Mindvégig előttünk volt Hipparkhosz csillagkatalógusa

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nenrandil
õõ...én csak anniyt mondanék egy elõzõ Azték linkrõl hogy ezt is az európai emberek írták az Aztékokról remélem érted mire célzok...a mi civilizációnk kellemesen bemutatta milyen az amikor elferdítik az információkat a "népeknek"
a mi civünkbõl nem igazán tudok jó kort mondani mert mindegyik eléggé gáz volt... Ám voltak például Kínában oylan császárok akikrõl az a hír járja(ezt persze meg Kínai krónikások jegyezték fel) hogy igazán bölcsen és igazságosan uralkodtak több száz éven át és akkor Kínában még azelõtt(és azután) soha nem látott béke volt...
De elvileg a mi világunkban is voltak idõszakok hogy létrejött pár évtizedre egy-egy Országban egy jobb fajta államrendszer, ami akármilyen hülyén hangzik nem a Demokrácia volt... hanem olyan despotizmus melyben az "uralkodó" nem élt vissza hatalmával...És nem a np szolgálta õt hanem õ a népet...
A mai "Demokráciában" - hamár ott tartunk milyen jó a világunk- mondj szabad embereket a felsõ tízezer alatt... És itt nem kell az a szöveg hogy máskor még nagyobb volt a szabadság jogok eltiprása... Csak ma sokkal ügyesebben csinálják. A médián kerseztül úgy manipulálják a "népeket" ahogy akarják...ÉS õk mindent DE mindent beszlopálnak... ennek eredménye hogy a mai népeket igen jól meglehet vezetni...(lásd USA)
no meg a háború a civünk mozgató rugója... igaz...és gratulálok is ezért magunknak... Mert ma már oylan fegyvereink is vannak mellyel több mint 50 ilyen bolgyót lehetne egy nap alatt elpusztítani(ügyik vagyunk vállveregetés)
Ja és valóban fénykor... De nézzük meg a Római birodalmat... Meddig volt a fénykora...és utána milyen gyorsan bukott el... Nos a fénykort én inkább a 19. 20. század forulójára tenném az ipari forradalom második hullámára egészen az elsõ világhábórú elõtti idõszakig...Utána csak rosszabb lett a helyzet igen sok téren...És a recesszió a mai napig folytatódik... És bár úgy tûnik hogy fejlõdünk de szerintem a civünk. Stagnál... nem tud túl lépni saját árnyékán...és már több száz éve elavult ideológiákat és Társadalmi berendezkedéseket követ...
Arról nem is beszélve hogy valóban ügyesen tönkre cse**ük a bolygónkat.És ennek tényleg érdemes utána nézni... Ja és ha valaki van oylan naív hogy hisz abban hogy a föld éghajlati rendzserét nagyon ügyi-bügyin meg tudjuk határozni és képesek vagyunk kiszámolni mi vár ránk a köv. száz évben akkor az gondolkozzon el azon hogy miylen bonyolult is kicsiny világunk éghajlati rendszere(káosz elmélet és lepkeszárny effektus)
És ha ezeket végig gondoljuk akkor azt is beltájuk hogy bármikor történhetnek eddig még nem látodd katasztrófák(mint ahogy történtek is mostanság)
Szóval kíváncsi leszek hogy a köv civet mikor fogja érdekelni kok voltunk, ha õk azzal lesznek elfoglalva hogy megint gyüjtögessenek és halásszanak/vadásszanak.

\"A book is a book\" Clive Barker

Nézd, leírom a véleményem (végül is egy fórum erre való), lehet hogy tévedek, lehet hogy nekem van igazam de az "Ez hülyeség pfff..." típusú beszólásokkal nem igazán tudok és akarok bármit is kezdeni, ha vki csak fikázni tud de mellé nem ír érveket az ne lepõdjön meg ha nem tud senkit sem meggyõzni.
Nem vagyok tévedhetetlen (senki sem az) és lehet hogy sok hülyeséget írok de az legalább mellettem szól hogy nem kezelem le az embereket és nem nézek mindenkit idiótának akinek más a véleménye.

