119
  • haxoror
    Hát én inkább optimista vagyok de ha nem úgy jönnek össze a dolgok ahogy én szeretném látni akkor az emberiségnek nem a globális felmelegedés lesz a legnagyobb baja hanem a kontrollálatlan túlszaporodás miatti tömeges éhínség és járványok (esetleg háborúk, de abból "csak" a klasszikus és semmikép atom)
    Az egész vége pedig a maradék túlélők barbarizmusba visszafejlődésével zárulna ami sztem a lehető legrosszabb ami csak történhetne :(

És pár tízezer év múlva, amikor az emberiség újra talpra áll, egy fórumon arról vitatkoznak majd hogy létezhetett-e az ő ismert történelmük előtt egy fejlett civilizáció ami szinte nyomtalanul eltűnt vagy az egész csak mítosz :D
  • haxoror
    "nagyjából.. De szerintem telljesen beleillünk az ökoszférába. Ugyanonnan lettünk, mint a többi élőlény, ugyanoda jutunk... részei vagyunk
    Az öntudat tehet az egészről, hogy eltávolodunk a természettől."

Ugyanonnan származunk de csak VOLTUNK a része.
    Öntudat = ember, igen, ez tehet az elválásról ÉS az emberréválásról is, a kettőt nem lehet szétválasztani :)
    Az előzőben arra céloztam hogy az ember hatása a környezetére mára kb. olyan mintha pár száz méterenként termeszvárak borítanák a szárazföldet, egy ideig marha jó de ha nincs vmi változás akkor beáll a több az eszkimó mint a fóka effektus és a törvényszerű összezuhanás után kezdhetjük újra megtanulni hogy hogyan is kell lemászni a fáról :)
    A természetért hosszú távon nem aggódom mert lehetetlen úgy elszúrni hogy idővel ne tudja regenerálni magát max. a távoli jövő szarvasmarhái kétfejűek lesznek (Fallout rulz! :)
  • Nenrandil
    de aki nem akarja ezt belátni...(és ez nem azoknak szól akik ezen agyalnak...) azoknak továbbra is szép álmokat...
  • Nenrandil
    kicsit elkéstünk azzal hogy bármin is változtassunk... Már csak idő kérdése hogy Demoklész kardja mikor csapja le az emberiség fejét... Vagy így!vagy úgy!
  • Nenrandil
    haxorornak igaza van... sok tekintetben...szóval no kőzápor..ellenben meg kell említeni hogy a fejeseknek már most késő van arra hogy változtassanak... Ha most azonnal leállnánk a szénhidrátok levegőbe juttatásával akkor is anniy co2 és h2o van a légkörben amitől nem áll meg a globális felmelegedés... csak lassul... És hogy a felmelegedés mikor okoz globális éghajlati válozást az akár évek de akár hetek kérdése is lehet m,ert nem ismerjük az éghajlati rendszerünket annyira :)))
    A másik: a technkiát ma nem arra fejlesztik ezerrel hogy a fentebb említett problémát megoldják hanem hogy hülyítsék a népeket... Hogy azok ne gonodlokozzanak... azért fejlesztik hogy könnyebb legyen az életünk avgy mint már mondtad egyszer: mert bizon yháborúzni kell... itt ez a hozá állás az ami miatt olyanok vagyunk mint rákos daganat... és csak terjedünk és terjedünk míg saját magunkat is föl nem emésztjük...
    szomorú jövőkép tudom... de ha mostani vezetés nem képes csinálni bármit akkor egy megoldás van:
    GLOBÁLIS LÁZADÁS és anarchia... ami anélkül is meg fog valósulni hogy bárki bárkit uszítana... Ugyanis a mai társadalmi berendezkedés nem elég stabil...A gazdaságtól függ...és ha abban jön egy nagyobb válság(ami a kőolaj készletek után akár be is következhet(bár erre már felkészültek a hülye fejesek) akkor bizony a társ. rendszer felborulhat...már így is vannak tüntetések világszerte a mai rendszer ellen... csak ezek sokkal nagyobbak lesznek...és veszélyesebbek...
  • sz4bolcs
    nagyjából.. De szerintem telljesen beleillünk az ökoszférába. Ugyanonnan lettünk, mint a többi élőlény, ugyanoda jutunk... részei vagyunk
    Az öntudat tehet az egészről, hogy eltávolodunk a természettől. Mi már a háborúkat is meg tudjuk úgy vívni lassan, hogy kényelmesen hátradőlünk a karosszékben, és megnyomjuk a nagy piros gombot. Elkényelmesedünk, technikát fejlesztünk, hogy meg tudjuk oldani a dolgokat "okosban" a legkisebb energiakifejtéssel. Így keresi az ember a tökéletességet, a természet az összes befolyásolhatatlan dolgával az emberi agynak káosz. De majd mi megmutatjuk! Egyesek már ma is azt gondolják, hogy ők szarták a világot, remélem ennek elterjedésére már nem kerül a sor.
  • Cat #73
    érdekes megközelítés
  • haxoror
    Az emberi faj ilyen mértékű elszaporodása a bolygón, sőt maga az emberi társadalom mint jelenség (minden vívmányával együtt) már önmagukban természetellenesek és egyáltalán nem illenek az ökoszférába :)
    Innentől kezdve "természetes" hogy romboljuk a saját környezetünket és ebből a csapdából csak az előremeneküléssel lehet kitörni, fejleszteni ezerrel és nyomni a kutatást ahogy csak lehet, a másik út a hanyatlás és létszámban és a környezetre gyakorolt befolyásban is olyan jelentéktelenné válni hogy újra a természet részévé váljon az ember de ez remélem elkerülhető (ha még időben kapcsolnak a fejesek...)
    Én remélem hogy az első verzió a jövő :)

