a cél irányába.
És amikor kergették a flottát, ott esetleg odaugrott vmelyik Baseship a Galactica mellé ?
Vagy ha már nem mellé, akkor csumi sebbel a vadászokkal együtt támadt a Galacticára?
Nekem úgy tünt, hogy kieresztette a vadászokat támadni, õ meg szépen csücsült hátul néha oda-odapukizva 1-1-et a Galactica felé.
Ez az a rész, amit én sem igazán értek. A Cyclon haderõnek lazán le kéne nyomnia a túlélõ flottát, és a jelek szerint elég hajója lenne ahhoz, hogy sarokba szorítsa valahogy. A "miért nem" kérdésre én sem tudom a választ.
A "felhõ" formáció a filmben látható ûrvadász csatákra tökéletesen illik,
Ennél még a Star Wars 4-ben is értelmesebbek voltak '76-ban (talán itt láttam elösször a 3 fõs raj felállást filmen). Ezek a 3-as rajok persze lehetnek felhõ alakzatban, de az olyan bugyuta. Ilyen frontáltámadásnál inkább indítanék megtört rombusz, vagy többsoros, vagy fésûs alakzatot (mindnek más az elõnye/hátránya/eredménye) alkalmaznék. És az alakzat egységei nem a gépek, hanem a (3-as) rajok.
nekem egyfajta elsõ világháborús légi küzdelem-retrónak tûnik, a lényeg, hogy együtt maradjon a csapat.
Pont itt kezdõdik a gond, hogy egy felhõ formáció nem összetartható (valy miért is az a neve? :)). Lényegében egyetlen >2 egységes alakzat sem könnyen összetartható vagy gyorsan felálló
Sajnos egyetlen filmben vagy sorozatban sem láttam még valódi súlytalanságban életszerûnek tûnõ vadászviadalt (a B5 esetén is megmosolyogtató, hogy milyen közelrõl nyitnak tüzet egymásra a vadászgépek).
Játszottál az IFH-val, szóval tudod, hogy
1) látnod kell azt a szerencsétlen célpontot
2) todnod kell merre mozog
3) és merre térhet ki a lövések elöl
És még így + a célzókompjúter segítségel sem biztos a találat, SÕT.
Szóval az IFH (és B5) ezen része nekem teljesen realisztikusnak tûnik, inkább az a bugyutaság amikor fényévekrõl lövik egymást
Miért ne menjenek a vadászok a civil hajók után?
Menjenek, de csak a célpont méretével és fenyegetésével megegyezõ mértékkel. Nem a 2/3 flotta.
Nekem úgy tünik, hogy a Kolóniaflotta hadihajói inkább ágyúfegyverzettel vannak felszerelve, szemben a Cyclon basestarokkal, amelyek fõ fegyverzete valóban rakéták az eddigi részek szerint.
Nemtom, nekem úgy tünt rakétával dobálózott mindkét fél. Csak a Battlestar-ok egy "kicsit" sokat.
Amikor kijön a flotta a ködbõl, akkor vadászok és a Basestar által indított rakéták indulnak meg a Galactica irányába, melyekbõl több be is csapódott.
És amikor kergették a flottát, ott esetleg odaugrott vmelyik Baseship a Galactica mellé ?
Vagy ha már nem mellé, akkor csumi sebbel a vadászokkal együtt támadt a Galacticára?
Nekem úgy tünt, hogy kieresztette a vadászokat támadni, õ meg szépen csücsült hátul néha oda-odapukizva 1-1-et a Galactica felé.
Félrehallottad. Nem aknát telepítenek, hanem úgy tesznek mint akik bányásznak, nem mind1 :).