Nem úgy dícsérem mintha a vallásnak lenne köszönhetõ.
Egyszerûen szükséges, vagy inkább elkerülhetetlen része volt annak a folyamatnak ami a rabszolgatartó társadalmakból (ami egyesek szerint olyan "idilli" volt) a feudalizmuson keresztül eljuttatta a világot a mai állapotába. Igen, sokszor akadályozta a fejlõdést de mellette egyfajta stabilitást is nyújtott a fennálló rendszereknek ami viszont szükséges volt a fejlõdéshez, ha nem lett volna a kereszténység sztem még közel sem tartana ott az emberiség ahol most van.

Tetsuo
Eddig ez volt a legértelmesebb hozzászólásod. (Ebben a topikban.)

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Minden kornak meg voltak a szép és az árnyas oldalai is.
pl nem volt régebben környezetszennyezés.. nyugodtan ihattál pl a Dunából vizet.. csak úgy.. ne tudd meg, mi folyik most benne víz helyett..
Olvasd el, Isten mit parancsolt a zsidóknak! Hogyan éljenek, mit egyenek, mennyit, stb..ezt szó szerint be is tartották..s aki vétett a törvények ellen, azonnal megkövezték..annak idején még nem volt divat az egészséges életmód, de Isten parancsai mintha visszaköszönnének az életmód magazinok oldalairól..
Talán soha sem volt igazán jó az embereknek, mindig elégedetlenkednek..
Ehh nem is ezt akartam írni, majd holnap..

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Érdekes haxoror, hogy a technikai civilizációt úgy dicséred mintha a vallásnak lenne köszönhetõ, holott a vallás pont erõsen igyekezett azt visszatartani. A papoknak tökéletes volt a feudális berendezkedés, nem akartak õk semmiféle polgárosodást, ezért igyekeztek a tudást rejtve maguknak megõrizni, a világi tudós embereket meg eltenni az útból.

Önös érdekükbõl fogták vissza a fejlõdést, ez elég káros?

Az emberáldozatokról inkább ne beszéljünk ott ahol volt boszorkányüldözéstõl kezdve a hittérítésig minden...
RangeR
A mézzel és barackkal édesített vadhús sütve, mikor rápirul a méz, az tényleg jó rossz lehetett...
De tudok még vagy 20 receptet, ugyanilyen rosszak 😊

Múltba révedõ emberkéknek felhívnám a figyelmét így vacsoraidõben, hogy akkoriban olyan szarokat ettek még a tehetõs emberek is, amit ti csak egy heti koplalás után tudnátok megenni.

¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>

Nagy igazság.

¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>

És hogy vége legyen:

Eddig mindenhol szar volt élni, mára viszont már vannak kellemes helyek is a világon. Lehet hogy ez csak nekem tûnik fejlõdésnek de hát ez van, nem fogok beállni a siránkozó világfájdalmasok közé akik a történelmet az utolsó száz évben határozzák meg és az idealista elképzeléseiket a régi korokról filmekre alapozzák mert tudom hogy SOKKAL szarabb életem is lehetne.

És még én vagyok a szõrszálhasogató 😄

Arra utaltam hogy az elmúlt pár száz évben a fejletteb régiók lakosságának a várható élettartama megduplázódott 😊

"Hát nem éppen. Ajánlom nézz utána a különbségnek."

Oké 😄
Az õsközösség mint társadalmi "rendszer" képtelen megfelelõ technológiai környezetet kiépíteni maga köré ezért a példámat sem tartom tulzónak.