Na jöhet a kőzápor :P
  • M2 #71
    Lehet hogy igazad van, ezt megcáfolni csak "mi lett volna ha..." feltevésekkel lehetne, de annak nem sok értelme (mármint a cáfolat szempontjából, mert gondolatjátéknak azért érdekes lehet).

De ha ez egy kényszerpálya, azaz feltételezzük, hogy más vallásokkal nem lehet a mai civilizációs szintre eljutni, akkor a lakóhelyünk lerombolása is kényszerpálya. Nincs harmónia a természettel, az alap filozófia az a hierarchikus rendszer ahol van egy mindent uraló isten - az emberek - és az emberek uralma alá rendelt természet. Ez lett alapja a kultúránknak és nagyon nehéz lesz változtatni rajta.
  • Zoley
    Ott a pont.

Ma maximum azt hiszed/kepzeled magadrol, hogy szabad vagy, hacsak nem tartozol a "felso tizezer" koze. A rabszolgasag ugyanugy megvan mint regen, csak sokkal kifinomultabb es a gazdat ALLAMnak hivjak (a helytarto/hajcsar neve meg BANK). Ez pedig ha fejreallsz sem fog megvaltozni addig amig az "uralkodo retegnek" jo igy. A nep ugyanis buta mert senkinek sem erdeke (a nepen kivul, de az nem szamit), hogy okos legyen a nep. Aki buta, az iranyithato, azt teszi amit mondanak neki. Pont mint egy rabszolga....