Háború és egyenlõtlenség még hosszú ideig lesz mert sajnos része az ember természetének, mindig voltak helyek és idõszakok amikor szörnyû volt élni egy területen de mára már egyre több ország válik jóléti társadalommá.
(optimista vagyok 😊

LOL

Tényleg léteznek régóta a már említett pozitívumok de van egy apró eltérés az ezerévekkel ezelõtti állapotokhoz képest, mára már nem csak az elenyészõ kisebbség privilégiumai hanem egyre szélesebb néprétegek részesülnek benne 😊

Eltûnt pár hozzászólás 😉

Én inkább 1 milliárdot mondanék és nem zárnám ki a felét.
Én inkább a földrajzi területeket veszem alapul mert valószínûtlen hogy az említett kontinenseken a közeljövõben visszafejlõdés lenne ezért egyfajta "biztos pont"-nak lehet õket nevezni. A föld népességének a túlnyomó része az elmaradottabb területeken él és ott a legnagyobb a népességnövekedés is aminek többek között egyik legfontosabb oka hogy a gyerekek többsége végre eléri a családalapító kort, persze ez nem oldja meg az összes problémájukat de már ez is hatalmas elõrelépés 😊

mainruler
Talált.

\"The problem of leadership is inevitably: Who will play God?\"

mainruler
Még egyvalami megfogott alább: "lehetséges életkor" Mi az, hogy lehetséges életkor?? Lehetséges életkor a biológiai életkor. Amit te gyógyszerrel kezeltetsz, az mesterséges életkor. Kétezer év múlva tán 300 évig fognak élni a népek. Ezer év múlva még tovább is. Hogy definiálnád akkor a "lehetséges életkor" fogalmát?

mainruler
Akkor költözz az erdõbe vagy legyél hajléktalan, majdnem ugyanaz.

Hát nem éppen. Ajánlom nézz utána a különbségnek.

Legfeljebb a világ lakosságának a háromnegyedét zárom ki.

Nyilván én is így értettem. Szõrszálhasogató úr. 😊
Mellesleg ha így nézzük -vagyis kizárunk szinte mindenkit-, akkor tényleg fasza egy korban élünk, nem vitás.
Kérdés, hogy milyen jogon zársz ki bárkit is...

...és nem hiszem hogy ez a folyamat le fog állni.
És miben látod ennek biztosítását, ha megkérdezhetem? Mert ez a kijelentés így meglehetõsen általános.
Netán beállít egy jótündér Wongékhoz meg Ngoróékhoz és a kezükbe nyom egy zsíros csekket? A szerbeknek meg elmagyrázza, hogy ne utálják a montenegróiakat, mert különben csak virgács lesz a fa alatt?
Mégis hogyan képzeled az emberiség gondjainak megoldását? Nem kell túl részletesen, elég vázlatszerûen is... 😉

akkor viszont szedd össze magad, és próbálj picit utánnajárni dolgoknak meg néha gondolkozzál is, ezt tudom javasolni. Az összes érvédet tõböl megcáfoltam, észrevetted? Az általad leírt pozitívumok mindegyike már évezredek óta megvan, csak nem ilyen szarul megvalósítva
szerintem nem kontinensekben kell nézni a dolgot, hanem az emberiség %ban. Most a fejlett világ kb. 700 millió ember (usa, európa, ausztrália, kanada stb.). ennek max. a fele aki jó körülmények között él (pl. netezhet). Ez az emberiség mindössze 5%-a. Szerintem az évszázadok folyamán ez a szám eléggé stabil, bár tény, hogy számbelileg hatalmasat nõtt.

Õsközösség. 😊
Akkor költözz az erdõbe vagy legyél hajléktalan, majdnem ugyanaz 😄

"Csak az a baj, hogy ezzel szépen ki is zártad a világ háromnegyedét..."

Legfeljebb a világ lakosságának a háromnegyedét zárom ki. Viszont ma már van három kontinens amikre tényleg lehet a civilizált jelzõt használni és nem hiszem hogy ez a folyamat le fog állni.

haxoro te hülye vagy, kezeltesd magad. Mert manapság senki sem dolgozik reggeltõl estig az év majdnem összes napján, nem hallnak bele nap, mint nap emberek nevetséges betegségekbe, mindenki szépen megéli a 100 évet? Fogalmuk sem volt az õket körülvevõ világról? több fogalmuk volt egyes kultúráknak, mint neked bármikor az életben. Olvassá má tudományos magazint, rájössz, hogy senkinek sincs fingja semmirõl.
még1x, kezeltesd magad
mainruler
Õsközösség. 😊

Másrészt akkor -ha jól értelmezem-, szemellenzõ fel, és leszarjuk mi van rajtunk kívül -amit nem látunk, az nem számít bele a statisztikába-. Nekünk jó, akkó ez a legjobb kor. Statisztikailag legalábbis...

Végül:
Afrikában mindig is szar volt, és ez igaz ázsia túlnyomó részére is
Csapd még hozzá Indiát is, úgy kerek a dolog.
Csak az a baj, hogy ezzel szépen ki is zártad a világ háromnegyedét...
Ennyit az "egyre nagyobb részrõl".

Persze.
Boldogan melóztak reggeltõl estig az év szinte összes napján, nézték ahogy nevetséges betegségekbe vagy éhségbe belehalnak a gyerekeik és õk maguk is csak a lehetsége életkor feléig húzták. Közben meg fogalmuk sem volt az õket körülvevõ világról. Én is éltem volna szívesen mondjuk indiában mint maharadzsa de a probléma az hogy a maradék 99% viszont állati körülmények között élõ paraszt volt.
a boldogságuk legfeljebb úgy igaz ahogy boldogok a lelki szegények.

"an közbiztonság, élelem, iható víz, közgyógyellátás, vannak törvények "
igen ezek már évezredek óta meg vannak oldva, csak régebben ezek tényleg mûködtek is. Közbiztonság terén mo. télleg elég jó, mondjuk világ többi kilenc tizedénél elviselhetetlen. Élelem az szar szemét méreg többnyire, a csapvíz szintén baromi rossz(leszámítva itthon a 16kert) közgyógyellátás? háhá nyugati orvostudomány max sebészetben ért el eredményeket, amúgymeg évezredes visszalépés amit mûvelnek. törvények meg mindig is voltak.
Az emberáldozós rész a vallásokról szólt, nem a háborúkról 😊

"A világ nagy vallási kultúrái sorában egyedül az aztékra jellemzõ a tömeges emberáldozat: hadifoglyok tízezreit áldozzák évente az istenek 'táplálására' és 'engesztelésére' s maguknak az azték városállamoknak az állandó háborúi sem más, mint a szükséges 'emberanyag' biztasítása miatt folynak. Az eleven ember feláldozásának leggyakoribb formája a szív kitépése és a lenyugvó nap fényében való felmutatása: a spanyol hódítók érkezésekor még Tenochtitlán szentélyeiben naponta százával, ezrével mutattak be ilyen áldozatot, de az isteneknek szántak megnyúzása, elégetése, vízbefolytása sem számított kivételesnek."

pl. ez is egy link

Hol élek? A világnak azon az egyre nagyobb részén ahol van közbiztonság, élelem, iható víz, közgyógyellátás, vannak törvények amiket az elsöprõ többség már betart, ahol nem csak minden második gyerek éri meg a felnõttkort, ahol léteznek az emberi jogok stb.
Afrikában mindig is szar volt, és ez igaz ázsia túlnyomó részére is. Mára viszont elindult egy folyamat ami ténylegesen civikizált és biztonságos hellyé teszi a világot és nekem megadatott az a mázli hogy a naposabb oldalra születtem 😊