Nenrandil: neked csak az elso sor szolt :)
  • Nenrandil
    őő...én csak anniyt mondanék egy előző Azték linkről hogy ezt is az európai emberek írták az Aztékokról remélem érted mire célzok...a mi civilizációnk kellemesen bemutatta milyen az amikor elferdítik az információkat a "népeknek"
    a mi civünkből nem igazán tudok jó kort mondani mert mindegyik eléggé gáz volt... Ám voltak például Kínában oylan császárok akikről az a hír járja(ezt persze meg Kínai krónikások jegyezték fel) hogy igazán bölcsen és igazságosan uralkodtak több száz éven át és akkor Kínában még azelőtt(és azután) soha nem látott béke volt...
    De elvileg a mi világunkban is voltak időszakok hogy létrejött pár évtizedre egy-egy Országban egy jobb fajta államrendszer, ami akármilyen hülyén hangzik nem a Demokrácia volt... hanem olyan despotizmus melyben az "uralkodó" nem élt vissza hatalmával...És nem a np szolgálta őt hanem ő a népet...
    A mai "Demokráciában" - hamár ott tartunk milyen jó a világunk- mondj szabad embereket a felső tízezer alatt... És itt nem kell az a szöveg hogy máskor még nagyobb volt a szabadság jogok eltiprása... Csak ma sokkal ügyesebben csinálják. A médián kerseztül úgy manipulálják a "népeket" ahogy akarják...ÉS ők mindent DE mindent beszlopálnak... ennek eredménye hogy a mai népeket igen jól meglehet vezetni...(lásd USA)
    no meg a háború a civünk mozgató rugója... igaz...és gratulálok is ezért magunknak... Mert ma már oylan fegyvereink is vannak mellyel több mint 50 ilyen bolgyót lehetne egy nap alatt elpusztítani(ügyik vagyunk vállveregetés)
    Ja és valóban fénykor... De nézzük meg a Római birodalmat... Meddig volt a fénykora...és utána milyen gyorsan bukott el... Nos a fénykort én inkább a 19. 20. század forulójára tenném az ipari forradalom második hullámára egészen az első világhábórú előtti időszakig...Utána csak rosszabb lett a helyzet igen sok téren...És a recesszió a mai napig folytatódik... És bár úgy tűnik hogy fejlődünk de szerintem a civünk. Stagnál... nem tud túl lépni saját árnyékán...és már több száz éve elavult ideológiákat és Társadalmi berendezkedéseket követ...
    Arról nem is beszélve hogy valóban ügyesen tönkre cse**ük a bolygónkat.És ennek tényleg érdemes utána nézni... Ja és ha valaki van oylan naív hogy hisz abban hogy a föld éghajlati rendzserét nagyon ügyi-bügyin meg tudjuk határozni és képesek vagyunk kiszámolni mi vár ránk a köv. száz évben akkor az gondolkozzon el azon hogy miylen bonyolult is kicsiny világunk éghajlati rendszere(káosz elmélet és lepkeszárny effektus)
    És ha ezeket végig gondoljuk akkor azt is beltájuk hogy bármikor történhetnek eddig még nem látodd katasztrófák(mint ahogy történtek is mostanság)
    Szóval kíváncsi leszek hogy a köv civet mikor fogja érdekelni kok voltunk, ha ők azzal lesznek elfoglalva hogy megint gyüjtögessenek és halásszanak/vadásszanak.
  • haxoror
    Nézd, leírom a véleményem (végül is egy fórum erre való), lehet hogy tévedek, lehet hogy nekem van igazam de az "Ez hülyeség pfff..." típusú beszólásokkal nem igazán tudok és akarok bármit is kezdeni, ha vki csak fikázni tud de mellé nem ír érveket az ne lepődjön meg ha nem tud senkit sem meggyőzni.
    Nem vagyok tévedhetetlen (senki sem az) és lehet hogy sok hülyeséget írok de az legalább mellettem szól hogy nem kezelem le az embereket és nem nézek mindenkit idiótának akinek más a véleménye.
  • haxoror
    Nem úgy dícsérem mintha a vallásnak lenne köszönhető.
    Egyszerűen szükséges, vagy inkább elkerülhetetlen része volt annak a folyamatnak ami a rabszolgatartó társadalmakból (ami egyesek szerint olyan "idilli" volt) a feudalizmuson keresztül eljuttatta a világot a mai állapotába. Igen, sokszor akadályozta a fejlődést de mellette egyfajta stabilitást is nyújtott a fennálló rendszereknek ami viszont szükséges volt a fejlődéshez, ha nem lett volna a kereszténység sztem még közel sem tartana ott az emberiség ahol most van.
  • Tetsuo
    Eddig ez volt a legértelmesebb hozzászólásod. (Ebben a topikban.)
  • HUmanEmber41st
    Minden kornak meg voltak a szép és az árnyas oldalai is.
    pl nem volt régebben környezetszennyezés.. nyugodtan ihattál pl a Dunából vizet.. csak úgy.. ne tudd meg, mi folyik most benne víz helyett..
    Olvasd el, Isten mit parancsolt a zsidóknak! Hogyan éljenek, mit egyenek, mennyit, stb..ezt szó szerint be is tartották..s aki vétett a törvények ellen, azonnal megkövezték..annak idején még nem volt divat az egészséges életmód, de Isten parancsai mintha visszaköszönnének az életmód magazinok oldalairól..
    Talán soha sem volt igazán jó az embereknek, mindig elégedetlenkednek..
    Ehh nem is ezt akartam írni, majd holnap..
  • M2 #64
    Érdekes haxoror, hogy a technikai civilizációt úgy dicséred mintha a vallásnak lenne köszönhető, holott a vallás pont erősen igyekezett azt visszatartani. A papoknak tökéletes volt a feudális berendezkedés, nem akartak ők semmiféle polgárosodást, ezért igyekeztek a tudást rejtve maguknak megőrizni, a világi tudós embereket meg eltenni az útból.