Mondjatok egy a mainál jobb korszakot 😊

hát az tényleg baromi nagy fejlõdés,hogy van autó meg tévé meg mobiltelefon. Én személy szerint sokal boldogabb lettem tõlük
mondjuk a görögök? Vagy a mayák? Vagy a szimpla indiánok?Távolkelet? Biztos vagyok benne, hogy boldogobbak voltak az emberek, mint manapság.
Ezt a több tízezer ember feláldozását,hogy gondoltad? Egészen konkrétan melyik kultúrára gondolsz? max a rómaiakról tom elképzelni, de ha igaz is, nem tudod véletlen hányan haltak meg a verduni vérszivattyúban? Vagy hiroshimában?
Én meg abban vagyok biztos hogy idealista vagy 😉
Az a technoógia amire a modern világ épül szinte kivétel nélkül hadászati kutatások eredményeire épül, ha egy kultúra relatív mentes a háborúktól akkor nem fejlõdik lásd idilli környezetben mai napig kõkorszaki körülmények között vegetáló törzsek a világ eldugott és békés pontjain.
Nem azt mondtam hogy ez helyes, hanem azt hogy ez van.

mainruler
Feltéve ha akkor vki nem barbárnak vagy nõnek született, nem volt rabszolga és nem Spártában gyerekeskedett, megúszta a buzivá válást stb...
Lehet fikázni a mai világot de tény hogy az emberiség most éli a fénykorát.

Feltéve, ha nem Afrikában születtél egy a fehérek által adott fegyverekkel vívott polgárháborúba -akkor legalább a golyó öl meg, vagy egy amerikai akna szakítja le a lábad, nem a koplalásba pusztulsz bele-, vagy Kína egy nyomornegyedébe, ahol a szülõk pénzért árusítják a gyerekeiket a többi kölök túlélése végett, vagy ne adj1 isten a közelkelet valami barátságos zavargássúlytotta szegletébe, Montenegróba szerbekkel körülvéve, Erdélybe románokkal körülvéve, észak-amerikába angliából odaszakadt csõcselékkel körülvéve, dél-amerikába kokainbáróktól körülvéve satöbbi satöbbi satöbbi satöbbi

Ugye ezt te sem gondoltad komolyan??
Méghogy fénykorát! Jesszusom!!
Hol élsz te ember? 😊

Olvasmányaimból úgy emlékszem, hogy Hipparkhosz monkásságát a kora nem nagyon ismerte el. Gyakorlatilag õ volt az egyetlen valamire való görög csillagász. Kortárasainak nagy része igen nagy értelmetlenségnek tartotta azt, hogy valaki a csillagokkal foglalkozik (korabeli SG fórum? 😊)).

Az, hogy mi maradandó, szerintem csak az utókor fogja tudni eldönteni, már csak a fogalom definíciója miatt is, ugyanis ami megmarad, és tudja használni az utókor, az a maradandó, és nem az, amire egy "hozzáértõ" ráakasztja ezt a címkét.

Mondj egy jobb korszakot.
(Egyébként az a "idõnként feláldoztak vkit" nagyobb ünnepségeken 10ezer embert is meghaladhatta 😛)

"A háború a civilizáció motorja, ez van :/"
mostmár biztos vagyok, hogy meszet ettél
ez lenne a fénykor? meszet ettél vagy mivan veled?
már megbocsáss de a "primitív" délamerikaikat meg óceániai népeket nagyjából mind kiírtották a fehérek, amihez képest lófütty, hogy idõnként feláldoztak vkit az isteneiknek
A háború a civilizáció motorja, ez van :/
Egyébként a nagy összezuhanás után pont a keresztény egyház mentette át a görög-római tudást, nélkülük még írni is elfelejtett volna a nép. Sok embert megöltek és rendesen hátráltatták a fejlõdést is de nélkülük ma szarabb világban élnénk.

Ja, sokkal jobb lett volna vmilyen emberáldozós délamerikai vagy vmilyen óceániai kannibál... 😛

"Az biztos hogy egy szép kor lehetett , remélhetõleg a jelen is tud maradandót és értékeset alkotni .. amire 2000 év múlva tisztelettel nézhetnek az emberek.."