Önös érdekükből fogták vissza a fejlődést, ez elég káros?

Az emberáldozatokról inkább ne beszéljünk ott ahol volt boszorkányüldözéstől kezdve a hittérítésig minden...
  • RangeR
    A mézzel és barackkal édesített vadhús sütve, mikor rápirul a méz, az tényleg jó rossz lehetett...
    De tudok még vagy 20 receptet, ugyanilyen rosszak :)
  • valaé valaé ná
    Múltba révedő emberkéknek felhívnám a figyelmét így vacsoraidőben, hogy akkoriban olyan szarokat ettek még a tehetős emberek is, amit ti csak egy heti koplalás után tudnátok megenni.
  • valaé valaé ná
    Nagy igazság.
  • haxoror
    És hogy vége legyen:

Eddig mindenhol szar volt élni, mára viszont már vannak kellemes helyek is a világon. Lehet hogy ez csak nekem tűnik fejlődésnek de hát ez van, nem fogok beállni a siránkozó világfájdalmasok közé akik a történelmet az utolsó száz évben határozzák meg és az idealista elképzeléseiket a régi korokról filmekre alapozzák mert tudom hogy SOKKAL szarabb életem is lehetne.
  • haxoror
    És még én vagyok a szőrszálhasogató :D

Arra utaltam hogy az elmúlt pár száz évben a fejletteb régiók lakosságának a várható élettartama megduplázódott :)
  • haxoror
    "Hát nem éppen. Ajánlom nézz utána a különbségnek."

Oké :D
    Az ősközösség mint társadalmi "rendszer" képtelen megfelelő technológiai környezetet kiépíteni maga köré ezért a példámat sem tartom tulzónak.

Háború és egyenlőtlenség még hosszú ideig lesz mert sajnos része az ember természetének, mindig voltak helyek és időszakok amikor szörnyű volt élni egy területen de mára már egyre több ország válik jóléti társadalommá.
    (optimista vagyok :)
  • haxoror
    LOL

Tényleg léteznek régóta a már említett pozitívumok de van egy apró eltérés az ezerévekkel ezelőtti állapotokhoz képest, mára már nem csak az elenyésző kisebbség privilégiumai hanem egyre szélesebb néprétegek részesülnek benne :)
  • haxoror
    Eltűnt pár hozzászólás ;)

Én inkább 1 milliárdot mondanék és nem zárnám ki a felét.
    Én inkább a földrajzi területeket veszem alapul mert valószínűtlen hogy az említett kontinenseken a közeljövőben visszafejlődés lenne ezért egyfajta "biztos pont"-nak lehet őket nevezni. A föld népességének a túlnyomó része az elmaradottabb területeken él és ott a legnagyobb a népességnövekedés is aminek többek között egyik legfontosabb oka hogy a gyerekek többsége végre eléri a családalapító kort, persze ez nem oldja meg az összes problémájukat de már ez is hatalmas előrelépés :)
  • mainruler
    Talált.
  • mainruler
    Még egyvalami megfogott alább: "lehetséges életkor" Mi az, hogy lehetséges életkor?? Lehetséges életkor a biológiai életkor. Amit te gyógyszerrel kezeltetsz, az mesterséges életkor. Kétezer év múlva tán 300 évig fognak élni a népek. Ezer év múlva még tovább is. Hogy definiálnád akkor a "lehetséges életkor" fogalmát?
  • mainruler
    Akkor költözz az erdőbe vagy legyél hajléktalan, majdnem ugyanaz.

Hát nem éppen. Ajánlom nézz utána a különbségnek.

Legfeljebb a világ lakosságának a háromnegyedét zárom ki.

Nyilván én is így értettem. Szőrszálhasogató úr. :)
    Mellesleg ha így nézzük -vagyis kizárunk szinte mindenkit-, akkor tényleg fasza egy korban élünk, nem vitás.
    Kérdés, hogy milyen jogon zársz ki bárkit is...

...és nem hiszem hogy ez a folyamat le fog állni.
    És miben látod ennek biztosítását, ha megkérdezhetem? Mert ez a kijelentés így meglehetősen általános.
    Netán beállít egy jótündér Wongékhoz meg Ngoróékhoz és a kezükbe nyom egy zsíros csekket? A szerbeknek meg elmagyrázza, hogy ne utálják a montenegróiakat, mert különben csak virgács lesz a fa alatt?
    Mégis hogyan képzeled az emberiség gondjainak megoldását? Nem kell túl részletesen, elég vázlatszerűen is... ;)
  • blakshep
    akkor viszont szedd össze magad, és próbálj picit utánnajárni dolgoknak meg néha gondolkozzál is, ezt tudom javasolni. Az összes érvédet tőböl megcáfoltam, észrevetted? Az általad leírt pozitívumok mindegyike már évezredek óta megvan, csak nem ilyen szarul megvalósítva
  • Cat #51
    szerintem nem kontinensekben kell nézni a dolgot, hanem az emberiség %ban. Most a fejlett világ kb. 700 millió ember (usa, európa, ausztrália, kanada stb.). ennek max. a fele aki jó körülmények között él (pl. netezhet). Ez az emberiség mindössze 5%-a. Szerintem az évszázadok folyamán ez a szám eléggé stabil, bár tény, hogy számbelileg hatalmasat nőtt.
  • haxoror
    Ősközösség. :)
    Akkor költözz az erdőbe vagy legyél hajléktalan, majdnem ugyanaz :D

"Csak az a baj, hogy ezzel szépen ki is zártad a világ háromnegyedét..."

Legfeljebb a világ lakosságának a háromnegyedét zárom ki. Viszont ma már van három kontinens amikre tényleg lehet a civilizált jelzőt használni és nem hiszem hogy ez a folyamat le fog állni.
  • blakshep
    haxoro te hülye vagy, kezeltesd magad. Mert manapság senki sem dolgozik reggeltől estig az év majdnem összes napján, nem hallnak bele nap, mint nap emberek nevetséges betegségekbe, mindenki szépen megéli a 100 évet? Fogalmuk sem volt az őket körülvevő világról? több fogalmuk volt egyes kultúráknak, mint neked bármikor az életben. Olvassá má tudományos magazint, rájössz, hogy senkinek sincs fingja semmiről.
    még1x, kezeltesd magad
  • mainruler
    Ősközösség. :)

Másrészt akkor -ha jól értelmezem-, szemellenző fel, és leszarjuk mi van rajtunk kívül -amit nem látunk, az nem számít bele a statisztikába-. Nekünk jó, akkó ez a legjobb kor. Statisztikailag legalábbis...

Végül:
    Afrikában mindig is szar volt, és ez igaz ázsia túlnyomó részére is
    Csapd még hozzá Indiát is, úgy kerek a dolog.
    Csak az a baj, hogy ezzel szépen ki is zártad a világ háromnegyedét...
    Ennyit az "egyre nagyobb részről".
  • haxoror
    Persze.
    Boldogan melóztak reggeltől estig az év szinte összes napján, nézték ahogy nevetséges betegségekbe vagy éhségbe belehalnak a gyerekeik és ők maguk is csak a lehetsége életkor feléig húzták. Közben meg fogalmuk sem volt az őket körülvevő világról. Én is éltem volna szívesen mondjuk indiában mint maharadzsa de a probléma az hogy a maradék 99% viszont állati körülmények között élő paraszt volt.
    a boldogságuk legfeljebb úgy igaz ahogy boldogok a lelki szegények.
  • blakshep
    "an közbiztonság, élelem, iható víz, közgyógyellátás, vannak törvények "
    igen ezek már évezredek óta meg vannak oldva, csak régebben ezek tényleg működtek is. Közbiztonság terén mo. télleg elég jó, mondjuk világ többi kilenc tizedénél elviselhetetlen. Élelem az szar szemét méreg többnyire, a csapvíz szintén baromi rossz(leszámítva itthon a 16kert) közgyógyellátás? háhá nyugati orvostudomány max sebészetben ért el eredményeket, amúgymeg évezredes visszalépés amit művelnek. törvények meg mindig is voltak.
  • haxoror
    Az emberáldozós rész a vallásokról szólt, nem a háborúkról :)