Hát így 2000 év távlatából és a holivúdi marhaságok után tényleg szép kornak tûnik 😊
Feltéve ha akkor vki nem barbárnak vagy nõnek született, nem volt rabszolga és nem Spártában gyerekeskedett, megúszta a buzivá válást stb...
Lehet fikázni a mai világot de tény hogy az emberiség most éli a fénykorát.

Az tény, hogy ezzel a vallással erõsen megszívtuk (keresztények és zsidók egyaránt), mert mind közül a legkárosabb és cseppet sem tiszteli a természetet, teljesen az ember és annak istene alá rendelve azt.
Elbuktunk minimum ezer évet, no meg örülhetünk ha túléljük.
A rómaiak mikor szétverték a görögöket, akkor legalább átvették a tudást. Sajnos ez a hozzáállás nem volt meg másokban és ez vezetett a sötét középkorhoz. Ez van, ilyen a hatalom =...

Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.

anno mindenki félt attol, ami nem értett..
nem tudom megmagyarázni, miért ég kék lángal a tüz=gonosz fekete mágia<#ijedt><#ijedt>
bár igazad van, hogy sokmindent összebarmolt anno az 1ház, de mi nem aminek volt rá hatalma

Macc
egyhaz = hatalom. A haboru minduk hatalmi es anyagi dolog volt mint most... esert nincsen tul sok kilatasunk. Ma: bush = hatalom...

Régen nagyon sok jót alkottak. Aztán mindent elfelejtettünk. Meg a tudósokat is jól megégették. Sokkal elõrébb járhatnánk, ha az egyház nem csinál hülyeségeket (sok háború is az egyház miatt volt). Most meg, miután milliók haltak meg miattuk, annyit mondanak, hogy bocs, és továbbra is zsebelik be a sok pénzt a kormányoktól, meg hülyítik a népet.

meg ez a szobor nem a Földet tartja, hanem az égboltot, ami így látható a képeken meg olvasható is a cikkben... 😄
Tpe
Ha ez a szobor Atlaszt ábrázolja, akkor biza a lábbai és a kezei azok az oszlopok! <#hawaii>

Tpe - http://www.daciaklub.hu

Ismét látunk egy közkeletû tévedést:
Atlasz nem a földgömböt tartja a vállán, hanem a világot tartó oszlopokat. A görög hite szerint a föld lencse alakú, amit oszlopok tartanak. Az oszlopok alapzatát tartja Atlasz...
mainruler
Lehetséges veszélyek? Miért, melyiket nem próbálták még ki élesben vagy egy tucat alkalommal??? <#conf>
Másrészt a környezetszennyezés maga A vegyi fegyver...

Tetsuo
A márványon a csillagjegyek 2000év után simán értelmezhetõk. A CDim meg 20év múlva olvashatatlanok..<#idiota>

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

a mai könnyû váz szerkezetû építmények (házak, hidak, bevásátlóközpontok) amiknek kb 10 év a várható élettartama biztos nem maradnak meg a jövõ számára, de csernobil éppen még sugározhat akkor is <#idiota>
s1lkforrent
Hja, maradandó. Egészen addig emlékezni fogsz rá, míg ki nem adják a Diablo 4-et.<#gonosz3><#gonosz3>
Még bele gondolni sem tudok mi marad majd utánunk 2000 évvel.. Hm, talán romok..
Báár, a Kolosszeum sincs túl jó állapotban...<#idiota><#idiota>

\"aki nem hiszi az bekaphatja a nyalókát. én profi vagyok\"-kbupdate \"Egy informatikus intelt használ.\"-CyrSyS \"állítom én windowshoz is jobban értek mint itt bárki a linuxhoz\"-kbupdate

Kelta
Le a kalappal a régiek elött.
de rengeteg rejtélyes tárgy és épület maradt ránk, és megfejtésre vár...
de az csodálatos hogy akkor is ilyen pontosan mértek és megfigyeltek.
Nemis volt az olyan fejletlen világ..bár persze ezek a tudások nem voltak olyan széles körben elterjedtek.

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...