"A világ nagy vallási kultúrái sorában egyedül az aztékra jellemzõ a tömeges emberáldozat: hadifoglyok tízezreit áldozzák évente az istenek 'táplálására' és 'engesztelésére' s maguknak az azték városállamoknak az állandó háborúi sem más, mint a szükséges 'emberanyag' biztasítása miatt folynak. Az eleven ember feláldozásának leggyakoribb formája a szív kitépése és a lenyugvó nap fényében való felmutatása: a spanyol hódítók érkezésekor még Tenochtitlán szentélyeiben naponta százával, ezrével mutattak be ilyen áldozatot, de az isteneknek szántak megnyúzása, elégetése, vízbefolytása sem számított kivételesnek."

pl. ez is egy link
  • haxoror
    Hol élek? A világnak azon az egyre nagyobb részén ahol van közbiztonság, élelem, iható víz, közgyógyellátás, vannak törvények amiket az elsöprő többség már betart, ahol nem csak minden második gyerek éri meg a felnőttkort, ahol léteznek az emberi jogok stb.
    Afrikában mindig is szar volt, és ez igaz ázsia túlnyomó részére is. Mára viszont elindult egy folyamat ami ténylegesen civikizált és biztonságos hellyé teszi a világot és nekem megadatott az a mázli hogy a naposabb oldalra születtem :)

Mondjatok egy a mainál jobb korszakot :)
  • blakshep
    hát az tényleg baromi nagy fejlődés,hogy van autó meg tévé meg mobiltelefon. Én személy szerint sokal boldogabb lettem tőlük
  • blakshep
    mondjuk a görögök? Vagy a mayák? Vagy a szimpla indiánok?Távolkelet? Biztos vagyok benne, hogy boldogobbak voltak az emberek, mint manapság.
    Ezt a több tízezer ember feláldozását,hogy gondoltad? Egészen konkrétan melyik kultúrára gondolsz? max a rómaiakról tom elképzelni, de ha igaz is, nem tudod véletlen hányan haltak meg a verduni vérszivattyúban? Vagy hiroshimában?
  • haxoror
    Én meg abban vagyok biztos hogy idealista vagy ;)
    Az a technoógia amire a modern világ épül szinte kivétel nélkül hadászati kutatások eredményeire épül, ha egy kultúra relatív mentes a háborúktól akkor nem fejlődik lásd idilli környezetben mai napig kőkorszaki körülmények között vegetáló törzsek a világ eldugott és békés pontjain.
    Nem azt mondtam hogy ez helyes, hanem azt hogy ez van.
  • mainruler
    Feltéve ha akkor vki nem barbárnak vagy nőnek született, nem volt rabszolga és nem Spártában gyerekeskedett, megúszta a buzivá válást stb...
    Lehet fikázni a mai világot de tény hogy az emberiség most éli a fénykorát.

Feltéve, ha nem Afrikában születtél egy a fehérek által adott fegyverekkel vívott polgárháborúba -akkor legalább a golyó öl meg, vagy egy amerikai akna szakítja le a lábad, nem a koplalásba pusztulsz bele-, vagy Kína egy nyomornegyedébe, ahol a szülők pénzért árusítják a gyerekeiket a többi kölök túlélése végett, vagy ne adj1 isten a közelkelet valami barátságos zavargássúlytotta szegletébe, Montenegróba szerbekkel körülvéve, Erdélybe románokkal körülvéve, észak-amerikába angliából odaszakadt csőcselékkel körülvéve, dél-amerikába kokainbáróktól körülvéve satöbbi satöbbi satöbbi satöbbi

Ugye ezt te sem gondoltad komolyan??
    Méghogy fénykorát! Jesszusom!!
    Hol élsz te ember? :)